"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Platón és az Ébredjetek!

2013/02/15. - írta: sefatias

Az elmúlt napokban több, még a gyülekezetben lévő testvér hívta fel a figyelmemet a februári Ébredjetek!-re, amely egy cikket tartalmaz Platónról. A cikk elítélően beszél a keresztény és zsidó vallásokról, mivel engedték, hogy a platóni filozófia beépüljön a hitnézeteik közé. Ha a társulat honlapjára mész, és megkeresed ezt a cikket, akkor ott ezzel a kérdéssel hívják fel a figyelmet a cikkre: „Hogyan olvadtak be Platón elképzelései a kereszténység tanításaiba?”

Miután a cikk röviden leírja Platón életét, így folytatja: „Platón tanításai óriási hatással voltak emberek millióinak a hitnézeteire, beleértve magukat kereszténynek vallókat is. Közülük sokan tévesen úgy gondolják, hogy a hitnézeteik a Biblián alapulnak.(…) Platón egyik legkiemelkedőbb tanítása az a feltevés, hogy az embernek halhatatlan lelke van, mely tovább él a test halála után. Platónt nagyon foglalkoztatta a halál utáni élet. Egy könyv szerint „Platón egyik legkedveltebb témája a lélek halhatatlansága” (Body and Soul in Ancient Philosophy). Szilárd meggyőződése volt, hogy „a lélek túléli a jelenlegi inkarnációját, és megkapja méltó jutalmát vagy büntetését” a túlvilágon, attól függően, hogy az illető milyen életet élt a földön.”

Külön felhívnám a figyelmet a szöveg közepén, zárójelben lévő pontokra, amit én tettem oda. Egyrészt azért, mert a kiadványban is külön szerepel a két bekezdés, másrészt azért mert itt két különböző gondolatot választ el egymástól a cikk írója egy betéttel, amit az oda nem figyelő olvasó észre sem vesz. Az első bekezdésben azt állítja az író, hogy a magukat kereszténynek valló emberek millióinak hitnézetére van hatással Platón tanítása, a másodikban pedig ettől függetlenül azt állítja, hogy Platón kedvelt tanítása a halhatatlan lélek folyamatos inkarnációja. A cikk felépítése azt az érzést kelti a gyanútlan olvasóban, hogy a kereszténység átvette Platóntól a halhatatlan lélek tanítását, amiért is megkérdőjelezi a többi keresztény egyház bibliához való ragaszkodását. Ezek után szembe állítja a Platóni lélekről szóló tanítást néhány bibliaverssel, ezzel is igazolva önmagát, hogy nála az igazság. Majd egy provokatív kérdést tesz fel: „Jól tesszük hát, ha megkérdezzük magunktól: „A Biblián alapul az, amiben hiszek, vagy Platón filozófiáján?”

A gyanútlan olvasó, aki szeretné a hitnézeteit tisztán a Bibliára alapozni, és máris meghozza a döntést: „Én bizony inkább a Bibliára alapozok, mint a platóni filozófiát átvett, és ezáltal megtévesztett hamis kereszténységre”.

Igen, ám de van itt egy bökkenő! Méghozzá nem is kicsi. Ugyanis valóban igaz az, hogy a kereszténység néhány tanítása a Platóni filozófián alapul. Az egyikről írtam is. (ITT) De a lélek halhatatlanságáról szóló tanítását nem vette át!!! Sőt nemhogy nem vette át, hanem még kiközösítésre méltó eretnekségnek is tartotta, és tartja ma is! Az egyik ókori egyházatya Origenész volt az, aki próbálkozott azzal, hogy a Platóni lélekről szóló tanítást bele építse a kereszténységbe, de mivel ezt nem volt hajlandó abbahagyni, kiátkozták az egyházból. (erről itt) Platón olyan korban élt, amikor a görögök abban hittek, hogy az istenek az Olümposz hegyén élnek, Zeusz vezetése alatt. Platón ebben a korban fogalmazott meg egy olyan istenképet, ami némileg hasonlít a mai keresztények istenképéhez. Platón már akkor azt mondta, hogy a világ létezése egyetlen ős okra vezethető vissza, ami nem más, mint egy fizikai világegyetemtől független, téren, és időn kívül álló Isten. Erről a témáról Hippói Szt. Ágoston Vallomások című művében olvashatsz többet. Én magam nem igazán foglalkoztam Platón munkásságával, és azzal, hogy Ágoston miként vonta be a filozófiáját a keresztény teológiába. De az biztos, hogy ennek köszönhetően ma sok dolgot könnyebb megérteni. Platón filozófiája nagy hatással volt az elmúlt évezredek nagy gondolkodóinak munkásságára. Egy Alfred North Whiteheadtől származó szállóige szerint az egész európai filozófia nem más, mint egy sor, Platónhoz fűzött lábjegyzet. Tehát, bár a lélekről alkotott nézetét senki nem fogadja el, ám más területeken végzett kutatásai, elmélkedései, mind a mai napig megállják a helyüket.

