"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Valahol Európában (5.rész)

2013/07/02. - írta: sefatias

Valahol Európában… Egész pontosan itt a szomszédban, és csak pár napja történt. Olyan mélységesen felháborított az eset, hogy nem bírtam, ki, hogy azonnal klaviatúrát ne ragadjak, és szét ne kürtöljem. Ezt a cikksorozatot már rég abbahagytam, de ez az eset olyan felháborító, olyan kegyetlen, olyan embertelen, olyan Istenkáromló, hogy csak nagy erőfeszítések árán tudom megállni, hogy ne átkozódjak. Talán azért is érint ilyen érzékenyen a történet, mert minden szereplője korábban személyes barátom volt, a főszereplőket pedig pici gyermekkoruk óta ismerem .

Mi is történt? Csupán annyi, hogy két tradicionális Jehova Tanúja család, harmadik generációs tagja egymásba szeretett. A nagyszülők a hatvanas években komoly feladatokat láttak el a gyülekezetekben.  A rokonság elég nagy, szerte az országban megtalálhatóak.  De mi a probléma azzal, ha két fiatal egymásba szeret? Igazából semmi, azaz annyi szépséghibája van a dolognak, hogy a fiatal lány még nem kereszteletlen hírnök. De hát mit számít a szerelemben egy ilyen apróság? Semmit. A szerelemben semmit. De a gyülekezetben? Ott azért ez egy szemráncolást megér.

Mi is történt? A két szerelmes elhatározta, hogy annak rendje és módja szerint, összekötik az életüket. Úgy tervezték, hogy összeházasodnak. El is kezdték szervezni a dolgot. Körbevitték a meghívókat, mert szerették volna, ha a gyülekezetben lévő barátaik, rokonaik, valamint a világi rokonaik is osztoznának az örömükben, boldogságukban. Ám a házasság kötés híre nem mindenkiben keltett örömet és szimpátiát. Néhányan úgy gondolták, hogy ez a házasság szégyent hoz istenre, mert a lány még nem volt Jehova tanúja. Hiába nőtt fel Tanú gyermekként, hiába a kiterjedt Tanú rokonság. Mindez nem számított. A gyülekezet vénei úgy látták, hogy ez a házasság nem méltó az egyedüli igaz valláshoz, ezért kijelentették, hogy bárki, aki részt vesz az esküvőn, és az azt követő lakodalmon, az ezzel az Isten, és a gyülekezet iránti hűtlenségét bizonyítja. Egyértelműen kilátásba helyezték, hogy azok a vének, és kisegítőszolgák, akik részt vesznek az esküvőn, el fogják veszíteni a gyülekezeti tisztségüket. Hogy biztosak legyenek a dolgukban a vének, kikérték a felettesük, a körzetfelvigyázó véleményét, aki megerősítette őket a nézőpontjukban. Megerősítette, hogy bárki, aki részt vesz ezen az esküvőn, az elveszíti a gyülekezeti kinevezését.  Sőt! Azt tanácsolta, hogy a problémák elkerülése érdekében az érintett gyülekezetekben egy előadást kell tartani arról, hogy az Isten iránti hűség próbájának kell tekinteni ezt az esküvőt, hiszen most mindenkinek döntenie kell, hogy kit szeret jobban: a fiatal párt, vagy Istent.

Miután megtartották az előadásokat, a fiatal pár ismét körbement, és mindenkitől visszakérte a meghívókat. Az is egy fontos részlet, hogy az illetékes gyülekezet vezetői között ott van a fiatal lány két nagybátyja. Az egyik a saját testvére lányának élete felett, a másik pedig a felesége öccsének lánya élete felett döntött.  Tudom, hogy az egyikük biztosan fájlalta ezt a döntést, mert jó embernek ismerem. De akkor is döntött. Egyikük sem ment el az esküvőre. De nem csak ők. Az esküvőn EGYETLEN Jehova tanúja sem vett részt. A gyülekezetből SENKI nem mert elmenni az esküvőre. Még egyszer írom: SENKI!!! Sem a fiatal pár szülei, sem a nagybátyjaik, nagynénjeik, sem a nagyszülők, sem a barátok. Csupán a Tanúk szemében gonosznak számító világi, vallástalan rokonság, és barátok.

Hozzá kell tennem azt is, hogy a menyasszony nagybátyja, aki nekem személyes jó barátom volt sokáig, mintegy 20 évvel ezelőtt ugyanebben a cipőben járt. Kisegítőszolga volt, és szerelmes lett egy olyan lányba, aki nem volt Jehova Tanúja, és nem is nevelkedett ilyen családban. Ám őt ez nem érdekelte. Csakis a szerelme.  Na de hogy mégis rendben legyenek a szabályok a szerelme gyors szellemi előmenetelt tett, és pillanatokon belül kereszteletlen hírnök lett, majd összeházasodtak. Igaz rövidesen el is hagyta a gyülekezetet, és el is váltak. Én ott voltam az esküvőjükön, nagy buli volt, és mindenki részt vehetett rajta. Volt egy másik házasságkötés is abban az időben, amikor is egy kisegítőszolga elvett egy Tanúként felnövő lányt, aki szintén csak az esküvő miatt lett kereszteletlen hírnök. Mennyit változott 20 év alatt a világ! Lényeg, hogy az a nagybácsi, aki kisegítőszolgaként ugyanazt csinálta, mint ez a mostani fiatal pár, a saját unokahúga házassága ellen szavazott vénként, és mindent megtett, hogy ez a házasság a lehető legboldogtalanabbul induljon.

