"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Aki bűnös, az gonosz is?

2013/02/24. - írta: sefatias

Kik is a hitehagyottak? Miért lettek azok? Nagyon nehéz kérdés. A Johnny blogján olvasott, beküldött élettörténetekben nem csupán a hitnézetekben, és a testvérekben való csalódásról , megbotránkozásról olvasunk. Bizony a gyülekezetet elhagyók jelentős része valódi bűnnel terhelt személy. A beküldött cikkek jelentős részében van szó rossz házasságról, házasságtörésről, fiatalok esetében paráznaságról. Minap beszéltem egy testvérrel, aki azt mondta, hogy a hitehagyottak valójában csak mentséget keresnek a bűneikre. Másokra akarják fogni a bűneiket, és csupán áldozatként szeretnének tetszelegni a nyilvánosság előtt. Nekem ez a téma különösen érzékeny, hiszen én magam is érintett vagyok ebben.

De mielőtt rá térnék a mondanivalómra, le kell szögeznem, hogy a szervezetet elhagyó, és később más egyházakhoz csatlakozó testvéreink nagyobb része nem bűnt követ el, hanem az egyház tanításaival, mentalitásával egyet nem értve, gyakran a család egységét megőrizve különül el az egyháztól. Ők biztos, hogy nem a tetteikre mentséget keresve tűnnek el a gyülekezetekből, hanem a lelkiismeretük szavára hallgatva teszik meg ezt a lépést. De mit mondjunk azokról, akik egy bűn miatt lettek kiközösítve a gyülekezetből, és többé be sem teszik oda a lábukat? Hogyan tekintsük azokat a férfiakat és nőket, akik talán házasságtörésben, paráznaságban, vagy más egyéb bűnökben vétkesek, és vádolhatóak?

Ezek az emberek legtöbb esetben nem veszítik el a hitüket, hanem tetteik súlyát továbbcipelve élik az életüket. Ha valóban őszinte hittel rendelkeznek, akkor a lelkiismeretük talán napról napra vádolja őket. Persze ez nem jelenti azt, hogy megbánták a tettüket, hiszen akkor talán lépéseket tennének a helyzet helyrehozására. Az is lehet, hogy szándékosan, mintegy öngyilkos merényletként követték azt el, mondván nekem már az isteni halálos ítélet is jobb, mint az, amiben élek. Én sokat gondolkoztam a házasságtörő nő esetén, és kb. egy éve írtam is róla egy posztot (ITT)

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy házasságát és urambocsá gyermekeit elhagyó férfi, vagy nő tettét meg lehet ítélni egy rövid bírói tárgyaláson. Az az ember, aki elhagyja az általa addig egyetlen igaz vallásnak tartott egyházat, és mindezt úgy teszi, hogy tudja, ezzel elvágott minden köteléket az Istennel, és a megmentéssel kapcsolatban, az nem egy pillanat döntése. Az nem csupán a nemi vágy pillanatnyi fellángolásán uralkodni nem tudó ember tette. Sok esetben, ez a tett, egy keserű csalódáson, lelket marcangoló, elemésztő érzelmi válságon, depresszión áteső ember öngyilkossága. Ami ugyan nem halállal ér véget, de talán azt elkerülendő lépés.

Persze nem teljesen ugyanaz a helyzet, amiről most írni akarok, de némi mentségül szolgálhat a sok ezer ezt átélt személy, vagy épp az őket megítélni szándékozó emberek számára. Az, ami Jézus halálakor a tanítványaival történt. Főképp Péterre szeretném kihegyezni a mondandómat. Jézus halálakor a tanítványai mind elhagyták őt. Össze voltak omolva, teljesen tanácstalanok voltak. Jézus elvesztésével, és megalázásával kihúzták a lábuk alól a talajt. Hirtelen minden biztos pont eltűnt az életükből. Péter ugyan Jézus után ment, de félelmében háromszor is letagadta mesterét. Átkozódva esküdözött, hogy nem is ismeri őt. Az életét mentette. Látta, hogy a mestere min megy keresztül, tudta, hogy ki fogják végezni, és rettegett attól, hogy ha azonosítják vele, akkor ő is ugyanezt kapja. A legrosszabb az volt ebben, hogy alig pár nappal ezelőtt mondta Jézus nekik, hogy aki megtagadja őt az emberek előtt, azt ő is meg fogja tagadni az Atyja előtt. Péter olyan bűnt követett el, ami elvágta őt az Atyától.