Jelenlegi ismereteim szerint nincs egyetlen bevett keresztény egyház sem, amely akár egy kicsit is, de tanítaná a Platón által felállított lélek reinkarnáció elméletét. Ez viszont azt bizonyítja, hogy Jehova Tanúi vezetői, szándékosan, egy félretájékoztatással szeretnék becsapni az olvasóikat, hamis képet alkotva a vallásokról.

A Katolikus dogmatika kézikönyve a következőt állítja: „„A „nefes”-t az Ószövetség görög fordításában(LXX) gyakran „pszükhé”-nek fordítják, a magyarban „léleknek”. Nem szabad azonban valami „szellemi princípiumra” (alap. Sefa) gondolnunk az ember testi valóságától elkülönítve, hanem az egész eleven emberre.”

Egy hivatalos református honlapon pedig a következőket olvashatjuk: „Tegyük fel a kérdést egy keresztyén embernek, protestánsnak vagy római katolikusnak, értelmiséginek vagy nem értelmiséginek: Mit tanít az Újszövetség az egyén sorsáról a halál után; kevés kivételtől eltekintve mindig ugyanazt a választ fogjuk kapni: A lélek halhatatlanságát. Pedig ez a vélemény – bármily elterjedt is legyen – az egyik legnagyobb félreértés a keresztyénség vonatkozásában”

Ezek után pedig szeretném kérdezni minden olvasótól: Tisztességesnek tartjátok a Társulat egyoldalú, félrevezető információ közlését?

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr565082106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.02.15. 16:29:07

Az intellektuális becstelenség a tudatos megtévesztés és manipuláció mindig is az Őrtorony Társulat védjegye volt.

Ha egy tanú vagy bárki, csak minimálisan is utánanéz, utánaolvas ezeknek a dolgoknak, könnyedén átláthat a szitán.

Az Őrtorony Társulat csak azokat tudja elmekontroll és kifinomult manipulációs technikáival félrevezetni, akik minden feltétel, kutatás, objektív szemléletmód nélkül olvassák és fogadják el a kiadványokban leírtakat.

Szerencsére egyre kevesebb az ilyen megvezethető, kihasználható ember...

bornagain 2013.02.15. 23:56:49

Sefa, nézd majd meg a tanulmányozási OT áprilisi cikkét a " botránkozásról" - nem semmi! Johnnynál említettem, csak tévesen 2012 áprilist írtam - pedig 2013.
Amennyi képmutatás van ott!!!

bornagain 2013.02.16. 00:00:30

Bocs, 2013 márciusi cikk - a "botlásról!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.16. 11:43:34

@Johnny Joker: Annak idején soha nem jutott volna eszembe, hogy a társulat ennyire egyoldalúan, néha szándékosan félrevezetve, illetve egy bizonyos tantétel szélsőséges képviselőinek nézeteiből kiindulva érvel az "igazsága" mellett. Már több ilyet észrevettem, amiket szép lassan posztolgatni fogok

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.16. 11:55:10

@bornagain: >> Vannak, akik megbotlanak vagy elesnek, de megbánást tanúsítanak<<

>>Jehova nem fogja engedni, hogy azok, akik bíznak benne, elessenek vagy elbukjanak<<

Most már csak az a kérdés, hogy ha Jehova nem engedi, hogy elbukjanak, vagy elessenek, akkor mégis hogy botolhatnak, meg, eshetnek el?

Ödönbéla (törölt) 2013.02.16. 14:28:58

Sefa,
Hogy mit hiszel a lélek halhatatlanságáról, az a te dolgod, bár szerintem nincs igazad. De az, hogy a keresztények véleményét hamisan ábrázolod, helytelen, hiba. Az, hogy találtál pár reformátust, akik szavait úgy értetted, hogy nem hisznek a lélek halhatatlanságában, nem jelent semmit. Tudom, egy korábbi posztodnál Ping-Pong védte az egyetemes keresztény álláspontot, de én is ajánlanék pár - viszonylag rövid - olvasmányt:

www.apologia.hu/index.php/keresztenyseg/dokumentacio/67-a-lelek-halandosaga-a-bibliaban
www.gotquestions.org/Magyar/emberi-lelek-halando.html
infaustus.files.wordpress.com/2012/09/lelek_szellem.pdf
evangeliumi.hu/konyvtar/konyvek/AZ%20EMBER%20FELEPITESE.PDF

