"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Egész pontosan mik is azok a keresztény és nemzeti értékek?

2019/09/23. - írta: sefatias

Az elmúlt években felerősödött a keresztény és a nemzeti értékek védelme, illetve ezek hangoztatása. A keresztény értékekről már elég sokszor írtam ITT. Többször keveredtem az interneten olyan csoportok oldalára, ahol ezen értékek miatt hangoskodtak, és mellüket verve védelmezték. Most a legutóbb egy helyi képviselő jelölt fészbuk oldalán találkoztam a nemzeti értékek fontosságával. Bevallom őszintén, hogy amikor ezen értékek hangzatos védelmével, fontosságuk kiemelésével találkozom, mindig előbújik belőlem a kisördög, és megkérdezem, hogy egész pontosan mit értenek a keresztény és nemzeti értékek alatt.

kurtoskalacs-20170615.jpg

Eddig kétféle választ kaptam. Az egyik a kérdésem kitörlése az admin által, a másik pedig a kérdéses oldalról történő kitiltás. Mindez minden válasz nélkül. Az egyik ilyen esetről írtam is ITT.  Mindebből úgy tűnik, hogy ezeket a fogalmakat a felhasználójuk nem tudja feltölteni semmilyen tartalommal. A kereszténység és a nemzet az ezekből eredeztetett értékek csupán egy üres frázisokká váltak, amit maga a felhasználó sem vesz észre. Valahogy rögzül bennük, hogy a kereszténység és a nemzet egy mindennél fontosabb dolog, de mivel sem keresztény, sem nemzeti, ezért még sosem jutott eszébe, hogy megfogalmazza magának, hogy miért fontosak számára ezek az intézmények, és fogalma sincs, hogy mely értékek azok, amik ezekből eredeztethetők.

Ez világosan látszik abból, hogy bár ezt a két fogalmat gyakran használják a médiában. és ahogy jönnek a választások egyre gyakrabban, olyan írásokkal nem nagyon találkozunk, melyek arról szólnának, hogy mik is ezek az értékek. Mindez azt bizonyítja hogy a nemzeti és keresztény oldal valójában se nem nemzeti, se nem keresztény. Ezen frázisok puffogtatása csupán azoknak a befolyásolható embereknek szól, akik szintén nem tudnak mihez kezdeni ezen hangzatos fogalmakkal, ám mint vezényszavakra, reagálnak. Anélkül, hogy elgondolkodnának azon, hogy mit is takarnak. 

Ez elég veszélyes, hiszen vannak emberek, akiknek a keresztény értékek tényleg fontosak. Ám ők szembe kerülnek azokkal, akik nem tudták, hogy mit gondoljanak keresztény értéknek, de elitizmusuk, gőgjük miatt azt hiszik, hogy azok olyan különleges dolgok, ami miatt más emberek fölé emelkednek. Korábban több posztot is írtam arról, hogy szerintem mik azok az értékek, amelyek kereszténynek tekinthetők. Pl: ITT.  Szóval a nemzet és a kereszténység védelmében  folytatott melldöngetés, az ezeken alapuló  értékek túlzott kihangsúlyozása egyáltalán nem válik ezen intézmények hasznára. Sőt. Súlyos károkat okoz nekik. A kereszténység például még mindig nem heverte ki azokat a bűnöket, amelyek saját elitizmusából erednek. Emberek milliói fordultak el a kereszténységtől amiatt, hogy magát az emberek, nemzetek fölé emelte, és emberéleteket nem kímélve erőltette rá magát a történelemre. Mintha most is ezt tenné, előkészítve magának a bukást. Ugyanígy, ha a nemzet nevében nem tiszteljük az embert, akkor az megint gyilkosságokhoz, emberek komoly szenvedéseihez vezet, és így a pont a nemzeti értékek védelmezői fognak bűnt elkövetni a nemzet és a nemzet polgárai ellen.

Mindezt olyan embereknek köszönhetően, akiknek amúgy fogalmuk sincs, hogy mik azok a keresztény és nemzeti értékek.

459 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr2015159234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 17:15:32

sefatias!

Megmondom én nekem, mik azok a keresztény értékek! A hit, a remény és a szeretet. Aki hisz Istenben, töretlenül bízik a Megváltóban és szeretetben él (a szereteten, a tévedések elkerülése végett, a keresztények nem érzelmi túlfűtöttséget értenek, hanem lelki erőt), az a keresztény értékeket követi.

A nemzeti értékek jelentése se sokkal bonyolultabb. A nemzeti értékek a magyar nemzet története során felhalmozódott tapasztalatokból kikristályosodott hagyományok. Aki ezek megismerésére és megértésére törekszik, az a nemzeti értékeket követi.

Ugye, nem is olyan megfejthetetlen?!

Attilajukkaja 2019.09.26. 17:26:53

@Szabó A. Imre:
Közhelyek.
A hit, a remény és a szeretet szinte minden vallás alapja, nem csak a kereszténységé, még akkor is, ha nem így fogalmazzák meg.

"A nemzeti értékek a magyar nemzet története során felhalmozódott tapasztalatokból kikristályosodott hagyományok."
Tudsz olyan példát felhozni, ami csak a magyar nemzetre jellemző?

2019.09.26. 17:42:05

@Szabó A. Imre:
szerintem melldöngetés, frázis pufogtatás nélkül is lehet a hazát és a nemzeti értékeket szeretni.
és úgy is, ha mások nemzeti értékeit nem tiporjuk sárba, (főleg)politikai előbbre jutásunk érdekében...

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 18:43:52

@Attilajukkaja:

Nem közhelyek azok, csak nem érted a jelentésüket. Egyébként attól, hogy valami történetesen közhely, még lehet igaz. Mi több, meglehet, azért válik közhellyé, mert igaz.

"A hit, a remény és a szeretet szinte minden vallás alapja, nem csak a kereszténységé, még akkor is, ha nem így fogalmazzák meg." Ebben nagyot tévedsz. A nagy világvallások közül egyedül a kereszténység hirdeti az emberek istengyermekségét, testvériségét, valamennyinek gyökeresen eltérő az emberképe, mint a kereszténységnek. A buddhizmus például érzelemmentességet hirdet, az iszlám egyenesen a hitetlenek megsemmisítését, törzsi logikát követ, miként a judaizmus is, a kínai univerzizmus mitikus metafizikai bölcselet és mágikus praktikák gyűjteménye stb., egyik vallás középpontjában sincs a hit, a remény és a szeretet. Ha ismernéd a vallásokat ez nyilvánvaló volna számodra.

"Tudsz olyan példát felhozni, ami csak a magyar nemzetre jellemző?"

Hogyne tudnék. A magyar kultúra --- miként minden nemzeti kultúra --- specifikus, ezért hívjuk magyar kultúrának. A magyar nyelv, a magyar néphagyomány, a magyar magaskultúra mind magában hordozza azokat a sajátosságokat, amikké a magyarság története alakította. Hogy csak egy nagyon pregnáns példát vegyünk, a szuverenitás és függetlenség kérdését, szavaink tudattartalmaitól, a népdalokon, a népköltészetes keresztül, a műköltészeten, a képzőművészeten át az államról alkotott felfogásunkig és jogi kultúránkig mindenen ott történelmi tapasztalataink nyoma. Ha ismerjük a hagyományt, akkor tudjuk csak megérteni magunkat is.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 18:51:21

@vitéz Beverneky:

Már mitől volna melldöngetés, ha valaki követi vallása törvényeit vagy kultúrája hagyományait?

Attilajukkaja 2019.09.26. 19:07:23

@Szabó A. Imre:
"Nem közhelyek azok, csak nem érted a jelentésüket. "
Nem kellene ennyire lekezelően nyilatkoznod. Mindenki pontosan tudja, átéli, mi az a hit, remény és szeretet. Legfeljebb nem a te istenedet imádja.
Az viszont igenis közhely, hogy ezeket a hívószavakat hozod fel amikor arról kérdeznek, ennek a kormánynak vajon mit jelent a kereszténység vagy a nemzeti öntudat.

"A magyar kultúra --- miként minden nemzeti kultúra --- specifikus, ezért hívjuk magyar kultúrának. A magyar nyelv, a magyar néphagyomány, a magyar magaskultúra mind magában hordozza azokat a sajátosságokat, amikké a magyarság története alakította."
OK, egyetértek. Tehát a magyar nyelvet, történelmet és kultúrát kell ápolnunk, követnünk. De hogyan? Akár történelemhamisítás árán is? Mert a Schmidt-Kásler-Orbán trió most ezt műveli.

