"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Egész pontosan mik is azok a keresztény és nemzeti értékek?

2019/09/23. - írta: sefatias

Az elmúlt években felerősödött a keresztény és a nemzeti értékek védelme, illetve ezek hangoztatása. A keresztény értékekről már elég sokszor írtam ITT. Többször keveredtem az interneten olyan csoportok oldalára, ahol ezen értékek miatt hangoskodtak, és mellüket verve védelmezték. Most a legutóbb egy helyi képviselő jelölt fészbuk oldalán találkoztam a nemzeti értékek fontosságával. Bevallom őszintén, hogy amikor ezen értékek hangzatos védelmével, fontosságuk kiemelésével találkozom, mindig előbújik belőlem a kisördög, és megkérdezem, hogy egész pontosan mit értenek a keresztény és nemzeti értékek alatt.

kurtoskalacs-20170615.jpg

Eddig kétféle választ kaptam. Az egyik a kérdésem kitörlése az admin által, a másik pedig a kérdéses oldalról történő kitiltás. Mindez minden válasz nélkül. Az egyik ilyen esetről írtam is ITT.  Mindebből úgy tűnik, hogy ezeket a fogalmakat a felhasználójuk nem tudja feltölteni semmilyen tartalommal. A kereszténység és a nemzet az ezekből eredeztetett értékek csupán egy üres frázisokká váltak, amit maga a felhasználó sem vesz észre. Valahogy rögzül bennük, hogy a kereszténység és a nemzet egy mindennél fontosabb dolog, de mivel sem keresztény, sem nemzeti, ezért még sosem jutott eszébe, hogy megfogalmazza magának, hogy miért fontosak számára ezek az intézmények, és fogalma sincs, hogy mely értékek azok, amik ezekből eredeztethetők.

Ez világosan látszik abból, hogy bár ezt a két fogalmat gyakran használják a médiában. és ahogy jönnek a választások egyre gyakrabban, olyan írásokkal nem nagyon találkozunk, melyek arról szólnának, hogy mik is ezek az értékek. Mindez azt bizonyítja hogy a nemzeti és keresztény oldal valójában se nem nemzeti, se nem keresztény. Ezen frázisok puffogtatása csupán azoknak a befolyásolható embereknek szól, akik szintén nem tudnak mihez kezdeni ezen hangzatos fogalmakkal, ám mint vezényszavakra, reagálnak. Anélkül, hogy elgondolkodnának azon, hogy mit is takarnak. 

Ez elég veszélyes, hiszen vannak emberek, akiknek a keresztény értékek tényleg fontosak. Ám ők szembe kerülnek azokkal, akik nem tudták, hogy mit gondoljanak keresztény értéknek, de elitizmusuk, gőgjük miatt azt hiszik, hogy azok olyan különleges dolgok, ami miatt más emberek fölé emelkednek. Korábban több posztot is írtam arról, hogy szerintem mik azok az értékek, amelyek kereszténynek tekinthetők. Pl: ITT.  Szóval a nemzet és a kereszténység védelmében  folytatott melldöngetés, az ezeken alapuló  értékek túlzott kihangsúlyozása egyáltalán nem válik ezen intézmények hasznára. Sőt. Súlyos károkat okoz nekik. A kereszténység például még mindig nem heverte ki azokat a bűnöket, amelyek saját elitizmusából erednek. Emberek milliói fordultak el a kereszténységtől amiatt, hogy magát az emberek, nemzetek fölé emelte, és emberéleteket nem kímélve erőltette rá magát a történelemre. Mintha most is ezt tenné, előkészítve magának a bukást. Ugyanígy, ha a nemzet nevében nem tiszteljük az embert, akkor az megint gyilkosságokhoz, emberek komoly szenvedéseihez vezet, és így a pont a nemzeti értékek védelmezői fognak bűnt elkövetni a nemzet és a nemzet polgárai ellen.

Mindezt olyan embereknek köszönhetően, akiknek amúgy fogalmuk sincs, hogy mik azok a keresztény és nemzeti értékek.

459 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr6815159234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2019.09.23. 20:11:49

megpróbálom, figyelj: édesanyád nyilvánvalóan egy nő a pármilliárdból, mégis valamiért fontos mérce, érték számodra, amit tanított, mesélt..no, ennek a gondolatnak a mentében a családodon át eljutsz a nemzetig, ha konzekvensen keresed az egyezéseket...keresztény annyira, amennyire a történelem azzá tette...nekem ennyi, szóval létezik

midnight coder 2019.09.23. 20:12:07

Alapvetően ez az egész keresztényesdi hülyeség a politika részéről. Pl. a migriket távol tartani nem keresztény érték, hanem józan önérdek. Az iszlamisták ha elegen lesznek és nekiállnak fanatizálódni, netán kirobbantani egy iráni stílusú forradalmat, nem a keresztényeket fogják először lefejezni, hanem a homokosokat, zsidókat, liberálisokat, így ebben a sorrendben, aztán ha nem fáradnak nagyon bele, akkor esetleg sort kerítenek a keresztényekre is.

sírjatok 2019.09.23. 20:27:04

Úgy nem lehet elmagyarázni semmit, hogy aktívan ellenállsz a megértésének, pubi. Ezért nem fér a fejedbe.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.23. 20:29:28

@sírjatok: Miből gondolod, hogy ellenállok? A poszt nem arról szól, hogy nem fogadtzam el a magyarázatot, hanem arról, hogy nem adtak magyarázatot. Óriási különbség. Pubi.

kewcheg 2019.09.23. 20:37:49

Azért vicces egy kicsit, mert egy nagyrészt ateista vagyis inkább hitéletben közömbös országról beszélünk.Kertvárosi utcánkból kb. 6-8-an járunk tempolmba úgy, hogy az utcában állandóan élnek legalább százan.Ez nincs tíz százalék.De az utca nagyrészt masszív fideszes.(ezt megbízható forrásból tudom...) Ergó nem sok átfedés van a fidesz hívő és a vallásos ember között.Sőt nagyon sok régi komcsi lett nagy narancsos valamilyen okokból kifolyólag.Pluszba hozzátenném, hogy a fidesz egy tömegpárt, valóban néppárt a szó szoros értelmében, aminek a vezetősége, tagsága illetve támogatói bázisa igen sokrétű.Most nem azért a két fillérért, de valódi kereszténységet legalább nyomokban tartózkodó életformát csak néhány nagy "öreg" vezetőnél tudok elképzelni egyáltalán, név szerint a közt.elnöknél, a PM.-nél, talán.Legtöbbjüknél, főleg a fiatal, kinőtt kacagányokban parádézó juppiknál illetve ezekkel együtt emlegetni a kereszténységet valójában sértés a kereszténységre nézve.Ezek magánéletben illetve liberó, kozmó felfogású fazonok, nyilván becsúszik a legtöbbnél mindenféle kontrollálatlan szex, fesztiválok, something lájt drog alkalomadtán.Kereszténység nyomokban se, néha karácsonykor-talán. Aztán a háttérben álló, legnagyobb hatalmú sötét figurákról pedig mindent el lehet képzelni,még a patással lepaktálást is, de kereszténységet semmiképpen. És ugyanez a szavazóknál dettó.Az átlag fidesz szavazó semmivel se keresztényebb mint egy dk, vagy maszop szavazó, ha még egyáltalán van ilyen. Azaz semennyire sem....Valószínű, hogy az idős korosztálynak tetszik ez "népnemzeti-keresztény" megjelölés, talán gyerekkori nosztalgiából.talán mert ebben a világban ez az egyetlen igazi érték, és ezt valahol érzik sokan...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.23. 20:40:04

@kewcheg: valahogy így gondolom én is. Ezért sem tudják megmondani, hogy mit értenek keresztény illetve nemzeti értékek alatt

enrikokaruszo 2019.09.23. 20:46:51

ebben a médiauralta, naponta felhabzó hangulatú, kaméleon világban valóban a kereszténység az, amire sokan a stabilitás zálogaként tekintenek...szörfösök ellenében egy sziget, ha tetszik

kewcheg 2019.09.23. 20:52:20

Plusz vajon mennyire népnemzeti.keresztény képződmény a kormányzó pártok által ezerrel támogatott sziget fesztivál? Volt, Balaton sound...hm?? És ezek mind a fiataloknak szólnak.Nem nagyon hallom hogy a fiataloknak nagyon promóznák a csíksomlyói búcsút, a Szent Jobb körmenetet, etc.etc....Azaz mindenkinek azt, amire igénye van....

kewcheg 2019.09.23. 20:59:11

@sefatias: igen és valójában azok az értékek amiket a ezek a korm. párthoz közeli mérvadó körök közvetítenek, mondhatnám azt is, amivel inspirálják főleg a fiatalságot, azok aztán már kurvára nem népnemzeti-keresztény értékek: ezek a Mammon hódolói, az ő istenük a Maserati Ghibli Quattroporte, az ezer négyzetméteres villa Budán, Gucci, etc.etc....miről beszélünk???

kewcheg 2019.09.23. 21:32:43

@sefatias: Jó írások.Egyetértek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.23. 21:55:28

"Egész pontosan mik is azok a keresztény és nemzeti értékek?"

Egész pontosan mi is az a jogállamiság és mik azok az alapvető európai értékek, amiket az EU Magyarországon számon kér?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.23. 21:58:37

@sefatias:

Nem vagy te buta ember, sőt. Biztos rá fogsz jönni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.23. 22:03:10

@sefatias:

Akkor még gondolkozz. Ezek a kérdések összefüggenek. Okos ember vagy, majd rájössz, hogyan. A sehogy rossz válasz.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.23. 22:06:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem az van, hogy te mint keresztény/nemzeti értéket képviselő szintén abba a csoportba tartozol, akiknek fingjuk sincs arról, hogy mit is jelentenek ezek, és most megpróbálsz másról beszélni, hogy erről ne kelljen. Amúgy is mindig ezt csinálod

rasztaszív 2019.09.23. 22:20:44

jelezném,már az is behódolás a klerikális agymosásnak,ha elfogadjuk,hogy a két fogalomnak bármi köze lenne egymáshoz.kizárólag a klerikális férgek érdeke ma már úgy csinálni,mintha a nemzeti gondolat valahogy az övék lenne - miközben évszázadokon át egész európában körmük szakadtáig küzdöttek ellene.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.23. 22:27:27

@sefatias:

"te mint keresztény/nemzeti értéket képviselő szintén abba a csoportba tartozol, akiknek fingjuk sincs arról, hogy mit is jelentenek ezek"

Szerintem az van, hogy te mint a jogállamiságot és az európai értékeket képviselő szintén abba a csoportba tartozol, akiknek fingjuk sincs arról, hogy mit is jelentenek ezek, és most megpróbálsz másról - a keresztény és nemzeti értékekről - beszélni, hogy ezekről ne kelljen.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.23. 22:29:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnálom! Tévedsz. Sem a jogállamiság nem a szívem csücske, sem az európai értékekkel nem tudok mihez kezdeni. Megint te találtad ki, hogy mi a véleményem. Ezt is eljátszottad már párszor. És utána magaddal vitázol :D

hollario 2019.09.23. 23:32:36

A keresztények és a nemzetiek számára valójában csak az az érték, mait el tudnak lopni. Jó, a szenteskedő nagyképűség megy, csak erkölcs nincs mögötte.

Reterátbúvár 2019.09.24. 01:50:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát a jogállamiság pont nem egy kategória ezekkel, mert az - a nemzeti, keresztény, vagy épp az európai értékekkel ellentétben - azért igencsak pontosan körülhatárolható dolog.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 06:09:35

Nemzeti érték: a nemzeti közösség fennmaradása, az ország szuverenitása.

Keresztény érték: ez meg a keresztény erkölcs fennmaradását jelenti, pl. ne legyen abortusz, pedofil és homokos jogok, ateista szellemű közoktatás.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 06:20:24

@MAXVAL bircaman közíró: Le tudnád vezetni az újszövetségből az abortuszra a homokos jogokra és az ateista szellemű közoktatásra vonatkozó részt? Leírnád, hogy ezek az értékek, hogyan következnek Jézus tanításaiból?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 06:31:55

@sefatias:

A gyerekek megrontása és megölése káros. Ennyi az egész. Ne ölj, ez a parancsolat, s nyilván a gyerek se nem ellenség, se nem bűnöző, hogy ne vonatkozzon ez rá.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 06:33:40

@MAXVAL bircaman közíró: Ez nem keresztény érték. Ez az egész világon, vallástól függetlenűl az

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 06:39:44

@MAXVAL bircaman közíró: tévedsz. Ezek már a keresztény kor előtt is teljesen jogos elvárások voltak. A világon minden korban, minden területen büntették a gyilkosságot. Le tudnád vezetni az újszövetségből az abortuszra a homokos jogokra és az ateista szellemű közoktatásra vonatkozó részt? Leírnád, hogy ezek az értékek, hogyan következnek Jézus tanításaiból?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 06:43:22

@sefatias:

Európában ez csak a kereszténységgel jelent meg.

Homokizmus - Római levál 1. fejezet.

Abortusz - ne ölj.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 06:46:15

@MAXVAL bircaman közíró: A római levelet keresztényeknek írták. És ha az abortuszt a ne öljből vezetjük le (hozzáteszem jogosan) az akkor is csak azokra vonatkozik, akik az adott vallás tagjai. Azt is mutasd meg, hogy a keresztények számára fontos értékeket mindenki számára kötelezővé kell tenni

Fülig José 2019.09.24. 07:00:51

@sefatias: te tényleg a birkával vitázol?! öregem, EZ az igazi keresztény érték... :-)
amúgy ez a keresztes lózung forintra ugyanaz a szar, amivel a népek száját tömték évszázadokon keresztül. a különbség az akkori alakok meg a fideSS -hívők között mindössze annyi, hogy míg amazoknak esélyük sem volt átlátni a szitán (ti. a klérus semmi egyéb mint világuralomra törő szekra a vallás pedig egy iga az emberek nyakán), emezek önnön ostobaságuk miatt képtelenek rá.
a nemzeti érték, na ja. mindig csak a saját érdekedet nézd,
szarjál rá mások kit kértnek tőled és sértődj meg ha ezt számonkérik, de a stexet a közösböl tedd zsebre (építs stadiont, kisvasutat, űrkikötőt, birka híveid hadd ugráljanak örömükben). és legyél naggggyon büszke erre a tettedre. pfuj.

kewcheg 2019.09.24. 07:34:34

@MAXVAL bircaman közíró: na most lyukra szaladtál:a kormány - valószínűleg a PM legnagyobb lánya kedvéért - kiemelten támogatja a liberó,kozmó drogos,szabad szexes Sziget,Volt,Sound és egyéb fesztiválokat.Kiemelten támogatja a most nyíló csilliárd tandíjas magániskolákat,ahol nem népnemzeti,keresztény a tananyag, hanem elvileg oxfordi, véleményem szerint pedig liberó,kozmó, teljesen nemzetekfeletti, csodálkoznék ha egyáltalán lenne ott hittan.És láss csodát államtitkárok,polgármesterek is oda járatják a gyerekeiket, nem kérnek a népnemzeti "maszlagból..." És még sorolhatnám.Akkor kinek is szól a népnemzeti cucc? Aki vevő rá.Aki másra vevő, annak az szól....nem ezt hívják elvtelenségnek???

jatagán9 2019.09.24. 07:35:57

Elolvastam a két posztodat is a keresztény értékekről. Ezekben jól látható a hiba. Új fogalmakra van szükséged, hogy le tudd írni az ellentmondást. Megkülönböztetjük a hitbéli kereszténységet, te a fentiek alapján csak ezt ismered, a politikai kereszténységtől. Mindenki más a templomon kívül többnyire ez utóbbira gondol, amikor keresztény értékekről beszél, ezért elvárni tőlük a hitbéli kereszténységet értelmetlen. A politikai kereszténységnek nincs szüksége hithez, nincs szüksége istenre, Jézusra, pápára és nem is a Bibliából nyeri a legitimitását. A politikai kereszténység egy közösségképző hívó szó, aminek le lehet írni a tartalmát, de egyáltalán nem fog egyezni a hitbéli kereszténységgel. A közös metszetük természetesen azért jelentős.
Hasonló ehhez a nemzetfogalom is, a kettőt sokszor össze is kapcsolják, hiszen mindkettő erősen és régóta jelen van az európai és az innét származó kultúrákban, a társadalomban és más jelentős alcsoportok kiindulópontjai (pl. erkölcs).

Orbánék természetesen rájátszanak arra, hogy a kettőt keverjék, bár néha lelepleződnek. A kettő keverésének az oka, hogy azok, akik számára ismeretlen ez a distinkció, utóbbit hallva az előbbire gondoljanak és érzelmileg tévesen elköteleződjenek.

Donatus a Jerbiton 2019.09.24. 07:52:55

Magyarországon a keresztény értéket a magát nemzetinek mondó hatalom kiszolgálását jelenti, ahol természetes a klientúraépítés, a lopás, a hazudozás, emberek éheztetése, másként gondolkodók kigúnyolása, tönkretétele, ahol az álszentség és a kétszínűség a legfontosabb jellemvonás. Valamint az, hogy az egyházak a pénzért, amit szó szerint öntenek rájuk, az egészet még hirdetik is.

MACISAJT 2019.09.24. 07:58:48

Adok néhány támpontot.

Keresztény érték= nem judaista.

Keresztény érték =Isten Tízparancsolatát sorvezetőnek tiszteli.

Keresztény érték= Isten, Haza, Család háromságot tekinti legfontosabbnak , ellentétben azokkal akik ezt bármi áron rombolnák.

gyongyi70 2019.09.24. 08:06:28

@jatagán9: " mindkettő erősen és régóta jelen van az európai és az innét származó kultúrákban, a társadalomban"

Kérdés, mit értünk azalatt, hogy "régóta"

A kereszténység - mint európai érték... hát, izé, hallottál már a vallásháborúkról, inkvizícióról, és hogy a kereszténységnek pontosan hány ága-boga-leágazása van?

A nemzet fogalma is igen ifjú dolog, csak a XIX. században jelent meg, előtte semmi jelentősége nem volt, sőt, Európa egyes részein még a XX. század elején sem. Amikor viszont rájöttek, hogy emiatt is lehet gyűlölni és gyűlöltetni, akkor sok véres háborút vívtak miatta. Az utolsókat épp a szomszédunkban, amikor Jugoszláviát sikerült sok kis darabra szétszeletelni, holott egy nyelven beszélnek...

gyongyi70 2019.09.24. 08:08:04

@MACISAJT: Ki akarná ezt bármi áron "rombolni"?

Nerevaryne 2019.09.24. 08:11:55

"Eddig kétféle választ kaptam. Az egyik a kérdésem kitörlése az admin által, a másik pedig a kérdéses oldalról történő kitiltás. Mindez minden válasz nélkül...." "Mindebből úgy tűnik, hogy ezeket a fogalmakat a felhasználójuk nem tudja feltölteni semmilyen tartalommal."

Itt érzek egy elég vaskos logikai ugrást. Szerintem az első következtetés amit ebből levonhatsz, hogy nyilvánvaló provokációnak, netes trollkodásnak lett ítélve a kérdésed és ezért kerültek törlésre. A nemzethez tartozás, vagy a keresztény hit olyan, mint a szín: ha látod akkor egyértelmű, vak embernek meg hiába magyarázod úgyse fogja megérteni. Erre intellektuális kampányt építeni elég árnyékbox-szagú.

Hiába kérsz definíciót a keresztény értékekre, mert az mindenkinek más (köszönd az egyházaknak, hogy szabad kezet adnak a papoknak az interpretációban), talán néhány pontban egyezik, de ha mondjuk lelkészeket kérdezel bloggerek helyett lehet hamarabb kapsz választ. Ha tényleg ennyire érdekel, nem csak egy kényelmes eszköze ez a kérdés egy bizarr személyes hadjáratnak, akkor járd sorra a nagyobb egyházak néhány templomát, és interjúvold meg a papokat. Szívesen meghallgatnám, vagy olvasnám a leiratot.

Nekem a keresztény értékek közé befér a melegházasság támogatása, bár én nem vagyok katolikus. De a gyerekházasság támogatása vagy a többnejűség már nem fér bele, ez pedig kulturális öröksége több keleti vallásnak. Példa van rá Európából, királyi családok között előfordult a gyerekházasság, de széles körben életidegen. Ebből a szempontból teljesen mindegy, mit ír a Biblia, mi Európában nem vagyunk olyan szigorúak a szavakkal, mint a puritánok a tengeren túlon vagy a teokráciák tőlünk keletre. Azért hivatkozunk nemzeti vagy keresztény értékekre, nem pedig Európai értékekre (ami elméletileg a kettő együtt), mert az Európai értékek fogalom már foglalt, és a neoliberális központi értéktelenséget jelenti (mindenki maga dönti el neki mi fontos, közös kultúra nincs, majd lesz valahogy) ami remekül működik amíg mindenki így gondolkodik (tehát papíron, maximum baráti társaságban) de ez már másik téma.

Keresztény és nemzeti értékeken azt az értékhalmazt értjük, ami a kisebb, valamely pontban érintkező, de több ponton eltérő Európai, kereszténység-alapú kultúrahalmazok elsöprő többsége számára elfogadható.

Ahhoz, hogy ebből pontos lista legyen, közvéleménykutatást kellene végezni Európa-szerte a különböző felekezeti tagok és a vallástalanok között. Ha tényleg érdekel, végezd el.

Sir Galahad 2019.09.24. 08:24:48

A "keresztény" jelen esetben egy politikai fogalom, nem lehet levezetni a Bibliából vagy a kereszténység tanaiból. A kérdésednek kb. annyi értelme van, mint amikor azt kérdezi valaki, mi az összefüggés az idő, a tér és a tömeg között. Mielőtt fizikai megoldáson gondolkoznál, elárulom : az, hogy ha jó az idő, a téren tömeg van. A tiltásra meg alighanem az a magyarázat, hogy rájöttek, te provokatív jelleggel nem vagy hajlandó belátni, hogy a "keresztény" kifejezést nem csak vallási értelemben lehet használni.

MACISAJT 2019.09.24. 08:26:26

@gyongyi70: "Ki akarná ezt bármi áron "rombolni"?

Az Isten, Haza, Család szentháromságot?

Pl. a "liberálisok". Se szeri se száma ezek ellen indított támadásaiknak.
Pl. nem véletlen a hisztéria ami von der Leyen megválasztott bizottsági elnök elen indult, miután az egyik biztosi portfóliónak az Európai életforma védelme nevet adta.

Vagy az apró klán vágya:
"Az Európai Egyesült Államok meg fog valósulni!"

És az sem véletlen, hogy a "liberálisok" bezzegembere most éppen Ferenc, akit Ratzinger példátlan megpuccsolása után avanzsáltak, és akit azért szeretnek mert láthatóan ha megélheti, még egyházszakadáshoz vezeti a katolikusokat.

Tony Multh 2019.09.24. 08:28:09

1 - helyes hogy feltetted a kérdést
2 - kommentekből is látszik - zavar van a fejekben
3 - a keresztény szó azért pontatlan - mert alapvetően teocentrikusságot - azaz Teremtő centrikusságot - szeretene jelenteni
4 - mi a Teremtő centrikusság ? - annak a belátása, hogy mindez amit érzékelünk az Univerzumban, az nincs magától
5 - az emberi okoskodás maximum a Nagy Bumm-ig tud visszamenni - azaz Bumm és lett a lét
6 - voltaképpen már Mózes is ezt hallotta az "Én vagyok (aki vagyok)" - kifejezésben
7 - tehát az új kérdés:Mi/Ki van ha még nincs a van? -
8 - erre a válasz az érinthetetlen, láthatatlan, felfoghatatlan, létetéstől független Teremtő - azaz maga a Lét, ami maga a Semmi
9 - érzékelhető ez mind a Nirvána, mind a Tao - de a Jahve, a Manitu nevekben - azaz az össz Emberiség érzete: a Lét nem önmagától való - az Intelligens Design:Értelmes Tervezés - a Teremtő centrikusság
10 - ennek az ellentéte - az egész dologgal szembeni "érdektelenség" - ami lehet tagadás, nemtörödömség, stb

Igy jutunk el a pontatlan "keresztény" szóhoz - ismétlem azért pontatlan, mert többet szeretne a szó mondani, mint amennyit tud a szó mondani
A keresztény szó az emberiség történelmében megjelent Teremtő Fiára (Názáreti Jézus) utal

1 - az össz Emberiség érezte a teremtettséget
2 - az össz Emberiség kereste a választ
3 - az össz Emberiség adott saját magának válaszokat: Napisten Tammuz, Zeus, Izis, stb
4 - az össz Emberiség érezte a saját válaszainak pontatlanságát - és várt, keresett végleges, megnyugtató választ a kérdésre: Mi/Ki van ha még nincs a van?
5 - az össz Emberiség várta az Eljövendőt - a Válaszadót -
6 - az össz Emberiség ma is vár és keres: nem irtad volna ezt a blogodat, és nem lennének a kommentek ha meglenne a végleges, megnyugtató válasz a kérdésre: Mi/Ki van ha még nincs a van?

Tehát a keresztény szó az emberiség történelmében megjelent Teremtő Fiára utal, azaz Magának a Teremtőnek az össz Emberiség számára adott válaszára: "Én vagyok (aki vagyok)"

Ujabb kérdés: Válaszolhat-e a Teremtő?

1 - logikus, hogy válaszolhat, ha egyszer van és teremtett - minek teremt, ha nem érdekli az amit teremt - Intelligens Design: azaz Értelmes Tervezés

Tehát: a Teremtő Értelmes és Gondoskodó

2 - Ha Értelmes és Gondoskodó az a Mi/Ki, aki van ha még nincs a van - akkor ez a Mi/Ki csak Egy lehet és Jó

Ujabb kérdés:Miért lehet az embernek akkor erre a Mi/Ki-re azt mondania, hogy "lesza*om"?

3 - Mert Értelmes! Aki Értelmes, az értelmes együttmüködést akar attól amit/akit teremt. Lásd robotok: az ember is azt várja a robottol, hogy értelmesen válaszoljon a kérdésekre, ezért értelmes válaszokat táplál előre a robotba. A Tökéletesen Értelmes nem irja meg a válaszokat, hanem szabadságot ad, annak akit teremt, hogy azt válaszoljon a teremtménye, amit akar.

Ujabb kérdés: az Univerzum minden teremtménye szabad? Ha szétnézünk látjuk, hogy nem! A bolygók adott pályán mennek unos untalan. Az állatoknak az ösztöneik diktálják hogyan éljenek, és nem kérdezik önmaguktól, hogy miért így vagy úgy kell éniük. Kérdezi-e a bolha, hogy miért kell ugrania, miért nem léphet? Kérdezi-e a bálna, hogy miért kell úsznia, miért nem járhat?

Mi emberek, ugy látjuk rajtunk kivül senki nem kérdezi, hogy "miért"? Ugy látjuk, rajtunk kivül senki nem kérdezi "mi az értelme"?
Mi emberek, ugy látjuk - hiába kutatjuk eddig még nem találtuk - rajtunk kivül nincs értelmes lény az univerzumban.

Mi emberek, ugy látjuk, jogunk van kérdezni. Egy öreg bácsi mondta nekem ezt egyszer. "Miért születtem hébernek, miért nem inkább négernek?"

Mi emberek, ugy látjuk, jogunk van a szabadsághoz. Nekünk a Szabadság érték.
Teremtő Ajándéka a teremtményének a szabadság - mert az Értelmes Teremtő értelmes és szabad teremtményt teremt, hiszen az Értemes számára Jó együtt lennie azzal, aki Hozzá hasonlóan értelmes.

"A hasonló hasonlónak örül" - mondjuk.

Tehát keresztényi értékek: Teremtői képmásra való teremtettség és szabadság.

Talán segítettem megválaszolni a kérdésedet: mik a keresztény értékek.

Nemzeti értékek: - alapvetően különböznek nemzetről nemzetre.
A magyarok esetében szerintem kettősség van jelen.
Az idővonalon elválasztható az 1000-es dátum elötti és utáni periódus.
Az 1000 elötti periódus értékei a magyarokra jellemző zenében, müvészetekben kézzelfogható
Az 1000 utánni periódus értékei, meg a fent taglalt keresztény értékek elfogadásának a termékei hitvilágban, szellemiségben.

vergyula 2019.09.24. 08:36:27

@MACISAJT: Nem látok ellentmondást az Európai Egyesült Államok és az Isten, Haza, Család között.