Tudom, hogy most sokan elítélik a szülőket, amiért nem vettek részt gyermekeik esküvőjén. Én azt hiszem ők egy olyan döntést hoztak, amit egy életen keresztül fognak bánni. Tudom, hogy mind a négyen iszonyatos érzelmi viharokat éltek át, melyet az idegösszeomlás, és a depresszió is kísért. De mielőtt elítélnénk őket, elmondanám, hogy mind a négy szülő jó ember. Ismerem és szeretem őket, már több mint húsz éve. Mind a négyen azért döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a saját gyermekeik esküvőjén, mert a szekta vezetői hatalmukkal visszaélve megfenyegették őket, és a Bibliát kiforgatva, lelki terrort alkalmaztak. A szülők félelmükben nem mentek el, de ezért súlyos árat fizettek, és fognak is fizetni. A gyülekezet vezetői pedig tovább pöffeszkedhetnek az állásukban, nem viselve semmilyen következményt azért, mert visszafordíthatatlanul tönkre tették néhány ember életét. Ez a történet is bizonyítja, hogy a szekták romboló hatással vannak a családokra.

Az esküvőn a nem vallásos rokonság, és barátok megbotránkoztak ezen a szeretetlen, könyörtelen viselkedésen. Elképzelhetjük, hogy milyen volt a fiataloknak ott állni az anyakönyvezető előtt, és úgy kimondani a boldogító igent, hogy közben a legszeretettebb családtagjaik el sem mentek oda. Képzeljük el a menyasszony és a vőlegény szemét, az igen kimondása közben. Vajon a felhőtlen boldogság, vagy a kín könnyei csillogtak a szemükben? És milyen lehetett a vacsora hangulata örömapák, és örömanyák nélkül? Rokonok, család, barátok nélkül? Mi lehetett a beszélgetések fő témája? Gratuláltak az ifjú párnak, vagy inkább vigasztalták őket?

A hétvége eltelt.  A vasárnapi összejövetelen a gyülekezet tagjai megtervezték a hetüket. Ki kivel, hova fog menni, hirdetni a szeretet, és az irgalom evangéliumát. Miközben kopogtatnak házról házra egy magukra erőltetett mosollyal, már nem is gondolnak arra, hogy a hétvégén kollektív bűnben voltak vétkesek. És ha esetleg néhány év múlva a fiatal párnak problémái lesznek, a vének kaján vigyorral az arcukon fogják mondani, hogy : „Na látjátok? Mi megmondtuk.” És talán eszükbe sem fog akkor jutni, hogy ők tették tönkre ezt a házasságot. De én nagyon bízom benne, hogy nem így lesz. Én szívből sok boldogságot kívánok az ifjú párnak. A vőlegény egy nagyon szimpatikus srác, mindig szerettem őt. Azt kívánom, hogy legyen boldog a szerelmével.

És a többi „kereszténynek” mit kívánok? Csak annyit, hogy”mindenkinek fizessenek meg a cselekedete szerint”

Címkék: vének
68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr325387272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.07.02. 11:15:47

Szomorú történet.

Azonban ebből nem derül ki, hogy ki miért nem ment el az esküvőre. Egyesek talán tényleg meg voltak győződve arról, hogy így tesznek helyesen, mert elfogadták a társulati útmutatásokat a házasságra vonatkozóan (a lány valóban nem volt még Tanú). Ha valaki ez alapján úgy dönt, hogy nem megy el, akkor azt tiszteletben kell tartani. Nem jó, ha az ember a saját meggyőződése ellen tesz, még akkor sem, ha mások rossznak látják azt a döntést.
Ha azonban azért dönt úgy, mert a vének úgy döntöttek, és fél a kizárástól, akkor meg az ilyen embertől jobb megszabadulni, mert úgyis csak bajt okozna. Ha valaki jobban szereti a képét mutogatni a gyülekezetben, mint a saját családtagjait, akkor azt csak sajnálni lehet. Az ilyenek mondják azt később, hogy őket becsapták, és nem volt választásuk...

A fiatal pár példája azonban mutatja, hogy mindenkinek VAN választása, csak élni kell vele. Ők éltek, mert akkor is megtartották az esküvőt, ha a rokonok nem mentek el.
Hogy jó lesz-e vagy nem lesz jó a házasság, igazából mindegy, mert úgysem nyerhetnek, hiszen "elfordultak Istentől". Azzal viszont igen, hogy elindultak a saját útjukon, és nem másokat követnek birka módjára. Ez az út nem mindig könnyebb, sem nem kényelmesebb, de mégis ezen lehet a legtöbbet tanulni.

Én sok boldogságot kívánok nekik!

reboot (törölt) 2013.07.02. 16:34:19

arogáns, életellenes, családellenes csocsok szekta !!! ébresztő jehova tanúiiiii ! ébresztőőőő !

sajnálom őket, de itt a fényes bizonyíték, arra, hogy milyen egy sátáni lelkülete van ennek az egész tetves bandának !

oké, értem én, hogy sokan féltették a saját bőrüket, de akkor is, legalább nézzenek szembe a tényekkel !! ilyen csak a legvadabb szektákban fordul elő ...

sefa! érjétek el valahogy, hogy ez kikerüljön az index honlapjára!!

hol kell ajánlani?? vagyunk ehhez elegen sztem!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.02. 16:58:53

@reboot: a blog.hu oldalon van egy olyan gomb, hogy "kattints ide, ha blogbejegyzést ajánlanál". Arra kattints rá. Én már ajánlottam délelőtt

reboot (törölt) 2013.07.02. 17:26:49

@sefatias: ok, de kellene vmi össznépi összefogás is, nem??

metanoia 2013.07.02. 18:19:11

Sőt jó lenne vmilyen újságban is megjelentetni.

Van vkinek vmilyen ötlete hogy lehetne?

Ez tényleg felháborító!

Már semmilyen erkölcsi határ nincsen?

Már mindent megtehetnek a teljhatalmú vének?

Bumbumöcsi vagyok! 2013.07.02. 18:58:47

1.
Kényes helyzet. Nálunk is megtörtént ilyesmi. Természetesen akkor én is amellett foglaltam állást, hogy nem szerencsés jelenlétünkkel támogatni egy ilyen esküvőt.

Ma már szemrebbenés nélkül elmennék rá.

Nem tudom, hogy a fiúnak van-e valami felelőssége vagy kiváltsága, mert akkor valamelyest érthető a gylekezet berzenkedése. Nem derül ki, hogy a lány tanulmányozik-e, vagy mennyire rendszeres a gyülekezetbe járásban. Ám bárhogy is legyen, biztos vagyok benne, hogy mindenki a mellét döngetve idézi a 2Ko 6:14-et.

