"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Hazudni bűn?

2020/04/13. - írta: sefatias

"Ti atyátoktól, az ördögtől valók vagytok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja." (János 8:44) Ezt mondta Jézus az ördögről. Ezzel mélyen elítélve a hazugságot, és a hazug embereket. A Biblia nem igazán bánik kesztyűs kézzel a hazugságot gyakorló emberekkel. Számtalan elítélő gondolat van benne.Amikor Isten városáról ír, ezt mondja:"Boldogok, akik megmossák ruhájukat, hogy hatalmuk lehessen az élet fája fölött, és bemehessenek a kapukon a városba. A kutyák, a varázslók, a paráznák, a gyilkosok, a bálványimádók és mindazok, akik a hazugságot szeretik és hazug módon élnek, kint maradnak." (Jelenések 22:14)

218824-2121x1414-man-with-long-nose.jpg

A hazugság azon gyakorlatok közé tartozik, amelyet egyénenként és társadalomként is mélyen elítélünk. Oda sorolható, ahová az irigység, a házasságtörés vagy a lopás. Mindenki elítéli ha más csinálja, de teljesen elfogadható, ha ő. Mert ugye a saját tetteinkre mindig találunk valami elfogadható magyarázatot, ami másokat természetesen nem illet meg.

A kereszténység kezdetektől fogva elítélte a hazugságot. Mégis végig kíséri a történelmét a hazugság, a képmutatás, az ármány. Aztán hogy ettől el tud-e vonatkoztatni napjaink kereszténye, aki igyekszik magát távol tartani a hazugságtól, az egy jó kérdés.Az ember úgy nő fel, hogy rendszeresen találkozik hazugsággal. Igazából az első hazugságok önkéntelenül, minden előképzettség nélkül jönnek az ember szájára, már kiskorában, mikor el akar kerülni valami rosszat. És a szülei már ott megtanítják neki, hogy nem igazat mondani az egyik legcsúnyább dolog a világon.

Aztán, hogy ez igaz-e, azt döntse el mindenki maga. A történelem tele van hazugságokkal. Némelyik gonosz, mások kárára törő. Más hazugságok senkinek nem ártottak, megint más hazugságok rengeteg jó dolgot eredményeztek. Gondoljunk azokra az emberekre, akik mások érdekében hazudtak. Akik üldözötteket bújtattak, akik pozitív változások érdekében félrevezették a hatóságokat. Vagy gondoljunk a kegyes hazugságra, amikor valakinek azért mondunk mást, mint az igazságot, mert tudjuk, hogy jobb lesz neki.

Aztán, hogy ezzel ártunk vagy sem, az legkevésbé sem számít abból a szempontból, hogy a hazugságok mennyire játszanak szerepet az ember, vagy az emberiség életében, történelmében. Én azt látom, hogy a hazugság amúgy elég nehezen meghatározható fogalom, mivel bár mindenki tudja mi az, mégsem tartja hazugságnak a sajátját. Keres rá másik kifejezést.

Az ember általában akkor szokott hazudni, amikor a körülményei kényszerítik erre. Nem magától, önként teszi, hanem olyan helyzetbe kerül, amit nem ő idézett elő, és ki kell  vágnia magát valahogy. Szeretné megőrizni a titkát, és a látszatát is elkerülni annak, hogy neki titka van. Ez pedig akkor fordul elő, mikor mások kíváncsiskodnak valami felől, ami leleplezhetné azt a titkot. A titkaihoz pedig mindenkinek joga van. És a titok azért titok, mert senkinek nem szabad róla tudni. "Más titkát ne fedd föl," mondja a Biblia. És ha más titkára rákérdeznek, akkor felelősséged azt megőrizni. Viszont ha a kérdező már tudja, hogy te a titok birtokában vagy, magadat hozod kellemetlen helyzetbe. Így az a legjobb, ha egy hazugsággal tiszta helyzetet teremtünk, hogy ne kelljen elárulnunk más titkát. És ez a helyzet a saját titkainkkal is. A titkokat meg kell őrizni.