"Hogy csak egy nagyon pregnáns példát vegyünk, a szuverenitás és függetlenség kérdését"
A magyarok ennél szuverénebbek és függetlenebbek már évszázadok óta nem voltak, mint most. Kár ezt is túltolni.

"Ha ismerjük a hagyományt, akkor tudjuk csak megérteni magunkat is."
Újabb közhely, amivel senki nem vitatkozik.

2019.09.26. 19:09:07

@Szabó A. Imre:
más a követés és más a publikálás és a politikai, gazdasági előrejutásért való felhasználás!!

Attilajukkaja 2019.09.26. 19:12:46

@vitéz Beverneky:
"más a publikálás és a politikai, gazdasági előrejutásért való felhasználás!!"
Én a visszaélés kifejezést használtam volna.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 20:05:47

@Attilajukkaja:

A blogbejegyzés szerzője és te is összekeveritek a véleményt a ténnyel. Amit ti a kereszténységről és nemzetről tudtok és ezek alapján gondoltok, ahogyan azokat látni szeretnétek, az az igazság, ha mások másként gondolkodnak és nyilatkoznak, azok csak tudatlan hülyék vagy csalók lehetnek. És természetesen kirekesztők, mert nem értenek veletek egyet. Ugyanazt produkáljátok, mint amivel ellenfeleiteket vádoljátok.

A kereszténység és a nemzet is több ezer éves jelenségek, ez idő alatt elég komoly tudás fölhalmozódott róluk-velük kapcsolatban. Erre a tudásra alapozva lehet a tényszerűhöz közelítő megállapításokat tenni, de azok nem az önigazolások és pártpolitikai csatározások szintjén születnek. Ahhoz túl kell lépni az infantilis individualizmus szintjén. Pont.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 20:09:22

@vitéz Beverneky:

A blogbejegyzés szerzője és te is összekeveritek a véleményt a ténnyel... kezdetű kommentemet tekintsd te is válasznak.

2019.09.26. 21:06:07

@Attilajukkaja: jogos, elnézést a trehányságomért
:o)

2019.09.26. 21:15:33

@Szabó A. Imre:
válaszod nem válasz a korrupciót, tolvajlást, mutyizást elfedő, magyar embereket megosztó turbómagyarkodásra.

2019.09.26. 21:24:04

egyébként hitler, stalin, mussolini is a nemzeti eszmék túltolásával érte el ahatalmát.
csak hitler épített autópályákat, a dúcse legalább elérte, hogy az olasz vonatok pontosan járjanak.
a teszkós napóleonod meg kiélte a foci és kisvasút hobbiját...
ennyike.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.27. 06:30:50

@Szabó A. Imre: Szerintem félreértetted a posztot. Nem arról szól, hogy én nem tudom, hanem arról, hogy akik ezek miatt verik a mellüket, azok nem tudják

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.27. 06:34:34

@Szabó A. Imre: ha jól látom te is csak arra vagy képes, hogy állíts valamit. De arra már nem, hogy az állításaidat alá is támaszd valamivel. Szerintem te vagy az, aki összekeveri a véleményt a ténnyel, mert te kezeled tényként a véleményedet

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 07:01:19

@sefatias:

No de kisszívem! Azzal, hogy megírtam a Megmondom én neked, mik azok a keresztény értékek... kezdetű kommentemet, cáfoltam a posztod állítását.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.27. 07:02:41

@Szabó A. Imre: :D milyen állítását? És mivel cáfoltad?

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 07:21:42

@sefatias:

Ha te azt állítod, hogy a keresztény és nemzeti értékekre hivatkozók közül még senkivel nem "találkoztál", aki meg tudta volna fogalmazni, mit is jelentenek ezek a fogalmak, majd jön egy keresztény és nemzeti értékekre hivatkozó, aki megfogalmazza neked, akkor te ezt a nagy megmondásodat bebuktad. Vagy megbékélsz ezzel és levonod a konzekvenciákat, vagy nem és még nagyobb hülyét csinálsz magadból. Ez a helyzet.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 07:27:23

sefatias! A moderálás nyílt beismerése vitaképtelenségednek.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 07:29:27

@Szabó A. Imre:

Az imént eltűnt több kommentem, de visszatértek --- az utolsó hozzászólásom nem ér. :-)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.27. 07:43:18

@Szabó A. Imre: Szóval azt mondod, hogy mivel te most végre megmondtad a tutit, ezért biztos, hogy nem igaz az, hogy eddig nem találkoztam olyannal, aki tudta?

Ezen a blogon nagyon csúnya dolgot kell művelned, hogy moderálva legyél. Szóval nem volt moderálás

Attilajukkaja 2019.09.27. 12:28:01

@Szabó A. Imre:
"A blogbejegyzés szerzője és te is összekeveritek a véleményt a ténnyel."
Milyen ténnyel? Amúgy valóban csak arról tudok írni, amit saját magam tapasztalok, hallok, olvasok, ez alapján alakítom ki a véleményemet. Te ezzel másképp vagy?

"Amit ti a kereszténységről és nemzetről tudtok és ezek alapján gondoltok, ahogyan azokat látni szeretnétek, az az igazság, ha mások másként gondolkodnak és nyilatkoznak, azok csak tudatlan hülyék vagy csalók lehetnek."
Nyilván mindenkinek van egy elképzelése a kereszténységről és a nemzetről, ez alapján ítélkezik. Szerinted például a kereszténységet a hit, a remény és a szeretet jelenti. Én meg azt mondom, hogy ehhez nem kell kereszténynek lenned, mert rengeteg nem keresztényt ismerek, akik számára is érték ugyanez. Neked nyilván mások a tapasztalataid. Ettől még senki nem nevezett se hülyének, se csalónak. Egyszerűen csak kevésnek tartom a te meghatározásodat. Ezen nem kell megsértődni, csak fejtsd ki, hogy mitől lesz egy hívő, reménykedő és szerető ember számodra keresztény.
Amúgy a hirtelen álkereszténnyé átvedlett politikusainkat sem tartom feltétlenül hülyének. Okosan is lehet lopni, csalni, hazudni, visszaélni mások bizalmával.

"És természetesen kirekesztők, mert nem értenek veletek egyet."
Nofene? Miből lettél például te kirekesztve?
Szerintem inkább azok a kirekesztőek, akik csak keresztényeket akarnak nevelni, látni maguk körül, és csak a mélymagyarokat tartják a nemzet részének.

"Erre a tudásra alapozva lehet a tényszerűhöz közelítő megállapításokat tenni, de azok nem az önigazolások és pártpolitikai csatározások szintjén születnek. Ahhoz túl kell lépni az infantilis individualizmus szintjén. Pont."
Szerintem mondd el ugyanezt a kormány tagjainak is, mert rájuk férne a tudásod. Felkiáltójel.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 20:15:58

@sefatias: @Attilajukkaja:

A kereszténység és nemzeti hagyomány pártpolitikai marakodások fölött áll. Értem én, hogy mivel a jelenlegi hatalom ezek alapján identifikálja magát, ezért ma már minden magát ellenzékiként meghatározó szerencsés és szerencsétlen kereszténység-szakértővé és nemzetiérték-szakértővé lépett elő. Ez amilyen méltatlan a kereszténységhez és a nemzeti értékekhez, Magyarországon épp olyan kontraproduktív is. A kommunizmus alatt közel ötven évig a marxista élcsapat, ha nem épp effektíve üldözte, akkor szakmányban alázta, hülyézte vagy kioktatta a keresztényeket. Ezzel a stratégiával egyetlen ellenzéki sem fogja belopni magát a keresztények szívébe. Lehet hiteltelennek minősíteni a magát keresztény-nemzetiként meghatározó kurzust, lehet gúny tárgyává tenni következetlenségeiket, de ezzel a szavazóikat is megsértjük. Nagyon nagy szükség volna értelmes, higgadt kritikára, mert bőven volna mit kiszálazgatni-kielemezgetni, de üres és hamis fölényeskedésre bizonyosan nincs, mert azzal nem a hatalmon rúgunk, hanem a kereszténységen.

Valamint:

@Attilajukkaja:

Ezzel a mélymagyarozással csak óvatosan, főként ha nem is tudod, miről beszélsz!