De vajon Jézus csalódott volt, és úgy érezte, minden erőfeszítése hiábavaló volt, hogy Péterből olyan embert faragjon, aki alkalmas más emberek vezetésére? Nem! Ez kitűnik abból, ahogy később Péterrel bánt. Természetesen Péter bűne nem olyan természetű, mint egy házasságtörő, vagy parázna esete. De az alapja lehetnek ugyanaz. A kilátástalanság, a talajvesztettség, a kiábrándultság, a csalódottság létrehozhat egy olyan érzelmi állapotot, melyben a bűnös már nem mérlegel. Célja az, hogy meneküljön, mert veszélyben az élete. Ezzel az írásommal nem a bűnt szeretném elbagatellizálni. Nem azt szeretném mondani, hogy bizonyos esetekben van mentség a bűn elkövetése alól. Egyszerűen arra szeretnék rávilágítani, hogy a bűnös nem feltétlenül gonosz ember. Nem biztos, hogy elvágta magát az Isten előtt, mert mi úgy gondoljuk. Azt se vegyük készpénznek, hogy minden bizonnyal éli a könnyed, léha életét a világban. Mert bizony meglehet, hogy bár az emberek szemében nem látszanak a megbánás jelei, a szerencsétlen bűnös, nap mint nap szétszakad a bűne súlya alatt. Lehet, hogy Dávidhoz hasonlóan évekig viseli a terhet, amit a bűne neki is okozott, vagy éppen évek múlva is szembe kell néznie bűnének következményével.

És vajon megérdemli? Lehet. De Jézus, látva Péter keserű fájdalmát, nem rúgott még rajta egyet, hanem kettesben elbeszélgettek, valószínűleg vigasztalta Pétert, aki néhány hét múlva érzelmileg stabilan tudta végezni a szolgálatát. Vagy a házasságtörő nő esetében sem mondott semmi olyat, ami tovább növelhette volna szerencsétlen megalázott nő szenvedését. Bár tettét nem helyeselte, szavai vigasztalóak voltak a nőnek. Hogy mi lett utána vele nem tudjuk. De az biztos, hogy bármi történt is vele, Jézus szavai végigkísérték az életét.

Címkék: bűn
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr15101216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.02.24. 15:10:33

Sokan ébredésük előtt annyira el vannak nyomva és keseredve, hogy még hisznek az Őrtorony szervezetben, de mégis, kamikaze módjára kirohannak a világba, hogy legalább élvezhessék minimálisan a szabadságot, az életet. Az Őrtorony Társulat olyan profi elmekontroll módszereket használ, hogy ezek az emberek valóban azt gondolják, hogy az örök halált vállalják ezzel. Ebben a kilátástalan őrlődő helyzetben néhányan át is esnek a ló másik oldalára, hiszen nincs kire támaszkodniuk, ismeretlen terepen járnak. Ezért is fontosak az ilyen blogok és ez a közösség, hogy ezeknek a tanácstalan embereknek is segíthessünk kiegyensúlyozottnak maradni teljes szabadságukban.

Ez a mi kollektív felelősségünk.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.24. 16:10:43

@Johnny Joker: Bár nem szeretnék bűnpártolónak látszani, de el kell ismerni, hogy azok az emberek, akik ezt sajnos így oldották meg nem feltétlenül lesznek Isten szemében elvetettek. Fel kell ismerniük, ismernünk, Hogy bár a tetteinkért mi vagyunk felelősek, az oda vezető úton olyan hatások érnek bennünket, amit egyrészt képtelenek vagyunk kivédeni, átlátni. Másrészt épp ezért csökkentik a bűnünk saját magunkra gyakorolt negatív hatását

22. az Elem. 2013.02.27. 15:28:53

3 vagy 4 éves volt a kislányom amikor szóba került, hogy Ádám bűne miatt kaptunk büntetést mindannyian Istentől. Sehogyan nem tudta a tiszta gyermeki igazságérzetével felfogni, hogy miért kell valakinek a szófogadatlansága miatt mindenkinek büntetést kapnia. Nem is tudtuk meggyőzni erről....

