"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Amit jónak tartok... (2. rész)

2015/05/08. - írta: sefatias

Folytatom azt a témát, ami arról, szól, hogy mi jó Jehova Tanúinál. A sorozat előző részében megemlítettem, hogy "a 20 év körüliek, már átlagon felüli képzést kaptak retorikából". Mit is jelent ez? Jehova Tanúi minden héten tartanak egy összejövetelt, ahol fiatalok idősek, szóval mindenki, kb. kéthavonként tarthat egy előadást a gyülekezetnek. Ez lehet egy sima felolvasás a Bibliából, de lehet egy előadás is, amelynek megkapja a témáját, ki kell dolgoznia, és öt percben megtartania. Minden alkalommal három ilyen előadás van, amit azután egy azzal megbízott személy kiértékel. Jehova Tanúi híresek arról, hogy hihetetlenül hülye neveket tudnak adni a dolgaiknak. Ennek az iskolának, és egyben összejövetelnek a neve:

TEOKRATIKUS SZOLGÁLATI ISKOLA

Ebbe az iskolába minden olvasni tudó beiratkozhat. Nem kell hozzá Tanúnak lenni. Elég, ha azonosulni tud a közösséggel, és rendszeresen részt vesz az összejöveteleiken. A gyermekek általában 6 éves koruk után iratkoznak be. A beiratkozók kapnak egy közel 300 oldalas kézikönyvet az iskolához, ami részletesen tárgyalja a megfelelő olvasáshoz és beszéd megtartásához szükséges szempontokat. Kb. 30 ilyen szempont van, és a beiratkozottnak, minden előadására egy újabb szempont alapján kell felkészülnie. Ennek köszönhetően egy kis lelkiismeretességgel és szorgalommal, a gyermek már az általános iskola közepére olyan képzésben részesül, ami jobb tanulóvá teszi őt, valamint a tanultakat alkalmazni tudja az iskolában is. Jehova Tanúi gyermekeit gyakran kérik fel szereplésekre, mivel képzettebbek a nyilvános beszédben, mint korukbeli társaik. Mire elérik a 20 éves kort, már több mint egy évtizedes tapasztalat van a hátuk mögött, és minden tekintetben alkalmasak arra, hogy tanító jellegű, 20-30 perces előadásokat tartsanak a gyülekezet számára. Azt hiszem ezt kevés vallásos közösség mondhatja el magáról.

Az a kézikönyv, amit Jehova Tanúi használnak a retorikai képzésben, szerintem nagyon jó. Amikor engem bíztak meg ennek az iskolának az irányításával, akkor beszereztem világi kiadványokat, amelyek retorikával foglalkoznak. Pl. Cornificius, római államférfi könyvét, aki  Julius Ceasar idejében foglalta írásba a szónoki mesterség alapjait, és persze modern kiadványokat is, melyek mai szempontokat vettek figyelembe. Összehasonlítva Jehova Tanúi kézikönyvét, más hasonló könyvekkel, nyugodtan mondhatom, hogy ez a könyvük egy átlagon felüli minőségű könyv a témában. Én csak ajánlom, hogy aki be tud szerezni egyet az feltétlenül tegye meg. A könyv elemzi Jézus, Pál és sok más Bibliai szereplő beszédeit, levonva belőlük hasznos tanulságokat, és kiegészítve a modern retorika elemeivel. A könyvet egyébként el lehet olvasni a hivatalos honlapjukon. (Ezen a linken)

Az iskolába beiratkozott személyek a biblia használatára vannak buzdítva beszédük megtartásakor. Egy 5 perces előadásban ki kell boncolniuk egy témát, és 3-5 bibliaverssel alá kell támasztaniuk az érvelésüket. Így nemcsak beszélni tanulnak meg nyilvánosság előtt, hanem megismerkednek a Bibliával, és az abból való érvelés technikájával. Többek között ez az oka annak, hogy Jehova Tanúi bátran hirdetik hitnézeteiket a nyilvánosságnak. Ugyanis hiába vannak helytelen bibliaértelmezéseik, az átlag vallásos keresztény embernek fogalma sincs arról, hogy hol a Bibliája, arra meg aztán végképp alkalmatlan, hogy a hitnézeteit be is bizonyítsa abból. Ha az egyházak hasonlómódon képeznék híveiket a Biblia használatára, és az abból való érvelésre, akkor egyrészt a közösség bibliaismerete nőne, másrészt nem kellene félni, hogy félrevezetik őket.