Tartalom 2019.09.24. 08:39:05

@midnight coder: belefárad helyett belejön-t akartál mondani...

gyongyi70 2019.09.24. 08:39:10

@MACISAJT: Tudod mit jelent a liberális szó? Én magamat liberálisnak vallom, de attól még hívő vagyok, e kettő nem zárja ki egymást. 20 éve boldog házasságban élek, a családunkban nem divat a válás, mozaikcsalád, számomra így természetes, de ettől még nem köpködök arra, aki ilyen lapot húzott.
A liberálisok semmit nem kívánnak lerombolni, csak épp ráerőltetni se semmit senkire.
A keresztény értékek elég egyetemesek ahhoz, hogy más vallásokban is visszaköszönjenek. Az én szemben a különböző vallások különböző nyelvek, amelyeken az emberek Istennel próbálnak szót érteni. Nem tudjuk, melyik nyelv jobb, melyiket érti inkább, de hasonló módon próbálkozunk..
A nemzeti érték az én szememben elsősorban politika. Pont azért, mert elég behatóan ismerem a történelmet. Semmi kivetnivalót nem látok az Európai Egyesült Államokban, szükségszerűség, ha nem akarunk skanzenné süllyedni a világban. Attól még az ún. nemzeti értékek fennmaradhatnak, bár számomra továbbra is homályosak, mik ezek, mert én injább az emberu értékekben hiszek.
Ahogyan a távoli jövőben, ha kiderül, hogy mégsem vagyunk egyedül, akkor célszerű lesz a Földet, emberiséget is egységesen irányítani, mert csak akkor leszünk számottevő tényező a Galaxisban.

Tartalom 2019.09.24. 08:51:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem fog rájönni. Nem keresztény. Csak zavarja, hogy a kormány nem keresztényellenes és nem magyarirtó. Ennyi. De hát ezért lehet böröndöt meg egyutas repülőegyet váltani, és elutazni végérvényesen olyan országba ahol ölik a keresztényeket és a kormány keresztényellenes. Ott nyugodtan folytathatja békés életvitelét tovább. Nem kell hőbörögnie, meg gyülölködnie, hiszen ott hasonló emberek veszik körül.

Psyman 2019.09.24. 08:53:12

Valódi keresztény nem szavaz a Fideszre, hiszen az alapvető Krisztusi tanokat tagadják, illetőleg arra hivatkozva teszik pont az ellenkezőjét. Orbán szerint a keresztény értékek azok, amikre ő azt mondja, de ezek köszönőviszonyban sincsenek a valódi kereszténység tanításaival.
Nagy kár, hogy ehhez közben a kilóra megvásárolt egyházi vezetők még mosolyogva asszisztálnak is.

Minden ballib bérretteg 2019.09.24. 08:59:51

@sefatias:
Biztos elégedett vagy magaddal.
Az összes auteista ballib kereszténygyűlölő, aki itt trollkodik évek óta mélyen egyetért veled.
Tiszta mázli, hogy ti fingjátok a passzátszelet, és mondjátok meg mi a keresztény és a mi a nemzeti.
Ettől sokkal fontosabb kérdés pedig, hogy miért veszed magadra kényszeresen ezt az álcát, miközben a ballib elkúrók seggét nyalod.

midnightcoder2 2019.09.24. 09:01:37

@gyongyi70: Jugoszlávia már Titó idején is szögesdróttal volt összdrótozva, a szerbek, horvátok és bosnyákok már akkor is eléggé utálták egymást, csak szônyeg alá volt söpörve a dolog.

Minden ballib bérretteg 2019.09.24. 09:02:26

@Tartalom:
A posztírót, és a többi ballib seggnyaló trollt legjobb lenne figyelmen kívül hagyni.

Az egyetlen céljuk a rombolás, mint a nemzeti mind a keresztény értékek mentén, amit ezerszer bizonyítottak.

De nem lehet, mert közben van pofájuk magukra ölteni azt a mázat, ami ellen küzdenek.

Nerevaryne 2019.09.24. 09:14:40

@Psyman: Egyetlen politikai irányzat sem összeegyeztethető egyik vallás tanaival sem. Maguk az egyházak sem tartják be a krisztusi tanokat. Ha itt húzzuk meg a mércét akkor tulajdonképpen senki sem valódi keresztény.

Egyallampolgar 2019.09.24. 09:19:10

Nyilván vannak nemzeti értékek és vannak keresztény értékek. De ezeknek nincs közös halmaza.
Krisztus nemzetközi. Krisztus zsidóként a zsidó hitet reformálta meg, újítottam meg azzal, hogy a kegyelem és a szeretet fontosabb érték mint az igazság illetve a zsidők Istenét (JHVH valszeg Jahvé-nak ejtették) azokra is érvényessé tette akik nem követik mózes életvitelét.
A nemzet az teljesen más. A nemzet az a kultúrához és a történelemhez való kapcsolat. A kultúra az, hogy az ember ismeri a népzenét ésvagy a táncot, ésvagy az irodalmat stb. Aki ismeri a kultúrát és a törtémelmet van hozzá kapcsolata annak van nemzeti érzése.

body_andras 2019.09.24. 09:22:42

Ez az álságos, gusztustalan kereszténykedés Kövér Lacival és Semjén Zsolttal az élen a legundorítóbb dolog ami valaha ebben az országban történt. Az igénytelen trash-bulvár médiával és a mulatós zenével karöltve megsemmisítíő csapást mérnek a magyar kultúrára. Csak reménykedhetünk benne hogy a Fidesz generációjával együtt ez szép lassan ki fog halni, de sajnos minden erejükkel be akarják szennyezni a fiatalokat is. Ha ők is elesnek a szellemi szabadságuk és igényességük elleni ostromban akkor ennek a nemzetnek vélt valaminek befellegzett.

room_101 2019.09.24. 09:23:30

A keresztény értékek azok, amelyeket bunkósbotként az ellenségeinken kérünk számon, és azért jó, ha nem lehet egyértelműen meghatározni őket, mert így a vádak elleni védekezés sokkal nehezebb, ha nem tudod mit is kérnek számon rajtad.

room_101 2019.09.24. 09:26:17

@Minden ballib bérretteg:

A máz, amit magadra öltöttél a stílusoddal, most akkor példa, vagy ellenpélda akar lenni a keresztény értékekre?

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2019.09.24. 09:31:44

Számomra fontos nemzeti érétk volt a magyar műszaki felsőoktatás jó minősége. Néhány évvel ezelőttig. Mára már sajnos a tudás nem versenyképes, itt is csak a nagy múlt maradt. Az ezredfordulóm egy finn managerem szerint egy magyar programozó három finn, német fejlesztővel ért fel.
Eltelt majd húsz év, és a magyar programozó mára a hőzöngő, nagypofájú, meg nem értett bizonytalansági tényező. Románok, Szlovákok mára jobbak, az indiaiak is. A kínaiak is. Vége, a nagy magyar okosság már nem tekintehtő kiemelkedő nemzeti értéknek.

A keresztény értékeket direkt nem említem, mert azok nem nemzetiek, és főleg bitorolt dolgok. Magukévá tették, mint az egyszeri kóristagyereket. Mihelyst valaki meg tudja mondani milyen is lehetett a család az első sámán manipulációi előtt, el tudjuk dönteni, hogy az egyházak hozzátettek vagy elvettek e ebből az intéményből.

Minden ballib bérretteg 2019.09.24. 09:34:04

@body_andras: Ki kell ábrándítslak.

Az ÁVH-s keresztény és nemzet gyűlölő komcsik generációja, a Kovács Laci, Horn, Lendvai Ildikó féle generáció hamarabb kihal majd.
A kereszténységet meg a komcsik 50 éves üldöztetése se tudta kiirtani a magyar nemzettudatból.
Neked és ballib elkúró haverjaidnak se fog sikerülni.
Ebben biztos lehetsz. :D

Minden ballib bérretteg 2019.09.24. 09:38:57

@room_101:

Én kérlek már rég nem képviselem a keresztény értékeket. A ballib keresztény és nemzet gyűlölő trollokat, csak a saját fegyverükkel lehet visszaverni.

És abban a szeretet, megbocsátás szó nem szerepel.
50 év alatt a ballibek a kommunista diktatúrában ezzel visszaélve hírdették meg a kereszténység elsöprését, kiirtását célzó hadjáratukat.
Épp mint mostani ideológiai társaik a baloldalon, és a legröhejesebb, hogy a liberalizmus nevében teszik ugyanezt.

gyongyi70 2019.09.24. 09:41:16

@midnightcoder2: Hm. És mit utáltak egymáson egészen pontosan? Milyen nemzeti érdekeik sérültek a közös országgal, miközben a horvátokon kívül egyik sem volt huzamosabb ideig soha nemzetállam?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 09:43:01

@sefatias:

Minden államnak vannak alapjai. Semleges állam nincs. A kérdés, ezek az alapok mik legyenek. Erről szól a vita.

body_andras 2019.09.24. 09:44:00

@Minden ballib bérretteg: A komcsik már rég megbuktak Öcsi. Azért mert valaki nem áll be az ájtatos, aberrált szektádba, még nem tartozik közéjük. Ma pedig háztáji ellenzéket játszanak a skizofrén Vezérednek. Büszke lehetsz rájuk.

Minden ballib bérretteg 2019.09.24. 09:46:50

@gyongyi70: Ezt talán tőlük kéne megkérdezni, hogy miért nem tetszett a közös állam terve a Jugoszlávián belüli nemzeteknek.

Egyébként a felvetésed hogy a nemzet fogalma viszonylag újkelető az jogos.
Ennek oka, hogy az ország és nemzet fogalmak ugyanazt jelentették elötte.

Kétféle módszertan indokolta a nemzet fogalmának bevezetését.
Az egyik az a nemzetek erőszakos összeolvasztása lásd Jugoszlávia, a másik pedig a nemzettest erőszakos megcsonkítása lásd Trianon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 09:49:03

@kewcheg:

S engem miért érdekeljen kit támogat a kormány? Nem vagyok a kormány tagja, se alkalmazottja.

Minden ballib bérretteg 2019.09.24. 09:49:06

@body_andras:

Megbuktak a komcsik az igaz, de többek között a kereszténygyűlöletet szító ideológai förmedvényük, az ma is itt nyer képviseletet pl általad is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 09:51:28

@jatagán9:

A modern magyar politikában 2 tábor van: nyugatpárti és nyugatellenes. Ezzeket szokták sokféle módon nevezni. Pl. a nyugatpártiság neve lehet urbánus, kicsit durvábban zsidó, a legújabb időkben meg liberális és/vagy baloldali. Míg a nyugatellenes neve lehet népi, nemzeti, keresztény, jobboldali.

Ennyi az egész.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2019.09.24. 09:52:14

@Minden ballib bérretteg: A kereszténység történelme sem a szeretet vagy a magbocsátás jegyében telt el. Egyetlen politikai szervezet sem kapott annyi időt, mint a kereszténység és bebizonyosodott, hogy a hatalmon kívül nem sok minden érdekli őket.
Ők nem valami jó új dolog, már kétezer éve rohadnak a nyakunkon, és bár bálványozzák önmagukat, több embert nyomorítottak meg, őltek meg, mint amennyit felemeltek a porból. Marha nagy templomokat építtettek maguknak, tt, szentté is nyilvánították sajáz egyházukat. Monjuk valóban egy csoda, ahogy üldözött mártírokból vérengző mészárosokká tudtak válni.
Röplapoznak csak a szép szavakkal, cselekedeteik főleg saját hatalmuk, vagyonuk növelésére irányulnak. Nem egy egészséges szervezet. Egy felvillágosult tanító szavait titkolják, ferdítik, remixelik megélhetési szándékkal. A legjobb dolog ami történt kétezer igen aljas évniy regnálásuk alatt, hogy önkéntessé vált. Hogy már nem botoznak, ha nem jársz templomba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 09:53:58

@Psyman:

"Valódi keresztény nem szavaz a Fideszre"

Ellenkezőleg.

A jelenlegi választékból a Fidesz áll a legközelebb a keresztény értékekhez.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 09:55:01

@Nerevaryne:

Mi a keresztény tanok betartása egy egyház által, miben nyilvánul meg?

Attilajukkaja 2019.09.24. 09:57:09

Azok ellen az álkeresztények ellen, akik mellüket döngetve hangoztatják folyton folyvást, hogy ők milyen nagy keresztények miközben gyűlölködést szítanak, lopnak, csalnak, hazudnak, ahol csak tudnak, elsősorban a valódi keresztényi meggyőződésűeknek kellene felszólalnia, harcolnia. De Magyarországon nagyon kevés Beer Miklós, Iványi Gábor vagy Márki-Zay Péter van, sajnos. Én nagyon tisztelem az igaz lelkű keresztényeket, mert ismerek jó pár ilyen embert, de vagy csak otthon merik elmondani a véleményüket, vagy a környezetük meg sem hallja őket. Viszont úgy élnek, olyan munkát végeznek, ami egyértelművé teszi, hová is tartoznak.
Sajnos olyat is láttam, akit egy idő után "megvett" a fideszes álkeresztény mozgalom, beszippantotta őket a túlélésért cserébe. Engedtek a kísértésnek. Néhányuk iránt megvetést, mások iránt sajnálatot érzek, mert amúgy értékes embereknek tartom őket. De ha elmúlik ez a fideszes álkeresztény őrjöngés, akkor majd újra elválik az ocsú a búzától, és újra értelmet nyernek a keresztény értékek. Hogy teret is nyernek, arra nem esküdnék meg. :o)

gyongyi70 2019.09.24. 09:58:24

@Minden ballib bérretteg: Nem, ez ennél bonyolultabb. A nemzet (az mi? Közös nyelv? akkor mi a helyzet a németekkel és osztrákokkal pl, és a dél-szlávokkal?) és az ország ország a XIX: századig két különálló dolog volt.
Pl. az olaszok és németek csak a XIX: század végén jöttek rá egyszer csak, hogy jé, ők egy nyelvet beszélnek, tehát egy nemzet, és lehetnének akár egy ország... Valójában még sokáig más hagyományai és mentalitásai voltak az olaszoknak attól függően, hogy honnan származnak, ahogyan mások voltak a bajorok, szászok is. Ma már ez sokat oldódott a mobilitás miatt. De visszatérve az eredeti felvetéshez: nemzetállamok politikai érdekből születtek. Az összefogás a hatalom megerősítését jelentette. Más esetekben valamilyen függetlenségi mozgalomhoz kapcsolódott: pl. az Oszmán Birodalomtól való szabadulást (görögök, bolgárok, albánok, dél-szlávok), vagy az Osztrák-Magyar Monarchiától való függetlenedést (ami Trianonhoz vezetett). A nemzet dolog mindig egyfajta ürügy volt, amire lehetett hivatkozni. A 48-as forradalomnak is volt egy hosszú sornyi gazdasági-társadalmi-hatalmi oka, aminek erős leegyszerűsítése, hogy a magyar nemzeti önállóságért folyt. De mégis így tanítják a kisiskolásoknak, ám aki később is tanul történelmet, az rájön, hogy a kép árnyaltabb.

Attilajukkaja 2019.09.24. 10:01:26

@MAXVAL bircaman közíró:
"A jelenlegi választékból a Fidesz áll a legközelebb a keresztény értékekhez."
Na és a KDNP? Arról miért feledkeztél meg?
Amúgy biztosan lehetne mazsolázni a keresztény (vagy keresztyén?) értékekből, hogy találjunk néhányat, amit a Fidesz hangoztat. De mutassál olyat, amiért tesz is valamit - nem csak szlogenek szintjén, mint az állítólagos családtámogatás.

ez is egy vélemény 2019.09.24. 10:02:52

@Tompahawk:
Hidd el nagyra tartalak.
Ez a nyílt kereszténygyűlölet , amit képviselsz, sokkal becsületesebb, mint amit a posztíró tesz, aki éppen a keresztények nevében próbálja ugyanezt eladni .

Cakhát ugyanúgy nem értek veled se egyet, mint vele, csak őt még meg is vetem.

ez is egy vélemény 2019.09.24. 10:03:05

@Tompahawk:
Hidd el nagyra tartalak.
Ez a nyílt kereszténygyűlölet , amit képviselsz, sokkal becsületesebb, mint amit a posztíró tesz, aki éppen a keresztények nevében próbálja ugyanezt eladni .

Cakhát ugyanúgy nem értek veled se egyet, mint vele, csak őt még meg is vetem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:04:50

@gyongyi70:

Nem létezett közös nemzettudat Jugoszláviában. Mások voltak eleve a történelemi hagyományok.

A délszláv egység ötlete népszerű volt, de mindenki úgy képzelte el, ő fogja azt irányítani, a többi nép meg bólogat hozzá. Amint a szerbek lettek az irányítók, a horvátoknak már nem tetszett az egész, peidg eredetileg ők voltak a legnagyobb egységpártiak. Hozzáteszem, fordított esetben ugyanez lett volna.

Minden ballib bérretteg 2019.09.24. 10:06:16

@gyongyi70:

"nemzetállamok politikai érdekből születtek."
Ettől több is igaz. Nem csak politikai, hanem kultúrális, társadalmi, szociológiai, és üzleti érdekből születnek. A közös érdekképviselet kapcsán.

Nem véletlen, hogy éppen a nemzetek felhígítása, és a nemzetállamok eltörlése a ballibek által képviselt Soros birodalom célja (mely célt, a migránsok Eu-ba hurcolása pl felgyorsít).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:07:05

@Attilajukkaja:

A liberóknak mindig az a jó keresztény, aki nem tartja a keresztény elveket.

Ezért se szeretnék mi liberó szemszögből jó keresztények lenni.

gyongyi70 2019.09.24. 10:07:39

@MAXVAL bircaman közíró: És akkor visszatértünk a gyökerekhez: mi a nemzettudat, közös nemzettudat? Mitől tudott létrejönni az USA-ban, ahol mindenki bevándorló, leszámítva az indiánokat, és miért nem egy közös nyelvet beszélő országban?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:08:10

@Attilajukkaja:

A KDNP a Fidesz egy szekciója, nem önálló párt, ezért felesleges különn kezelni.

gyongyi70 2019.09.24. 10:10:20

@Minden ballib bérretteg: tehát a nemzet létrehozása/fenntartása érdek, nem valami eleve elrendelt szent örökség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:16:12

@gyongyi70:

Az USA egy új nemzet. jugoszláviában nem sikerült ilyet kialakítani. Miért?

Valószínűleg azért, mert Jugoszlávia nem migránsok új hazája, hanem helyükön élő már létező nemzeteké.

Attilajukkaja 2019.09.24. 10:17:16

@MAXVAL bircaman közíró:
"A liberóknak mindig az a jó keresztény, aki nem tartja a keresztény elveket."
És illiberális szemszögből? Ugyanezt elmondható róluk is.

"A KDNP a Fidesz egy szekciója, nem önálló párt, ezért felesleges különn kezelni."
Egyetértek. Már régen törölni kellett volna ezt a pártot, amely csak szégyent hoz a valódi keresztényekre.

gyongyi70 2019.09.24. 10:18:04

@MAXVAL bircaman közíró: milyen nemzeteké? Mi a nemzet? Mitől különbözik egy montenegrói egy szerbtől? Egy macedón a szerbtől? stb.

gyongyi70 2019.09.24. 10:19:23

@MAXVAL bircaman közíró: ui: és akkor miért sikerült németeket faragni a sokféle germánból és olaszokat a sokféle itáliaiból?

gyongyi70 2019.09.24. 10:19:31

@MAXVAL bircaman közíró: ui: és akkor miért sikerült németeket faragni a sokféle germánból és olaszokat a sokféle itáliaiból?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:19:57

@Attilajukkaja:

Miért hozna szégyent a keresztényekre a KDNP? A KDNP nem keresztény párt, hanem kereszténydemokrata párt, ami nem vallás, hanem egy liberális-konzervatív politikai irányzat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:22:12

@gyongyi70:

Macedón és szerb: 2 külön nyelv eleve.

Szerb és montenegrói: ugyanaz a nyelv, de külön fejlődtek, így külön nemzettudat alakult ki.

Miért sikerült a németeknél? Mert sikerült kialakítani egy közös nyelvet, s eleve volt egy közös történelmi tudat, plusz külső kényszer volt az egyesülésre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:23:31

@gyongyi70:

Olaszok. Alapvetően, mint a németek esete. Volt egy külsúő kényszer, ellen kellett állni a közös ellenségnek. pplusz közös törénelmi tudat, eleve az azonos nyelv. Sok minden hatott.

gyongyi70 2019.09.24. 10:25:00

@MAXVAL bircaman közíró: Tanultál te törit? Senki nem fejlődött külön, mind hányódott Bizánc, a bolgárok, a magyar királyok között, végül a törökök leigázták őket 500 évre. A szerb és macedón csak annyiban különbözik egymástól, mint két magyar nyelvjárás.

gyongyi70 2019.09.24. 10:26:51

@MAXVAL bircaman közíró: Németeknél, olaszoknál milyen közös történelmi múlt? Külön hercegségek, királyságok voltak. Több közös van a dél-szlávok történelmi múltjában: Oszmán Birodalom, egy ország.

Attilajukkaja 2019.09.24. 10:27:25

@MAXVAL bircaman közíró:
"A KDNP nem keresztény párt, hanem kereszténydemokrata párt, ami nem vallás, hanem egy liberális-konzervatív politikai irányzat"
A keresztényekre azért hoz szégyent, mert azt hazudja, hogy őket képviseli, ráadásul demokratikusan, vagyis meghallgatva őket. Ami természetesen nem igaz.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2019.09.24. 10:31:13

@ez is egy vélemény: Köszönöm, ez így fair.
Egyébként a keresztténység javára irandó, hogy olyan vélemények mint az enyém büntetlenül kimondhatóak. Talán sokszor túlzok, ragad el az idulat, esetenként felületes és igazságtalan is tudok lenni. Szerencsére ez a vallás mára elég liberális ahhoz, hogy ne ítéljen halálra.
Nekem könnyü, hiszen emberként definíció szerint tökéletlennek születtem és úgy is halok majd meg.
Amit érzek az egyház mint intézmény iránt az valóban tisztán negatív, hazugságot szomatolok, képmutatást látok. De igyekszem azt nem kivetíteni az emberekre, míg ha az egyház katonái, papjai is az illetők. Mert szerencsére nem a hitünk, hanem a cselekedeteink tesznek minket jó vagy rossz emberré.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:31:25

@gyongyi70:

Ne viccelj.

A macedón de facto bolgár, a bolgárból alkault ki a XX. sz. során, a szerb meg egy másik nyelv. S szerb meg bolgár nemzettudat van a IX. sz. óta, s ez sose volt azonos.

Hiába volt római, majd török uralom, az alatt se egyesült ez a két identitás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:34:41

@gyongyi70:

A XIX. sz. nacionalista mozgalma sikeresen tudatosított egy közös olasz/német nemzettudatot, s ez elterjedt, ennyi az egész. Az elterjedést segítette sok minden, amit már leírtam.

Jugoszláviában ilyesmi sose volt. Sőt se a monarchista Jugoszlávia, se a kommunista Jugoszlávia nem erőltette a jugoszláv nemzet ötletét, mindkét esetben "baráti délszláv népEK szövetsége" volt a hiavatalos szöveg.

gyongyi70 2019.09.24. 10:40:59

@MAXVAL bircaman közíró: akkor ismét megerősítetted: a nemzettudat marketing kérdése. Részemről ennyi.

Attilajukkaja 2019.09.24. 10:46:56

A nemzeti értékekről csak a saját érzéseimet tudom elmondani: jó magyarnak lenni, jó a magyar nemzetközösséghez tartozni. Mert ez is egy nagyon tarka-barka közösség, amely nem is mindig beszél egy nyelvet, és amelynek tetteivel nem mindig tudok azonosulni. De ezzel így vannak az írek, a bolgárok, az inuitok és a maurik is: szeretnek írek, bolgárok, inuitok és maurik lenni. Főleg a kulturális hagyományaik, az összetartozás természetes ösztöne miatt. Szeretik azt, amiben élnek vagy éltek az őseik. A baj akkor van, ha ez a nemzeti önérzet kirekesztővé válik, ha furmányosan felhasználja ezt valamilyen önjelölt diktátor a saját céljaira. Ebből mindig csak baj lett!
Neoplanta (ma Újvidék vagy Novi Sad) egy tipikus példa erre. Mária Terézia nevezte el így azt a várost, amelyben szerbek, zsidók, németek, magyarok és még ki tudja kik éltek, működtek együtt nagyon sikeresen hosszú éveken keresztül, amíg a háborúzásra vágyó politikusok meg nem jelentek a színtéren. Minden náció megtartotta az identitását, de egyik sem került fölénybe, mert az nem szolgálta volna az együttműködésüket. Ezt ma nyitott identitástudatnak nevezzük. Erre ma is nagy szükség lenne hazánkban (a világban?). Ápolni a magyarságunkat, de nem más nációk kárára.

Attilajukkaja 2019.09.24. 10:50:44

@MAXVAL bircaman közíró:
"Sose mondta a KDNP, hogy ők vallási párt."
Ezt miért hozod fel megint? Ki mondta, hogy vallási párt? Senki. De azt viszont sok millió embernek hazudták, hogy a kereszténység értékeit képviselik.
Vagy te hogyan értelmezed a kereszténydemokrata szlogent?

Psyman 2019.09.24. 10:54:24

@Nerevaryne: Engem nem érdekelnek az egyházak. Az, hogy valaki keresztény-e, vagy sem, betartja-e Krisztus tanítását, vagy sem, egyéni döntés kérdése. És ahogy ki is emeltem, a magyar keresztény egyházi vezetők legalább olyan bűnösek, mert vigyorogva tapsikolnak egy szolgálati Merciért cserébe ahhoz, hogy a kormány kiforgassa azoknak a tanoknak az értelmét, amelyek hirdetésére felesküdtek. Úgyhogy ilyen értelemben igazat adok neked, a magyar egyházakban, mint szervezetben sajnos nem sok keresztényi van. De ez még nem minősíti az egyes embereket.

@MAXVAL bircaman közíró:
Javíts ki, ha tévedek, de például úgy szól-e Jázus második parancsa, hogy "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat, kivéve ha az liberális, EU-párti, gyurcsányista, menekült, szegény, roma, orvos, tanár, tudós, akadémiai tag, újságíró, vagy más állásponton van, mint Orbán Viktor"?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:54:42

@gyongyi70:

A nemzettudat nyilván nagyrészt mesterséges, de kell hozzá reális közösségtudat. A semmiből nem lehet megépíteni. De ha megvan minden feltétele, még akkor se biztos, hogy sikerül kiépíteni.

Sokszor akkor is megvan, ha szinte minden hiányzik hozzá. Lásd arab nemzettudat.

Psyman 2019.09.24. 10:56:41

@MAXVAL bircaman közíró: KERESZTÉNY Demokrata Néppárt. Szerintem elég árulkodó elnevezés. Hogy a nevén kívül semmi keresztényi nincs benne, az tuti.
De ha már ennyire vehemensen véded őket, te mennyire tartod magad kereszténynek? Mármint nem Orbán-kereszténynek, hanem vallási-meggyőződési kereszténynek? Mi a véleményed arról, hogy Jézus azt mondja, "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat"? Ezt hogyan értelmeznéd?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:56:53

@Attilajukkaja:

A KDNP kereszténydemokrata, nem keresztény. Ez 2 külön dolog.

A kereszténydemokrácia alapötlete: a liberalizmust egyeztetni próbálni a keresztény elvekkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 10:58:37

@Psyman:

Azt mondod, egy keresztény nem politizálhat, nem lehetnek ellenfelei? Vajon jelenti-e a felebarát szeretete a mindenkivel való egyetértést?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 11:01:53

@Psyman:

Keresztény vagyok 1997 óta. Ez azt jelenti: elfogadom a keresztény alapelveket.

