"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Két nap a migránsok között

2015/08/26. - írta: sefatias

Két napot töltöttem el egy a Keleti pályaudvarnál táborozó migránsokat segítő csoportban. Aprítottam a répát, kentem a szendvicset, kevertem a hatalmas fazékban készülő ételt, és ami legjobb, kimentem és segítettem kiosztani az ételt az éhes menekülteknek. Rengeteg élményem lett ez alatt a két nap alatt. Azok a segítők, akik már közel két hónapja végzik a munkát sok információval láttak el a migránsokról, ami a saját tapasztalataimmal is bővült. Már hetek óta készültem, hogy felmegyek Budapestre és elhatároztam, hogy írni is fogok arról, hogy mit láttam, hallottam. 

11954826_905307829549723_4103422774434330733_n.jpg

De az ott engem ért impulzusokat némileg megzavarta a fészbukra kitett fényképekre való reagálás. Mondhatom felkavartam az ismerőseim körében a vizet, és kaptam (illetve nem is annyira én, hanem a migránsok) hideget, meleget. Emiatt lehet, hogy kicsit keszekusza lesz az írásom, mert nagyon sok gondolat kavarog bennem. Az eredetileg tervezett poszt témája kibővült azokkal a felvetésekkel, melyek a fészbukra kitett fotók alatt gyűltek össze. Az emberek semmit nem tudnak róluk, és a gyűlölködés a legkönnyebb. Mindenféle hülyeséget olvasnak az interneten, aztán el is hiszik. Érdekes, hogy ellenőrizhetetlen híreket elfogadnak, de egy szemtanú beszámolóját nem. Szóval rengeteg kérdést meg kellene válaszolni. Emiatt vagy nagyon hosszú leszek most, vagy több részletben írok.

Akkor kezdem:

Először is: Nem örülök, hogy ezek az emberek itt vannak. Nem örülök, hogy a jelenlétük rengeteg pénzbe és erőfeszítésbe kerül a magyar államnak és a migránsokat segítő csoportoknak. Sokkal jobban örülnék neki, ha mindannyian otthon maradnak és békében élnek a családjukkal a szülőföldjükön, miközben ugyanúgy élik megszokott normális életüket, mint én. De azt hiszem ezzel ők is így vannak. Szerintem ők is jobban örülnének, ha otthon maradhatnának. Jelenlétük rengeteg kérdést vet fel, amelyek zavarba hozzák az egyre keresztényibbé válni vágyó magyarokat. Mit csináljanak ezekkel az emberekkel? Hogy segítsenek megoldani, leülnek a számítógépük elé, és posztok, kommentek seregeit hozzák létre, hátha megoldódik valahogy és megtalálják a legjobb megoldást. Van akitől, csak annyi telik, hogy le kéne lőni őket, és van aki felajánlkozik, hogy menne segíteni.

Másodszor: miért jönnek? egy biztos: a jobb élet reményében. Hogy most gazdasági, vagy politikai menekültek, az engem annyira nem érdekel. A menekülteket segítő csoportból több beszámolót is hallottam. Én ugyan nem tudtam beszélni velük, mert az angol tudásom olyan, mint a csiga futókészsége. Több megrázó esetet hallottam. Az egyik fiatal nő mesélte, hogy talált egy fiatal fiúkból álló csoportot, akiknek ennivalót szeretett volna adni. Nyújtotta nekik az ételt, mert láthatóan el voltak csigázva. De egyik fiú sem nyúlt érte. Ez több volt mint szégyenlősség. Kiderült, hogy mind a tizenhárom fiúnak levágták mind a tíz ujja első percét. Ők azon "szerencsések" közé tartoztak, akiket csak megkínoztak. De sok menekült családját lefejezték, vagy más módon végezték ki. A segítők elmondták, hogy sok fiatal teli van sebekkel, vágásokkal, forradásokkal. Szóval legtöbben a kínzások vagy a halál elöl menekül ide. Persze ez nem zárja ki, hogy valaki kalandvágyból jönne, és azt sem zárom ki, hogy rossz indíték vezet egyeseket. 

Harmadszor: Gazdagok? Azok, akik a Keletinél tanyáztak abban a két napban, amikor ott voltam, nem néztek ki valami fényesen. Nyoma sem volt a beharangozott márkás cipőknek, a drága ruháknak. A fiatalok ócska sportcipőkben, szakadt szandálokban, papucsokban, vagy épp mezítláb voltak. Egyetlen számomra ismerős márkájú ruhát, cipőt sem láttam. Sokuknak kötések voltak a lábain, mert sok száz kilométert gyalogoltak, hogy ideérjenek. Nem szállították őket, gyalogoltak. Sokukat kirabolták a hozzájuk képest "szent" európaiak. Rengeteg menekültet átvernek, kihasználnak. Sokan napokig nem esznek, mert nincs mit. A menekültekkel foglalkozók elmondták, hogy az első menekültek között valóban sok jómódú volt. Ők igénybe sem vették a segítséget, mert vettek maguknak ennivalót. De most már a szegény réteg menekül, falusiak, akik nem is láttak még nagy várost. Érdekes volt látni, hogy a közlekedési lámpákat figyelmen kívül hagyják. Mintha nem is tudnák mire való. Természetesen most is vannak jobb módúak közöttük, de a legtöbb kiéhezett nincstelen, aki elveszítette az otthonát és a családját. Rendkívül sok közöttük a fiatal. 15-25 éves kor között vannak a legtöbben. Szülők, család nélkül. Sokuknak a család dobta össze a pénzt, hogy megmeneküljenek abból a pokolból, amivé vált az otthonuk.

11885362_905455599534946_8024729753114002890_n.jpg

Negyedszer: Kik segítenek nekik, és miből? Olyan önkéntesek, akik a saját szabadidejüket szánják a migránsok megsegítésére. Munkájuk mellett végzik. Ráadásul nem az égből pottyantak ide, hanem már évek óta hajléktalanokkal és más rászorulókkal foglalkoznak. Tehát nem igaz az, hogy a rászoruló magyarok nem érdeklik őket. A migránsok mellett, a környékbeli hajléktalanok is kaptak az ennivalóból. A fészbukos kommentek között, azok tanúskodtak a legnagyobb szűklátókörűségről, melyek felháborodottan kérték számon a segítőket, hogy miért nem a rászoruló magyaroknak segítenek. Természetesen olyanok voltak a számon kérők, akik még sosem segítettek hajléktalanokon, vagy más rászorulókon. Mig bent voltam a konyhán többször is jöttek emberek segíteni,akik valahonnan hallották, hogy itt lehet, és felajánlották idejüket, szaktudásukat. Olyan ember is jött, aki pénzt akart adni, de közölték vele, hogy pénzt nem fogadnak el, csupán élelmiszert. A segítők elmondták, hogy rengeteg adomány érkezik, ami biztosítja a többszáz adag ételt, naponta háromszor. Az adakozók elmennek a legközelebbi teszkóba, és teherautónyi élelmiszert fizetnek ki, amit a teszkós teherautó szállít ki. Összefutottunk egy furgonnal, ami tele volt kenyérrel és ásványvízzel, amit Kínában élő emberek adományaiból vásároltak. Az állam semmilyen segítséget nem nyújt ezeknek az embereknek.

Ötödször: Milyenek a menekültek? Ez talán a legjobb rész. Zömével fiatalok. 15-25 év közöttiek, de persze minden korosztály megtalálható közöttük. Nem koszosak! A körülményekhez képest megdöbbentően jól rendben tartják magukat. Nem piszkos a ruhájuk, nem ápolatlanok. Kb ezren vannak összezsúfolva a Keletinél, többszáz műanyag tányért szórtunk szét ebédre, és mikor vissza mentünk vacsorát osztani, sehol nem voltak eldobált tányérok. Persze első ránézésre rendezetlennek tűnhet a sok ember, de ha az ember átlátja és megérti a körülményeket, megérti, hogy sokkal rendezettebb a terep, mint amilyennek sokan megpróbálják beállítani. Mikor megérkeztem a főhadiszállásra, többen is külön elmondták, hogy milyen jó, hogy jöttem, mert a migránsok tisztelik az ilyen nagydarab, agyontetovált, fülbevalós embereket. Először nem értettem, hogy miért vagyok nagydarab, hiszen a közel száz kilóm nem tesz azzá. Aztán mikor kimentünk a migránsok közé, megértettem.

Apró termetű emberek, fiatal srácok, akik kiváncsian bámultak fel a tetoválásaimra. Afféle élő kordonként szolgáltam, hogy az ételosztáskor egy sorban, rendezetten álljanak. Hárman-négyen, két tizenéves afgán sráccal simán rendben tartottunk egy több száz fős sort. nem volt kiabálás, zavargás. Az emberek nyugodtan álltak a sorban. Egyetlen fickó balhézott, tolakodott és kötekedett azokkal, akik rászóltak de azt lerendeztem, és megszelidülve beállt a sor végére, és onnan nyugodtan kivárta a sorát. mikor mellém ért, békésen ökölpacsiztunk. A két nap alatt több száz menekült ment el mellettem. Néztem őket, a reagálásaikat, viselkedésüket. Semmi különbség nincs. Köztük is vannak jó és rossz emberek. A legtöbben nyugodtan tűrték a sorsukat, de voltak köztük szemtelen suhancok, akik olyanok voltak, mint bármelyik magyar tini. Voltak akik természetesnek vették, elvárták, hogy nekünk ki kell szolgálnunk őket. Volt aki nem volt hajlandó megköszönni. Volt aki önző módon több adag ételt próbált megszerezni, többször sorban állva, vagy a gyerekét soron kívül többször odaküldve. De ez csupán töredéke azoknak a szimpatikus teljesen normális embereknek, akik békésen töltötték a napjaikat a Keletiben.

Egyszer a sorban előrehaladva, mellém ért egy hároméves forma kissrác. A gyerekek különösen megcsodáltak. Nézett fel rám, és én észrevettem, hogy mindkét cipőfűzője ki van kötődve. Letérdeltem elé, és elkezdtem bekötni. Az apja zavarba jött, és letérdelt mellém, hogy a másikat is bekösse. mikor végeztünk, és kiegyenesedtem a körülöttem álló férfiak, mind hálásan mosolyogtak, és egymással versenyezve köszönték meg. Biztos azt hitték addig, hogy valami marcona verőlegény vagyok, és rájöttek, hogy csak egy segítő. A mellettem elhaladó suhancok szemtelenkedve szóltak nekem számomra érthetetlen nyelven, és nagyokat nevettek, mikor mosolyogva vissza szóltam nekik a saját nyelvemen. Sokan barátságosan mosolyogtak rám.  Ott álltam több száz férfi között, és nem éreztem magam fenyegetve.Nem volt semmi okom a félelemre. Amikor elfogyott a meleg étel, és még vagy kétszázan álltak sorba, szóltunk nekik, hogy várjanak egy kis időt, elmegyünk szendvicsért. A tömeg mosolygott, és leültek sorban a földre. Nem hőzöngtek, nem hepciáskodtak. Ekkor történt egy számomra is megdöbbentő dolog.

