"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Hawking professzor! Hol keressük Istent?

2013/03/30. - írta: sefatias

Nemrégiben megnéztem egy dokumentumfilm sorozatot, amelyet Stephen Hawking professzor készített. Az egyik rész egy érdekes kérdést feszeget. Vajon létezik Isten, aki megteremtette és irányítja a világmindenséget, a csillagoktól kezdve a bolygókon át az emberekig? A sorozat nagyon érdekes. Bár nem vagyok jártas a tudományokban, szeretnék hozzászólni ehhez a kérdéshez. Az hogy milyen módon jött létre a világegyetem, az számomra teljesen megközelíthetetlen téma. Ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy az ősrobbanás valóban megtörtént-e, és ha meg is történt, akkor pontosan úgy ahogyan azt az elmélet támogatói feltételezik. Az biztos, hogy az ősrobbanás elméletének támogatói, és a teremtés elméletének támogatói is ugyanabban hisznek. A creatio ex nihilo (a semmiből való teremtés. Sefa) elméletében. Hawking professzor is elismeri, hogy az ősrobbanás előtt nem volt semmi. Ezt mondja: "A térből és energiából álló világegyetem egyszer csak megjelenik a semmiből". Az ősrobbanás során pozítív, és negatív energia szabadult fel. A pozitív energia az anyagban található, a negatív energia pedig a térben.Ez a két energia pontosan kiegyenlíti egymást. Ezt Hawking professzor egy sík terepen létrehozott dombbal szemléltette. Filmjében egy ember nekiállt, és egy gödröt ásva létrehozott egy dombot. A domb, és az így létrehozott gödör pontosan kiegyenlítik egymást. Tehát ha van egy dombunk, akkor kell lennie egy akkora gödrünknek, amibe a domb belefér. Miért fontos ez? Mert ha a világegyetem pozitív (tömeg és mérhető energia) és negatív (tér) energiái kiegyenlítik egymást, akkor matematikailag igazolható, hogy nincs Isten. Ez alapján a tömeg és tér egységes egészet alkot, amibe már nem fér el sehol Isten. A professzor teljesen elveti Isten kezének munkáját a világegyetem létrehozásában. Bár hozzátenném, hogy a filmben nem nyújt magyarázatot semmire, hanem csupán bizonyítatlan elméleteket állít valós tényekként.

Hawking professzor szerint a tér, a tömeg, és az idő az ősrobbanás pillanatában jött létre. Előtte sem idő, sem tér nem létezett. Ezt a mai fizikában bizonyítani is lehet. Nincs is ok kétségbe vonni. Valójában a filmben szereplő egyetlen állítást sem akarom cáfolni. Nem is tudnám. Hogyan? A fizikából szerzett max hármasommal?

Ám foglaljuk össze a filmben szereplő Isten létezését kétségbe vonó bizonyítékokat.

1. A világegyetem létrejötte előtt nem volt tér és idő. Tehát Istennek nem volt lehetősége létrehozni a "lét okát". Ugyanis "nem volt idő, amiben ez az ok kialakulhatott volna" mondja.

2. A világegyetem pozitív és negatív energiái pontosan kiegyenlítik egymást, és ezért nincs hely egy Isten számára. Nem volt tér amelyben Isten létezhetett volna

Tehát Hawking professzor szerint, ez azt jelenti,hogy nincs Isten, hiszen a világegyetem létrejötte előtt Istennek sem tere, sem ideje nem volt a teremtésre.

Azt kell hogy mondjam, hogy a világ egyik leghíresebb elméleti fizikusának érvei megdönthetetlenek. A világegyetemben nem találni kézzelfogható bizonyítékát annak, hogy Isten valahol létezne benne. És az időtényező is egy olyan dolog, amely kizárja Istent a világegyetemből.

Ám Hawking professzor elkövetett egy olyan bakit, amit már előtte oly sokan. Hiszen valamit megérteni nem lehet ha csupán mindig egy oldalról nézzük. A végső döntések meghozatalánál mindig sok szempontot figyelembe kell venni. Nem lehet csupán egy két tudományág eredményei alapján meghatározni a világegyetem működését. Hawking professzor is bölcsen elkerüli, hogy olyan témákban foglaljon állást amelyek kívül esnek a kutatásai területén. Nem foglalkozik biológiával, antropológiával, vagy közgazdasággal. Miért? Mert bár minden bizonnyal tudna ezekről is érdemben beszélgetést folytatni egy baráti társaságban, ám biztosan nem merne belevágni abba, hogy ezeket tanítsa az egyetemen. Ahhoz sokkal mélyebben, részletesebben kellene ismernie az adott tudományágat. Vajon amikor Isten létezését elveti, azon indoknál fogva, hogy Istennek sem tere, sem ideje nem volt létrehozni a világegyetemet, mert sem tér, sem idő nem létezett a világegyetem kialakulása előtt, akkor bölcsen és felelősen jár el? Nem! Ugyanis egy olyan kérdésben foglal állást amely nem az ő szakterülete, és amely tudományágnak kutatási eredményeit nem ismeri.