"A Kisebbségben első bírálóinak kedves szokásuk volt, hogy a 'mélymagyar' szót hallva: összehunyorították a szemüket, s olyan képet vágtak, mintha a germán ősköd köldökébe kéne az ő kristályos latin pillantásukkal letekinteni. Nem volt szerencséjük: ha valamit, hát ezt a francia szellemnek köszönhetem. Proust regénye nem az arisztokrácia bomlásáról szól, mint mondani szokták. Mély-Franciaországról szól. A laterna magica képei után induló polgári gyerek két úton tapogat ki, meseszomját követve, osztályából. Cselédjükön, Francoise-on át a parasztságba, s Guermantes hercegnő szalonjain át Saint-Simon itt csökevényedő arisztokrata világába. A nagy fölfedezés, hogy a kettő tulajdonképpen egy. Mint Combray terén az ősi székesegyház: a polgári Franciaország mélyén is ott áll egy tízszázados katedrális, melyben az üvegablakok szentjei és hercegei s a parasztok hozta galagonyagallyak ma is egymásba keverik tarkaságukat. Proust minden látszólagos sznobizmusa és asztmás túlérzékenysége ellenére azért csinált akkor forradalmat bennem (Ady és Szophoklész mellett talán a legnagyobbat), mert létünk alapjaiban ezt az ősi, patriarkális világot fölfedezte. (...) Arra, hogy ehhez a prousti elsüllyedt és mégis jelen lévő Franciaországhoz hasonlóan nekünk is van, idő alatt, idő fölött, egy kopárabb, inkább román 'mélymagyar' székesegyházunk: az erdélyi emlékiratírók olvasása közben gondoltam először. Egészen furcsa élmény volt XVII. századi erdélyi főurakban az én dunántúli parasztrokonaim modorára, mondhatnám, etikettjére ismerni. Bánfi Dénes és Béldi Pál mintha csak Péter bátyám és Erdélyi bíró módján ligáznának; nagyanyámban pedig egy paraszt Lórántffy Zsuzsanna ülne imájával a férfiak dolgai alatt. Bethlen Miklós-tanulmányomat ezzel fejeztem be: 'Talán az élet osztályok fölötti vagy alatti azonossága is igazabb volt abban a pálcás, kalafás világban, mint ma. Nekem legalább, ha azt keresem, hol találom meg Bethlen Miklós természetét, az ő rendjének modorát könyvén kívül, falusi atyámfiaira kell gondolnom, a jómódú parasztcsaládra, mintha az a régi úri élet a kisnemességen át ideszivárgott volna, le a helyükbe növő jobbágyságba. Ha nagybátyáin János-napon összekaptak, nemcsak vitatkozásuk módja emlékeztetett jobban a Teleki Mihály és Bethlen Miklós párbajaira, mint ma országló virzsiniás utódaiké, de a használt nyelv s a szemben álló bölcsesség is.' A fölfedezés különben nem új. Kemény Zsigmond ezzel okolta meg közel kilencven éve Szalárdi krónikájának a kiadását."

reader.dia.hu/document/Nemeth_Laszlo-Sorskerdesek-16187

Attilajukkaja 2019.09.27. 20:48:46

@Szabó A. Imre:
"A kereszténység és nemzeti hagyomány pártpolitikai marakodások fölött áll."
Egyetértek. A poszt nem is erről szól, hanem azokról, akik visszaélnek ezzel.

"ma már minden magát ellenzékiként meghatározó szerencsés és szerencsétlen kereszténység-szakértővé és nemzetiérték-szakértővé lépett elő."
Bocsi, ez egyáltalán nem igaz. Az ellenzékiek között sincs több szerencsétlen álszakértő, mint a Fidesz szavazói között.

"A kommunizmus alatt közel ötven évig a marxista élcsapat, ha nem épp effektíve üldözte, akkor szakmányban alázta, hülyézte vagy kioktatta a keresztényeket."
Igaz, voltak sötét évek, de abban a kommunizmusban, amibe már én születtem simán lehetett templomba járni, oktattak és szenteltek fel papokat. Sőt, még rabbiképzés is volt. Azok az általad emlegetett sötét évek szerencsére nem sokáig tartottak, közel nem 50 évig.

"Ezzel a stratégiával egyetlen ellenzéki sem fogja belopni magát a keresztények szívébe."
Mi a mostani ellenzék stratégiája a keresztényekkel szemben? Tudsz erről valamit mondani? Én úgy látom, hogy az ellenzéket jelenleg nagyon más problémák foglalkoztatják, minthogy a keresztényeket üldözzék.

"Lehet hiteltelennek minősíteni a magát keresztény-nemzetiként meghatározó kurzust, lehet gúny tárgyává tenni következetlenségeiket, de ezzel a szavazóikat is megsértjük."
Aki keresztény-nemzetinek vallja magát. mégis arra szavaz, aki lépten-nyomon megsérti a kereszténység és a magyar nemzet hagyományait, az nem érdemli meg a tiszteletet. Te mint igaz keresztény miért hunysz szemet afölött, hogy ez a kormány megsérti a tízparancsolat legalább felét? Miért adod fel a szent elveidet?

"üres és hamis fölényeskedésre bizonyosan nincs, mert azzal nem a hatalmon rúgunk, hanem a kereszténységen."
Te nagyon el vagy tévedve, mert senkinek nincs baja a valódi keresztényekkel. Sajnos, ezt nem vagy hajlandó belátni.

"Ezzel a mélymagyarozással csak óvatosan, főként ha nem is tudod, miről beszélsz!"
Hűha! Akkor oktass ki a saját szavaiddal. És ha lehet, ne a Mély-Franciaországgal kezdd.
De ha neked nem tetszik ez a kifejezés, akkor mondjál egy másikat azokra, akik nagymagyarkodnak a nacionalizmus nevében.
És szerinted ki a magyar?

2019.09.27. 21:27:14

@Szabó A. Imre:
jól összeollóztad a hablatyot, ez igen látványos dolog.
de úgy látom te méginkább nem tudod, hogy mit beszélsz.
ti a magyarkodásban csak szt. pityuig szerettek visszamenni, mert árpád aput már nehéz dolog lekommunistázni, pedig a gyökerek nem igazán voltak keresztények.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.27. 21:35:07

@Szabó A. Imre:

"A kommunizmus alatt közel ötven évig a marxista élcsapat, ha nem épp effektíve üldözte, akkor szakmányban alázta, hülyézte vagy kioktatta a keresztényeket."

Ugyanezt tette a nemzettudatot, a nemzeti hagyományokat ápolókkal is. Ezt a szégyentelen hagyományt folytatták aztán a szocialisták, amikor pl. 2002. december 1-én Medgyessy Péter (és a Patkány Göncz Árpád) a Kempinski szállóban a román miniszterelnökkel együtt pezsgővel koccintva ünnepelték Erdély elcsatolását.

2019.09.27. 23:35:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
és most a kereszténységet elnyomó mszmp- sek ott dőzsölnek a fideszben, a hazafiasság, kereszténység mintapártjában akik kb 15 éve úgy köszöntek az országgyűlésben, hogy "csuhások térdre, imához"

Igazság Kereső 2019.09.28. 00:12:12

Szerintem az a kérdés, hogy végülis melyik kereszténységről beszélünk? Jézus tanításaiból eredő első századi mintát képviselő keresztényi életútról, avagy Jézus és az apostolai halála után keletkezett római uralom által kreált ocsmányságról? Mert az előbbi A KERESZTÉNYSÉG, vagy keresztényiség,azaz Jézus mentalitásának, gondolkodásmodjának és életútjának a lehetőségeinkhez mérten legszorosabban értelmezett utánzását jelenti. Az utóbbi nem azonos az előbbivel. A magukat keresztényi értékeket valló nemzetek igencsak távol állnak a krisztusi gondolkodástól és értékrendtől. A legrosszabb, hogy a valóságban magasról tesznek ezen értékekre, csak manipulációra használják a keresztény értékek említését! Amit még ennél is szomorúbbnak tartok,az az, hogy az emberek zöme szintén csak komolytalan használják ezen értékek említését, de eszükbe sincs komolyan az életük részévé tenni azokat!

2019.09.28. 01:15:07

@Igazság Kereső:
"de eszükbe sincs komolyan az életük részévé tenni"
dicsak, má ez is kötelező?
szabad országban szabad ember arra gondol amire szabad?!

John Brennan 2019.09.28. 08:18:41

@vitéz Beverneky:
az egykori MSZP-sek, mint a Gyurcsány meg a Hiller, Fidesz tagok lettek?

2019.09.28. 09:21:22

@John Brennan:
kevés vagy mint pornófilmben az excel tábla!

több mszmps van a fideszben mint az összes baloldali pártban együtt!
ha kicsit is tájékozottabb lennél, akár vitaképes is lehetnél.