11951389_905507249529781_8321334520751268899_n.jpg

Mivel várni kellett a szendvicsre és a srácok mind békésen leültek, gondoltam bemegyek a metró elé, ahol a legtöbben voltak, és körülnézek, hogyan élnek. Egyszer csak egy nagy tolongásra lettem figyelmes, egy nagy tömegben dulakodtak valamiért, és mindenhonnan elkezdtek futni oda az emberek. Aztán láttam, hogy valami banánért és ásványvízért megy a harc, tépték, marták, ahogy érték, hogy hozzájussanak. Aki tépett magának egy fürt banánt, az győztesen mosolyogva hagyta ott a dulakodó tömeget. Nagyon szeretik a gyümölcsöt. Az ott lézengő magyarok megdöbbenve, és fancsalogva mondták, hogy ezek állatok. De én egészen másképp éltem meg. Már túl voltam ekkor négy ételosztáson, és sosem volt ilyen felfordulás. Aznap reggel mi is rengeteg gyümölcsöt kivittünk, de csak a gyerekek kaphattak. Nekik külön kellett sorba állniuk érte. A felnőttek is szerettek volna kapni, de mikor mondták nekik, hogy csak a gyerekek kapnak, csalódottan ugyan, de tudomásul vették. Nem volt semmi rendbontás. Mi lehetett mégis a gond annál a dulakodásnál? Valószínüleg egy segíteni akaró tapasztalatlan csoport hozta, akik akkor először jöttek, mert a mieink sem ismerték őket. Nem tudták, hogy miként kéne kiosztani, és csak lerakták azt a  pár doboz banánt a tér közepére. Ha úgy osztották volna mint mi, akkor nem lett volna baj. Mondjuk baj így se történt, csak azok az emberek alkottak rossz véleményt, akik pont akkor, pont ezt az egy pillanatot kapták el.

Egészében véve nagyon élveztem ezt a két napot. nagyon elfáradtam. Minden tiszteletem azoké, akik ezt már közel két hónapja csinálják. Sokukon láttam, hogy érzelmileg néha kikészülnek, Kialakulnak kapcsolatok a segítők, és a migránsok között. Mivel a segítők legnagyobb része nő, ők különösen hajlamosak érzelmileg kötődni a segítettekhez, és ahogy mondják, néha nehéz tudomásul venni, hogy egy három-négy napja ismert tragikus sorsú csapat, vagy család, hirtelen eltűnik, mert éjszaka elindultak nyugatra.

Én nagyon remélem, hogy Európa vezetői találnak valami humánus megoldást erre. Én ezt az állapotot nem tartom jónak, tarthatónak. Nem látom át a valódi okait, nem tudom mik a lehetséges következmények. De nem is érdekel, hiszen én csak egy vájár vagyok a volt Márkushegyi bányaüzemből. De azt tudom, hogy az éhes embert nem szabad éhen hagyni, és keresztényi kötelességünk emberi módon bánni velük, még ha a vallásuk a kultúrájuk más is mint a miénk. A jobb oldali politikusok egyre többször hangsúlyozzák Európa keresztény gyökereit. Igaz ezeket a gyökereket nem nevesítik, csupán általánosságban beszélnek róla. Én szeretném emlékeztetni a kereszténységet erőltető, európaiakat, hogy a kereszténység egyik legfontosabb alapja a következő mondat a Bibliából:

“Ha éhes az ellenséged, adj neki enni kenyeret; és ha szomjas, adj neki inni vizet!”

(folytatás itt)

 

Címkék: Migránsok
157 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr687735762

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Embernek maradni (menekültek és idegengyűlölet) 2015.09.01. 10:11:52

Mentem keresztül a Körtéren és egy padon színes bőrű család ült, a gyerekek a felnőttek ölébe hajtották a fejüket és aludtak. Köröttük szatyrok és hátizsákok. Kellemesen sütött a nap és pihentek. Szívesen leültem volna melléjük egy kicsit, de egyrésztR…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rovarölő 2015.08.29. 22:10:33

@KU DE TA:Egy nem kamu hír a több száz beszámoló közül:

"NA, MOST TELT BE A POHÁR: VONATOKAT DOBÁLNAK A MIGRÁNSOK

Tartozom egy vallomással: nem sorolom magam migráns-ügyben a legvérmesebbek közé. Nem nyitnék tüzet fegyvertelen emberekre, nem telepítenék aknát a határra, nem látok potenciális terroristát háború és nyomorúság elől menekülő családokban. De most elérkezett az a pont, amikor most már szerintem is elmehetnek a büdös francba!
A vonatközlekedés biztonsága érdekében a MÁV péntek délutántól határozatlan ideig szünetelteti a vasúti forgalmat a Röszke-Horgos szakaszon - adja hírül az Origo. A döntés azt követően született meg, hogy a Vasutasok Szakszervezete a vasúti társasághoz fordult, jelezve, hogy péntek reggel a sínek mentén, illetve a síneken haladó migránsok megdobálták a Horgos és Szeged között közlekedő szerelvényt.

A levelet jegyző Meleg János szakszervezeti vezető szerint az incidensre azért került sor, mert "az illegális bevándorlókat zavarja, hogy a haladásukat akadályozzák a közlekedő vonatok." Úgy véli, az, hogy senki sem sérült meg, "csak a jó szerencsén múlott".

Tetszik érteni? A migránsok, akik a kerítést kikerülve haladnak a vasúti pályán,
azon vannak felháborodva, hogy a síneken időnként vonatok is elhaladnak, így nekik néhány percet várniuk kell.
Na, most megértem, hogy, ha valaki a háború poklából érkezik, több ezer kilométert vándorolt, szomjas, éhes és fáradt, az ingerültebb, adott esetben akár hajlamos szociopataként is viselkedni. Lehet, hogy hasonló helyzetben az én gyógyszerem is elgurulna.
Megértem, de leszarom.
Mert, ami érthető, az nem mindig elfogadható is. Vonatokat - egyáltalán bárkit és bármit - megdobálni meg egészen biztosan rohadtul elfogadhatatlan. És, ami nem fogadható el, az ellen tenni kell. Aki ellenzi a Honvédség bevetését a határvidéken, az menjen le szépen Horgosra, és próbálja meg szép szóval rávenni a migránsokat, hogy ne támadjanak rá a vonatokra, meg úgy általában ne viselkedjenek már megvadult söpredékként. Ha sikerül nekik, becsszóra, én magam vágom át a kerítést..."

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.29. 22:20:32

@Rovarölő: Kösz tesó, hogy ezt ide leírtad, de én is olvasok híreket. :P És ez semmit nem változtat azon, hogy “Ha éhes az ellenséged, adj neki enni kenyeret; és ha szomjas, adj neki inni vizet!”

millet 2015.08.29. 22:30:10

@A Menhely gondnoknője: A paráznaság posztja hirtelen a második helyre szorult.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.29. 22:33:52

@Makk...Marci: Nem kívánok érdemben reagálni a kommentedre, mert gyakorlatilag teljesen egyetértek veled. Sajnos sokan azt hiszik, hogy csupán azért, mert két napot eltöltöttem a segítő csoportban, azért fogalmam sincs mi van a világban. A fészbukon is kapom a sok hülye üzenetet, meg megosztást, hogy mit szólok a különböző hirekhez, mint fent Rovarölő barátom. Én ezekkel pontosan tistztában vagyok, és látom a nagypolitika szerepét ebben az egészben. Sajnos sokan azt hiszik, hogy ez a két napos munka azt jelenti, hogy képes vagyok megoldani nemzetközi bonyodalmakat, és rendbe tenni több ezer hátrányos helyzetű család életét. Hát sajnos nem. Kiszakítottam két napot az életemből, hogy saját bőrőmön tapasztaljam a helyzetet, mert olyan helyen lakok, ahol se hírük se hamvuk a menekülteknek.
Sajnálom, hogy pozítív tapasztalataim vannak. Sajnálom, hogy az aluljáróban senkit nem láttam vonatot dobálni, sajnálom, hogy nem volt teli minden szeméttel, sajnálom, hogy többszáz ember normálisan sorba állt a kajáért. Sajnálom, hogy egyik sem akart felrobbantani stb. A poszt a saját tapasztalataimat írja le. Azt tudom, hogy mára megduplázódott a számuk, ez magával hozza a a problémák hatványozódását.
Soha sehol nem mondtam, hogy ezek az emberek szentek, én azt mondtam, hogy ugyanolyanok mint mi. Nagyon sok szemét embert ismerek. Gondolom köztük is van bőven

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.29. 22:34:51

@millet: :) pont figyeltem a helyváltást. Majdnem sírtam. :) Azt a posztot nagyon szeretem.

millet 2015.08.29. 22:37:03

@Vértes László: Idealista elgondolás, hogy majd mi megmondjuk, hogy legyetek keresztények, aztán majd nektek is jó lesz. Szerintem is az a legjobb minden embernek, ha keresztény lesz. Valódi, nem látszat, nem kultúr-keresztény. Van egy jó és egy rossz hírem. A rossz az, hogy ez tömegesen sem keleten, sem itt nem működik. A jó az, hogy egyes emberek megtérhetnek, és meg is térnek. Olyanok hatására, akik megélik a hitüket. Mivel még a nyelvüket sem ismerjük, első körben a tetteinkből láthatják, hogy mit képviselünk. Igen, ez nehéz, hosszú, és bizonytalan kimenetelű. És ha tömegesen jönnek, nincsenek itt sem tömegével őszinte, mélyen hívő keresztények, akik a jó példájukkal Krisztushoz vezetik a bevándorlókat.
A vasárnapi kereszténység kérdésébe meg végképp nem mennék bele, mert nem témája a posztnak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.29. 22:37:26

@Albertina: A Makk Marcinak írt kommentem szerintem neked is kielégíti a kiváncsiságodat. Kivéve az első kérdésedet. De mielőtt válaszolnék, én is kérdezhetek valamit? Min változtat, ha nem voltam szegényeknek ételt osztani? Illetve min az, ha évek óta a szegényeken segítek?

Rovarölő 2015.08.29. 22:37:44

Friss, nem híradós, manipulált!

