"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Évente 6-700 ember hagyja el Jehova Tanúi egyházát Magyarországon

2012/11/03. - írta: sefatias

Jehova Tanúi az egész országban, de az egész világon is, aktív evangéliumhirdető munkájukról ismertek. Ennek a munkának köszönhetően a 90-es években a számuk megduplázódott az országban. Ám az elmúlt években a saját statisztikájuk is egyre nagyobb csökkenést jelez. A 2011-es évben eljutottak arra a szintre, hogy nem volt növekedés az országban. Persze ez a csökkenés az egész világon jellemző. Az elmúlt három évben, Magyarországon, átlagban 750 új hívőt kereszteltek meg. De arról nincs statisztika, hogy közülük hányan voltak olyan fiatal gyermekek, akik a vallásban nőttek fel, és ezért némi kényszer hatása alatt álltak, hogy a szüleik vallását kövessék. De az biztos, hogy a keresztelkedők jelentős százalékát az ilyen gyermekek teszik ki. Ebből adódóan a házról házra végzett munka hatékonysága egyre gyatrább. Az hogy a tavalyi 673 fős növekedés ellenére a százalékban ez a növekedés nem kifejezhető, az azt jelenti, hogy 6-700 ember hagyta el az egyházat egy év alatt. Ha figyelembe vesszük a magyarországi halálozási statisztikákat, akkor kb. 20-30 főt számolhatunk, akik elhunytak, és ezért nem szerepelnek a statisztikában. De ez a szám nem olyan jelentős, hogy figyelembe vehetnénk.

Tehát ma a magyarországi Jehova Tanúi évente 6-700 fős veszteséget könyvelhetnek el. Egyre többen hagyják abba az általuk addig helyesnek vélt Istenimádat gyakorlását. Mi lehet ennek az oka? Ez, és néhány másik Jehova Tanúi tanításaival, és gyülekezeti életével foglalkozó blog, már sokszor beszélt arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az ország gyülekezeteiben. A vezetésre teljesen alkalmatlan, hatalmukkal sokszor visszaélő, képzetlen gyülekezeti vezetők komoly érzelmi problémát okoznak a híveknek. Egyre többen érzik, hogy a rájuk kényszerített házról házra végzett szolgálat elveszi az időt a családtól, és más fontos dologtól, ami miatt néha komoly kárt szenvednek. Az összejöveteleken képzetlen vezetők ismétlik évek óta újra és újra ugyanazokat a sablonokat, ami miatt egyre többen tartják felesleges időpocsékolásnak, ezeknek az összejöveteleknek a látogatását. Sok még tanúként élő ember elmondja, hogy kínszenvedés végig ülni azokat a két órás unalmas összejöveteleket. A több napon keresztül tartó nagyobb összejövetelekről ne is beszéljünk. Ám az egyház elhagyás olyan érzelmi traumával jár, hogy sokan nem merik ezt meglépni. Az egyház tanításai szerint, az egyházat elhagyó személyekkel semmilyen kapcsolatot nem lehet ápolni, még akkor sem, ha épp a szülőkről, gyermekekről, rokonokról van szó. Azok, aki ezt mégis megszegnék, az egyházból való kiközösítéssel nézhetnek szembe. Sokan éppen ezért kényszerhelyzetben vannak. Nem merik elhagyni az egyházat, mert félnek a következményektől, de nem is értenek egyet a tanításokkal, és ez nagyon komoly zavart okoz az elméjükben.