Szent Ágoston már 1500 évvel ezelőtt (Platon pedig még korábban) bebizonyította, hogy Isten a teremtésen kívül létezik. A teológusok több mint 2500 éve tanítják, hogy a tér és az idő Isten teremtésművének a része. Ezek teremtett dolgok. Hawking professzor a világegyetemben keresi az Istent, és mivel ott nem találja, ezért azt mondja, hogy nincs is. Kicsit ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor öt ember beül egy vadonatúj autóba, és belülről vizsgálgatják. Észreveszik, hogy minden milyen jól működik benne, hogy mindennek megvan a maga funkciója, és hogy minden pontosan a helyén van. Ám az egyikük felteszi a kérdést: Ki készítette az autót? Körülnéznek mindenhol. Benéznek a csomagtartóba, a kesztyűtartóba, Átnézik az autó teljes szerkezetét. Látják, hogy az autó ötszemélyes, és nincs is hely még egy valakinek, hiszen ők is öten vannak. Mindebből arra következtetnek, hogy ezt az autót senki sem készítette, mivel nincs már benne több hely. Hawking is itt rontotta el.

A Biblia számtalan helyen kihangsúlyozza, hogy a világegyetem nem képes befogadni Isten. Ő nem valamelyik bolygón, vagy csillagon él. Ő nem a tér egy bizonyos részét tölti ki, hanem a téren és időn kívülről szemléli az életünket. Számára a tér és az idő csupán a teremtésművének egy része, ami a keze munkája. Ő találta ki, és hozta létre őket. Éppen ezért a fizikai világegyetemmel kapcsolatos matematikai számítgatásokkal megtalálni istent, teljesen felesleges erőfeszítés. Nincs itt.

Isten téren és időn kivüliségéről már írtam két posztot, ezért erre nem térnék ki. Kérlek olvasd el őket ITT és ITT.

Címkék: Isten
22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr395184256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.03.30. 16:43:45

"Vajon amikor Isten létezését elveti, azon indoknál fogva, hogy Istennek sem tere, sem ideje nem volt létrehozni a világegyetemet, mert sem tér, sem idő nem létezett a világegyetem kialakulása előtt, akkor bölcsen és felelősen jár el? Nem! Ugyanis egy olyan kérdésben foglal állást amely nem az ő szakterülete, és amely tudományágnak kutatási eredményeit nem ismeri."

Nézzük meg hogy hány fizikus és hány teológus volt eddig, majd azt, hogy mit tudtak ezek a csoportok ekkora létszámmal felmutatni. A teológusok csak a káoszt gerjesztik a fizikusok pedig kézzelfogható, előbbre vivő, hasznos felfedezéseket tesznek. Melyik csoport jár el bölcsebben és felelősebben?

Ami téren és időn felül áll, az jelenlegi ismereteink szerint nem létezik. Hawking ehhez a mérhető és biztos dologhoz szeretne ragaszkodni és erre építeni, nem pedig rasszista sivatagi emberek meséire vagy az első békeforradalmár üres közhelyeire vagy az ezekről elmélkedő és írogató ezernyi teológus és vallás saját magyarázatára.

És ha egy méréssel bebizonyítod neki, hogy tévedett, el fogja ismerni. De egy mesével cáfolod a mérések eredményét? Kinevetnek, és azt mondják, jól van oké, hidd ezt.

A mesékben hívők folyamatosan győzködik a mérésekben hívőket az igazukról, míg fordítva ez nincs így.

Mellesleg úgy emlékszem, Isten a teremtésének a része, ott van mindenben és mindenkiben. Továbbá, hogy a természetfeletti civilizáció (angyalok) többször is beléptek és kölcsönhatásba léptek a fizikai világgal. Ha időn és téren kívül állnak ezt nem tudnák megtenni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.30. 16:49:40

@Johnny Joker: :) "Ami téren és időn felül áll, az jelenlegi ismereteink szerint nem létezik."

Most pont úgy beszélsz mint 500 évvel ezelőtt a katolikus egyház. Ami nincs a bibliában az nem lehet igaz .

