"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

...és vége (?)

2013/08/11. - írta: sefatias

Szóval akkor mi is a házasságtörés? Ahogy arról az előző posztokban írtam, szerintem a házasság fogalmát kell tisztázni. Mert csakis akkor tudjuk meg, hogy mi kell a házasságtöréshez. Arról írtam, hogy sok keresztényt a házasságkötésnél egy dolog irányít, méghozzá a nemi vágy. Ez pedig eléggé vakká teszi az embert, és a párválasztásnál bizony sok más dolgot figyelmen kívül hagy.  Hogy mi is a házasság? Az előző posztomban ezt írtam: "A házasság olyan kapcsolat, ami arról szól, hogy két ember szereti, tiszteli egymást. Támogatják egymást a bajban, és a jóban is. Barátai egymásnak, együtt dolgoznak, és együtt szórakoznak. Egy házas ember igényt tarthat a házastársára."

Kerestem a neten néhány fogadalmat. Egyházi, és világi fogadalmat, amit az ífjú pár fogad meg egymásnak.

-Én… ...... esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy örök Isten, hogy …*-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből veszem el őt(megyek hozzá**), Isten törvénye szerint feleségül. Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges gondviselője(segítőtársa**) leszek. Isten engem úgy segítsen. Ámen.

-„Fogadjátok, hogy egymást szeretitek, tisztelitek és becsülitek? Hogy egymással kommunikáltok, hogy egymás érzelmeire vigyáztok úgy, hogy kapcsolatotok egészséges legyen, hogy leendő gyermekeiteknek civilizált otthont teremthessetek? Hogy egészségben, betegségben egymás támaszai lesztek, míg a szerelmetek tart?”

- Az eskető kérdéseket tesz fel a házasulandóknak az Egyház nevében:

  • · szabad elhatározásukból jelentek-e meg, megfontolták-e szándékukat, hogy házasságot kötnek?
  • · ígéretet tesznek-e, hogy a másikat tisztelik és szeretik, amíg a halál el nem választja őket?
  • · elfogadják-e a gyermekeket, melyekkel Isten megajándékozza őket?
  • · ígérik-e, hogy a gyermekeket az Egyház törvényei szerint nevelik?

Igenlő válaszok esetén a Pár megfogja egymás kezét, melyet az eskető egy stólával átköt, majd szándéknyilvánításra szólítja fel előbb a vőlegényt, majd a menyasszonyt:

  • · akarod-e az itt jelenlévő XY-t feleségül venni?
  • · akarsz-e az itt jelenlévő YZ-hez feleségül menni?

A válasz: "Akarom", illetve "Akarok".Ezután a nyilatkozatok következnek:

  • · XY, Isten szent színe előtt feleségül veszlek
  • · YZ, Isten szent színe előtt feleségül megyek hozzád.

Ezután következik a hűségeskü, melyre az esküvő kifejezés utal:"Isten engem úgy segéljen, Nagyasszonyunk, a Boldogságos Szűz Mária, hogy a jelenlévő XY-t szeretem, szeretetből veszem feleségül/szeretetből megyek hozzá feleségül, Isten rendelése szerint, az Anyaszentegyház törvénye szerint, és hogy őt el nem hagyom holtomiglan, holtáiglan semmiféle bajában, Isten engem úgy segéljen."A következő lépésben az eskető megáldja a gyűrűket, majd a házasulandók egymás jobb gyűrűsujjára húzza azokat:"Viseld ezt a gyűrűt szeretetem és hűségem jeléül az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében"

Azt hiszem ennyi elég is lesz. A fenti fogadalmakból, és még sok másból, amit az ember esküvőkön, vagy filmekben hall, kiderül, hogy a házasság nem csupán azért köttetik meg, mert ezután nyugodt lelkiismerettel lehet kufircolni. A házasság célja ennél sokkal méltóságteljesebb. A házasság nem a szextől lesz házasság, hanem a két fél - a férfi és a nő - bensőséges szeretetétől, az egymás iránt érzett tisztelettől, az intimitástól, a bajban, rosszban, örömben vidámságban együtt kitartástól.