Vajon mit fog hozni a jövő? Előreláthatólag csökkenni fog Jehova Tanúinak száma, és a még egyházhoz hűséges tagok lelkesedése is csökkenni fog. Mivel mi, akik vezetjük ezeket a blogokat, pontos statisztikákkal rendelkezünk az írásainkat olvasó emberek számáról, lakhelyéről, ezért látjuk, hogy az egyháztagok egyre nagyobb kétkedéssel tekintenek az egyház tanításaira, és kíváncsiak azok véleményére, akik már régóta elhagyták a szervezetüket. Ahogy eddig is, írásainkkal, és már kilépett egyháztagok tapasztalataival szeretnénk segíteni mindenkinek, hogy felismerjék, hogy milyen lépéseket tehetnek meg, valamint igyekszünk enyhíteni azt a hatalmas érzelmi traumát, amit az egyházból való kilépés okoz. Mi magunk is átéltük ezeket, és a tapasztalatainkat szívesen megosztjuk másokkal.

 

Utóirat: A évkönyvek beszámolói szerint Magyarországon az elmúlt négy évben 3125 keresztelkedés volt. Ez idő alatt 21839-ről 22740-re nőtt a számuk. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban négy év alatt 901 fővel emelkedett a létszám, miközben 2224 fő hagyta el az egyházat. Ez átlagban a négy évet számolva 556.

Ha ugyanezt az utolsó három évben nézzük meg, akkor  2264-en keresztelkedtek meg, és csak 409 fővel emelkedett a létszám, mivel három év alatt 1855-en hagyták el az egyházat. Ez átlagban évi 618 főt jelent. Tehát évről évre, egyre többen gondolják úgy hogy elhagyják az egyházat.

Kérdés: Ez a szent szellem áldása?

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr144886672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen név 2012.11.03. 15:56:47

Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy az éves jelentésbe csupán az aktív hírnökök kerülnek be. Így a 600-700 fő jó részét a 'tétlenek' teszik ki. Jobban belegondolva ez a legegyszerűbb: nem kell prédikálni, gyülekezetbe járni, de a családi kapcsolatok megmaradnak... Úgy gondolom, hogy a 600-700 fő körülbelül felét tehetik ki az ilyen emberek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.03. 16:11:43

@Ismeretlen név: szándékosan nem tettem különbséget az elmaradó, és az elkülönülő, kiközösített között. Mindkét csoport elhagyja az egyházat, és hivatalosan nem számít tanúnak. csak azok, akik munkajelentést adnak le

Bumbumöcsi (törölt) 2012.11.03. 19:26:58

Arról em is beszélve, hogy a fiataloknak milyen perspektívái vannak a jövőre nézve?
Tanulni nem szabad. Inkább az úttörő szolgálat. (Így ugye egyébként nem is ér rá gondolkodni az ember. Nem jelent veszélyt a Szervezet számára).
Nem csoda, ha ők is elszivárognak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.03. 19:31:01

@Bumbumöcsi: nehéz ügy ez. Én úgy látom, hogy azok maradnak, akiknek nincs másd választásuk, valamint akik félnek a következményektől. Kiváncsi lennék egy közvélemény-kutatásra, hogy hányan vannak azok bent, akiknek kétségeik vannak, de nem mernek sehova sem fordulni segítségért

Bumbumöcsi (törölt) 2012.11.03. 19:38:29

@sefatias: "Nem mernek sehova sem fordulni" és a szervezeten belül nem is tudnak. Tudniillik nagyon hamar kiderülne (a felelős személyek jótanácsának hatása által), hogy az illető milyen rossz szellemiségű, mennyire nem jól látja a dolgokat, és a kétségek azoonal keserűségbe fordulnak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.03. 19:51:44

@Bumbumöcsi: Érdekes, hogy a biblia nem beszél elítélően azokról, akiknek kételyeik vannak. Judás 22. verse kifejezetten ezzel foglalkozik. Irgalmasságot kell tanúsítani azok iránt, akiknek kételyeik vannak. Ezzel szemben Jehova Tanúi azonnal a szemétbe dobják az ilyen embert. Eszük ágában sincs segíteni. Persze ennek elsősorban az az oka, hogy nem is tudnak. A vének Bibliaismerete nem több, egy frissen keresztel személy ismeretétől. Hát hogy tudna segíteni?