He-he :P

Ha Newtonnak azt mondtad volna, hogy lehet több ezer kilométeres távolságból beszélgetni egymással, akkor mit mondott volna?
És azok akik azt mondták, hogy repülni levegőnél nehezebb tárggyal nem lehet? Pont ugyanezt a stratégiát követed. Amit most nem lehet méréssel bizonyítani az nem biztos, hogy 1000 év múlva sem lehet. 200 éve meg tudták mérni a rádiohullámokat?

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.03.30. 17:00:57

@sefatias: A jelenlegi ismereteink mérhetőek és igazolhatóak, a Biblia állításai nem azok [most nem a történelmi tényekre gondolok, hanem a mese részére].

Newton azt mondta volna nagyon értelmesem, hogy BIZONYÍTSAM BE. Én pedig kezdve az alapoktól, ahogyan a fizika órákon, elmagyaráztam volna és bemutattam volna neki azokat a fizikai ismereteket, amelyek alapján ez működik, kísérleteztünk volna, esetleg kicsiben meg is építjük.

Egy jövőbeni feltételezéssel, hogy akkor majd lehet hogy tudjuk méréssel bizonyítani, nem tudsz igazolni vagy cáfolni egy jelen idejű, létező, mérhető, kézzelfogható fizikai tényt és ezek rendszerét.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.30. 17:01:50

@Johnny Joker: A fizika és a teológia halála az, ha lezárják. Mindig nyitva kell hagyni a fejlődés érdekében. Ha valaki lezárja, az azt mondja, hogy nincs tovább fejlődési lehetőség (neki)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.30. 17:04:18

@Johnny Joker: Kizárod a fejlődés lehetőségét. Nem tudtad volna bebizonyítani Newtonnak, hogy igazad van, mert még nem voltak adottak hozzá a feltételek. Ma sem biztos, hogy minden feltétellel rendelkezünk. A tudomány halad előre és kész. De azt mondani, hogy nincs tovább, az butaság

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.03.30. 17:06:35

@sefatias: Így van. A fejlődéstan szabályai nem csak a biológiában érvényesek, hanem a társadalomban, ideológiák rendszerében, stb. is. Ami nem tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, az kihal.

Egyébként éppen szemtanúi vagyunk ennek, a mérhető :D tények alapján:
index.hu/belfold/2013/03/28/kevesebb_a_vallasos_tobb_a_cigany/
deanesmay.com/wp-content/uploads/2011/06/atheism_motivational_poster_20.jpg

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.03.30. 17:07:00

@sefatias: Én be tudtam volna bizonyítani és megmutatni neki.

ORION 2013.03.30. 18:50:45

1 van a SEMMI és BUMMM felrobban a SEMMI semmitől csak ugy magától és az óta folyamatosan tágul a SEMMI. DE mikor lett a SEMMIBŐL VALAMI SEMIKOR SE. 2 Kezdetben volt az IGE .ISTEN volt az IGE. ÖRÖK Ami létre jött minden az IGÉ ből van,vagyis Isten nem a semmiből teremtett hanem FELOSZTOTTA ÖNMAGÁT. Igy lett anyagi formája,lett IDŐ, stb, stb MINDEN. A 2 verzió nekem elfogadható..

ORION 2013.03.30. 19:11:44

nemrég néztem egy előadást a tudósok lebontottak egy sejtet ameddig csak lehetett .Azt mondta jobban már nem lehetett mert akkor szétesik az egész.Az a része a sejtnek amit már nem tudtak tonább bontani olyan bonyolult mint egy BOING utasszállitó repülőgép egésszében véve.

ORION 2013.03.30. 19:20:20

Most viccelek!! Egyszer össze kötöttem a TERET az IDŐ-vel azt mondtam a fiúknak most pedig a kerítéstől fogtok ásni 11:35-percig.Hehe!!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.30. 20:11:22

@ORION: Isten létezésére nem közvetlen bizonyíték az élet bonyolultsága. Szerintem Isten létezését nem is lehet bizonyítani. Bár szerintem nem is kell. Ugyanaz a bizonyíték, ugyanaz a következtetés gyakran teljesen más érzéseket ébreszt két különböző emberben. Gyakran egyszerűen csupán a gondolkodásmódtól, neveltetéstől függ az, hogy egy számunkra bizonyító erejűnek tűnő tény az Isten létezése ellen, vagy mellett szól