Tehát Jehova Tanúi, már gyermekkorban bevonják a gyülekezet tagjait a gyülekezet aktív életébe. Fiatalon értékes tagjainak érezhetik magukat, akik időről időre visszajelzéseket kapnak a közösségtől, hogy milyen úton haladnak. Ha egy új személy kezd el járni a közösségbe, ő is bekapcsolódhat ebbe az iskolába, és 3-4 év alatt kiváló szónokot faraghatnak belőle. Tehát Jehova Tanúi így érik el, hogy a közösség tagjai szerves részét alkossák a gyülekezetnek, akik nem csupán passzív résztvevői egy istentiszteletnek, hanem aktívan részesei annak. A gyülekezetek nem csupán egy ember unalomig ismert szófordulataira hangolódnak rá, hanem hétről hétre változatos előadásokat hallanak, melyeket jó esetben képzett személyek tartanak. Természetesen így is vannak olyanok, akik nem valók szónoknak, de a rotáció miatt a gyülekezet csak ritkán szenved tőlük.

Én mintegy húsz év alatt, előadások százait tartottam. Szombathelytől, Budapestig jártam a gyülekezeteket a Dunántúl Balaton feletti részén, hogy havonta egyszer előadást tartsak egy-egy gyülekezetben. Emellett a saját gyülekezetemben is hétről hétre készültem, valamint a nagyobb összejöveteleinken is rendszeres előadó voltam 500-4000 fő hallgatóság előtt. Mindez annak volt köszönhető, hogy a gyülekezet időt és energiát szánt arra, hogy képezze a tagjait. Természetesen nem szeretném túldicsérni azt az egyházat, amit bizonyos okokból elhagytam, de nem lehet szó nélkül elmenni azok mellett az értékek mellett, amelyek jobbak náluk, mint más egyházakban. Mivel aktív részese voltam a közösség életének, ezért láttam, hogy miként lehet valami jót elrontani. Így láttam olyan gyülekezetet is, ahol ez az iskola az azzal megbízott egyén alkalmatlansága miatt, szenvedés volt a gyülekezetnek.

Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes a keresztény gyülekezeteknek időt és energiát fektetni a közösség tagjainak képzésébe. Meggyőződésem, hogy egy ehhez hasonló iskola, és ezzel a teológiát végzett pásztorokon kívül mások bevonása a gyülekezet tanításába, csakis jó lehet, és felpezsdítené a gyülekezet életét. A jövőre vonatkozóan pedig a legjobb befektetés.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr17443310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rovarölő 2015.05.08. 18:51:07

Tíz évig voltam tanár bácsi az általad dicsért suliban, de az eredmény szánalmas!
Bár a világ legeredményesebb iskolájának van kikiáltva maguk részéről, de a programok siralmasak, vagy nevetségesek voltak, még a kongresszusi minta iskolai programokon is!
Bemagolt, vázlatnak csúfolt teljes szöveg felolvasása és a valóságtól teljesen elrugaszkodott élet helyzetek, amikor is minden ember érdeklődő lesz az együgyű érvelésektől!
A tankönyv nem a saját termékük, csak össze sikerült gyűjteniük a szakemberek véleményeit, ami persze nem bűn!
Gyakorlati értéke véleményem szerint egy nagy barna maci, mivel az igazi életben csak a csalódásuk volt, van és lesz, mert nem lehet a házak kapujában felolvasni az előre megszerkesztett érveket, ahol várják a házi gazdák meghatódását és rögtön megtérését!
Sajnos az oskolájuk már eleve félre vezeti a tanoncokat, mert az állandó sikerek, amiket öt perc után élvezett mindenki, a gyakorlatban egy bazi nagy pofonnal vannak felébresztve!
Büszkén figyeltem én is a fiam első olvasását, főleg azért, mert még iskolába sem járt akkor, de ez csak cirkusz volt!
Aki akarja magát képezni, az nem feltétlenül szorul be ebbe az iskolába.
Egy pozitívumot én is kiemelnék. Egy gyerek, aki szinte a születésétől közösséghez szokott, könnyebben tud beilleszkedni később emberek közé és aktívabb lesz!
Többet akkor sem tudnék találni, ha fizetnének érte!
Tesó! Ha így folytatod, igaza lesz Leslienek, hogy vissza vágyódsz hozzájuk! :DDD