Boros Imre, MSZMP-titkár
Fónagy János, MSZMP-tag
Hoffmann Rózsa, MSZMP-tag
Járai Zsigmond, MSZMP-tag
Kerényi Imre, MSZMP-titkár
Martonyi János, MSZMP-tag
Matolcsy György, MSZMP-tag
Pintér Sándor, MSZMP-titkár
Pozsgay Imre, az MSZMP KB és PB tagja
Stumpf István, MSZMP-tag
Szűrös Mátyás, MSZMP KB-titkár
Tállai András, MSZMP-tag
Turi-Kovács Béla, MSZMP-tag

2019.09.28. 09:28:24

@John Brennan:
(és akkor még a csuti gecit és a párt titkár apukáját nem is említettem)

John Brennan 2019.09.28. 10:16:33

@sefatias:
Nevetséges próbálkozás a Fideszt meg a kereszténységet azzal befeketíteni akarni, hogy tagjai között vannak a korábbi állampárt (MSZMP) tagok is.

2019.09.28. 11:32:04

@sefatias:
engedd el, fidesznyik... :)

John Brennan 2019.09.28. 11:40:18

@vitéz Beverneky:
nagy érv egy jelzőt bedobni! Ennyit tudsz.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.28. 11:44:47

@John Brennan: Tudom, hogy ez most hülyén hangzik, de ha ezt magadtól nem érted meg, akkor kár minden próbálkozás. Belefáradtam már a nyilvánvaló dolgok bizonyításába

Attilajukkaja 2019.09.28. 12:07:01

@John Brennan:
"az egykori MSZP-sek, mint a Gyurcsány meg a Hiller, Fidesz tagok lettek?"
Félreolvastad. Nem az egykori MSzP-ről volt szó, hanem az MSzMp-ről. Különben is, Hiller nem egykori MSzP-s, mivel most is az. Remélem, megválaszoltam a kérdésedet.

John Brennan 2019.09.28. 12:09:24

@sefatias:
Mit nem értek? Mit? Érted? azt írd le, hogy mit, ne a bizonyítékot.

John Brennan 2019.09.28. 12:11:38

@Attilajukkaja:
nem olvastam félre, az egész okfejtés arról, hogy az egykori MSZMP tagok megszállták a Fideszt úgy ahogy van ostobaság; szellemi irányzatokról van szó, nem emberekről
az MSZMP örökösei az MSZP, Momentum, DK

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.28. 12:23:35

@vitéz Beverneky:

"most a kereszténységet elnyomó mszmp- sek ott dőzsölnek a fideszben"

Akkor már csak az a kérdés, kik vannak a mostani maszopban, DK-ban és az egykori MSZ(M)P többi hasadványpártjában.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.28. 12:33:23

@vitéz Beverneky:

Na de tegyük fel, hogy igazad van, és a volt maszoposok megszállták a Fideszt. Akkor viszont felmerül a kérdés, miért a beszéltek jobboldali médiauralomról, jobboldali médiaterrorról, jobboldali diktatúráról, amikor a kormánypárt baloldali erők és személyek irányítása alatt áll... :P

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.28. 12:44:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Meg tudod mondani, hogy mi a különbség a jobb és baloldal között?

Válaszként itt az egyik számunk: www.youtube.com/watch?v=tz7cBztuhyI

Attilajukkaja 2019.09.28. 12:47:55

@John Brennan:
"szellemi irányzatokról van szó, nem emberekről"
De hát TE kérdeztél rá néhány emberre, nem irányzatra! Nevesítetted is őket. Erre válaszoltam/válaszoltunk.

"az MSZMP örökösei az MSZP, Momentum, DK"
A Fideszt kifelejtetted a felsorolásból. A Momentum amúgy mitől lenne MSzMP örökös?

John Brennan 2019.09.28. 14:34:38

@Attilajukkaja: reklamálj az ügyben beverneky haverodnál

Attilajukkaja 2019.09.28. 16:11:01

@John Brennan:
Miért pont nála, amikor te hoztad fel elsőként Hillert és Gyurcsányt? Ő csak válaszolt neked. :o))))))
Amúgy senkinél nem reklamálok. Nem nekem van ezzel problémám.

John Brennan 2019.09.28. 16:43:17

@Attilajukkaja:
Mert én beverneki haverodnak már válaszban hoztam fel két példát. Az én mazsolázgatásom ugyanúgy ostobaság, mint az övé, de én nem is akartam azt bizonyítani, hogy a Fdesz tele van MSZMP-sekkel és a FIdesz MSZMP utódpárt.

Attilajukkaja 2019.09.28. 17:20:29

@John Brennan:
Érdemben nem válaszoltál egyikünknek sem. A Fidesz pedig annyira utódpárt, mint bármelyik másik. Nem így indult, de azzá vált, csak próbálja népnemzeti és álkeresztény köntösbe bújtatni.
A Momentum pedig miért lenne az? Igaz, ezt egyszer már kérdeztem.

2019.09.28. 18:38:31

@Attilajukkaja:
akkor én válaszolok helyettük.
mert magyrország áll a tolvaj korrupt fideszből és támogatóikból es aki nem ért velük egyet az nem nemzeti, nem keresztény és nem magyar, sőt hazaáruló.
egyszerű emberek, egyszerű ideológiák.

oszd meg és uralkodj!

Attilajukkaja 2019.09.28. 18:52:26

@vitéz Beverneky:
Gondolom, ez a válasz nem igazán nekem szólt. :o)
Az utóbbi 30 (?) év magyar kormányai amúgy mind tolvajok és korruptak voltak, kezdve az Antall kormánnyal. De a Fidesz vitte ezt mesterfokra, .... és törvényesítette a lopást és a korrupciót. A legerkölcstelenebb banda ezidáig, amely ráadásul a kereszténység erkölcseire apellálva teszi mindezt. Aki valódi keresztény, az nyilvánvalóan nem tűri mindezt, illetve nem szavaz rájuk soha többé az életben.
Nemzetinek meg annyira nemzeti, amennyire végérvényesen megosztotta ezt a nemzetet. Amúgy is meg voltunk osztva, de ezek még erre is rátettek egy lapáttal. Kivételes tehetséggel rombolták a magyarok egységét olyan szlogenekkel, amik pont azt hazudták, amit sokan hallani akartak. Sajnálom, hogy olyan sokan beszopták a nagy magyar szabadságharc újabb délibábját. :o(((
Ezt, és még sok mást soha nem fogok megbocsájtani ennek a cezaromániás emberkének.

2019.09.28. 19:41:46

@Attilajukkaja:
de hát ugyan ezeket gondolom mint te.
ennyire félreérthetően írnék? O,O
valszleg bennem van a hiba...

Attilajukkaja 2019.09.29. 18:23:43

@vitéz Beverneky:
Nincs itt semmiféle hiba, tudom, hogy nekem írtál. Félreértettél.
Azt akartam mondani, hogy az üzeneted inkább másoknak szólt, mint nekem, aki egyetért veled. Jó lenne, ha mások is elolvasnák. Erre szolgált volna a szmálji, ... csak nem ment át. Bocsi.
A továbbiakban csak kifejtettem a veled teljesen egyetértő gondolataimat.
Nem tartod furcsának, hogy a népnemzeti-álkeresztény politikát támogatók egy konkrét kérdésünkre sem válaszoltak?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.29. 18:49:31

@Attilajukkaja:

Mennyei öröm nézni-olvasni, ahogy nyaljátok-szopjátok egymást.

"Nem tartod furcsának, hogy a népnemzeti-álkeresztény politikát támogatók egy konkrét kérdésünkre sem válaszoltak?"

Nekem van egy konkrét kérdésem hozzád, mégpedig az, amit a posztoló is feltett: Te mit értesz nemzeti értékeken? Kérlek, fejtsd ki részletesen, a félreértéseket elkerülendő jól definiálva az esetleges fogalmakat.

2019.09.29. 19:22:27

@Attilajukkaja:
"Nem tartod furcsának, hogy a népnemzeti-álkeresztény politikát támogatók egy konkrét kérdésünkre sem válaszoltak?"
ismerve erzsébet utalványra korlátozott "hazaszeretetüket" és képességeiket, semmi furcsát nem tálalok benne.
az ő nemzetieeségi megnyilvánulásuk abban merül ki, hogy eldöntsék ki az akit ki kell rekeszteni mert zavarja a mutyi köreiket.
ez az igazán keresztényi gondolkodás felebarátról, testvérről, családról.
ha valaki szót mer emelni a büntetlen papi pedofolia ellen az már rohadt ateista-kommunista-bibsi-libsi.

Attilajukkaja 2019.09.29. 19:36:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mennyei öröm nézni-olvasni, ahogy nyaljátok-szopjátok egymást."
Viszont.

"Nekem van egy konkrét kérdésem hozzád"
Vagyis válaszod továbbra sincs.
Nem baj.

