"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Van valóságos istenkép?

2019/09/12. - írta: sefatias

Három hónapja volt két poszt Sytka és Szabados Ádám "tollából", amelyben az istenképekről írtak. Én kicsit megkésve reagálnék rájuk.  Lényegében mindkettővel egyetértek, de Ádám elköveti azt a hibát, hogy nem ismeri fel magát a saját maga alkotta elvárási rendszerben. Miközben Ádám írását olvastam, hasonló képpen reagáltam, mint a képen:confused.jpg

Először Ádám írására reagálnék. 

Ádám szokásához híven abból indul ki, hogy neki van igaza. Ez az alapvetés jelen esetben azt jelenti, hogy neki helyes istenképe van. Ezért van meg a képessége arra, hogy meghatározza, hogy kinek és miért rossz az istenképe. Ádám ott követi el a hibát, hogy nem ismeri fel, hogy amit másoknál hibás kiindulási pontnak tekint, az nála is jelen van. Ezt írja: " Bálványimádó mindenki, aki az istenképét nem Isten kinyilatkoztatása, hanem a maga elképzelései alapján alkotja meg" Természetesen Ádám biztos abban, hogy az ő istenképe Isten kinyilatkoztatásán alapszik, és mindenki más, aki az övétől eltérő istenképpel rendelkezik, bálványimádó. Azt is pontosan meghatározza, hogy a jó istenkép hogyan alakítható ki:" jó istenkép ezzel szemben mindannak az összessége, amit Isten önmagáról az évezredek során elmondott. Mindaz, amit a próféták és az apostolok hirdettek, és mindaz, amit Jézus Krisztus mondott, tett és tenni fog. "

Ádám azt gondolja magáról, hogy ő képviseli a pontos ismeretet, és meglátásai, véleménye szikla szilárdan Isten kinyilatkoztatásán alapulnak. Így elmondható, hogy a véleménye, meglátásai nem is a sajátjai, hanem istené, hiszen mindent, mindannak összességét vallja, amit a próféták és az apostolok, illetve Jézus mondott.

Ádám ezt ott rontja el, hogy elitizmusa miatt nincs tisztában a saját korlátaival. Nem ismeri fel, hogy ő csupán egy bizonyos irányvonalat képvisel a kereszténység berkein belül, ami mellett még nagyon sok másikat találhatunk, és igy az istenképek nézőponttól, teológiai látásmódtól, vallástól függően változhatnak. Nincs tisztában azzal, hogy az istenképét nem csupán a szentírás ismerete, hanem azon kívül ezer más dolog is befolyásolhatja. Arról nem is beszélve, hogy Ádám biztosan úgy ismeri a Bibliát, ahogyan azt kell? Tényleg nem befolyásolja és egyben torzítja  a látásmódját és így istenképét az, hogy protestáns? Nem lehet, hogy sok dologban csupán évszázados hagyományokat követ, amelyek más keresztény gondolkodók számára nem evidensek? Nem lehet, hogy mivel az Istenképét a neveltetése, az életkörülményei, tanárai, barátai, olvasmányai befolyásolják, így valójában ő is a saját (és mások) elképzelése alapján alkotja meg a maga személyes istenképét?

De bizony igen. De ő ezt nem ismeri fel. Mint ahogy általában senki sem. A keresztény elitizmus kizárja a tévedés lehetőségét, és ehhez mindig úgy kell beállítania önmagát, véleményét, mint ami istentől ered. Ezért is kell óvatosan fogadni az olyan, önmagukat szinte már ihletettnek tekintő önjelölt megmondó emberek véleményét, mint Ádám. Ádám másokat azért ítél el bálványimádóként, amit önmaga is elkövet.

Sytka írásáról nem tudok írni semmi különöset. Ott ragadta meg Ádám bakiját ahol kellett. Pontosan leírja, hogy Ádám mit rontott el. Csak a stílusa nem ilyen bárdolatlan, mint az enyém. Mondjuk őt nem is tiltotta még ki Ádám :) Sytkát azért szeretem, mert ismeri a saját és az ember korlátait. Tudja, hogy nem szabad abból kiindulni, hogy nekem van igazam, mert valójában sosem tudhatjuk, hogy valóban igazunk van-e. Ezt kéne Ádámnak is megtanulnia.