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.08. 19:53:15

@Rovarölő: :)Szerintem nagyon jó volt. Én élveztem tanulóként, és tanítóként is. Persze hozzátenném, hogy összehasonlíthatatlanul több energiát fektettem bele, mint sok "pályatársam". Meggyőződésem, hogy ez az iskola sok lehetőséget tartalmaz, és nagyon jó dolgokra tanít. Lehet, hogy a tankönyv szakemberek összegyűjtött véleménye, de attól még jó,és a hétköznapi emberek számára érthető és alkalmazható.

Hogy visszavágyódom-e hozzájuk? Csak annyira mint eddig. Boldogan visszamennék, hogy rendbe rakjam azt ami rossz. De amúgy bármilyen számomra szimpatikus gyülekezetnek szívesen lennék tagja

Rovarölő 2015.05.08. 20:00:19

@sefatias: Basszus! Neked diplomatának kellett volna menni!

Rovarölő 2015.05.08. 20:16:49

@sefatias: Lehettél volna pl. zóna felvigyázó!:D

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.08. 20:22:34

@Rovarölő: úgy hallottam, hogy azok mind fajtánkbeli, csa bentmaradtak, mert jól fizet

Rovarölő 2015.05.08. 20:46:08

@sefatias: Egyre kevesebb a munka. lehet, hogy én is vissza nézek a toronyba! Ott jól élnek Isten áldásával!:D
Engem is támogathatnának, mert vagyok annyi, mint a világméretű meló.
Egyébként egy jó reformációval sokat élvezhetnénk őket!
Nekünk tök jó volt ott, persze csak addig, ameddig a takarónk ért!
Be kéne férkőznünk a dirigátor osztályba és csinálhatnánk nagy megmentő réteget!

bjanek 2015.05.08. 21:31:12

@sefatias: "Persze hozzátenném, hogy összehasonlíthatatlanul több energiát fektettem bele, mint sok "pályatársam". Meggyőződésem, hogy ez az iskola sok lehetőséget tartalmaz, és nagyon jó dolgokra tanít. Lehet, hogy a tankönyv szakemberek összegyűjtött véleménye, de attól még jó,és a hétköznapi emberek számára érthető és alkalmazható."

teljesen egyetértek. rengeteg múlott/ik azon, h a tanulók mennyi plusz segítséget kapnak az iskola vezetőjétől közvetlenül, v közvetve (pl egy másik segíteni tudó személyt melléosztva).
nekem az volt a tapasztalatom, h sokszor csak 1-2 dolog helyrerakásával meglepő eredményeket lehetett elérni, olyanoknál is, akik magukra hagyva a könyvvel évekig nem tudtak meglépni részeket, de egy kis előzetes támogatással, nem csupán utólagos ledorongolással szárnyakat kaptak

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.08. 21:41:30

@bjanek: a lelkiismeretesség az iskola vezetőjénél is nélkülözhetetlen. Az elődöm azt mondta, hogy az iskolafelvigyázónak meg kell tanulnia sokáig úgy beszélni, hogy nem mond semmit. Olyan is volt.

bjanek 2015.05.08. 21:47:49

@sefatias: az emberi tényező sok jó rendszer rákfenéje

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.08. 21:50:00

@bjanek: egyetértünk. Sok jó dolog csúszott már el lelkiismeretlen emberek miatt

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.05.09. 14:34:06

@sefatias: " Mindez annak volt köszönhető, hogy a gyülekezet időt és energiát szánt arra, hogy képezze a tagjait.!....S mennyi időt s energiát fektetett a Te megmentésedre, vagy az én megmentésemre...." Semmit !
Érdekes ellentét ez a tanuknál...kezdetben időt energiát fektetnek, szentelnek, fáradalmat nem ismerve az újakra - érdeklődőkre s azok képzsére. Majd mikor már odaadtak mindent a szervezetnek, a fiatalságukat,erejüket, tudásuk legjavát, és segítségre szorulnak mert "meggyengült a hitük " vagy más problémával küszködnek, akkor sorsukra maradnak......sőt akkor megjelennek a "dögkeselyűk"/értem ezalatt a tanukat bizonyos helyzetekben/
Miért, ? Mert tudják már csak nyűg lenne a szervezet nyakán, már nem termel !Már kizsákmányolták !
Ez bizonyos fajta elégtétel /szatiszfakció/is nagyon sok személynek " na ő is ..."
Igen a tanuk sokat adnak, de ha eljön az ideje mikor benyújtják a számlát, s az kegyetlenebb mint azt egy ezt át nem élő személy is gondolná .