2.
Íme egy eklatáns példa arra, hogy ha egy ember aki hatalmat kap a kezébe (köf na meg a vének)milyen játszi könnyedséggel manipulálhatja - mintegy az orránál fogva vezetheti- a népet.

3.
Sefa! Nagyon sajnálnám ha abbahagynád ezt a Valahol Európában című rovatot,
(Igen! Mert már ez rovat!) ugyanis én nagyon szeretem. Úgy gondolom, hogy sokan mások is így vannak ezzel.

reboot (törölt) 2013.07.02. 19:12:43

Szóni kéne jj-nek, hogy küldjön körlevelet, hogy mások is ajánlják ezt a cikket ... Sefa, nem akarsz szólni neki?

reboot (törölt) 2013.07.02. 20:09:22

@sefatias: szupi :) sajnos ez a post megérdemelné, hogy kikerüljön!

küzdős 2013.07.02. 20:16:14

Fel vágtam az ereimet, most kötözöm magam!
Újra ott vagyunk, amiben sokakkal nem értettem egyet, miszerint mi a francért van teremtve belénk, emberekbe a lelkiismeret?
Emberek mondják meg, ráadásul minden Biblia mentes farizeuskodó eszméikkel, hogy mit szabad tennem?
Én tartom magam az eredeti véleményemhez, hogy aki a lelkiismeretét eltaposva és főleg az Isten Igéjét félre téve engedelmeskedik a torony törvényeknek, amiket még a tudós értelmezők fel is fokoznak, azok bűnösök!!! Nem tudom sajnálni őket,sőt szembe is köpném sorba ezeket a fafejű robotokat! Ezzel a cikkel csak meg erősödtem abban, hogy mivé lesz egy ember, ha megerőszakolja magát, vagyis meghasonlik magával! Akik ennyire befolyásolhatóak, azoknak nincs énjük, egyéniségük, emberileg nullák!
Szemét befolyás, de Isten az értelmet hiába adta? Aztán a lelkiismerettel mi van, amit szintén Isten adott?
BŰNÖSÖK!!!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.02. 21:21:14

@küzdős: >>Akik ennyire befolyásolhatóak, azoknak nincs énjük, egyéniségük, emberileg nullák!<<

Igazad van Tesa! Teljesen igazad van. De az emberiség javarésze ilyen. Róma 15:1 "Nekünk, erőseknek az a kötelességünk, hogy elviseljük a gyengék gyarlóságát, és ne a magunk javát keressük. "

küzdős 2013.07.02. 21:40:57

@sefatias: Tesó!
Én nem a magam igazát keresem, hanem az igazat, ami mindenkié!
Most fel vagyok ingerülve, ahogy a magyar mondaná és dühös vagyok a sok embertelenség miatt!
A Katám is azért lépett le ezektől és most romboló üzemmódban vagyok, kevés a megértés bennem!
Hála az Úrnak, egyre jobban ingerelnek a jehovista farizeusok!
Most éppen a fórumot ostromlom, a benne levő trollokkal együtt, akiket szerencsére nem látok magam mellett, mert most abban a stádiumban vagyok, hogy ... na nem is írom le!
Küzdős vagyok és még inkább azzá lettem az utóbbi időben! Kezdek hányni a jehova tanúi szervezetet képviselőktől! Bocsánat! A kitörés gátlóm kioldott!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.02. 21:55:18

@küzdős: :) hát sok sikert az igazságkereséshez :) Majd szólj ha megvan. Én addig Pilátus mellé állok, és vele kérdezem, hogy "mi az igazság?" Addig is ecce homo.

A fórumra meg ezt üzenem : Galata 5: 14, 15

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.02. 21:56:06

@küzdős: jaaa..."Kezdek hányni a jehova tanúi szervezetet képviselőktől! "

Én is hasonlóképp érzek

küzdős 2013.07.02. 22:34:40

@sefatias: "hát sok sikert az igazságkereséshez :) Majd szólj ha megvan."

Most nem az "igazságot" keresem csak!
Az igazságtalanságot, amit már mindketten látunk, szeretném másokkal is meg láttatni! Az igazság több élű, de a hamis már nem vitatható! Első lépés a hamisság leleplezése és az abból való menekülés! Az Igazság részletei már nem érdekelnek, az nem követhető minden szinten! Jézus áldozata pótolja a hiányosságaink ezen a téren, de ami világosan kerülendő, azt kerülni szeretném!

EveH 2013.07.02. 22:34:58

@karalabe4: Én is ettől féltem, ahogy olvastam Sefa írását, hogy nehogy ne tartsák meg. De szerencsére nem ez történt. Én is remélem, hogy nagyon boldogok lesznek.

EveH 2013.07.02. 22:42:02

@küzdős: Egyetértek veled mindenben, azonban akik elnyomják a saját lelkiismeretüket, és mások szavára hallgatnak, már meg is kapták a büntetésüket, tehát nem kell, hogy mi is elítéljük őket, ezért veled ellentétben én sajnálom őket, de főleg azokat, akiknek az élete felett ilyen embereknek hatalmuk van, pl. gyermekek, feleségek.

EveH 2013.07.02. 22:42:52

És újból csak meggyőződtem arról, hogy az 'emberi jóérzést' semmi nem írhatja felül bennünk.

LPoti 2013.07.02. 23:40:01

én is ajánlottam, ajánljuk minél többen!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laci7000 2013.07.02. 23:57:50

Hát, siralmas. A Titus levél 1. fejezet jut eszembe, de ezekre a minden normális dolognak ennyire ellenálló Jehova Tanúira vonatkoztatva... na kábé ilyen állapotban van sajnos az ő(!) lelkiismeretük, a hamis tanok miatt eltorzulva:

15
Minden tiszta a tisztáknak: de a megfertőztetetteknek és hitetleneknek semmi sem tiszta; hanem megfertőztetett azoknak mind elméjök, mind lelkiismeretök.
16
Vallják, hogy Istent ismerik, de cselekedeteikkel tagadják, mivelhogy útálatosak és hitetlenek és minden jó cselekedetre méltatlanok.