"Te mit értesz nemzeti értékeken?"
A nemzeti értékekkel kapcsolatban lényegében egyetértek azzal, amit Szabó A. Imre mondott: "A magyar nyelv, a magyar néphagyomány, a magyar magaskultúra mind magában hordozza azokat a sajátosságokat, amikké a magyarság története alakította."
Ezt annak idején jeleztem is neki.
A problémám mindezzel az, amikor a magyar "magaskultúrát" más kultúrák felé akarja valaki helyezni. Mert véleményem szerint minden kultúrában van magas és söpredék szintű megnyilvánulás. A magyar többször is bizonyította, hogy milyen nagyszerű tud lenni. Még a kommunisták alatt is. Nem látom, itt hol volt a magyar tradíciók, értékek üldözése az elmúlt 30 évben, ... de te majd biztosan felvilágosítasz erről is.
A nemzeti óntudat számomra is fontos, hiszen ide születtem és szeretek magyarnak lenni. De elutasítok mindent, ami más népek ellen irányul. Akár valamelyik szomszéd országról van szó, akár egy távolabbiról.
Remélem, megválaszoltam a kérdésedet.

Attilajukkaja 2019.09.29. 19:43:53

@vitéz Beverneky:
"ismerve erzsébet utalványra korlátozott "hazaszeretetüket" és képességeiket, semmi furcsát nem tálalok benne."
Akik ide trollkodnak, az egy nagyon más réteg. Nem szorulnak rá sem Erzsébet utalványra, se rezsiutalványra.

"az ő nemzetieeségi megnyilvánulásuk abban merül ki, hogy eldöntsék ki az akit ki kell rekeszteni mert zavarja a mutyi köreiket."
Ezek megint nem az Erzsébet utalványosok köreiből kerülnek ki.

"az igazán keresztényi gondolkodás felebarátról, testvérről, családról.
ha valaki szót mer emelni a büntetlen papi pedofolia ellen az már rohadt ateista-kommunista-bibsi-libsi."
Valahol igazad van. De a lényeg, hogy ne engedjük összemosni az igazi keresztényeket azokkal, akik mostanában gazul visszaélnek a valódi keresztény értékekkel. Mert nálunk manapság ez jött divatba, és egy csomóan beszopják. Az egyházak meg lapítanak, mint .....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.29. 21:49:27

@Attilajukkaja:

"Vagyis válaszod továbbra sincs. "

Mire? Engem ugyan nem kérdeztél. :)

"A problémám mindezzel az, amikor a magyar "magaskultúrát" más kultúrák felé akarja valaki helyezni."

Nagyon ellentmondásos, hogy egyfelől a kulturális relativizmust vallod - vagyis hogy egyetlen kultúra sem értékesebb a másiknál, a primitív őserdei törzs kultúrája pontosan ugyanolyan értékes, mint a német vagy a francia kultúra -, másfelől viszont jogot formálsz annak eldöntésére, mi a "magas" és mi a "söpredék" kultúra. Nekem Bach, Haydn vagy Mozart zenéje a magaskultúra része, ám mások számára Lagzi Lajcsi és a mulatós nóták, esetleg a rap vagy a szintipop jelentik a zenekultúra csúcsát. Nekem Dosztojevszkij, Goethe vagy Radnóti Miklós a magaskultúra része, másoknak viszont a Romana és hasonló romantikus irodalmi alkotások. Nekem Ingmar Bergman vagy Clint Eastwood filmjei a magaskultúra részei, másoknak meg Jackie Chan verekedős műalkotásai. Mitől lesz valami magas és mitől söpredék kultúra? Csak attól, hogy Jackie Chan filmművészeti remekei népszerűbbek Bergman filmjeinél?

Attilajukkaja 2019.09.30. 09:38:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mire? "
A posztoló tett fel neked egy kérdést, a válaszodra én is kíváncsi lennék: "Meg tudod mondani, hogy mi a különbség a jobb és baloldal között?" (2019.09.28. 12:44:02)

"egyfelől a kulturális relativizmust vallod"
Másfelől is azt vallom.

"Mitől lesz valami magas és mitől söpredék kultúra?"
Nem tudom, mivel a dolog relatív. A "magaskultúra" szót amúgy csak idéztem, nem én találtam ki. Számomra viszont a söpredék kultúra az, amelyik sértő és/vagy kigúnyolja, lenézi más népek kultúráját. Erre a döntésemre ugyanúgy jogot formálok, ahogyan te a sajátodra. Azt se díjazom, ha valaki rám akarja kényszeríteni a saját kultúráját, bármilyen "magas" is az. És különbséget teszek a szép- és a szórakoztató irodalom, zene, filmművészet között. Mindkettőt szeretem, attól függően, éppen melyikhez van kedvem. Vagyis egyiket sem tartom söpredéknek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.30. 21:49:58

@Attilajukkaja:

"A "magaskultúra" szót amúgy csak idéztem, nem én találtam ki."

Ki gondolta volna... :P

Ami ma szépirodalom, "magas" irodalom, az a maga korában szórakoztató irodalom volt. Avagy szerinted mik volt mondjuk Homérosz eposzai?

"Másfelől is azt vallom. "

Ha így lenne, akkor nem tennél különbséget "magas" kultúra és "söpredék" kultúra között. A fekete gettók gengszter- és prolikultúrája mitől lenne alacsonyabb rendű a kritikailag is "Magasna" tartott kultúránál? Mindkettő egyenlő értéket képvisel, nem? :P

"Számomra viszont a söpredék kultúra az, amelyik sértő és/vagy kigúnyolja, lenézi más népek kultúráját."

Ezzel a definícióval nagyjából egyedül vagy a világon, és csak azért írtad, hogy ne kelljen lemondanod a kulturális relativizmusodról. :DDD Legalábbis meglepne, ha a Józsi bácsi kocsmai bökverseit azonos értékűnek tartanád Schiller műveivel.

Bár nincs kizárva, hogy még ezt is bevállalod, csak hogy igazad lehessen. :P

Attilajukkaja 2019.10.01. 13:25:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ami ma szépirodalom, "magas" irodalom, az a maga korában szórakoztató irodalom volt."
Valószínű. Mindenki magában dönti el, hogy ma mit tart szép- és mit tart szórakoztató irodalomnak. A szórakoztatás nem egy könnyű műfaj, nem lebecsülendő.

"Ha így lenne, akkor nem tennél különbséget "magas" kultúra és "söpredék" kultúra között."
Nem tudom, hogy a söpredék-e a legjobb kifejezés, ami ellensúlyozza Szabó A. Imre "magaskultúra" szavát, de akkor nekem hirtelen ez jutott eszembe. Az ő beírására reagáltam, de valójában én sem hiszem, hogy létezik ilyen (nem véletlenül használtam a macskakörmöket). Inkább söpredék emberek vannak, akik azt a kultúrát képviselik, ami számomra visszataszító.

"Mindkettő egyenlő értéket képvisel, nem? :P"
Nem. Az erőszak sohasem képvisel "magas" kultúrát. Kár, hogy néha elkerülhetetlen.

"Ezzel a definícióval nagyjából egyedül vagy a világon, és csak azért írtad, hogy ne kelljen lemondanod a kulturális relativizmusodról."
Nem, nem azért. Hanem, mert megpróbáltam megfogalmazni, melyik az a kultúra, amelyik taszít. Még akkor is, ha a te értesüléseid szerint ezzel egyedül vagyok az egész világkeregségben. :o))))))

"meglepne, ha a Józsi bácsi kocsmai bökverseit azonos értékűnek tartanád Schiller műveivel."
Ha egy vers jó, az jó. Ha nem, akkor nem. Akkor is, ha egy kocsmában születik.

"nincs kizárva, hogy még ezt is bevállalod, csak hogy igazad lehessen. :P"
Bevállalom, akkor is, ha nincs igazam. Nem tudok mást írni, mint amit gondolok. Te igen?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.01. 18:17:29

@Attilajukkaja:

"Az erőszak sohasem képvisel "magas" kultúrát."

Tévedés. Ott vannak pl. Leni Riefenstahl olimpia-filmjei. Állítólag a fogásait ma is tanítják. Ennek ellenére a háború után megbélyegezték - okkal vagy ok nélkül, ez most mindegy -, soha többé nem forgathatott filmet. Az olimpia-filmek lényegében az erő és áttételesen az erőszak, még áttételesebben, de messze nem mellékesen a náci ideológia dicsőítése - hiszen épp ezért tiltották el Leni Riefenstahlt a filmkészítéstől.

"Nem tudom, hogy a söpredék-e a legjobb kifejezés, ami ellensúlyozza Szabó A. Imre "magaskultúra" szavát"

A szó lényegtelen. A "magas" kultúra ellentéte biztosan nem a másik kultúrákat lenéző kultúra. hanem az igénytelen, silány stb. kultúra. Csakhogy a te világodban nem létezik igénytelen, silány kultúra, mert szerinted minden kultúra egyenértékű, most kivéve az erőszakosakat.