Üdv,
Ödönbéla.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.17. 17:42:09

@Ödönbéla: Nem egészen értem, hogy mi a baj, és hogy mit ábrázolok helytelenül. Platón, és Origenész abban hitt hogy a Lélek egy halhatatlan dolog, ami egy örökkévalóságon keresztül inkarnálódik újabb és újabb testekbe. Tehát mikor Ádám létrejött, akkor az ő testét egy már korábban élő lélek kapta meg. És azóta minden ember egy már korábban a szellemvilágban élő léleknek ad otthont, majd a halál után a földi életének minőségétől függően reinkarnálódik egy másik testben, vagy kerül a szellemvilág különböző helyeire. Gondolom te sem ebben hiszel, hanem abban, hogy te mint ember a fogantatásodnál jöttél létre, és akkor lettél lélek, vagy akkor lett lelked, és nem pedig egy már évmilliárdok óta élő lélek költözött a testedbe.
Az egy teljesen más kérdés, hogy a fogantatásod és a születésed után halhatatlanná válhatsz, de ez akkor sem a Platóni, illetve Origenészi lélek halhatatlansága. Nem tudom, hogy neked mi jött le ebből a posztból, de én abban hiszek, hogy a születésünknél lettünk teljesen új emberek illetve lelkek, és utána ha az életünk tetszik Istennek, akkor megkapjuk a halhatatlanság lehetőségét.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.17. 19:03:47

@Ödönbéla: >>Az, hogy találtál pár reformátust, akik szavait úgy értetted, hogy nem hisznek a lélek halhatatlanságában, nem jelent semmit. <<

Hogy hogy pár reformátust? A református. és katolikus egyetemeken használt tankönyvekben találtam rá ezekre a gondolatokra, nem pedig az utcán találtam pár reformátust, aki nem hisz a lélek halhatatlanságában

Virago_1000 2013.02.18. 15:23:48

@Johnny Joker: "Ha egy tanú vagy bárki, csak minimálisan is utánanéz, utánaolvas ezeknek a dolgoknak, könnyedén átláthat a szitán."

- sajnos meg mindig nagyon sok a megvezetheto ember, aki nem nez ezeknek utana, mert 1. nincs ideje, 2. passzivan elvan a gyulekezetben, mert egyszerubb elfogadni, mint a bereabeliekehez hasonlo magatartast felvenni.
Az is lehet, hogy nem tud angolul, nem beszerezhetoek az adott konyvek. Ketlem meg azt is, hogy a Bethelben barki utananez.

névtelenül 2013.02.23. 22:25:42

"Nem tudom, hogy neked mi jött le ebből a posztból, de én abban hiszek, hogy a születésünknél lettünk teljesen új emberek illetve lelkek, és utána ha az életünk tetszik Istennek, akkor megkapjuk a halhatatlanság lehetőségét."

Én is.
Én reformátusként úgy tanultam, hogy a romolhatatlan test ajándékának ígéretét kaptuk.
A Heidelbergi Káté alapján a reformátusoknak ez a hivatalos álláspontja.
Kicsit konkrétabban:

57-Ik kérdés: Micsoda vigasztalásod van a test feltámadásából?

Válaszok röviden (nincs kedvem sokat írni):

1 Kor 15:51 - 53 "...de mindnyájan el fogunk változni ....." "....Mert e romlandó testnek romolhatatlanságba kell öltöznie, és e halandónak halhatatlanságba."
1 Kor 15:42 43 "... Elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban, elvettetik gyalázatban, feltámasztatik dicsőségben..."
Fil 3:20-21 "...aki az ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja a mi gyarló testünket..."

De ott van az egész Káté, jó kis anyag.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.23. 22:30:45

@névtelenül: köszi tesa! Az egyik kedvenc könyvem, a második helvét hivallással együtt. azért is idézek belőle ahogy csak tudok :)

névtelenül 2013.02.23. 22:33:01

@sefatias: Én is szeretem, elég velős. Nem az a könnyed ponyvaregény, ugyanakkor logikus és következetes. Nekem bejön. :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.23. 22:35:12

@névtelenül: és már lassan ötszáz éves. nem nagyon kellett változtatni rajta. Bezzeg Jehova Tanúi már a 20 éves hitvallásaikat sem vállalják fel

névtelenül 2013.02.23. 23:02:35

@sefatias: Na igen. Jó lenne ha a tanúk olvasgatnák kicsit. De hát nem így van. Mondjuk ŐT tanulmányozás helyett. Egy év alatt át is lehetne venni.
Fú, egy egész gyüli. A vének bedobnák újításnak. Mire fent rájönnének, már nem is lenne gyüli. :)
Na megyek tsutsu.
süti beállítások módosítása