"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

És megint a lélek halhatatlanságáról...

2013/02/18. - írta: sefatias

Hogy mi is a lélek? Elég sok elképzelést, vitát olvastam erről. Előző posztomban szembe állítottam a platoni és origenészi lélek halhatatlanságának tanát a katolikus és református tanításokkal. Teljesen egyértelmű, hogy ez a két egyház, és ez mellett a többi keresztény egyház is tagadja a lélek halhatatlanságának tanát. Az egy másik kérdés, hogy az egyszeri hívek közül ezt sokan nem tudják. A katolikus dogmatikában is megtaláltam a lélek fogalmát, valamint a református dogmatikában is. Most pedig bemásoltam Dr. Török István református teológus Dogmatika című könyvéből egy részletet a lélekről. Török István a rendszeres teológia professzora volt, aki több református egyetemen is tanított. 

___________________________________________________________________________

Az ember test és lélek

Az istenképűségen és a szövetségen túl a Biblia közelebbről is foglalkozik az ember teremtmény mivoltával. Mint ahogy az ég és a föld együtt a világ, úgy a lélek és a test is együtt az ember. A test révén, a térben és időben látható alakot ölt, földi anyagból bonyolult szerkezetté, élő testté épül. A testet egész alkata és életszükséglete a környező teremtett világhoz köti, élettanilag a magasabb rendű emlősök körébe sorolja. Teste nélkülözhet, megbetegedhet, elöregedhet, meghalhat vagy sebezhető, és megölhető. A test azonban még nem maga az ember, mert az ember test és lélek együtt. Lélek nélkül a test széthull. De a lélek sem hagyhatja el, nem cserélgetheti a testet. Ez a test az ő teste, mint ahogy a lélek meg annak a testnek a lelke, s csak a kettő kölcsönös egységében ember az ember. A lélekben tudatosul az ember élete, a lélek viszont a testen, az érzékszerveken át vesz tudomást a környező világról, s a testen át hat vissza a világra. A lélek kárt szenvedhet, kárt vallhat, elveszhet, gyehennára kerülhet, de a kegyelemnek és üdvnek befogadó kapuja is lehet. A köztudattal ellentétben a Biblia nem beszél a lélek halhatatlanságáról, de arról igen, hogy a lélek Isten kezében van, s ő még a halálban sem hagyja sorsára, hanem testestől új életre hívja.

(…)

Teremtett mivoltunkhoz éppúgy hozzá tartozik a test, mint a lélek és viszont. Azzal azonban egyáltalán nem segítenénk, ha a lélekben és a testben két különböző lényeget, szubsztanciát keresnénk. A teológia régi tanítómesterei éppen ebben serénykedtek, nem annyira a Biblia, mint inkább a görög gondolkodás nyomdokain járva. Tanítóink útján egyre messzebb kanyarodtunk a bibliai gondolkozástól. Ha ma a lélek szót halljuk, valami sajátos és különálló lételemet képzelünk, aminek a létezését az idealizmus állítja, a materializmus tagadja. A Biblia azonban a lelken nem az ember egyik alkatrészét, hanem minden esetben az egész embert érti, élő valóságában. Tehát a lélek nemcsak egy csomó pszichikai funkciót jelent, hanem az emberélet teljességét, a maga sajátosságában, emberi értékében.

_____________________________________________________________________________

Amint látható a történelmi egyházak hivatalos tanításai között nem szerepel a lélek halhatatlanságának tana. Ajánlom még olvasásra Herbert Haag Bibliai lexikonját, amit az Apostoli Szentszék könyvkiadója adott ki. Ebben a "lélek" címszónál is érdekes dolgokat olvashatunk