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.09. 18:00:24

@Csakegyember: Nem hiszem, hogy az én megmentésemre másoknak kéne időt szánniuk. Ez az iskola nem a megmentéshez járul hozzá, hanem az egyén képzéséhez, ami szerintem nagyon jó ötlet. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi gyülekezeti modellek közül Jehova Tanúié messzemenően jobb, mint az átlag gyülekezeteké. Amiért mégis sokan elhagyják az egyházat, annak semmi köze magának az elrendezésnek. Természetesen nem gondolom úgy, hogy ez az elrendezés jól működik, hiszen akkor nem lenne ennyi probléma. Ám a problémák nem a helyi gyülekezet összeállításából fakadnak, hanem az egyház rossz működéséből. Ha az egyház odafigyelne a gyülekezet tagjait érintő problémákra, és lemondana a vének kinevezésének jogáról, és annak szent szellemre fogásáról, és több hatalmat adna a gyülekezet tagjainak kezébe, akkor sok dolog jobban működne (szerintem). A teokratikus iskola mint mődszer szerintem nagyon jó a gyülekezet tagjainak képzésére. Néhány dolgot ugyan másképp csinálnék, de alapjaiban nagyon jónak tartom

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.05.09. 19:41:41

@sefatias: Elnézést, mert eltértem a témától ! Igazad van...nem az iskolához tartozik az amit írtam, habár oda is elérnek a csápjai annak amire utaltam....Néha elég egy szó, egy mondat, s az emberben csak úgy háborognak a dolgok. Nekem az idő s energia volt, amit bizonyos dolgokra szánnak vagy éppen nem a tanúk. De az első mondatoddal nem értek egyet: "Nem hiszem, hogy az én megmentésemre másoknak kéne időt szánniuk." Nem jelen időre gondolok, hanem arra, mikor még a gyülekezet tagjai voltunk....Igenis a gyüzlekezetnek mind egésznek, hírnököknek, felvigyázóknak körzetszolgáknak stb, mindenkinek erre kellett volna időt s energiát szánnia - akkor mi a francnak nevezi magát egy egyház kereszténynek. S nem akarok bibliaverseket idézni, mert e témában temérdek van, főleg Jézus szájából eredőek. - Igenis kellett volna erre időt s energiát szánniuk ! Hamár csak az érdekeket vesszük s nem a szeretetet ! meddig tart egy kongresszusi felvigyázó helyettesének a képesítése - egy olyan tisztségbelié amire pl 150 vénből 3 -4 képesített..../normális körülmények között/
Meddig tart egy értelmes felvigyázó felnevelése.........mennyi idő s energia... ha csak az észérveket vesszük......Ha csak összességében a gyülekezet egy hónapban annyi időt szentelne egy bárány megmentésére, mint egy hírnök átlagos havi szolgálata...Egy gyülekezethez egy évben hány új hírnök csatlakozik ?
ha jól megy minden 3 -5 ...a gyülekezet mennyi időt s energeiát szentelt hogy ezt a néhány személyt megtalálja,ápolja, s nevelje, mennyi idő, mennyi benzin, mennyi energia....
S ott van egy elkóborol juhocska a 100.-dik....igaz sánta, meg már süket is...de ő a 100.-dik........
A magyarázat, hogy az a 100. dik nem ezt még le kellett írnom.....
Már nem rontom a témát.....

