"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Önigazolás a múltból

2016/11/19. - írta: sefatias

A konzervatív gondolkodás egyik jellegzetessége, hogy önmaga igazolását valahol a történelemben keresi.ezt tapasztalhatjuk a magyar jobboldali gondolkodók, és a keresztény vallások között is. szükségét érzik annak, hogy jelenben történő létjogosultságukat visszavezessék valahova a múltba, és különböző módon párhuzamokat vonjanak, kapcsolódási pontokat keressenek önmaguk, és az elődeiknek tekintettek között. Egy keresztény vallás például azzal próbálja igazolni a kereszténységét, illetve az isten rajta lévő áldását, hogy valamilyen módon összekapcsolja magát az őskereszténységgel. Az apostoli utódlás, az egyházatyák hagyománya, és a jelenések próféciáiban történő önmagukra találás, mind egy módszere ennek.

kishituseg-770x470.jpg

A politikában is ugyanez folyik. A magyarság bizonyítása szerintük a történelemben lehetséges. Ezért keresnek párhuzamot a szerintük nagy magyarnak számító történelmi személyiségek, eszmék és önmaguk között. Majd ha találtak, akkor nagy hangsúlyt fektetnek ennek a kapcsolatnak arra az oldalára, amely segít a céljaik elérésében.

Számomra ez egy kicsit arra hasonlít, mint amikor a zöld szín azzal szeretné bizonyítani azt, hogy ő valóban zöld, hogy a történelmében bizonyítékokat keres arra, hogy őt a kék és a sárga színek keveréséből hozták létre. Ez természetesen  megfelelő bizonyítás, de felmerűl egy kérdés: Miért van szüksége egy zöld színnek arra, hogy a múltban történt események segítségével bizonyítsa jelenlegi önazonosságát? Hiszen valljuk be, a legtöbbünknek nem okoz gondot az, hogy egy pillantással felismerjük, hogy zöld színről van szó. Teljesen felesleges a szín múltjában keresni a bizonyítékot, ha egyszer az adott pillanatban is teljesen biztos a zöld szín önazonossága.

Ugyanez vonatkozik a kereszténységre is. A kereszténység Jézus által adott jellemzői tökéletesen alkalmasak arra, hogy egy embert keresztényként azonosítsunk. Semmi szükség arra, hogy egyháztörténelmet tanuljunk, vagy a Jelenések könyvének bonyolult magyarázataival ismerkedjünk meg. Ám ennek ellenére sok keresztény vallás, és a híveik fordítanak energiát arra, hogy a múltból eredeztessék önmagukat, bizonyítékot keresve arra, hogy méltón viselik a keresztény jelzőt. Felmerül a kérdés: Miért  van szüksége valakinek egy történelmen átívelő bizonyításra, ha egyszer mindenki számára világosan látszik, hogy keresztényről van szó? Ez a bizonyítási vágy kissé félelmet keltő. Önmagát igazolni csakis annak fontos, aki önértékelési zavarokkal küszködik. Azaz a kereszténység azért tartja fontosnak, hogy a múltból igazolja a gyökereit, mert sajnos ránézésre nem feltétlenűl látszik. Ha jól körülnézünk az jelenünkben, akkor sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy jártunkban keltünkben nem nagyon találkozunk a kereszténységgel sehol.

Az átlag ember úgy éli le az életét, hogy a kereszténységgel nem találkozik, és épp ezért nem is tudja mi az. Ezért ha tallkozik egy önmagát kereszténynek valló emberrel, pl. bekopognak hozzá Jehova Tanúi, vagy beszélget a plébánossal, akkor ők az apostoli utódlás intézményével, illetve a jelenések próféciáinak magyarázataival kapcsolják össze magukat Jézussal. De az a fajta cselekvésmód, ami Jézust jellemezte, nincs jelen a hétköznapjainkban. Az ő tevékenységével találkozó emberek önkéntelenűl dicsőítették az istent.(Márk 2:12; Lukács 5:26) Ezzel szemben ha ma valaki találkozik egy keresztény jelzővel ellátott valamivel, akkor sajnos gyakran inkább istenkáromlásra érez indíttatást, mint dicsőítésre. És valljuk be, joggal.

A kereszténység jelene egy önmagára már nem hasonlító, kifakult, gyakran torz valóság, ami egyáltalán nem tükrözi vissza egyértelműen azt a kereszténységet, ami a legtöbbünkben él. Ezért van szüksége önigazolásra.

Pedig a kereszténységnek olyannak kell lennie, mint a hegyen épített városnak, vagy a gyertyának. Messziról látszódnia kellene, és olyan tevékenység kellene, hogy jellemezze, aminek köszönhetően az emberek dicsőitik az Istent.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr4411973220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2016.11.19. 13:37:35

„De az a fajta cselekvésmód, ami Jézust jellemezte, nincs jelen a hétköznapjainkban. Az ő tevékenységével találkozó emberek önkéntelenűl dicsőítették az istent."

