"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Király vagyok! (vagy legalább is igaz próféta)

2013/10/17. - írta: sefatias

Keresztény gyülekezetek százai várják tárt karokkal a Krisztusban hívő, üdvösségre vágyó embereket. A keresztény palettán mindenféle színű, formájú, tartalmú egyház nyújtja feléd hívó kezét, és boldog mosollyal az arcán, hirdeti neked az evangéliumot. A népegyházaktól kezdve a kis városi, sehova sem tartozó gyülekezetekig mind az üdvösséged érdekében szolgál neked. Ha beszélgetsz velük, áhítattal mondják el neked, hogy az Úr hívta el őket, és Ő vezette őket abba a gyülekezetbe, amely számtalan bizonyítékot tud nyújtani neked, hogy az Úr áldása van rajta. A pásztor, Isten szavának szakavatott ismerője, aki elvégzett valahol egy teológiai főiskolát, esetleg egyetemet. Kiképzése és az elhívása teljesen alkalmassá tette őt a mások fölötti pásztorkodásra. Mi sem természetesebb ennél, hiszen maga az Úr volt az, aki erre a szolgálatra őt elhívta. A gyülekezet tagjai, akik egy bizonyos egyházhoz tartoznak, sajátjuknak érzik a gyülekezetet, együtt dolgoznak a pásztorral, a vénekkel (presbiterekkel), és általában a saját gyülekezetüket tekintik a legjobbnak, és óva intenek a többitől. Ugyanis az övék a legjobban szentírási, hiszen a teológiájuk teljesen a Biblián alapul, és bármikor készek, és képesek is ezt bebizonyítani bárkinek, és a szeretetet is ők gyakorolják a legjobban.

A csavar ebben a dologban az, hogy ugyanezek a tulajdonságok jellemzőek a másik egyházra és annak gyülekezeteire is.  Ők is elmondják, hogy az Úr hívta el őket, ő volt az, aki megmondta, hogy abba a gyülekezetbe menjen, mert ott kapja meg a megfelelő pásztorkodást, és a szentírási vezetést. És ők tisztán a Bibliára alapoznak, és a köztük lévő szeretetről meg ne is beszéljünk.  És ha megvizsgálunk még vagy öt gyülekezetet, akkor mindig ugyanezekkel a jellemzőkkel találkozunk. Mindenkit az Úr hívott el, mindenkit az Úr áld meg, mindenki az Urat dicsőíti, csak egy probléma van, hogy ezek a gyülekezetek mind szidják egymást, sok esetben ledémonozzák a másikat, és éretlen, teológiailag képzetlen hívőknek tekintik őket. Miért? A válasz egyszerű. Ugyanis ha Isten vezetné őket, és ha Isten adna nekik megfelelő értelmet, akkor csatlakoznának hozzánk, mert az Úr mivelünk van.

Na, most erre az ellentmondásra két magyarázat van. Az egyik, hogy Isten összevissza hazudik, mindenkit ott csap be ahol tud, és szándékosan átveri a hívőket, mert az egyiknek ezt mondja a másiknak meg azt, utána pedig jót röhög a markába, hogy összeugrasztotta az embereket. A másik megoldás pedig az, hogy Istennek semmi köze ahhoz, ami ma a keresztény világban folyik. Az egymásnak ellentmondó, egymást tévedésekkel, démonizáltsággal vádoló, magukat igaz hitűnek tituláló vallások olyan tulajdonságokat mutatnak fel, ami nem Istentől származik. Isten nem fogja azt mondani az egyik embernek, hogy ide menj, mert itt az igazság, a másiknak meg hogy oda, mert ott. Az egyik azért lett ferences rendi szerzetes, mert az Úr oda hívta el. A másik azért lett hitgyülis, mert a Szellem kézen fogta és odavezette. A harmadik azért lett Jehova Tanúja, mert Jehova felnyitotta szemét, a negyediket Krisna hívta magához. Az ötödik evangéliumi keresztény lett, mert az Úr felismertette vele, hogy a többi egyház eltért a Bibliától. A hatodik Baptista, mert az Úr megérintette a szívét az istentiszteleten halott énekkel. Szóval az Isten mindenkit küld össze vissza, mintha egy sorsoló bizottság előtt egy nagy kerékből húzná ki, hogy kinek hova szól az elhívása.  És ha a sorsoló bizottság, meg a közjegyző is mindent rendben talált, akkor mindenki mehet a neki kisorsolt gyülibe, hogy utána jókat veszekedhessen a többiekkel,akiket máshova sorsolt az Úr, hogy kinek a homokvára szebb. Közben a nagy veszekedésben észre sem veszik, hogy a kutyák már ezerszer oldalba pisálták a várukat.

 Hiába hiszik keresztények milliói, hogy az Úr vezetette őket a közösségbe, mert sokáig imádkoztak érte, ez akkor sem igaz, Mert a másikat meg egy homlokegyenest mást tanító egyházba vezette el. Márpedig Isten nem a zűrzavarnak, és a viszálynak az Istene. 1kor 14:33; Gal 5:20; Gal 5:15)

Szóval azt hiszem, ideje lenne felismerni, hogy Isten nem igazán szól bele az önfejű, buta emberek életébe, akik csak a maguk feje után mennek. Az emberek hajlamosak minden döntésüket Istenre kenni, csakhogy utána ne kelljen érte felelősséget vállalni. Isten nem vezet. Nem sugall. Hanem adott nekünk egy nagy kupaccal abból, amit észnek, gondolkodásnak hívunk, és ránk bízza, hogy miként döntünk. A probléma mindig ott kezdődik, ha istennek tulajdonítjuk a döntéseinket. Ugyanis az minden esetben kiválasztottság érzést kelt bennünk, hiszen azt hisszük, hogy mi akkora nagy ászok vagyunk, hogy maga az Isten az, aki mutatja az utunkat, Ő pedig tuti, hogy nem téved. Ha pedig az Isten engem ide vezetett, akkor minden normális embernek ide kell jönnie, mert ha nem ide vezetné az Isten őket is, akkor engem sem ő vezetett ide, ergó Isten nem szeret. Ez pedig ki van zárva! Isten engem szeret, ezért irányít, és ebből logikusan következik, hogy mindenki, aki másúton jár, mint én, más véleményen van, az téved, és híján van az isteni vezetésnek.

Na, ezt látom én a kereszténység nagy hibájának. Az egyik leszektázza a másikat, és közben pont emiatt válik szektává. Az egyházak a „mindenki hülye, csak én nem” alapelvre építik fel a teológiájukat, és kihasználják, hogy senki sem akarja, hogy hülyének nézzék. Mindenki meg van győződve a saját igazáról, és ezzel kizárja a többieket az igazságból.  Ha valaki rávilágít a nézeteinek helytelen voltára, akkor az ellenséggé válik, mert a kritikát nem fogadhatom el, ugyanis engem az Isten nevezett ki ide, és aki engem kritizál, az az Istent kritizálja. Ó mennyi egyház hiszi ezt! Ó mennyi önjelölt, magát Istentől kinevezettnek tartott próféta, lelkipásztor vélekedik így! És ez már így megy évezredek óta (Jeremiás 14: 14-16; 28. fej.)