Ezért a kérdéseim a következők:

-Lehet-e házasságtörésnek nevezni azt, ha egy feleség, valamilyen oknál fogva már nem tiszteli a férjét, és társaságban gyakran megalázza?

-Lehet-e házasságtörésnek tekinteni, ha egy férj, brutálisan bántalmazza a feleségét?

-Lehet-e házasságtörésnek tekinteni, ha egy nő csakis akkor fekszik le a férjével, ha az cserébe megtesz, vagy megvesz neki valamit?

-Lehet-e házasságtörésnek tekinteni azt, ha egy férj az idejét inkább a hobbijára, barátaira használja fel, mint a feleségére, családjára?

-Lehet-e házasságtörésnek nevezni azt, ha az egyik elhagyja a másikat egy betegség miatt?

Persze már hallom is keresztény testvéreim szavait, amint Jézust idézik:"Mondom nektek, hogy aki elválik a feleségétől, hacsak nem paráznaság miatt, és mást vesz el, házasságtörést követ el.” (Máté 19:9) De meg tudná valaki pontosan fogalmazni, hogy mi a paráznaság? Nem igazán hallottam még senkit, aki csupán egy Bibliával a kezében megmutatta volna nekem, hogy mi a paráznaság. ERRŐL ITT ÍRTAM. Az egyik kommentben így fogalmaztam meg a paráznaságot: "A midiániták és a velük paráznaságként bálványimádatot elkövető zsidók esete azt bizonyítja, hogy a paráznaság összefügg valamilyen szövetség megszegésével. A midiániták csak simán bálványimádásban voltak bűnösök, ám a zsidóknak ugyanazt a bűnt már paráznaságként fogta fel Isten, mivel ők megszegtek egy szövetséget, amihez hűtlenek lettek. Ugyanez vonatkozik a házasságtörésre is. Az is azért paráznaság, mert a házasságtörő megszeg egy szövetséget, amihez hűségesnek kellett volna lennie. Ezért mondta jézus, hogy a ki gonosz kívánság okáért tekint más feleségére az már paráználkodott vele a szívében."

Tehát szerintem a paráznaság nem egyszerűen egy szexuális aktus, hanem egy olyan lépés, amivel valaki megszeg egy korábban tett esküt. Márpedig a fenti öt kérdés amit feltettem azt hiszem kimerítik a házassági eskü megszegését. És még ki tudnám egészíteni. Persze ezek után felmerülhet az a kérdés, hogy nem veszem túl lazán Isten erkölcsi törvényeit? Azt hiszem nem! Rengeteg férj, és feleség szenved azért, mert a házastársa megszegte az esküjét. Sokuknak pokol az élete. Ha valaki nem tudja elképzelni, hogy milyen elkeserítő lehet olyan házastárssal élni, aki a fenti négy kérdésben felsoroltak valamelyikét szenvedi el nap mint nap, az nézzen utána egy kicsit a neten, vagy nézze meg Julia Roberts, Egy ágyban az ellenséggel című filmjét. Hány öngyilkosság, gyilkosság történt már ilyenek miatt? Hány ember élet ment tönkre, mert nem mert elválni valaki? Hány gyermek nőtt úgy fel, hogy a szülei gyűlölték egymást, de valamiért nem mertek elválni? És hány keresztény szenved a házastársától, aki visszaél azzal, hogy a Bibliában ezt olvashatjuk: "Mert gyűlölöm a válást - mondja az Úr, Izrael Istene -" (Malakiás 2:16)

Természetesen aki ezt nem élte át, azt nagyon irigyeljük. De ne gondolja, hogy ezt egy "bízz az Istenben és tűrj!" tanáccsal el lehet intézni. Én nem állítom azt, hogy a házassággal, és a házasságtöréssel kapcsolatos nézőpontom helyes. Lehet, hogy a fenti írásommal nagyon mellényúltam. De akkor kérem a hozzáértőket, hogy a Biblia segítségével igazítsák ki a nézeteimet.

