"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Milyen az Isten?

2012/12/15. - írta: sefatias

Régen sokat gondolkodtam azon, hogy vajon Jehova hogyan viseli az öröklétet. Sokszor beszélgettünk arról a barátaimmal, hogy milyen felfoghatatlan az, ha valaki évmilliárdok óta él. Milyen lehetett soha meg nem születni, soha létre nem jönni? Milyen lehetett évmilliárdokon keresztül egyedül lenni? Mit csinált Isten egyedül olyan sokáig? Ma már rájöttem, hogy hatalmas hibát követtem el miközben Isten létezését próbáltam emberi fogalmakkal megérteni. Bár a Biblia igyekszik Istent közelebb hozni az emberekhez azáltal, hogy emberi tulajdonságokkal ruházza fel őt, de mégis hiba lenne, nem tudomásul venni, hogy ez csak egy kép, ami segít, de nem a valóság.

A Teremtő ül egy trónon, onnan intézi a szellemi és a fizikai világmindenség ügyeit, parancsokat osztogat, ítéleteket hoz. Körülötte angyalok, kerubok, szeráfok, akik a szolgálatára vannak. Mindegyik ott áll a trón előtt, esetleg meghajolnak Jehova trónja előtt, mellette ül a Bárány. Az isteni létezést emberi körülmények között elképzelni ugyan könnyű, de ha valaki nem kezeli helyén ezt a képet, rossz következtetéseket vonhat le.

Vajon a mindenható Istent korlátozza a tér, és az idő? Tényleg van egy széke, amiben ül? Akkor ezek szerint van feneke? Az angyaloknak van szárnya, amivel repülnek? Istennek van keze, lába, szeme, szája? Van olyan, hogy Jehova azt mondja az egyik angyalának, hogy: Te várj még öt percet, aztán ezt meg azt csináld meg, de holnapra kész legyen!

Az elmúlt hónapokban sokat gondolkoztam ezen. Ha a mindenható bele lenne kényszerítve abba az idő, és tér rendszerbe, amiben mi is élünk, akkor lehetne őt mindenhatónak nevezni? Az ezen való elmélkedés Jehova Tanúi számára teljesen idegen. Nem foglalkoznak vele. Pedig az isteni létezést megérteni nem lehet, ha beleszorítjuk őt a saját korlátainkba. Ez a rendszer, amelyben élünk ez a miénk, és nem Istené. Ezt ő nekünk teremtette minden törvényével, törvényszerűségével együtt. A gravitáció, a magerő, a tér, az ellenállás, az idő és még az a rengeteg fogalom, ami a világegyetem működésében fontos szerepet játszik, mind a mi érdekünkben lett megteremtve. De Isten nem itt lakik, nem velünk él. Őt nem kötik ezek a törvények. Ugyanúgy meghallja egy kislány imáját Ausztráliában, mint ugyanabban a pillanatban egy férfiét Svédországban, és még ebben a pillanatban észlel mindent, ami a világegyetem bármely pontján történik. Soha nem mondja, hogy most nem vettem észre egy verebet, mert valakinek, a hajszálainak számával voltam elfoglalva. Az, aki teremtette a teret, az teremtette számunkra az időt is. Az idő ugyanúgy alá van rendelve Jehova akaratának, mint bármi más. Ő az idő és a tér fölött áll. Kívülről figyeli a történelmet, nem pedig benne él. Éppen ezért Isten létezését kár volna az idővel bekorlátozott keretek között megérteni.

Ha figyelembe vesszük a Mindenható időntúliságát, akkor egyből megérthetjük, hogy miért szerepel a Bibliában az eleve elrendelés kifejezés, és hogy miért tudta már magzat korában az emberekről, hogy milyenek lesznek. Akkor érthetővé válik, hogy miért tudja előre a jövőt. Isten időntúlisága magyarázatot ad arra, hogy miért nem volt évmilliárdokon keresztül egyedül. Ő egy teljesen más létformában éli az életét. és ha ezt figyelembe vesszük, akkor könnyebben érthetővé válik az, amit a háromságban tanítanak. Értelmet nyer a János 1:1, ahol a Kezdetről azt olvassuk, hogy Ige akkor már az Istennél volt. Tehát amikor emberi szemmel nézve kezdetét vette az idő, akkor Az Isten, és az Ige már régóta voltak. Nem pedig velük (illetve az Igével) kezdődött a mindenség.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr624967643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen név 2012.12.16. 13:41:41

Fantasztikus eszmefuttatás! Ilyet egy Őrtorony-cikkben nem olvasunk... Köszönöm szépen! :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.12.16. 21:23:55

@Ismeretlen név: Nem olyan nagy dolog. Nem én találtam fel a spanyol viaszt. Csupán lefordítom az egyszerű köznép nyelvére, hogy azok is értsék, akik eddig sajnos csak a hű és értelmes szegényes teológiájával táplálkoznak (már ha azt annak lehet nevezni)

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.12.18. 16:06:01

Nagyon jó gondolatmenet. Isten mindenhol és mindig ott van. Ő az időn és a téren - tehát a teremtményein - felül áll, és bár részese azoknak, ez nem jelenti azt, hogy ezek korlátoznák.

Ezek fényében nettó hülyeség Jehova Tanú azon állítása, hogy "Jehova amikor szeretne, belenézhet a jövőbe". Bár a gyenge akaratúakat és tudatlanokat meg lehet téveszteni ilyesmivel, elég abszurd ez az Istent ismerő emberek számára... mondhatni istenkáromlás, hiszen számos hamis tanítás és következtetés származtatható ebből.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.12.18. 20:11:03

@Johnny Joker: Az Isten időntúlisága sok kérdésre választ ad. Isten nem a jelenben él, és innen látja a jövőt, hanem kívülről nézi a történelmet. Persze ez megint eljut egy olyan pontra, amit nem tudunk felfogni, de a Jt által vallott nézőponthoz képest komoly előrehaladás

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.12.19. 09:51:09

Érdekesség (azon kívül, hogy ezt nem Jehova Tanúinak mondja az Isten):

Ézsaiás 43:10.
Ti vagytok az én tanuim, így szól az Úr; és szolgám, a kit elválasztottam, hogy megtudjátok és higyjetek nékem és megértsétek, hogy én vagyok az, előttem Isten nem alkottatott, és utánam nem lesz! - Károli

10 Ti vagytok a tanúim - így szól az ÚR -, és szolgáim, akiket kiválasztottam, hogy megismerjetek, higgyetek bennem, és megértsétek, hogy csak én vagyok. Előttem nem lett isten, és utánam sem lesz.

10 „Ti vagytok az én tanúim — ez Jehova kijelentése —, igen, szolgám, akit kiválasztottam, hogy ismerjetek és higgyetek bennem, és megértsétek, hogy én ugyanaz vagyok. Előttem Isten nem formáltatott, és utánam sem lett egy sem. - ÚVF

10 „Az én tanúim ti vagytok, népem
— mondja az Örökkévaló —,
és szolgám, akit azért választottam,
hogy megismerjetek,
higgyetek bennem,
és megértsétek:
Én Vagyok, csak én!
Előttem nem volt más Isten,
és utánam sem lesz senki más!
- Új Fordítású Biblia

ELŐTTEM, UTÁNAM??? Milyen értelemben vannak itt ezek a kifejezések?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.12.19. 10:43:48

@Johnny Joker: kétféle értelemben lehetnek ott ezek a szavak. Vagy időhatározó, vagy minőséghatározó. Ezt eldönteni igen nehéz. A kérdés az, hogy mit akart az isten kihangsúlyozni?
süti beállítások módosítása