Bumbumöcsi (törölt) 2012.11.03. 20:31:31

@sefatias: Sőt, ha kérdéseid vannak szellemileg betegnek, vagy rossznak tartanak. Eszembe jutott egy dolg ezzel kapcsolatban. Anno tanulmányozni kezdtünk az Isten Szeretete című könyvből, hogy szellemileg "talpraálljak" és hamar rájöttem, hogy nem a kérdéseimre kapok választ, hanem újra átismételjük azokat a dolgokat, amiket már amúgy is tudok. Ez utóbbi nem is baj, de a kérdések megválaszolatlanok maradtak. Aztán rájöttem, hogy nem is érdemes kérdezni, mert abból csak baj lehet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.03. 20:37:17

@Bumbumöcsi: ezért írtam a postban ezt: képzetlen vezetők ismétlik évek óta újra és újra ugyanazokat a sablonokat,

metanoia 2012.11.04. 00:06:14

"Látjátok, az Örökkévaló, a Seregek Ura szőlőskertje Izráel egész népe!
Gyönyörűséges ültetvénye:Júda férfiai!
Jogosságot várt tőlük az Örökkévaló,
de ők ártatlanokat gyilkoltak.
Igazságosságot várt,de jajkiáltást hallott!" És. 5:7 EFO

"A seregek Urának szőlője pedig Izráel háza, és Júda férfiai az Ő gyönyörűséges ültetése; és várt jogőrzésre, s ím lőn jogorzás; és irgalomra, s ím lőn siralom!" Károli

"Bizony, a Seregek Urának szőlője Izrael háza, és Júda férfiai az ő gyönyörű ültetvénye; jogot várt, de íme, csak visszaélés van, igazságot, de íme, csupa jajveszékelés!" Neovulgata

Ezt Isten a választott népére mondta.

Mennyivel inkább igaz ez arra a népre, aki saját magát nevezte ki, aki több mint 100 éve ontja a hamis próféciákat, ahol a pedofiliát megtűrik, sőt azt közösítik ki aki nyilvánosságra hozza a gyalázatot. Ahol a szegényeket nem segítik, sőt elveszik a pénzét királyság terem építésre, majd ugyanazon épületért bérleti díjat szednek be.Ahol félelemben tartják a nyájat. Ahol a kérdésekért birói bizottság, majd kiközösítés jár. Ahol a családokat szétválasztják. stb. stb.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.11.04. 05:52:29

@metanoia:

Abszolút így látom én is!
A diktatúrák,és az önmagát "Jehova Tanúi"-nak nevező felekezet a figyelmeztetésekre egyforma türelmetlenséggel,és gyűlölettel reagálnak. A hatalmi mámorban elszédült "tranzisztoros vezérek" -félrevezető félvezetők- fejében fel sem merül,hogy a konstruktív kritika kikerülhetetlen segítség az egészséges fejlődéshez,és a megújuláshoz,-elfelejtve az iskolás éveket!