Idős emberekkel készítettek interjút Horgoson. Az emberek arról nyilatkoztak, hogy náluk nem zárnak be és le szinte semmit, mert náluk, a faluban nem kellett félniük soha senkitől!
Elmentek rövid időre bevásárolni és addig a családi házukat megszállták a szívem csücskei! Mindent, ami elérhető volt zabálni kezdték, a lakást felforgatták és nem mentek ki a területről a házigazdák felszólítása ellenére sem. Amikor a hatóság próbált rendet tenni, az eredmény az lett, hogy az egész faluban (Horgos) a járdától kezdve az úttesteken is egyszerűen sátor tábort vertek és nem mozdultak onnan egész éjszaka!
Kiskunhalason több százan fenyegetőzni kezdtek a drágáim, hogy vagy kiengedik őket a táborból, vagy fel fogják gyújtani az egészet!
BP. keleti pu. Tüntetést szerveztek a szegény szerencsétlen éhezők, okos telefonjaikat bevetve az egységükre és ott tomboltak, míg meg nem lehetett őket nyugtatni ki tudja, hogy mivel!
Persze ezekről mind készültek jó minőségű videó felvételek!
A TV kamerája előtt törnek ránk százával jelen percekben is a déli határoknál, ami tény és senki sem csinál semmit, csak ők a tevékenyek!
Lehet őket sajnálni, etetni, itatni és tisztelem azokat, akik ezt teszik, mert csukott a szemük és ösztönösen teszik a dolgaikat, de azért aki sakkozni szeret és tud is, az tudja, hogy nem a jelenlegi állást kell nézni, hanem jóval előre kell tervezni és ezt tudják azok, akik ezt a biológiai fegyver arzenált küldték a nyakunkra és egész Európa nyakára! A népünk ösztönösen védekezne, de a felső körök, akik minden kormányt irányítanak, tudják a dolgukat és így csak prüszkölhetünk, höröghetünk, de a fej nem enged, sőt számukra jól alkalmazható, ember szerető, mit sem sejtő ösztön lényeket használnak fel arra, hogy nekünk ássák meg a sírhelyünket!
Ez az állapot jó alapul szolgálhat egy újabb, a harmadik nagy spartakiádhoz, ahol nagyon kevés lesz a tovább jutók aránya!
Mindenki dönthet az esze, vagy ha az nem sok adatott, az ösztönei alapján arról, hogy kinek segít valójában!

Rovarölő 2015.08.29. 22:45:59

@sefatias: Láttad, hogy ma mit csináltak a keletiben? Én láttam, persze lehet, hogy trükk felvétel volt!
Na ezt nem te tapasztaltad, mint azt sem, ami a tűzvonalban van itt!
Én csak rossz tapasztalatokkal vagyok telve, tehát mindenkinek igaza van, főleg nekem!:D
Gyere el ide a röszkei fogadóba is és írj egy új posztot utána! A címe lehetne a szokásos: Előtte és utána!
Inkább, a hatás kedvéért, utána de előtte! Hö.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.29. 22:47:19

@Rovarölő: :) bármit irok is, az nem változtat azon, amit már leírtam :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.29. 22:56:45

@Rovarölő: Most néztem a ma készült képeket a keletiben. Sokkal többen vannak, de ugyanúgy rendezetten sorban állnak a kajáért

Rovarölő 2015.08.29. 23:12:01

@sefatias: Akkor a tüntetésük az tréfa volt, amit az esti híradóban sugároztak élőben! Rend és fegyelem! Tesó! ugye te most a tréfarépa hatása alatt vagy? :DDD

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.29. 23:13:29

@Rovarölő: Nemrég jöttem haza. Nem néztem még semmilyen tüntetést. Egész nap nyomtam a négyzetmétereket. Mindjárt utánanézek

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.29. 23:16:50

@Rovarölő: Hát megnéztem. Nem tudom te mit néztél, de ezen a tüntetésen semmi különös nem volt. Küldj már egy linket lécci!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 08:30:55

@millet: @A Menhely gondnoknője: Tegnap megdőlt a három éves látogatottsági rekord

Ruzsa Söndör 2015.08.30. 10:10:18

@sefatias: Ha olvastál a problémáról, akkor egy előző kommentedben már írtad is, hogy beszédtéma a segítők közt, mi lesz, ha erőszakossá válnak valami miatt. Éhség, türelmetlenség, vagy csalódottság. Ahhoz, hogy a végső konklúziót levond a tetteid helyességéről, meg kell várni a végső következményeit.

Én ezért nem csalogatom a jobb élet és bánásmód reményével ezeket a népeket. Viszont nem is bántom őket, de ha tudnám, akkor ahhoz segíteném őket, hogy egész Európából menjenek el és a maguk kultúrkörében keressék a jobb életet.
hir.ma/kulfold/szines-hirek/ez-am-a-valo-vilag-avagy-horgoson-a-migransok-hazakat-vesznek-birtokba-es-bankokbol-tobb-ezer-eurot-vesznek-fel-video/562552

2015.08.30. 11:07:09

@sefatias: @millet: igen, látszik a számokból :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2015.08.30. 11:18:08

@Csakegyember:@Rovarölő:@sefatias:

Üdv;a napokban néztem egy interjút Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.Ő a tények embere,...az mondja,hogy ezek az emberek egyrészt rászedés áldozatai,mivel az otthonukban azt terjesztették el,hogy ha eljönnek Európába azon belül főleg Németországba akkor ott mindent megkaphatnak ami a jóléthez kell anélkül,hogy kellene szaktudás,vagy bármi erőfeszítés,munka.

A jelenlegi migrációs törvény pedig valóban vonzó még a bevándorlóknak,(de bizony már nem sokáig).

Mivel kevéssé iskolázott egyszerű emberek,teljesen más kultúrával,vallással sajnos a beilleszkedésre nagyon kevés lenne az esély.(Lásd a törököket Németországban).
Erre a második generációnak lehetne nagyobb esélye,akik viszont egészen biztosan radikalizálódni fognak,nem fogják megtalálni a helyüket ebben az idegen európai környezetben,a periféria szélén fognak állni és megnövekedik a belső biztonsági fenyegetettség.
------
Szerintem emberileg könnyű megoldás nem létezik a problémára,...szinte megoldhatatlan sőt a java még hátra van.
Egy kis idő és Európa ráfog kényszerülni sajnos az'erőteljes,határozottabb'megoldásra,mert másképp egyszerűen nem fog menni.Ez miatt Európa nem válhat működés képtelenné.
---
Én nem voltam eddig a muszlim vallásra nagy előítélettel,amíg múlt héten a helyi könyvesboltban bele nem lapoztam a 'Korán'-ba.
Nem tudom,hogy véletlen volt-e vagy csak nekem nyíltak ilyen lapok,de minden oldalon amit olvastam megalázóan,elsöprő gyalázatos módon írt a 'hitetlenekről' avagy azokról az emberekről akik nem 'muszlimok'. A megvetés és a gyűlölködés érződött ezen néhány lapból.
Magyarán ha ezek az emberek,hűek akarnak maradni Mohamed tanításaihoz és a koránhoz,a hagyományaikhoz,kultúrájukhoz ami az Iszlámot jelenti.Akkor a keresztények reális veszélyben lehetnek a jövőt illetően vagy sem !?

A másik,...szerintem ezek az emberek jelentős számban bizonyos politikai erők a hatására indultak el,..tehát nem véletlen az egyszerre történő invázió.A célja is meg van.Ezek az emberek csak szereplői egy sokkal nagyobb mocsokságnak ami majd később fog kiderülni.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2015.08.30. 11:50:13

@sefatias:
“Ha éhes az ellenséged, adj neki enni kenyeret; és ha szomjas, adj neki inni vizet!”
>
Szerintem ezt az írásszöveget egy másik fényében kell vizsgálni:
"Annakokáért míg időnk van, cselekedjünk jót mindenekkel, kiváltképen pedig a mi hitünknek cselédeivel. (Gal 6:10)"

Kérdem én:
-Miért 'velük(a saját hitűekkel)' kivált képen?
-Ezek szerint mégis van valamiféle megkülönböztetése,prioritása a segítségnyújtásnak?
-Hol húzta meg a határt a szentírás,hogy mikor és meddig apontig,kell segíteni a(más hittel rendelkezőknek)?
Sehol,...de ha van fontossági sorrend márpedig úgy tűnik van,ez már sokat jelenthet a helyes döntésben.
-Most egy nehezet kérdezek,...ha egy falat kenyered lenne,kinek adnád a gyermekednek,magadnak vagy egy idegennek?...A válasz kézenfekvő,...a saját gyereknek.
Persze még nem tart itt a helyzet,de eljuthat odáig ha nem lépnek hatékonyan,mert bizony afelé halad.

Felehet vállalni ennyi ember teljes ellátását bizonytalan ideig úgy,hogy súlyosan ne károsuljon a társadalmi rendszer ami már eleve sérült?

Szép és keresztényi cselekedet a segítségnyújtás,...enni és inni adni a rászorulóknak,de ez sohasem válhat szerintem súlyosan a nép kárára.
Ugyanis az valamiféle öngyilkosság lenne,és szembemenne a természet örök törvényeivel,...úgy segíteni,hogy mi teljesen kárt szenvedjünk.

Albertina 2015.08.30. 14:18:44

@sefatias: Számomra sokat. Ugyanis ellenérzést vált ki belőlem az olyan, aki a saját népén nem segít, de más "jött-menten" igen. Ezért remélem, hogy majd nyugodt szívvel vág vissza, azzal, hogy "bizony voltam, ételt osztottam és segítettem, ahol tudtam, nem csak ezeket a vadidegen embereket segítem; rajtuk megesett a szívem, mert háborús övezetből jönnek". Ugyanis leginkább ez a tapasztalatom. Van, aki látszat jótékonykodik, csak hogy legyen mire vernie a mellét.
Mindenki előbb a saját portáján tegyen rendet, aztán forduljunk a másé felé.

2015.08.30. 14:27:05

Sefatias, ahogy látom, elég sok errefelé a fanyalgó és irigy, akinek a csőrét csak az piszkálja, hogy a másik tett valamit, és nem ő. És mivel nem ő volt az, aki tett, ezért nekiáll hibát keresni a másik tetteiben.
Ne is törődj velük.

Nemrég láttam valakit, aki egy egész nap a kánikulában izzadó zöldség- és gyümölcsárusnak vitt két doboz sört, mire az első megjegyzés az volt egy másik vásárlótól: "Remélem, alkoholmentes!"

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.08.30. 15:07:37

@A Menhely gondnoknője:
"...Sefatias, ahogy látom, elég sok errefelé a fanyalgó és irigy, akinek a csőrét csak az piszkálja, hogy a másik tett valamit, és nem ő. És mivel nem ő volt az, aki tett, ezért nekiáll hibát keresni a másik tetteiben..."

Kognitív disszonancia.

érdekes, hogy sok hozzászóló más blogokon is az azonnali segítséggel szemben (Sefatias) mindig valami hosszabb távú dolgot hoz fel: átveszik Európa irányítását, iszlám!, teleszülik az életterünket stb.

Szerintem nem az iszlám hívő sok Európában, hanem a keresztény kevés.