- Naná, hogy nincs jelen, hiszen csak egy Messiás volt maradt, a követői nem messiások, és nem is viselkedhetnek messiásként. Másrészt, az embereknek csak egy része dicsőítette Istent a tényleges Messiás hatására, egy másik rész meg üldözte a Messiást, így amennyiben 2 milliárd Messiásnak képzelnénk magunkat, az tutira semmit sem használna, a poszt csacskaságot ír.

Értelmes eszmecseréhez vezethet, ha megfogalmazzuk, a keresztények pontosan milyen magatartása lenne a leghasznosabb a világban. Adják oda a kemény munkával keresett összes pénzüket a bal-libeknek, és haljanak éhen? Az senkinek nem lenne jó, mert átverhető, kizsákmányolható jó szándékú keresztények nélkül a bal-libek is éhen halnának. A kiinduló kérdés: a bárányok pontosan milyen magatartása győzné meg a farkasokat arról, hogy szokásukkal ellentétben, ne törekedjenek őket megenni, hanem lépjenek velük korrekt partnerségre? Ha erre van racionális válasz, akkor a poszt köré is tehető racionális keret.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.19. 13:55:40

@Vértes László: Szerinted csak a messiás volt képes "kereszténységet" képviselni?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2016.11.19. 16:13:55

@sefatias: A kereszténység annyit jelent görögül, hogy „messiáskövetés". Messiás egy volt és maradt, tehát amit Ő messiásként tett, az definíció szerint nem tehető meg a követői által. Kérdés, hogy mi az, amit a követői is megtehetnek az Ő példája és tanítása alapján úgy, hogy az értelmes és hasznos legyen.

Például nem várható el, hogy keresztre feszüljenek, mert ez kizárólagos messiási feladat volt. Nem várható el, hogy a hívek váltsanak meg bárkit bármitől, mert ezt is csak a Messiásnak volt feladata megtenni.

Elvárható, hogy bocsássanak meg az ellenük vétőknek olyan mértékben, amilyenben bocsánatot várnak Istentől, tehát nem parttalanul és feltétlenül, hanem a saját bocsánatvárásuknak megfelelő mértékben. Elvárható, hogy úgy szeressék embertársaikat, mint önmagukat, azaz küldjék el dolgozni a hajléktalant, ahogy maguk mennének dolgozni, és ahogy szeretnék, hogy hasonló helyzetben őket küldjék dolgozni.

Sokkal kevesebb várható el a keresztényektől, mint amit a farkasok erről hirdetnek.

Ha arra várnánk, hogy a keresztények példája alapján majd mindenki elfogadja Isten létét, akkor olyat várnánk, amit Jézus sem tett, mert erre még Ő sem volt képes. Vagyis ez az elvárás butaság és/vagy igazságtalan.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.19. 16:18:57

@Vértes László: De megtehető. Ahogy Jézus meghalt másokért, úgy egy átlagos ember is megteheti ezt. És Egyáltalán nem arról írtam, hogy a keresztényeknek keresztre kéne feszülni, mint ahogy Istent sem azért dicsőitették az emberek, mert Jézus keresztre feszült. Én úgy gondolom, hogy Jézus emberekkel való bánásmódja követhető. Jézus tettei utánozhatóak. Lehet, hogy szerinted nem, de ez szíved joga. Bár ha olvasnál bibliát, és nem csak a kereszténységből indulnál ki, akkor tudnád, hogy Jézus nem csupán keresztre feszült

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2016.11.19. 17:17:08

@sefatias: Jogod van így vélekedni, de mivel esetedben ez általános kiábránduláshoz vezetett, akár azt a tanulságot is levonhatod a magad életéből, hogy nem jött be így vélekedni. Ha neked nem működött, miért írnád elő másnak?

Én pl. nem akarom megmondani a marxistáknak, hogyan legyenek hűek a marxizmushoz, mert nem érzek erre indíttatást. Ha valakinek sikerült jóléti marxizmust megvalósítania, akkor szerintem ő lenne megfelelő arra, hogy elmagyarázza a marxizmus mikéntjét, és nem én.

Talán így már jobban érted, miért nem találom célszerűnek, hogy azok diktáljanak keresztény életmódfüzetet, akik megcsömörlöttek, mert a maguk életét elkettyintették rendesen. Hallgassunk azokra, akik valami pozitívat értek el azon a területen, ahol útmutatást szeretnének adni.