Virago_1000 2013.07.03. 00:18:14

En a nagynenem temetesen nem vehettem reszt. Tudom, hogy szoltak volna, de NEM MERTEK megtenni a vallasos hatalomtol jovo nyomas miatt. Az ocsem eskuvojen sem vehettem reszt. (De megis jol ereztem magam aznap, elmentem Ossian koncertre.)

"Az esküvőn a nem vallásos rokonság, és barátok megbotránkoztak ezen a szeretetlen, könyörtelen viselkedésen. "
- miattatok karomoltatik Isten neve. Mar Pal is megirta.

Virago_1000 2013.07.03. 00:21:01

@karalabe4: "Nem jó, ha az ember a saját meggyőződése ellen tesz, még akkor sem, ha mások rossznak látják azt a döntést."

- az emberektol valo felelem, az az iranti vagy, hogy a masikak elfogadjanak, a vilagon az egyik legerosebb vagy.

"Azzal viszont igen, hogy elindultak a saját útjukon, és nem másokat követnek birka módjára."

- "mindegyikunk sajat magarol ad szamot az Istennek." Akkor majd nem hivatkozhatunk a venekre.

Virago_1000 2013.07.03. 00:22:02

@metanoia: Sokkal sokkal durvabb dolgokat megtesznek pl a scientologia "egyhaz"-ban.

yeru 2013.07.03. 02:59:48

„Romlott az ember szíve, minden másnál csalárdabb, javíthatatlan! Ki tudná az ember szívét kiismerni? Én, az Örökkévaló — aki a szíveket vizsgálom, a legbelsőbb indulatokat mérlegelem, s megadom mindenkinek, amit életútja és tetteinek gyümölcse szerint megérdemel!” Jeremiás 17:9-10

Fiataloknak sok sikert kívànok. Nehèz a kezdet, de jó lesz, mert szeretik egymàst ès talàn ez a legfontosabb nekik!

Akik pedig nem mentek el azoknak ahogy fentebb olvashatò mintegy figyelmeztetèskèpp: "megadom mindenkinek, amit életútja és tetteinek gyümölcse szerint megérdemel!”

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.03. 04:36:30

@küzdős: Néha bennem is fellángol a harci kedv, de egyre kevesebbszer. Én már lenyugodtam. De sok sikert neked Tesa! Apritsd őket!

svtor 2013.07.03. 07:31:42

szerintem se hagyd abba ezt a rovatot! Kellenek az ilyen cikkek, mert ezek talán jobban megérinthetik és elgondolkoztathatják a JT-et, mint pl. a János 1:1-en való "vita"!

ORION 2013.07.03. 09:17:03

Adjon Isten erőt egészséget mindenkinek.Elolvastam a cikket hát én még ilyet nem is hallottam.ŐRÜLET.A BOLONDOK HÁZÁBA ÉRTELMESEBB EMBEREK VANNAK MINT AZ ÜRTORONYBAN,SEHOVA TANUI ÉBREDJETEK!!!!!!!!!!!!!!!!

hotspur 2013.07.03. 11:30:57

Én is voltam már olyan esküvőn, ahol a menyasszony tanú családjából senki sem jött el, mivel egy "világi" fiúhoz ment feleségül... Pontosan e miatt lettek a tanúk alázva, szegény menyasszonyt meg sajnálta mindenki. A világi rokonok szemében szép kis tanúságtétel volt. Erre bezzeg egyik JT vezető, vagy tag sem gondol, hogy milyen tanúságot adnak ezzel a viselkedéssel a szeretetről, kegyelemről, család összetartásáról a kívülállóknak. Egyáltalán milyen kép alakul ki róluk? Az is biztos, hogy ezek a rokonok soha az életben nem fognak egy JT-t se meghallgatni, ha prédikálni mennek hozzájuk majd.

reboot (törölt) 2013.07.03. 13:18:15

verik a mellkasukat, hogy hány milliárd órát prédikálnak, de azt már nem veszik észre, hogy amit az egyik kezükkel építenek, azt a másik kezükkel lerombolják ... illetve azért az is kérdőjeles, hogy amit építenek, az milyen is??

gondoljatok bele, nagy megelégedettséggel nyugtázzák, hogy ők bizony ismertté teszik jehova nevét a világ előtt ... de kérdezem én, ha most találomra megállítasz jó pár embert, és megkérdezed tőle, mi jut eszébe, ha azt hallja, hogy jehova, hááát az gyalázatos lesz ... persze rá lehet kenni a sátánra, de jobb volna inkább felébredni és észre venni, hogy a végtermék úgy xar, ahogy van ... akkor most mire is a nagy büszkeség?

Aranyosi 2013.07.03. 17:57:51

Sajnos lelkileg megnyomorított, sok őszinte Isten kereső ember van, a szervezet szellemi fogságában. A telj hatalmú nagy urak /vének/ pedig vissza élve a hatalommal rettenetes erkölcsi és családi tragédiákat okoznak. Egy velem történt eset,régebben a vének hibás döntést hoztak a köfi L Zsolt úgy nyilatkozott, hogy nem szólhat bele a helyi vének döntésébe. Hiába rossz és kárt okoztak el kell fogadni járulékos veszteség ként. Kérdésem csak az, Jehova is járulékos veszteségként tekinti a döntést.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.07.03. 19:04:54

@sefatias:
">>Akik ennyire befolyásolhatóak, azoknak nincs énjük, egyéniségük, emberileg nullák!<<"

Nem hiszem, hogy bármelyikünk ítélkezhetne azokon, akik nem vettek részt az esküvőn. A félelem sokakat megbéníthat.
Már csak azért, sem, mert mi magunk is közéjük tartoztunk, és az is lehet, mi se mentünk volna el, ha ilyet kértek volna tőlünk és féltettük volna a hitünket.

A fiatal párnak érdekében azonban jobb, hogy nem voltak ott ezek az emberek. NEKIK ebből szellemi hasznuk származhat, mert Isten egyszerűen "megszabadította a gonoszt" tőlük. (Máté 6:13)
Ez az a bizonyos "szétválasztó munka", amiről annyit hallottunk.