Azt hiszik szegény nagy tudású vallásos lelkipásztorok, teológusok, hogy ha Bibliaverseket fűznek fel egy láncra, akkor azzal megdönthetetlen bizonyítékkal szolgálnak az igazságról. És ha valaki nem fogadja el azt a metodikát, amely alapján ők összefűzték a verseket, az Isten Szavának tekintélyét utasítja vissza. Észre sem veszik, hogy a hamis próféták, a hamis messiások is pont ugyanezt csinálják. A legjobb példa erre maga Sátán, aki, mikor Jézust megkísértette, Szentírási érvekkel operált,és egy nagyszerű bibliaversekből álló kompozíciót tárt Jézus elé. (Máté 4. fej.) Ám az, hogy a Bibliából érvelt, az az égvilágon semmit sem jelentett. Aztán a zsidókból lett keresztények zavarták meg az első századi gyülekezetek békéjét, és szentírási érvekkel körülmetélkedésre szerették volna ösztönözni őket. Ez a tendencia azóta is folyik. Hamis próféták, hamis messiások alkotják meg a maguk szentírási érvrendszerét, amellyel követőket vonnak maguk után.

Tehát az, hogy valaki egy bibliavers füzérrel bizonygatja az igazát, az az égvilágon semmit nem jelent. Ha a Bibliától egy embernek hasra kell esni, akkor Jézusnak el kellett volna fogadnia Sátán érvelését. Az hogy Jézus mégsem így tett, az annak köszönhető,hogy megvolt a maga Bibliaismerete is, és pontosan látta, hogy hiába dobálózik  az ördög a Szentírással, az önmagában az égvilágon semmit sem jelent.

Az egyházaknak ma is megvan a maga szentírási érvrendszere, amelyet úgy tekintenek, mint Istentől ihletettet. Nem kérdőjelezik meg a tagok, hiszen a Bibliából származik, és az egyház nagy emberei egyből lázadással, hitetlenséggel vádolnák őket érte. Pedig ha az ember egy kicsit körülnéz, akkor látja, hogy ezernyi egymásnak ellentmondó, Biblián alapuló teológiával hülyítik meg az embereket, elhitetve velük, hogy kiválasztottak, jobbak, mint mások. Emiatt húz szanaszéjjel a kereszténység, emiatt civakodnak, marják, falják egymást. Azt hiszik, hogy csak nekik lehet igazuk.

Olyan sokszor hallom, hogy az Úr hívott el. Mikor kérdezem, hogy mi erre a bizonyíték, akkor csupán annyit mutatnak fel, hogy: „imádkoztam, és a Szellem megmutatta nekem” Na, ilyenkor tudnám a fenekemet a földhöz csapkodni. Azért hallgassak valakire, mert egy hang a vizirevüből, azt mondta neki, hogy ő lesz a Britek királya? Ugyan már!! Azért ehhez ennél egy kicsit több kell

u.i.: Olvasd el ezt is ITT!!

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr445580256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazo · http://literaty-nazo.blogspot.com/ 2013.10.17. 13:00:32

Jó témát feszegetsz Sefa.
Esetleg Isten vezetését úgy is lehet értelmezni, hogy Isten is abból(is) dolgozik amilyen kupacot az ember létrehozott a maga kis gyarlóságaival együtt, de ő nem csak egy kiválasztott elemmel dolgozik, hanem ő többet lát, csak a mi kicsinységünk, gyarlóságaink miatt, nem látjuk a fától az erdőt.

Tetszik az artúros kis filmecske, meg is nézem az egészet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 13:13:00

@Nazo: Én hiszek az isteni vezetésben. Nem ezt akartam kétségbe vonni. Viszont tök elegem van már a nekem ezt mondta az Úr keresztényekből, mert állandóan azt az érzést szeretnék kelteni bennem, hogy én egy senki vagyok. Ugyanis hozzám nem szól az Úr, nem hív el sehova. Közben meg azt látom, hogy szegény fickót az Úr teljesen meghülyíti, mert olyan dolgokat vár el tőle, ami nincs is a bibliában. Engem nem a vallási sokszínűség zavar. Sőt ezt kifejezetten jónak tartom. Csak ezt a különlegességérzést, elitizmust felejtenék már el.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 13:14:06

@sefatias: Nem láttad még a Gyaloggaloppot? Fúúúú akkor nézd meg mindenféleképp. Nagyon jól kifigurázza a vallást (is)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.10.17. 14:32:06

@sefatias: Jó a poszt, én a szőlőtő felől közelítem meg az igaz hit kérdését: Isten Jézuson keresztül igyekezett magához visszavonzani a népét, ők meg azt mondták, hogy az eredeti Írás helyett inkább maradnak az írásmagyarázatoknál, a talmudizmusnál, nem térnek vissza.

Jézus a szőlőtő, az Újszövetségen keresztül bárki eltalálhat hozzá önállóan is, ha kifogása van a Római Katolikus Egyházzal szemben. Viszont a fát a gyümölcséről ismerjük meg, az újkeletű "igaz" egyházak nem teremnek sem bő, sem különösebben jó gyümölcsöt, míg a Római Katolikus Egyház annál inkább.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2013.10.17. 14:39:37

A Reformáció hónapjában egy mai protestálás a protestáns önelégültség, felsőbbrendűség ellen. Nem elég a sírokat meszelni, Reformáció-gálaesteket rendezni,hanem folytatni kell a Reformátorok kritikus,és önkritikus munkásságát.

De ahogy a régi idők figyelmeztetőit, megújulásért küzdő reformereit nem látták szívesen a legtöbb vallási méltóság, úgy ma is szükségszerűen nem kívánatos emberek azok előtt,akiknek nem érdeke-elsősorban pozíció,anyagi szempontokból- a pozitív változás,az áldozatokba kerülő lelki megújulás,forradalom. Akiknek van mit veszíteni,azok ritkán kockáztatnak.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2013.10.17. 14:42:52

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): "nem látták szívesen a legtöbb vallási méltóság" -helyett: nem látta szívesen a legtöbb vallási méltóság. Sorry. [;-<((

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 15:07:54

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): A magyar református egyház kb 1/3 része néhány év alatt eltűnt. A reformáció élharcosának, Kálvinnak az örökösei belesüllyedtek azokba a hagyományokba, amelyek ellen küzdöttek. És nem is nagyon akarnak kimászni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 15:13:11

@Vértes László: A római Katolikus egyház csak egy a sok közül, és nem az Egyház. Ugyanolyan bűnös a katolikus tanítóhivatal, mint Jehova Tanúi vezető testülete, vagy épp a hitgyüli vezető teológusai. És még sorolhatnám. Ezek mind a kiválasztottság érzést súlykolják a híveikbe, és távol áll tőlük egymás elfogadása. Büszkék a teológiájukra, miközben az több sebből vérzik. Erre írtam azt, hogy egy többszörösen lepisált homokvárat védenek, és sztárolnak. Minden egyháznak megvan a maga betegsége, amit titkol,takar, miközben az belülről emészti fel. Az egyház presztizse ma már fontosabb, mint a nyáj. A juhok ma már csak a létszámért, és az adományokért, adókért, egyházi támogatásokért fontosak. Nem megy értük senki, hiába vesztek el