A vallásos ember megpróbálja azzal csökkenteni a hazugság számát, hogy a hazugságot mélyen elítélő Istennel fenyeget, aki megbünteti a hazugokat. De valljuk be, Isten véleményét a hazugságról igen ritkán olvasni a Bibliában. Persze hazugságot elítélő gondolatot sokat, de az nem Istentől származik, hanem egy embertől.

Hogy pontosan megértsük, hogy Isten hogyan áll hozzá a hazugsághoz, olyan történekre van szükségünk, amiben ő maga szerepel, és szólal meg. De ilyen nem nagyon van. Illetve egyet találtam, és ennek a történetnek a kielemzése segíthet abban, hogy Isten fejével gondolkodjunk a hazugságot illetően.

A történet arról szól, hogy Isten már nagyon unja a gonosz király Akháb uralmát. Ezért azon spekulál, hogy valahogy le kéne taszítani a trónról. Akháb király megkérdezi Isten egyik prófétáját, hogy mire számítson. Isten prófétája azzal kezdi, hogy hazudik. A király erre azonnal rájön, és követeli, hogy mondjon igazat. A próféta erre elmondja, hogy az égben Isten tartott egy tanácskozást, hogy miként lehetne megoldani, hogy ne Akháb legyen a király. Ez a gesztus Istentől önmagában is igen pozitív, hiszen mindenhatóként nála jobban ezt senki nem tudta volna, de azért megkérdezte a beosztottait is (jó példa a főnököknek). Erre előáll az egyik angyal, és azt mondja Istennek: Hazudjunk neki! Isten átgondolja a módszert, és ahelyett, hogy letorkolná az angyalt, hogy az ördög módszerét akarja alkalmazni, aki a hazugság atyja, inkább lelkesen elfogadja az ötletet, és mondja hogy ez jó. Hazudjunk neki, hogy elveszejtsük. (1királyok 22: 13-28)

Szóval ez egy érdekes sztori. A hazugságot mélységesen elítélő Mindenható, nem talált jobb megoldást, mint egy hazugságot.

Ebből több következtetést is levonhatunk. De a legfontosabb az, hogy Istent biztos, hogy nem a kényszer vitte bele a hazugságba. Inkább arról van szó, hogy abban a helyzetben azt tűnt jó megoldásnak. Ráadásul az sem mellékes, hogy a prófétája is hazudott először.és senki nem szidta le érte.

Szóval érdemes óvatosan bánni azzal, hogy elítéljük a hazugságot. Nem minden esetben számít gonoszságnak az, ha valakinek olyat mondunk, ami nem igaz. Persze ezt nehéz megítélni. Elsősorban a szándék az, ami minősíti a hazugságot. De bárhogy is legyen, mindenki hazudik. Nem ismerek senkit, aki ne mondott volna kisebb-nagyobb hazugságot. Esetleg csak én :D Ezért amikor mások hazugságait vizsgáljuk, először nézzünk magunkba, és valljuk be magunknak, hogy hányszor füllentettünk már mi is bizonyos érdekekből.

Amikor meg neked van lelkifurkád egy füllentés miatt, akkor gondolj bele abba, hogy a hazugság egy idős az emberiséggel, és mindenki hazudik olykor. Nem leszel rosszabb ember, mert olyan helyzetbe kerülsz önhibádon kívül, amikor nem akarod, hogy mások megtudják az igazat, de gyanús sem akarsz maradni.

Címkék: hazugság
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr915609168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_lecso_ 2020.04.13. 14:12:12

Ez egy mindig aktuális téma és nagyon lényegretörően bontottad ki.
A hazugságok tényleg nem egyformák és a szándék adja meg a valódi töltetét.
Nem az eszközöknek van akarata, hanem a használójának. És bármi lehet eszköz.
Ezért fordulhat elő, hogy bizonyos esetekben a hazugság lealacsonyítja az embert, más esetben pedig csak az erősek képesek védeni vele másokat.
A legjobban talán az támasztja alá ezt az egészet, hogy az igazsággal pontosan ugyan ez a helyzet. Az is csak eszköz és a szándék tölti meg tartalommal.
Semmi elismerni való nincs abban, ha valaki lekövérez egy túlsúlyos embert. És nyilván jóval erősebb példák is vannak.
Így jobban belegondolva a hazugság (és az igazság is) mindig együtt jár egyéb emberi tulajdonsággal.
Hazugság - becsvágy, hazugság - mohóság, hazugság - szolidaritás, hazugság - szégyen stb.
Pont ezért veszélyes azt gondolni, hogy a cél szentesíti az eszközt. Mert rossz céllal még a jó eszköz is fegyverré válik.