Nyilván van oka annak, ha valaki a történetben leírt módon vakon engedelmeskedik egy szektavezetőnek, de akármi legyen is az oka, ezek az emberek sajnos rossz hatással vannak másokra. A szektás okokat nekik maguknak kell kezelniük egyszer, ha majd készen lesznek rá. Gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hosszú út áll még előttük - mi akik hasonló helyzetből jöttünk ki, tudjuk ezt.

Azt a félelmet - melyet ez a történet is bemutat -, amellyel a szektatagságra mindannyian alapot adtunk, nem könnyű kiírtani magunkból és felcserélni a szeretettel. A szekták mellékhatásai, hogy tönkreteszik az egyéniséget, megsemmisitík a belső ént és lerombolják a lelkiismeretet.
Akik valaha szektatagsággal bírtak, ki kell gyógyulniuk az okozott károkból. Hasonlóan az alkoholistákhoz vagy a drogosokhoz.

küzdős 2013.07.03. 19:13:08

@EveH: Üdvözöllek!
Jól látod, meg kapták már büntetésüket, de én ilyen könyörtelen vagyok és nem szeretném sajnálni a szándékosan gonoszkodókat, akik arra hivatkoznak, hogy ez a parancs, érik a narancs!
Most azért próbálom őket sajnálni, de még nem nagyon sikerül, azért nem adom fel!:D

küzdős 2013.07.03. 19:27:14

Kíváncsian várom a szellemileg megvilágosult leányunk jövőjét, aki most lett rendkívülien aktív, aki idáig messze leszarvasbőrözte a jehova témát, de új kapcsolatot szeretne egy tanú sráccal, aki már egy hosszas, fél éves házasságon van túl, mert az okos asszonyát eltérítettük a hittől, két hét alatt!
A nagy lány ehhez a fiúhoz ragaszkodik és viszont, de ehhez neki tanulnia kell, mint a gép, meg keresztelkedni, mert különben nem lehet a dologból semmi úgy, hogy a legényt ne jegyezzék meg, mint volt kisegítő szolgát.
Nyáron tervezik az esküvőt, de közben anya is csatlakozott a "posványban járókhoz" és kilépett a szakkörből!
Milyen esküvő lesz ebből? Hitehagyott szülőkkel mi lesz és a hamarosan lépő tesóval?
Mekkora buli lesz? Táncolhatunk az énekekre, vagy szülők és fél család nélküli lesz? Izgulok!

Canadien 2013.07.03. 19:41:34

Ez a fiatal pár volt annyira alázatos, hogy visszament a meghívott tanú vendégekhez és visszakérték a meghívót, mondván nem akarnak kellemetlen helyzetbe hozni senkit.
Lesz e valaha is ekkora alázat az őket megalázó vénekben, köfiben? Aszt hiszem egyértelmű a válasz.

Engem személy szerint azért háborított fel ez az eset mert személyesen ismerem az összes érintettet, és nagyot csalódtam az ottani vénekben. Azt hittem csak a mi volt gyülekezetünkben vannak gőgös, érzéketlen, családokat szétbomlasztó vének. És akkor még finoman fogalmaztam.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.03. 19:58:40

Eddig már négyen szóltak olyanok, akik ismerik a fenti esetet, hogy nagyon nem tetszik nekik. Ők abban a városban laknak. Ám ketten is szóltak, hogy mivel nem ismerem az esetet teljesen, ezért nem biztos, hogy teljesen hiteles a nézőpontom. Természetesen ez igaz, mint ahogy az összes posztomra is. Mivel csak a saját nézőpontomból, illetve a történetet nekem elmesélők nézőpontjából látom ezt az egészet. Ahogy eddig mindig, most is fenntartom a lehetőséget, hogy bárki, aki részletesebben ismeri a sztorit, az egy kommentben, vagy egy privát üzenetben segíthet a pontosabb rálátásban.

Mindettől függetlenül az a mód, ahogy ez az eset kezelve lett mindenféleképpen alulmúl minden emberi értéket. Egyértelműen azt mutatja, hogy a szektavezérek olyan hatalommal rendelkeznek a tagok élete felett, amelyre egyetlen embernek sincs joga.

Sokakban felmerülhet (bennem fel is merült mind most, mind a korábbi posztjaimnál), hogy etikus-e ilyen történeteket nyílvánosságra hozni. Én személy szerint úgy érzem, hogy nem az. Ám vannak más szempontok is, amelyeket figyelembe lehet, vagy éppen kell is vennem. Pál a következőket mondta: "Úgy látom ugyanis, hogy Isten nekünk, apostoloknak az utolsó helyet jelölte ki, mint olyanoknak, akiket halálra szántak, hogy látványosságul szolgáljunk a világnak, az angyaloknak és az embereknek is. " (1kor 4:9) Jehova Tanúi sokszor hangoztatják ezt a bibliaverset magukra. Tehát a döntéseiket, tetteiket úgy kell meghozniuk, véghezvinniük, hogy számítaniuk kell arra, hogy a figyelem középpontjában vannak. Ezért ne csodálkozzanak, hogy ez így is van. A másik Bibliavers ami eszembe jutott erről az a Máté 10:27 : "Amit sötétben mondok nektek, azt mondjátok el fényes nappal, és amit a fületekbe súgnak, azt hirdessétek a háztetőkről! " Valószínűleg szeretnék, ha nem az ilyen esetekről lennének ismertek Jehova Tanúi, ezért az ilyen eseteket szeretnék 'házon belül' elintézni. De Jézus arra kért minden követőjét, hogy soha ne legyen titkolni valójuk. Mondják el nyílvánosan azt amit mások szégyellnek. Itt van.

Mindenki vállalja a tetteiért, és a döntéseiért a felelősséget. Nem én hozok szégyent rájuk azzal, hogy ezt leírtam, hanem ők magukra, amiért így jártak el.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.03. 20:05:23

@reboot: Mindent rá lehet kenni sátánra, meg istenre is. Ha jól megy akkor az Isten, ha rosszul akkor a sátán. Ha van növekedés az az isten áldása, ha nincs, akkor az az ördög munkája. Még véletlenül sem történhet meg az, hogy azért nincs növekedés, mert Isten nem áldja meg őket.