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.10.17. 15:52:39

@sefatias:
Arra még nem gondoltál, hogy lehet nem az "Úr szavával", hanem a te hallásoddal van a gond?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 15:57:05

@karalabe4: A blogom mottója: >>Ez a blog csupán személyes tanulmányozásaim, elmélkedéseim eredményeit tartalmazza. Nem ihletett, ezért nem is biztos hogy jó. Ezért szívesen veszem a kiigazításokat. Sőt! Kérnék minden olvasót, hogy szóljon hozzá.<<

Az én hallásommal gond van. Ha nem lenne, akkor nem lenne ilyen "képlékeny" a teológiám. Ime egy részlet a hitvallásomból:

>>Jelenleg úgy érzem, hogy az téved a legkisebbet, aki nem foglal állást egyik nézet mellett sem,
hanem türelmesen várja azt, hogy az Isten Szelleme legyen az, aki a maga idejében kinyilatkoztatja
a bibliai igazságot. Amikor azt írtam, hogy : „minden vallás, és ezáltal minden ember valahol
alaposan mellényúl” akkor magamról is beszéltem. Kétlem, hogy azok a nézeteim, amelyeket most
vallok, mind megfelelnek a valóságnak. Én is csupán tapogatózok a sötétben, csupán a távoli célt
látom, amit önmagamtól soha nem fogok elérni<<

szehenza 2013.10.17. 16:01:21

tetszett amit írtál, mert én is küzdök ezzel.(csak azt hittem egyedül vagyok) mármint, eléggé magam alatt vagyok, mikor arról beszélnek, hogy őket ide hívta Isten, meg oda, meg mindenkivel van célja, és velük ez meg ez....én meg nem tudok rájönni mi is velem a célja. Olvasok, imádkozok, gyülekezetbe járok és hozzám miért nem szól, vezet? Meg a megtérés élmény! na, még az sem volt nekem. Teljesen más nézőpontok vannak az egyházakon belül is, ezzel kapcsolatban. De idegesít mikor kérdezik, hogy volt már neked? hogy volt? nem, nem jött se sírógörcs, se össze nem estem, se semmi. Eleinte sokat kutattam, mert minden áron akartam én is ilyen élményt, mert elhittem, hogy ez jelent megtérést, de már nem érdekel, feladtam...van aki szerint kell ilyen, mások szerint nem..

szehenza 2013.10.17. 16:07:09

most egyébként ott tartok, hogy járok a baptista gyülekezetbe. Szeretem őket, aranyosak, kedvesek. Úgy néz ki, jövőhónapban bemerítkezünk a férjemmel, hiszen Jézus ezt kérte. De...nem tudom. Van valami, nem tudom mi, bizonytalan vagyok. Mi van, ha ez is nagybabilon része, és menekülni kéne belőle, nem bemenni. Máskor úgy érzem, biztos jó helyen vagyok.Jó volt, amíg biztosan tudtam, hogy az egyedüli igaz vallásban vagyok. Most meg nem is tudom mit csináljak, számítanak rám, én meg félek az az igazság.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 16:09:51

@szehenza: Örülök, hogy ezt leírtad. Azért írok ilyen posztokat, hogy az emberek ne érezzék azt, hogy egyedül vannak. Nem veled van a hiba, hanem a többiekkel, akiknek nagy része csak eljátssza azt amit tőled elvár, mert szégyelli, hogy neki sincs. Sokan azt se tudják miről beszélnek. Olvasd el ezt az újjászületésről:

sefatias.blog.hu/2013/04/13/az_ujjaszuletes_981

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 16:11:58

@szehenza: Akkor jobban gondold meg. Ne az emberektől való félelem legyen az, amiért megteszel valamit. Nem akkor leszel a hamis vallásban, ha megkeresztelkedsz valahol, hanem akkor, ha ezt nem őszintén, csak emberekért teszed. Ne foglalkozz mások véleményével. Tojj rá!!! Csak Isten és te. A többi le van ejtve

Nazo · http://literaty-nazo.blogspot.com/ 2013.10.17. 16:23:35

@szehenza: Jó helyen vagy egy gyülekezetben kedves szehenza, nem igaz vallásba kell gondolkodni, mert olyan NINCS, lehet ezt súlykolták beléd.
Isten népe között vagy, de nem az igaz vallásban. Kívánom, hogy minden kétséged ellenére találd meg a kapcsolatot testvérekkel. A nagybabilon kiragadott képe pedig egy hatalmas félreértelmezése az Írásnak, hogy egyesek a maguk igazhitűségét igazolják mindenki mással szemben.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 16:25:33

@Nazo: Köszönöm, hogy ezt leírtad. A jelenések könyvében szereplő jelképek kisajátítása és istentelen értelmezése nagyon sok gondot okoz

szehenza 2013.10.17. 16:28:42

nem az emberektől való félelem miatt érzem szükségét, annak hogy bemerítkezzek, hanem Jézus parancsa miatt. Amit szeretnék is megtenni, de azért a 20 év nyoma csak megmaradt, a félelem a hamis vallástól.Azért, akárhogy is nézem, jó, kijöttem a szervezetből, látom, hogy hülyeségeket tanítottak, de a kis fullánk csak bennem van,a bizonytalanság. Azt figyeltem meg magamon, hogy ha olvasom a blogot eltudok bizonytalanodni ha bent levő tanú ír.Vagy látok egy régi barátot. Olyankor pánikba esek, hogy lehet igaza van...aztán látom, hogy nem, de mi a csudáért nem tudok határozottabb lenni? miért bizonytalanodok el még mindig? és pláne, hogy akarok így más valláshoz tartozni? bocs, csak ilyen őszinteségi rohamom van :) vagy front van :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 16:34:36

@szehenza: :) itt őszinte lehetsz. Ne aggódj. Jó vagy nekünk, ahogy vagy :) A bizonytalanság talán sosem múlik el.

Ezt olvasd el:

revalve.wordpress.com/2013/10/03/a-rendes-kereszteny/

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 17:18:29

>>Akik személyesen ismernek, tudják, hogy elég szkeptikus vagyok azokkal szemben, akik lépten-nyomon azt hajtogatják, hogy ezt vagy azt mondta nekik az Úr, és mintegy online kapcsolatban vannak Istennel. Lehet, hogy csak az irigység beszél belőlem, de őszintén szólva gyanús, ha valaki túl gyakran és könnyelműen azt mondja, hogy „Ezt mondja az Úr…”. Főleg, ha állításai sokszor ellentmondásban vannak egymással, mintha az Úr néha egy kicsit össze-vissza beszélne. Úgy gondolom, ez az esetek sajnálatosan döntő többségében az Úr nevének hiába felvétele, sőt sok esetben istenkáromlás… Hiszem, hogy az Úr szól hozzánk és vezet minket, de személyes tapasztalatom az, hogy általában sok tényező együttes állása szükséges ahhoz, hogy valaki megértse vezetését, és a lényeges dolgok java megérthető az Ő Igéjéből (Biblia) és Igéjéből (Jézus).<<