Mit jelent a felebarát szeretete számomra? Több dolgot:
- minden embernek emberi joga van, ezt elismerem,
- jóval közeledek mindenkihez, míg az nem ad okot ellenkező viselkedésre,
- nem teszek olyat másnak, amit nem szeretnék,ha más tenne nekem.

kvadrillio 2019.09.24. 11:19:48

mmm...hmmmmm.......a keresztyén érték az, hogy megmodják a hívőknek, kire kell savazni, a nemzeti pedig az, hogy úgy kölll umbuldázni a pályázatoknál, hogy MI KAPJUK A LEGTÖBB ÚNIJÓÓS PÉNZT !!!
..aki eztet másképp tudja, az HÜJJJJE !!!

...A ZISTEN, HAZA, CSALÁD MEG EGYÉB LÓÓÓZUNGOK, CSAK UNALMAS, HAZUG LÓÓÓZUNGOK..

JAHHH...ÉS A 10....PARANCSOLATNAK NEVEZET SABLON, SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM VOLT BETARTVA ! :o)))())

Attilajukkaja 2019.09.24. 11:21:37

@MAXVAL bircaman közíró:
"A kereszténydemokrácia alapötlete: a liberalizmust egyeztetni próbálni a keresztény elvekkel."
Ha ez így lenne, akkor igazam lenne: a KDNP-nek a keresztény értékeket kellene érvényesítenie az emberek meghallgatásával. Szerinted a szerencsétlen vasárnapi boltbezárás egy ilyen intézkedésük volt?
Amúgy meg egy kereszténydemokratának nem a liberalizmust, hanem a demokráciát kell ötvöznie a keresztényi értékekkel. Benne van a nevükben.

kvadrillio 2019.09.24. 11:22:54

JAHHHH.... és mégegy fontos dolog..., EZEN A FÖLDÖN AZ A LEGÉRTÉKESEBB ORSZÁG, AMELYNEK VAN ATOMBOMBÁJA ÉS A LEGTÖBB REPÜLŐJE MEG EGYÉB HADIESZKÖZE ! FÜGGETLENÜL A VALLÁSTÓL...:)

kvadrillio 2019.09.24. 11:25:07

@Attilajukkaja: EZEK PL. KERESZTÉNY ÉRTÉKEK........
Nagyjából 9 találat (0,40 másodperc)
Keresési eredmények
Internetes találatok
Élet és Irodalom, 2000/04. szám

www.es.hu › old
Gyulay Endre, Szeged-Csanádi püspök a hét elején kipattant bitanglista-botrány kapcsán kijelentette, hogy a plébániákon a hivatalos könyvelés mellett már ...
Az egyházi bevételek egyharmadát nem ellenőrizheti az állam

www.origo.hu › itthon
2000. jan. 27. - A katolikus egyház püspöki kara elzárkózik attól, hogy nyilatkozzon a szeged-csanádi püspökségben kipattant "bitanglista"-ügyben.
Adócsalással vádolja egy volt plébános a katolikus egyházat

www.origo.hu › itthon
2000. jan. 26. - Állítólag létezik egy úgynevezett bitanglista, amelyen a fekete pénzek szerepelnek, azok, amelyeket zsebbe fizettek ki, és nem fizettek utána ...
K-Monitor: Korrupció, Közpénz, Közbeszerzés, Kartell | K-Monitor

adatbazis.k-monitor.hu › database › tags › fine › cimkek › mno
Állítólag létezik egy úgynevezett bitanglista, amelyen a fekete pénzek szerepelnek, azok, amelyeket zsebbe fizettek ki, és nem fizettek utána sem adót, sem TB- ...
Belföld - 'Miért gondolja, hogy a politikában nem lehet ... - Index

index.hu › belfold › balogonline
Valóban létezik a Bitanglista - ismerte el Gyulay Endre Szeged-Csanád megyei püspök. - Tudom, hogy ez törvénysértés. Azt a törvényt , ami nincs tekintettel a ...

Donatus a Jerbiton 2019.09.24. 11:25:22

A Fidesz olyan messze van a kereszténységtől, mint Khomeini ajatollah.

Csak a hatalomszerzésre használja a kereszténységet, de a cselekedetei ezt nem tükrözik. Persze, ad pénzt az egyházaknak, de nem meggyőződésből, hanem azért, hogy a híveket megfelelő irányba tereljék.

Az egyházak is ezért okoznak nagy csalódást, mert a pénzért ellentmondnak azoknak
az értékeknek, melyeket követniük és hirdetniük kellene.

kvadrillio 2019.09.24. 11:27:06

ÉN pedig, ha jót akarok nevetni, nézem a Sas-kabarét...:))) vagy az Aradi-Varga show.---ttt...:O)

Attilajukkaja 2019.09.24. 11:29:23

@MAXVAL bircaman közíró:
"Mit jelent a felebarát szeretete számomra? Több dolgot:
- minden embernek emberi joga van, ezt elismerem"
Csak nehogy már ne te mond meg, hogy mennyi joga lehet!

"- jóval közeledek mindenkihez, míg az nem ad okot ellenkező viselkedésre"
Míg nem tér el a véleménye a tiédtől. Mert az már okot ad az álkeresztény gyűlölködésre, majmozásra.

"- nem teszek olyat másnak, amit nem szeretnék,ha más tenne nekem"
Pedig nap mint nap azt teszed, és baromi jól érzed magad a bőrödben.

Attilajukkaja 2019.09.24. 11:31:00

@Donatus a Jerbiton:
"Az egyházak is ezért okoznak nagy csalódást, mert a pénzért ellentmondnak azoknak az értékeknek, melyeket követniük és hirdetniük kellene."
Ez egy nagyon jó megfogalmazása a problémának!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 11:31:55

@Attilajukkaja:

Nem, a liberalizmusra született sokféle válasz létrejötte óta. S vannak elleneszmék és reformeszmék is ezek között.

A kereszténydemokrácia kb. azt mondja: igen a liberális alapeszmére, ha az álam keresztény elvek alapján korlátozza a nagytőkét és a szakszervezeteket is. Szóval legyen egyfajta szeretet a két ellenérdekelt osztály között.

Radikálisabb formája a keresztényszocializmus, mely elfogadja a marxi gondolatot részben, azaz nagyobb államot akar. S enyhébb alakja a keresztényliberalizmus, mely abban hisz, a keresztény elvek képesek kijavítani a liberális demokrácia túlkapásait.

Alapvetően Mo-on ez az eszme sose volt divatban, a "kereszténydemokrata" e,eve csak egy szólam volt, így nevezték el magukat aozk a kisgazdák, akik erősebben akartak tiltakozni a kommunisták ellen 1945-1949 között. Eredetében ezek azok a katolikus politikusok voltak, akik látva Horthy menetelését a csődbe, 1943-ben szembefordultak vele, de nem akartak közösködni a polgári liberális és kommunista mozgalmakkal.

A nevet ne nézd, az sokszor csalóka dolog.

Azt hiszem, érted, miért utasítom el a kereszténydemokráciát.

A mai KDNP egyébként eleve semmilyenideológiailag, mivel a Fidesz része, annak mindnekori politikáját másolja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 11:34:22

@Attilajukkaja:

""- jóval közeledek mindenkihez, míg az nem ad okot ellenkező viselkedésre"
Míg nem tér el a véleménye a tiédtől. Mert az már okot ad az álkeresztény gyűlölködésre, majmozásra."

Mióta gyűlölködés a másik ember véleményének elutasítása?

""- nem teszek olyat másnak, amit nem szeretnék,ha más tenne nekem"
Pedig nap mint nap azt teszed, és baromi jól érzed magad a bőrödben."

Sose teszek ilyet, ill. esetleg igen, nagyon ritkán.

kvadrillio 2019.09.24. 11:34:59

a hatalom pedig, minden országban azzal védi a hatalmát, hogy fentieken(fegyverkezéseken ) kívül elterjeszti, engelélyezi a pszichoaktív drogok és a vallás felélénkítését, elterjesztését...újra meg újra meg újra....., nehogy bármely következő generáció a faszba dobja ezt a NÉPHÜJÍTÉSI MÓCCERT !

kvadrillio 2019.09.24. 11:38:47

EGYÉBKÉNT MEG A LEGNEVETSÉGESEBB, LEGHUMOROSABB AZ, AMIKOR DROGOS, HARÁCSOLÓ, TOLVAJ FOSEMBERKÉK BESZÉLNEK, MESÉLNEK A KERESZTÉNYI ÉS NEMZETI ÉRTÉKEKRŐL.....:o))))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2019.09.24. 11:40:29

@kvadrillio: bocsika, de fenti karakterket is kurvára sajnáltam ettől a témától.

Attilajukkaja 2019.09.24. 11:44:32

@MAXVAL bircaman közíró:
"Mennyi az emberi jog?"
Az emberi jogokat nem kilóra mérik. Mi mennyi?

"Mióta gyűlölködés a másik ember véleményének elutasítása?"
Ha csak azt tennéd, de te direktben uszítasz például a melegek ellen. Gyanúsan sokszor és érzékletesen. Mintha érintve lennél.

"Sose teszek ilyet, ill. esetleg igen, nagyon ritkán."
Szóval észre sem veszed?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 11:47:12

@Attilajukkaja:

Te mondtam, mennyi az, ezért kérdeztem.

Nem uszítok a homokosok ellen, hanem ellenzem a homoklobbit és tevékenységét.

Aki valamit ellenez, az érintett? Azaz te pl. titokban fideszes vagy biztos...

Észre se veszem, mivel nem teszek ilyet.

Psyman 2019.09.24. 12:02:37

@MAXVAL bircaman közíró: Nem emlékszem, hogy mondtam volna olyat, hogy egy keresztény nem politizálhat. Igenis politizálhat, de más dolog keresztényként politizálni, és más dolog a keresztény jelzőt politikai célokra felhasználni. Főleg, ha valójában azt csak üres lózungként használják, és mögötte semmi tartalom nincs, ami csak nyomokban is emlékeztetne a kereszténységre.

"- minden embernek emberi joga van, ezt elismerem,
- jóval közeledek mindenkihez, míg az nem ad okot ellenkező viselkedésre,
- nem teszek olyat másnak, amit nem szeretnék,ha más tenne nekem."
Ebben látszik, hogy nem igazán érted miről is szól a kereszténység. Jézus tanaiban nincs reciprocitás, nem arról szól, hogy "kedvesen közeledek hozzád, de ha te csúnya vagy velem akkor én is csúnya lehetek veled". Éppen ellenkezőleg! Akkor IS kedvesnek kell lenned vele, ha ő csúnya veled.

A keresztény a szelídség vallása, nem összeegyeztethető azzal az állandó ellenségkereséssel háborús retorikával, és etikátlan lejáratókampányokkal, amit a Fidesz folytat. Hogy a gazdasági hozzáállásról már ne is beszéljünk.
Semmi szelíd, befogadó, elfogadó nincs abban, ahogy a Fidesz kormányoz. Vannak a "nemzetiek/keresztények", akik velük értenek egyet, és vannak a velük egyet nem értők, akik pusztán emiatt sorosbérenc/gyurcsányista/alkalmatlan/liberális/hazaáruló emberek, és ezért rájuk már nem érvényes a "keresztényi" szabályrendszer.

És ez egészen pontosan a kiforgatása annak, amit Jézus mond.

Már hallom a választ: "De hát ők is így..." "De ha nem így csinálnák akkor elsöpörne minket a....'"
És erre mondja Jézus, hogy nem a ti dolgotok ítélni, az Atya majd ítélkezik. Hivatkozhatnám a hegyi beszédet is, de most nem fogom. Ha valóban keresztény vagy, tudod mire gondolok.

Attilajukkaja 2019.09.24. 12:03:11

@MAXVAL bircaman közíró:
"Te mondtam, mennyi az, ezért kérdeztem."
Ilyet TERMÉSZETESEN sehol nem mondtam. Miért ferdítesz folyamatosan?

"Nem uszítok a homokosok ellen, hanem ellenzem a homoklobbit és tevékenységét."
És folyamatosan ellenük szónokolsz. Csak úgy süt belőled a gyűlölködés.

"Aki valamit ellenez, az érintett? Azaz te pl. titokban fideszes vagy biztos..."
Én mindig Fidesz-ellenes voltam. de te úgy forgatod a politikai és meggyőződési köpönyeged, ahogy éppen a hatalom diktálja.

"Észre se veszem, mivel nem teszek ilyet."
Honnan tudod, ha észre sem veszed? Vagy szeretnéd, ha egy makákó majomhoz hasonlítanálak?

MACISAJT 2019.09.24. 12:05:15

@gyongyi70: "Tudod mit jelent a liberális szó? "

Hogyne. Minden szépet és jót.Ahogyan a kommunizmus, a szocializmus is, aztán
tudjuk valójában mit jelentettek.
Így van a liberalizmussal is. Valójában liberálfasizmus.

Bencze György:
„A liberalizmus nagyon toleráns. Csak a fasisztákkal kérlelhetetlen. Ja, hogy rajtuk kívül mindenki fasiszta, arról ők igazán nem tehetnek.” Továbbá a liberálisok két véleményt ismernek: a sajátjukat és a helytelent. "

26 évvel ezelőtt a pártsajtóban Korniss Mihály előadta mint a liberális hitvallást:

"Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy tudniillik mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket. Most, hogy kezd lassan vége lenni a sajtószabadságnak Magyarországon, úgy érzem, kénytelen leszek újra politikai publicisztikát írni. És nem tudok lelkiismeret-furdalás nélkül gondolni arra a pillanatra, amikor nagyon nehéz lesz kikerülnöm a gyűlölködés szavait és mondatait. Azt hiszem, a XX. század nagy tanulsága, hogy a humanizmus esélyeit a politikában alapvetően újra kell gondolni. A politika abban a pillanatban, amint a szeretet szót a szájára veszi, bűnt követ el, mert a politika logikája a hatalmi érdekek logikája. A hatalom megszerzésének és megtartásának a technikája és tudománya, és ebben sok minden szerepet játszhat. A tapasztalatok szerint a szeretet nemigen."
Megjelent: Beszélő hetilap, 1993, 48. szám, Évfolyam 5, Szám 52

És hozzátenném még a "Globális Liberálisok" két pontját, ahogyan nemrég én magam( szerénységem) foglaltam össze:

Első pont:
NEKÜNK "liberálisoknak" mindent szabad. Szabad országokat bombázni,országokat lerohanni, szabad náci mintára külföldön koncentrációs táborokat fenntartani, szabad célzott likvidálásokkal gyilkolászni, szabad kínvallatni, szabad országokat lehallgatni,nemtetsző politikai vezetőségüket eltávolíttatni, államcsínyeket végrehajtani, választott politikusok helyére IMF /Goldmann Sachs funkcionáriusokat beültetni, szabad világgazdasági válságokat okozni és fenntartani, szabad bankóprést alkalmazni...gyakorlatilag nincs olyan ami NEKÜNK ne volna szabad.

Második pont:
Hogy NEKTEK mi szabad, azt majd MI," liberálisok" megmondjuk.
Ahogy azt is mi mondjuk meg hogy ki a művész, író, alkotó,tudós. És ki nem az.Azt is megmondjuk hogy mikor ki az antiszemita, fasiszta, náci, magyarkodó, nacionalista.
Azt is megmondjuk hogy kit kell megbüntetni, száműzni,megbuktatni, kiéheztetni, embargó alá vonni.
MI majd ugyanis mindig mindenről MINDENT megmondunk
Mindezt persze csakis a "liberálizmus" nevében.

sas70 2019.09.24. 12:05:48

A "keresztény nemzeti érték" egy üres lózung, egy piár termék.
A vallás pedig nem ok, hanem ürügy.

sas70 2019.09.24. 12:05:58

A "keresztény nemzeti érték" egy üres lózung, egy piár termék.
A vallás pedig nem ok, hanem ürügy.

morph on deer 2019.09.24. 12:08:51

@MAXVAL bircaman közíró:
“ Mit jelent a felebarát szeretete számomra?”

Elismerésre méltó, Birca. Komolyan!
Csakhogy ez individuális, ahogy a “számomra” jelzi is.

És eközben az általános keresztény értékek meghatározásával bíbelődünk, meg egy állítólagosan keresztény értékrendet magáénak valló mikropárt hazug képmutatásával!

Mit nem adnék, ha a tieddel azonos meghatározást hallanék egyszer pártunk és kormányunk első embereitől, vagy legalább a véreskezű Semjén doktor, a rének réme szájából!
Akkor talán még az is megtörténne, hogy pár fokkal lejjebb kerülnének a geciségmérő skálán, ki tudja...

MACISAJT 2019.09.24. 12:10:28

@Psyman: "A keresztény a szelídség vallása"

Ja. Ahogyan az iszlám is. Papíron.

Valójában a kereszténység ellenségei, támadói ugyanazt szeretnék ha a hívek ugyanúgy járnának mint 2000 évvel ezelőtt a vallásalapító, aki ugyebár szelídségével megtette a kajafásoknak azt a szívességet hogy megkínozhatták és megfeszíthették..
Szerencsére azért a kereszténység mai híveinek többsége nem ezt a sorsot szánná magának...

Larry Silverstein 2019.09.24. 12:19:10

Lippsik keresztenyek sose voltak, antikeresztenyek voltak kommunista korukban is.

Nemzetiek sem voltak, az internacionalet eltettek, ahogy ma is.

Igy maradtak nekik az ideologiak, klimahiszti, genderhiszti, tudomanyos szocializmus.

várom a levelet 2019.09.24. 12:23:25

@MACISAJT: láttad a Magdolna nővérek c.filmet.az intézményeket talán a 60-as években szüntették meg.

várom a levelet 2019.09.24. 12:23:31

@MACISAJT: láttad a Magdolna nővérek c.filmet.az intézményeket talán a 60-as években szüntették meg.

Minden ballib bérretteg 2019.09.24. 12:23:58

@Psyman:

Valaki a kereszténység nevében szeretne politikai hatalmat kapni, valaki pedig a liberlaizmus nevében.

A KDNP-nek ezzel együtt sokkal több köze van a kereszténységhez, mint bármely hazai ballib pártnak a liberlaizmushoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:25:03

@Psyman:

"Akkor IS kedvesnek kell lenned vele, ha ő csúnya veled."

Ez értelmetlen lenne, mert ezzel csak kiprovokálnám az erőszakot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:26:21

@Psyman:

"nem összeegyeztethető azzal az állandó ellenségkereséssel háborús retorikával, és etikátlan lejáratókampányokkal"

A politika ellenségek harcáról szól, akkor is, ha az adott politikus keresztény.

Komoyan azt mondod, a keresztény politikus adja meg magát?

morph on deer 2019.09.24. 12:26:50

@MACISAJT:
“ ugyanazt szeretnék ha a hívek ugyanúgy járnának”

Szerinted mikor változtak meg Jézus nézetei a dologgal kapcsolatban?
Csak mert állítólag az a mérvadó, hogy ő miként is fogalmazta meg az alapértelmezett keresztényi viselkedést.
Tudod: ha megdobnak kővel, meg “a másik orcádat is” meg ilyenek.

Szóval hogy is van ez?
Jézus manapság fideszes körökben nem eléggé “nemzetthy” meg ”hazaffyas”, ezért majd orbán eldönti, hogy ki is az “igazi” keresztény, ahogy közben Kövér elvtárs meg kijelöli az “igazi” magyarokat..?

Hááát, nem lennék Jézus helyében, az biztos!
Képzeld mi lesz, ha kiderül, hogy még nem is focizott, mert nem tud az istenadta! Ezt a szégyent!
Bezzeg a viktor, az igen!
Halleluja!

Larry Silverstein 2019.09.24. 12:27:24

@Donatus a Jerbiton: A lenyeg hogy a keresztenysegrol is lecsusztatok, mint a hataron tuli magyarokrol.

Lenne meg a szocializmus, csak sokkal csorobbak voltak a nepek a szoci kormany idejen.

Ugyhogy muszaj sorost vagy valami kulfoldi erot hasznalni, hogy hatalomra keruljetek, ahogy eddig is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:27:41

@Attilajukkaja:

Folyamatosan kiállok a rossz ellen. Napjainka egyik fő rossza a homoklobbi tevlkenysége? Hol itt a keresztényietlen magatartás?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:28:14

@Attilajukkaja:

"te úgy forgatod a politikai és meggyőződési köpönyeged, ahogy éppen a hatalom diktálja"

Mivel ismersz, te is jól tudod, ez nem igaz.

Attilajukkaja 2019.09.24. 12:28:33

@Minden ballib bérretteg:
"A KDNP-nek ezzel együtt sokkal több köze van a kereszténységhez, mint bármely hazai ballib pártnak a liberlaizmushoz."
Amennyiben?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:30:10

@morph on deer:

Semjén gyakorló államférfi, nem mondhatja ki, amit a szívén van, taktikáznia kell, ezek a politikai vastörvényei. Én viszont szabad vagyok, semmi se korlátoz szólásomban.

várom a levelet 2019.09.24. 12:31:25

@MACISAJT: mint a kereszténység nevében,nekik is mindent szabad volt.országokat leigázni,erőszakkal megtéríteni az embereket,a szép nőket,akiktől a papok farka fölállt boszorkányként elégetni.és még sok minden gonoszság,ami ugye a sátán műve.

várom a levelet 2019.09.24. 12:31:30

@MACISAJT: mint a kereszténység nevében,nekik is mindent szabad volt.országokat leigázni,erőszakkal megtéríteni az embereket,a szép nőket,akiktől a papok farka fölállt boszorkányként elégetni.és még sok minden gonoszság,ami ugye a sátán műve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:31:50

@morph on deer:

A nacionalizmus ma csak azért fontos, mert egy jó taktikai eszköz. Valójában semmi szükség rá, eleve a nacionalizmus egy liberális találmány.

Attilajukkaja 2019.09.24. 12:31:57

@MAXVAL bircaman közíró:
"Folyamatosan kiállok a rossz ellen."
De főleg mellette! :o))))

"Napjainka egyik fő rossza a homoklobbi tevlkenysége?"
Amennyiben? Mit ártanak neked vagy bárkinek a homoszexuálisok?

"Mivel ismersz, te is jól tudod, ez nem igaz."
Azért írom, mert régóta ismerem a gyökereidet és a tevékenységedet.

"ezzel csak kiprovokálnám az erőszakot."
Jézus ezt mennyire ne így látta!!!!!!!

morph on deer 2019.09.24. 12:34:11

@Minden ballib bérretteg:
“ A KDNP-nek ezzel együtt sokkal több köze van a kereszténységhez..”

Ja. Csak addig a részig még nem jutottak el, miszerint “óvakodjatok a hamis prófétáktól” (Mt 7, 15-23)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:36:14

@Attilajukkaja:

A homoszex egy betegség. Egy betegség propagálása még rosszabb. Ez a tevékenység kártékony. Ezért állnak ellene a keresztények.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:37:18

@Attilajukkaja:

Mikor forgattam úgy a politikai és meggyőződési köpönyegemet, ahogy éppen a hatalom diktálta?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:39:10

@Attilajukkaja:

""ezzel csak kiprovokálnám az erőszakot."
Jézus ezt mennyire ne így látta!!!!!!!"

Dehogynem. Értsd meg az üzenet mélyebb tartalmát. A ne tedd másnak azt, amit nem akarsz magadnak azt is jelenti: ne engedd, hogy más azt tegye veled, amit te nem tennél vele.

Attilajukkaja 2019.09.24. 12:44:01

@MAXVAL bircaman közíró:
"Mikor forgattam úgy a politikai és meggyőződési köpönyegemet, ahogy éppen a hatalom diktálta?"
Visszakérdezek: mikor nem?

"Értsd meg az üzenet mélyebb tartalmát."
Mi is volt azzal a kővel és a kenyérrel? Úgy mélyebben?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 12:48:02

@Attilajukkaja:

Mikor nem? Mikor igen. Soha. S nemcsakazért mert sose függtem a hatalomtól.

Megbocsátasz bárkinek, de nem hagyod, hogy pofozzanak. Kevered az "idióta" és a "keresztény" szót...

Attilajukkaja 2019.09.24. 13:04:00

@MAXVAL bircaman közíró:
"Soha. S nemcsakazért mert sose függtem a hatalomtól."
Nem a fideszesek alatt voltál komcsi és nem a komcsik alatt fideszes. Mikor is szavaztál az SzDSz-re?

"Megbocsátasz bárkinek, de nem hagyod, hogy pofozzanak. Kevered az "idióta" és a "keresztény" szót..."
Te hogyan bocsátasz meg bárkinek is? És miből gondolod, hogy a valódi keresztényeket idiótának tartom?

kvadrillio 2019.09.24. 13:09:15

NU, EZ JELLEMZI A LEGJOBBAN A KAPITALIZMUS.."""..MUNKA ALAPÚ TÁRSADALMÁT """ !!!

Belföld
Külföld

A leggazdagabbak dézsmálják az új állampapír hasznát

Óriási siker a lakossági szuperkötvény, pedig sok a hátulütő, és sokaknál csak az szabott határt az ügyeskedésben, hogy mennyire mertek pofátlanok lenni.

NAÉÉÉÉÉS, MENNYI LEHET KÖZTÜK A KÖRÖSZTYÉN-KERESZTYÉN ÉRTÉKRENDŰ ?????!!!!!!! :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))

MACISAJT 2019.09.24. 13:11:44

@morph on deer: "Szerinted mikor változtak meg Jézus nézetei a dologgal kapcsolatban?"

Fene tudja, majd kérdezd meg tőle ha egyszer visszatér...( Erre vonatkozóan eltérnek az álláspontok, a zsidók pl. állandóan a Messiásra várnak, miközben ott volt az orruk előtt csak meggyilkolták).

"Tudod: ha megdobnak kővel, meg “a másik orcádat is” meg ilyenek. "

Fene tudja, nekem inkább a kufárok kiűzetése c. rész tetszett...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 13:11:55

@Attilajukkaja:

Mindig az mellett álltam ki, aki a legközelebb állt hozzám, mi ezzel a gond?

1990-ben szavaztam az SZDSZ-re. Mi ezzel a gond?

kvadrillio 2019.09.24. 13:12:14

minggyáááááááá felsorolom név szerint, kik is azok akik fenti pénzügyi pilótajátékot jáccák........nagyban.....:O)))))))))))))))))))))))))

John Nethem 2019.09.24. 13:16:42

A blogíró ezt írta:

"Ez a blog személyes kutatásaim, olvasásaim, elmélkedéseim eredményeit tartalmazza".....

A fenti elmélkedései alapján annyit tudok mondani, hogy nem kutatott és nem olvasott eleget. Vagy ha szerinte igen, akkor meglehetősen rossz helyen tette mindkettőt.

Andy73 2019.09.24. 13:18:46

"Eddig kétféle választ kaptam. Az egyik a kérdésem kitörlése az admin által, a másik pedig a kérdéses oldalról történő kitiltás. Mindez minden válasz nélkül. Az egyik ilyen esetről írtam is ITT. Mindebből úgy tűnik, hogy ezeket a fogalmakat a felhasználójuk nem tudja feltölteni semmilyen tartalommal."

Nem feltétlen. Inkább úgy tűnik, hogy működik az admin és a moderátor, aki végzi a dolgát és kiszűri a trollokat a kommentelők közül. És ez egy eléggé alapvető dolog, még akkor is, ha te meglepődsz rajta.
Az indexen a legtöbb cikket nem lehet kommentelni, sokat még a címoldalra feltett blogokon sem. Ahol meg lehet, ott többnyire nem működik a moderátor, és rengetegen trollkodnak, személyeskedő és/vagy alpári stílusban, komolytalanná téve a kommentelést, sőt a blogot.
Nem szimpi ez az álmeglepődés, ha alig titkoltan támadóan lépsz fel valami vagy valakik ellen.

Andy73 2019.09.24. 13:19:01

"Eddig kétféle választ kaptam. Az egyik a kérdésem kitörlése az admin által, a másik pedig a kérdéses oldalról történő kitiltás. Mindez minden válasz nélkül. Az egyik ilyen esetről írtam is ITT. Mindebből úgy tűnik, hogy ezeket a fogalmakat a felhasználójuk nem tudja feltölteni semmilyen tartalommal."