2015.08.30. 16:08:51

@kjapp: az a helyzet, hogy ha egy hosszabb történelmi időtávlatot nézünk, a kereszténységnek legalább akkora bűnei voltak, mint az iszlámnak.
A keresztény világnak egész kultúrák kellett behódoljanak, például Dél-Amerikai és Észak-Amerika indiánjai. Népek és hagyományok tűntek el a föld színéről. Elmondhatják-e ezt magukról a muzulmánok? Hány kultúrát irtottak ki gyökerestül?

Nem beszélve a modernizáció olyan káros hatásairól, melyekről a Divinity-n beszélgettünk. Japán és Kína már rég, India csak most van csatlakozóban a tömegtermelés- és fogyasztás "kultúrájához". Nem vagyok arról feltétlenül meggyőződve, hogy mi nyugaton olyan jól állunk. Csupán a földi javaink gyarapszanak.

Te egyébként mióta vagy ilyen kereszténység-párti :)?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 16:14:42

@Albertina: Nyugodt szívvel ugyan, de nem vágok vissza. Inkább beidézem a segítőkről írt ismertetőmet: "Kik segítenek nekik, és miből? Olyan önkéntesek, akik a saját szabadidejüket szánják a migránsok megsegítésére. Munkájuk mellett végzik. Ráadásul nem az égből pottyantak ide, hanem már évek óta hajléktalanokkal és más rászorulókkal foglalkoznak. "

Hogy pedig én személyesen hogyan segítettem másokon, azt nem lenne szép, ha itt irnék róla. Legyen elég annyi, hogy ezt az írást olvassák nagyon sokan az ismerőseim közül. Sem itt, sem a fészbukon (de még a hátam mögött sem) támadnak rám azért, mert mert olyat tettem, ami nem jellemző rám.

"Ugyanis leginkább ez a tapasztalatom. Van, aki látszat jótékonykodik, csak hogy legyen mire vernie a mellét."

Hol tapasztalod ezt?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 16:18:29

@A Menhely gondnoknője: @kjapp: Hát igen. Vannak hangok, melyek szerint a második világháború kitöréséért is én vagyok a felelős. Néhányan felvetették, hogy talán Buda eleste is számlámra írható. Sokan hiszik, hogy államközi ügyekre van befolyásom, illetve állambiztonsági szakértő vagyok. Néhányan tőlem várják a szegénység felszámolását, illetve a hajléktalanok számára otthonteremtést. A fészbukon sokan felhívják a figyelmemet, hogy mennyi tenni való vár még rám :)
Pedig a poszt végén odaírtam, hogy "én csak egy vájár vagyok a volt Márkushegyi bányaüzemből."

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 16:21:14

@A Menhely gondnoknője: " a kereszténységnek legalább akkora bűnei voltak, mint az iszlámnak. "

Hú mikor ezt elmondom, le tudnának fejezni

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 16:22:14

@kingdom: Akkor már csak az a kérdés, hogy adjunk-e enni az éhezőnek, ha van nálunk ennivaló?

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.08.30. 16:32:32

@A Menhely gondnoknője:

"...a kereszténységnek legalább akkora bűnei voltak, mint az iszlámnak..."

Lehet így olvasni. De minden rosszban van valami jó is. ;) Ha dél Amerikában nem lenne kereszténység, sokkal visszaszorultabb lenne a világon Jézus követése.

Nem minden iszlám annyira erőszakosan térítő, mert ha jól tudom Indonéziában meg a környékén nem annyira. Indiában sem, bár ott a hinduk és a muzulmánok azért nem voltak/vannak teljesen jóban.
A felheccelt hinduk mennek iszlám kegyhelyeket rombolni néha és vica versa. Az arabok büszkék és sajnos 100-200 éve állva maradtak a nyugat mellett a társadalmi fejlődést tekintve és ez nagyon zavarhatja őket.

A modernizációt eltérően ítéljük meg, valaki írta a modernizáció elkényelmesít, anyagiassá tesz de pl. nem kell annyi időt kézi mosással tölteni, ami időt szabadít fel másra. ;)

"...Te egyébként mióta vagy ilyen kereszténység-párti :)?..."

Sajnálnám, ha keresztény ellenesnek tűnnék, egyáltalán nem számítom magam annak, de ha így tűnik másnak valahol kérdezz rá. Próbálom megérteni őket, könnyű, mert keresztény kultúrában élünk.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 16:40:37

@A Menhely gondnoknője: Egyébként úgy érzem, hogy a lelkiismeret megnyugtatását szolgálja egyeseknél, ha engem szidhatnak Kikiáltanak rossznak, és akkor az is rossz amit csinálok, és így nem kell csinálni :)

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.08.30. 16:41:13

...Ha dél Amerikában nem lenne kereszténység, sokkal visszaszorultabb lenne a világon Jézus követése...

Meg honnan jönnének keresztény hittérítők Európába a mormonok mellé? Mert ráférne egy kis evangelizáció már Európára is. Vagy túlzok?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 16:43:11

@kjapp: :) nem. Kár, hogy az itteni keresztények alig evangelizálnak

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2015.08.30. 18:48:53

@sefatias:
Máshogyan kérdezném,meddig adhatunk olyan éhezőknek akik bevállalták ezt a helyzetet,nem kérdezték,hogy jöhetnek-e bírjuk-e és úgy sejtem ez egyiküket sem érdekli.
Fél világon átutaztak'kemény pénzért',hogy aztán a gazdag államok szociális ellátásain ellegyenek.

Meg kellene értetni velük,hogy patt helyzetbe kerültek,nem jó döntést hoztak Európa készletei lehetőségei végesek.
Ez nagyon kényes terület,nem nagyon van rá jó válasz megoldás csak fájdalmas.

Képzeld csak el egyik nap amikor hazaérsz valaki ott ül a konyhádban és nem akar kimenni!...belenyugszol,bár nem kér enni te mégis jó keresztény módjára adsz az éhezőnek mert nyilvánvaló,hogy éhes.
Minden ok,...mindenki örül jól érzi magát.De aztán jön még egy hívatlan vendég,meg még egy, aztán már alig férsz a konyhádban és a hűtőd végül annyira kifogy,hogy már sem te sem a családod nem tud enni.

Kettő dolog történhet:
1.Együtt haltok éhen vagy...(a biblia nem kötelez effajta mártíromságra ha egyáltalán létezik ilyen)
2.Megkéred őket arra,hogy ez a helyzet tarthatatlan,..ennyire futotta megpróbáltad,de eddig tartott.
3.Ha nem mennek kitessékeled őket és próbálsz valami igazi megoldást keresni.

Társadalmi szinten is hasonló történhet,Európa saját élete működése a tét mert még ezután jön a java,...ez csak a bemelegítés volt.Lesz itt még hadd el had,meg katonai erők meg miegymás. Ha pedig nem lépnek akkor annyi lesz a tehetetlen Uniónak,...,de úgy gondolom pont ez is volt a célja a fő kolomposoknak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 18:59:08

@kingdom: "1.Együtt haltok éhen vagy...(a biblia nem kötelez effajta mártíromságra ha egyáltalán létezik ilyen)"

1, Szerintem sehol nem írtam olyat, hogy örökbe fogadok pár száz migránst.

2, Ha úgy érzed, hogy el kell ezt nekik mondani, akkor tedd meg. Én nem tudok a nyelvükön beszélni. Viszont kenyeret kenni tudok. Mindenki úgy segítsen, ahogy tud.

3, Én nem tudok kitessékelni több ezer embert. Talán egy darab embert, abból is csak egy kisebbet. Én megpróbálhatok megoldást keresni, már gondolkoztam is, hogy rácsörgök Barack Obamára, hogy mit szól az ötletemhez, de este foglalt volt. Majd talán ma.

Drága Kingdom. Én megpróbálok a korlátaim között maradni. És ez egyenlőre kimerül a szendvics készítésben, de egyenlőre még az se megy, mert hiába kenem a kenyeret Móron, egy migráns se jön ide.

Nem tudom miért hiszi mindenki, hogy én vagyok a messiás, csupán azért, mert kentem 150 kenyeret és kiosztottam

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2015.08.30. 19:28:22

@sefatias: Lehet ,hogy félre értettél én nem rád gondoltam és a tevékenységedre,a szemléltetést csak azért helyeztem a helyzetedbe,hogy jobban lejöjjön.
Arra a dilemmára akartam volna választ keresni,amit felvetettél:"kell-e enni adni az éhezőnek?"

Szerintem ez túlnőtte magát az személyes segítségnyújtás keretein, társadalmi probléma lett és mi ehhez nagyon kicsit tehetnénk hozzá ami nem igazi megoldás csak tovább húzása a dolgoknak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.08.30. 19:33:14

@kingdom: Ez nem nőtte magát túl a személyes segítségnyújtás keretein. Valójában sosem volt ezen keretek között. Ám keresztényként nem lehet az állam fejével gondolkodni

divinity.szabadosadam.hu/?p=14172

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2015.08.30. 19:34:56

@sefatias: Ja egy kicsit feljebb is visszaolvastam, már értem miért érzed magad benne érintve :)
Darázsfészekbe nyúltál.

2015.08.30. 20:09:49

@kjapp: amióta sokat vagyok otthon, pontosan tudom, milyen sok minden elvégezhető fejben, miközben az ember valami mást csinál. Például mosogatás vagy mosás közben is tudok gondolkodni dolgokon, a házimunka monotonitása megfelelő háttér az ilyesmihez.
Én alapvetően más alapokon nyugvó kultúrában érezném jól magam, de az már filozófiai probléma, hogy ebből valaha megvalósulhat-e valami.

Isten országa vajon mindig csak egy szűk kisebbség belső állapota lesz, állandó törekvésben ennek kollektivizálása felé, vagy egyszer valamiképp mindenkire kiterjedően megvalósul itt a földön?
Ugyanis úgy tűnik, a keskeny utat nem lehet olyan sztrádává tenni, amelyen egyszerre hatalmas néptömegek mozoghatnak. Ugyanakkor ennek az állapotnak egyszer az ígéret szerint el kellene jönnie. Szóval érdekes kérdés, hogy az ember meddig mehet el ennek megvalósításában.

millet 2015.08.30. 20:34:27

@A Menhely gondnoknője: "Isten országa tibennetek van." Isten országa alattvalói azok, akik elfogadják uralmát életük felett, elfogadják akaratát, törvényeit, elfogadják és hálásak kegyelméért. Jelenleg vegyesen élünk együtt olyanok, akik elfogadták, és olyanok, akik (még?) nem. Jézus visszajövetelével változik meg ez az állapot. Az övéiért jön el. Szabadok vagyunk, és nem mindenki akar Isten kívánalmai szerint élni. Megvárja mindenki döntését, és Ő csak érvényesíti azt, amit választottunk.
Igen, a keskeny utat nem lehet sztrádává tenni, amin tömegek járnak, bár nem azért, mintha nem mehetne mindenki rajta. A gond inkább az, hogy a mi sok felesleges csomagunk nem fér el az úton. Ahogy haladunk, egyre több felesleges dologtól kell megválnunk, hogy tovább haladhassunk. Itt a hangsúly a feleslegesen van, Isten semmi szükséges, semmi jó dolgot nem akar elvenni tőlünk.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.08.30. 21:32:17

@A Menhely gondnoknője:
"...Isten országa vajon mindig csak egy szűk kisebbség belső állapota lesz, állandó törekvésben ennek kollektivizálása felé, vagy egyszer valamiképp mindenkire kiterjedően megvalósul itt a földön?..."