ORION 2013.03.31. 06:11:32

@sefatias: na jó tegyük fel meg ven az anyag .A BOING repülőt szétszedjük az utolsó csavarig. Itt van készen az összes alkatrész. most jön egy nagy forgószél és az véletlenől össze rakja a BOINGOT tökéletesen minden kis csavart, vezetéket stb, stb. mindent a helyére. Szerinted matematikailag mennyi ennek az esélye. Szerintem semennyi. 0 .nulla. Ehez kell egy tervező , mester, szerelő ,hogy össze áljon a BOJNG.A FÖLD SEM VÉLETLENÜL LETT PRECIZEN ÖSSZE VAN RAKVA ÉS AZ EGÉSSZ VILÁGEGYETEM IS.ISTEN KEZE MUNKÁJA MIND EZ.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.03.31. 09:09:11

@ORION: :) Ezt ne nekem mond, hanem Johnnynak. Én hiszek Istenben, és számomra is az élet és a világegyetem bonyolultsága Isten mellett szóló érvek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.01. 08:55:18

@Johnny Joker: << A teológusok csak a káoszt gerjesztik>>

Tudnál erre egy példát mondani?

ORION 2013.04.01. 10:15:17

Fizika, tudósok ,tudomány .Még azt sem tudjuk pontosan mi van a tengerek , ócéánok mélyén.Sok a feltételezés kevés a tudás.

névtelenül 2013.04.08. 23:10:41

Nem lehet megtalálni a legkisebb távolságot, sem a legnagyobbat. A mikroszkópba nézve is, és a távcsőbe nézve is a végtelent látom. Ez egy illúzió. A csillagász és a laborbiológus ugyanazt a végeláthatatlan munkát végzi.
A neves professzor a saját korlátai miatt mondta amit mondott. Mert "Bizony, bizony, mondom néked: amit tudunk, azt szóljuk, és amit láttunk, arról teszünk bizonyságot,..." A professzor, akinek igen tisztelem a munkásságát, a saját /szokatlanul és zseniálisan tág/ látószögével mérte fel Istent. És amit látott, azt szólta. Legyen bármilyen széles látószöge is valakinek, még egy ilyen zseni fizikusé sem tudja befogni Istent. Nem, ehhez nem is látószög kell, sem nem IQ, vagy éleslátás. De kell hozzá alázat, és szerénység. Kell elismerni hogy nem tudom, hogy nem tőlem függ. Kell érezni az alávetettségemet, a csupaszságomat, a senki-voltomat. El kell veszítenem, fel kell adnom azt az egyéniségemet, amelyet e világ uralkodója hozott ki belőlem. Nem szabad magamra, a "tudásomra" akarni hagyatkoznom, hanem Krisztusra kell hagyatkoznom. Látatlanul, mert Ő is látatlanul és ismeretlenül halt meg értem, hisz még nem is éltem akkor. Ő sem volt megbizonyosodva arról, hogy én milyen ember vagyok, csak "előre" hitt bennem. Mindezt tehát hittel, mert bizonyosságom nem lehet. Bizonyosságom, amely ezen világ szerinti bizonyosság. Olyanom nem lehet.
Ezek más dimenziók. Nem összehasonlíthatóak. A tudás, a bizonyosság, lezárja a keresést. A hit fenntartja a keresést. A bizonyosság elkényelmesít. A hit reményt ad. A bizonyosság elveszi a reményt, mert nincs mit remélnem, ha tudok. A remény megfoszt a bizonyosságtól, mert remélek, hisz nem tudok.
Ez az Isten és a Sátán játszmája. Sátán bizonyosságot ígér, és magabiztosságot, Isten hitet két, és örök élettel hálálja meg. Nagyon nehéz hinni Istenben. Könnyebb hinni az E=m szer c négyzetben. A vicc az, hogy még igaz is a képlet, mi tart hát vissza, miért nem elég akkor csak az?
Nos, mert akkor nincsen életem.
Utálom a világot, mert minden nap minden órájának minden pillanatában bepróbálkozik nálam. Nézd, itt van ez, ez az oka. Emitt ez történt, ezért. Amott meg az, azért meg azért. Válaszokat kapok, megoldódni látszanak a problémák, és eltelik egy élet, hogy rá sem ébredek az igazságra: hiszen elterelték a figyelmemet a lényegről. Hiszen nem is oldódott meg semmi. Hiszen körbe-körbe jártam a labirintusban. Igen, körbe jártam, mert próbáltam jobbra, balra, előre és hátra. Mind a négy irányt kipróbáltam, számtalan módon kombinálva, mert tudom hogy ez a négy irány jelenti a haladást, legalább is a világ szerint. És megöregszek, és eljön az az utolsó szívdobbanás, az az utolsó lélegzetvétel, amit annyira várok már, és nem jövök rá, hogy van még egy irány, a felfelé. Arra van a valódi kijárat, de az az irány egy másik dimenzió, ezért nem gondoltam rá, a korlátaim miatt.
Krisztus megmutatta, hogy nem tudás, hanem hit. Az összes addig élt, akkor élő, és azután élni fogó embernek megelőlegezte a bizalmat azzal, hogy hitt bennünk. Ezt én a saját szemszögemből úgy mondanám, hogy Krisztus hitt bennem. Ez a valószínűség számítás nyelvezetén egy lehetőség a számomra, de hogy milyen hatása lesz rám, az a szabad akaratom miatt igen kérdéses.
Sokféleképpen reagálnak erre az emberek. Van aki sehogy, van akinek nincs ideje, stb, stb. Engem mindig elfog egy mély szomorúság, mert kicsit átérzem milyen lehet neki, amikor látja, hogy ne mindenki érez hálát iránta azért amit tett, noha tudom, hogy ennek így kell lennie.
A világon a legkomolyabban Krisztus váltságáldozatát élem meg. Engem ez piszkosul megérint. Nem tudok szabadulni a gondolatától. Nincsenek is szavaim arra, hogyan köszönjem meg azt, amit tett. Tehetetlen vagyok, megszólalni sem tudnék, annyira kevés amit mondhatnék.
Pedig valahogyan meg fogom neki köszönni.
Egyszer.