Balati

2013.10.17. 18:39:28

@sefatias:
Igen, régóta én is így gondolom. Sokszor azt mondja az "Úr", amit az egyén hallani akar! Bár más megélését nem biztos, hogy kritizálni kell.
Ha már egyszer egy film részletet vágtál be a posztba, hagy illesszek be én is egyet, bár nem teljesen illik ide, de vicces...

www.youtube.com/watch?v=kGw_iszMHYs

Kölnei Lívia 2013.10.17. 18:43:05

Egy nagyon kedves ismerősöm, aki nem hitt Istenben, egyszer szomorúan azt mondta nekem: "Engem még sosem szólított meg az Isten." Ma is jól emlékszem a szemében a szomorúságra, és ahogy megrázta a fejét, abban ez volt: "Nem értem, miért." Pedig engem is csak akkor "szólított meg" Jézus, amikor Isten létéről kellett meggyőznie. Attól kezdve viszont soha nem "mutatta", hol keressem - fiatal felnőtt megtérőként - a közösségemet. Hagyta, hogy megkeressem az értelmemmel, érzéseimmel. Az viszont igaz, hogy néhány embernek a példája, akikre felnéztem, szerepet játszott a döntésemben. Mázlista vagyok, huszonnyolc éve nem bántam meg, hogy katolikus lettem, és a katolikus társaim (meg a magam) minden botlásával, szerencsétlenkedésével és nagyszerűségével együtt is vállalom ezt a közösséget. Az a jó, hogy nagy népegyház: rengetegféle ember, ahol mindenki megtalálhatja a lelki habitusának megfelelő kisebb csoportot, irányzatot, senki sincs elnyomva. Ma is egy kisebb katolikus lelkiségi mozgalmon belül élem meg a kereszténységemet, miközben érzem a közösséget valamennyi katolikussal és valamennyi Jézus-követővel. Sefatias, köszönöm az őszinteségedet!

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.10.17. 20:26:20

@sefatias:
bennem az vetődött fel, hogy ha valamit nem hallunk, annak az alábbi okai lehet:

1. el van dugulva a fülünk
2. túl halkan beszélnek
3. túl nagy a háttérzaj

Ezek közül kell valamelyik tényezőt kezelni. A 2. pontot nyugodtan kihagyhatjuk az Istennel való kommunikáció során, mert Ő biztosan mindig a körülményeknek megfelelő hangerőt használja.

A háttérzaj ebben az esetben lehet egy zavaró szellemi közeg (túl sok információ, túl sok választás...stb), vagy éppen lehet a saját hangunk, amit folyton hallatunk (akkor sem halljuk a másikat, ha éppen mi beszélünk - saját magunktól nem halljuk). Az elcsendesedés és az elvonulás ezért feltétlenül szükséges, ha Istennel akarunk kommunikálni.

Ha ezt is kizártuk, akkor még mindig lehet egy dugó vagy fülzsír a fülünkbe, amit ki kell tisztítani. Szellemi vonatkozásra lefordítva, a lelkünkben kell rendet tenni, tisztázni a fogalmakat, ráhangolódni a beszélőre, hogy lehetőleg ne két vonat menjen el egymás mellett. Pl meglehet, hogy az a valaki egy másik nyelven beszél, mint amit mi értenénk. Ekkor kell találni egy közös nyelvet.

Tapasztalatom szerint Isten gyakran használja fel a természet, a lélek vagy a szimbólumok nyelvét. Vajon értjük ezeket? Ráadásul mindenkihez olyan nyelven szól, amit az illető megért (vagy benne van a lehetőség, hogy megértse - ha megtanulja a leckéjét), ezért sem kell kritizálni más megtérési történetét.

- "A lélek adja az érzéseket. Olyan, mit egy cső, amin keresztül az Úr beszél velünk."
eletazortoronyutan.blogspot.co.uk/2013/05/ketfele-ember-letezik-vilagon.html
(egyébként érdemes az egész filmet megnézni, ahonnan az idézet van. kicsit kemény ugyan, de jól rámutat a lényegre)

Az általad felvetett problémát én így szoktam megközelíteni (neked nem kell így, csak példának írom):
Ha senkinek érzed magad, annak többféle oka lehet, pl: nem helyes az értékrended, másokhoz méred magad, vagy nem azt teszed, ami a te feladatod lenne, hanem valakit másolsz, valaki után mész. Ezeket a dolgokat kisebbrendűségi érzésben éli meg a lelked, ami aztán láthatóvá válik egy olyan szituációban, amikor észreveszed ezt másban. (azok, akik állandóan az Úrtól való elhivatottságukat hangsúlyozzák, szintén önértékelési gondokkal küzdenek, ezért hangsúlyozzák a saját fontosságukat)

Tehát, szerintem pont a saját érzéseiden keresztül kommunikált veled Isten. Természetesen te nem vagy egy senki, de az, hogy ezt így érzed, mindenféleképpen olyan információ, aminek figyelmet kell szentelni, mégpedig azért mert, ha nem teszed csökkented a saját képességeidet, vagyis - vallásos nyelvezetre lefordítva - sánta, vagy béna áldozatot mutatsz be.
Alacsony önértékeléssel, csak tessék-lássék imádatot lehet bemutatni. Ilyenekkel vannak tele az egyházak, mert csak ezeket az embereket lehet manipulálni a céljaiknak megfelelően.

Talán pont éppen azért tárta ezt fel neked, mert látja, hogy küzdesz és Őt akarod szolgálni. A probléma kezelése azonban már nem az övé, hanem a tied.(1Kor 2:11) Fogd fel úgy, hogy házi feladat.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 21:10:31

@Kölnei Lívia: tudod én mindig úgy tartottam, hogy nem az a baj, ha valaki hibázik, vagy valamit rosszul gondol, hanem az, ha nem őszinte. Az őszintétlenség az egyik legundorítóbb tulajdonság. Én nem úgy akarok Isten elé állni, hogy szólok valakinek, hogy faragjon belőlem egy olyan keresztényt, amilyennek egy kereszténynek lennie kell, hanem én akarok odaállni, és azt mondani : "Istenem! Ez vagyok, ilyen vagyok, csinálj velem, amit akarsz"

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 21:19:46

@karalabe4: Azt hiszem, hogy alapvetően egyetértek veled. De nekem nincs alacsony önértékelésem. Egész jól el vagyok eresztve egóval. Ezt a posztot nem azért írtam, mert engem zavar, hogy hozzám nem szól az Úr. Engem az zavar, hogy vagy össze vissza beszél, vagy a vallásos emberek beszélnek össze vissza

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.10.17. 21:39:39

@sefatias:
"... nekem nincs alacsony önértékelésem."

akkor miért érzed magad egy senkinek?

"Egész jól el vagyok eresztve egóval."

Hát egód az kétségtelenül van, de az nem ugyanaz, mint az önértékelés.