Én úgy gondolom, hogy a Biblia semmilyen támpontot nem nyújt ahhoz, hogy olyan istenképe legyen valakinek, amiből ne maradna ki valami fontos. A történelem bizonyítja, hogy az emberek istenképe koronként változik. Másféle istenképük volt az embereknek a 4. és más a 14. században. De az ember  istenképe a saját életidején belül is változik. Befolyásolják a tapasztalatok, a tanultak, és egy csomó minden. A keresztény ember még a Bibliát sem képes ugyanúgy érteni, mint egy másik ember. Ugyanazok a történetek, szabályok, törvények más más üzenetet hordoznak a különböző jellemű, neveltetésű, kultúrájú, hátterű emberek számára. Úgyhogy nincs olyan, hogy valakinek az istenképe pontosan olyan, mint Isten.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr5315069180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.12. 20:15:19

Ez viszont bizonyított:

Tudományos módszertanon átfuttatott "Isten"
IGe logikai istenérve
istenteszt.blog.hu/2018/11/20/tudomanyos_modszertanon_atfuttatott_isten

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.12. 20:28:48

@TanBá: Hát a csoda tudja. Annyira össze vissza fogalmazol, és bonyolultan, hogy nem érem fel ésszel. Mindenesetre a végkövetkeztetéseddel nem értek egyet, igaz azt sem értem, hogy jutottál el odáig

Igazság Kereső 2019.09.13. 00:14:33

@sefatias: Elolvastam és értem is, csak vártam a "csattanót". Vártam mit is akar kifelyteni, a vége: a nagy semmi. Hol vannak a kutatási eredmények, a bizonyítékok? Mit is akar bizonyítani? Azt, hogy az Isten-indivídum, a Nagy kreátor(ok) képe egy kultúrálisan öröklött, mint fogalmaz "kényszer képzet". Ez részben igaz, hiszen, az emberek sok istent találtak ki. Itt viszont a kérdés az, hogy valóban létezik-e, személy, vagy sem? A fejtegetése nem bizonyíték, hanem vélemény. Egy szubjektív meggyőződés. Közben meg tudományról beszélgetünk.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.13. 08:20:22

@Igazság Kereső: így van. Észre sem veszi, hogy a fundamentalista vallásos ember hibáját követi el. Van egy véleménye, és azt hiszi, hogy a véleménye már bizonyíték. Pont, mint Ádám akiről szó van a posztban

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.13. 08:50:34

@sefatias:
Ha adsz egy e-mail címet, akkor elküldöm neked rá a Tudományon átszűrt "Isten", avagy van egy kis bibi az ateizmussal, nyomdai előkészületek állapotban lévő kis könyvecském munkapéldányát doc fájlban. Ha abból sem érted meg, akkor be kell érned, hogy ebben a késdés-körben buta maradsz. :-)

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.13. 08:54:42

Szívesen fogadok minden érdemi és nyilvános kritikát és a blogomban is megjelentetem őket és részletes választ is adok róla. Itt egy példa rá:

Hraskó Gábor érdemi kritikája
2019. szeptember 07. - IGe

Hraskó Gábor a Szkeptikus Társaság elnöke és Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsának 2013-2017 közötti elnöke meglepett, mert már egy nem is várt érdemi és nyilvános kritikát küldött a számomra, a jelenleg nyomdai előkészületek fázisában lévő alábbi című, irodalmi műfaját tekintve tudományfilozófiai esszémről. Amelyet munkapéldányban számos olyan ismerősömnek elküldtem, akiket régebbi tudományos vitáink miatt érinthet.

Kritikáját köszönöm, változatlan formában közzé teszem. Később majd néhány dologban, külön blogbejegyzésemben korrigálom, megadom a helyes válaszokat, vagy inkább az érthetőség miatti háttér információkat, mert vannak benne erről való megfeledkezések és az adott memetika tudományterületen való jártasság hiánya miatti értetlenségek is, de ez normálisnak mondható. Mert minden eddigi kutatásom alapján, eddig úgy néz ki, hogy első vagyok aki ilyet tett. Tehát senki sem merte, akarta, tudta .... előttem tudományos módszertannal vizsgálni "Isten"-t. ...

vilagnezet.blog.hu/2019/09/07/hrasko_gabor_erdemi_kritikaja

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.13. 11:11:34

@TanBá: Rengeteg kérdéskörben vagyok buta. Számát sem tudom. És nem zavar. De ebben a kérdéskörben nem attól leszek buta, mert a te bonyolult zagyvaságaidat nem érte, amit fennhéjázó elitizmussal tálalsz, hanem attól, hogy korlátozott képességeid miatt nem tudod magad értelmesen kifejezni.

Szóval én egyenlőre nem kritizálnám, amit írsz, de azt igen, ahogyan.

Igazság Kereső 2019.09.13. 17:10:54

@TanBá: A magad lelkét akarod kenegetni, vagy másoknak tudást is átadni? Mert az érthető kommunikáció(nem utolsó sorban az alázat) elengedhetetlen feltétele ennek! Minden második mondatodból túlcsordul az önimádat, és a túlzott optimizmus, holott náladnál okosabb és tájékozottabb emberek sem istenítik magukat ennyire! Vegyél vissza,utána talán komolyan vesznek!

csilla vargáné 2023.02.24. 10:39:42

MARCIUS 3 FIZETÉS SEGITSENEK...SZERETNÉK ÉLELMISZER CSOMAGOT KÉRNI)
Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto
süti beállítások módosítása