Nem feltétlen. Inkább úgy tűnik, hogy működik az admin és a moderátor, aki végzi a dolgát és kiszűri a trollokat a kommentelők közül. És ez egy eléggé alapvető dolog, még akkor is, ha te meglepődsz rajta.
Az indexen a legtöbb cikket nem lehet kommentelni, sokat még a címoldalra feltett blogokon sem. Ahol meg lehet, ott többnyire nem működik a moderátor, és rengetegen trollkodnak, személyeskedő és/vagy alpári stílusban, komolytalanná téve a kommentelést, sőt a blogot.
Nem szimpi ez az álmeglepődés, ha alig titkoltan támadóan lépsz fel valami vagy valakik ellen.

Attilajukkaja 2019.09.24. 13:31:19

@MAXVAL bircaman közíró:
"Aki hagyja magát megverni, az iidióta."
Persze. És ezzel mit akarsz mondani? Ki akarja itt megveretni magát?

"Mindig az mellett álltam ki, aki a legközelebb állt hozzám, mi ezzel a gond?"
Az, hogy úgy cseréled a meggyőződésedet, mint más az alsóneműjét. Vagyis zavaros, hogy mikor ki áll hozzád a legközelebb, mert nincs valódi ideológiai, politikai meggyőződésed. Az a széljárással változik. Ilyen ez az újkori kereszténységed is. De hagyjuk, mert mindig ugyanoda jutunk vissza: körömszakadtáig véded Orbán álkeresztény, hamis nemzeti politikáját. Ezen nincs mit szépíteni. :o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 13:34:19

@Attilajukkaja:

Kamaszkorom óta van erős meggyőződésem.

A gondolkodó emberek sajátossága, hogy meggyőződésük változik. Mert nem kész recepteket szónokolnak, hanem a maguk fejével gondolkoznak.

Mindig védeni fogom Orbánt, míg helyesen cselekszik. A ballibeket védjem?

Nincs kapcsolat politikai és vallási meggyőződésem közt. Liberálisként is keresztény voltam.

Attilajukkaja 2019.09.24. 13:45:41

@MAXVAL bircaman közíró:
"Liberálisként is keresztény voltam."
Még sokat kell tanulnod, hogy keresztény lehess.

Attilajukkaja 2019.09.24. 13:47:16

@Andy73:
Miért tartod trollkodásnak, ha valaki rákérdez, te mit értesz keresztény vagy nemzeti érték alatt?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 13:55:07

@Attilajukkaja:

A kereszténységhez nem kell tanulás. ELég a hit hozzá-

Kevered a keresztény hitet a teológiai végzettséggel.

Attilajukkaja 2019.09.24. 13:58:53

@MAXVAL bircaman közíró:
"A kereszténységhez nem kell tanulás. ELég a hit hozzá"
Szerintem tévedsz. Vakon, gondolkodás nélkül hinni butaság. Egyszer már te is ezt mondtad, most meg az ellenkezőjét. A hittanórák sem véletlenül vannak az iskolákban, de nem azért, hogy teológusokat képezzenek. :o))))))))

morph on deer 2019.09.24. 14:15:13

@MACISAJT:
“ Fene tudja, nekem inkább a kufárok kiűzetése c. rész tetszett...”
:)))

morph on deer 2019.09.24. 14:18:51

@MAXVAL bircaman közíró:
“ A kereszténységhez nem kell tanulás. ELég a hit hozzá-”

És akkor azt honnan tudod, hogy keresztény, zsidó, vagy muszlim vagy?
És akkor még van párszáz másik hitvilág.
Csak az érdekesség kedvéért.

Donatus a Jerbiton 2019.09.24. 14:27:45

@Larry Silverstein: Igazad van, nem vagyok jó magyar keresztény, mert nem lopok, nem vagyok álszent, nem gerjesztek idegengyűlöletet, nem éheztetek embereket, nem vetek meg mást, mert nem ugyanazt gondolja mint én.
Csak simán keresztény vagyok, aki még tudja, mi az a becsület és tisztesség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 14:39:27

@Attilajukkaja:

Azt mondtam tanulás kell. Nem kell, elegendő megismerni az alapokat, sőt még spontán hit is megesik.

BiG74 Bodri 2019.09.24. 14:41:26

Isteni, ha már...
Valaki feltett egy jó kérdést. De nem a válaszra kiváncsiak, hanem arra, hogy miért kell ilyet kérdezni!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 15:00:48

@morph on deer:

Eleve csak olyan vallás jöhetett nálam számításba, mely teremtésről szól. Ez már nem többszáz hitvilág.

xbiciklis 2019.09.24. 15:08:23

Pár gondolat:
1. Nekem teljesen mindegy hogy ki miben hisz, addig míg rám nem akarja kényszeríteni az akaratát.
De az hogy olyanok fröcsögik a keresztény dogmákat akik ezeket folyamatosan megszegik hát azoktól hánynom kell.
Azt vettem észre, hogy akik templomba járnak azok áskálódnak legjobban egymás ellen, azok gyűllölködnek a legjobban, azok gyalázkodnak a legtöbbet.
Keresztény érték. Ja persze. Otthon verjük az asszonyt (a mélymagyarok), lopunk, csalunk, hazudunk, aztán meggyónyjuk a templomba, oszt jó van. Hát nem.
A keresztény értékek egy része bárhol érték. Nem kéne ezt kisajátítani. Egy társadalom alapvető értéke a ne lopj, ne csalj, ne ölj, ne hazudj. Ennyi és ne tovább. Ne paráználkdj? Ugyan már! Miért ne? Senki nem tartja be ezt az ostobaságot. Még a papok sem. elég megnézni a paplak házvezetőnőjének a gyerekét hogy kire hasonlít. Ne zabálj? Miért ne? Ha jólesik. Restség? Miért? Ha máshogy megkeresem a pénzt akkor miért törjem magam? Baromság. Az értékek egy részén túlhaladt a kor. A kereszténység meg nem tud a korral változni. Nem dogmákra van szükség és kemény liturgiákra, hanem nyitottságra.
Ha nem lett volna kereszténység (kezdve a föld lapos és a Nap körülöttünk kering)és a római vagy görög kultúra fejlődik tovább, már rég a Naprendszert gyarmatosítanánk és járnánk a galaxist.
2. Homokosok vannak? És? Mi köze hozzá bárkinek hogy kihez vonzódik az illető? Sokszor egy meleg pár által nevelt gyerek sokkal jobb körülmények között nő fel, mint olyan hetero családban ahol a szülők verik-ölik egymást. Amúgy mindenki közeli ismerősi körében van olyan aki a síját neméhez vonzódik, csak éppen elfojtjta ezt a vágyát a társadalmi behatások miatt. Rengetegen vannak. csak titkolják. Rendes családapák akik titkon vágynak a farokva, vagy erkölcsös családanyák akik egy punci illatától megvesznek.
3. A magyar egy olyan hülye nép, amely mindig a múltba néz és nem a jövőbe. Nem képes a jövőt építeni, mindig a múltat siratja. Nagy nemzetálllam? Ugyan minek? Európi Unióban élünk. Mindenki oda megy ahova akar. A határon kívüliek mégsem akarnak Magyarországra jönni. Miért nem? Most már jöhetnének. Ja. mert jobban érzik magukat a lakhelyükön. Inkább ide szavaznak, hogy ki@sszanak azokkal akik ide adóznak. Nincs bajom a külhoni magyarokkal, de csak az szavazhasson már, aki viseli annak következményeit is. Könnyű más farkával verni a csalánt.
4. Ha már itt tartunk. Mi magyarok is migránsok vagyunk. Sőt. Gazdasági migránsok. Úgy jöttünk ide Európába. Ide jöttünk, országot foglaltunk, mett itt jobban lehet élni mint a sztyeppéken. Igaz több mint 1000 éve, de akkor is. Mi itt idegenek vagyunk Európában, ami látszik is az emberek gondolkodásán. Európa-idegenek vagyunk, nem azonosulunk az európai eszmékkel és viselkedéssel. Idegengűlölők, ügyeskedők, adóelkerülők, fröcsögők, egymást feljelentők, hazudozók, megbízhatatlanok. Nem kell messzire menni. Ausztria,. Tisztaság, rendezettség, európai értékrend. Van egy kis magyarság amely fejlődik. A többiek megmaradtak a agylövött gondolkodásná, a gyűllölködésnél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 15:14:00

@xbiciklis:

Felmondtam a lemezt. Köszöni neked Soros gazda, a pénztárhoz fáradhatsz,

ami szabad 2019.09.24. 15:21:19

Nem beszéltünk össze, de én is mindig ezzel "bosszantom" akaratlanul is az erre hivatkozókat: kezdjük már azzal, hogy definiáljuk, mik is a nemzeti érdekek? Mitől is keresztény/ kereszténi az adott gondolat? Lassan visszacsusszanunk a középkor azon időszakába, hogy olvasni se olvasd azt a bibliát, majd én a jó pap ( jelenleg a politikusok, és követőik a papok a szószékről) jól megmagyarázzák, mit is kell értened egy-egy passzus, fogalom alatt. De hát még 5 -10 évnyi identitás újraírás után, tán el is jutunk az itt maradókkal a középkor eme szép időszakáig, mert azok a fiatalok, akiket otthon és az iskolában nem tiltanak el a gondolkodástól, úgyis veszik a köpönyegüket, és mennek is szerencsét próbálni. Pont ezért, most már az óvodában kezdik majd a nemzeti gondolkodásra nevelést, vagyis ideje korán kezdik az agymosást, hátha eljutunk odáig, hogy már ne is akarjon senki polgár lenni, jó nekik a zsellérlét, hiszen az urak kiléte, már eldöntetett. Na ehhez, kell is a bibliai tanítás, hogy ezt a szart a SOKAK el tudják fogadni, hogy he-he. ők meg nem jutnak majd be a Mennyországba, bibibíííí. Az a gyanúm, nem is nagyon feszegette a sok g. eddig sem. De ha ebben a hitben nem lövik őket a Dunába, akkor már is megérte a hülyítés. :(

ami szabad 2019.09.24. 15:21:26

Nem beszéltünk össze, de én is mindig ezzel "bosszantom" akaratlanul is az erre hivatkozókat: kezdjük már azzal, hogy definiáljuk, mik is a nemzeti érdekek? Mitől is keresztény/ kereszténi az adott gondolat? Lassan visszacsusszanunk a középkor azon időszakába, hogy olvasni se olvasd azt a bibliát, majd én a jó pap ( jelenleg a politikusok, és követőik a papok a szószékről) jól megmagyarázzák, mit is kell értened egy-egy passzus, fogalom alatt. De hát még 5 -10 évnyi identitás újraírás után, tán el is jutunk az itt maradókkal a középkor eme szép időszakáig, mert azok a fiatalok, akiket otthon és az iskolában nem tiltanak el a gondolkodástól, úgyis veszik a köpönyegüket, és mennek is szerencsét próbálni. Pont ezért, most már az óvodában kezdik majd a nemzeti gondolkodásra nevelést, vagyis ideje korán kezdik az agymosást, hátha eljutunk odáig, hogy már ne is akarjon senki polgár lenni, jó nekik a zsellérlét, hiszen az urak kiléte, már eldöntetett. Na ehhez, kell is a bibliai tanítás, hogy ezt a szart a SOKAK el tudják fogadni, hogy he-he. ők meg nem jutnak majd be a Mennyországba, bibibíííí. Az a gyanúm, nem is nagyon feszegette a sok g. eddig sem. De ha ebben a hitben nem lövik őket a Dunába, akkor már is megérte a hülyítés. :(

xbiciklis 2019.09.24. 15:24:47

@MAXVAL bircaman közíró: Ez csak most pattant ki a fejemből, nem érdekel Soros. Tele a puttonyom az egyház nyomulásával és helyzetbe hozásával. Meg a sok agyhalott mantrázásával. Nyomják nekik a pénzt ezerrel, aztán még perselyeznek a templomban.
Amúgy ember és Isten között nincs szükség vivő közegre. Isten mindenkit lát, ha meg nem, akkor nem Isten.

Tony Multh 2019.09.24. 15:44:33

kedves BlogIro - látom kimoderáltál. Sajnálatos.

Tony Multh 2019.09.24. 15:44:38

kedves BlogIro - látom kimoderáltál. Sajnálatos.

Clodovicus S. Carolus 2019.09.24. 15:46:26

Mások csesztetése helyett inkább a cikk által felvetett kérdésre koncentrálok. Keresztény értékek? Vannak. A Bibliában. Szerintem nincs a világon olyan ország, ahol ezen értékeket ténylegesen komolyan vennék. Itthon? Ugyan már. Itt csak egy isten létezik: Mammon. Egy vallás: a pénz. A többi csak álom, kinek jó, kinek rossz. Attól függően, hogy a seggnyalási sorban hányadik emeleten hajolgat.

Fura egy népség vagyunk mi, magyarok. A nemzeti értékeink többsége kaja és pia. Mennyi isteni finom bort és pezsgőt és rövidet tölthetünk a poharunkba! S a nyál is összefut az ember szájában, ha csak arra a sok finomságra gondol, ami kifejezetten magyar értéknek minősül!
Van néhány kiemelkedő tudósunk, akiknek többsége külföldön csinált karriert, és sokan közöttük nem is a keresztényi gondolkodás híve.
Van néhány korszakalkotó művészünk, kár, hogy indoeurópai nyelvünk olyan egyedi és nehéz, még ma sem tudják tökéletesen használni idehaza, viszont sokkal több a feltalálónk, akik többsége szintén nem itthon találta fel a maga világraszólóját, vagy ha igen, akkor sem Ő sem az ország nem profitált belőle.
Van itthon néhány épített emlék, melyek közül sok -mivel nincs már műemlékvédelem- már összeomlott, vagy valamelyik új földesúr felújított magának, de szigorúan közpénzből.
Van egy pici kulturális emlékünk, afféle maradék, mert annak is egy részét sikerült elpusztítani, van egy nagy, legendákkal teli történelmünk, amiben elég sok időszakot sikerült meghamisítani, csúsztatni és elhallgatni.
Van néhány nagy sportegyéniségünk, de biztosan lehetett volna több is.
Van egy sokáig elfojtott, de lassan éledező büszkeségünk, remélem kitart még egy kis ideig, de még annál is nagyobb böszmeségünk. Legalábbis elég híresek vagyunk az utóbbiról külföldön. Meg úgy általában utálunk mindenkit, főleg egymást, elég csak a fentebbi sok-sok kommentbe beleolvasni. Amíg nem jutunk el oda, hogy legalább az alaptisztelet, az elfogadás halvány árnyalata jellemző legyen, addig minderről nincs is mit beszélni. De ötletnek és sok kattintásnak nem volt rossz az alapgondolat, remélem az oldalon megjelenő reklámozók most dörgölik a kezüket a jó sok kattintásért.

Tony Multh 2019.09.24. 15:48:00

1 - helyes hogy feltetted a kérdést
2 - kommentekből is látszik - zavar van a fejekben
3 - a keresztény szó azért pontatlan - mert alapvetően teocentrikusságot - azaz Teremtő centrikusságot - szeretene jelenteni
4 - mi a Teremtő centrikusság ? - annak a belátása, hogy mindez amit érzékelünk az Univerzumban, az nincs magától
5 - az emberi okoskodás maximum a Nagy Bumm-ig tud visszamenni - azaz Bumm és lett a lét
6 - voltaképpen már Mózes is ezt hallotta az "Én vagyok (aki vagyok)" - kifejezésben
7 - tehát az új kérdés:Mi/Ki van ha még nincs a van? -
8 - erre a válasz az érinthetetlen, láthatatlan, felfoghatatlan, létetéstől független Teremtő - azaz maga a Lét, ami maga a Semmi
9 - érzékelhető ez mind a Nirvána, mind a Tao - de a Jahve, a Manitu nevekben - azaz az össz Emberiség érzete: a Lét nem önmagától való - az Intelligens Design:Értelmes Tervezés - a Teremtő centrikusság
10 - ennek az ellentéte - az egész dologgal szembeni "érdektelenség" - ami lehet tagadás, nemtörödömség, stb

Igy jutunk el a pontatlan "keresztény" szóhoz - ismétlem azért pontatlan, mert többet szeretne a szó mondani, mint amennyit tud a szó mondani
A keresztény szó az emberiség történelmében megjelent Teremtő Fiára (Názáreti Jézus) utal

1 - az össz Emberiség érezte a teremtettséget
2 - az össz Emberiség kereste a választ
3 - az össz Emberiség adott saját magának válaszokat: Napisten Tammuz, Zeus, Izis, stb
4 - az össz Emberiség érezte a saját válaszainak pontatlanságát - és várt, keresett végleges, megnyugtató választ a kérdésre: Mi/Ki van ha még nincs a van?
5 - az össz Emberiség várta az Eljövendőt - a Válaszadót -
6 - az össz Emberiség ma is vár és keres: nem irtad volna ezt a blogodat, és nem lennének a kommentek ha meglenne a végleges, megnyugtató válasz a kérdésre: Mi/Ki van ha még nincs a van?

Tehát a keresztény szó az emberiség történelmében megjelent Teremtő Fiára utal, azaz Magának a Teremtőnek az össz Emberiség számára adott válaszára: "Én vagyok (aki vagyok)"

Ujabb kérdés: Válaszolhat-e a Teremtő?

1 - logikus, hogy válaszolhat, ha egyszer van és teremtett - minek teremt, ha nem érdekli az amit teremt - Intelligens Design: azaz Értelmes Tervezés

Tehát: a Teremtő Értelmes és Gondoskodó

2 - Ha Értelmes és Gondoskodó az a Mi/Ki, aki van ha még nincs a van - akkor ez a Mi/Ki csak Egy lehet és Jó

Ujabb kérdés:Miért lehet az embernek akkor erre a Mi/Ki-re azt mondania, hogy "lesza*om"?

3 - Mert Értelmes! Aki Értelmes, az értelmes együttmüködést akar attól amit/akit teremt. Lásd robotok: az ember is azt várja a robottol, hogy értelmesen válaszoljon a kérdésekre, ezért értelmes válaszokat táplál előre a robotba. A Tökéletesen Értelmes nem irja meg a válaszokat, hanem szabadságot ad, annak akit teremt, hogy azt válaszoljon a teremtménye, amit akar.

Ujabb kérdés: az Univerzum minden teremtménye szabad? Ha szétnézünk látjuk, hogy nem! A bolygók adott pályán mennek unos untalan. Az állatoknak az ösztöneik diktálják hogyan éljenek, és nem kérdezik önmaguktól, hogy miért így vagy úgy kell éniük. Kérdezi-e a bolha, hogy miért kell ugrania, miért nem léphet? Kérdezi-e a bálna, hogy miért kell úsznia, miért nem járhat?

Mi emberek, ugy látjuk rajtunk kivül senki nem kérdezi, hogy "miért"? Ugy látjuk, rajtunk kivül senki nem kérdezi "mi az értelme"?
Mi emberek, ugy látjuk - hiába kutatjuk eddig még nem találtuk - rajtunk kivül nincs értelmes lény az univerzumban.

Mi emberek, ugy látjuk, jogunk van kérdezni. Egy öreg bácsi mondta nekem ezt egyszer. "Miért születtem hébernek, miért nem inkább négernek?"

Mi emberek, ugy látjuk, jogunk van a szabadsághoz. Nekünk a Szabadság érték.
Teremtő Ajándéka a teremtményének a szabadság - mert az Értelmes Teremtő értelmes és szabad teremtményt teremt, hiszen az Értemes számára Jó együtt lennie azzal, aki Hozzá hasonlóan értelmes.

"A hasonló hasonlónak örül" - mondjuk.

Tehát keresztényi értékek: Teremtői képmásra való teremtettség és szabadság.

Talán segítettem megválaszolni a kérdésedet: mik a keresztény értékek.

Nemzeti értékek: - alapvetően különböznek nemzetről nemzetre.
A magyarok esetében szerintem kettősség van jelen.
Az idővonalon elválasztható az 1000-es dátum elötti és utáni periódus.
Az 1000 elötti periódus értékei a magyarokra jellemző zenében, müvészetekben kézzelfogható
Az 1000 utánni periódus értékei, meg a fent taglalt keresztény értékek elfogadásának a termékei hitvilágban, szellemiségben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 15:50:11

@sefatias:

"Sem a jogállamiság nem a szívem csücske, sem az európai értékekkel nem tudok mihez kezdeni."

Ez elég nagy baj, mert ez a két dolog minden demokrácia alappillére. Az európai értékek persze kissé képlékeny fogalom, de bármilyen értelmezését nézzük is, egy demokráciából nem hiányozhatnak.

Ha neked a jogállamiság nem a szíved csücske, az európai értékekkel meg nem tudsz mit kezdeni, akkor te demokráciaellenes vagy. Azoknál is rosszabb, akiket a posztban ostorozol.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2019.09.24. 15:52:30

@xbiciklis: Ráadásul, ha szólni akarna hozzánk, miért tenné azt úgy, hogy egy komplett szervezet bíborosokkal, apácákkal, megerőszakolt gyerekekkel és rohadt sok ingatlannal kelljen hozzá, hogy azt megértsük.

Tony Multh 2019.09.24. 15:53:24

@ClownPepito: tobb észrevételed is találó. Alább ismételten bemásoltam azt a délelötti kommentemet amit a blogIrója kimoderált. Ez is mutatja, hogy a jónak tünő kérdésfelvetés mögött a szándék megkédőjelezhető.

xbiciklis 2019.09.24. 15:58:01

@MAXVAL bircaman közíró: Hát persze. Hogy még több agyhalott legyen a magyar földön.
Biblia?
Mesterséges könyv. Középkori tákolmány. Van benne igazság. Volt Paradicsom is, csak nem ezen a bolygón.

xbiciklis 2019.09.24. 15:58:06

@MAXVAL bircaman közíró: Hát persze. Hogy még több agyhalott legyen a magyar földön.
Biblia?
Mesterséges könyv. Középkori tákolmány. Van benne igazság. Volt Paradicsom is, csak nem ezen a bolygón.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 16:06:36

@xbiciklis:

"Sokszor egy meleg pár által nevelt gyerek sokkal jobb körülmények között nő fel, mint olyan hetero családban ahol a szülők verik-ölik egymást. "

Egymás verése-ölése szerinted csak a heteró családokra jellemző? Mert ha nem, akkor szar az érved.

Annyiban van némi igazad, hogy míg saját gyereket olyan is vállalhat, aki abszolút alkalmatlan a gyereknevelésre, az örökbefogadásnál legalább valami minimális kontroll van. De ez érvényes a heteró örökbefogadókra is. :) És akkor már inkább olyan szexuális mintát lásson a gyerek otthon, ami igen nagy eséllyel egybevág az ő saját leendő szexuális orientációjával.

Attilajukkaja 2019.09.24. 16:07:25

@MAXVAL bircaman közíró:
"A kereszténységhez nem kell tanulás."
"Azt mondtam tanulás kell."
Döntsd már el, hogy mit akarsz mondani.

"Több pénz kellene az egyházaknak."
Csak ne mások kiszipolyozásából! Adakozzanak a hívek, önkéntesen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 16:12:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A homoszexuálisok arányát a népességben 5-10%-ra teszik. Ez azt jelenti, hogy egy kisgyerek - akinél bizonyára még nem állapítható meg a jövendő szexuális orientációja - 90-95%-os valószínűséggel heteró lesz. Éppen ezért inkább heteró örökbefogadóknak kell odaadni, mert ott fog a számára megfelelő pszichoszexuális környezetben felnőni.

Ha lenne biztos módszer annak megállaőítűsűra, milyen szexuális orientációjú lesz egy örökbeadandó gyerek, akkor semmi kifogásom nem lenne azellen, hogy egy biztosan homó hajlamú kisgyereket homóknak adjanak örökbe. De nincs ilyen módszer.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 16:13:51

@xbiciklis:

Középkori? A Biblia megírása és szerkesztése a középkor ELŐTT megtörtént.

chrisred 2019.09.24. 16:21:07

A demokrácia közösségi fogalom, a keresztény vallásos irányultság pedig a személyes hit és meggyőződés szerint az egyén magánszférájába tartozik. Ezért a kereszténydemokrácia fából vaskarika, nem létező fogalmi párosítás. A kereszténydemokraták pedig nem azok, akik valamilyen, az általánosan értelmezett demokráciától eltérő kereszténydemokráciában hisznek, hanem olyan, a demokratikus elveket elfogadó közösség, akik a személyes meggyőződésük szerint kereszténynek vallják magukat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 16:33:54

@chrisred:

Nem, a kereszténydemokrácia abban hisz, hogy egyes keresztény erkölcsi elveknek érvényesülniük kell a liberális demokrácia keretein belül. Mind gazdasági, mind társadalmi oldalon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 16:37:34

@MAXVAL bircaman közíró:

"A Biblia megírása és szerkesztése a középkor ELŐTT megtörtént."

Egy ilyen fröcsögőtől már az is nagy eredmény, hogy tud a Biblia létezéséről.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 16:44:23

@chrisred:

Nem sok olyan demokráciát tudsz mutatni, amely nem keresztény alapokon, keresztény gyökerekből alakult ki. Amelyek pedig nem - pl. Dél-Korea, Japán -, ott egy keresztény alapokon kialakult demokratikus hatalom/befolyás hatására alakult ki a demokrácia.

A görög demokráciát meg ne nagyon emlegesd, mert miféle demokrácia is az, ahol csak a férfiak szavazhatnak, a nem görög származásúak és a nők nem, na meg a rabszolgák sem. :)

Még így is vannak/voltak furcsa dolgok a keresztény Európában is. Tudtad, hogy Svácjban a nők csak az 1950-es években kaptak minden kantonban szavazati jogot?

morph on deer 2019.09.24. 16:44:38

@MAXVAL bircaman közíró:
“ Mindenre adjon pénzt az állam, csak az egyházaknak ne?”

Igen! Birca, a próféta beszél belőled!
Csak még nem tudni melyik.
De annyi baj legyen!:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 16:50:29

Szóval bármennyire is lehet köpködni a kereszténységet, azért csak mond valamit, hogy a legtöbb demokrácia keresztény gyökereken jött létre.

Vagy Izrael kedvéért meg lehet még említeni a judaizmust is, mivel a Közel-Keleten és egész Afrikában Izrael az egyetlen demokrácia. De Izrael inkább többé mint kevésbé mesterséges képződmény, ezért nem a legjobb példa. Annyi azért látható, hogy iszlám demokrácia sehol nem létezik, míg zsidó demokrácia igen.

(Mocskolódásokat megelőzendő: Izraelben az állampolgár araboknak ugyanolyan politikai jogaik és képviseletük van, mint a zsidóknak.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 16:51:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Olvasta Dan Brown valamelyik könyvét biztos. Onnan tudja, hogy gonosz pedofilok írták a Bibliát, százszor átírva a csúnya császár parancsára.

Attilajukkaja 2019.09.24. 16:53:43

@MAXVAL bircaman közíró:
"Mindenre adjon pénzt az állam, csak az egyházaknak ne?"
Mi az, hogy mindenre????
Az állam természetesen adjon valamennyi pénzt az egyházaknak és ne csak azoknak, amelyeket Orbán annak kiállt ki, ha nem mindegyiknek, amely egyházi tevékenységet folytat. De mostanság túl sok mindent kapnak bizonyos egyházak a kormánytól, többet semmikép sem szabad adni nekik. Ha szükségük van több pénzre, támogassák őket a hívek.

Attilajukkaja 2019.09.24. 16:56:56

@MAXVAL bircaman közíró:
"A nép mást szeretne."
Nincs olyan homogén massza, hogy a nép. Vannak kulturális, vallási, szakmai és más kisebbségek, amik mind-mind mást akarnak még egy csoporton belül is. És különben is, ki mondja meg, hogy mit akar a nép?

Attilajukkaja 2019.09.24. 16:58:20

@MAXVAL bircaman közíró:
"Legyen ismét 300 kamuegyház? "
Ne legyen. Csak olyan, amelyik egyházi tevékenységet folytat, ahogy már írtam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 17:00:10

@Attilajukkaja:

Ezért vannak időnként választások. Van egy párt, a DK, mely kb. atz mondja, amit te. Miért nem szavaz rájuk a nép kétharmaddal, ha ez a kérdés olyan fontos?

morph on deer 2019.09.24. 17:01:57

@MAXVAL bircaman közíró:
“ Semjén gyakorló államférfi, nem mondhatja ki, amit a szívén van, taktikáznia kell, ezek a politikai vastörvényei.”