Hogy miért fontos ez a kérdés? Mert ha valaki azt hiszi, hogy Isten üzenetét adja tovább, és téved, akkor akár gyilkosságban is vétkes lehet. Valamint az esetleges válás kérdésénél felmerül az újraházasodás kérdése, amire a Szentírás szerint csak paráznaság esetén van lehetőség. De ez már egy másik kérdés, esetleg másik poszt. A lényeg, hogy itt ember életekkel játszik az, aki dönt. Ezért nagyon nem mindegy, hogy ki mit állít.


10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr605456802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyosi 2013.08.12. 07:43:39

Üdv tesó
Olvasva az írásodat, jó gondolatokat vonultattál fel. Szerintem sem a szex ami egy házassági szövetséget jellemez. Szerintem gondolat ébresztő a téma, de sokkal több van benne még. Hiányoltam több bibliai, ókori példákat a házassági intézménnyel kapcsolatban. Pl. étel, ruha, érzelmi szövetség, Mózesi törvény alapján. De jó volt az írás, köszi.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.12. 08:15:10

@világítótest: Azért van kérdőjel a cím végén, mert én is úgy érzem, hogy sok gondolat, bibliavers bennem maradt

Jonas1 2013.08.16. 00:54:51

Vaoo! Itt is összefutunk! :) Hogy is értem én a paráznaságot? "A midiániták és a velük paráznaságként bálványimádatot elkövető zsidók esete azt bizonyítja, hogy a paráznaság összefügg valamilyen szövetség megszegésével." Az én értelmezésem szerint nem mindegy, hogy milyen szövetség megszegését nevezzük paráznaságnak. A Szentírás minden olyan esetben, amikor nem férfi és nő szexuális kapcsolatáról van szó, és mégis leparáznáz valakit, azt csakis az ő választott népe felé mondja, és azért, mert a Mindenható önmagát, mint férjet tekinti, és Izraelt, mint feleséget. Ugye a férj a választó, a feleség a választott. Így Isten a választó, Izrael a választott. Amikor a választott nép (hívő) elfordul a férjétől (Istentől), más istenhez fordul, akkor az élő Isten szemében más istent tekint férjének. Ezért paráznázza le a szövetséget szegő Izraelt. Bár mi nem vagyunk felesége a Mindenhatónak, de eljegyzettjei igen, és amikor más isteneknek engedünk, (olyat teszek, amit tudok, hogy nem tetszik neki) az Isten szemében ugyanolyan paráznaság lehet. Szerintem.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.16. 06:06:57

@Jonas1: Ezzel teljesen egyetértek. Énmagam is ugyanerre a következtetésre jutottam a paráznaság szó értelmét illetően.

2017.07.29. 20:22:23

Tehát te a feletével kieemelt részre aztmondod higy paráznaság?
Mert a biblia nem mondja róla.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.07.29. 20:36:01

@Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos: Ez a poszt kifejezetten a házasságtörésről szó. A vastagon szedett részek olyan kérdések, amelyek válaszra várnak

2017.07.29. 20:54:55

@sefatias: Amit már írtál:
Zabálás
Prostik
Házasságtörés nemi úton(csak ezt említi.
Bálványimádás

2017.07.29. 20:58:19

@Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos: Ohh megvilágosodtam egy kicsit.
Elég nehezen értelmezehtő nekemez az egész vallás vagyis nem könnyű.És akkor ez egy ellentmondás a Bibliában akkor vagy mi??(De a tanúk is így esküvőznek ezekkel a "feltételekkel"?Amúgy nagyon tetszenek az irományaid.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.07.29. 21:01:17

@Válaszolj a kérdésemre légy oly elragadóan bájos: Nincs itt semmilyen ellentmondás. Csupán a szavakat értelmezik másképp. Olvasd el alaposabban a posztokat
süti beállítások módosítása