Olyan megfogalmazást olvastam erről, hogy nem csak hogy eljön Isten országa mindenkinek, hanem ez ELKERÜLHETETLENÜL bekövetkezik.

"...Szóval érdekes kérdés, hogy az ember meddig mehet el ennek megvalósításában..."

Aki elérte ezt az állapotot, az is tovább tud menni, tehát nincs határ.

2015.08.31. 14:05:09

@millet: "Az övéiért jön el."

Igen, de kik az övéi? Számomra ez a nagy kérdés.

Ez kapcsolódik a teremtéshez is egyébként, nemrég két olyan könyvet olvastam (az egyiket még most is) egymás után, melyek különösen érdekesen hatottak így mintegy átfedésben. Az egyik Eckhart mester munkája, a Teremtés könyvének magyarázata, szerintem egyébként különlegesen jó meglátások vannak benne, a másik Spinoza Etikája, melyben Isten természetét is fejtegeti. Egyetértek Eckharttal abban, és Spinoza ugyanezt mondja, hogy a teremtés nem az időben történt, hanem Isten örökkévalóságában (vagyis a világnak, Istenhez hasonlóan nincs kezdete), ugyanis a teremtés nem más, mint Isten természetének szükségszerű (!) kivetülése, Isten természetéből adódóan, hiszen akarata, gondolata és lényege egy. Ami a lényegéből adódik, az megegyezik az akaratával és fordítva, az akarata egyben a lényege is, amit nem másítana meg. Isten ugyanis nem tudott volna másként akarni és másként dönteni, minthogy éppen ezt a világot és ezt a teremtést hozza létre, ugyanis éppen ez adódik az ő természetéből és lényegéből.

Mindezt csak azért mondtam el, mert ha a teremtés nem más, mint Isten természetének megnyilvánulása, akkor a benne lévő élőlények és mi emberek is azok vagyunk. Spinoza is ezt írja egyébként. Miután pedig a teremtés nem az időben történt, Isten országa Istenben készen áll és mindig is készen állt, hiszen számára nem létezik múlt és jövő, csak jelen. Ő nem törekszik egy cél felé, például afelé, hogy Isten országa megvalósuljon, hiszen nem szenved hiányt semmiben. Számára minden úgy van jól, ahogy van, most, a jelenben.
És mivel a teremtmények az ő megnyilvánulásai, kifejeződései, és mindannyiunk eredeti, legteljesebb "mása", lényege Istenben van, aki igaz és jó, akkor lényegünk szerint mi is mindannyian, kivétel nélkül igazak és jók vagyunk, csak abban van különbség, hogy a felszínen mennyi hordalék rakódott erre az eredeti isteni elképzelésre.

Ha tehát mindannyian mindig is Isten közelében vagyunk, az ő világosságában, akkor tulajdonképpen MINDENKI AZ ÖVÉ. Az ő örök jelenében mindannyian mellette vagyunk, teremtményeiként, most mégis úgy tűnik, hogy vannak, akik sokkal közelebb, míg mások sokkal távolabb vannak tőle.

Szóval akkor vajon hogyan nyer értelmet a "keskeny út" metaforája?

@kjapp: "Olyan megfogalmazást olvastam erről, hogy nem csak hogy eljön Isten országa mindenkinek, hanem ez ELKERÜLHETETLENÜL bekövetkezik."

Ezt fejtettem ki feljebb, szerintem is erről van szó. Mégis érdekes, hogy folyamatosan arról hallunk, ez nem vonatkozik mindenkire. Illetve nehéz is elképzelni azt, hogy amikor egyesek olyan távol vannak tőle itt a földön, hogyan fogják felismerni azt, hogy valójában közel vannak?

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.08.31. 16:35:53

@A Menhely gondnoknője:
"...Mégis érdekes, hogy folyamatosan arról hallunk, ez nem vonatkozik mindenkire.Illetve nehéz is elképzelni azt, hogy amikor egyesek olyan távol vannak tőle itt a földön, hogyan fogják felismerni azt, hogy valójában közel vannak?..."

Mindenki hívást kap, ha nem fogadta el, újból (legközelebb).

És azok is akik hívást kaptak, legközelebb is (itt most a reinkarnáció következő életére gondolok) kapnak, de akkor már egy magasabb szinten/más környezetben ténykedhetnek. És azután még, még, ahogy Isten szeretné éppen annál a léleknél. És ez így megy kinél gyorsabban, kinél lassabban, előbb, vagy utóbb de mindenki megkapja és végig is megy rajta ezen az elkerülhetetlen, de hosszú úton. Mindenki 'szentté' válik bár nem egy két élet alatt.

Ez oldja fel számomra azt a tapasztalati tényt, hogy miért van az, hogy valaki megkapta a kegyet és megmutatkozott neki Isten valamilyen formában, valaki meg nem. Aki nem hiszi Őt legtöbbször ezért nem teszi, nem azért mert megtagadta.

Szerintem mindenkinek meg van a feladata az adott életben, és Isten ugyanúgy örül annak, hogy valaki ezt megteszi, függetlenül attól, hogy szent györgyként a sárkányt győzte le, vagy csak egy csendes hívő életet élt, ha ez volt a feladata.

2015.08.31. 17:53:56

@kjapp: "Mindenki hívást kap, ha nem fogadta el, újból (legközelebb).

És azok is akik hívást kaptak, legközelebb is (itt most a reinkarnáció következő életére gondolok) kapnak, de akkor már egy magasabb szinten/más környezetben ténykedhetnek. És azután még, még, ahogy Isten szeretné éppen annál a léleknél. És ez így megy kinél gyorsabban, kinél lassabban, előbb, vagy utóbb de mindenki megkapja és végig is megy rajta ezen az elkerülhetetlen, de hosszú úton. Mindenki 'szentté' válik bár nem egy két élet alatt.

Ez oldja fel számomra azt a tapasztalati tényt, hogy miért van az, hogy valaki megkapta a kegyet és megmutatkozott neki Isten valamilyen formában, valaki meg nem. Aki nem hiszi Őt legtöbbször ezért nem teszi, nem azért mert megtagadta."

Ezzel teljesen egyetértek! Azonban bizonyos tanítások szerint a "gonoszok", az igaztalanok nem fogják Isten közelségét megtapasztalni. És mivel ezek a tanítások például a Bibliában is benne foglaltatnak, eléggé lehatárolva a keskeny úton járók körét, ezért mégiscsak merészen hangzanak ezek a kijelentések.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.08.31. 18:06:24

@A Menhely gondnoknője:
"... "gonoszok", az igaztalanok nem fogják Isten közelségét megtapasztalni..."

Amikor rosszat teszünk tudatosan/tudattalanul, távolodunk Istentől és nem vagyunk boldogok, szenvedünk.

A kijelentések merészek a Biblia szemszögéből igaz, ezért nem szerencsés keverni vagy válogatni különféle utak tanításaiból. Egyáltalán a reinkarnáció tana is az, de számomra úgy tűnik hogy többen gondolkodás útján közelítik a hitet, hátha segít nekik ez, ha nem, figyelmen kívül hagyják, vagy bibliai idézeteket hoznak hogy mennyire nem igaz amit írok.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.08.31. 18:25:58

@sefatias: Elromlott a poszt látogatóinak a számlálója........????
18 292 ??? vagy nálam a hiba ?
Ez " jackpot "............!!!

2015.08.31. 21:47:25

@kjapp: érthető, ha sokszor kívülről úgy tűnik, hogy egyesek a gondolkodás útján közelítenek a hithez, de ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Ugyanis ha korelvárás az, hogy egy beszélgetésben racionálisan indokoljuk meg, amit mondunk, és így igyekezzük megértetni magunkat, akkor nem biztos hogy hatékony lesz például érzelmi élményeink, teljes mértékben szubjektív tapasztalataink ecsetelése, holott valószínűleg ilyenek is vannak. A közeg meghatározza a kommunikáció formáját is, egy racionális elvárásokkal terhelt közegben a hitbéli kérdéseket is csak ilyen módon lehet magyarázni, míg egy emocionálisabb közegben személyes tapasztalatok útján is. Egyébként a kettő nem zárja ki egymást, tehát azért, mert valaki egy közegben gondolkodó alkatnak tűnik, nem biztos, hogy nincsenek erős érzelmi tapasztalatai, csak esetleg nem akar (vagy nem tud) beszélni ezekről. De fordítva is igaz lehet, egy karizmatikus közösségben nem feltétlenül talál megértésre a filozofikus megközelítés.

Összességében szerintem egy ember kommunikációjából nem feltétlenül lehet következtetni tapasztalatainak teljes skálájára, és mindig érdemes többet feltételezni mindenkiről, mint amit megnyilvánulni látunk belőle.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.08.31. 22:21:33

@A Menhely gondnoknője: Félreértés ne essék, miért gondolnám hibának bármelyik megközelítési módot, ha valakinek ez fekszik, ez illik a személyiségéhez, az viszi előre.

Szerintem ritka is lehet az, ha csak az egyik oldalról közelítünk egy dologhoz.

Bocsáttassék meg nekem ha egy keresztény oldalon utalok egy reinkarnációs magyarázat lehetőségére is. (ha egyáltalán szükség lenne bármiféle magyarázatra)

19433

2015.08.31. 22:52:59

@kjapp: szerintem Sefatias nem kapta meg a hivatalos keresztény pecsétet :D

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.01. 08:33:19

@A Menhely gondnoknője: :DDDD legalább is nem mindenkitől. Ennek is megvan az az előnye, hogy szabadon gondolkodhatok az engem érintő kérdésekről, és nincs rajtam a nyomás, hogy megfeleljek bizonyos elvárásoknak. Elég nehéz volt ezt elérni ahhoz, hogy lemondjak róla

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.09.01. 08:43:04

@sefatias: "...legalább is nem mindenkitől..."

Szép szép, hogy 20782-nél tart a számláló, de összemérhető a külső és a belső elvárás?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.09.01. 12:27:23

Hol lehet segítőnek jelentkezni? Többször gondoltam már rá, hogy szabad napjaimon én is kimegyek a Keletibe segíteni, ha adománnyal nem is tudok, legalább a saját kezemmel, és azzal, hogy dokumentálom a mindennapjaikat.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.01. 12:38:45

@Gery Greyhound (Az eredeti, 1998 óta): szia! A bérkocsis utcában a 41 szám alatt szivesen fogadják az önkénteseket :)

2015.09.01. 22:23:29

Sefatias, aki nemrég bejelölt az én vagyok, csak hogy tudd. Bár most hogy így megugrott a népszerűséged, ki tudja hányan állnak sorban nálad :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.01. 22:24:20

@A Menhely gondnoknője: :) inkább negatív irányba népszerűsödtem

2015.09.01. 22:31:26

oda se neki :)

Kíváncsian várom a következő posztod :).