"Ha nincsen vezetője, szétesik a nép, a sok tanácsadó sikerre viszi ügyét"

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.03. 20:06:24

@küzdős: Hát akkor ez a téma titeket is érint. :) Sok sikert!

EveH 2013.07.03. 20:48:03

@küzdős: A szándékosan gonoszkodókat én sem sajnálom, de sokszor nem lehet tudni, mennyi a szándékosság, és mennyi az agymosottság. De különben pontosan értem, hogy mire gondolsz, én sem tunám magamról elképzelni, hogy ennyire félretegyem a saját lelkiismeretemet, de nem láthatunk bele másokba. Tehát: Nem sajnálom őket, de Istené az ítélet.

Virago_1000 2013.07.04. 01:06:53

@reboot: Ti vagytok a vilag vilagossaga....ugy fenyljek a vilagossagtok, hogy lassak a jo cselekedeteiteket, es dicsoitsek a mennyei Atyatokat."

vs.

"Miattatok karomoltatik Isten neve."

Azt hiszem egyertelmu, ki mirol tesz tanusagot.

Virago_1000 2013.07.04. 01:11:38

@sefatias: "Mindenki vállalja a tetteiért, és a döntéseiért a felelősséget. Nem én hozok szégyent rájuk azzal, hogy ezt leírtam, hanem ők magukra, amiért így jártak el. "

- nagyon jo megallapitas.

Virago_1000 2013.07.04. 01:12:59

Erdesz ferenc lakasmaffiozot is a sajat tettei minositik, es nem azt, aki errol informalja a nagyvilagot.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.04. 04:45:40

Eszembe jutott még egy bibliavers, ami egészen jól illik a történethez:

"Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Mentából, kaporból és köményből tizedet adtok, közben ami fontosabb a törvényben, az igazságosságot, az irgalmat és a hűséget elhanyagoljátok. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni. 24Ti vak vezetők! A szúnyogot kiszűritek, a tevét meg lenyelitek."

Volt Tanú 2013.07.04. 12:19:59

[sugárban hány]

Amúgy sok boldogságot az ifjú párnak, Isten tartsa meg a házasságukat!

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.07.04. 12:27:54

Vajon így akarnak só és világosság, "Krisztus jó illata" lenni Jehova Tanúi?

Kérdem én: talán az Úr Jézus felülvizsgálta a kánai menyegző minden résztvevőjét, mielőtt meglátogatta őket és borrá változtatta a vizet nekik?

Miféle tanúságtétel az ilyen?

Ez a történet nagyon szomorú példája annak, hogy a tanúk ténylegesen ki vannak zárva a Királyságból, mivel megtagadták tőlük azt, hogy Isten gyermekei lehetnek. Ez azután pótlódik emberek parancsolataival, meg félelemmel.

Messzire azonban nem juthatnak, hiszen mindez nyilvánvalóvá válik újra és újra minden ember előtt. (2Tim 3:5-9)

Sose váljunk törvényeskedővé...!
(Bizony néha minket is fenyeget ez a veszély...)

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.07.04. 14:30:13

Kimaradt az előző üzenetemből:

Sok boldogságot kívánok én is az ifjú párnak! :-)
"Idekint" egy egészen más világ várja őket.

A mi Urunk közösséget vállal azokkal, akiket a családjuk bármilyen formában kitaszított. Ő szeretett világi emberek, "bűnösök" közelében lenni, mivel nem csak beszédével, hanem egész lényével az örömhírt hirdette nekik...

csaposnak 2013.07.04. 23:10:46

hát elnézést, hogy én is avval kezdem, hogy néhány nagyon érdekes(nek tűnő) információval adós maradtál. Egy ilyen családi hátterű leány, miért nem volt legalább ker.letlen hírnök ? mik lehetnek az okok ? (többet is írhatnék, de minek találgassak) és szerintem az ifjú pár tudatában kellett, hogy legyen a következményekkel, miért tették mégis így ? (nyilván ezt csak az ifjú pár tudja megválaszolni, de hátha szivárogtatnak valamit) és a szülőknek nem volt kifogásuk gyermekük választottja ellen ? és azért az ajándékaikat és a pénzt odaadták ? (tehát támogatták ? vagy csak sutyiban ? vagy kifelé így befelé úgy ? ejnye)
Másrészről szeretnék a szülőknek "üzenni" az érzelmeikkel kapcsolatban, (tételezzük fel, hogy egyébként a fiatalokkal minden rendben van)
két Bibliai részlettel, természetesen az ÚVF szerint, Jehova mondja Káinnak 1.Móz.4:7 "Ha jót cselekszel, abból vajon nem felmagasztalás származik? De ha nem cselekszel jót, akkor a bűn ott lapul a bejáratnál, és rád vágyódik. És te vajon uralkodsz rajta?" amit most éreznek a szülők, az a válasz.
A másikat Jézus mondta Péternek, én úgy fogalmaznék, hogy megelőlegezett bizalom. A helyzet, néhány óra múlva Péter megtagadja "az élő Isten fiát" (Máté 16:16) Mindezt tudva, Jézus a következőt mondja Luk. 22:32 "De én könyörögtem érted, hogy ne fogyjon el a hited; és te, ha majd egykor visszatérsz, erősítsd a testvéreidet."
szerintem később, amikor erre visszagondolt Péter, az nagyon felemelő lehetett. Egy ilyen hozzáállás segíthetett volna a menyasszonynak.
Tehát az üzenet: kedves szülők, ha úgy látjátok, hogy rosszul döntöttetek, hozzátok helyre, ne gondoljátok, hogy nem lehet, csináljatok egy nagy sátoros, bográcsos bulit. Öltöztessétek fel a fiatalokat esküvői ruhába, és hívjatok meg mindenkit az utcasarkokról, terekről, folyjon a sütemény, ropogjon a bor ! (melyik térre menjek ?)