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2015.05.10. 20:01:49

@Csakegyember:
Bocs, de szerintem is kevered a gondolatokat. Bár érthető a csalódásod, a teokratikus iskola NEM arról a segítségnyújtásról szól, amire neked vagy nekem vagy másoknak szükségünk lett volna, amikor nagymértékben a gyülekezeti tanítások követése miatt vagy más miatt (ez igazából mindegy), de bajba kerültünk.
Való igaz, hogy a társulat nem fogta vissza magát abban, amikor a prédikálást (vallásos marketinget) kellett támogatniuk, hiszen ez nekik bizonyos értelemben befektetésnek számított. Te akkor tudod kihozni ebből a társulati támogatásból a legjobbat, hogy felhasználod az ott tanultakat a saját üzleted érdekében (pl marketingben) vagy valami hasonló szellemben történő tevékenységből szerzel üzletet magadnak (lennének ötleteim, de most inkább nem írom le ide ezeket...).
A te emberi problémád, vagy dilemmád vagy krízised senkit nem érdekel, mert senkinek nem fűződik hozzá érdeke, hogy a te lelkivilágod rendben legyen. Én értem az ezzel kapcsolatos gondodat, hogy akkor mégis mitől vallás a dolog. Hát ez az, hogy nem az. A vallásos ideológia jobban illik rá, mert az az ami inkább lefedi azt a tevékenységet, amit végeznek.
Ehhez pedig a marketing tevékenység illik, hiszen minden ideológiának van ilyen (úgy nevezik, hogy propaganda).

Erről írt Sefa is, hogy ebben az iskolában hogy megtanítják a retorikát. Igen, azt megtanítják és gyakoroltatják is. Ettől függetlenül, bármilyen szépen ékesszólók is legyenek 20 éves korukra beleszületettek, az ideológiai keretet is felrakják egyúttal. Vagyis a belecsöpögtetett propagandát szép retorikával fogják előadni, még akkor is, ha időközben kikerülnek a szervezetből és ellenpropagandát fognak folytatni. A fejükön levő doboz miatt, azonban csak abban a keretben lesznek képesek a világot látni, mert az iskola arról is szólt, hogy hogyan maradjunk az ideológiai kereten belül.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.10. 21:49:30

@karalabe4: A retorika sosem mentes az ideológiától. Sem Cornificius, sem Cicero, sem Ágoston, vagy más híres előadó sem volt mentes ettől. Egy jó előadó csak akkor hiteles, ha hisz valamiben, amit párhuzamosan tanul a retorikával. Legyen az akár egy ügyvéd. Ha nem hiszel semmiben, akkor nem tudsz róla meggyőzően beszélni. Csakis akkor, ha erősen hiszel abban, hogy nem hiszel semmiben. A tanúk hülyeségekben hisznek. Félre vannak vezetve, és félrevezetnek másokat. De vajon ki mondhatja el magáról, hogy ő nem ebben a cipőben van?

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.05.10. 22:43:58

@karalabe4: Elnézész kértem s megírtam azt hiszem az okot, de még egyszer elnézést kérek őszintén...nem a témához szóltam hozzá....

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2015.05.11. 05:14:34

@Csakegyember:
Tőlem nem kell elnézést kérned. Érdekes dologra világítottál rá.

@sefatias: Igazad van: ezzel a "meggyőződéses hittel" lehetett lyukat beszélni mások hasába. De attól, mert valaki hisz valamiben, még nem kell azt gondolnia feltétlenül, hogy az az egyedüli lehetséges hit és meggyőződés. A tanúk (és mások) ideológiája viszont erre építi a retorikát.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.11. 07:53:39

@karalabe4: :) valóban nem kell azt gondolnia feltétlenül, hogy az az egyedüli lehetséges hit és meggyőződés. De szerinted el lehet kerülni?

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2015.05.11. 13:51:07

@sefatias: el kell valahogy, Sefa, mert ahányan vagyunk, annyifélék és kb ugyanannyiféle út/prioritás/sorrend is létezhet.
Persze vannak alapigazságok, melyek mindenképpen helytállnak, de arról meg éppen azért nem kell győzködni senkit, mert ha az illető valami miatt ellene megy, úgyis rá fog jönni.

Sitites 2015.05.11. 19:03:11

És azt sem szabad elfeledni, hogy senki "belső lehetőségeit" nem ismerjük kívülről.... Elég sokszor kiderül - még számunkra is, pedig alig látunk bele a másik ember lelkébe (ritka, megbecsülendő pillanatok!) -, hogy valami számunkra rossznak tűnik vagy hibának, visszalépésnek, stb... de valójában az illető számára előrelépés, egy csomópont, vagy esetleg egy gyógyír fájó sebeire, ami nélkülözhetetlen a létéhez. Mi NEM tudjuk teljességében látni és értékelni!