2015.09.01. 23:42:50

Ja, nem a menekültekkel kapcsolatos témára gondoltam, hanem a szokásosakra ☺.
Amelyik kutya ugat, az nem harap, csak épp nem túl kellemes hallgatni a csaholását. Kíváncsi vagyok mihez kezdenének ezek a hőbörgők, ha személyesen állnának a menekültek elé.

millet 2015.09.02. 07:56:04

@A Menhely gondnoknője: "Kíváncsi vagyok mihez kezdenének ezek a hőbörgők, ha személyesen állnának a menekültek elé."
Vagy Ők lennének menekültek...

millet 2015.09.02. 07:58:35

@sefatias: Miért nem látszik első/legfelső posztként ez a blogbejegyzésed?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.02. 08:39:10

@millet: @A Menhely gondnoknője: "Amelyik kutya ugat, az nem harap,"

Ez igen elgondolkodtató téma. Vajon azok, akik arról posztolnak, hogy le kéne lőni a menekülteket mennyire gondolják komolyan? Szerintem egyáltalán nem. Biztos, hogy nem tudnák megtenni. Ám ez azt jelenti, hogy sokan csak olyanról tudnak beszélni, amit nem tennének meg. Így nem lesz belőlük más, csak egy fotelban ülő kerékkötő, aki csak hátráltatja azokat, akikben van tettvágy. Még azon sem hajlandók elgondolkodni, hogy egész pontosan mi a helyzet.
Nem azt látják, hogy itt vannak ezek az emberek, hanem azon sírnak, hogy miért zavarják itt a fészbukot. Úgy próbálják elintézni egy csapásra, hogy úgy beszélnek róluk, mint akiket azok hívtak ide akik be szeretnék őket fogadni az otthonaikba. Teljesen elmennek a valóság mellett. És aki elmegy a valóság mellett, az mennyit ért meg belőle?

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.09.02. 09:07:44

@sefatias: "15 percre mindenki híres lehet" mondta valaki ;-)

millet 2015.09.02. 09:08:27

@sefatias: Ha rámegyek a sefatias.blog.hu-ra, akkor legfelül ennek a posztnak kellene lennie, de a "Sose felejtem el egyetlen tettüket sem!" van ott.

aracs 2015.09.02. 10:23:35

Várom a folytatást:)

daito 2015.09.02. 13:26:58

@kingdom: Nógrádi György, a tények embere. OMG.
Figyelj, messziről jött ember vagyok, azt írok és mondok, amit akarok - de soha, soha ne higgyél egy biztonságpolitikai szakértőnek, főleg ne egy magyarnak. Egy: nem szakértő; inkább elemző - ugyanis soha a büdös életben nem dolgozott valamelyik biztonsági (rendvédelmi, honvédelmi, biztonságtechnikai) szektorban - a lábasjószágok között. Ez ilyen magyar mentalitás, hogy valaki egyszer csak szakértő lesz. Egyedül a Tarjányi Péternek van utcai/életbeli tapasztalata a magyarok közül.

Írom azt, hogy a fenti poszt szerzőjének több gyakorlati tapasztalata van a témában, mint a magyar szakértők 99%-nak.

Képzeld el, ezek a menekültek ugyanolyan hús-vér emberek, mint te, én, a posztoló, Orbán Viktor, akárki idehaza. Ezek az emberek ugyanúgy néznek tévét, olvassák az internetet - nem is gyengén, mindenkinek van rokona, ismerőse valahol a nagyvilágban. Nem szedik rá őket, nem verik át őket; hanem mint a mi ismerőseink: begyűjtik az infót, hogy kőműves Magyarországon megkeres 110e-t, kint Németországban meg min. 350ezret; de ha jó, de ha ügyes, de ha dolgozik, akkor többet. Ahmed Szíriában/Libanonban/Törökországban pontosan így működik; és érted: Törökország; ahonnan a menekültek fele érkezik (az ottani táborokból). Kikből van irgalmatlan sok Németországban? Törökökből. Ha picit - helyi tapasztalat nélkül - elgondolkozol ezen, akkor rájössz, hogy bizony Törökországban relatíve sok ember lehet, akinek van információja arról, hogy egy muszlimnak/töröknek milyen lehetőségei vannak Németországban.

S kb. 1 perc gondolkodás alatt meg is cáfoltad a NEMZET BIZTONSÁGPOLITIKAI SZAKÉRTŐJÉT; aki szemrebbenés nélkül nyilatkozik bármit, akár hülyeséget is - ugyanis annak nincs tétje.

daito 2015.09.02. 13:42:35

@valgirt: aham.
1. Nem tudom miért épp 800 millióról írsz? Ha csak a nagyobb országokat nézed, akkor 1,5mrd muszlimtól kell rettegni...
2. Akik erre jönnek - azok nagyrészt szírek, libanoniak, jemeniek, irakiak - ezekből az országokból nem jöhet, max 80m ember. De ennyi nem fog.
Ha anno a 75m-s Törökországból is 1-2m ment csak Németországba, akkor a többi ország 90%-a sem fog ide jönni, sok okból kifolyólag.
3. Ha nagyon számokkal akarunk dobálózni; akkor is pár százezer emberről beszélünk; néha érjük el a milliót.
Európáról beszélünk, ahol 700m-an laknak. Ha 7m menekült jönne ide (most kb. ennyi az összes Törökországban és Jordániában), akkor 1%-kal bővülne az európai lakosság. Mintha Budapesten lenne újabb 20 ezer lakos. Kidurranna a város, mindenhol sorok lennének, folyamatos dugó, elfogyna az élelmiszer a polcokról.
Arról a kontinensről és gazdasági közösségről beszélünk, ahol az a kib.szott probléma, hogy MINDENBŐL és az ÉLELMISZERBŐL is túltermelünk. Nem gazdasági blogban vagyunk - ezért leírom, hogy most a gazdasági oldalakon az a téma, Európa annyi tejet termel, hogy olyan olcsó a tej, hogy a termelőnek 30-40 forinttal kevesebbet adnak az előállítási árnál. Hidd el, nem jobb a helyzet a gabona és a húsfronton sem.

daito 2015.09.02. 14:50:49

@sefatias: a cipő dologhoz
A muszlim világban a cipő koszos dolog, és a lábadon hordod. (Mint nálunk, höhö.)
Arról biztos hallottál már, hogy sok helyen leveszik a cipőt (otthonokban, mecsetben), pont azért, mert a cipő koszos. Az a dolga, hogy az legyen koszos és ne te. Ilyen helyeken azért veszed le, hogy ne koszold össze az adott helyet.
Ezért elterjedt sértési módszer az iszlám világban, hogy valakit a cipőddel dobsz meg, vagy a képén/szobrán taposol. Sok országban a legmélyebb sértés.

Te megfordítottad a dolgot, te egy muszlim ember koszos cipőjéhez nyúltál, önként csináltál olyat, ami fordítva a legnagyobb sértés lenne. Ezt ráadásul egy idegen gyerekkel tetted - a muszlim világban a gyerek nagyon fontos. A gyereknek sok mindent megbocsátanak, és aki a gyerekhez kedves, az jó ember. (Most abba ne menjünk bele, hogy hány éves korig él ez a szokás a gyakorlatban; általában a 10 év alatti gyerekeknél mindenképpen.)
Nagyon nehéz ezt a mi nyelvünkre/kultúránkra lefordítani, de kb. az ottani szereped olvasva a tetted olyan, mintha egy magyar polgárőr/rendőr egy vadidegen gyereket az utcán pelenkázna.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.02. 14:56:44

@millet: Nálam jó. Néha becsavarodik a rendszer :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.02. 14:59:31

@daito: Én is valami olyasmit láttam. Az hogy az apán kívül még legalább négy öt felnőtt férfi - akiknek láthatóan semmi közük nem volt a gyerekhez - mosolygott számomra különösen hálásan, az már akkor feltűnt. Meg az is furcsa volt, ahogy az apa reagált. Ahogy lehajoltam, azonnal a számomra megszokottnál jobban zavarba jött, és kötötte a másik cipőt

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.02. 15:27:50

@daito: "ezek a menekültek ugyanolyan hús-vér emberek, mint te, én, a posztoló, Orbán Viktor, akárki idehaza. "

Sajnos a magyar társadalom jelentős része azt hiszi, hogy ezehk az emberek a hétfejű gonosz sárkány, és maga az ördög keresztezéséből jöttek létre. Az őket segítőkről meg azt hiszik, hogy valamilyen álomporral megzavarták őket, melynek következtében azt hisszük, hogy ők szentek, jobbak, szebbek, különlegesebbek, mint mi és ezért még az otthonainkat is készek vagyunk feláldozni, csak hogy idejöjjenek és itt maradjanak.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2015.09.02. 17:25:20

@daito:
Az elemzők hitelességét és statisztikai számításait leszámítva.Véleményem szerint nem látod a maga súlyában a dolgot és azt hogy hová fejlődhet,nem baj.Kíváncsi leszek 1 év múlva mit fogsz írni ? :)

Egyébként tévedsz,jelentős részük szakképzetlen és a technikától is idegen mondjuk így nagyon-nagyon egyszerű ember.
Egy kollégám dolgozott közöttük fél évig,be kellett volna tanítani őket csőszerelőnek(izometrikus csőszerelésre).

Képtelen volt rá venni őket a 8 órás látható munkára.Jellemző módon leültek körben és számukra természetesen beszélgettek a munkaidőben.
Amikor be kapcsolata a sarok csiszolót szó szerint elrohantak úgy megijedtek.(nincs túlzás).
Persze semmi sem lehetetlen,szoktatással egy határozott és jó szakképzéssel faraghatnak belőlük is néhány jó(?) szakembert.
De otthon náluk nem ment.Arról nem is beszélve,hogy bizonyos (hiány)szakmákhoz sok-sok év vagy egy élet is kevés,hogy elsajátítsa valaki,és sok helyen Európában sem kellenek a középszerű szakemberek.No de kitudja ,hátha ők ezt az akadályt könnyeben veszik.

Ezt csak azért írom mivel nagyon pozitívan és felhőtlenül állsz hozzá a gyors munkára foghatásukhoz.Nem olyan egyszerű ez mint az 1x1!...
Addig pedig marad a szociális ellátás.

Magyarországon a (nem egyszerű) értelmiségi szakembereknek is nehéz megélni,sok nem kisebbség is szociális ellátásra szorul ez nagyon gyenge már és alig lehet belőle megélni.
Németország valóban erős (még) ebben a tekintetben, de az a rendszer is véges ezt már ők (is) látják,ezért is erőltetnék az újra elosztást.