A fentieket átgondolva: ha Jézus ma jönne el az Újszövetségben írt formában, 1000 emberből hányat győzne meg a saját tökéletes messiási példájával? Tizet? Jó esetben. Én egyszerű, gyarló, és nagyságrendekkel a Messiás alatt álló életemmel bevállalom ennek a felét, 1000 emberből ötöt. Azt gondolom, hogy ez nem csak korrekt, hanem überkorrekt vállalás. Ezer emberből öt el fog jutni Istenhez az én életem példáját látva, sőt ennyi talán már el is jutott.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.19. 18:23:20

@Vértes László: a kérdés az, hogy ez a kiábrándulás egyáltalán kiábrándulás-e, illetve, hogy a kiábrándulás önmagában rossz-e?

Tudnál mondani valakit, aki pozitívat ért el ezen(melyiken?) a területen?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2016.11.20. 07:57:42

@sefatias: Jézus pozitívat ért el. A judaista Messiás feladata örökké tartó igazságos földi uralkodás az emberiség javára. Jézust ezt érte el, a követőin keresztül, vagyis általunk.

Csaba Tarró 2016.11.20. 10:21:17

Vannak a keresztyénségnek hibái, nem is kevés. Állandóan csak a hibákat látni és a jóról betegesen nem venni tudomást oda vezet, hogy szintén egy torz képet festünk valamiről.
Ha a keresztyénség bármiben próbál hegyen épített városként funkcionálni, akkor jön a világ azzal, hogy maradiak. Esetleg olyan megjegyzések is elhangzanak, hogy " nagy ügy, ezt nem csak a keresztyének teszik." Szóval tényleg jó volna valami konkrét dolgot megfogalmazni, amit elvársz az "igazi" keresztyénségtől. :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.20. 21:22:38

@Csaba Tarró: Ezt a meccset már lejátszottuk. Akkor sem jutottál a kritikánál tovább. Azt mondod, hogy betegesen nem veszek tudomást a jóról? Akkor ismét feltenném a kérdést, hogy mit tartasz ma a kereszténység részéről olyan "jónak", ami csak rá jellemző, és ami miatt az emberek dicsőítik Istent? Mert a múltkor sem írtál erre semmi konkrétumot. Az, hogy egy apáca jól főz, az nem bizonyíték, mint ahogy az sem, hogy egy pap meg tudós biológus. Ahogy Jézus és az apostolok többet mutattak egy átlag farizeusnál, úgy olyan dologra lennék kiváncsi, amiben a kereszténység többet mutat, mint egy átlag jótékonysági, oktatási szervezet

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.20. 21:24:03

@Csaba Tarró: Konkrét dolgot megfogalmazni?

Pl: “Ha éhes az ellenséged, adj neki enni kenyeret; és ha szomjas, adj neki inni vizet!”

Csaba Tarró 2016.11.21. 00:14:41

@sefatias: Attól, mert összevágsz egy kocsi fát, amit aztán kiposztolsz a facebookon, még nem lettél jobb, mint a keresztyének többsége.

Majd ha enni és inni adtál a valódi ellenségeidnek, s nem a csori migránsoknak, akkor majd felróhatod a többieknek is ezt a tételt...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.21. 06:10:13

@Csaba Tarró: Tehát a kereszténység védelmében az összes amit el tudsz követni az annyi, hogy migránsozol egyet és lekicsinyled amit csinálok? :) Gratulálok!

Csaba Tarró 2016.11.21. 07:59:31

@sefatias: Nem Pistám. A keresztyénség védelmében annyit tudok elmondani, hogy te magad is annak tartod magad, s semmiben sem vagy jobb azokban, amivel a többi keresztyént vádolod. Mondjuk ez így elég hiteltelen, másrészről pedig egy újabb öngól.
Picit hasonlítasz a zsidókra, akik számon kérik másokon a törvényt, de maguk is képtelenek betartani azt.

Minden jót neked!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.21. 08:00:48

@Csaba Tarró: "semmiben sem vagy jobb azokban, amivel a többi keresztyént vádolod."

Tudnál példát mondani?

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.11.23. 13:57:14

@sefatias:
"Egy keresztény vallás ..."
A múlthoz vagy az apostoli gyökerekre való hivatkozás (apostoli utódlás, szenthagyomány) valóban arra használt eszköz, hogy a létjogosúltságukat erősítsék. De mondjuk ki ,hogy nem általában a kereszténység hanem a nagy keresztény egyház, a katolikus az ahol ez alapvetés.
Engem egyébként küönösebben nem zavar, noha elégé kétes a dolog. Sokkal inkább az zavar, hogy nem látom haladni őket sehová sem. Ha bemégy egy katolikus templomba (eltekintve egy-két kivételtől) olyan mintha visszamennél az időben vagy 500 évet. A református sem különb. Ezek a közösségek nem élnek és nem is tartanak sehová.Többnyire a látogatók letudják a részvételt és az istentisztelet után húznak haza.
Az apostoli utódlás illetve a szenthagyomány ma már szerintem többnyire a más egyházakkal szemben felhozott érvként használják, védekezésűl, hogy márpedig ők A nagybetűs egyedül igaz egyház. A véleményem: OK legyen az, de akkor miért nem halad előre,... miért nem lélegző, élő közösségek alkotják? Ha Istené lenne akkor ez megtörtént volna már a kb.2000 év alatt.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.23. 14:02:49