Mindenesetre egy biztos. Jehova Tanúinak "hű és értelmes rabszolgája" nem mond igazat a kiadványaiban, amikor csak magát tekinti az igazság egyedüli birtokosának. Nem kell komolyabb képzettség, és túl sok idő sem ahhoz, hogy az Őrtoronyban található hamis állításokat megcáfoljuk, és kiderítsük, hogy bizony elhallgatják előlünk a valódi igazságot. Azokat az információkat, amelyeket a lélek témakörében találtam, azokat ők is megtalálták, ám mégsem publikálták, hogy a lélek halhatatlanságának tana nem található meg a teológusok írásaiban sem. Inkább igyekeztek ennek ellenkezőjét elhitetni velünk, hogy azt higgyük, csakis ők tanítják a színtiszta igazságot.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr255087314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reboot (törölt) 2013.02.18. 19:59:09

És még ők beszelnek az igazságról ... Nem igazság van ott, hanem gazság! Na de majd az Isten rendbe teszi ezt a dolgot is velük kapcsolatban ...

Jt-t nem érdelki ám az igazság ... Csak az, hogy játszhassák a szerepüket ... Ha érdekelné őket, akkor utánna járnának dolgoknak ... De nem teszik, csak játszák az agyukat, hogy ők az egyetlen igaz vallás ...

Ez ám az igazság megcsúfolása!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.18. 20:01:37

@reboot: szerintem kicsit rosszabb a helyzet. Ha én rátaláltam ilyen idézetekre, akkor ők is. És ahogy én tudtam publikálni, ők is megtehették volna. Csakhogy akkor elveszett volna a "csakisnálunkvanazegyetlenigazság" nimbusza

névtelenül 2013.02.22. 22:18:33

Az Őrtorony Társulat élesen elkülöníti a tanításában a lélek és a szellem szavakat. Egy Jehova tanúja tényleg azt hiszi, hogy ezek a fogalmak jól meghatározhatóan mást és mást jelentenek. A dolog természetéből adódóan, -magyarán elvakult emberekről lévén szó - ezt a tanítást a tanúk elhiszik, vagy legalább is erősen úgy tesznek.
Az az igazság, hogy a két fogalom jelentésében átfedések vannak. Sok esetben annyira, hogy a két szó adott bibliai igehelyeken helyettesíthető is egymással.
Nem szeretnék most egyetlen példát sem felhozni, mert nem az a célom, hogy győzködjek bárkit is. Amit írok, azért írom, mert szertném hogy az olvasók, ha már ide tévedtek, lássák hogy rajtuk kívül más is foglalkozik ezzel a témával, és más eredményre jutott. Amikor eldöntöttem, hogy megszakítom a kapcsolatomat a Jeho tanúival, akkor már nagyon sok ellentmondásra találtam rá a tanításaikban. Éppen ez volt az egyik téma, amivel kiemelkedően sokat foglalkoztam, sőt, az óhébert és ógörögöt értő emberektől is sok választ kaptam.
Ha valakit érdekel, jobb ha maga jár a dolgok után, egy tanút úgysem lehetne akár konkrét példákkal sem meggyőzni.
Azt javaslom, kedves olvasó, hogy ha tanú vagy, de szeretnéd tudni mit tanít valójában a Biblia a lélekről, akkor olvass sokat, olyan emberektől, akik adják a nevüket a saját írásukhoz.
Nem mondom, hogy egyértelmű választ fogsz kapni, egyértelmű, bemagolható meghatározást. Ilyet csak a Társulat képes adni. De állítom, hogy ki fog nyílni a világ, és olyan kérdésekre is választ kapsz, amelyeket fel sem mernél tenni a teokratikus szolgálati iskolában.
Olvass.
Üdv.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.22. 22:46:55