Lilite 2015.09.02. 20:42:13

Sziasztok en halasan koszi ezt a megosztast ..elgondolkodtato

Inquisitive Man 2015.09.02. 21:22:24

@millet: @sefatias: Érdekes ez a poszt eltűnés!

Avagy kellemetlen már ez a fene nagy népszerűség és látogatottság?

Egy kissé szerényebben kellett volna "kidomborítani", hogy TE ott voltál.

Az edény alja nem lyukadt ki a sok keveréstől?

Olyan személyi kultusz ízű az írás is, meg a kisfilm is.

Népszerűségből *5-ös, bár nem volt rá szükséged.

Már bocs a meglátásomért.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.02. 21:29:21

@Inquisitive Man: Nálam jó helyen van a poszt. Nem tudom mitől függhet.
Nem tudok szerényebben domborítani csak így. :)

2015.09.02. 22:41:11

Szerintetek az atombomba ledobása Hirosimára és Nagaszakira kevésbé volt barbár tett, mint amit ma az Iszlám Állam művel?

Több százezer ember halt meg, élve elégtek, vagy égési sérüléseikbe haltak bele, esetleg a sugárfertőzésből adódó későbbi betegségekbe.

Bizonyos magyar politikai rendszerek (jobb és bal oldalon egyaránt) barbár tettei kevésbé voltak barbárak?

Csak összehasonlításképpen kérdezem.

Az IÁ olyasmiből csinál propagandát, ami a történelem során egyáltalán nem volt unikum, csak éppen nem készült róla videó és nem használták fel a félelemkeltés eszközeként. A szerb-horvát háborúban olyasmivel fociztak a katonák, amit inkább nem írok le, a második világháborúban nyilvános kivégzések zajlottak városokban és falvakban, lincselések, megerőszakolások, stb.

A második világháború után számomra kissé furcsa, hogy európaiak és amerikaiak együttesen állnak ki és verik a mellüket a barbarizmus ellen, amit néhány évtizeddel azelőtt sokkal nagyobb léptékekben(!!!) maguk is műveltek. Például a németek is, akik közül elég sokan asszisztáltak hidegvérrel emberek millióinak tömeges likvidálásához, most meg úgy néznek, mintha soha nem láttak volna ilyesmit.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.09.02. 22:45:31

Azt mondják nem elég megbocsátani, el is kell felejteni

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.03. 05:36:51

@A Menhely gondnoknője: A "keresztény" kultúrkőr képmutatása nem újkeletű. A kettős mércének Európában évszázados hagyománya van. Egy európainak nem okoz gondot Krisztust imádni, és egyben mélységesen megvetni embertársát. Az elitizmus az übermenscheket termel ki, akik nagyon magasról nézik le embertársaikat. Hihetetlen, hogy a fasizmus és a kereszténység milyen hamar megtalálja egymást. De a feudális és kapitalista kizsákmányolás is simán összefért a kereszténységnek nevezett vallással. Simán megtapossuk azt amiben hiszünk, miközben azt hisszük, hogy ezzel emeljük a szentség magasabb régióiba a hitünk tárgyát.

A kérdés az, hogy lehet-e máshogy? ECCE HOMO. Tényleg ilyen az ember? Milliók életének erőszakos, oktalan kioltása sem okoz annyi lelkiismeretfurdalást, hogy rájöjjünk: Az élet a legszentebb, és legfontosabb dolog a világon? Mi meg úgy dobálózunk vele, mint egy papirrepülővel. :(

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.09.03. 08:00:46

@A Menhely gondnoknője: "...a megbocsátás időben hogyan tételeződjön..."
nem hiszem hogy lenne erre valami időtartam.

"...Csak azért érezzük ezt most olyan különlegesnek, mert számunkra ez a jelen, de szerintem 60 évvel ezelőtt jobban benne lettünk volna a pácban..."
Ha a hetven évvel ezelőtti atombombára gondolsz, azért akkor egy majdnem az egész világra kiterjedő háború utolsó szakaszában "voltunk" és akkor tényleg szerintem nagyon benne voltunk a pácabn és szerintem sokan a bármi áron de békét állásponton lehettek. Abba ne menjünk talán bele hogy a békét csak ilyen eszközökkel lehetett-e elérni.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.09.03. 08:12:19

@A Menhely gondnoknője:
"...Az az igazán félelmetes, hogy a barbarizmus csírája ott lapul bennünk, és hogy pontosan kikben, azt egészen addig nem tudjuk, amíg a helyzet elő nem hozza..."

Igen ennek tudatában kell tevékenykednünk (és nem megítélni másokat), mi félúton vagyunk az állat és az isteni lét között, sok konkrét állati tulajdonsággal, amelyeknek persze, mint sok mindennek a világon van jó és rossz oldala. pl. az állati agresszió az amely feltűnik a háborúban is (ezzel nem azt állítom, hogy az állatok háborúznának) az egy dinamizmust is ad a statikus növényi világhoz képest. Az emberi értelem sok életet könnyítő dolgot, széppé tevő dolgot is ad de árnyoldalai is vannak.

Tudod mi az érdekes, hogy ahhoz, hogy ezeket a tulajdonságokat meg tud haladni, azoknak elő kell jönni, meg kell jelenni külsőleg is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.03. 08:15:07

@kjapp: "Az amerikai vezetés a szovjet expanziós törekvéseket akarta megakadályozni a hirosimai atombomba ledobásával és ezzel emberiség elleni bűntettet követett el. Az amerikai tábornokok a bevetést katonailag szükségtelennek ítélték, a politikai vezetés presztízskérdést kreált az atombombából: az ellenfelek lenyűgözése fontosabbnak bizonyult."

Hirosíma és Nagaszaki esetét nem lehet a "pác"-cal magyarázni

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.09.03. 08:20:46

@sefatias: "... A "keresztény" kultúrkőr képmutatása nem újkeletű..."

Ahogy SzA mondaná, ne általánosíts! Ezek a tulajdonságok, melyeket a keresztény kultúrkörnek felrósz, emberi tulajdonságok, amelyek mindegyikünkben megvannak kiben kiben különféle mértékben, függetlenül attól hogy keresztény, ateista vagy hindu.

"...A kérdés az, hogy lehet-e máshogy? ..."
Lehet, de nem egy-két éves "projektek" ezek. Ilyen utakra minden kultúrkörben vannak példák szerintem. Ugyanúgy a kereszténységben is meg van ennek a lehetősége, akkor is, ha néha úgy tűnik az emberi értelemnek hogy nem lehetséges.
Ne add fel, ne add fel!

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.09.03. 08:24:31

@sefatias: "...Hirosíma és Nagaszaki esetét nem lehet a "pác"-cal magyarázni..."

Talán félreérthető voltam, távolról sem szeretném magyarázni, nem értek a történelemhez meg sokszor utólagos magyarázkodást/igazolási kísérleteket látok benne.
Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy 45-ben az emberiség talán jobban benne volt a 'pácban' mint most, ahogy ezt meg lehet ítélni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.03. 08:31:52

@kjapp: "Ezek a tulajdonságok, melyeket a keresztény kultúrkörnek felrósz, emberi tulajdonságok"

Ezzel egyetértek. A problémám az, hogy a kereszténységre mindig is jellemző volt önmagát különbnek, szentebbnek tekinteni, és így a saját tökéletlen emberi mivoltát figyelmen kívül hagyta, más népekét pedig kihangsúlyozta.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2015.09.03. 08:41:20

@sefatias: "...A problémám az, hogy a kereszténységre mindig is jellemző volt önmagát különbnek, szentebbnek tekinteni, és így a saját tökéletlen emberi mivoltát figyelmen kívül hagyta, más népekét pedig kihangsúlyozta..."
Más szemében a szálkát is, sajátunkban a gerendát sem ...

Magyarként 'belülről' talán megkérdezhetem, nem érzed néha azt, hogy a fentiekben a keresztény általánosítás helyére a magyarság (vagy sok egyéb csoport) is beírható lenne, mondjuk a mindig másra mutogatással kiegészítve? Nem akarlak provokálni, de a legtöbb vallás/nép képviselője saját vallását/igazságát többre tartja mint a többit, ezért akar téríteni.

Olyan jó a vallás vagy bármely csoport 'akolmelegéből' kitekinteni a vad pusztába és VAKNAK titulálni a kint levőket azzal a biztos tudattal, hogy mi már kiválasztottak vagyunk az 'üdvözülésre'.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.03. 08:47:15

@kjapp: Nézd. Lehet, hogy igazad van. Lehet, hogy ez hiba. És az is lehet, hogy ez rosszul esik némelyeknek. De én olyan gyakran látom most is a keresztény felsőbbrendűséget, hogy az a néhány kivétel nem oldja fel az általánosításomat

paráznabillegető 2015.09.03. 09:06:18

csak egy gondolat.
írtál tizenhárom fiúról,akiknek egyiknek sincs elsőujj perece.
eltekintve attól, hogy bazmeg, mekkora állat tesz már ilyet, és továbbgondolva a jövőjüket, hát az bizony egy zsíros nulla. mert gyakorlatilag semmi hasznos munkára nem lesznek foghatóak, vagy csak igencsak korlátozottan. ettől még lehet belőlük korszakos költő vagy filozófus, író, zeneszerző, tudós, akármi, persze, de sokkal valószínűbb az átélt trauma miatt, hogy használhatatlan eltartandó ballasztként nehezednek a társadalomra még úgy 40-60 évig. fix kiadás.
hány ilyen lehet, lesz még?
kinek kell ez?
elnézést a kifejezésekért.

az élet kemény.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.03. 09:11:38

@paráznabillegető: Teljesen igazad van! Nem tudom mennyi lehet a háborúkban megcsonkítottak száma, de az biztos, hogy kegyetlenül sok. És ezek az emberek valóban nem fogják tudni betölteni azt a szerepet a társadalomban, amit be kéne. De ebben nem ők a hibásak.És én sem. Azzal, hogy idejöttek, áthozták ide azt a problémát, amihez nekünk semmi közünk. A nagyok hatalmi játszmája itt csapódik le az egyszerű emberek között. Miközben mi ugyanennek a játszmának vagyunk az áldozatai. Tehát valójában ez a tizenhárom fiú, és még sok millió ember a sorstársunk. És ahelyett, hogy a valódi felelősöket szidnánk, inkább egymásnak esünk. a probléma okozója pedig a luxusban röhög a markába

millet 2015.09.03. 09:34:44

@kjapp: "Azok, akik nem emlékeznek a múltra, arra kárhoztatnak, hogy megismételjék azt." (George Santayana)

daito 2015.09.03. 10:39:38

@kingdom:
"Véleményem szerint nem látod a maga súlyában a dolgot és azt hogy hová fejlődhet,nem baj.Kíváncsi leszek 1 év múlva mit fogsz írni ? :)"

Figyelj, olyan 3 éve lehetett, amikor nézegettem a fejem felett két Cobrát és aztán Blackhawk-okat, ahogy járőröztek a határ mentén. Láttunk éppen Szíriába tartó "árukat", és a helyiek tök természetesen magyarázták, hogy épp mi zajlik. Akkor, ott egy turista voltam, azért "néztük" ezt meg, mert érdekelt, és legkésőbb akkor megértettem, hogy ezt mi sem ússzuk meg. Hozzáteszem, a látott dolgokat nem jelentettem a magyar hírszerzésnek/államnak; azt gondolom, hogy ezt nélkülem pontosan tudniuk kellett volna már akkor is, de azóta mint írtam, eltelt 3 év.