"Ha egy vers jó, az jó. Ha nem, akkor nem."

Sok igényes vers és egyéb irdoalmi mű született kávéházakban, na persze oké, a kávéház azért nem kocsma.

Na de a te világodban csak jó vers és rossz vers létezik? Csak két véglet, köztük semmi? Ilyen egybites a te értékelésed?

Attilajukkaja 2019.10.01. 19:02:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az olimpia-filmek lényegében az erő és áttételesen az erőszak, még áttételesebben, de messze nem mellékesen a náci ideológia dicsőítése - hiszen épp ezért tiltották el Leni Riefenstahlt a filmkészítéstől."
Nem ismerem a filmjeit, de ha betiltották, akkor rajtam kívül nagyon sokan úgy gondolhatták, hogy az erőszak nem fejez ki értékes kultúrát.

"A "magas" kultúra ellentéte biztosan nem a másik kultúrákat lenéző kultúra. hanem az igénytelen, silány stb. kultúra."
És szerinted az mi?
Amúgy nem tartom magam igénytelennek csak azért, mert nem nézem le mások kultúráját, kulturális igényeit.

"Csakhogy a te világodban nem létezik igénytelen, silány kultúra, mert szerinted minden kultúra egyenértékű, most kivéve az erőszakosakat."
A silányság szubjektív. Az erőszak nem az.

"Sok igényes vers és egyéb irdoalmi mű született kávéházakban, na persze oké, a kávéház azért nem kocsma."
Lehet, hogy kocsmákban is. :o)

"Na de a te világodban csak jó vers és rossz vers létezik? Csak két véglet, köztük semmi? Ilyen egybites a te értékelésed?"
Tulajdonképen igen, ilyen kétbites. Még akkor is, ha a jók és a rosszak között is vannak fokozatok. A te értékelésed milyen, hány bites?

2019.10.01. 21:41:56

@Kovacs Nocraft
Jozsefne:
@Attilajukkaja: nemzeti értékekről beszélni ott ahol, analfabéta büdösbogarak lepatkányozzák csak gönc árpádot csak azért, mert nem állt be a fidesz maffiába!?
röhögnöm kell!

ahol magyarul nem tudó, diplomát lopó schmitt pált választanak köztársasági elnöknek???
akinek a kölykei már rég itt hagyták a hazájukat és nem a megélhetés miatt..
berosálok!
na ezek a fidesz nemzeti értékei!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.10.01. 21:50:53

@vitéz Beverneky: Mennyire kell vaknak lenni, hogy ezeket az ellentmondásokat valaki ne fogja fel?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.01. 23:04:31

@vitéz Beverneky:

"ahol, analfabéta büdösbogarak lepatkányozzák csak gönc árpádot csak azért, mert nem állt be a fidesz maffiába!?"

Galambom, Göncz Árpádot nem én, nem a Fidesz-tagok vagy -szimpatizánsok, hanem a saját rabtársai patkányozták le. És nem azért, amit te írsz, hanem azért, mert anno besúgta a saját társait.

"röhögnöm kell!"

Nekem is - rajtad. :P Kimondottan vicces a te kirohanásodat olvasni, miközben az általad olyannyira védett Göncz Árpádnak még a nevét sem tudtad helyesen leírni.

"ahol magyarul nem tudó, diplomát lopó schmitt pált választanak köztársasági elnöknek???"

És ahol az ország legnagyobb pártja egy még érettségivel sem rendelkező alakot (Martin Schulz) akart kancellárnak jelölni? :P

És ahol az EU legnagyobb hatalmú vezetőjének egy idült alkoholistát választanak meg?

És ahol az ország elnökének egy humoristát választanak meg? (Nem ér Ronald Reagannel jönni, mert az ő elnökségét hosszú politikai pályafutás előzte meg, ami Zelenszkijnél hiányzik.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.01. 23:12:25

Ettől függetlenül egyetértek veled abban, hogy Smit Pál (sic!) közt. elnökké választása óriási hiba volt. Már a plágium-botrány kipattanása előtt nyilvánvaló volt, hogy az alak méltatlan a posztra. Ám ettől még Göncz nem kevésbé volt alkalmatlan, ha más okokból is.

Igazság Kereső 2019.10.01. 23:30:49

De szép kis port kavart ez a poszt!
:D

2019.10.01. 23:50:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
sulc, zelenszkij, régen, mi közünk hozzájuk, mi közük a magyar identitáshoz, miről beszélsz, ittál ma eleget?

chrisred 2019.10.02. 05:46:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért az SPD messze nem a legnagyobb párt Németországban, és minden politikai erő maga választja ki, hogy milyen személyekkel képviselteti magát a választáson. A köztársasági elnöknek pedig elvileg az egész ország képviseletére alkalmasnak kellene lennie. Más kérdés, hogy mi már 30 évvel ezelőtt hagytuk, hogy ez a köztisztség a pártpolitikai mutyi része legyen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 14:08:47

@vitéz Beverneky:

Galambom, te hoztad fel Smit Palit. Ha szerinted ez jellemző az általad elítélt magyar helyzetre, akkor eléggé célszerű megvizsgálni pár olyan országot is, amelyekben szerinted a topic szempontjából minden rendben van. Ja, hogy akkor kiderülne, hogy a szerinted e téren rendben lévő országokban is vannak Smit Pálhoz hasonló visszásságok?

@chrisred:

"az SPD messze nem a legnagyobb párt Németországban"

De nem is a pávatoll a CDU/CSU kalapján.

"A köztársasági elnöknek pedig elvileg az egész ország képviseletére alkalmasnak kellene lennie"

Erre az SZDSZ-es kötődésű Göncz éppúgy alkalmatlan volt, mint pl. Smit Pál. Mivel általában soha nem értesz velem egyet, úgy bizonyára abban sem, hogy szerintem az eddigiek közül az egyetlen Sólyom László volt igazán alkalmas közt. elnök.

Ja, és Sólyom nem volt Fidesz-párti. Basszus, az a NER-csinovnyik Nocraft egy nem fideszes embert tart a toronymagasan legjobb köztársasági elnöknek?

"már 30 évvel ezelőtt hagytuk, hogy ez a köztisztség a pártpolitikai mutyi része legyen."

Nem sok jelentősége van mutyi szempontból sem, mivel a közt. elnöknek szinte semmi hatalma nincs. Személye pusztán tünetszintű. Úgy Smit Pál, mint Göncz esetében.

2019.10.02. 14:37:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
még szer4ncse, hogy te tudod, schmitt pált hogy írják...

Attilajukkaja 2019.10.02. 17:29:48

@vitéz Beverneky:
"nemzeti értékekről beszélni ott ahol, analfabéta büdösbogarak lepatkányozzák csak gönc árpádot csak azért, mert nem állt be a fidesz maffiába!?"
Pedig vannak nemzeti értékeink, ahogy minden más népnek. Természetesen nem azok képviselik, akiket megemlítettél.

@Igazság Kereső:
"De szép kis port kavart ez a poszt!"
Csupán barátságosan elbeszélgetünk. :o))
Csak sajnos hiába teszel fel egyeseknek kérdéseket, úgy reagálnak rá, mint a kormánytagok - ignorálják azokat, és azonnal támadásba lendülnek.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Erre az SZDSZ-es kötődésű Göncz éppúgy alkalmatlan volt, mint pl. Smit Pál."
A különbséget azonban zongorázni lehetne!!!! Göncznek például volt gerince és annak idején le is tett valamit az asztalra. Nem véletlenül annyira népszerű még ma is az emberek körében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 17:37:26

@vitéz Beverneky:

"még szer4ncse, hogy te tudod, schmitt pált hogy írják..."

Igen, én - veled ellentétben - tudom.

Te azonban még azt sem tudod, mint jelent az adott írásmód után tett (sic!) szócska. Elárulom neked: a latin sicut = így szó rövidítése, és annak jelzésére szokták használni, hogy bár a szöveg írója pontosan tudja a helyes írásmódot, valamilyen okból eltér attól - pl. mást személy írásmódjára utal vagy mint az én esetemben, szándékosan torzítja az írásmódot.

Tanulj, tinó, ökör lesz belőled. :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 17:39:37

@Attilajukkaja:

Göncz irodalmárként, műfordítóként, nem pedig államfőként tett le értéket az asztalra. Politikusként nem volt jobb Smit Pál álamfőnél (sic!).