Rovarölő 2012.11.04. 17:44:46

@Zsolt520: Helóka Pajti!
Mi az, hogy konstruktív? Pont az ellenkező névvel illették a kiválasztottakat.
Kritika???!!!
Ezt a szót nem használhatod, csak a földalatti munkában, mert már visznek is a tömlöcbe, aztán ott állsz a szanhedrin előtt!
Nincs kritika, az veszélyes, hitehagyott gondolkozás!!! Észrevételed az lehet, de az csak arról szólhat, hogy észrevettem megint valami eszméletlen jóóóót, emiatt újra megerősödtem a hitemben!
Kérdésed nem lehet, ami az irányítással van kapcsolatban, a kérdés egyenlő a kételkedéssel, Sátán leszel se perc alatt.
Néhány kérdés, amit feltehetsz büntetlenül:1. Hogy vagy? 2. Mikor megyünk prédikálni? 3. Fel vette valaki az előadást, úgy meghallgatnám mégegyszer? 4. Miért nincs minden nap összejövetel, az is kevés lenne? 5. Hogyan mutathatnék be több és nagyobb imádatot a rabszolgának? 6.Milyen módokon adományozhatok még többet a szervezetnek? 7.Mikor jön már végre a körzetfelvigyázó, mit szeret enni, inni, mert én azt adnám neki? 8. Ugye, hogy mennyire érthető és buzdító volt a mai új tanítás is?
Kerülendő szó a "de"! Nincs de! Értem, vagy nem, szeretem, vagy nem, világos, vagy nem, igen, vagy igen!!!
A de azt jelzi, hogy már vannak kérdéseid! Sátánnak is voltak, ő is használta a de kifejezést! Ezzel érveltek nekem is, pedig én nem sokat kérdeztem, annál többet állítottam, igaz, hogy nem voltam konstruktív, "de" annál inkább romboló.
Jó tanács azoknak, akik nem akarják, hogy páros lábbal rugják ki őket a vallásukból: Bólogass, csak el ne szédülj, minden el kell hinned, mert a szeretet mindent hisz, ne kérdezz semmit, annyira világos minden, amit a rabszolga mond, és a legfontosabb, ne gondolkodj, az nem a te dolgod, csak engedelmeskedj! Húúú,ez nekem se ment, nem is érem meg az új világot, pedig milyen áldás lenne csupa tanúval együtt élni, a sok pandamaci között.

leslie07 2012.11.04. 19:00:34

@sefatias: Lehetséges, hogy a kozponti nyilvántartásban az elkulonulteket is és a kikozosítetteket is továbbra is tagokként kezelik? Annak idején, amikor kikozosítettek a családom tagjai is elkulonultek. A kilépési nyilatkozatban kérték az adfataik megsemmisítését. Nemrége azomban felroppent egy olyan hír, hogy nem torlik a nyilvántartásból azokat,akik elhagyták a a szervezetet.
Szerinted lehetséges, hogy a kikozosítettek és az elkulonultek a kozponti statisztikában továbbra is úgy szerepelnek, mint tétlen tagok, hogy így a létszámot ne kelljen csokkenteniuk.Kulonben mi lehet az oka annak, hogy az eltávozottak számát nem kozlik az éves jelentésukben?

leslie07 2012.11.04. 19:08:18

@Zsolt520: a legnagyobb probléma abból adódik, hogy a multban elkovetett súlyos torvényszegések miatt soha sem vontak feleloségre senkit. Maguk pedig a vezeto testulet tagjai soha sem érezték úgy, hogy súlyos hibájuk miatt távozniuk illene.Igy a brooklyni félisteneket semmi sem tartotta vissza attól, hogy a tanúk életeivel játszadozzanak.Soha senkitol nem kértek bocsánatot azért, ha ártatlanul megbélyegezték okeket annak ellenére, hogy tisztességes erkolcsos életmódot folytattak. Ott van például az a tanítás, amely által megtiltották a vétlen házastásnak a válást, abban az esetben,amikor az rajtakapta a férjét, hogy állattal fajtalankodott.Miután a vétlen házastárs elvált a férjétol kikozosítették, megbélyegezték. Amikor Raymond Franz beszámol errol az esetrol a visszaemlékezéseibe pontosan ezt a felelotlen hozzáállást jelolte meg, mint a szervezet hanyatlásának egyik fo okának.