"Egyébként tévedsz,jelentős részük szakképzetlen és a technikától is idegen mondjuk így nagyon-nagyon egyszerű ember."

Ezt pontosan nem tudom, kikre érted. A menekültekre (szerintem róluk ezt senki sem tudja megmondani, hogy hány orvos, farmer, atomfizikus van köztük épp) vagy az arabokra/muszlimokra?

"Egy kollégám dolgozott közöttük fél évig,be kellett volna tanítani őket csőszerelőnek(izometrikus csőszerelésre). Képtelen volt rá venni őket a 8 órás látható munkára.Jellemző módon leültek körben és számukra természetesen beszélgettek a munkaidőben. Amikor be kapcsolata a sarok csiszolót szó szerint elrohantak úgy megijedtek.(nincs túlzás).
Persze semmi sem lehetetlen,szoktatással egy határozott és jó szakképzéssel faraghatnak belőlük is néhány jó(?) szakembert.
De otthon náluk nem ment.Arról nem is beszélve,hogy bizonyos (hiány)szakmákhoz sok-sok év vagy egy élet is kevés,hogy elsajátítsa valaki,és sok helyen Európában sem kellenek a középszerű szakemberek.No de kitudja ,hátha ők ezt az akadályt könnyeben veszik."

Fogalmam sincs, melyik országról beszélsz és ott melyik régióról. Azt tudom mondani, hogy mi 30-40 éve dolgozunk ebben a régióban, ipari létesítményeket építünk, építettünk. Nem űrállomásokat, de a munkák 90%-át helyi szakemberekkel oldottuk meg. Helyi hegesztők, helyi darusok, helyi mérnökök is. Sőt, magyar gyárunkban is dolgozott onnan felvett arab.

Megfordítom picit. Láttál már a szír konfliktusról videókat, riportokat? A lázadók egy része magának gyártja a fegyvereket. Rakétákat, gránátokat; de állandóan alagutakat ásnak/építenek; az a taktika része, hogy így aknázzák alá az ellenséget, majd felrobbantják.

Nem azért írom, mert ilyet kéne nálunk. Csak annyira nem lusták, nem buták, nem tehetségtelenek. Mások.

"Ezt csak azért írom mivel nagyon pozitívan és felhőtlenül állsz hozzá a gyors munkára foghatásukhoz.Nem olyan egyszerű ez mint az 1x1!...
Addig pedig marad a szociális ellátás."

Egész pontosan egy büdös szót sem írtam erről. Azt írtam, hogy nem verik át őket odahaza; hanem olvasott/hallott, alapvetően tapasztalat alapú információk alapján indulnak el. Nem írtam integrációról, munkára fogásról, ilyenekről. Ugyanis az a fogadó ország története, nem pedig az emigránsé. Az emigráns annyit tud/gondol, hogy ő onnan, ahol van, el akar húzni, oda, ahová gondolja. Általában nem rábök a térképre, hanem a legtöbb ember a saját szintjén körüljárja. Nyilvánvalóan, egy arab farmer máshogy járja körbe a témát, mint egy magyar szívsebész, mást is gondol, máshogy készül rá. De az emberek - még ezek is olyanok, hogy nem indulnak el a vakvilágba.
Az itt lévőknek fogalmuk nincs, hogy megy a magyar történet - nem is érdekli őket. Őket a német/francia/angol/svéd érdekli, annak néztek utána.

"Magyarországon a (nem egyszerű) értelmiségi szakembereknek is n ehéz megélni,sok nem kisebbség is szociális ellátásra szorul ez nagyon gyenge már és alig lehet belőle megélni."

Ez nem kérdéses, nem is vitatom. Viszont meglepő módon relatíve kevés köze van a dologhoz. Legalábbis most.

"Németország valóban erős (még) ebben a tekintetben, de az a rendszer is véges ezt már ők (is) látják,ezért is erőltetnék az újra elosztást."

Nézd, a németek nemcsak ezért erőltetik. Ők fizetik gyk. az EU-t is; és gondolom annyira nem tetszik nekik az, hogy itt van Magyarország, beléptek az EU-ba, aztán a schengeni övezetbe; ezért is kapnak PÉNZT, és alapvetően nem látják el a feladatukat. Azt tudom mondani, hogy ha az EU-tól jól esik az évi 1-2000 mrd forint mindenféle magyar bohóckodásra (gazdák támogatása, vasút, színház, iskola, utak, közterek, mindenféle projektek), akkor esetleg az EU-ra jutó terhekből is kiveheti Magyarország a részét.

NEm tudom, hogy a német politikai elit így gondolja-e, de ha így tenné - én azt maximálisan megérteném.

daito 2015.09.03. 10:54:24

@A Menhely gondnoknője: a helyzet az, hogy maga az atombomba nem volt barbár. Brutálisabb volt.
Egyrészt, az amerikaiak joggal gondolhatták, hogy japán földön kemény csaták várnak rájuk - a japánok eredetileg erre is készültek. Más kérdés, hogy 45 augusztusára már japán földön is kaptak annyit a hazaiak, hogy már a kapituláció előtt álltak Hirosima előtt is.
Technikai oldalról a foszforos gyújtóbombák sokkal rosszabbak voltak; pont azért bombázták Hirosimát és Nagaszakit, mert azok ilyenből még nem kaptak; és állítólag Kiotó az egykori amerikai nagykövetnek köszönheti megmaradását.
A két atombomba megölt 160 ezer embert, a többi bombázás meg 6-800 ezret.

daito 2015.09.03. 11:02:03

@paráznabillegető: tudod, pont a véleményed megvalósítása (amit nem írsz le, csak a ballaszt szóból érzékelhető) jelenti azt, hogy az IS és a barbárság nyer(ne). :-)

A vietnámi konfliktus idején az amerikai különleges erők már alkalmazták a "Szív és ész" doktrínáját. Ez azt jelentette, hogy a vietkongtól megtisztított területen pl. beoltották a farmerek gyerekeit; és így a csecsemő/gyerek halandóságot negyedére csökkentették. Az volt a cél. hogy ezzel is a maguk oldalára állítsák a helyieket. (Ami be is jött.)
Ezért a vietkong azt találta ki, hogy amikor visszamentek egy ilyen faluba, az összes gyereket megnézték, és akinek a karján volt oltásnyom, annak azt a karját levágták.

Megfordították a stratégiát.

Szív és ész.

András Dragomér Katalin 2015.09.03. 11:13:09

Szep dolog segiteni a menekulteken de el szeretnek meselni egy tortenetet.2005-2006 ban tortent Bagdadban. Akkoriban ott dolgozott a ferjem es tole tudom. Egy ottani amerikai bazisrol kimentek katonak hogy a gyerekeknek ennivalot osszanak. Osztottak is es egyszer egy 15-16 eves fiatal suhanc kezigranatot dobott rajuk es negy segiteni akaro katona veszitette eletet. Na ilyenek is vannak kozottuk. Akik igy " halaljak" meg a segitseget.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.03. 11:33:45

@András Dragomér Katalin: szeretném megkérdezni tőled, hogy te mint magyar, felelősnek érzed-e magad a zsidók elhurcolásáért a 2. Vh alatt, vagy a móri mészárlásért?

paráznabillegető 2015.09.03. 11:39:48

ha már vietnam, mindkét oldal, de inkább a sárgák, szivesebben sebesítette meg az ellenfelet, mintsem megölte, mert a sérült több erőforrást kötött le az ellenfélnél, nem is szólva a pszichológiai nyomásról. egy halott kussol, de egy sebesült jajgat, és az ellátása után sem fogja be a száját... demoralizáló, na.

a véleményem... számít az? a világ kőkemény pro és kontra, haver, és nagyon csekély ezen nyomorultak erényeinek a száma, szemben azzal mekkora roncsokká is váltak mind fizikailag, mind lelkileg.
pragmatikus leszek: miért én álljam ezt a számlát? szolidáris is leszek: miért te? és most humánus is leszek: akkor mégis ki a faszom???

a válaszba ne keverjük bele jézust vagy az európai értékrendet (??? vagy mit...), lécci.

millet 2015.09.03. 12:38:46

@A Menhely gondnoknője: Kik az övéi? Természetesen a teremtés és a megváltás jogán mindannyian az övéi vagyunk. Amit kifejtettél, az alapján Isten része lenne a rossz is, pedig ez nem így van. Sajnos nem csak a felszínen vagyunk rosszak. Akkor működne az, amit sok vallás tanít, hogy különböző gyakorlatokkal, módszerekkel megtisztulhatunk. A Biblia tanúságtétele szerint kevesebb nem volt elég Krisztus áldozatánál. Csak ez a reménységünk. Ő fizette le a váltságunkat, az örök élet ajándék, de még a megváltozott életünk is az.
A belinkelt stanfordi kísérlet is azt mutatja, hogy inkább a kulturált viselkedésünk a felszín, és ha a körülmények lehetőséget adnak rá/kikényszerítik, aljas dolgokra vagyunk képesek. Hozzáteszem, hogy kivéve, ha Isten segítségével másként döntünk és cselekszünk, de ez már nem a természetünkből adódik.

millet 2015.09.04. 12:33:30

@A Menhely gondnoknője: Az utolsó mondatodig egyetértek azzal, amit írtál :) Szerintem nem baj, hogy vannak dogmák, ha egyébként hagynak gondolkodni. Jó az, ha nem kell nekünk nulláról megértenünk a Biblia igazságait. Azt látom, hogy vannak egyrészt olyan igazságok, amiket hitbeli elődeink már felismertek, csak elfelejtődtek, vagy eltorzultak, és vannak, amiket most kell megértenünk, vagy még előttünk állnak. De az alapvető hitigazságokat ismerjük - sajnos messze nem éljük meg ezeket. És persze adódik a kérdés, hogy de ki érti jól, ki tanítja jól. Ez messzire vezet, de van értelme ezt kutatni, mert szerintem az lenne a furcsa, ha Isten akarata lenne ez a káosz, ami az Ő ismerete körül van (a Bibliában Bábel,Babilon=zűrzavar).
süti beállítások módosítása