ORION 2013.04.09. 06:09:58

@névtelenül: Adjon Isten erőt egészséget mindenkinek.Én még nem is olyan régen nagyon Isten káromló ember voltam. Anyira buta voltam, hogy minden bajomért Istent hibáztattam és káromoltam is napról napra. Most már tudom, hogy éntőlem nagyobb barmot nem hordozott a Föld, de azt is tudom most már, hogy az Isten megbocsájtott mindenért. Jézus kifizette a keresztem az én számlámot. Majd mikor felmegyek a menyországba ott személyesen megköszönöm neki. De addig itt a földön is minden nap hálát adok ezért.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.09. 07:11:48

@névtelenül: Csá tesa! Nagy bölcselő lettél az elmúlt egy év alatt. sokszor csak tátott szájjal olvasom a kommentjeidet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.09. 07:12:49

@ORION: hát vagyunk így egy páran ezzel . De bízzunk abban, hogy Isten megérti a tanácstalanságunkat is

névtelenül 2013.04.09. 07:41:28

@sefatias: Szomorú dolog ez. A hittel együtt jár egyfajta magány ebben a világban, mert Krisztus nélkül kell elviselnem az életet. Mármint az érzet teljesen olyan, hisz nincs itt, és nem láthatom.
Ez magányosság. Ember nem pótolhatja ezt a hiányérzetet, még a feleségem, a gyerekeim sem, pedig azért a családom nem semmi érzés!
Mégis valahol egyedül vagyok. Amikor elcsendesedik a ház, és már csak én vagyok ébren, és betakargatom őket, és nézem-nézem a szép gyerekeket, és jóéjt csókot nyomok a feleségem homlokára, és kimegyek a nappaliba, leülök a sötétbe, és egyedül vagyok. Akkor hiányzik Krisztus. Vagy az utcán meglátok egy tolószékes embert, és látom, hogy előtte az élet, és elmegyünk egymás mellett a járdán, és akkor hiányzik Krisztus. Hiányzik hogy mondja azt neki: Akarom. Gyógyulj meg.
Ezért ezt a világot nem szeretem, mert jobban szeretnék vele lenni. De lejátszom a játszmát, és nem beszélek itthon ilyenekről.
Az élet számomra tehát ezt jelenti. Illúzió, feleslegesnek hitt körök, legbelül egyfajta magány, és várakozás a megváltó halálra. Legyen soká, de ne túl soká.
Ne feledjétek az elmúlást. Nem rossz az, mindennek a kezdete.

Constantinvus Literator 2014.07.25. 21:50:57

"Filmjében egy ember nekiállt, és egy gödröt ásva létrehozott egy dombot. A domb, és az így létrehozott gödör pontosan kiegyenlítik egymást. Tehát ha van egy dombunk, akkor kell lennie egy akkora gödrünknek, amibe a domb belefér."

Akkor ezek szerint a dombot ásó ember sem létezik, csak azért, mert nem része sem a gödörnek, sem pedig a domb anyagának?

Hawking tipikus esete annak a tudósnak, akinek "van szeme, de nem lát, van füle, de nem hall."

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.07.28. 17:01:41

@Constantinvus Literator: A teizmus ellen küzdő ateista tudósok, kénytelenek egy ateista vallást csinálni, mert különben elveszítik a talajt a lábuk alól a harchoz. A szélsőséges ateizmushoz ugyanolyan vakhit kell, mint a szélsőséges vallásosághoz
süti beállítások módosítása