küzdős 2012.11.04. 19:30:18

@leslie07: A kiközösítések okait már egy jó ideje nem kell megfogalmazni a Társulatnak köldött értesítőben. Egy írásszöveg, ami meg van adva a véneknek, mint kód táblázat, elegendő, erre az adatvédelem miatt van szükség.
Régebben minden részletet le kellett írni, ki, kivel, hányszor, mit csinált!
Elméletileg ma már semmi jegyzetet és az ügyekkel kapcsolatos feljegyzést nem tarthatnak maguknál, csak egy kis kártyát, a bizalmas irattárban, amit a Társulat, mint másolatot küld vissza, ezt csak az esetleges visszavételnél használhatják.
Ameddig él a bűnös, addig vissza is vágyhat, ezért nem adják ki az összes papírját és ezért gondolhatják ártatlanul azt, hogy még kapcsolatban áll a szervezettel.
Statisztika, az élet megrontója!
Évek óta a keresztelkedők létszáma egy büdös zokni. Nincsenek újabb értelmes talentumok, ha mégis, az gyorsan korrigálva van a részéről.
Merül az elem a pészmékerben, be kell újra dobni valami meglepőt és mulatságosat, hogy élhessenek még, de azt gondolom, nem lesz donor, vagy egyre kevesebb!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.04. 19:34:04

@leslie07: A szervezet pontos statisztikát vezet mindenről. A kiközösítettek, elkülönültek számáról is. Biztos vagyok abban, hogy az egyszerű tagokról semmilyen információt nem tartanak nyilván a fiókhivatalban, hanem csak azt a havi jelentést, amit a gyülekezetek elküldenek nekik.A kiközösítésről, és az elkülönülésről viszont jelentést kell küldeni a fiók hivatalba, aminek csupán akkor van értelme, ha azt ott fent vezetik, és nyilvántartják. Az éves jelentésben csak a munkajelentést leadó hírnökök szerepelnek. a tétlenek, elmaradt személyek nem.
"mi lehet az oka annak, hogy az eltávozottak számát nem kozlik az éves jelentésükben?" csupán annyi hogy ez a negatív hír nem építő jellegű, és ha a hírnökök látnák, hogy mennyien hagyják el az egyházat, akkor elgondolkodnának. Nem véletlen, hogy amikor már kezdett negatívba fordulni a statisztika, akkor többé már nem jelentették meg a Mi királyság szolgálatunkban. Valamint a teokratikus hírekbe sem volt már mit írni. Ezért szüntették meg őket

leslie07 2012.11.04. 19:50:47

@Ismeretlen név: Ez gyulekezetenként átlagban hány fo lehet Magyarországon?

leslie07 2012.11.04. 19:57:20

@sefatias: A bírói bizottság készít egy jegyzokonyvet a kikozosített tudta nélkul.
ěn 2001-ben lettem kikozosítve. Nem egy ilyen jegyzokonyvet láttam és olvastam. Ezekben a jegyzokonyvekben elég részletes
leírást adnak a cselekményrol. Szerinted ma már nem készít a bírói bizottság jegyzokonyvet?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.04. 19:59:21

@leslie07: nem készít. hanem egy előregyártott nyomtatványt küldenek fel, amiben ahogy küzdős írta bibliaversek szerepelnek kódként. csak különleges esetben írnak hozzá

küzdős 2012.11.04. 20:02:47

@leslie07: Nem hiszel nekem hitetlen Barátom?
Ma már nincs lehetősé jegyzőkönyvre hivatalosan, a feljegyzéseket is meg kell semmisíteni! Aztán, hogy ezt ki ellenörzi, az egy másik kérdés!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.04. 20:14:50

@küzdős: senki nem ellenőrzi. Az adatvédelmi hivatal sem. nincs hozzá jogkörük

küzdős 2012.11.04. 20:23:53

@sefatias: Cseva! Senki sem ellelőríz senkit, még a tesók közt sem téma ez, hogy van-e eltüntetni való! Ahogy nekem megmaradtsak fontos feljegyzések, ez minden vénnél előfordul!
Mondom, véletlen!

Ismeretlen név 2012.11.04. 20:31:18

@leslie07: A 2011-es szolgálati évben 286 gyülekezet volt Magyarországon, ami nagyjából most is érvényes (voltak gyülekezetösszevonások, egy-két új alakult). Ez azt jelenti, hogy gyülekezetenként évi 1-2 kiközösítés és 1-2 elmaradás történik. (Persze ez 10 év alatt már 20-40...) Nálunk a 2011-es naptári évben volt vagy 5-6 kiközösítés, de idén még egy sem... Ez elég változó.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.11.05. 20:16:48

@Rovarölő:

Ayyayy... szívemből Fogalmaztál![:-))
Főleg ezek a kérdésekkel:

>>"Miért nincs minden nap összejövetel, az is kevés lenne? Fel vette valaki az előadást, úgy meghallgatnám mégegyszer?"<<
Nagyon jók!!