Na ezért nem kéne keverni a politikát a hitélettel.
Szerinted mennyire hiteles egy olyan teológus hite, aki úgymond hazudni ”kényszerül,” hogy megtarthassa politikai pozícióját?
Vagy a lelkiismerete megengedi, - ha jól megfizetik?
Nem lenne tisztességesebb, ha valóban keresztény emberhez méltóan képviselné a kereszténységet,- ha már mindenképpen szerepelni akar?

A helyzet az, hogy Semjén hite több sebből vérzik, mint a lappföldi rénszarvas, ahogy én látom! Ez ugyanis egyszerűen erkölcstelen, akárhonnan nézve is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 17:03:14

@Attilajukkaja:

Hogyan döntöd el mi a valódi tevékenység?

A korábbi, 1990-es tv. alapján nem lehetett kiszűrni ezt. Kellett egy alapszabály, hogy "egyház vagyunk", 100 aláírás, s be is volt jegyezve. Könnyebb volt egyházat alapítani, mint elindulni a parlamenti választáson.

Ez mire volt jó?

Mire jó, hogy szimpla klubok egyháznak jegyezzék be magukat? Már az alapítók anyagi érdekét leszámítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 17:07:04

@morph on deer:

Ismerem őt személyesen. Ő ezt áldozatként éli meg. Életcélja, hogy a katolicizmus legyen jelen hangsúlyosabban a közéletben, ezért hajlandó sok kompromisszumra.

Szerintem egyébként értelmetlen amit csinál, mely sok esetben olyat tesz, amit nem lenne szabad egy harcos kereszténynek. Pl. nem áll ki az abortusz teljes tilalmáért, mivel ez elriasztaná a Fidesz-szavazók 90 %-át, nem áll ki a homoklobbi ellen teljes erővel, mert ez is elriasztaná a fideszesek kb. 20-30 %-át, stb.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 17:07:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az en demokrácia kepem kissé elüt attól, amit ma demokráciának neveznek

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 17:08:36

@Tony Multh: nem moderáltam ki egyetlen kommentet sem.

John Brennan 2019.09.24. 17:13:15

A hétre elég is ennyi buta böfögést olvasnom.

Attilajukkaja 2019.09.24. 17:17:47

@MAXVAL bircaman közíró:
"Hogyan döntöd el mi a valódi tevékenység?"
Én biztos, hogy sehogyan sem. :o)
De vannak, akik pontosan tudják, mik az egyházakkal szemben támasztott valódi követelmények, és kik a csalók.

"Kellett egy alapszabály, hogy "egyház vagyunk", 100 aláírás, s be is volt jegyezve."
Egy önkényesen kitalált alapszabály, ami csak arra volt jó, hogy kigolyózzanak néhány egyházat, hogy ne kaphassanak állami támogatást, de még az emberek 1%-os adójából se jusson nekik.

"Mire jó, hogy szimpla klubok egyháznak jegyezzék be magukat?"
Ki mondta, hogy az jó? Az ilyeneket természetesen le kell fülelni és megszüntetni.

"Ezért vannak időnként választások."
Ne nevettess! Szerinted azok mire jók? Főleg, ha már a választások előtt elcsalják azokat.

"Van egy párt, a DK, mely kb. atz mondja, amit te. Miért nem szavaz rájuk a nép kétharmaddal, ha ez a kérdés olyan fontos?"
Mert a nép majd' fele vagy be van hülyítve, vagy meg van félemlítve. Persze nem mindenki, csak a nagy részük. A kétharmad pedig csak egy kreálmány, soha senkire nem szavazott az emberek 2/3-a az utóbbi 30 évben.
Amúgy miben mondja a DK ugyanazt, amit én?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 17:22:37

@Attilajukkaja:

"akik pontosan tudják, mik az egyházakkal szemben támasztott valódi követelmények, és kik a csalók"

Pontosan ez a mostani szabály a parlament dönt ad hoc alapon.

Kb. a bíróság döntött, a bíróság meg csak formai alapon dönthet. Ezért lett új szabály-

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 17:23:03

@sefatias:

"az en demokrácia kepem kissé elüt attól, amit ma demokráciának neveznek"

Elaborate. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 17:25:37

@Attilajukkaja:

"Az ilyeneket természetesen le kell fülelni és megszüntetni."

Hogyan?

A bíróság hogyan dönti el, mi egyház és mi nem? Mik legyenek a formai követelmények?

Mert az ugye nem lehet, hogy a bíró azt mondja: "maga nekem nem tetszik, szóval nem egyház".

A mostani rendszer se tökéletes, de legakább lecsökkent az egyházak száma 30-ra a 300-ról. Korábban kutyamenhelyek is működtek egyházként.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 17:29:21

@Attilajukkaja:

"A kétharmad pedig csak egy kreálmány, soha senkire nem szavazott az emberek 2/3-a az utóbbi 30 évben."

Sötét Jukacska, igen sok elismert demokráciában van a többségnek kedvező szavazási rendszer, ez a stabil kormányképes többséget segíti elő. Hiszed vagy nem, ha a szavazók többsége a te kedvenceidet támogatná, akkor nekik lenne 2/3-uk. Akkor is így méltatlankodnál? :P

Attilajukkaja 2019.09.24. 17:36:03

@MAXVAL bircaman közíró:
"Pontosan ez a mostani szabály a parlament dönt ad hoc alapon."
Éppen ez a gond. Hozzá nem értő emberek nyomnak gombot egy ad hoc kitalált alapszabály törvénybe iktatására, felsőbb parancsra.
Aki a MET-re azt mondja, hogy nem folytat igazi egyházi tevékenységet, az vagy nem tudja, miről van szó, vagy nagyon is jól tudja, csak erkölcstelen módon hazudik.

"Hogyan?"
Te honnan tudtad meg, melyik a kamuegyház?

"A bíróság hogyan dönti el"
Nem a bíróság felelőssége, hogy a törvényhozók mit mondanak ki, milyen törvényeket hoznak.

"a bíró azt mondja: "maga nekem nem tetszik, szóval nem egyház""
Természetesen nem mondhatja, ezt csak Orbán teheti meg. Meg is teszi.

Attilajukkaja 2019.09.24. 17:40:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Sötét Jukacska"
Te továbbra sem tudsz normálisan kommunikálni?

"igen sok elismert demokráciában van a többségnek kedvező szavazási rendszer, ez a stabil kormányképes többséget segíti elő. Hiszed vagy nem, ha a szavazók többsége a te kedvenceidet támogatná, akkor nekik lenne 2/3-uk."
Ezt senki nem vitatta, nem is értem, minek hozod fel. Hornéknak is 2/3-a volt. Nagy ügy, akkor sem szavazott rájuk sem az emberek 2/3-a.

"Akkor is így méltatlankodnál?"
Most sem méltatlankodtam, de a tények makacs dolgok.

xbiciklis 2019.09.24. 17:50:01

@MAXVAL bircaman közíró:
Legyen neked. A Biblia kanonizációja a II. Kartágói Zsinaton zárult le i.sz. 397-ben. Jó ókor.
De egy mesterségesen kreált könyv, amely az akkori dogmatikus gondolkodás, illetve az akkori érdekek miatt csak bizonyos evangéliumokból állt össze. Más evangéliumok miért nem szerepelnek benne? Mert az akkoriaknak nem állt érdekében hogy belekerüljön. Most miért nem rakják bele?

xbiciklis 2019.09.24. 17:56:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Teljesen mindegy milyen szexuális mintát lát a gyerek a családban. Nem minta alapján lesz valakiből homo vagy sem. Ez genetika. Persze vonatkoztassunk el a divat buzulástól.
Ismerek olyan bi férfit, aki full hetero családban nőtt fel, és mégis az lett. pedig semmi olyasmi behatás nem érte.

xbiciklis 2019.09.24. 17:59:11

@MAXVAL bircaman közíró:
Téves. Nem betegség. Nem gyógyítható. Genetika.
Max a divatbuzulás.

morph on deer 2019.09.24. 18:01:16

@MAXVAL bircaman közíró:
“ A nép mást szeretne.”

Melyik nép, Birca? Csak mert a magyaroknak valójában elenyésző hányada vallásos, beleértve az összes vallást!

Ez a jelenlegi vallási hiszti semmi egyéb, mint egy taktikai húzás orbán részéről, kizárólag politikai haszonszerzés céljából!
Ez minden gondolkodó ember számára világos.
Ahogy a annak is világosnak kéne lennie, hogy itt fundamentalista vallási alapon elképzelt állam - nagyjából egy közép-európai tálib formáció - mire vezetne.

Véleményem szerint a vallás magánügy, ahogy a szexuális orientáció is, - bár az utóbbi nem választható, - és körülbelül azonos arányú támogatást is érdemel!

Most Jön az, hogy nekem tulajdonképpen semmi bajom a vallásosokkal, vannak köztük egészen normálisak is, - sőt, még vallásos barátaim is vannak, - csak nem kéne az a prájd, meg hogy már a parlamentet is felzászlózzák..!
Na nem szivárvány színűre, hanem valami csökött dán- vagy torzszülött svájci zászlóval, de mindegy is.
Minek?

chrisred 2019.09.24. 18:04:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezt nem vitattam, magam is leírtam, hogy lehet a demokratikus keretek között élők személyes meggyőződése az, hogy ők keresztények. Akár az összesnek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 18:05:44

@xbiciklis: Amiről te írsz az az újszövetség kanonizációja. Nem a Bibliáé. Az ószövetség kanonizációja vitatott. Ezért van nyolc féle. A protestáns ószövetség kanonizációja alig több, mint ezer éves

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 18:26:56

@MAXVAL bircaman közíró: "Aki hagyja magát megverni, az iidióta."

Jézus hagyta magát...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 18:28:32

@John Nethem: "A fenti elmélkedései alapján annyit tudok mondani, hogy nem kutatott és nem olvasott eleget."

Teljesen egyetértek :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 18:31:27

@MAXVAL bircaman közíró: "A kereszténységhez nem kell tanulás. ELég a hit hozzá-
"

Látszik, hogy fogalmad sincs mi a kereszténység. A biblia tele van tanulásra, kutatásra történő felszólítással. Ha majd egyszer lesz bibliád, olvasd el a példabeszédek könyvét

Attilajukkaja 2019.09.24. 18:34:35

@sefatias:
"Jézus hagyta magát..."
"Teljesen egyetértek :)"
Jó, okos válaszok. :o)

morph on deer 2019.09.24. 18:46:02

@MAXVAL bircaman közíró:
“ Ő ezt áldozatként éli meg.”

Asszem a rénszarvas is így volt vele...
Meg az a ló, amelyiken “bevonult Erdélybe”...
Na meg az ország nagyobbik része, ugye.

Amúgy miből gondolod, hogy egy kisebbség véleményterrorja helyénvaló, ha az a kisebbség vallásos?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.24. 18:53:08

a kerdedfelteves azert teves mert a nag,egyhazak, de a szektak legtobbje NEM valdi keresztény hagyomanyt koveti, hanem annak a kb. 500 evvel ezelott dominanciara jutott judeo-krisztianizmust. a kersztenyseg neveben a judeo-krisztianizmus kovette el a bunoket, melyek ideologiai igazolasat, bibliai alatamasztasat az oszovetseg szovegei adtak, nem Jézus tanitasai.

magyarul, az oszovetsegi etika, erkolcsre alapitott judeo-krisztianizmus (es az ezt a vonalat kepviselo nagyegyhazak) jutottak ebbe a valsagba. Jezus koszoni jol van.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 18:54:16

@FILTOL: És akkor miért téves a kérdésfeltevés?

Attilajukkaja 2019.09.24. 18:59:02

@morph on deer:
Terrorról nyilván nem beszélhetünk. Egyelőre. De még ez is eljöhet, ha Kövér kinyilatkozásait vesszük figyelembe.
Hol van ma már a "térdre, csuhások" Fidesz? :o))))
A vallásos emberek száma ma már szinte minden felvilágosult országban hanyatlásnak indult. Ferenc Pápa nem véletlenül aggódik és tesz engedményeket, hogy megtartsa a hívőket. Nem kell sokat várni arra sem, hogy eltöröljék a cölibátust, ami az egyik legbutább döntése volt az akkori zsinatnak, és annyi bajt hozott a katolikus egyház szolgálóira, gyötrelmet a híveikre. A pedofília melegágyát biztosította.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 19:02:35

@jatagán9: "Megkülönböztetjük a hitbéli kereszténységet, te a fentiek alapján csak ezt ismered, a politikai kereszténységtől. "

Megkülönböztethetjük, de mi értelme? Ha egy kőműves éppen lecsót főz, még nem nevezzük vakolásnak a főzést. A kereszténység az kereszténység. Ami meg nem az, az nem az. Nincs olyan, hogy politikai kereszténység. A szó azt jelenti, hogy Krisztus követője. Tehát a krisztust követő ember nem válogathat. Vagy követi őt és akkor keresztény, vagy nem követi és akkor nem keresztény. De ne hívjuk már kereszténynek azokat, akik nem követik Jézust!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.24. 19:02:55

mit értenek a keresztény és nemzeti értékek alatt."
kerszteny ertek Jezus tanitasait kovetni, az o erkolcsisege szerint elni. A sajat eletben megrobalni elerni, hogy ingyen kegyelemmel tudjunk segiteni a korulottunk eloknek, adott esetben legyozott ellensegeinknek megkegyelmezni, nem kovetve a parttalan bosszúvágyat.

nemzeti érték
a magyar nyelv..ez a legfontosabb, a magyar hagyomany, a nepmuveszet teljes spektruma, ezek ismerete es tanulsagok alkalmazasa. a Szent Korona mint jogrend es a kiralysag alapjanak ismerete es tisztelete, a tortenelmunk ismerete.
ezek a szemelyes alapok, legalabbis nalam.

politikai part szintjen leszarando az egesz mert a jelenlegi tomegdemokracia minden csak nem normalis allapot...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.24. 19:05:34

@sefatias: bocsanat. ne. a cimre ertettem hanem erre
"A kereszténység például még mindig nem heverte ki azokat a bűnöket, amelyek saját elitizmusából erednek."
szerintem
nem a keresztenysegben van elitizmus hanem az oszovetsegben...az egesz arrol szol kb. h a kivalaszott nepnek.mindent szabad, az o istenuk megengedi, egy ugyet buntet csak, ha elhagyjak őt.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 19:06:15

@MACISAJT: Keresztény érték= nem judaista.

Keresztény érték =Isten Tízparancsolatát sorvezetőnek tiszteli.

Azt tudtad, hogy a tízparancsolat judaista? Tehát a keresztény érték a judaizmuson alapul, abból ered

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 19:11:32

@Nerevaryne: >>Ha tényleg ennyire érdekel, nem csak egy kényelmes eszköze ez a kérdés egy bizarr személyes hadjáratnak, akkor járd sorra a nagyobb egyházak néhány templomát, és interjúvold meg a papokat.<<

:) közel harminc év aktív kereszténység van mögöttem. Jóban vagyok a város, de a környező falvak lelkészeivel. Rendszeresen beszélgetek velük, és teológiailag képzettebb vagyok az átlagnál.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 19:15:50

@Minden ballib bérretteg: "Biztos elégedett vagy magaddal."

Tény és való :) Az önbecsülésem rendben van

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.24. 19:18:24

@sefatias: Tehát a keresztény érték a judaizmuson alapul, abból ered"
ez az a hazugsag ami a judoe krisztianizmus hazudik 1500 eve...
pont nem, pont semmi de semmi koze e ket erolcsisegnek...ez torzítja el az egyhazat a teologiat. de nem volt ez igy mindig...majdnem 400 ev telt ugy el a keresztenyek eleteben, h az oszovetseg az futottak még kategoria volt. senkit nem érdekelt kb. majd szepen az evangeliumokra raragasztottak az oszovetseget...es lett is baj..

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.24. 19:27:55

@sefatias: Isten Tízparancsolatát sorvezetőnek tiszteli."
hogyne, csak azt judeo krisztiannak hivjuk, nem pedig kereszténynek.
János 13:34-35...

Göntér László 2019.09.24. 19:39:08

Azt hiszem, hogy először az értékeket kellene megfogalmazni. Úgy vélem, hogy az emberek kisebb nagyobb csoportjai által elfogadott viselkedési normákat csak ideiglenesen lehet értéknek tekinteni, mert ezek a normák időnként megváltozhatnak. Amit ma értéknek tekintünk, az a múltban nem volt érték és feltehetően a jövőben sem lesz az. Ami a nemzeti jelzőt illeti, érdemes arra gondolni, hogy a nemzetek leginkább mennek, mert a történelem eddigi gyakorlata azt mutatja, hogy a nemzetek egy része, többnyire beolvadás folytán, egy nagyobb nemzet vagy szövetség részévé válik. A sok kis patak és folyó vizét a nagy folyók és folyamok viszik a tengerekig.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.24. 19:41:52

@Göntér László: Nekem tetszett Bíbó István gondolata erről:

"A keresztény-középkori, kapitalista-polgári, szocialisztikus és új közösségi gondolatoknak- az elsorvadt és doktríner elemektől megtisztult- ötvözetéből nem volna lehetetlen életképes értékrendet létrehozni. Ehhez azonban nem elég az értékekben való elvi megállapodás- ami még szintén hiányzik-, hanem szükség van arra is, ami még sokkal nehezebb, hogy ez az új értékrend erős történelmi élmények tüzében egységgé és közmeggyőződéssé érjék, és a társadalom viszonylataiban tényleg érvényesüljön is."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 20:32:59

@xbiciklis:

"Teljesen mindegy milyen szexuális mintát lát a gyerek a családban. Nem minta alapján lesz valakiből homo vagy sem. Ez genetika."

Részben. Részben pedig környezeti hatás. Ez utóbbit bizonyítják az egypetéjűiker-kísérletek.

"Ismerek olyan bi férfit, aki full hetero családban nőtt fel, és mégis az lett. pedig semmi olyasmi behatás nem érte."

Anekdotikus érvelés. Irreleváns.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.24. 20:35:01

Bocs, nem kísérletek, hanem felmérések.

Aldou Raine 2019.09.24. 22:03:08

Keresztény nemzeti értékek:

- A más bőrszínű, vallású és nemzetiségű emberek egyértelműen és látványosan utálata
- A magyarok hunokkal azonosítása és a finnugor elmélet látványos köpködése
- Orbán Viktor feltétlen csodálata és minden fórumon való dicsérete
- Az EU szerveinek, vezetőinek minden fórumon való szidása
- A baloldali, liberális, NEM fideszes vezetők és szavazók gyűlölete
- Sorosozás null 24 órában
- Migránsozás null 24 órában

Mindössze ezt a 7 szentséget kell betartani és máris a keresztény-nemzeti értékek szerinti leszel. Nem bonyolult, nagyon is egyszerű. (Egyszerű embereknek.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 22:04:18

@Attilajukkaja:

"Te honnan tudtad meg, melyik a kamuegyház?"

Jobban meg kell nézni, s látszik az.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 22:07:01

@xbiciklis:

Miért nem szerepelnek József Attila Összegyüjtött műveiben Ady versei?

A Biblia szövege megvolt a II. sz. közepére, a hivatalos döntés ezt a szöveget törvényesítette. S máig van eltérés az egyes verziók között.

John Brennan 2019.09.24. 22:08:00

@FILTOL: Helyes. Csak kevesen ismerik ezt fel, pedig elég lenne elolvasniuk János evangéliumát, ahol világosan leírják, hogy a kereszténységnek semmi köze az ószövetséghez, éppenséggel szellemiségében ellentétesek egymással.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 22:08:04

@morph on deer:

10-15 % a hívő, de az ateista is csak ennyi. A nagy többség félúton van, s ellenzi az egyházüldözést.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.24. 22:11:26

@xbiciklis:

Szóval a nagybátyám, aki cukorbetegnek született, nem is beteg?

Európai téridő 2019.09.24. 22:40:05

Amikor a Horthy-korszak politikusai említették ezt, akkor a keresztények, keresztények és nem keresztények, pl. zsidók együttműködését értették a haza szolgálatában.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.09.24. 22:46:25

Egy biztos. Az orrbanisztáni politika se nem keresztény, se nem demokratikus, bármit is böfög a csuti patkány. Tehát ha definiciálni akarjuk mi is a kereszény és mi a demokratikus egy dolgot határozottan kijelenthetünk: AZ ORBÁNI MODERN RASSZISTA FASIZMUS SEMMIKÉPPEN NEM AZ.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.09.24. 22:49:19

@MAXVAL bircaman közíró: Dehogy akarta a nép. A többség nem akarta ezeket a fasiszta tolvajokat, és továbbra sem akarja. Legalábbis azok közül, aki elmentek szavazni. A többség ELLENÜK szavazott.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.09.24. 22:59:16

Én nem járok templomba, mégis keresztényibbnek tartom magam, mint ezeket a semjén féle fideszmajmokat, akik csak látszatkeresztények, és annyi közük van a keresztény elvekhez, mint a szomszédom macskájának. Ezeknek a fideszmajmoknak fingjuk nincs arról mik azok a keresztény értékek. Azt a neveltetésünből szívjuk magunkba, nem az álkeresztény semjéni hazug szónoklatokkal, és templomi misékkel. Ezek a semjén féle pogány patkányok, akik rénszarvasokat gyilkolásznak, majd helikopterrel a nyakuknál fogva cibálják őket egyik helyről a másikra mindennek nevezhetők, csak nem kereszténynek. Ez vonatkozik a többi fideszféregre is, akikben a megbocsájtás, alázat, becsület, jóság, szeretet, tisztelet a másik iránt legkisebb szikrája sem található meg. A hozzájuk passzoló fogalmak, az aljasság, zsarolás, csalás, lopás, hazudozás, irigység, fösvénység, pökhendiség, beképzeltség és embertársaik lenézése, megvetése.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.09.24. 23:03:52

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Valahogy az utóbbi jellemzők nemigen szerepelnek a bibliában, mint követendő példák. Biztos a semjén által írt bibliában vannak benne: a fideszes pogány tolvajok bibliájában.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.09.24. 23:10:51

Csak rá kell nézni erre a börtöntöltelékre, máris látszik hova tartozik.
index.hu/video/2019/09/21/deutsch_lakossagi_forum_valasztas/
De az összes többi elkeseredett mogorva pofájú fideszvezérre is ugyanez vonatkozik. Árad a pofájukból a szar, minden mondatukban az elkeseredettség és irigység ömlik. Ezek a bazdmegpofájú szarfaszúak 9 év korlátlan hatalom után is elégedetlenek azzal ami körülöttük történik, pedig az egész hányadékot maguknak köszönhetik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.25. 00:38:35

@Aldou Raine:

"A más bőrszínű, vallású és nemzetiségű emberek egyértelműen és látványosan utálata"

Néhány idiótától eltekintve senki nem utálja a más vallású, nemzetiségű vagy bőrszínű embereket. Attól, hogy nem szeretném megosztani velük a hazámat, még nem utálom őket. Téged sem utállak, valahogy mégsem szeretnélek befogadni az otthonomba.

Az se zavarjon, hogy az afrikai négerek és legfőképpen a muzulmánok "hivatalból", vallási parancsra gyűlölnek bennünket keresztényeket vagy legalábbis nem muzulmánokat - akár hívők vagyunk, akár ateisták.

Kva nagy tévhit, hogy csak a fehér ember lehet rasszista. Nem, a kisebbségek - akikből hamarosan Európában is többség válhat - ugyanúgy lehetnek rasszisták, kirekesztők.

Itt a falunkban közelebbről ismerek jópár cigány családot. Általában heves gyűlölettel beszélnek a magyarokról, akiket előszeretettel neveznek lenézően parasztoknak. Párszor már közbe kellett szólnom, hogy fogják kissé vissza magukat a parasztozással, mert ezzel engem is sértenek, akivel ugye nincs semmi bajuk.

Eközben a falu magyar lakosságának általában nincs baja a cigányokkal, több vegyes kapcsolatról, élettársi viszonyról, sőt házasságról tudok,

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.25. 05:18:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem meg az a tévhit (a tied) hogy van olyan tévhit, hogy csak a fehér ember rasszista

chrisred 2019.09.25. 05:23:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az rasszizmus, ha valamilyen közösséget az életmódja/vallása miatt gyűlölnek? Vagy esetleg a cigányok/afrikai négerek, arabok úgy vannak vele, hogy a parasztokkal/keresztényekkel semmi gond nem lenne, ha sötétebb lenne a bőrük?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.25. 05:56:06

@MAXVAL bircaman közíró: én mindig komolyan kérdezek. Ez olyan fontos számomra, hogy ezt a tulajdonságomat magamra is tetováltattam :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 07:05:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a múlt heten orditott egy csavo a pesti utcan...
cigany vagyok...nem lehetek rasszista..
aztan szidta a kinai boltost.
hat igy.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 07:08:36

@vitéz Beverneky: hat igen
muszaj revolverezni a
z ortodoxiaval pl egy reformatust...
az orosz ortodoxia kb a legsotetebb feketemágia...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 07:16:37

@Aldou Raine: azert érezni a hunok az egy szálka a körmötök alatt 1500 éve

2019.09.25. 07:16:41

@FILTOL:
tehát a keresztény eszme is lehet ilyen is, meg olyan is?
minden esetre putyin nem sokára újra jön vityához egy újabb orálra...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 07:19:43

@vitéz Beverneky: eleg nagy zavar van a fejben haver ha az eszmét es az egyhazszervezetez osszekevered.
de a kedvesert elismetlem...
van Jezus, az ő tanitasai
es vannak az egyhazak.
ez a ket halmaz kis reszben összeér, de nem ugyan az.
értjük?

chrisred 2019.09.25. 08:04:39

@FILTOL: Kinek lenne szálka a köröm alatt? A rómaiaknak? Az európaiaiknak? A keresztényeknek? Szerintem csak annyira, mint amennyire a mongolok vagy az oszmán-törökök azok a magyarok számára.

John Brennan 2019.09.25. 08:13:19

@chrisred:
Utolsó mondatoddal cáfolod kérdéseid értelmes voltát.

2019.09.25. 08:43:12

@FILTOL:
aha, tehát a keresztényvédelem, az iskolai hitoktatás az adómból az egyházak felé, ki-ki zavart feje szerint, történik.
"korrekt"

2019.09.25. 08:51:56

tehát aki a ortodox görög katilukas pópának hisz aki gyereket ver, az nem jó keresztény, aki a lóformátusnak az jó keresztyén....
érdekes megkülönböztetés.
talán akkor a kereszténységet is pontosabban kellene definiálni a parlamentben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.25. 08:53:06

@sefatias:

Pedig sajnos van, ne magadból indulj ki. Főleg a fehér ember állítólagos rasszizmusa által érintett csoportok körében.

@FILTOL:

Na ilyen tapasztalatom nekem is volt. A magyarok rasszizmusára panaszkodó cigányok ha nem is üvöltözve, de elég indulatosan szidták a kínaiakat.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 10:38:18

@chrisred: reszben az indoeuropaiaknak, mivel keves hadvezer volt olyan mint Attila aki ne. fosztotta ki Rómát...a barbar, az emberevo (nyugati velemenyek) aki nem egette fel es nem rabolta ki azt. mit tett? kegyelmet gyakorolt. nem ugy mint pl a habsburgok kesobb...nem am.
reszben pedig annak akinek valaszoltam...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 10:40:57

@vitéz Beverneky: pontosan, de nem a zavart feje szerint, hanem a judeo krisztianizmus eszmerendszere szerint. ami nem keresztenyseg...de errol nem a hivok tehetnek. ok is aldozatai annak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 10:48:17

@FILTOL: reszben toroltek a hsz.em...
szoval szalka az is az indoeuropaiak es szemitak szemeben az is h Attila, Nimrodtol szarmaztatja magat, ugy ahogy a magyar nep is. az is szalka az indoeuropai mestersegesen osszepofozott orszagok vezetoben, h van egy nép, a magyar akiknek elso kiralya Attila volt es minimum 1700 eve jelen vannak europa szinpadan...azota onazonosan, toretlen hagyomannyal, mely visszavisz a szkita idokbe...
ez a magyar hagyomany...ez ez nem tetszik eleg sok mindenkinek. ez j latszik abbol amilyen duhodten tamadjak azt folyamatosan.