Maja vagyok 2013.07.05. 05:39:50

@küzdős: Nemrég hasonló cipőben voltunk mi is. Sógorom nősült elvett egy JT lányt aki érdekből lett Tanú, hogy feleségül vegyék. Minket a közvetlen rokonaikat nem hívtak meg, mert hát gonosz hitehagyottak vagyunk akik valószínűleg példamutatóbb életet élünk, mint Jt korunkban. Hát ez van, de arra kíváncsi leszek, hogy milyen házasságuk lesz, ha eltelik egy kis idő és mennyire lesznek őszinték egy olyan kapcsolatban ahol már az elején is hazudtak önmaguknak és másoknak is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.05. 07:43:48

@csaposnak: Nagyon sok részlet kimaradt. De azok a részletek nem számítanak, hiszen itt arról van szó, hogy a vének megtíltották a részvételt az esküvőn, sőt egy előadásban figyelmeztették a gyülekezet tagjait. Ez embertelen, és könyörtelen. Akikkel én beszéltem azok mind elítélik azt ami történt. Sokan ütköztek meg az eljáráson. Az hogy a lány nem tanú még az az ő dolga. Jézus együtt evett a bűnösökkel, és azt mondta, hogy azért tölt velük időt, mert a betegeknek van szüksége orvosra. Tehát a véneknek, és a gyülekezetnek inkább a szeretetükről kellett volna biztosítani a fiatal párt, és nem a megvetésükről. A szeretet az ami megvéd az ámítótól, és nem a megvetés 2János 6,7. Tehát, ha a gyülekezet azt szeretné, hogy a testvérek ne hagyják el őket, akkor szeretniük kell, és nem megvetniük. Szerintem ezt a két embert, és a botránynak köszönhetően talán többet is el fog vesziteni a gyülekezet

Aaaron 2013.07.05. 08:47:22

Csak bennem merül fel a kérdés, hogy milyen írásszövegre hivatkozva tiltották meg a részvételt?

svtor 2013.07.05. 10:01:39

Tudnátok nekem arról valamilyen statisztikát közölni, hogy a Tanúknál a házasságok hány százaléka végződik válással?
Tanú - Tanú esetén, és Tanú - nem tanú estén is érdekelnének adatok.

köszi!

Az ifjú párnak én is szeretnék áldásokban gazdag életet kívánni! Hátha egyszer majd ők maguk írják le ide, hogy ők , hogyan élték meg ezt az egész hercehurcát.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.05. 10:23:43

@Aaaron: gondolom valamilyen bonyolult, a bibliából össze vissza idézett versekre vonatkozó következtetéseket vontak le

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.05. 10:25:48

@svtor: Elég sok. De mivel általában kiközösítik őket, vagy más módon hagyják el a gyülekezetet, ezért nem tekintik a saját kudarcuknak, hanem arra fogják, hogy a pár, vagy az egyik fél már elhagyta Istent, és ezért válnak el. Viszont rengetegen vannak, akik legszívesebben elválnának, de nem mernek, ezért inkább szenvednek

küzdős 2013.07.05. 19:44:07

@Maja vagyok: Felénk sok ilyen házasság köttetett az Úrban!:D
A többsége nem érte meg a két évet!
Amelyik még van, az nem él, csak ciki lenne a válás!
Lányunk egyébként már túl van egy váláson, amit olyannal kötött, aki viszont érdekből lett tanú! Ehhez képest különb lett, mint az igazi tanúk, de ezért meg látta gyorsan a gondokat és elkülönült! Lett egy tünemény kislányuk, aki most már azt sem tudja, hogy mi van vele, az apukájával, aki nagyon szereti és az anyukájával, akinek most fontosabb az új élet!
Amennyiben tényleg össze házasodnának, az, borítékolhatom, hogy tiszavirág életű lesz, de a tanúk most támogatják szerencsétlent a hülye döntésében!

mjt 2013.07.06. 04:17:19

@svtor: Statisztikát ugyan nem tudok, de anno én a félig világias, bár megkeresztelt feleségem miatt vállaltam a megkeresztelkedést.

Én azóta elkülönültem, feleségemet kiközösítették, a válóper pedig köztünk normális hangvételben folyamatban van.

Akkor ez most 1:0 ? :)

Aranyosi 2013.07.06. 09:53:09

@svtor: Pontos statisztikát nehéz adni. De csak példaként a Monori gyülekezetben az elmúlt 5 év alatt tanú-tanú válás 5 esett történt. Az utolsó válás ez év júniusban, 17 évi házassági kapcsolat ment tönkre. Szerintem a társulat vezet erről statisztikát, legalábbis belső infó miatt.

Aranyosi 2013.07.06. 09:59:50

@svtor: Az én estem pedig 28 év házasság ami veszélybe került. A feleségem /tanú/ mondta, hogy beadja a válást. Oka nincs rá de be vállalja. Persze a gyülekezet vénei nem azt tanácsolják, hogy hozd rendbe, amit én sokat próbáltam, hanem azt tanácsolják, légy minél kevesebbet a férjeddel, sokat prédikálj.

svtor 2013.07.06. 10:38:56

@világítótest: @sefatias: Szerintem nem szabad ezeket a történeteket elhallgatni, mert ez a valóság, és nem az, ami az Őrtornyokban látható mesevilág. Kell a kontraszt...

világítótest, neked meg kívánom, hogy kapd vissza a családodat Őrtorony mentesen...az utolsó mondat az egészen elképesztő. Ezek a vének, emberek egyáltalán?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.06. 10:40:24

@svtor: Emberek, csak megrészegedtek a hatalomtól, amiről azt hiszik, hogy Istentől kapták

svtor 2013.07.06. 11:35:00

Na GYK-n is olvasható egy horror sztori... még szinte friss!