A történet is érdekes, amit találtál. Bár ez is egy ember által kreált példa (feltételezhetően tanító jelleggel). De így messzemenő, vagy tényszerű következtetést nem érdemes levonni belőle.
Nekem úgy tűnik, mintha a karmát próbálná meg leírni.

Mikor megláttam a címet, rögtön az ugrott be, hogy "hazudni tanít aki tiltással nevel, mert hazudni könnyebb, mint hibát ismerni el".
Ez tökéletesen leírja a hazugság egyik formájának, egyik kialakulási módját.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2020.04.13. 15:50:04

@_lecso_: A történet sok szempontból érdekes. Mert vagy szó szerint értelmezzük és Istent úgy tekintjük, mint aki néha hazudik, vagy pedig csupán egy tanmese, ami valójában nem történt meg, viszont ezt a Biblia nem közli, és ezért a Biblia hazudik. Vagy így, vagy úgy azzal találkozik az olvasó, hogy a hazugság (jaj de csúnya szó) egy felhasználható módja a vallásos ember tanításának

_lecso_ 2020.04.13. 17:03:00

Nehezemre esik szó szerint értelmezni a mesét. Mivel ember írta, és isten túlságosan emberi megjelenítést kap. Aki ember módon gondolkodik, cselekszik.
Tanmesének inkább elmegy, de könnyebben félreérthető, mint a keleti filozófiában megjelenő tanmesék. Talán pont az lenne a lényeg, hogy a bűnt a bűnös ellen fordítani nem isten akarata, hanem a "rendszer" tulajdonsága. A hazugság túl profán, ahhoz, hogy isten dolga legyen.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2020.04.13. 17:09:30

@_lecso_: :) Nekem az egész Bibliát nehéz szó szerint értelmezni

_lecso_ 2020.04.13. 17:15:12

@sefatias: Én meg sem próbáltam. Ezek szerint Te elolvastad

Igazság Kereső 2020.04.13. 17:40:24

@_lecso_:
"Talán pont az lenne a lényeg, hogy a bűnt a bűnös ellen fordítani nem isten akarata, hanem a "rendszer" tulajdonsága. "

Már csak az a kérdés, hogy ki tervezte a rendszert olyanná amilyen?

Hasonlítva a "rendszert" egy számítógépes programhoz, vagy virtuális valósághoz, a rendszeren belül csak is azok az elemek és lehetőségek, mozgásterek, vonatkoztatási rendszerek találhatóak, amit a rendszer tervezője jónak látott bele helyezni.

Csak az lehet a "rendszerben" s csak abban a formában, amit a Teremtő szándékosan bele tervezett!

Ami van s ami lehetséges bármilyen formában, azt nem a rendszer termeli ki magából a puszta semmiből, hanem csak is az abban rejlő belső programok vagy struktúrák jelennek meg behatástól függően. De attól még az a rendszer szándékosan tervezett része.

Példa képpen felhozhatnánk a Darvin pintyeket.

A szükséges specifikus változások a már abban rejlő belső, rejtett programok vagyis lehetőségek mentén s aszerint változhatnak meg az élettérhez való alkalmazódás, így a fajfenntartás érdekében.

Egyszerűen ez azt helenti, hogy minden csak Isten voltaképpeni szándékából jelenhet meg a világban, az ő akaratával és/vagy beleegyezésével! És amit megenged....azt akarja is!

A hazúgság is egy ilyen érdekes, és valójában összetett kérdés a fentiek fényében!

Egyáltalán, miért létezhet a hazúgság?

Ádám és Éva ismerte a hazúgságot?

Ha nem, az olyan,mint mikor egy kisgyereknek bármit beadhatunk, mert bízik mindenkiben s elhisz mindent, mert a tapasztalatai között nem létezik az átverés és a hazúgság!

De ez a téma ebben a formában messzire vezet...