@kingdom: Hát igen. Ez az önigazolás mindig más egyházakkal szemben kell. Jehova Tanúi és az adventisták is arra használják a Jelenések könyvét, hogy igazolják magukat. Érdekes, hogy a történelmi egyházakra mondod, hogy nem haladnak előre. Én egyetlen egyházat sem tudnék mondani, ami előre halad. Ettől függetlenűl a Katolikusban látok olyan kezdeményezéseket, amelyekkel szimpatizálni tudok

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.11.23. 14:13:27

@sefatias:
Csia Lajos bácsi: Örök reformáció cimű könyve nehéz és nyőgvenyelős olvasmány, de kimeríti ezt a témát,... csak ajánlani tudom.

mondod."egyetlen egyházat sem tudnék mondani, ami előre halad."
Mert az egyház nem is az talán aminek 2000 éve hisszik :)

Vannak (voltak) próbálozások, a II.Vatikáni is ezt hivatott volna eszközölni,több kevesebb sikerrel, de a probléma sokkal mélyebben gyökerező és nem tud kiteljesedni. Olyan dolgokat kéne mindenestől eldobniuk, amire az egész rendszerük felépül :) Arra pedig még várhatunk.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2016.11.23. 14:14:39

@kingdom: "Mert az egyház nem is az talán aminek 2000 éve hisszik :)"

Hát én is erre akarok kilukadni a posztjaimban :)

zoli.k 2016.11.25. 19:43:39

Szia Sefa!
Mostanáig bírtam, hogy csendben utazok farvízen, élvezem az olvasottakat és nem szólok semmihez:)
Áldjon meg mindenkit az Úr! Nagyon sokat segítetek a mindennapokban. Rengeteg kérdésre kapok választ, ahogy olvaslak Benneteket.
Janekot láttam Piliscsabán és beszéltünk is, bár nem eleget. Sefa, Kingdom Titeket is jó lett volna élőben hallani, látni.
De kárpótolt mindezért az előbbi 2-2 hozzászólás.
Nem fejtem ki bővebben, egyszerűen tetszik, amit olvasok és tapasztalok.
A kritizálók, a támogatók és mindenki!
Jó és kész!
Folytassátok kérlek:)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2016.11.25. 21:31:58

@sefatias: „Ettől függetlenűl a Katolikusban látok olyan kezdeményezéseket, amelyekkel szimpatizálni tudok"

- Például? Vigyázz, nehogy a pozitivitás csapdájába ess. :)

A fentiekről az a véleményem, hogy téves valamiféle etalont várni a kereszténységtől. Jézus egy ideál felé törekvést tanított, és nem az ideál komplett megvalósítását mint előfeltételt. Következésképp a jó keresztényt a gyarló törekvésben fedezheted fel, és ilyet bőven találsz.

Olyan vagy, mint a teknős, aki a futóverseny előtt odaszól Akhilleusznak: ha nem futsz fénysebességgel, akkor csalsz, és én el sem indulok.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.11.27. 11:15:22

@Vértes László:

"Naná, hogy nincs jelen, hiszen csak egy Messiás volt maradt, a követői nem messiások"

a követői nem messiások, ez igaz. de bennü(n)k van a messiás...
arról nem is beszélve, hogy maga jézus mondta, hogy jobb nekünk ha ő elmegy, mert elküldi maga helyett isten szellemét, aki szintén bennünk van...

az persze tény, hogy amit az évszázadok során mi keresztények csináltunk az sehol sincs ahhoz amit jézus tett. (és itt most nem az olyan álkeresztény izékre gondolok mint az inkvizíció meg a látszatkereszténység. igazi keresztényekre gondolok, azaz hogy ők se érik el azt a szintet amit jézus.)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2016.11.29. 11:28:33

@endike: Jézus egy darab judaista Messiás. Nincs belőle több, ne számíts több darabra, mert nincs, multi-messiás nem szerepelt az ígéretben.

Példa: amikor a Buddha követése beindult, senki nem gondolta, hogy sorozatgyártás lesz belőle, és egymás után jönnek a Buddhánál buddhábbak. A buddhista világban nem olvashatunk olyat, hogy „lám, ezek a mai buddhák nem is érik el azt a szintet, amit Buddha." Persze, hogy nem, és nem is feladatuk elérni.

Jézus követői meg sem fogják közelíteni azt a szintet, ami egyedül a judaista Messiásé. Ő uralkodik, mi meg életre váltjuk az értékrendjét úgy, ahogy gyarló képességeinkkel sikerül.
süti beállítások módosítása