De hát te tudod....én szóltam.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 21:41:16

@karalabe4: Én nem érzem magam egy senkinek. Szerintem te félreértettél valamit

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.10.17. 21:47:21

@sefatias:
"Viszont tök elegem van már a nekem ezt mondta az Úr keresztényekből, mert állandóan azt az érzést szeretnék kelteni bennem, hogy ÉN EGY SENKI VAGYOK. Ugyanis hozzám nem szól az Úr, nem hív el sehova"

Csak ebből gondoltam. ha úgy érzed, hogy más ezt akarja benned kelteni, és te ezt nem érzed úgy, akkor ez téged nem zavar, mert ki tudsz magadért állni. De téged ez, úgy látom, zavar. Zavar, hogy másnak vannak kijelentései, neked meg nincsenek.
De lehet, hogy nem jól értettem. Mégsem ezt akartad mondani?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.17. 21:52:56

@karalabe4: Ja értem. Ez nekem nem okoz gondot. Az hogy szeretnék az csak egy dolog. Engem nem az zavar, hogy hozzám nem szól az Úr, meg nekem nincs elhívásom. Én jól elvagyok ezek nélkül is. Megoldom én ezt. Engem az zavar, hogy tizenkilenc felé hívja el az Úr a vallásos embereket, akik egymásnak tök ellentmondó dolgokban hisznek, ledémonizálják , megvetik egymást, és nem tűnik fel nekik, hogy ez egy kicsit ellentmondásos. Egyébként én nem is hiszek abban, hogy van ilyen. Ha az Isten valakivel akar valamit, akkor azt kerek perec megmondja. Nem pedig mindenféle titokzatos érzéseken keresztül üzen, amit mindenki úgy értelmez ahogy akar. Ahogy a posztban írtam, szerintem: "Az emberek hajlamosak minden döntésüket Istenre kenni, csakhogy utána ne kelljen érte felelősséget vállalni. Isten nem vezet. Nem sugall. Hanem adott nekünk egy nagy kupaccal abból, amit észnek, gondolkodásnak hívunk, és ránk bízza, hogy miként döntünk"

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.10.17. 22:45:20

@sefatias:
Hát az meg mit zavar, hogy kit hányféle módon hív el az Úr. Az az ő problémájuk, nem a tied. Érted?

Egyébként az érzéseink nem titokzatosak. Csak abban az esetben, ha nem vagyunk velük napi kapcsolatban, ha nem szoktuk meg, hogy vegyük őket figyelembe, vagy mert félünk attól, hogy félrevezetnek minket. Vagyis, ah nem szeretjük magunkat.

Ellenkező esetben az érzéseink teljesen egyértelműek és csalhatatlanok és mutatják az irányt. Talán a legnehezebb az, amikor követjük ezeket, és azt tapasztaljuk, hogy mégis nehézségeket élünk meg, sőt tévedünk. Ez benne van a pakliban. Valamiért akkor ezekből a tévedésekből kell tanulnunk ("a ki kárára esküszik, és meg nem változtatja...A ki ezeket cselekszi, nem rendül meg soha örökké. Zsolt 15).

Az Úr vezetéséről is egészséget képet kell kialakítani. A JT-inél csak beteges elképzelés van közkézen erről. Náluk pl a szív kívánságát a hústest-tel kötik össze, ami egy érzelmi befagyottsághoz vezet. Az ilyen emberek, sajnos nem nyitottak egy istennel való kapcsolatra, mert vagy a másikat figyelik, hogy mit csinál és mit miért hisz, vagy egy szabálygyüjteményt akarnak követni, ami arról szól, hogy mit szabad és mit nem.

névtelenül 2013.10.18. 06:47:23

"És ha a sorsoló bizottság, meg a közjegyző is mindent rendben talált, akkor mindenki mehet a neki kisorsolt gyülibe, hogy utána jókat veszekedhessen a többiekkel,akiket máshova sorsolt az Úr, hogy kinek a homokvára szebb. Közben a nagy veszekedésben észre sem veszik, hogy a kutyák már ezerszer oldalba pisálták a várukat."

Fantasztikus.
Egyébként, itt teljesen helytálló az írás. Azért mondom hogy itt, mert "itt" nem csak ilyen hangulatú véleményeket/témákat olvasni, azaz színes a paletta. Önmagában kicsit egyoldalú lenne, bár attól még igaz.
Nekem bejön.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.10.18. 12:41:37

@sefatias: A Római Katolikus Egyház épp úgy egy a sok közül, ahogy Jézus is egy a sok próféta közül, vagy a kereszténység egy a sok Isten felé vezető úr közül.
Szerintem Jézusnak különleges szerepe, a kereszténység különleges út Istenhez, a Római Katolikus Egyház pedig az apostoli folytonosság megtestesítője. Ez nem jelent problémamentességet, de a konkurenciához képest az Egyház nagyon jól teljesít.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.18. 13:12:42

@Vértes László: épp úgy látok hitetlenséget a szavaidban, mint hitet. Csak azt nem látom, hogy miben hiszel. Ha Jézus egy a sok közül, és a kereszténység csak egy a többi út közül,akkor mitől lenne a katolikus egyház az apostoli folytonosság megtestesítője, és mitől teljesítene nagyon jól? Minek a kereszténység, ha Jézus csak egy próféta volt? És minek az egyház, ha a kerszténység csak egy út?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.10.18. 22:16:50

@sefatias: Azt szerettem volna jelezni, hogy két következetes álláspont van:
a. Isten csak egy a sokféle istenkép közül, Jézus csak egy próféta a sok közül, a kereszténység csak egy a sokféle vallás közül, a katolikus egyház csak egy a sokféle egyház közül.
b. Isten, Jézus és a katolikus egyház egyenes vonalban kapcsolódnak egymáshoz, Istenhez a legjobb utunk Jézus, Jézushoz a legjobb utunk a Római Katolikus Egyház.

A köztes álláspont szerintem problémás, nincs okunk pont abban kételkedni, hogy a Római Katolikus Egyház tényleg az apostolok egyenesági utódja. Ez nem jelenti azt, hogy ne értelmezhetné bárki az Újszövetséget, de azt jelenti, hogy az Egyháznak mindig is különleges helye lesz az értelmezők között.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.19. 07:07:19

@Vértes László: Miért ne lenne okunk kételkedni abban, hogy a katolikus egyház különlegesebb helyet foglal el, mint a többi. Legalább tíz olyan gyakorlatot fel tudok sorolni, amely a katolikus egyháznak olyan bűne, amiért a biblia szerint halál jár. A katolikus egyház nemcsak a múltban, de a jelenben is olyan írásellenes szokásokat gyakorol, melyek miatt a többi egyház képtelen azonosulni vele. Kezdve a bálványimádástól, Mária szeplőtelen fogantatásáig, Vagy a pedofil ügyektől az egyház papi és laikus részre osztásáig. Te is úgy gondolod, hogy Péter apoostolt ugyanaz a tisztelet illette meg a világ politikai hatalmaitól, mint a mai pápát? Neki is kezet csókóltak, hajlongtak előtte? És ha a katolikus egyháznak különleges helye van az értelmezők között, akkor ez sokadrangúbbá teszoi a protestáns teológusok munkáját?

Ez a poszt pont arról szól, hogy ez a hozzáállás teszi tönkre a kereszténységet. Ezt nevezik elitizmusnak, ami áthatja az egész vallási rendszert, és csak a bibliai alapelvek félresöprésével lehet igazolni. A ketolikus eegyház egy ugyanolyan korcs utánzata a kereszténységnek, mint a többi emberi erőlködés, ami a nyáj fölötti uralkodást teszi első helyre az életében, és nem pedig a pásztorkodást

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.19. 08:08:17

@aupv.blog: Miiiii????