_lecso_ 2020.04.13. 20:16:36

@Igazság Kereső: A karmikus megközelítés nem engedélyez és nem tilt. Csupán következményeket ad a tetteknek. Ezért gondolom, hogy nem a rendszer tervezőjének akarata érvényesül, hanem a rendszert leíró szabályok lépnek működésbe. A tettek visszahatása így a fejlődést hivatott szolgálni, nem a bosszút.

Igazság Kereső 2020.04.14. 00:43:45

@_lecso_:

"Ezért gondolom, hogy nem a rendszer tervezőjének akarata érvényesül, hanem a rendszert leíró szabályok lépnek működésbe. A tettek visszahatása így a fejlődést hivatott szolgálni, nem a bosszút."

De a rendszert leíró szabályokat ki vagy mi fektette le?

Milyen kritériumok alapján érvényesülnek miféle szabályok?

Mellesleg inteligencia nélkül nem keletkeznek szabályok!

Ki s mi érdekében, milyen cél s végeredmény elérése érdekében kreál szabályokat? Mi a cél?

A karma,ha már itt tartunk a hátas-ellenhatás törvénye.

De a karma témája megint messzire vezet. Maradjunk egyelőre a kereszténynek nevezett síkon.

A rendszer az rend-szer, azaz szer-ben(törvény) a rend, a rend pedig rendezőt feltételez.
Mi a rendszer célja? A rendszer a mindenkori célt hívatott szolgálni annak minden struktúrális elemével.
Ezek az elemek, bármi neműek is azok, a célt szolgálják, aminek érékében a rendszert magát létrehozták.

A rendszer nincs rendszergazda nélkül!

Mégha automata is, akkor is egy előre meghatározott keretrendszeren belül mozoghat.

Ugyan ott tartunk. :)

Mindegy a működési elv, csak a meghatározott kereten belül működhet bármely rendszer vagy struktúra.

Márpedig, ha meg van határozva egy rendszer mozgástere, akkor az csak is a rendszergazda akaratából történhet!

A rendszer nem nőhet túl önmagán. Legfeljebb látszólag.

Isten megtervezett egy világot(csak a mi világunkat vegyük alapul, de akárhány van is ugyan az a lényeg) amiben csak az jelenhet meg, amit eredetileg is bele akart tenni, hogy a keretrendszeren belül hogyan mozog, az más kérdés, az sok változós, de bárhogy is, sosem megy túl Isten tervein. Megtudná lépni Őt bármi is? Ugyan...

Mintha a laptopunk fogná és levinné a szemetet.... néznénk nagyot! Nem mostanában fogja, mert nincs benne, mert nem tehet többet mint amire tervezték.

Szóval.... a hazúgság is a rendszer része.

Már csak számomra az a kérdés, mi a célja? Vagy valaki megfertőzte a rendszert? Hiba a mátrixban? Programok heckelnek programokat? De ez is felejtős, mert ha megtehetik, azt is azért, mert megtehetik! Ugyan ott tartunk.

Hm....

Nem tudom kinek áll érdekében a hazúgság voltaképpeni lehetőségé is egyáltalán.

Messzire vezető kérdésék ezek! :)

_lecso_ 2020.04.14. 16:52:58

@Igazság Kereső: Igen, olyannyira messzire vezető kérdések ezek, hogy túlságosan eltér az eredeti témától. Ezek a kérdések, okfejtések nem alkalmasak arra, hogy egy blog hozzászólásában mindenre ki lehessen térni.

Ezért maradnék az eredeti kérdésnél, témánál.
A karmikus megközelítés nem engedélyez és nem tilt -> ergo csupán lehetőséget teremt. Következményeket ad a tetteknek -> szabad akarat, mely visszahat az egyénre.
Ha azt gondolnám, hogy egy ember hazugságában isten akarata jelenik meg, akkor azt is gondolhatnám, hogy egy felelőtlen sofőr halált okozó balesetéért az autó feltalálója a hibás. Mintha azért fedezte volna fel az autót, hogy valaki szabad akaratából elgázoljon egy embert. Ő teremtette a lehetőséget, és az egyén szabad akaratából fakad a végeredmény. Az analógia tovább bontható és több oldalról megközelíthető. De, ha érteni akarod, akkor érteni fogod.