Attilajukkaja 2019.09.25. 12:12:21

@MAXVAL bircaman közíró:
"A MET Orbán személyes ügye, ez nyilvánvaló."
Én is így látom, és a kiskirály személyes döntése, hogy ne kaphassanak egyházi besorolást. Szégyen!

"Jobban meg kell nézni, s látszik az."
Akkor meg is válaszoltad a saját kérdésedet arról, hogyan lehet megállapítani, melyik a kamuegyház.

"A nagy többség félúton van, s ellenzi az egyházüldözést."
Amúgy az emberek általában elvetik az üldözéseket. Nálunk szerencsére már jó ideje nem üldözik az egyházakat, legfeljebb szítanak ellenük.

"Szóval a nagybátyám, aki cukorbetegnek született, nem is beteg?"
Hogy lehet összehasonlítani az inzulintermelés hiányosságait a homoszexualitással? Ez utóbbi természetesen nem betegség, ezért nem is gyógyítható. Ez már több sajnálatos emberi kísérletezésből is kiderült.
Hogy mit nevezünk betegségnek és mit nem, az egy filozófiai kérdés. Egy inzulinrezisztens vagy egy rövidlátó ember beteg, mert nem ehet korlátlan mennyiségű szénhidrátot vagy szemüvegre van szüksége az olvasáshoz? A színtévesztő vagy az alacsony ember beteg, vagy csak eltér a nagy átlagtól?
Te hogyan definiálod a betegséget?

Attilajukkaja 2019.09.25. 12:15:07

@vitéz Beverneky:
"putyin nem sokára újra jön vityához egy újabb orálra..."
Ezt ők oratóriumnak hívják. És a nagy egyházak áldásukat adják rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 12:21:19

@FILTOL:

Tényszerűen is az.

Meg kell nézni milyen változtatások lettek a kereszténységben.

A legújabb, újprotestáns és marginális irányzatok kb keresztényszagúak, jehovisták, mormonok, unitáriusok, pünkösdisták, keresztény cionisták, stb. Mondjuk mint a színezett Tesco-gazdaságos műbor.

A hagyományos protestantizmus kb. mint a vízzel kevert valódi bor. Részben vannak benne keresztény alapok, de jól elkeverve emberi tanokkal.Futóhomokra épített díszes tákolmány.

A katolicizmus már valódi nagyfrövccs, több benne a bor, de még mindig van benne víz.

Az ortodoxia a tiszta bor.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 12:23:16

@Attilajukkaja:

Iványi egy politikus egyházi maszkban, s fő célja Orbán ellenzése. Ez közismert.

Szerintem hülyeség, hogy Orbán nem kezeli ezt az egészzet nagyvonalúbban.

Kamuegyház = a vallás csak látszat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 12:24:04

@Attilajukkaja:

"Te hogyan definiálod a betegséget?"

Eltér az egésséges állapottól.

Attilajukkaja 2019.09.25. 12:31:50

@MAXVAL bircaman közíró:
"Iványi egy politikus egyházi maszkban, s fő célja Orbán ellenzése."
Nem! Iványinak fontosak a keresztény értékek, és Orbánt is azért kritizálja, mert nagyon eltért ezektől az utóbbi években. Orbán pedig bosszúeljárást folytat ellene, pedig már nem egy bíróság jelentette ki, hogy jogtalan volt elvenni a MET-től az egyházi státuszt, és ezzel megnehezíteni az áldozatos munkájukat.
Ez az, ami közismert.

"Szerintem hülyeség, hogy Orbán nem kezeli ezt az egésszet nagyvonalúbban."
Kisstílű bosszút folytat a MET ellen. Maga is bevallotta, hogy soha nem bocsájtja meg Iványinak, hogy azt mondta, a mostani kormány működése sok fasitsztoid elemet is tartalmaz. Ezzel a saját hiúsági sérelmeit vallotta be.

"Kamuegyház = a vallás csak látszat."
Valóban. Az ilyeneket és a kamuhívőket kell leszerelni, nem a MET-hez hasonlókat.

Attilajukkaja 2019.09.25. 12:33:10

@MAXVAL bircaman közíró:
"Eltér az egésséges állapottól."
Kitérő válasz, mert nem definiáltad az egészséget.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.25. 12:47:17

@FILTOL: sem részben, sem egészben nem lett törölve egyetlen komment sem

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 13:55:25

@sefatias: oke.elnezest akkor az en keszulekemben volt a hiba.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.25. 14:02:29

@MAXVAL bircaman közíró: oke.hidd ezt .en nem vagyok ortodox. magyar vagyok es a magyar hagyomanyt keresem, es abban probalok tajekozodni. van magyar anyaszetegyhaz, ami nem = a mai katolikus (judeo krisztianná valt) egyházzal. volt apostoli kiralyunk, apostoli kiralysag, Szent Korona, es magyar egyhazszervezet, melynek tagjait a kiraly nevezte ki. szamtalan szent es megvalósító hívő. a magyar keresztenyseg ott van a kazettas menyezeteken, es a magyar reformacio korai szakasza korantsem a okersztenyekhez tert vissza, hanem a magyar keresztenyseghez.
ezek tenyek.
az ortodoxia meg azt hisz magatol amit akar. az o dolguk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 14:39:05

@Attilajukkaja:

Iványi ultraliberális, ezért harcol Orbán ellen, az egészben SEMMI vallási ellentét nincs.

jatagán9 2019.09.25. 14:41:15

@sefatias: De van politikai kereszténység, hiszen pont erről írsz te is, használja a kifejezést a szakirodalom, több mint hárommillió találatot ad a gugli, és Orbánék is ezzel magyarázzák a saját kereszténységre való hivatkozásukat.

Az az értelme tehát a megkülönböztetésnek, hogy nagyon is létezik ez a különbség. Te is pontosan erről a különbségről írsz. Ezért a nyelv és használói meg is különböztetik a kettőt. Így le tudják írni azt a jelenséget, amit te nem. A szavak jelentése változik, te leragadhatsz akár az etimológiai, akár egy archaikus jelentésnél, de ne csodálkozz, ha így nem sikerül a századik erről szóló posztodban sem megértened.

Ráadásul miközben a politikai kereszténység egyre nagyobb kört ölel fel, a hitbéli kereszténység egyre szűkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 14:45:23

@FILTOL:

Nem létezik magyar kereszténység, ahogy magyar délutáni alvás és magyar holdtölte se. A kereszténység egy nemzetek feletti vallás, ellentétben eredetével, a judaizmussal pl.

Aki "magyar kereszténységet" akar, az a kereszténységet részekre akarja szakítani.

A magyar apostoli királyság a meglévő keresztény hagyomány RÉSZE volt, nem valamiféle saját magyar vallási intázmény.

A katolicizmusban mindig a helyi uralkodó nevezte ki a pspököket, amikor a római pápa éppen gyenge volt. Semmi különös nincs a magyar királyok püspökninevezési jogában.

A reformáció német, szleebben nyugat-európai találmány, semmi közze a magyarokhoz. Mo-on politikai okokból lett népszerű, mert a katolikus Habsburgpk elleni ellenállás jelképe lett.

Attilajukkaja 2019.09.25. 15:25:16

@MAXVAL bircaman közíró:
"Ami a normális működést biztosítja az az egészséges."
Akkor a homoszexualitás már biztosan nem betegség, ahogy az inzulinrezisztencia vagy a nagyothallás sem az. Köszi!

@sefatias:
"az iványi ultraliberális?"
Nyilván az zavarja Iványiban, hogy keresztényi módon elfogadó, nem kirekesztő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 15:43:27

@Attilajukkaja:

Aki elfogadja bűnt, az nem keresztény Iványi politikája szerinted nem liberális?

A cukorbetegség és a nagyothallás betegség.

2019.09.25. 15:43:32

@Attilajukkaja:
a nagy egyházak mindenre áldásukat adják amit orbán csinál, é r d e k b ő l...
még azt is, hogy református létére térden kúszva csókolja a katilukas pápa kezét (a családjával együtt)

2019.09.25. 16:07:24

ideje lenne a 21. században az egyházi és állami hatalmat szétválasztani...
de amíg a csuti gecinek minden szavazóra szüksége van b á r m i á r o n, addig a fizikálisan, ill. mentálisan gyenge embereknek nem csak egy istenre lesz szükségük, hogy megvédje őket a gonosztól!!

Attilajukkaja 2019.09.25. 16:07:46

@MAXVAL bircaman közíró:
"Aki elfogadja bűnt, az nem keresztény Iványi politikája szerinted nem liberális?"
De liberális. Szerencsére. Már amennyire a Biblia ezt megengedi, mi több, parancsolja! Hogy Iványi kritizálja Orbán bűneit, azt nem az előbbi szemére kellene vetned.

"A cukorbetegség és a nagyothallás betegség."
Az inzulinrezisztencia és a nagyothallás is normális "működést biztosít", vagyis a te definíciód alapján egyáltalán nem lehet betegség. Nagyon helyesen.

@vitéz Beverneky:
"a nagy egyházak mindenre áldásukat adják amit orbán csinál, é r d e k b ő l..."
Már Kádár alatt is ezt csinálták (és előtte is rengetegszer). Megszokták.

"református létére térden kúszva csókolja a katilukas pápa kezét (a családjával együtt)"
Orbán MA éppen református, holnap ki tudja mi lesz.
Amúgy semmi gondom azzal, ha egy államfő megtiszteli a pápát, mint egy nála sokkal nagyobb hatalommal rendelkező és köztiszteletben álló vezetőt. Ez megszokott dolog a diplomáciában. A kérdés inkább az, a pápa miért fogad egy ilyen embert? Gondolom, szintén diplomáciai megfontolásból.

2019.09.25. 16:16:19

@Attilajukkaja:
a protokollhoz te értesz, de szerintem az is változhat(na) a idők során...

Attilajukkaja 2019.09.25. 16:26:14

@vitéz Beverneky:
Nem értek én semmilyen protokollhoz. :o)
De én nem bánom, ha különböző világnézetű vezetők néha találkoznak és jó kapcsolatokat ápolnak, elbeszélgetnek. Sőt, kifejezetten kívánatosnak tartom.
Orbán meg mindenkinek kezet csókol, akitől valamilyen előnyt, népszerűséget remél.
A kézcsókkal még nem is lenne semmi bajom, ha az megállna a kezek csókolásánál ....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 16:31:00

@sefatias:

Tevékensége nem vallásából származik. Ő alapvetően egy politikai aktivista, nem egy pap.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 16:31:42

@vitéz Beverneky:

Manapság az ateizmus és az állam szétválasztása a zigazi feladat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 16:33:55

@Attilajukkaja:

Semmi gond Iványi politikai nézeteivel (melyekkel persze nem értek egyet), de nevetséges, hogy azokat úgy állítja be, mintha azok a kereszténytségből követleznének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 16:36:00

@Attilajukkaja:

Cukorbeteg vagyok. NEM biztosít normál működést. HA megeszem pl. normál csokit olyan mennyiségben, mely egy egészséges embernek normál mennyiség, nálam ez a látás elhomályosodását és bizsergést okoz 1 órán belül.

2019.09.25. 16:40:59

@MAXVAL bircaman közíró:
micsodaaaaa????
hol élsz te??
ha a középkorban, felejtsd el az internetet, de kurva gyorsan!
foglalkozz a lapos föld széleinek kicsipkézésével, meg azzal, hogy irtsa ki a katilukas a lóformátust, vagy mindkettő a zsidót, meg az iszlamistát...

2019.09.25. 16:47:23

@MAXVAL bircaman közíró:
ha nem vagy ateista, pogány az isten aki a világgal együtt a betegségeket, természeti katasztrófákat is megteremtette, csak ezek antidótumát felejtette el, majd meggyógyít...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 16:59:48

@vitéz Beverneky:

Mi az ellentét a középkor és az internet között?

Logikád alapján zúzzuk be az összes műholdat, mert komcsi dolog.

Lapos földet mikor hirdetett a kereszténység? Súgok: soha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 17:01:48

@vitéz Beverneky:

Isten nem teremtett rosszat. A rossz vagy csak látszólagos rossz, vagy a bűn eredménye.

Attilajukkaja 2019.09.25. 17:24:23

@MAXVAL bircaman közíró:
"Ő alapvetően egy politikai aktivista, nem egy pap."
Ellenkezőleg. Elsősorban egy pap (már az apja is az volt), utána lett politikai aktivista.

"nevetséges, hogy azokat úgy állítja be, mintha azok a kereszténytségből követleznének."
Pedig elég nyilvánvalóan abból következnek. :o)

"Cukorbeteg vagyok. NEM biztosít normál működést."
Kivéve, ha betartod az étkezési előírásokat. Az is sokat szokott segíteni, ha lead az ember néhány kilót. A vérnyomásodra sem kell majd annyi gyógyszert szedned.
Amúgy én inzulinrezisztenciáról beszéltem, ami még nem egészen 2. típusú cukorbetegség, amiben te is szenvedsz. Persze ők sem ehetik a cukros dolgokat orrba-szájba.
Amúgy sajnálom a betegségedet, és hogy nálad nyilvánvalóan nem biztosít normális működést.

Attilajukkaja 2019.09.25. 17:26:28

@MAXVAL bircaman közíró:
"Manapság az ateizmus és az állam szétválasztása a zigazi feladat."
És miben látod megnyilvánulni ezt az alapvető problémát? Az ateizmus hol nyomja el az államot?

Attilajukkaja 2019.09.25. 17:28:06

@MAXVAL bircaman közíró:
"A kereszténységből hogy következik a liberalizmus?"
Az elfogadásból, a megértésből. Az erőszak elvetéséből.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.25. 17:29:25

@Attilajukkaja:

A liberalizmusnak mi köze az elfogadáshoz, a megértéshez, az erpszakmentességhez?

Attilajukkaja 2019.09.25. 17:46:05

@MAXVAL bircaman közíró:
"A liberális demokrácia ateista alapokon áll."
Azt mondod, hogy a demokraták mind ateisták? :o)))))

"A liberalizmusnak mi köze az elfogadáshoz, a megértéshez, az erpszakmentességhez?"
Rengeteg. Nézz utána.

2019.09.25. 20:45:13

@MAXVAL bircaman közíró:
akkor miért nem teremtette "bűntelenre" az embert?
mert elkúrta, selejtest csinált.
ezesetben vállalnia kéne, és kijavítani, butusom.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.25. 21:50:19

@MAXVAL bircaman közíró: >>A kereszténységből hogy következik a liberalizmus?<<

Nagyon egyszerűen. A kereszténység felerősíti a jellemed határozottabb részeit. ezért ha liberális gondolkodású vagy, akkor a liberalizmus következik belőle, ha konzervatív gondolkodású, akkor meg az. Azért jók az olyan keresztények, mint te, mert fingjuk sincs az egészről, ezért azt tartják kereszténységnek, amit ők képviselnek. Szerinted azért nem kell tanulni a kereszténységhez, hogy nehogy észrevedd, hogy változtatnod kell a dolgaidon, hogy keresztény legyél

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.26. 06:01:01

@Attilajukkaja:

""A liberalizmusnak mi köze az elfogadáshoz, a megértéshez, az erpszakmentességhez?"
Rengeteg. Nézz utána."

Utánanéztem, nem találtam ilyet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.26. 06:06:33

@sefatias:

Azaz azt mondod, amit én.

Vedd észre, sehol se mondtam, hogy a kereszténység antiliberális lenne. Ahogy nem liberális, úgy antilkiberális se.

Egy keresztény lehet fasiszta, liberális,náci, komcsi, szocdem, stb., bármi más, ugyanis a keresztény összegyeztethető bármely politikai ideológiával. S lehet persze a keresztény a politika iránt nem érdeklődő ember is.

Azaz NEM kell politikai eszmélmen változtatnom ahhoz, hogy keresztény legyek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.26. 06:34:57

@MAXVAL bircaman közíró: Hát nem azt mondom. A kereszténységnek pontosan meghatározott elvárásai vannak az egyénnel szemben. Az általad képviselt "kereszténység" azért népszerű, mert elhiteti veled, hogy anélkül is lehetsz keresztény, hogy ismernéd és alkalmaznád ezeket az elveket. Tehát neked elég csak kijelenteni magadról, hogy keresztény vagy, és már rendben is érzed a dolgot. Csakhogy ez nem így van.

"Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: – Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram, hát nem a te nevedben jövendöltünk? Nem a te nevedben űztünk ördögöket? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? – Akkor kijelentem nekik: Sosem ismertelek benneteket. Távozzatok színem elől, ti gonosztevők!" (részlet a hegyi beszédből)

2019.09.26. 07:24:19

@MAXVAL bircaman közíró:
"
"A fő cél az ember szabad akarata volt."
tehát alogikád szerint a vulkán kitöréseket, cunamikat, az ember mozgatja és hozza létre hatalmánál és erejénél fogva...
a kórokozó baktériumokat, vírusokat is ember teremtette sok millió évvel ezelőtt...
és istennek nincs hatalma ezeket megakadályozni...
hát akkor elég nagy lúzer a "mindenható"!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.26. 08:44:51

@sefatias:

A kereszténység ad egy ideált, mely elérhetetlen. Ha csak az lehetne keresztény, aki ezt elérte, akkor egy keresztény se lenne. Amt állítasz az a donatizmus nevű későókori eretnekség tanítása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.26. 08:46:02

@vitéz Beverneky:

Istennek mindenre van hatalma, de mi értelme lenne dróton rángatni az egész világot minden egyes pillanatban?

2019.09.26. 09:44:43

@MAXVAL bircaman közíró:

monnyuk télleg...

jobb, ha ártatlan emberek, gyermekek, hívők és nem hívők halnak meg szörnyű kínok közt, csak ne zavarjuk az amúgy nagyon elfoglalt istent miden hülyeségért.
inkább csak imádjuk őt éjjel nappal, a "lájkokat" fogadni mindig ráér!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.26. 10:12:47

@vitéz Beverneky:

isten teremthehett volna robotokat is, ez tény. De akkor nem lennének emberek.

2019.09.26. 11:41:24

@MAXVAL bircaman közíró:
a robotoknak nincs istenük, az embereknek van.
tehát fordítva ülsz a lovon!
az ember teremtette magának az istent és nem az isten az embert.

2019.09.26. 11:43:15

erre legjobb bizonyíték, hogy ahány ember csoport van annyi féle az istenük amiben hisznek!

2019.09.26. 11:45:09

a robotokat, állatokat, növényeket azért nem látod imádkozni, mert nincs tudatuk amivel istent teremthetnének maguknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.26. 11:57:54

@vitéz Beverneky:

Ha igazad lenne, akkor lenne embercsoport istenhit nélkül. De nincs.

Attilajukkaja 2019.09.26. 12:30:44

@vitéz Beverneky:
"akkor miért nem teremtette "bűntelenre" az embert?
mert elkúrta, selejtest csinált."
Nem kúrta el, csak nem számolt azzal, hogy van egy nála is erősebb istenség/erő - az Ördög. Folyamatos harcban állnak, és az Ördög áll nyerésre. :o)

@MAXVAL bircaman közíró:
"akkor lenne embercsoport istenhit nélkül. De nincs"
Ezt csak az istenhívők hiszik. Mert nem tudják elfogadni, hogy az istenhit erős hanyatlásba indult az elmúlt 100-200 évben.

2019.09.26. 14:12:01

@MAXVAL bircaman közíró:
ne butáskodj már,
hogy ne lenne!
nincsenek ateisták, pogányok?

2019.09.26. 14:16:20

@Attilajukkaja:
az ördögöt is az ember teremtette, hogy az istennek legyen kitől megvédenie.
na ez sikerült is neki, mert az ördögöt szintén senki sem látta még. ;o)

Attilajukkaja 2019.09.26. 15:07:54

@vitéz Beverneky:
"az ördögöt is az ember teremtette"
Így van. Ahogy a Mindenhatót is, aki nem is annyira mindenható.

"az ördögöt szintén senki sem látta még. ;o)"
Én néha szoktam látni a TV-ben.

@MAXVAL bircaman közíró:
"Egyénenk vannak, társadalmak, embercsoportok nincsenek."
Wow!!!!!!!!

2019.09.26. 15:21:39

@MAXVAL bircaman közíró:
társadalmak nem is lehetnek, csak ember csoportok.
mint ahogy nincs tisztán katilukas, vagy tisztán lóformátus, vagy jehova, stb., társadalom sem

Attilajukkaja 2019.09.26. 16:14:34

@MAXVAL bircaman közíró:
Mi abban a furcsa, hogy szerinted nincsenek embercsoportok?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.26. 16:27:47

@Attilajukkaja:

Nem mondtam ilyet. Csak a FELVETETT TÉMA vonatkozásában nincsenek. Olvasd vissza mire válaszoltam.

2019.09.26. 17:01:56

@MAXVAL bircaman közíró:
egy vigasztaljon, pörköltnek még jó leszel.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 17:15:32

sefatias!

Megmondom én nekem, mik azok a keresztény értékek! A hit, a remény és a szeretet. Aki hisz Istenben, töretlenül bízik a Megváltóban és szeretetben él (a szereteten, a tévedések elkerülése végett, a keresztények nem érzelmi túlfűtöttséget értenek, hanem lelki erőt), az a keresztény értékeket követi.

A nemzeti értékek jelentése se sokkal bonyolultabb. A nemzeti értékek a magyar nemzet története során felhalmozódott tapasztalatokból kikristályosodott hagyományok. Aki ezek megismerésére és megértésére törekszik, az a nemzeti értékeket követi.

Ugye, nem is olyan megfejthetetlen?!

Attilajukkaja 2019.09.26. 17:26:53

@Szabó A. Imre:
Közhelyek.
A hit, a remény és a szeretet szinte minden vallás alapja, nem csak a kereszténységé, még akkor is, ha nem így fogalmazzák meg.

"A nemzeti értékek a magyar nemzet története során felhalmozódott tapasztalatokból kikristályosodott hagyományok."
Tudsz olyan példát felhozni, ami csak a magyar nemzetre jellemző?

2019.09.26. 17:42:05

@Szabó A. Imre:
szerintem melldöngetés, frázis pufogtatás nélkül is lehet a hazát és a nemzeti értékeket szeretni.
és úgy is, ha mások nemzeti értékeit nem tiporjuk sárba, (főleg)politikai előbbre jutásunk érdekében...

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 18:43:52

@Attilajukkaja:

Nem közhelyek azok, csak nem érted a jelentésüket. Egyébként attól, hogy valami történetesen közhely, még lehet igaz. Mi több, meglehet, azért válik közhellyé, mert igaz.

"A hit, a remény és a szeretet szinte minden vallás alapja, nem csak a kereszténységé, még akkor is, ha nem így fogalmazzák meg." Ebben nagyot tévedsz. A nagy világvallások közül egyedül a kereszténység hirdeti az emberek istengyermekségét, testvériségét, valamennyinek gyökeresen eltérő az emberképe, mint a kereszténységnek. A buddhizmus például érzelemmentességet hirdet, az iszlám egyenesen a hitetlenek megsemmisítését, törzsi logikát követ, miként a judaizmus is, a kínai univerzizmus mitikus metafizikai bölcselet és mágikus praktikák gyűjteménye stb., egyik vallás középpontjában sincs a hit, a remény és a szeretet. Ha ismernéd a vallásokat ez nyilvánvaló volna számodra.

"Tudsz olyan példát felhozni, ami csak a magyar nemzetre jellemző?"

Hogyne tudnék. A magyar kultúra --- miként minden nemzeti kultúra --- specifikus, ezért hívjuk magyar kultúrának. A magyar nyelv, a magyar néphagyomány, a magyar magaskultúra mind magában hordozza azokat a sajátosságokat, amikké a magyarság története alakította. Hogy csak egy nagyon pregnáns példát vegyünk, a szuverenitás és függetlenség kérdését, szavaink tudattartalmaitól, a népdalokon, a népköltészetes keresztül, a műköltészeten, a képzőművészeten át az államról alkotott felfogásunkig és jogi kultúránkig mindenen ott történelmi tapasztalataink nyoma. Ha ismerjük a hagyományt, akkor tudjuk csak megérteni magunkat is.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 18:51:21

@vitéz Beverneky:

Már mitől volna melldöngetés, ha valaki követi vallása törvényeit vagy kultúrája hagyományait?

Attilajukkaja 2019.09.26. 19:07:23

@Szabó A. Imre:
"Nem közhelyek azok, csak nem érted a jelentésüket. "
Nem kellene ennyire lekezelően nyilatkoznod. Mindenki pontosan tudja, átéli, mi az a hit, remény és szeretet. Legfeljebb nem a te istenedet imádja.
Az viszont igenis közhely, hogy ezeket a hívószavakat hozod fel amikor arról kérdeznek, ennek a kormánynak vajon mit jelent a kereszténység vagy a nemzeti öntudat.

"A magyar kultúra --- miként minden nemzeti kultúra --- specifikus, ezért hívjuk magyar kultúrának. A magyar nyelv, a magyar néphagyomány, a magyar magaskultúra mind magában hordozza azokat a sajátosságokat, amikké a magyarság története alakította."
OK, egyetértek. Tehát a magyar nyelvet, történelmet és kultúrát kell ápolnunk, követnünk. De hogyan? Akár történelemhamisítás árán is? Mert a Schmidt-Kásler-Orbán trió most ezt műveli.

"Hogy csak egy nagyon pregnáns példát vegyünk, a szuverenitás és függetlenség kérdését"
A magyarok ennél szuverénebbek és függetlenebbek már évszázadok óta nem voltak, mint most. Kár ezt is túltolni.

"Ha ismerjük a hagyományt, akkor tudjuk csak megérteni magunkat is."
Újabb közhely, amivel senki nem vitatkozik.

2019.09.26. 19:09:07

@Szabó A. Imre:
más a követés és más a publikálás és a politikai, gazdasági előrejutásért való felhasználás!!

Attilajukkaja 2019.09.26. 19:12:46

@vitéz Beverneky:
"más a publikálás és a politikai, gazdasági előrejutásért való felhasználás!!"
Én a visszaélés kifejezést használtam volna.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 20:05:47

@Attilajukkaja:

A blogbejegyzés szerzője és te is összekeveritek a véleményt a ténnyel. Amit ti a kereszténységről és nemzetről tudtok és ezek alapján gondoltok, ahogyan azokat látni szeretnétek, az az igazság, ha mások másként gondolkodnak és nyilatkoznak, azok csak tudatlan hülyék vagy csalók lehetnek. És természetesen kirekesztők, mert nem értenek veletek egyet. Ugyanazt produkáljátok, mint amivel ellenfeleiteket vádoljátok.

A kereszténység és a nemzet is több ezer éves jelenségek, ez idő alatt elég komoly tudás fölhalmozódott róluk-velük kapcsolatban. Erre a tudásra alapozva lehet a tényszerűhöz közelítő megállapításokat tenni, de azok nem az önigazolások és pártpolitikai csatározások szintjén születnek. Ahhoz túl kell lépni az infantilis individualizmus szintjén. Pont.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.26. 20:09:22

@vitéz Beverneky:

A blogbejegyzés szerzője és te is összekeveritek a véleményt a ténnyel... kezdetű kommentemet tekintsd te is válasznak.

2019.09.26. 21:06:07

@Attilajukkaja: jogos, elnézést a trehányságomért
:o)

2019.09.26. 21:15:33

@Szabó A. Imre:
válaszod nem válasz a korrupciót, tolvajlást, mutyizást elfedő, magyar embereket megosztó turbómagyarkodásra.

2019.09.26. 21:24:04

egyébként hitler, stalin, mussolini is a nemzeti eszmék túltolásával érte el ahatalmát.
csak hitler épített autópályákat, a dúcse legalább elérte, hogy az olasz vonatok pontosan járjanak.
a teszkós napóleonod meg kiélte a foci és kisvasút hobbiját...
ennyike.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.27. 06:30:50

@Szabó A. Imre: Szerintem félreértetted a posztot. Nem arról szól, hogy én nem tudom, hanem arról, hogy akik ezek miatt verik a mellüket, azok nem tudják

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.27. 06:34:34

@Szabó A. Imre: ha jól látom te is csak arra vagy képes, hogy állíts valamit. De arra már nem, hogy az állításaidat alá is támaszd valamivel. Szerintem te vagy az, aki összekeveri a véleményt a ténnyel, mert te kezeled tényként a véleményedet

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 07:01:19

@sefatias:

No de kisszívem! Azzal, hogy megírtam a Megmondom én neked, mik azok a keresztény értékek... kezdetű kommentemet, cáfoltam a posztod állítását.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.27. 07:02:41

@Szabó A. Imre: :D milyen állítását? És mivel cáfoltad?