Na ebből mit hámozzak ki?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.19. 08:23:24

@aupv.blog: Miből gondolod, hogy fel kellene adnom magam? Kicsit ellentmondásosnak tűnik a hozzászólásod. Djam fel magam, de ne is akarjak tetszeni másoknak. Na most ha feladom magam, akkor az azt jelenti, hogy az énem elvaszíti azt amitől én én vagyok. Azaz szabadítsam meg magam önmagamtól, és miután elveszítettem azt amitől én én vagyok, akkor azt a maradékot, meg adjam Istennek? Én erről egy kicsit másképp vélekedek. Én ÖNMAGAMAT adom Istennek . Azt aki ÉN vagyok. Ha nem így tennék, akkor nem is tudnám magam Istennek adni, hanem egy testzet, ami olyan mint ezer másik

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.10.19. 11:29:59

@sefatias: "Ez a poszt pont arról szól, hogy ez a hozzáállás teszi tönkre a kereszténységet."
- Értem a jó szándékodat, de szerintem a relativizálás teszi tönkre a kereszténységet.

"Ezt nevezik elitizmusnak, ami áthatja az egész vallási rendszert, és csak a bibliai alapelvek félresöprésével lehet igazolni."
- Van jó értelemben vette elitizmus, az Egyház ezt képviseli, szerintem még nem is eléggé!

"A katolikus egyház egy ugyanolyan korcs utánzata a kereszténységnek, mint a többi emberi erőlködés, ami a nyáj fölötti uralkodást teszi első helyre az életében, és nem pedig a pásztorkodást."
- Hol vannak azok a banki állások, amelyeket a pápa oszt el? Hol vannak a médiapozíciók és közbeszerzések, amelyeket rómkat-ként kaphatsz? Sehol. A legtisztább kereszténységre mindenkinek lehetősége van az Újszövetséget elolvasva és értelmezve, de ehhez nem árt a szakszerű lelki vezetés, amit a Katolikus Egyházban meg lehet találni, kiváló papok személyében. Ők semmivel sem élnek vissza, csupán remek túravezetők a Jézuson át Istenhez vezető úton. Tapasztalatból beszélek, egy sor kiemelkedő személyiségű katolikus papot ismerek.

Szerintem a kisegyházakkal vannak igazi gondok, ott folytatnak a túravezetésen kívül még mindenféle egyéb, necces tevékenységet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.19. 12:07:36

@Vértes László: Van egy olyan érzésem, hogy a Bibliaolvasás nem része az életednek. Különben nem írnál ilyeneket.A kereszténység nem politikából, médiából, és kereskedésből áll. Hanem istenből, Bibliából, és igaz tanításokból. Viszont a Katolikus egyház ugyanúgy tele van hamis tanításokkal, helytelen értelmezésekkel, illetve embertelen pásztorkodással mint bármelyik másik. Láttam én már katolikus papot a hatórási mise előtt okádni a templomoldalban. Olyan részeg volt, hogy alig bírt odáig elmenni. És tíz percre rá misét tartott.

Nazo · http://literaty-nazo.blogspot.com/ 2013.10.19. 14:44:40

Egy picit védeném Vértes Lászlót:
a magam részészéről nem írnám le a katolikus hívőt. A katolikusok közötti visszaélések, erkölcsi tévelygések, nem az egyház. A protestáns berkeken belül is vannak szép számmal, attól még lehet valaki komolyan keresztyén és a mozgalmát, egyházát sem kell leírni, mindenestől elvetni. Hiszem, hogy aki Isten gyermeke a Katolikus Egyházban,azt Isten sem kárhoztatja. Igen vannak komoly nézetbeli különbségeink, de nem éppen az lenne a cél, hogy az évszázados kumicsontokat ne rágjuk tovább?
A római egyház szerintem nem eretnek egyház, míg a JTanúi mint egyház komolyan eretnek nézeteket vallanak az alapvető keresztényi kérdésekben és család, valamint személyiségrombolók.

karecsi 2013.10.19. 15:20:13

@Vértes László: Akkora ökörségeket mondasz, hogy meg se lehet kapálni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.19. 17:00:50

@Nazo: Félreértés ne essék! Én nem a katolikus hívőt írom le! Eszemben sincs. Nekem nem számítanak a nézetkülönbségek. Nekem egy katolikus ugyanolyan testvérem, mint egy adventista, Jehova tanúja, vagy bármelyik evangéliumi keresztény gyülekezet tagja. Egyedül az ellen van kifogásom, ha az egyik hívő, miközben elfogultan tekinti az egyházát, és figyelmen kívül hagyja annak bűneit, kárörvendően szidja a másik egyházat. Leszólva azt a létszáma, nézetei, esetleg fiatalsága miatt. A fenti hozzászólásom nem a Katolikus egyház ellen suólt, hanem Vértes úr elfogultsága ellen

metanoia 2013.10.19. 17:50:12

Egy Metodista lelkész azt mondta, h az egyházak mind hajótörést szenvedtek.
A megmaradt hajóroncsokon el lehet jutni a partra.

A süllyedő hajón vannak, akik a parancsnoki korlátot szidolozzák.

Egy Református lelkész pedig azt mondta, h az egyház lassan halad, de nem baj, mert úgyis rossz irányba megy.

Minden egyházban vannak olyan emberek, akik komolyan veszik a Bibliát, az Istent, Krisztust, a Szent Lélek munkáját és az igaz istentiszteletet - ami nem más mint meglátogatni a szegényeket, özvegyeket ... sőt nemcsak meglátogatni, hanem segíteni is őket anyagilag/lelkileg/szellemileg.

Egyébként sokszor pont a Katolikus Egyházban lehet találkozni olyan elkötelezett, komoly hívőkkel amilyenekkel a protestáns Egyházakban csak elvétve.

Az ilyen-olyan egyházban található hívő keresztények alkotják azt a bizonyos Egyházat, amire Jézus azt mondta,h megáll az Ő visszajöveteléig, és még a pokol kapui sem vesznek erőt rajta.

Mindenki az ő Urának áll, v bukik.

Nazo · http://literaty-nazo.blogspot.com/ 2013.10.19. 19:24:23

@sefatias:alapvetően egyetértek veled, mégis: első olvasatomban én semmi különöst nem találtam Vértes L kommentjeiben (talán más a tűrésfaktorunk), hiszen a nagy bizonytalanságra és összevisszaságra (amire a postodban utaltál) reagálva a kat.egyh tanítói és apostoli folytonosságát írta. A biztonsága mellett tört lándzsát. Ezért van ott mert ezt hiszi, nem is tehetné másképp, mert akkor nem ott lenne(ezzel nem lesajnálom, csak megértem). Egész egyszerűen ne várjunk mást! Nekünk is vannak igen megkérdőjelezhető, egyoldalú tanításaink, akár felekezetben akár kis csoportokban, vagy egyedül próbáljuk megélni a hitünket.