Sitites 2015.05.11. 19:04:03

@karalabe4: bocsi, az utolsó mondatodra reagáltam... :)

Rovarölő 2015.05.11. 21:08:53

Az iskola vezérkönyve olyan magas szintre állítja a normát, hogy a gyakorlatban szinte senki sem értette, főleg nem alkalmazta az abban foglalt tanácsokat!
Százhúsz fős gyülekezetből kb. 30 be sem volt iratkozva a suliba, a többi úgy készült a programjaira, hogy a gyülekezet előtt fél órával próbálták el, hiába volt legalább három héttel hamarabb kiosztva a feladat! A programokat megtartók java el sem olvasta a szempontokkal kapcsolatos javaslatokat, még felületesen sem!
Az iskola, mint olyan csak egy találmány volt, aminek semmi gyakorlati haszna sincs, csak reklám a világ előtt!
Egy életszerű program nincs benne, csak az öt perc utáni megtérők sokasága hülyíti a tagokat, akik, ha az életben elmesélik a bemagolt szövegüket, elküldik őket a fenébe!
Sajnos nekem ez az iskola egy nulla, persze nem elméletben, hanem a valóságban!

Inquisitive Man 2015.05.11. 22:44:09

Mi történt? Nosztalgiázunk?

Újfent Jehova Tanúival foglalkozol?

Mintha azt írtad volna, hogy már nem téma a hitéletük? Más -keresztény- vizeken evezel.

Vagy rosszul emlékszem?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.12. 06:17:09

@Inquisitive Man: :) A sorozat célja nem Jehova Tanúi miatt íródik. Pont azért vettem elő a témát, mert más keresztény vizeken evezek, és látom, hogy a különböző keresztény gyülekezetek milyen problémákkal küzdenek. Több keresztény blogot is olvasok, ahol gyakran felmerül az a probléma, hogy a jelenlegi gyülekezeti modelljük nem jó, és keresik a lehetőségeket arra, hogy változtatásokkal jobban bevonják a gyülekezet tagjait a gyülekezeti életbe, és annak vezetésébe. Ezek a posztok azért íródnak, hogy nekik adjak ötleteket, ugyanis a sok hiba mellett, ami Jehova Tanúinál élhetetlenné teszi a hitéletet, akadnak jó és követendő minták is, amiket egy kis újragondolással hasznosan lehetne alkalmazni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.12. 06:19:45

@Rovarölő: Hát ebben nem értünk egyet. Szerintem jó volt, még ha néhány dolgot másképp is csinálnék.

Ahogy a posztban írtam, én is tudom, hogy nem mindenhol ment jól. Ennek több oka lehet, de nem hiszem, hogy ezt most érdemes kitárgyalni

bjanek 2015.05.14. 12:41:20

@Rovarölő: "Az iskola vezérkönyve olyan magas szintre állítja a normát, hogy a gyakorlatban szinte senki sem értette"

szerintem nem a vezérkönyv színvonalával volt a gond, de mintha te is látnád a hiba okát:

"a többi úgy készült a programjaira, hogy a gyülekezet előtt fél órával próbálták el, hiába volt legalább három héttel hamarabb kiosztva a feladat! A programokat megtartók java el sem olvasta a szempontokkal kapcsolatos javaslatokat, még felületesen sem!"

Rovarölő 2015.05.14. 18:59:39

@bjanek: A könyv tökéletesen jó volt, de nem a por népnek való, akik a világi iskolákat is kerülték!
Lehetne egyetemi tankönyveket is tanítani a nyájnak, de nem lenne hatásos, mert mindenkinek meg van, mi való neki!
Disznó elé gyöngyöt nem kell szórni, mondá az Írás!:D

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.06.13. 19:12:59

akinek esetleg nem működne a posztban a link, annak ide is bemásolom, hátha úgy jó

www.jw.org/hu/kiadvanyok/konyvek/?contentLanguageFilter=hu&pubFilter=be&sortBy=1
süti beállítások módosítása