A rendszer lényege szerintem pont ezen a működésen alapszik. Minden lehetőség, és minden lehetséges (és mindennek az ellenkezője is). Ne azért ne tegyél rosszat, mert a világot leíró szabályok nem engedik, hanem belső indíttatásból. Erkölcs, vagy tapasztal útján szerzett tudás gátoljon a rossz döntésekben, ne az, hogy nem lehetséges.

Igazság Kereső 2020.04.14. 18:02:03

@_lecso_:

Értem és nagyobb részt egyet is értek.

Ám de...Isten a MINDEN, mért hordozza magában(mert ha létre hozta belőle ered)az általa nagyon is utált dolgokat és tetteket(a lehetőségét)? Nem beszélve azok szörnyű következményeiről. A gonosz ember, gonosz szellemek, a gonoszság maga, csak azért létezhet, mert a Teremtő valamikor kigondolta lehetővé tette. (Az autós, vagy a kés használata példája jelen esetben nem kielégítő.)

Isten létre hozta azt, amit utál, mert nem létezhetne rajta kívül semmi. Ez az érdekes.

Voltaképpen mégsem jutunk előrébb ebben a témában. :)

_lecso_ 2020.04.14. 18:27:22

@Igazság Kereső:

Úgy beszélsz istenről, mint egy emberről.

De, ha minden lehetséges és mindennek az ellenkezője is, akkor nyilván az éremnek van világos és sötét oldala is.

Nem gondolom, hogy meg kéne fejtenünk isten dolgát. Hogy mit miért és hogyan csinál(t). Van egy szint amíg fontos, afölött van egy szint amíg érdekes és vannak elérhetetlen szintek. Mivel a létezés más-más minőségéről beszélünk. A növény nem értheti a fölötte álló állati minőséget, az állatok nem tudják maximálisan kiismerni az emberi minőség mibenlétét. És az ember sem tudja az istenét.

Hány olyan dolgot nem tudunk megfejteni, kezelni, ami az emberi minőség szintjén lenne kezelhető. Éhezés? Erőszak? Háborúk? Vagy az aktuális főtéma, a hazugság. Lehet, ha a saját létezésünk szintjén elvégezzük a "feladatunkat", akkor a fenti kérdések is a helyükre kerülnek. Nem ez választja el a megvilágosodott embert a világi embertől?

2020.08.28. 14:16:40

@Igazság Kereső:

"Ám de...Isten a MINDEN, mért hordozza magában(mert ha létre hozta belőle ered)az általa nagyon is utált dolgokat és tetteket(a lehetőségét)?"

Talán ez:
Az, hogy megadja a szabad akarat általi döntés lehetőségét.
Hogy megadja a fejlődés lehetőségét.

És hogy ilyen módon elváljon az ocsú a búzától.

2020.08.28. 14:19:19

@_lecso_:
"A rendszer lényege szerintem pont ezen a működésen alapszik. Minden lehetőség, és minden lehetséges (és mindennek az ellenkezője is). Ne azért ne tegyél rosszat, mert a világot leíró szabályok nem engedik, hanem belső indíttatásból. Erkölcs, vagy tapasztal útján szerzett tudás gátoljon a rossz döntésekben, ne az, hogy nem lehetséges. "

Pontosan, a lényeg, hogy van a szabad akarat, ami alapján dönthetsz.
És nagyon jól leírod, ez egy lényeges pont:
Én nem azért nem lopok, mert azt törvényileg tiltják vagy nem azért nem verek meg gyengébbet, meg teszek bármi ilyet, mert törvény tiltja, hanem mert idegen ez a viselkedés számomra, nem tehetem meg, mert az nem én vagyok.

MFire Phoenix 2021.09.23. 18:21:40

Igen, ismerős a történet ( sajnos...) az anyukám a saját nővérét bujtatta a 2. v. Háború alatt, ezzel kockáztatva a saját életét is. Isten iránti mélységes szeretetből ❤️ tette ezt de tulelte. Én is meg tennem, bar ahhoz benne kéne lennem, atelnem azt amit ők. Vannak helyzetek, mikor igenis keménynek kell lennünk Istenért és Jezusert, hisz ezt várja el tőlünk. "Aki megvall engem az emberek előtt, azt én is meg vallom az én égi Atyám előtt"
süti beállítások módosítása