Félreértés ne essék, én sem vallom ezt, ill. teljesen mást értek az apostoli folytonosság alatt.Más speciális tanítások is igen neccesek számomra. Ezért vagyok protestáns.
Amit pl én áldásnak élek meg(mert tényleg pozitívak), arra talán rossz az olyan utalás ami már negatívum, és nem is erről volt szó.
V.L. a pozitív példákat hozta és negatívat kapott. Volt aki baromságnak mondta, stb

Nekünk ez egy rossz beidegződésünk, hogy ha katolikus egyház akkor = bankár, kizsákmányoló,nyerészkedő,kizsákmányoló papok,pedofília, részeg, okádó pap, egyéb elhajlások, stb...

Itt nem csak személyről van szó, hanem az egyházról. Nem hinném hogy a katolicizmus egyenlő lenne a gonosszal(ezt talán te sem mondod)...mégis a beidegződéseink eléggé ellenségesek, legalábbis negatívak.

Ez legtöbbször visszafelé is igaz sajna.

Ha valamit félreértettem, bocs :-)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.19. 19:42:40

@Nazo: Én elég sokszínű hittel rendelkezem. Ugyanúgy olvastam református dogmatikát, mint katolikust. A katolikus dogmatika nagyon sokat adott nekem. Nemrég voltam egy "csendes" hétvégén, ahol viccesen katolikusnak mondtam magam(persze mindenki ismert elég jól, tudták, hogy mire gondolok) azért, mert csak ámultam azon a nagy tudáson, azon a különleges hozzáálláson a Bibliához, Istenhez, ami csak a katolikusok sajátja. Jelenleg is Rózsa Huba könyveit olvasom, és elég sok posztom írodott katolikus 'ihletés' alatt. Eléggé magamévá tettem néhány dolgot a katolikus teológiából, és lefordítottam magamnak 'Sefásra'. Semmi bajom a katolikussággal, semmi bajom azzal, ahogy ők végzik az Istentiszteletüket. Én ugyan nem csinálnám úgy, de ez nem tart vissza attól, hogy-ahogy az előbb is írtam- testvéreimnek tekintsem őket a hitben. Karecsi kommentjén gondolkodtam is hogy törölni kéne, de nem szokásom törölni.A protestáns egyházak hibáit ugyanolyan intenzíven tudnám sorolni, mint a katolikusokét. Előttem nincs igaz egyház. Az egyházakat csak eszközöknek tekintem. És egyetértek Metanoia kommentjével.A kritikám nem a katolikusokat, hanem a katolikus egyház többiek fölé emekését érintette

csaposnak 2013.10.20. 14:07:38

@metanoia: üdv. ezt a hsz.-t szeretném lájkolni.
De szeretnék kérdezni is, (de nem harcot indítani) a minden egyházban lévő "jó" embereknek, vajon nem kell, hogy legyen olyan bibliai jellemzőik, amelyek bármely országban "kimutatható" ? Konkrétan arra gondolok, hogy Jt. minden országban ugyanúgy tesznek, pl. megkérdezhetjük, hogy
- használnak-e képet, szobrot az imádatban: nem
- fogyasztanak-e vért: nem
- részt vesznek-e háborúkban: nem
- semlegesek-e politikailag: igen
- prédikál-e minden tagja az egyháznak: igen
- élhetnek-e a tagok "vadházasságban": nem
természetesen vannak kivételes esetek, de bizonyára érted, hogy nem arról kérdezlek, hogy egyesek mit vétettek.
A lényeg az, hogy ezeket a kérdések ha feltennénk különböző országokban, ugyanazon keresztény közösség tagjainak, nem egyformán válaszolnának, (még országon belül sem) pedig ezek mind bibliai elvárások.
Vajon, ez lenne a keresztény szabadság ? Vagy felállíthatunk egy fontossági sorrendet, hogy pl. a segélyezés fontos a vérevés nem fontos ?
Nem szükséges, hogy egyformán gondolkodjunk a Biblia kijelentéseiről ? és ugyanazok a szabályok szerint éljenek Jézus követői ?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.20. 14:13:29

@csaposnak: Azért én kíváncsi lennék ezen elvárások mindegyikének KONKRÉT bibliai utasítására. Azt hiszem a legtöbb elvárást csak úgy tudnád bibliaivá tenni, ha fűzöl hozzá egy komoly hosszúságú magyarázatot. És az aki nem ért veled egyet, az szintén be tudná bizonyítani, hogy annak ellenére csinálja jól, hogy te a bibliából bizonyítottad, hogy nem úgy kell, ugyanis ő is elővenne pár bibliaverset, és némi kommentárral bebizonyítaná, hogy neki van igaza

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.20. 14:32:50

@csaposnak: >>Nem szükséges, hogy egyformán gondolkodjunk a Biblia kijelentéseiről ? és ugyanazok a szabályok szerint éljenek Jézus követői ? <<

Ez nagyon nehéz kérdés szerintem. A Biblia kijelentéseinek sokféle értelmezése nagyon sok esetben nem az értelmező, hanem az író hibája(már ha annak lehet nevezni) A Biblia ha Isten Szava(szerintem az) akkor nem véletlenül olyan amilyen. Pont akkor derül ki, hogy valódi keresztény valaki vagy sem, mikor két ellentétes véleményű keresztény találkozik. Vajon mi történik? Tudják tisztelni egymásban a Krisztus áldozatában hívő keresztényt, vagy pedig az erősebb máglyára teszi a gyengébbet és elégeti?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.20. 14:34:19

@csaposnak:

1,--- használnak-e képet, szobrot az imádatban: nem--

Az ókori zsidó templomban Jehova előírta falfestmények és szobrok használatát.

2,--- fogyasztanak-e vért: nem--

Vajon a vér fogyasztása egyenlő a vérátömlesztéssel?

3, --- részt vesznek-e háborúkban: nem--

Mi lett volna Európával, ha a keresztény államok nem védik meg Európát a Spanyolország felől érkező arabok, és a törökország felöl érkező törökök iszlamista hadseregek támadásaitól? És vajon Kornéliusz, és a többi római katona(pl a pretoriánus gárdából)akik keresztények voltak, miért nem szereltek le?

4,--- semlegesek-e politikailag: igen--

Mit értesz semlegesség alatt? Az hogy egy ember részt vesz a város és az ország irányításában? Vajon Dániel és Márdokeus politikailag semleges volt azzal, hogy szakmailag koruk legjobb politikusai voltak? És ha ma valaki hasonló feladatokat lát el, az a semlegesség megszegése?

5,--- prédikál-e minden tagja az egyháznak: igen--

Hol írja a Biblia, hogy mindenkinek kell az evangéliumot hirdetni? Én azt olvastam, hogy az evangélium hirdetése a szellem egyik ajándéka, amit nem mindenki kap meg, csak az akinek az Isten megadja.