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 07:21:42

@sefatias:

Ha te azt állítod, hogy a keresztény és nemzeti értékekre hivatkozók közül még senkivel nem "találkoztál", aki meg tudta volna fogalmazni, mit is jelentenek ezek a fogalmak, majd jön egy keresztény és nemzeti értékekre hivatkozó, aki megfogalmazza neked, akkor te ezt a nagy megmondásodat bebuktad. Vagy megbékélsz ezzel és levonod a konzekvenciákat, vagy nem és még nagyobb hülyét csinálsz magadból. Ez a helyzet.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 07:27:23

sefatias! A moderálás nyílt beismerése vitaképtelenségednek.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 07:29:27

@Szabó A. Imre:

Az imént eltűnt több kommentem, de visszatértek --- az utolsó hozzászólásom nem ér. :-)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.27. 07:43:18

@Szabó A. Imre: Szóval azt mondod, hogy mivel te most végre megmondtad a tutit, ezért biztos, hogy nem igaz az, hogy eddig nem találkoztam olyannal, aki tudta?

Ezen a blogon nagyon csúnya dolgot kell művelned, hogy moderálva legyél. Szóval nem volt moderálás

Attilajukkaja 2019.09.27. 12:28:01

@Szabó A. Imre:
"A blogbejegyzés szerzője és te is összekeveritek a véleményt a ténnyel."
Milyen ténnyel? Amúgy valóban csak arról tudok írni, amit saját magam tapasztalok, hallok, olvasok, ez alapján alakítom ki a véleményemet. Te ezzel másképp vagy?

"Amit ti a kereszténységről és nemzetről tudtok és ezek alapján gondoltok, ahogyan azokat látni szeretnétek, az az igazság, ha mások másként gondolkodnak és nyilatkoznak, azok csak tudatlan hülyék vagy csalók lehetnek."
Nyilván mindenkinek van egy elképzelése a kereszténységről és a nemzetről, ez alapján ítélkezik. Szerinted például a kereszténységet a hit, a remény és a szeretet jelenti. Én meg azt mondom, hogy ehhez nem kell kereszténynek lenned, mert rengeteg nem keresztényt ismerek, akik számára is érték ugyanez. Neked nyilván mások a tapasztalataid. Ettől még senki nem nevezett se hülyének, se csalónak. Egyszerűen csak kevésnek tartom a te meghatározásodat. Ezen nem kell megsértődni, csak fejtsd ki, hogy mitől lesz egy hívő, reménykedő és szerető ember számodra keresztény.
Amúgy a hirtelen álkereszténnyé átvedlett politikusainkat sem tartom feltétlenül hülyének. Okosan is lehet lopni, csalni, hazudni, visszaélni mások bizalmával.

"És természetesen kirekesztők, mert nem értenek veletek egyet."
Nofene? Miből lettél például te kirekesztve?
Szerintem inkább azok a kirekesztőek, akik csak keresztényeket akarnak nevelni, látni maguk körül, és csak a mélymagyarokat tartják a nemzet részének.

"Erre a tudásra alapozva lehet a tényszerűhöz közelítő megállapításokat tenni, de azok nem az önigazolások és pártpolitikai csatározások szintjén születnek. Ahhoz túl kell lépni az infantilis individualizmus szintjén. Pont."
Szerintem mondd el ugyanezt a kormány tagjainak is, mert rájuk férne a tudásod. Felkiáltójel.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.09.27. 20:15:58

@sefatias: @Attilajukkaja:

A kereszténység és nemzeti hagyomány pártpolitikai marakodások fölött áll. Értem én, hogy mivel a jelenlegi hatalom ezek alapján identifikálja magát, ezért ma már minden magát ellenzékiként meghatározó szerencsés és szerencsétlen kereszténység-szakértővé és nemzetiérték-szakértővé lépett elő. Ez amilyen méltatlan a kereszténységhez és a nemzeti értékekhez, Magyarországon épp olyan kontraproduktív is. A kommunizmus alatt közel ötven évig a marxista élcsapat, ha nem épp effektíve üldözte, akkor szakmányban alázta, hülyézte vagy kioktatta a keresztényeket. Ezzel a stratégiával egyetlen ellenzéki sem fogja belopni magát a keresztények szívébe. Lehet hiteltelennek minősíteni a magát keresztény-nemzetiként meghatározó kurzust, lehet gúny tárgyává tenni következetlenségeiket, de ezzel a szavazóikat is megsértjük. Nagyon nagy szükség volna értelmes, higgadt kritikára, mert bőven volna mit kiszálazgatni-kielemezgetni, de üres és hamis fölényeskedésre bizonyosan nincs, mert azzal nem a hatalmon rúgunk, hanem a kereszténységen.

Valamint:

@Attilajukkaja:

Ezzel a mélymagyarozással csak óvatosan, főként ha nem is tudod, miről beszélsz!

"A Kisebbségben első bírálóinak kedves szokásuk volt, hogy a 'mélymagyar' szót hallva: összehunyorították a szemüket, s olyan képet vágtak, mintha a germán ősköd köldökébe kéne az ő kristályos latin pillantásukkal letekinteni. Nem volt szerencséjük: ha valamit, hát ezt a francia szellemnek köszönhetem. Proust regénye nem az arisztokrácia bomlásáról szól, mint mondani szokták. Mély-Franciaországról szól. A laterna magica képei után induló polgári gyerek két úton tapogat ki, meseszomját követve, osztályából. Cselédjükön, Francoise-on át a parasztságba, s Guermantes hercegnő szalonjain át Saint-Simon itt csökevényedő arisztokrata világába. A nagy fölfedezés, hogy a kettő tulajdonképpen egy. Mint Combray terén az ősi székesegyház: a polgári Franciaország mélyén is ott áll egy tízszázados katedrális, melyben az üvegablakok szentjei és hercegei s a parasztok hozta galagonyagallyak ma is egymásba keverik tarkaságukat. Proust minden látszólagos sznobizmusa és asztmás túlérzékenysége ellenére azért csinált akkor forradalmat bennem (Ady és Szophoklész mellett talán a legnagyobbat), mert létünk alapjaiban ezt az ősi, patriarkális világot fölfedezte. (...) Arra, hogy ehhez a prousti elsüllyedt és mégis jelen lévő Franciaországhoz hasonlóan nekünk is van, idő alatt, idő fölött, egy kopárabb, inkább román 'mélymagyar' székesegyházunk: az erdélyi emlékiratírók olvasása közben gondoltam először. Egészen furcsa élmény volt XVII. századi erdélyi főurakban az én dunántúli parasztrokonaim modorára, mondhatnám, etikettjére ismerni. Bánfi Dénes és Béldi Pál mintha csak Péter bátyám és Erdélyi bíró módján ligáznának; nagyanyámban pedig egy paraszt Lórántffy Zsuzsanna ülne imájával a férfiak dolgai alatt. Bethlen Miklós-tanulmányomat ezzel fejeztem be: 'Talán az élet osztályok fölötti vagy alatti azonossága is igazabb volt abban a pálcás, kalafás világban, mint ma. Nekem legalább, ha azt keresem, hol találom meg Bethlen Miklós természetét, az ő rendjének modorát könyvén kívül, falusi atyámfiaira kell gondolnom, a jómódú parasztcsaládra, mintha az a régi úri élet a kisnemességen át ideszivárgott volna, le a helyükbe növő jobbágyságba. Ha nagybátyáin János-napon összekaptak, nemcsak vitatkozásuk módja emlékeztetett jobban a Teleki Mihály és Bethlen Miklós párbajaira, mint ma országló virzsiniás utódaiké, de a használt nyelv s a szemben álló bölcsesség is.' A fölfedezés különben nem új. Kemény Zsigmond ezzel okolta meg közel kilencven éve Szalárdi krónikájának a kiadását."

reader.dia.hu/document/Nemeth_Laszlo-Sorskerdesek-16187

Attilajukkaja 2019.09.27. 20:48:46

@Szabó A. Imre:
"A kereszténység és nemzeti hagyomány pártpolitikai marakodások fölött áll."
Egyetértek. A poszt nem is erről szól, hanem azokról, akik visszaélnek ezzel.

"ma már minden magát ellenzékiként meghatározó szerencsés és szerencsétlen kereszténység-szakértővé és nemzetiérték-szakértővé lépett elő."
Bocsi, ez egyáltalán nem igaz. Az ellenzékiek között sincs több szerencsétlen álszakértő, mint a Fidesz szavazói között.

"A kommunizmus alatt közel ötven évig a marxista élcsapat, ha nem épp effektíve üldözte, akkor szakmányban alázta, hülyézte vagy kioktatta a keresztényeket."
Igaz, voltak sötét évek, de abban a kommunizmusban, amibe már én születtem simán lehetett templomba járni, oktattak és szenteltek fel papokat. Sőt, még rabbiképzés is volt. Azok az általad emlegetett sötét évek szerencsére nem sokáig tartottak, közel nem 50 évig.

"Ezzel a stratégiával egyetlen ellenzéki sem fogja belopni magát a keresztények szívébe."
Mi a mostani ellenzék stratégiája a keresztényekkel szemben? Tudsz erről valamit mondani? Én úgy látom, hogy az ellenzéket jelenleg nagyon más problémák foglalkoztatják, minthogy a keresztényeket üldözzék.

"Lehet hiteltelennek minősíteni a magát keresztény-nemzetiként meghatározó kurzust, lehet gúny tárgyává tenni következetlenségeiket, de ezzel a szavazóikat is megsértjük."
Aki keresztény-nemzetinek vallja magát. mégis arra szavaz, aki lépten-nyomon megsérti a kereszténység és a magyar nemzet hagyományait, az nem érdemli meg a tiszteletet. Te mint igaz keresztény miért hunysz szemet afölött, hogy ez a kormány megsérti a tízparancsolat legalább felét? Miért adod fel a szent elveidet?

"üres és hamis fölényeskedésre bizonyosan nincs, mert azzal nem a hatalmon rúgunk, hanem a kereszténységen."
Te nagyon el vagy tévedve, mert senkinek nincs baja a valódi keresztényekkel. Sajnos, ezt nem vagy hajlandó belátni.

"Ezzel a mélymagyarozással csak óvatosan, főként ha nem is tudod, miről beszélsz!"
Hűha! Akkor oktass ki a saját szavaiddal. És ha lehet, ne a Mély-Franciaországgal kezdd.
De ha neked nem tetszik ez a kifejezés, akkor mondjál egy másikat azokra, akik nagymagyarkodnak a nacionalizmus nevében.
És szerinted ki a magyar?

2019.09.27. 21:27:14

@Szabó A. Imre:
jól összeollóztad a hablatyot, ez igen látványos dolog.
de úgy látom te méginkább nem tudod, hogy mit beszélsz.
ti a magyarkodásban csak szt. pityuig szerettek visszamenni, mert árpád aput már nehéz dolog lekommunistázni, pedig a gyökerek nem igazán voltak keresztények.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.27. 21:35:07

@Szabó A. Imre:

"A kommunizmus alatt közel ötven évig a marxista élcsapat, ha nem épp effektíve üldözte, akkor szakmányban alázta, hülyézte vagy kioktatta a keresztényeket."

Ugyanezt tette a nemzettudatot, a nemzeti hagyományokat ápolókkal is. Ezt a szégyentelen hagyományt folytatták aztán a szocialisták, amikor pl. 2002. december 1-én Medgyessy Péter (és a Patkány Göncz Árpád) a Kempinski szállóban a román miniszterelnökkel együtt pezsgővel koccintva ünnepelték Erdély elcsatolását.

2019.09.27. 23:35:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
és most a kereszténységet elnyomó mszmp- sek ott dőzsölnek a fideszben, a hazafiasság, kereszténység mintapártjában akik kb 15 éve úgy köszöntek az országgyűlésben, hogy "csuhások térdre, imához"

Igazság Kereső 2019.09.28. 00:12:12

Szerintem az a kérdés, hogy végülis melyik kereszténységről beszélünk? Jézus tanításaiból eredő első századi mintát képviselő keresztényi életútról, avagy Jézus és az apostolai halála után keletkezett római uralom által kreált ocsmányságról? Mert az előbbi A KERESZTÉNYSÉG, vagy keresztényiség,azaz Jézus mentalitásának, gondolkodásmodjának és életútjának a lehetőségeinkhez mérten legszorosabban értelmezett utánzását jelenti. Az utóbbi nem azonos az előbbivel. A magukat keresztényi értékeket valló nemzetek igencsak távol állnak a krisztusi gondolkodástól és értékrendtől. A legrosszabb, hogy a valóságban magasról tesznek ezen értékekre, csak manipulációra használják a keresztény értékek említését! Amit még ennél is szomorúbbnak tartok,az az, hogy az emberek zöme szintén csak komolytalan használják ezen értékek említését, de eszükbe sincs komolyan az életük részévé tenni azokat!

2019.09.28. 01:15:07

@Igazság Kereső:
"de eszükbe sincs komolyan az életük részévé tenni"
dicsak, má ez is kötelező?
szabad országban szabad ember arra gondol amire szabad?!

John Brennan 2019.09.28. 08:18:41

@vitéz Beverneky:
az egykori MSZP-sek, mint a Gyurcsány meg a Hiller, Fidesz tagok lettek?

2019.09.28. 09:21:22

@John Brennan:
kevés vagy mint pornófilmben az excel tábla!

több mszmps van a fideszben mint az összes baloldali pártban együtt!
ha kicsit is tájékozottabb lennél, akár vitaképes is lehetnél.

Boros Imre, MSZMP-titkár
Fónagy János, MSZMP-tag
Hoffmann Rózsa, MSZMP-tag
Járai Zsigmond, MSZMP-tag
Kerényi Imre, MSZMP-titkár
Martonyi János, MSZMP-tag
Matolcsy György, MSZMP-tag
Pintér Sándor, MSZMP-titkár
Pozsgay Imre, az MSZMP KB és PB tagja
Stumpf István, MSZMP-tag
Szűrös Mátyás, MSZMP KB-titkár
Tállai András, MSZMP-tag
Turi-Kovács Béla, MSZMP-tag

2019.09.28. 09:28:24

@John Brennan:
(és akkor még a csuti gecit és a párt titkár apukáját nem is említettem)

John Brennan 2019.09.28. 10:16:33

@sefatias:
Nevetséges próbálkozás a Fideszt meg a kereszténységet azzal befeketíteni akarni, hogy tagjai között vannak a korábbi állampárt (MSZMP) tagok is.

2019.09.28. 11:32:04

@sefatias:
engedd el, fidesznyik... :)

John Brennan 2019.09.28. 11:40:18

@vitéz Beverneky:
nagy érv egy jelzőt bedobni! Ennyit tudsz.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.28. 11:44:47

@John Brennan: Tudom, hogy ez most hülyén hangzik, de ha ezt magadtól nem érted meg, akkor kár minden próbálkozás. Belefáradtam már a nyilvánvaló dolgok bizonyításába

Attilajukkaja 2019.09.28. 12:07:01

@John Brennan:
"az egykori MSZP-sek, mint a Gyurcsány meg a Hiller, Fidesz tagok lettek?"
Félreolvastad. Nem az egykori MSzP-ről volt szó, hanem az MSzMp-ről. Különben is, Hiller nem egykori MSzP-s, mivel most is az. Remélem, megválaszoltam a kérdésedet.

John Brennan 2019.09.28. 12:09:24

@sefatias:
Mit nem értek? Mit? Érted? azt írd le, hogy mit, ne a bizonyítékot.

John Brennan 2019.09.28. 12:11:38

@Attilajukkaja:
nem olvastam félre, az egész okfejtés arról, hogy az egykori MSZMP tagok megszállták a Fideszt úgy ahogy van ostobaság; szellemi irányzatokról van szó, nem emberekről
az MSZMP örökösei az MSZP, Momentum, DK

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.28. 12:23:35

@vitéz Beverneky:

"most a kereszténységet elnyomó mszmp- sek ott dőzsölnek a fideszben"

Akkor már csak az a kérdés, kik vannak a mostani maszopban, DK-ban és az egykori MSZ(M)P többi hasadványpártjában.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.28. 12:33:23

@vitéz Beverneky:

Na de tegyük fel, hogy igazad van, és a volt maszoposok megszállták a Fideszt. Akkor viszont felmerül a kérdés, miért a beszéltek jobboldali médiauralomról, jobboldali médiaterrorról, jobboldali diktatúráról, amikor a kormánypárt baloldali erők és személyek irányítása alatt áll... :P

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.09.28. 12:44:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Meg tudod mondani, hogy mi a különbség a jobb és baloldal között?

Válaszként itt az egyik számunk: www.youtube.com/watch?v=tz7cBztuhyI

Attilajukkaja 2019.09.28. 12:47:55

@John Brennan:
"szellemi irányzatokról van szó, nem emberekről"
De hát TE kérdeztél rá néhány emberre, nem irányzatra! Nevesítetted is őket. Erre válaszoltam/válaszoltunk.

"az MSZMP örökösei az MSZP, Momentum, DK"
A Fideszt kifelejtetted a felsorolásból. A Momentum amúgy mitől lenne MSzMP örökös?

John Brennan 2019.09.28. 14:34:38

@Attilajukkaja: reklamálj az ügyben beverneky haverodnál

Attilajukkaja 2019.09.28. 16:11:01

@John Brennan:
Miért pont nála, amikor te hoztad fel elsőként Hillert és Gyurcsányt? Ő csak válaszolt neked. :o))))))
Amúgy senkinél nem reklamálok. Nem nekem van ezzel problémám.

John Brennan 2019.09.28. 16:43:17

@Attilajukkaja:
Mert én beverneki haverodnak már válaszban hoztam fel két példát. Az én mazsolázgatásom ugyanúgy ostobaság, mint az övé, de én nem is akartam azt bizonyítani, hogy a Fdesz tele van MSZMP-sekkel és a FIdesz MSZMP utódpárt.

Attilajukkaja 2019.09.28. 17:20:29

@John Brennan:
Érdemben nem válaszoltál egyikünknek sem. A Fidesz pedig annyira utódpárt, mint bármelyik másik. Nem így indult, de azzá vált, csak próbálja népnemzeti és álkeresztény köntösbe bújtatni.
A Momentum pedig miért lenne az? Igaz, ezt egyszer már kérdeztem.

2019.09.28. 18:38:31

@Attilajukkaja:
akkor én válaszolok helyettük.
mert magyrország áll a tolvaj korrupt fideszből és támogatóikból es aki nem ért velük egyet az nem nemzeti, nem keresztény és nem magyar, sőt hazaáruló.
egyszerű emberek, egyszerű ideológiák.

oszd meg és uralkodj!

Attilajukkaja 2019.09.28. 18:52:26

@vitéz Beverneky:
Gondolom, ez a válasz nem igazán nekem szólt. :o)
Az utóbbi 30 (?) év magyar kormányai amúgy mind tolvajok és korruptak voltak, kezdve az Antall kormánnyal. De a Fidesz vitte ezt mesterfokra, .... és törvényesítette a lopást és a korrupciót. A legerkölcstelenebb banda ezidáig, amely ráadásul a kereszténység erkölcseire apellálva teszi mindezt. Aki valódi keresztény, az nyilvánvalóan nem tűri mindezt, illetve nem szavaz rájuk soha többé az életben.
Nemzetinek meg annyira nemzeti, amennyire végérvényesen megosztotta ezt a nemzetet. Amúgy is meg voltunk osztva, de ezek még erre is rátettek egy lapáttal. Kivételes tehetséggel rombolták a magyarok egységét olyan szlogenekkel, amik pont azt hazudták, amit sokan hallani akartak. Sajnálom, hogy olyan sokan beszopták a nagy magyar szabadságharc újabb délibábját. :o(((
Ezt, és még sok mást soha nem fogok megbocsájtani ennek a cezaromániás emberkének.

2019.09.28. 19:41:46

@Attilajukkaja:
de hát ugyan ezeket gondolom mint te.
ennyire félreérthetően írnék? O,O
valszleg bennem van a hiba...

Attilajukkaja 2019.09.29. 18:23:43

@vitéz Beverneky:
Nincs itt semmiféle hiba, tudom, hogy nekem írtál. Félreértettél.
Azt akartam mondani, hogy az üzeneted inkább másoknak szólt, mint nekem, aki egyetért veled. Jó lenne, ha mások is elolvasnák. Erre szolgált volna a szmálji, ... csak nem ment át. Bocsi.
A továbbiakban csak kifejtettem a veled teljesen egyetértő gondolataimat.
Nem tartod furcsának, hogy a népnemzeti-álkeresztény politikát támogatók egy konkrét kérdésünkre sem válaszoltak?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.29. 18:49:31

@Attilajukkaja:

Mennyei öröm nézni-olvasni, ahogy nyaljátok-szopjátok egymást.

"Nem tartod furcsának, hogy a népnemzeti-álkeresztény politikát támogatók egy konkrét kérdésünkre sem válaszoltak?"

Nekem van egy konkrét kérdésem hozzád, mégpedig az, amit a posztoló is feltett: Te mit értesz nemzeti értékeken? Kérlek, fejtsd ki részletesen, a félreértéseket elkerülendő jól definiálva az esetleges fogalmakat.

2019.09.29. 19:22:27

@Attilajukkaja:
"Nem tartod furcsának, hogy a népnemzeti-álkeresztény politikát támogatók egy konkrét kérdésünkre sem válaszoltak?"
ismerve erzsébet utalványra korlátozott "hazaszeretetüket" és képességeiket, semmi furcsát nem tálalok benne.
az ő nemzetieeségi megnyilvánulásuk abban merül ki, hogy eldöntsék ki az akit ki kell rekeszteni mert zavarja a mutyi köreiket.
ez az igazán keresztényi gondolkodás felebarátról, testvérről, családról.
ha valaki szót mer emelni a büntetlen papi pedofolia ellen az már rohadt ateista-kommunista-bibsi-libsi.

Attilajukkaja 2019.09.29. 19:36:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mennyei öröm nézni-olvasni, ahogy nyaljátok-szopjátok egymást."
Viszont.

"Nekem van egy konkrét kérdésem hozzád"
Vagyis válaszod továbbra sincs.
Nem baj.

"Te mit értesz nemzeti értékeken?"
A nemzeti értékekkel kapcsolatban lényegében egyetértek azzal, amit Szabó A. Imre mondott: "A magyar nyelv, a magyar néphagyomány, a magyar magaskultúra mind magában hordozza azokat a sajátosságokat, amikké a magyarság története alakította."
Ezt annak idején jeleztem is neki.
A problémám mindezzel az, amikor a magyar "magaskultúrát" más kultúrák felé akarja valaki helyezni. Mert véleményem szerint minden kultúrában van magas és söpredék szintű megnyilvánulás. A magyar többször is bizonyította, hogy milyen nagyszerű tud lenni. Még a kommunisták alatt is. Nem látom, itt hol volt a magyar tradíciók, értékek üldözése az elmúlt 30 évben, ... de te majd biztosan felvilágosítasz erről is.
A nemzeti óntudat számomra is fontos, hiszen ide születtem és szeretek magyarnak lenni. De elutasítok mindent, ami más népek ellen irányul. Akár valamelyik szomszéd országról van szó, akár egy távolabbiról.
Remélem, megválaszoltam a kérdésedet.

Attilajukkaja 2019.09.29. 19:43:53

@vitéz Beverneky:
"ismerve erzsébet utalványra korlátozott "hazaszeretetüket" és képességeiket, semmi furcsát nem tálalok benne."
Akik ide trollkodnak, az egy nagyon más réteg. Nem szorulnak rá sem Erzsébet utalványra, se rezsiutalványra.

"az ő nemzetieeségi megnyilvánulásuk abban merül ki, hogy eldöntsék ki az akit ki kell rekeszteni mert zavarja a mutyi köreiket."
Ezek megint nem az Erzsébet utalványosok köreiből kerülnek ki.

"az igazán keresztényi gondolkodás felebarátról, testvérről, családról.
ha valaki szót mer emelni a büntetlen papi pedofolia ellen az már rohadt ateista-kommunista-bibsi-libsi."
Valahol igazad van. De a lényeg, hogy ne engedjük összemosni az igazi keresztényeket azokkal, akik mostanában gazul visszaélnek a valódi keresztény értékekkel. Mert nálunk manapság ez jött divatba, és egy csomóan beszopják. Az egyházak meg lapítanak, mint .....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.29. 21:49:27

@Attilajukkaja:

"Vagyis válaszod továbbra sincs. "

Mire? Engem ugyan nem kérdeztél. :)

"A problémám mindezzel az, amikor a magyar "magaskultúrát" más kultúrák felé akarja valaki helyezni."

Nagyon ellentmondásos, hogy egyfelől a kulturális relativizmust vallod - vagyis hogy egyetlen kultúra sem értékesebb a másiknál, a primitív őserdei törzs kultúrája pontosan ugyanolyan értékes, mint a német vagy a francia kultúra -, másfelől viszont jogot formálsz annak eldöntésére, mi a "magas" és mi a "söpredék" kultúra. Nekem Bach, Haydn vagy Mozart zenéje a magaskultúra része, ám mások számára Lagzi Lajcsi és a mulatós nóták, esetleg a rap vagy a szintipop jelentik a zenekultúra csúcsát. Nekem Dosztojevszkij, Goethe vagy Radnóti Miklós a magaskultúra része, másoknak viszont a Romana és hasonló romantikus irodalmi alkotások. Nekem Ingmar Bergman vagy Clint Eastwood filmjei a magaskultúra részei, másoknak meg Jackie Chan verekedős műalkotásai. Mitől lesz valami magas és mitől söpredék kultúra? Csak attól, hogy Jackie Chan filmművészeti remekei népszerűbbek Bergman filmjeinél?

Attilajukkaja 2019.09.30. 09:38:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mire? "
A posztoló tett fel neked egy kérdést, a válaszodra én is kíváncsi lennék: "Meg tudod mondani, hogy mi a különbség a jobb és baloldal között?" (2019.09.28. 12:44:02)

"egyfelől a kulturális relativizmust vallod"
Másfelől is azt vallom.

"Mitől lesz valami magas és mitől söpredék kultúra?"
Nem tudom, mivel a dolog relatív. A "magaskultúra" szót amúgy csak idéztem, nem én találtam ki. Számomra viszont a söpredék kultúra az, amelyik sértő és/vagy kigúnyolja, lenézi más népek kultúráját. Erre a döntésemre ugyanúgy jogot formálok, ahogyan te a sajátodra. Azt se díjazom, ha valaki rám akarja kényszeríteni a saját kultúráját, bármilyen "magas" is az. És különbséget teszek a szép- és a szórakoztató irodalom, zene, filmművészet között. Mindkettőt szeretem, attól függően, éppen melyikhez van kedvem. Vagyis egyiket sem tartom söpredéknek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.30. 21:49:58

@Attilajukkaja:

"A "magaskultúra" szót amúgy csak idéztem, nem én találtam ki."

Ki gondolta volna... :P

Ami ma szépirodalom, "magas" irodalom, az a maga korában szórakoztató irodalom volt. Avagy szerinted mik volt mondjuk Homérosz eposzai?

"Másfelől is azt vallom. "

Ha így lenne, akkor nem tennél különbséget "magas" kultúra és "söpredék" kultúra között. A fekete gettók gengszter- és prolikultúrája mitől lenne alacsonyabb rendű a kritikailag is "Magasna" tartott kultúránál? Mindkettő egyenlő értéket képvisel, nem? :P

"Számomra viszont a söpredék kultúra az, amelyik sértő és/vagy kigúnyolja, lenézi más népek kultúráját."

Ezzel a definícióval nagyjából egyedül vagy a világon, és csak azért írtad, hogy ne kelljen lemondanod a kulturális relativizmusodról. :DDD Legalábbis meglepne, ha a Józsi bácsi kocsmai bökverseit azonos értékűnek tartanád Schiller műveivel.