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.27. 20:25:05

@22év: hát tény és való, hogy nehéz kérdés. Bár a nem tanús teológiai magyarázat jobb erre. Viszont én bűnbeesés ide, bűnbeesés oda, akkor is úgy érzem, hogy az emberiségnek szüksége van megváltásra

22. az Elem. 2013.02.28. 11:23:05

@sefatias: Isten őrizzen attól hogy vitatkozzak, de erre az Ádámos bűnbeesésre miért nem vonatkozik az Ezékiel 18:20? Vagy az itt olvasható alapelv meg az Ádámmal kapcsolatos alapelv Forrása nem ugyanaz?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.28. 11:34:14

@22év: szerintem vonatkozik. Én is sokat gondolkodtam ezen. Én nem vagyok felelős Ádám bűnéért, és nem is biztos, hogy ha én lettem volna ott akkor elkövettem volna. Épp ezért nem vagyok hajlandó magamra vállalni semmilyen felelősséget olyan dologért, amihez semmi közöm. Ám ha egyszer örököltem a bűnt, már pedig ha jobbról számolom ha balról, akkor is tökéletlen vagyok, akkor valahogy ki kell javítani ezt a dolgot, és ezt tette meg Jézus. Tehát az Ádámi bűnhöz semmi közöm, de az amiatt örökölt bűn kiigazításáért hálás vagyok Jézusnak

22. az Elem. 2013.02.28. 12:04:31

@sefatias:
De hát az ember kreatúra, és ebben a kreációban hány % nekem betudható és mennyi az Istennek?
Mondok egy példát, sőt maradjunk a cikk témájánál. Mindenkiben adott a szexuális vágy, az benned van, és hatalmas erő.
Miért van bennünk, miért ilyen erős, miért tinédzserként tör rá mindenkire?
Aztán amikor engedsz a beléd helyezett törvénynek akkor rögtön lecsapnak rád: BŰŰŰŰNÖS!!!! kiáltják. Nézd meg mit ír itt meg itt a Biblia.
De kérem én készített vagyok, engem csináltak, teremtettek. Ami működtet hajt engem az bennem van, kezdettől.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.28. 13:01:27

@22év: Szerintem a házasságtörés és a paráznaság nem csupán két szó. És nem lehet csupán ezzel a két szóval kifejezni azt ami történt. Ráadásul szerintem egyiknek sincs köze a szexualitáshoz. A szexualitás csupán sokadlagos módja e kéát bűn elkövetésének Meglátásom szerint sok "házasságtörésben" vétkes személy valójában nem is követett el házasságtörést, mert egy olyan házasságból lépett ki a kufircolással, ami már talán évek óta csak papíron volt házasság, és talán pont a "vétlen" fél volt az aki teljes mértékben hibáztatható azzal, hogy tönkrement a házasság, és valójában ő követett el házasságtörést annak ellenére, hogy a házastársán kívül senkivel sem volt nemi viszonya. A paráznaságról is hasonló véleményem van, amit itt egy másik posztban, valamint a jj blogján már kifejtettem.

bornagain 2013.02.28. 15:38:56

@22év: " Aztán amikor engedsz a beléd helyezett törvénynek akkor rögtön lecsapnak rád: BŰŰŰŰNÖS!!!! kiáltják. Nézd meg mit ír itt meg itt a Biblia.
De kérem én készített vagyok, engem csináltak, teremtettek. Ami működtet hajt engem az bennem van, kezdettől."
Hát itt azért nagyin kíváncsi lennék, ha az említett kislányoddal (soha meg ne torténjen!) végezne 1 pedofil és ezekkel a szavakkal védené magát: Nem tehet róla, veleszuletett - hogy te mit szólnál hozzá??

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.28. 16:14:23

@bornagain: az öreg JJ szerintem nem ilyen szélsőségekben gondolkodik, hanem csak simán a kamaszokra, akiknek végig kell szenvedniük, hogy teli van darazsakkal az alsójuk, és még csak el sem verhetik a végét, mert el fognak kárhozni.

22. az Elem. 2013.03.01. 23:13:23

@bornagain:
ha ezt megnézed, talán megérted mit akarok mondani.

www.youtube.com/watch?v=9voVr_7-nuo
süti beállítások módosítása