+ még két kérdés: 1:Miért nincs minden hónapban kongresszus?
2: Ha két nyakkendőt veszek fel a tanulóbeszéd előadásakor, akkor biztos "megfelelt" osztályzatot ad az Iskolafelvigyázó? [;-<))

ambrosios 2012.11.26. 15:10:36

Tegyük hozzá, hogy az utóbbi években, talán 10 év is van az már, van némi egyéb csúsztatás is a statisztikákban. A csoportfelvigyázók(korábban könyv, ma szántóföldi) kötelessége a munkajelentések behajtása, sokszor hónapokra visszamenőleg. Tehát akit még el lehet érni, de nyoma sincs a gyülekezetben, azokat rábeszélik, hogy csak beszélt valakinek istenről egy picikét az adott hónapban. Ezért már lehet leadni 15 percet is egy hónapban, mint isten szerető gondoskodása. Ha ezeket kivonnánk lennének még meglepő számok.
Sokkal beszédesebb az összejövetelek látogatottsága, ahol már a legtöbb gyülekezet a hétvégi összejövetelen is küzd a 100%-kos látogatottságért, holott ott beleszámolják a pici gyerekeket és érdeklődőket is.
Én azt gondolom, hogy a valóságban az aktív tanúk száma sokkal alacsonyabb ennél, és az arány évről évre romlik.

leslie07 2012.11.28. 05:07:41

@ambrosios: Volt egy idoszak, amikor elkezdték a vének úgy félhivatalosan terjeszteni, hogy, aki kiváltságokat szeretne elérni(kisegíto szolga, vén,
annak ajánlott legalább 10-15 órás jelentést leadnia.

No ekkor undorodtam meg a jelentésleadástól. Meggyozodésem volt, hogy az nem Istentol van. Ezek után egy óra jelenntést sem voltam hajlandó leadni.

A helyi véneknek ez nem okozott semmi problémát, szépen beírtak havonza egy órát, így a hírnokok száma nem csokkent a statisztikában.

leslie07 2012.11.28. 05:12:09

@metanoia: Megfeledkeztél arról a sok ezer ygermekáldozatról, akik az által szentelték meg jehova nevét, hogy engedték, hogy a vének és a szuleik ongyilkosságba segítsék oket.

ambrosios 2012.11.28. 13:12:06

@leslie07: Nem tudom, hogy mennyire központi utasítás, de konkrét példákat tudok nem egy gyülekezetből, hogy ez úgy módosult, hogy a kinevezés szinte biztosan nem valósul meg, ha az illető a megelőző időszakban nem volt kisegítő úttörő legalább egy hónapig, ha más nem, akkor a 30 órás kedvezményes változatból.
Szerintem ha valaki szétnéz a saját gyülekezet háza táján, akkor meg tudja ezt erősíteni.

Egyetlen kongresszusi napról történő hiányzás bármilyen indokkal, és megint csak újraindul a számláló a kiváltságok felé történő futásban.

Mindez azonban csak a látható dolgok. Jól tudjuk, hogy a személyes kapcsolatok és ki-kivel van jóban szintén szempont. Elég egy befolyásosabb vénnel történő rossz kapcsolat abból adódóan, hogy neki kisebbségi komplexusa van valamelyik hírnökkel szemben és lesheti, hogy mikor kerül szóba egyáltalán a kinevezése. És tényleg elég egy ilyen vén, mivel a többiek a béke kedvéért meg mert úgy kényelmesebb nem fognak szembe menni a nyomással.
süti beállítások módosítása