6,--- élhetnek-e a tagok "vadházasságban": nem--

Mi az a vadházasság? És mi a házasság? És ki dönti el, hogy ezeknek mi a fogalma? Ugyanis a Bibliában ilyet nem találsz

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.20. 14:44:22

@aupv.blog: >> áldozd fel magad Isten tetszésére, tégy úgy ahogyan Isten elvárná, hogy cselekedj minden körülményben. Akkor igaz hívő leszel. Nekem ez a pont még nem sikerül. Tudom mit kellene tennem, de nincs erőm<<

Tudod lehet, hogy azért nem sikerül, mert nem is ezt kellene csinálnod, vagy nem úgy ahogy csinálod

csaposnak 2013.10.20. 15:10:50

@szehenza: üdv. nekem tetszett az "őszinteségi rohamod", én nem szeretném megmondani, mi a helyes, de kérdeznék. Gyerekkorotokban meg lettetek-e keresztelve ? és ha igen, akkor miért keresztelkedtetek meg Jt.-nál ? valószínűleg azért, mert az előzőt nem tartottátok érvényesnek. Most miért keresztelkednétek meg ? talán azért, mert az előzőt nem tartjátok érvényesnek. És mi történik akkor, ha később, egy másik gyülekezetet tartotok "igazabbnak" ? megint megkeresztelkedtek ? Vajon mit jelent a keresztelkedés ? Egy "tagsági kártyát" ? - mostantól látják, hogy ide tartozom - ?
Talán tudjátok, hogy Jt-nál is volt egy idő, amikor nagy hangsúlyt kapott, hogy vajon érvényes volt-e az alámerítkezésünk, voltak is akik megtették újra. Én is gondolkodtam ezen, de aztán arra jutottam, hogy akár minden évben alámerítkezhetnék, mert sosem vagyok elég jó. De vajon nem csökkenteném evvel a tettemmel e szimbólum értékét ? 1.Pét.3:21.
Persze a fő kérdés az, hogy az Isten elfogadta-e az önátadásunkat ? (egyszer s mindenkorra)
Máshonnan megközelítve, mi lenne, nem merítkeznétek most be ?

csaposnak 2013.10.20. 15:21:29

@sefatias: sajnálom, de nem a felvetésre reagáltál, sőt elterelő választ adsz.
Persze ez is egy válasz.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.20. 15:55:23

@csaposnak: az az igazság,hogy nem is akartam rá válaszolni, mert egyrészt nem nekem szólt a kérdés, másrészt meg már a szempontoknál elgondolkodtam, hogy egyáltalán szempontok-e

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.10.20. 21:56:09

@sefatias: "Van egy olyan érzésem, hogy a Bibliaolvasás nem része az életednek. Különben nem írnál ilyeneket.A kereszténység nem politikából, médiából, és kereskedésből áll. Hanem istenből, Bibliából, és igaz tanításokból."

A Bibliaolvasás határozottan része az életemnek, ezért is gondolom, hogy az igaz tanításra senkinek nincs monopóliuma. A Katolikus Egyház nem is ilyen alapon van szerintem különleges helyzetben, hanem úgy, ahogy Bruce Lee első tanítványai és az ő tanítványaik mind különleges helyzetben vannak Bruce Lee harcművészetének továbbadása és megismerése szempontjából - bocs a profán példáért, az Egyház folytonossága ilyen gyakorlati. Köszönöm az eddigi válaszokat, a következő posztok alatt majd folytatom.

metanoia 2013.10.25. 02:52:37

@csaposnak:

Nehéz a kérdéseidre válaszolni, mert számodra a válaszok/válaszaid csakis
dobozon belűl elfogadhatóak és értelmezhetőek. /utalva JJ. blogján a dobozon belűli látásmódra/

Tudod kettőnk között az a különbség, h én voltam már a te dobozodban, de te még
nem voltál az én mostani dobozomban, ill. doboznélküliségemben./ hogy teljes legyen a képzavar :) /
Már a szóhasználatunk is különböző, mást értünk egyazon megnyilvánuláson, és
így elég komplikált kommunikálni.
Azonkívül vallom, h a Bibliát csak a Szent Lélek vezetésével lehet megérteni.

Te kiemeltél 6 speciális jt. tanítást, elvárást, egy másik egyház kiemel másik
6 speciális rá jellemző tanítást, ami szintén bibliai elvárás, egy harmadik közösség megint csak kiemel más vmit és így tovább…

Nem jó embereket, hanem hívő embereket írtam.
Nem segélyezést írtam, hanem amit a Biblia mond, h mi az igaz istentisztelet.

Ha vki Krisztus-BAN van, és a Szent Lélek vezeti akkor nem kell aggódni, h
vmi kimarad a „listából”.
Mindenkit személyre szabottan vezet Isten, nem futószalagon.
Amit Isten elkezdett munkálni bennünk, be is végzi a Krisztus napjáig.

Egyébként végig mehetünk az általad kiemelt 6 ponton is.
Sajnos jt-val elhitetik, azt h csak ők élnek a B. irányelvei alapján.
Mivel nem olvashatnak keresztény irodalmat, fogalmuk sincs azokról
az élettörténetekről, missziókról amikről beszámolnak ezek a könyvek.

De vegyük sorra a pontjaidat.
Akikről én beszélek azok hívő emberek innen, onnan, tehát nem egyházakról
írok. Ezeket több mint 20 éves tapasztalat után mondom/írom.

- a katolikusokat kivéve nem használnak képeket szobrokat az imádatban, még csak
le sem rajzolják Jahvét ahogy a Jelenések csúcskönyvben megtették jt-i

- vérfogyasztás nem volt téma, uh. nem tudok rá válaszolni.
Azt viszont tudom, h nagyon sok jt. kapott vért /magas pozicókban lévők/
minden következmény nélkül.

- nem vettek részt háborúkban. Mivel te voltál Baracskán, nagyon jól tudod, h
a nazarénusok, a bulányisták, adventisták közül többen ugyanazért voltak ott mint te, ill. jt-i. Vagyis nem voltak hajlandók katonának menni.

- igen semlegesek politikailag /ismétlem nem egyházakról, hanem hívő emberekről beszélek./

- igen, megvallják a hitüket, de nem azért mert munkajelentést kell leadniuk, hanem mert örömmel osztják meg felebarátaikkal azt a kegyelmet amit ők is átélhettek.
A valódi evangéliumot hirdetik, és nem egy egyház tanrendszerét.

- nem élnek „vadházasságban”, és nem cserélgetik le a házastársukat fiatalabb évjáratra.

Nem keresztény szabadság, hanem a Krisztus szabadsága.

„Az Úr pedig a Szellem; és ahol az Úrnak Szelleme, ott a szabadság.” 2.Kor.3:17.

Nem törvények betartása, hanem kegyelem által van üdvösség. Lásd. Galata levél

Tisztelettel éjjel 2.52-kor:)

ORION 2013.10.31. 15:58:51

Nem szeretem a vallásokat!!!Bóditják és félrevezetik a népet.Istenben hiszek nem a vallásokban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.31. 16:08:20

@ORION: Egyetértek! Olvasd el a legújabb posztomat

22es 2013.10.31. 18:37:08

Nem mindenki a Bibliára hivatkozva bizonyít?
Az egyik bebizonyít valamit, a másik pedig éppen az ellenkezőjét bizonyítja be, és mind a kettő kezében ott a Biblia.

Ki érti ezt? ki érti ezt? Én nem.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rGB8Gwkytew

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.31. 22:54:50

@22es: igazad van tesó. Ezért nem kell hallgatni senkire
süti beállítások módosítása