Attilajukkaja 2019.10.02. 17:53:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Göncz irodalmárként, műfordítóként, nem pedig államfőként tett le értéket az asztalra. Politikusként nem volt jobb Smit Pál álamfőnél (sic!)."
Legalább valamit letett az asztalra.
Politikusként azért tartottam többre "Smit" Pálnál, mert - mint említettem, - volt gerince, gondolkodó volt, és nem osztotta meg a magyarokat annyira, ahogyan Schmitt Pál tette. Akkoriban talán a legjobb választás volt őt tenni meg elnöknek. Sólyom László is jó választás volt.

2019.10.02. 19:59:48

@Attilajukkaja:
sólyom lászló?
aki 32 tő bazsarózsa miatt (aminek már se híre, se hamva) nem engedett felépíteni a M A G Y A R "S Z E N T" N E M Z E T E T védő radart?
hahh!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 20:00:27

@Attilajukkaja:

"nem osztotta meg a magyarokat annyira, ahogyan Schmitt Pál tette. "

Ezt a megosztó hatást azért a helyén kell kezelni. A rendszerváltás utáni eufóriában még nem polarizálódott a társadalom olyan mértékben a régi termunussal népies-urbánus választóvonal mentén, mint később. Ezért a többség szemében nem is voltak annyira irritálóak Göncz szadeszes preferenciái.

Az említett eufóriáról: Gondolj csak arra, hogy - főleg a szadesz - milyen embereket jelölt parlamenti képviselőnek: ismert és kedvelt színészeket és egyéb művészeket. Valahol e vonal mentél lett Gönczből is k. elnök. Persze ebbe belejátszott az is, hogy érthető okokból az akkori maszop kivételével alig voltak közismert "ellenzéki" - azaz nem maszopos - politikusok.

Mostanra azonban nagyon eldurvult az említett népies-urbánus (persze ez a régi terminus, de érted, miről beszélek) ellentét, szimpla ellentétből zsigeri gyűlöletté vált. Mondhatod, hogy ebben az ún. jobboldal volt a hibás, nyilván mondani is fogod, de ebben nem értek egyet veled. A szadesz 1994-es összebútorozása a maszoppal sokakat kiábrándított és megrendített, amiből érthető módon alakult ki a liberális párt(ok) elleni gyűlölet.

Ezért aztán Smit Pál alkalmatlanságát a korábbinál sokkal polarizáltabb közélet természetes módon súlyosabban ítélte meg. Elárulom neked, magam is ezek közé tartoztam, bár bölcsész emberként engem elsősorban és már az elején Smit Pál elképesztő nyelvi műveletlensége rázott meg és nem annyira politikai alkalmatlansága.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 20:07:22

@vitéz Beverneky:

Galambocskám, a radar természetvédelmi területen történő megépítésének megtiltásában nem az akárhány tő akármilyen rózsa volt a lényeg, hanem az, hogy precedenst teremtett volna a természetvédelmi területek rombolására.

Aztán ugye a radar máshol mégis megépült, így a gonosz ellen nem is támadta meg Magyarországot.

2019.10.02. 20:48:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
és az orbán kerítés több száz kilóméteren minden természet-védelmi területet átugrik, vagy csk meg se vizsgálták, mert ádernak sürgős pecázhatnéka volt pubikám?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 21:20:19

@vitéz Beverneky:

Galambocskám, a kerítés építésekor már nem Sólyom volt a k. elnök, tessék Ádernél reklamálni.

2019.10.02. 22:05:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
elolvastad amire válaszoltál, pubi?

2019.10.02. 23:09:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
megnyugodtam, ezexerint csak nem vagy képes értelmezni.
de nálatok ez nem is kritérium, lényeg, hogy a pohos vajdátokat kövessétek gondolkodás nélkül.

chrisred 2019.10.03. 05:33:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mivel általában soha nem értesz velem egyet, úgy bizonyára abban sem, hogy szerintem az eddigiek közül az egyetlen Sólyom László volt igazán alkalmas közt. elnök."

De igen, nem is kedvelték őt egyik szekértáborban sem.

"Nem sok jelentősége van mutyi szempontból sem, mivel a közt. elnöknek szinte semmi hatalma nincs. Személye pusztán tünetszintű."

Na de ez pont azért történt így, mert a mutyi szerint erre a szerepre lett kárhoztatva. A kerekasztalos pártok kancelláriai kormányzást akartak.

Attilajukkaja 2019.10.03. 15:54:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az említett eufóriáról: Gondolj csak arra, hogy - főleg a szadesz - milyen embereket jelölt parlamenti képviselőnek: ismert és kedvelt színészeket és egyéb művészeket."
És ezzel mi volt a baj?

"Mostanra azonban nagyon eldurvult az említett népies-urbánus (persze ez a régi terminus, de érted, miről beszélek) ellentét, szimpla ellentétből zsigeri gyűlöletté vált."
Egyetértek.

"Mondhatod, hogy ebben az ún. jobboldal volt a hibás, nyilván mondani is fogod"
Nem mondom. Éppen mondani akartam, hogy Gyurcsány alatt vált mindenki számára nyilvánvaló az a mély megosztottság, és hogy ehhez mindkét tábor hozzájárult. De inkább nem mondok semmit, mert úgy látom, te megint jobban tudott itt, ki mit gondol.

"A szadesz 1994-es összebútorozása a maszoppal sokakat kiábrándított és megrendített, amiből érthető módon alakult ki a liberális párt(ok) elleni gyűlölet."
Talán nem is az összebútorozás volt a fő gond, hanem a hibák, amiket elkövettek mindketten.

"Ezért aztán Smit Pál alkalmatlanságát a korábbinál sokkal polarizáltabb közélet természetes módon súlyosabban ítélte meg."
Egyetértek. De úgy gondolom, hogy Schmitt Pál egyénisége, gerinctelen múltja és az általad említett komoly műveltségi hiányai IS tették őt kevésbé a Zemberek emberévé, mint amilyen Göncz volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 12:12:04

@Attilajukkaja:

"És ezzel mi volt a baj?"

Pl. az, hogy a politikai ismereteknek híján lévő művészeket a szadesz könnyen tudta itányítani, manipulálni. Pedig még a listás képviselőnek is a saját lelkiismerete szerint kell(ene) szavaznia, nem pártutasírásra.

Persze tudom, ez ma sincs így , sőt.

"Talán nem is az összebútorozás volt a fő gond, hanem a hibák, amiket elkövettek mindketten."

Tévedsz. A hibák folyamatos, de kisebb irrotációt okoztak, ám az már egy hatalmas sokk és arculcsapás volt a választók számára, hogy a harciasan antikommunista szadesz összeállt a maszoppal, amely jogilag is az állampárt udódja volt. A narratíva persze az volt, hogy belülről próbálják korlátozni és "jó irányba" terelni a kormányt, de valójában a mérhetetlen hatalomvágy hajtotta őket.

"mint amilyen Göncz volt."

Ennyi idő után már lehetetlen minden kétséget kizáróan és pontosan felderíteni a történteket, az viszont tény, hogy Gönczöt a bebörtözött társai nevezték el Patkánynak. Olyanok, akikkel azonos oldalon állt.

Én megértem, hogy művészemberként Gönczöt könnyen meg tudták törni. Itthon a fotelból könnyű ítélkezni valaki fölött, holott hasonló esetben jó eséllyel közülünk is sokan elárultuk volna a társainkat. Szóval emberileg felmentem Gönczöt, ám ettől még továbbra is alkalmatlannak tartom a közt. elnöki posztra. Oda sokkal gerincesebb, erősebb tartású ember kell(ene).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 12:22:23

A fentieket természetesen annak feltételezése mellett írtam, hogy Göncz _valóban_ elárulta a társait. Erre nincs sem hiteles és kétségtelen bizonyíték, sem ilyen cáfolat. A politikában szokásos eljárás szerint azonban kétség esetén el szoktak tekinteni az illető személy jelölésétől.

Attilajukkaja 2019.10.04. 13:56:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Pl. az, hogy a politikai ismereteknek híján lévő művészeket a szadesz könnyen tudta itányítani, manipulálni. Pedig még a listás képviselőnek is a saját lelkiismerete szerint kell(ene) szavaznia, nem pártutasírásra."
És szerinted nem úgy szavaztak?
Amiket leírsz az igaz minden párt képviselőjére, mert senki sem ért mindenhez. Az SzDSz a Kádár rezsimhez viszonyított liberalizmust és szabadságot képviselte, amit sokan értettek és amivel rengetegen egyetértettek.

"Persze tudom, ez ma sincs így , sőt."
Igen, sajnos.

"az már egy hatalmas sokk és arculcsapás volt a választók számára, hogy a harciasan antikommunista szadesz összeállt a maszoppal, amely jogilag is az állampárt udódja volt."
Nem tudom, az MSzP jogilag mennyire volt az MSzMP utódpártja, de ideológiailag biztosan nem.