"A mi gyülekezetünkben is történtek hasonlóak. VOlt egy történet, nagyon "aranyos" volt. Volt egy fiatal srác, aki rovott múltat hagyot maga mögött mielőtt megismerte volna az "igazségot". Ezt fennen hangoztatta is, ezért a kongik, gyülések kedvenc figurája volt. Jó humorral el tudta adni a történetét, aztán jött a komoly rész, hogy de ő megismerte jehovát és azóta mennyiben megváltozott az élete, személyisége. Már csak egy valami hiányzik, mondta el el csukló hangon, egy kedves tanúlány, akit ő úgy szerethetne, mint a saját testét, és itt egy huncut pillantás következett. A lányok bomlottak utána, több nővel is tartotta a kapcsolatot, de betartott minden szabályt. MIndegyik lánytól megkérdezte, hogyan gondolja a jövőt, mert ő üttörő lesz, kisegitőszolga, majd vén, de lehet, hogy a Bételt is akarja. Végül megtalálta a mi kis barátnőnket, aki egy nagyon érzékeny, gyönyörű, házias, dolgos, tanulásra vágyó nő volt. Barátnőnk hamar lépre ment, bár egy világi fiúba volt szerelmes, de a vének nyomására azt dobta, és hozzáment a tökéletes tanúhoz, aki lojálisan imádta jehovát. Nem részletezem, csak annyit, hogy mi inkább le felé beszéltük, és a világi kapcsolatot szorgalmaztuk volna, gyanús volt a tökéletes pasi. Barátnőnk hozzáment a fiúhoz, és mivel mi rossz tanáccsal láttuk el, a vének rólunk is leválasztották, mindeféle fondorlattal. A házasságuk maga volt a pokol. A fiőról kiderült, hogy a szexet nem tekinti ajándéknak, a felesége intézze el egyedül, ahogy akarja, de közben számoljon el a lelkiismeretével jehova előtt. Jött a felsorolás, hogy mi a kötelessége a tanú feleségnek, és mi a férjnek, ami annyiban kimerült, hogy ott hagyta a munkáját, hogy teljesidejű szolgálatot vállaljon, és olvasson, olvasson, hogy minél hamarabb vén lehessen belőle. A vének beájultak, a gyülekezet a lábai előtt, a feleség romokoban... gyedrekről szó sem lehet,mert mindjárt jön almagedeon...öööö...akarom mondani armageddon, és minek az akadály? Két év gyötrelem, megaláztatás, kiszolgáltatottság után kiderült, hogy a férj nem is hisz Istenben, az egész tanúságot egy hülyeségnek tartja, de olyan jól nézett ki, hogy vezetőbeosztásban lehet. Régi álma valósulna meg így, mondta a feleségnek, mert ő vezetésre termett, de a nyolc általánossal ugyan hol valósíthatná ezt mneg? Feleség szólt a véneknek, gondolta, ez most talán segítene a véneknek is átlátni a helyzetet, de a férj mindent tagadott, feleséget szemét sz....k kiáltották ki, aki romboló viselkedésével útjába áll jehovának, majd megfeddték. A feleség elkülönült, vállni akart, és meg is tette. A gyülekezet tombolt, feleséget utálták, a férjet ajnározták.... míg kinem derült, hogy a háttérben csalta valami testvérnővel. DE a testvérnőt is kikiáltották prostinak, és ezzel mindenki lelkiismerete rendben lett. Mesélhetnék még....:o)) Rengeteg ilyen, és hasonló történet.... nagyon sok..."

Maja vagyok 2013.07.06. 12:08:46

@küzdős: Szomorú dolog ez, hogy ekkora károkat okoznak egy-egy családnak. Én arra várok, hogy valami olyan dolog történjen velük ami miatt talán rájönnek arra, hogy mennyire semmibe veszik az érzéseiket, hátha az kiütné a biztosítékot és elkezdenének gondolkodni egy kicsit.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.06. 12:46:44

@svtor: jó kis sztori. Vajon hány emberi tragédia van még agyonhallgatva? Hányan szenvednek titokban, csendesen?

Aranyosi 2013.07.06. 13:36:26

@sefatias: "Vajon hány emberi tragédia van még agyonhallgatva? Hányan szenvednek titokban, csendesen?" Nagyon sokan hallgatnak, mert nem szeretnék a szennyest kiteregetni.Sok meg keseredett család szenved csendesen. De a szervezet képmutató módon híreszteli, hogy az amit tanácsolnak /nem a biblia/ az a megoldás a családi boldogságra. De súlyos felelősség terheli azokat a "jó" barátokat is akik kívülről beleszólnak mások életébe. De a kibicnek semmi sem drága.

little one 2013.07.14. 16:06:25

Annak idején kiközösített esküvőjén és az azt követő vacsorán is megjelenhettek még vének is, minden következmény nélkül.

jehovatanui.blog.hu/2013/01/25/ha_egy_haz_meghasonlik_onmagaval_1_resz

Számomra egyre elfogadhatatlanabb a 'Jehova Tanúi' nevet viselő szervezet mindenkinél nagyobb igazságérzete, egója. Más témákban és logikai szinteken, de nem következetesebb egyetlen, találomra kiválasztott másik vallásnál sem.

reboot (törölt) 2013.07.14. 16:38:29

@little one: valójában rosszabbak, mint sok más egyház

jt-nál tetten érhető a szándékos félrevezetés nagyon sok esetben ...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.14. 20:03:29

@little one: @reboot: Mióta beleástam magam a katolikus, protestáns teológiába, és megértettem, hogy miről is beszélnek, megértettem, hogy mennyire szigorúan tudnak ragaszkodni a józan észhez, és a Bibliához, azóta Jehova Tanúi teológiáját (mégha egy két dologban jobbnak is tartom mint más egyházakét) semmire sem tartom. Nem más, mint önálló gondolkodásra, döntéshozatalra képtelen kisgyerekek játékszere

reboot (törölt) 2013.07.14. 21:27:34

@sefatias: Vegulis jt a vezeto testulet majmai (majmoljak oket) ... Sajnos ez ott kotelezo ...

Nagy felebredes az, amikor rajon az ember, hogy a vezeto testulet szemelyes izlese szeint el, olyanok iranyitjak, akikrol a nevukon kivul szinte semmit sem tud ... Es mindezt csak azert, mert azt mondjak, hogy ok a modern kori kivalasztottak ...
süti beállítások módosítása