Bár nincs kizárva, hogy még ezt is bevállalod, csak hogy igazad lehessen. :P

Attilajukkaja 2019.10.01. 13:25:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ami ma szépirodalom, "magas" irodalom, az a maga korában szórakoztató irodalom volt."
Valószínű. Mindenki magában dönti el, hogy ma mit tart szép- és mit tart szórakoztató irodalomnak. A szórakoztatás nem egy könnyű műfaj, nem lebecsülendő.

"Ha így lenne, akkor nem tennél különbséget "magas" kultúra és "söpredék" kultúra között."
Nem tudom, hogy a söpredék-e a legjobb kifejezés, ami ellensúlyozza Szabó A. Imre "magaskultúra" szavát, de akkor nekem hirtelen ez jutott eszembe. Az ő beírására reagáltam, de valójában én sem hiszem, hogy létezik ilyen (nem véletlenül használtam a macskakörmöket). Inkább söpredék emberek vannak, akik azt a kultúrát képviselik, ami számomra visszataszító.

"Mindkettő egyenlő értéket képvisel, nem? :P"
Nem. Az erőszak sohasem képvisel "magas" kultúrát. Kár, hogy néha elkerülhetetlen.

"Ezzel a definícióval nagyjából egyedül vagy a világon, és csak azért írtad, hogy ne kelljen lemondanod a kulturális relativizmusodról."
Nem, nem azért. Hanem, mert megpróbáltam megfogalmazni, melyik az a kultúra, amelyik taszít. Még akkor is, ha a te értesüléseid szerint ezzel egyedül vagyok az egész világkeregségben. :o))))))

"meglepne, ha a Józsi bácsi kocsmai bökverseit azonos értékűnek tartanád Schiller műveivel."
Ha egy vers jó, az jó. Ha nem, akkor nem. Akkor is, ha egy kocsmában születik.

"nincs kizárva, hogy még ezt is bevállalod, csak hogy igazad lehessen. :P"
Bevállalom, akkor is, ha nincs igazam. Nem tudok mást írni, mint amit gondolok. Te igen?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.01. 18:17:29

@Attilajukkaja:

"Az erőszak sohasem képvisel "magas" kultúrát."

Tévedés. Ott vannak pl. Leni Riefenstahl olimpia-filmjei. Állítólag a fogásait ma is tanítják. Ennek ellenére a háború után megbélyegezték - okkal vagy ok nélkül, ez most mindegy -, soha többé nem forgathatott filmet. Az olimpia-filmek lényegében az erő és áttételesen az erőszak, még áttételesebben, de messze nem mellékesen a náci ideológia dicsőítése - hiszen épp ezért tiltották el Leni Riefenstahlt a filmkészítéstől.

"Nem tudom, hogy a söpredék-e a legjobb kifejezés, ami ellensúlyozza Szabó A. Imre "magaskultúra" szavát"

A szó lényegtelen. A "magas" kultúra ellentéte biztosan nem a másik kultúrákat lenéző kultúra. hanem az igénytelen, silány stb. kultúra. Csakhogy a te világodban nem létezik igénytelen, silány kultúra, mert szerinted minden kultúra egyenértékű, most kivéve az erőszakosakat.

"Ha egy vers jó, az jó. Ha nem, akkor nem."

Sok igényes vers és egyéb irdoalmi mű született kávéházakban, na persze oké, a kávéház azért nem kocsma.

Na de a te világodban csak jó vers és rossz vers létezik? Csak két véglet, köztük semmi? Ilyen egybites a te értékelésed?

Attilajukkaja 2019.10.01. 19:02:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az olimpia-filmek lényegében az erő és áttételesen az erőszak, még áttételesebben, de messze nem mellékesen a náci ideológia dicsőítése - hiszen épp ezért tiltották el Leni Riefenstahlt a filmkészítéstől."
Nem ismerem a filmjeit, de ha betiltották, akkor rajtam kívül nagyon sokan úgy gondolhatták, hogy az erőszak nem fejez ki értékes kultúrát.

"A "magas" kultúra ellentéte biztosan nem a másik kultúrákat lenéző kultúra. hanem az igénytelen, silány stb. kultúra."
És szerinted az mi?
Amúgy nem tartom magam igénytelennek csak azért, mert nem nézem le mások kultúráját, kulturális igényeit.

"Csakhogy a te világodban nem létezik igénytelen, silány kultúra, mert szerinted minden kultúra egyenértékű, most kivéve az erőszakosakat."
A silányság szubjektív. Az erőszak nem az.

"Sok igényes vers és egyéb irdoalmi mű született kávéházakban, na persze oké, a kávéház azért nem kocsma."
Lehet, hogy kocsmákban is. :o)

"Na de a te világodban csak jó vers és rossz vers létezik? Csak két véglet, köztük semmi? Ilyen egybites a te értékelésed?"
Tulajdonképen igen, ilyen kétbites. Még akkor is, ha a jók és a rosszak között is vannak fokozatok. A te értékelésed milyen, hány bites?

2019.10.01. 21:41:56

@Kovacs Nocraft
Jozsefne:
@Attilajukkaja: nemzeti értékekről beszélni ott ahol, analfabéta büdösbogarak lepatkányozzák csak gönc árpádot csak azért, mert nem állt be a fidesz maffiába!?
röhögnöm kell!

ahol magyarul nem tudó, diplomát lopó schmitt pált választanak köztársasági elnöknek???
akinek a kölykei már rég itt hagyták a hazájukat és nem a megélhetés miatt..
berosálok!
na ezek a fidesz nemzeti értékei!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.10.01. 21:50:53

@vitéz Beverneky: Mennyire kell vaknak lenni, hogy ezeket az ellentmondásokat valaki ne fogja fel?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.01. 23:04:31

@vitéz Beverneky:

"ahol, analfabéta büdösbogarak lepatkányozzák csak gönc árpádot csak azért, mert nem állt be a fidesz maffiába!?"

Galambom, Göncz Árpádot nem én, nem a Fidesz-tagok vagy -szimpatizánsok, hanem a saját rabtársai patkányozták le. És nem azért, amit te írsz, hanem azért, mert anno besúgta a saját társait.

"röhögnöm kell!"

Nekem is - rajtad. :P Kimondottan vicces a te kirohanásodat olvasni, miközben az általad olyannyira védett Göncz Árpádnak még a nevét sem tudtad helyesen leírni.

"ahol magyarul nem tudó, diplomát lopó schmitt pált választanak köztársasági elnöknek???"

És ahol az ország legnagyobb pártja egy még érettségivel sem rendelkező alakot (Martin Schulz) akart kancellárnak jelölni? :P

És ahol az EU legnagyobb hatalmú vezetőjének egy idült alkoholistát választanak meg?

És ahol az ország elnökének egy humoristát választanak meg? (Nem ér Ronald Reagannel jönni, mert az ő elnökségét hosszú politikai pályafutás előzte meg, ami Zelenszkijnél hiányzik.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.01. 23:12:25

Ettől függetlenül egyetértek veled abban, hogy Smit Pál (sic!) közt. elnökké választása óriási hiba volt. Már a plágium-botrány kipattanása előtt nyilvánvaló volt, hogy az alak méltatlan a posztra. Ám ettől még Göncz nem kevésbé volt alkalmatlan, ha más okokból is.

Igazság Kereső 2019.10.01. 23:30:49

De szép kis port kavart ez a poszt!
:D

2019.10.01. 23:50:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
sulc, zelenszkij, régen, mi közünk hozzájuk, mi közük a magyar identitáshoz, miről beszélsz, ittál ma eleget?

chrisred 2019.10.02. 05:46:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért az SPD messze nem a legnagyobb párt Németországban, és minden politikai erő maga választja ki, hogy milyen személyekkel képviselteti magát a választáson. A köztársasági elnöknek pedig elvileg az egész ország képviseletére alkalmasnak kellene lennie. Más kérdés, hogy mi már 30 évvel ezelőtt hagytuk, hogy ez a köztisztség a pártpolitikai mutyi része legyen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 14:08:47

@vitéz Beverneky:

Galambom, te hoztad fel Smit Palit. Ha szerinted ez jellemző az általad elítélt magyar helyzetre, akkor eléggé célszerű megvizsgálni pár olyan országot is, amelyekben szerinted a topic szempontjából minden rendben van. Ja, hogy akkor kiderülne, hogy a szerinted e téren rendben lévő országokban is vannak Smit Pálhoz hasonló visszásságok?

@chrisred:

"az SPD messze nem a legnagyobb párt Németországban"

De nem is a pávatoll a CDU/CSU kalapján.

"A köztársasági elnöknek pedig elvileg az egész ország képviseletére alkalmasnak kellene lennie"

Erre az SZDSZ-es kötődésű Göncz éppúgy alkalmatlan volt, mint pl. Smit Pál. Mivel általában soha nem értesz velem egyet, úgy bizonyára abban sem, hogy szerintem az eddigiek közül az egyetlen Sólyom László volt igazán alkalmas közt. elnök.

Ja, és Sólyom nem volt Fidesz-párti. Basszus, az a NER-csinovnyik Nocraft egy nem fideszes embert tart a toronymagasan legjobb köztársasági elnöknek?

"már 30 évvel ezelőtt hagytuk, hogy ez a köztisztség a pártpolitikai mutyi része legyen."

Nem sok jelentősége van mutyi szempontból sem, mivel a közt. elnöknek szinte semmi hatalma nincs. Személye pusztán tünetszintű. Úgy Smit Pál, mint Göncz esetében.

2019.10.02. 14:37:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
még szer4ncse, hogy te tudod, schmitt pált hogy írják...

Attilajukkaja 2019.10.02. 17:29:48

@vitéz Beverneky:
"nemzeti értékekről beszélni ott ahol, analfabéta büdösbogarak lepatkányozzák csak gönc árpádot csak azért, mert nem állt be a fidesz maffiába!?"
Pedig vannak nemzeti értékeink, ahogy minden más népnek. Természetesen nem azok képviselik, akiket megemlítettél.

@Igazság Kereső:
"De szép kis port kavart ez a poszt!"
Csupán barátságosan elbeszélgetünk. :o))
Csak sajnos hiába teszel fel egyeseknek kérdéseket, úgy reagálnak rá, mint a kormánytagok - ignorálják azokat, és azonnal támadásba lendülnek.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Erre az SZDSZ-es kötődésű Göncz éppúgy alkalmatlan volt, mint pl. Smit Pál."
A különbséget azonban zongorázni lehetne!!!! Göncznek például volt gerince és annak idején le is tett valamit az asztalra. Nem véletlenül annyira népszerű még ma is az emberek körében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 17:37:26

@vitéz Beverneky:

"még szer4ncse, hogy te tudod, schmitt pált hogy írják..."

Igen, én - veled ellentétben - tudom.

Te azonban még azt sem tudod, mint jelent az adott írásmód után tett (sic!) szócska. Elárulom neked: a latin sicut = így szó rövidítése, és annak jelzésére szokták használni, hogy bár a szöveg írója pontosan tudja a helyes írásmódot, valamilyen okból eltér attól - pl. mást személy írásmódjára utal vagy mint az én esetemben, szándékosan torzítja az írásmódot.

Tanulj, tinó, ökör lesz belőled. :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 17:39:37

@Attilajukkaja:

Göncz irodalmárként, műfordítóként, nem pedig államfőként tett le értéket az asztalra. Politikusként nem volt jobb Smit Pál álamfőnél (sic!).

Attilajukkaja 2019.10.02. 17:53:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Göncz irodalmárként, műfordítóként, nem pedig államfőként tett le értéket az asztalra. Politikusként nem volt jobb Smit Pál álamfőnél (sic!)."
Legalább valamit letett az asztalra.
Politikusként azért tartottam többre "Smit" Pálnál, mert - mint említettem, - volt gerince, gondolkodó volt, és nem osztotta meg a magyarokat annyira, ahogyan Schmitt Pál tette. Akkoriban talán a legjobb választás volt őt tenni meg elnöknek. Sólyom László is jó választás volt.

2019.10.02. 19:59:48

@Attilajukkaja:
sólyom lászló?
aki 32 tő bazsarózsa miatt (aminek már se híre, se hamva) nem engedett felépíteni a M A G Y A R "S Z E N T" N E M Z E T E T védő radart?
hahh!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 20:00:27

@Attilajukkaja:

"nem osztotta meg a magyarokat annyira, ahogyan Schmitt Pál tette. "

Ezt a megosztó hatást azért a helyén kell kezelni. A rendszerváltás utáni eufóriában még nem polarizálódott a társadalom olyan mértékben a régi termunussal népies-urbánus választóvonal mentén, mint később. Ezért a többség szemében nem is voltak annyira irritálóak Göncz szadeszes preferenciái.

Az említett eufóriáról: Gondolj csak arra, hogy - főleg a szadesz - milyen embereket jelölt parlamenti képviselőnek: ismert és kedvelt színészeket és egyéb művészeket. Valahol e vonal mentél lett Gönczből is k. elnök. Persze ebbe belejátszott az is, hogy érthető okokból az akkori maszop kivételével alig voltak közismert "ellenzéki" - azaz nem maszopos - politikusok.

Mostanra azonban nagyon eldurvult az említett népies-urbánus (persze ez a régi terminus, de érted, miről beszélek) ellentét, szimpla ellentétből zsigeri gyűlöletté vált. Mondhatod, hogy ebben az ún. jobboldal volt a hibás, nyilván mondani is fogod, de ebben nem értek egyet veled. A szadesz 1994-es összebútorozása a maszoppal sokakat kiábrándított és megrendített, amiből érthető módon alakult ki a liberális párt(ok) elleni gyűlölet.

Ezért aztán Smit Pál alkalmatlanságát a korábbinál sokkal polarizáltabb közélet természetes módon súlyosabban ítélte meg. Elárulom neked, magam is ezek közé tartoztam, bár bölcsész emberként engem elsősorban és már az elején Smit Pál elképesztő nyelvi műveletlensége rázott meg és nem annyira politikai alkalmatlansága.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 20:07:22

@vitéz Beverneky:

Galambocskám, a radar természetvédelmi területen történő megépítésének megtiltásában nem az akárhány tő akármilyen rózsa volt a lényeg, hanem az, hogy precedenst teremtett volna a természetvédelmi területek rombolására.

Aztán ugye a radar máshol mégis megépült, így a gonosz ellen nem is támadta meg Magyarországot.

2019.10.02. 20:48:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
és az orbán kerítés több száz kilóméteren minden természet-védelmi területet átugrik, vagy csk meg se vizsgálták, mert ádernak sürgős pecázhatnéka volt pubikám?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.02. 21:20:19

@vitéz Beverneky:

Galambocskám, a kerítés építésekor már nem Sólyom volt a k. elnök, tessék Ádernél reklamálni.

2019.10.02. 22:05:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
elolvastad amire válaszoltál, pubi?

2019.10.02. 23:09:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
megnyugodtam, ezexerint csak nem vagy képes értelmezni.
de nálatok ez nem is kritérium, lényeg, hogy a pohos vajdátokat kövessétek gondolkodás nélkül.

chrisred 2019.10.03. 05:33:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mivel általában soha nem értesz velem egyet, úgy bizonyára abban sem, hogy szerintem az eddigiek közül az egyetlen Sólyom László volt igazán alkalmas közt. elnök."

De igen, nem is kedvelték őt egyik szekértáborban sem.

"Nem sok jelentősége van mutyi szempontból sem, mivel a közt. elnöknek szinte semmi hatalma nincs. Személye pusztán tünetszintű."

Na de ez pont azért történt így, mert a mutyi szerint erre a szerepre lett kárhoztatva. A kerekasztalos pártok kancelláriai kormányzást akartak.

Attilajukkaja 2019.10.03. 15:54:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az említett eufóriáról: Gondolj csak arra, hogy - főleg a szadesz - milyen embereket jelölt parlamenti képviselőnek: ismert és kedvelt színészeket és egyéb művészeket."
És ezzel mi volt a baj?

"Mostanra azonban nagyon eldurvult az említett népies-urbánus (persze ez a régi terminus, de érted, miről beszélek) ellentét, szimpla ellentétből zsigeri gyűlöletté vált."
Egyetértek.

"Mondhatod, hogy ebben az ún. jobboldal volt a hibás, nyilván mondani is fogod"
Nem mondom. Éppen mondani akartam, hogy Gyurcsány alatt vált mindenki számára nyilvánvaló az a mély megosztottság, és hogy ehhez mindkét tábor hozzájárult. De inkább nem mondok semmit, mert úgy látom, te megint jobban tudott itt, ki mit gondol.

"A szadesz 1994-es összebútorozása a maszoppal sokakat kiábrándított és megrendített, amiből érthető módon alakult ki a liberális párt(ok) elleni gyűlölet."
Talán nem is az összebútorozás volt a fő gond, hanem a hibák, amiket elkövettek mindketten.

"Ezért aztán Smit Pál alkalmatlanságát a korábbinál sokkal polarizáltabb közélet természetes módon súlyosabban ítélte meg."
Egyetértek. De úgy gondolom, hogy Schmitt Pál egyénisége, gerinctelen múltja és az általad említett komoly műveltségi hiányai IS tették őt kevésbé a Zemberek emberévé, mint amilyen Göncz volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 12:12:04

@Attilajukkaja:

"És ezzel mi volt a baj?"

Pl. az, hogy a politikai ismereteknek híján lévő művészeket a szadesz könnyen tudta itányítani, manipulálni. Pedig még a listás képviselőnek is a saját lelkiismerete szerint kell(ene) szavaznia, nem pártutasírásra.

Persze tudom, ez ma sincs így , sőt.

"Talán nem is az összebútorozás volt a fő gond, hanem a hibák, amiket elkövettek mindketten."

Tévedsz. A hibák folyamatos, de kisebb irrotációt okoztak, ám az már egy hatalmas sokk és arculcsapás volt a választók számára, hogy a harciasan antikommunista szadesz összeállt a maszoppal, amely jogilag is az állampárt udódja volt. A narratíva persze az volt, hogy belülről próbálják korlátozni és "jó irányba" terelni a kormányt, de valójában a mérhetetlen hatalomvágy hajtotta őket.

"mint amilyen Göncz volt."

Ennyi idő után már lehetetlen minden kétséget kizáróan és pontosan felderíteni a történteket, az viszont tény, hogy Gönczöt a bebörtözött társai nevezték el Patkánynak. Olyanok, akikkel azonos oldalon állt.

Én megértem, hogy művészemberként Gönczöt könnyen meg tudták törni. Itthon a fotelból könnyű ítélkezni valaki fölött, holott hasonló esetben jó eséllyel közülünk is sokan elárultuk volna a társainkat. Szóval emberileg felmentem Gönczöt, ám ettől még továbbra is alkalmatlannak tartom a közt. elnöki posztra. Oda sokkal gerincesebb, erősebb tartású ember kell(ene).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 12:22:23

A fentieket természetesen annak feltételezése mellett írtam, hogy Göncz _valóban_ elárulta a társait. Erre nincs sem hiteles és kétségtelen bizonyíték, sem ilyen cáfolat. A politikában szokásos eljárás szerint azonban kétség esetén el szoktak tekinteni az illető személy jelölésétől.

Attilajukkaja 2019.10.04. 13:56:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Pl. az, hogy a politikai ismereteknek híján lévő művészeket a szadesz könnyen tudta itányítani, manipulálni. Pedig még a listás képviselőnek is a saját lelkiismerete szerint kell(ene) szavaznia, nem pártutasírásra."
És szerinted nem úgy szavaztak?
Amiket leírsz az igaz minden párt képviselőjére, mert senki sem ért mindenhez. Az SzDSz a Kádár rezsimhez viszonyított liberalizmust és szabadságot képviselte, amit sokan értettek és amivel rengetegen egyetértettek.

"Persze tudom, ez ma sincs így , sőt."
Igen, sajnos.

"az már egy hatalmas sokk és arculcsapás volt a választók számára, hogy a harciasan antikommunista szadesz összeállt a maszoppal, amely jogilag is az állampárt udódja volt."
Nem tudom, az MSzP jogilag mennyire volt az MSzMP utódpártja, de ideológiailag biztosan nem.

"valójában a mérhetetlen hatalomvágy hajtotta őket."
Minden kormánypártot az vezényel. Sajnos. De abban az időben még tényleg a demokrácia kiépítését és a haladást tűzték ki célul.

"Gönczöt a bebörtözött társai nevezték el Patkánynak. Olyanok, akikkel azonos oldalon állt."
Lehet, nem tudom. :o)
Ugyanakkor ma is egy elismert személyiség, Most lesz a halálának évfordulója és sok városban megemlékeznek róla. Kíváncsi vagyok Schmittre hányak fognak megemlékezni a halála után.
magyarnemzet.hu/belfold/megemlekezeseket-tartanak-goncz-arpad-halalanak-evforduloja-alkalmabol-7367363/

"Én megértem, hogy művészemberként Gönczöt könnyen meg tudták törni. "
Kik törték meg? Csak nem a KGB-s kapcsolataira utalsz?

"emberileg felmentem Gönczöt, ám ettől még továbbra is alkalmatlannak tartom a közt. elnöki posztra. Oda sokkal gerincesebb, erősebb tartású ember kell(ene)."
Értem. Elfogadom, hogy őt nem tartottad méltónak erre a szerepre. Az emberek akkoriban nem így látták. Ha tévedtek, ha nem, a népszerűsége ma is él.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 17:17:08

@Attilajukkaja:

"És szerinted nem úgy szavaztak? "

Mint írtam, politikai tapasztalok híján könnyen befolyásolhatók voltak.

"Nem tudom, az MSzP jogilag mennyire volt az MSzMP utódpártja"

Csak annyira, hogy az egész pártvagyont is örökölte. :P

"de ideológiailag biztosan nem."

Voltak eltérések, ám sokat elárul, hogy a fő káderek még sokáig megmaradtak, s miniszterelnök is lett belőlük: Horn, Medgyessy, Gyurcsány - ezek mind az MSZMP-ben is jelentős szerepet játszottak.

Az ideológiaváltás annyiban megtörtént, hogy az egész rendszerváltás azért (is) történt, mert a komcsi káderek rájöttek arra, hogy a cocizmusban már nincs fejlődési potenciál, sőt arra is rájöttek, hogy a kapitalizmusban hatékonyabban tudják a vagyonukat és ált. a gazdasági befolyásukat gyarapítani - persze építve a pártállami pozícióikra.

Vagyis a fő káderek maradtak, csak köpönyeget váltottak. :P Azóta persze megjelent egy új generáció is, de ez a lényegen nem változtat.

"Lehet, nem tudom."

Olvass utána, talán még nem sikerült ennek minden nyomát eltüntetni.

"Elfogadom, hogy őt nem tartottad méltónak erre a szerepre. Az emberek akkoriban nem így látták."

Azt nem tudni, hogyan látták ezt az emberek, mert a közt. elnököt nem a nép választotta. Ezt anno sikerült megfúrni.

Attilajukkaja 2019.10.04. 17:31:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mint írtam, politikai tapasztalok híján könnyen befolyásolhatók voltak."
Ez egy mismásolós válasz. Talán a politikai meggyőződésük miatt lettek szdszesek, nem gondolod?

"a fő káderek még sokáig megmaradtak, s miniszterelnök is lett belőlük"
A Fideszbe is átment néhány. Ne felejtsd el, hogy ezek a régi káderek segítették hozzá Magyarországot a vaskerítés lebontásához és az 1990-es békés keretek között lezajlott fordulathoz.

"a komcsi káderek rájöttek arra, hogy a cocizmusban már nincs fejlődési potenciál"
OK. Én is éppen ezt írtam le, mielőtt ezt olvastam volna. :o)

"a fő káderek maradtak, csak köpönyeget váltottak"
Így is lehet nézni, de nem hinném, hogy Antall József ezzel egyetértene.

"Olvass utána, talán még nem sikerült ennek minden nyomát eltüntetni."
Megtettem. Semmi konkrétum. Néhány mocskolódó cikk, ami akár igaz is lehet, ... de nem tudni.

"Azt nem tudni, hogyan látták ezt az emberek, mert a közt. elnököt nem a nép választotta. Ezt anno sikerült megfúrni."
A közvéleménykutatások és a mostani megemlékezések róla azt igazolják, hogy nagyon is közkedvelt volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 17:50:49

@Attilajukkaja:

"Talán a politikai meggyőződésük miatt lettek szdszesek, nem gondolod? "

Nem biztos. Az 1990-es ogy. választások előtt a szadesz markánsan antikommunista pártként mutatkozott be. Az emberek - és a jelöltek - nem a szadesz programja, hanem annak antikommunizmusa, az előző rendszer kemény elutasítása miatt szavaztak a szadeszra ill. képviselték azt.

Aztán ahogy kiderült, hogy "összenő, ami összetartozik", szépen olvadozmi is kezdett a szadesz népszerűsége, egészen a megszűnéséig.

"Ne felejtsd el, hogy ezek a régi káderek segítették hozzá Magyarországot a vaskerítés lebontásához és az 1990-es békés keretek között lezajlott fordulathoz."

Nyilván ez szükséges volt a hatalmuk átmentéséhez. Forradalom útján történő rendszerváltás esetén könnyen az utcalámpákon lógva találták volna magukat. Jusson eszedbe Antall közismert mondása: "tetszettek volna forradalmat csinálni".

"nem hinném, hogy Antall József ezzel egyetértene."

A fenti Antall-idézet alapján én viszont biztos vagyok benne, hogy egyetértene vele.

"Semmi konkrétum."

A börtönbéli besúgásokra nem is fogsz taláálni konkrét bizonyítékokat. Csak az érintettek visszaemlékezéseit.

"Néhány mocskolódó cikk, ami akár igaz is lehet, ... de nem tudni."

Már amennyiben a mocskolódó szó definíciója az, hogy nem dicsőíti, hanem bírálja Gönczöt.

"A közvéleménykutatások és a mostani megemlékezések róla azt igazolják, hogy nagyon is közkedvelt volt."

A jóságos, ősz hajú nagypapafigura megtette a hatását. Ám egy politikus nagyságát, értékét nem a népszerűsége határozza meg. Dolfi is igen népszerű volt anno. Amivel persze ne azt add a számba, hogy Gönczöt Dolfihoz hasonlítom.

Attilajukkaja 2019.10.04. 18:26:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
" Az emberek - és a jelöltek - nem a szadesz programja, hanem annak antikommunizmusa, az előző rendszer kemény elutasítása miatt szavaztak a szadeszra ill. képviselték azt."
Ez a te véleményed. Amikor rájuk szavaztam, nálam nem az antikommunizmusuk dominált, hanem a liberális gondolkodásuk és szabadságvágyuk. Te miért szavaztál rájuk?

"Nyilván ez szükséges volt a hatalmuk átmentéséhez."
Na ja. Mert az ember csak ezért szeretne rendszert váltani, ugye? A meggyőződés az csak smafu, csak egy átverés.

"Jusson eszedbe Antall közismert mondása: "tetszettek volna forradalmat csinálni".
Nem nekem kellene eszembe juttatnod!

"A börtönbéli besúgásokra nem is fogsz taláálni konkrét bizonyítékokat. Csak az érintettek visszaemlékezéseit."
Kik az érintettek?

"A jóságos, ősz hajú nagypapafigura megtette a hatását. Ám egy politikus nagyságát, értékét nem a népszerűsége határozza meg. "
Egy államelnöknek elsősorban népszerűnek kell lennie.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 22:01:45

@Attilajukkaja:

"a liberális gondolkodásuk és szabadságvágyuk."

A Mikulásban is hiszel?

"Mert az ember csak ezért szeretne rendszert váltani, ugye? A meggyőződés az csak smafu, csak egy átverés."

Így igaz, egy politikust csak és mindenekelőtt a hatalom érdekel. Te legalábbis ezt mondod Orbánra, és egyetértek. Ám ne gondold, hogy a többiek jobbak nála.

"Kik az érintettek?"

Természetesen aaok, akiket besúgott. Ha egyáltalán besúgott valakit, ezt nem tudni biztosan.

"Egy államelnöknek elsősorban népszerűnek kell lennie."

Nagyon tévedsz. Egy államfőnek a kevés meglévő hatalmával elsősorban a törvényességet és az alkotmányosságot kell megőriznie ill. adott esetben az ország kormányozhatóságát. A népszerűséghajhászást meg lehet hagyni azoknak, akiket közvetlenül választanak - őt nem úgy választják.
süti beállítások módosítása