"valójában a mérhetetlen hatalomvágy hajtotta őket."
Minden kormánypártot az vezényel. Sajnos. De abban az időben még tényleg a demokrácia kiépítését és a haladást tűzték ki célul.

"Gönczöt a bebörtözött társai nevezték el Patkánynak. Olyanok, akikkel azonos oldalon állt."
Lehet, nem tudom. :o)
Ugyanakkor ma is egy elismert személyiség, Most lesz a halálának évfordulója és sok városban megemlékeznek róla. Kíváncsi vagyok Schmittre hányak fognak megemlékezni a halála után.
magyarnemzet.hu/belfold/megemlekezeseket-tartanak-goncz-arpad-halalanak-evforduloja-alkalmabol-7367363/

"Én megértem, hogy művészemberként Gönczöt könnyen meg tudták törni. "
Kik törték meg? Csak nem a KGB-s kapcsolataira utalsz?

"emberileg felmentem Gönczöt, ám ettől még továbbra is alkalmatlannak tartom a közt. elnöki posztra. Oda sokkal gerincesebb, erősebb tartású ember kell(ene)."
Értem. Elfogadom, hogy őt nem tartottad méltónak erre a szerepre. Az emberek akkoriban nem így látták. Ha tévedtek, ha nem, a népszerűsége ma is él.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 17:17:08

@Attilajukkaja:

"És szerinted nem úgy szavaztak? "

Mint írtam, politikai tapasztalok híján könnyen befolyásolhatók voltak.

"Nem tudom, az MSzP jogilag mennyire volt az MSzMP utódpártja"

Csak annyira, hogy az egész pártvagyont is örökölte. :P

"de ideológiailag biztosan nem."

Voltak eltérések, ám sokat elárul, hogy a fő káderek még sokáig megmaradtak, s miniszterelnök is lett belőlük: Horn, Medgyessy, Gyurcsány - ezek mind az MSZMP-ben is jelentős szerepet játszottak.

Az ideológiaváltás annyiban megtörtént, hogy az egész rendszerváltás azért (is) történt, mert a komcsi káderek rájöttek arra, hogy a cocizmusban már nincs fejlődési potenciál, sőt arra is rájöttek, hogy a kapitalizmusban hatékonyabban tudják a vagyonukat és ált. a gazdasági befolyásukat gyarapítani - persze építve a pártállami pozícióikra.

Vagyis a fő káderek maradtak, csak köpönyeget váltottak. :P Azóta persze megjelent egy új generáció is, de ez a lényegen nem változtat.

"Lehet, nem tudom."

Olvass utána, talán még nem sikerült ennek minden nyomát eltüntetni.

"Elfogadom, hogy őt nem tartottad méltónak erre a szerepre. Az emberek akkoriban nem így látták."

Azt nem tudni, hogyan látták ezt az emberek, mert a közt. elnököt nem a nép választotta. Ezt anno sikerült megfúrni.

Attilajukkaja 2019.10.04. 17:31:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mint írtam, politikai tapasztalok híján könnyen befolyásolhatók voltak."
Ez egy mismásolós válasz. Talán a politikai meggyőződésük miatt lettek szdszesek, nem gondolod?

"a fő káderek még sokáig megmaradtak, s miniszterelnök is lett belőlük"
A Fideszbe is átment néhány. Ne felejtsd el, hogy ezek a régi káderek segítették hozzá Magyarországot a vaskerítés lebontásához és az 1990-es békés keretek között lezajlott fordulathoz.

"a komcsi káderek rájöttek arra, hogy a cocizmusban már nincs fejlődési potenciál"
OK. Én is éppen ezt írtam le, mielőtt ezt olvastam volna. :o)

"a fő káderek maradtak, csak köpönyeget váltottak"
Így is lehet nézni, de nem hinném, hogy Antall József ezzel egyetértene.

"Olvass utána, talán még nem sikerült ennek minden nyomát eltüntetni."
Megtettem. Semmi konkrétum. Néhány mocskolódó cikk, ami akár igaz is lehet, ... de nem tudni.

"Azt nem tudni, hogyan látták ezt az emberek, mert a közt. elnököt nem a nép választotta. Ezt anno sikerült megfúrni."
A közvéleménykutatások és a mostani megemlékezések róla azt igazolják, hogy nagyon is közkedvelt volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 17:50:49

@Attilajukkaja:

"Talán a politikai meggyőződésük miatt lettek szdszesek, nem gondolod? "

Nem biztos. Az 1990-es ogy. választások előtt a szadesz markánsan antikommunista pártként mutatkozott be. Az emberek - és a jelöltek - nem a szadesz programja, hanem annak antikommunizmusa, az előző rendszer kemény elutasítása miatt szavaztak a szadeszra ill. képviselték azt.

Aztán ahogy kiderült, hogy "összenő, ami összetartozik", szépen olvadozmi is kezdett a szadesz népszerűsége, egészen a megszűnéséig.

"Ne felejtsd el, hogy ezek a régi káderek segítették hozzá Magyarországot a vaskerítés lebontásához és az 1990-es békés keretek között lezajlott fordulathoz."

Nyilván ez szükséges volt a hatalmuk átmentéséhez. Forradalom útján történő rendszerváltás esetén könnyen az utcalámpákon lógva találták volna magukat. Jusson eszedbe Antall közismert mondása: "tetszettek volna forradalmat csinálni".

"nem hinném, hogy Antall József ezzel egyetértene."

A fenti Antall-idézet alapján én viszont biztos vagyok benne, hogy egyetértene vele.

"Semmi konkrétum."

A börtönbéli besúgásokra nem is fogsz taláálni konkrét bizonyítékokat. Csak az érintettek visszaemlékezéseit.

"Néhány mocskolódó cikk, ami akár igaz is lehet, ... de nem tudni."

Már amennyiben a mocskolódó szó definíciója az, hogy nem dicsőíti, hanem bírálja Gönczöt.

"A közvéleménykutatások és a mostani megemlékezések róla azt igazolják, hogy nagyon is közkedvelt volt."

A jóságos, ősz hajú nagypapafigura megtette a hatását. Ám egy politikus nagyságát, értékét nem a népszerűsége határozza meg. Dolfi is igen népszerű volt anno. Amivel persze ne azt add a számba, hogy Gönczöt Dolfihoz hasonlítom.

Attilajukkaja 2019.10.04. 18:26:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
" Az emberek - és a jelöltek - nem a szadesz programja, hanem annak antikommunizmusa, az előző rendszer kemény elutasítása miatt szavaztak a szadeszra ill. képviselték azt."
Ez a te véleményed. Amikor rájuk szavaztam, nálam nem az antikommunizmusuk dominált, hanem a liberális gondolkodásuk és szabadságvágyuk. Te miért szavaztál rájuk?

"Nyilván ez szükséges volt a hatalmuk átmentéséhez."
Na ja. Mert az ember csak ezért szeretne rendszert váltani, ugye? A meggyőződés az csak smafu, csak egy átverés.

"Jusson eszedbe Antall közismert mondása: "tetszettek volna forradalmat csinálni".
Nem nekem kellene eszembe juttatnod!

"A börtönbéli besúgásokra nem is fogsz taláálni konkrét bizonyítékokat. Csak az érintettek visszaemlékezéseit."
Kik az érintettek?

"A jóságos, ősz hajú nagypapafigura megtette a hatását. Ám egy politikus nagyságát, értékét nem a népszerűsége határozza meg. "
Egy államelnöknek elsősorban népszerűnek kell lennie.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 22:01:45

@Attilajukkaja:

"a liberális gondolkodásuk és szabadságvágyuk."

A Mikulásban is hiszel?

"Mert az ember csak ezért szeretne rendszert váltani, ugye? A meggyőződés az csak smafu, csak egy átverés."

Így igaz, egy politikust csak és mindenekelőtt a hatalom érdekel. Te legalábbis ezt mondod Orbánra, és egyetértek. Ám ne gondold, hogy a többiek jobbak nála.

"Kik az érintettek?"

Természetesen aaok, akiket besúgott. Ha egyáltalán besúgott valakit, ezt nem tudni biztosan.

"Egy államelnöknek elsősorban népszerűnek kell lennie."

Nagyon tévedsz. Egy államfőnek a kevés meglévő hatalmával elsősorban a törvényességet és az alkotmányosságot kell megőriznie ill. adott esetben az ország kormányozhatóságát. A népszerűséghajhászást meg lehet hagyni azoknak, akiket közvetlenül választanak - őt nem úgy választják.
süti beállítások módosítása