@névtelenül: Köszönöm Tesa! Gondolkodom egy poszton, ami azzal foglalkozik, hogy hol lehet utánaolvasni ennek a témának. A lélek nem egyszerű téma. Nem merek magamtól nekiállni

névtelenül 2013.02.23. 08:34:43

@sefatias: Hát ez tényleg nem egyszerű. Én azon a véleményen vagyok, hogy a Biblia önmagában nem emészthető. Mivel annyira sok év telt el, hatalmas szakadék keletkezett a két kor embere között. Ha nincsenek szakemberek, akik az akkori életet, úgy mint kultúrát, öltözködést, az emberek személyes értékrendjét, a vagyoni viszonyokat, a politikai viszonyokat, a nyelvezetet, hogy milyen szófordulatot mire használtak, a polgári jogrendet, az ítélkezés menetét, alapját, -és még sorolhatnánk napestig-, szóval mindezt átkódolja nekem egy ma érthető magyarázattá, akkor csak ott fogok állni a Bibliával a kezemben, de nem fogom érteni, mit miért írtak le benne. Ez az átkódolás a mai nyelvre nagy felelősséggel jár. A legjobb, ha több szakembertől is olvasunk, mert így egységesebb képet kaphatunk. Én legalább is így gondolom.
Nem hiszem, hogy a Bibliát egyértelműen 'meg lehet magyarázni'. Én ebben nem hiszek. Persze jók az őrtornyos határozott kamumagyarázatok, mert ál-magabiztosságot adnak. Így is lehet élni. Én azonban inkább érzem elveszettnek magam, mint aki habár szeretné, mégsem érti a Bibliát, és inkább vagyok határozatlan, mint akinek segítségre van szüksége egész életében, sem mint hogy ál-magabiztos legyek az ál-őrtornyos tudásommal.
Ha valaki, ha egy tanú kételkedni kezd a tanításaiban, de elnyomja azt magában, lelkileg kárt fog vallani.
Jobb a magabiztos önbeismerés, hogy 'nem értem', mint a határozott 'értem', miközben magát csapja be az ember, mert valójában még annyira sem érti, mint a másik. Ugyanis míg az előző jó alap arra, hogy egyszer tényleg értsen, addig az utóbbi arra jó alap, hogy sohase értse.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.23. 08:40:06

@névtelenül: Teljesen egyetértek testvér. Ezért is kerülöm azokat a témákat, amelyek még magasak nekem. Én nem megyek olyan területre, ami még nem érthető számomra. Inkább türelmesen várom, hogy szép lassan a magam módján értsem meg a dolgokat. Hiába mutatja meg valaki, hogy milyen szép a tizedik emelet, és bizonygatja, hogy ott a legjobb lakni, mikor még a negyedik emelet sincs felépítve. Ezért nem hiszek a pontos ismeret szükségességében. Inkább az előrehaladásban, amihez időre van szükség és türelemre, nem pedig kioktatásra, és kárhozattal való fenyegetésre

szehenza 2013.02.23. 10:01:09

pont ez társulat legjodd taktikája, hogy elhiteti a tagokkal, hogy a többi egyház hülyeségben hisz. A lélek, és a szentháromság témában is. Mi meg elhittük, mivel, logikus volt, hogy azok a tanok hülyeségek, már az ahogy a vezető testület állította, hogy mit hisznek.... Hát, utána nézni meg nem néztünk, hogy igaz e, mert azt meg nem volt szabad.Így kizárólag JT-i maradtak, mint akik jól hirdetik a Biblia tanításait. Most meg csak nézünk, hogy bizony vannak igen okos tantások a keresztény egyházakban.

Nazo · http://literaty-nazo.blogspot.com/ 2013.02.25. 23:40:44

Ugyanakkor azt is szükséges látni, hogy a protestáns egyházak nem hiszik a lélek alvását, főleg nem JT-i rendszere szerint.

Ha nem is a hellenista hallhatatlan lelket tanítják, de a többség teológiai szinten is vallja a lélek tovább élését a halál után. Ez alól csak az adventisták kivételek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.26. 04:31:03

Köszönöm. Ezt a posztot elsősorban az Ébredjetekben szereplő téverdések miatt írtam. Mivel ott a Platóni lélek halhatatlanságát mossák bele a mai keresztényxek hitébe. Viszont azért nem írtam ennél többet, mert még nem látok tisztán. Ugyanis én olvastam protestáns nézetet amiben kifejezetten a halál alvás és a lélek alvása szerepel. Szóval ebben még nincs tiszta képem, és ezért nem írok róla.
süti beállítások módosítása