"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Lesz változás?

2017/06/16. - írta: sefatias

A kereszténység megujhodása régóta vágyott. mindig jönnek hullámok,amelyekről azt hiszik, hogy végre helyre teszi a kereszténység lagymatagságát, aztán ők is beleszürkülnek a valóságba. Az, hogy a kereszténységben évszázadok óta várják, hogy valami változzon, az azt jelenti, hogy valójában sosem volt a kereszténység ideális. Bár bizonyos változásokat, mint például a reformáció, sokan örömmel üdvözölnek, és tulajdonítanak Istennek, valójában  az sem biztos, hogy Istennek bármi köze lenne hozzá, és a reformáció is elavult már.

25_13775_173351_a2103ee24102a29344e75ba0361b44d8_3e62d9_301.jpg

 

A személyes véleményem az, hogy a kereszténység soha nem volt olyan, mint amilyennek lennie kellene. Ennek az az elsődleges oka, hogy senki sem tudja milyennek kellene lennie a kereszténységnek. Valójában az elmúlt kétezer évben nem történt más,minthogy a kereszténység arrafelé haladt, amerre az emberek vitték. A dogmafejlődés, az egyház szerkezeti fejlődése nem más, mint az adott korhoz és a hatalomhoz való viszonyulás. Sokan szeretnék azt hinni, hogy a kereszténység történelme egy Isten által irányított folyamat, de akkor ez azt jelentené, hogy Isten nagyon le van maradva önmagától. Már pedig ez egy igen furcsa paradoxon lenne.

A múlt hét végén részt vettem egy kerekasztal beszélgetésen, ami a fundamentalizmussal foglalkozott. A beszélgetés alatt egyre biztosabb lettem abban, hogy a kereszténység soha nem fog megváltozni. Mindig is olyan lesz, amilyen mindig is volt. Széttagolt, ezerfelé szakadt, önmagának ellentmondó, a valóságtól lemaradt. És bár mindig lesznek, ahogy mindig is voltak olyanok, akik változásokra vágynak, valami jobbra, ezek az emberek csupán egy újabb szektája lesz annak a kereszténységnek, amely megszámlálhatatlan szektából rakódik össze.

Az emberi erőfeszítések ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem fognak változást hozni, hiszen ahhoz semmi sincs meg. Nincsenek meg azok a fogalmak sem, amelyekre alapozva ezt meg lehetne tenni. De mivel már azt sem lehet meghatározni, hogy milyennek kellene lennie a kereszténységnek, így eleve a cél meghatározása is lehetetlen. Ám ha mégis sikerülne ezt a célt meghatározni, és mire el lehetne érni az emberek tömegeit a céllal, addigra már az is elavulttá válik, mert a kererszténység nem képes a gyors reagálásra és a radikális változásra.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha maga Isten tenne valamit az ügy érdekében, de a történelem azt mutatja, hogy Istent nem igazán foglalkoztatja a kereszténység, és nem igazán törődik a keresztényekkel. Bár ők szeretnék ezt másképp hinni, valójában semmi alapjuk nincs erre. És nincs is semmi ami alapot szolgáltatana erre a hiedelemre. Isten nem reformálja meg az egyházát. és nem is segít ebben. Isten csak hagyja, hogy az emberek úgy éljenek a tőle kapott élettel, ahogy akarnak.

Tehát csak mi emberek lennénk erre képesek,de a fent említett okok miatt ez nem fog sikerülni. Ahhoz, hogy elinduljuk a változás felé, arra lenne szükség, hogy pontosan meghatározzuk, hogy mi rossz, mi jó. De már itt falakba ütközne a változást akaró. Amit az egyik keresztény jónak tart, azt a másik rossznak. És mindkettő azért van a véleményén, mert úgy gondolja, hogy Isten ezt várja el tőle. És ezért nem fog belőle engedni. A szakadékok pedig megmaradnak.

Szóval kétlem, hogy Istent foglalkoztatja a kereszténység. És épp ezért azt is kétlem, hogy azt akarja, hogy megváltozzon

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr3512600949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.06.27. 18:19:32

"mint például a reformáció, sokan örömmel üdvözölnek, és tulajdonítanak Istennek, valójában az sem biztos, hogy Istennek bármi köze lenne hozzá"

teljesen egyértelmű hogy van köze hozzá...
elég fatalista lett ez a bejegyzés :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.06.27. 20:17:53

@endike: Mitől teljesen egyértelmű? Ugyanis én nem látom azokat az egyértelmű jeleket, amelyek ezt igazolnák. Szerintem a poszt nem fatalista, mivel én sem vagyok az. inkább deista :)

Discipline 2017.07.03. 09:51:44

"Mitől teljesen egyértelmű?"
Nos, erre én is várnám a választ...

abdulasib 2017.07.05. 15:26:38

Szerintem ezt a megfoghatatlan kereszténység nevű masszát reformációstul együtt, hagyjuk. Abban kár bízni, nem lesz változás, hacsak annyi nem hogy el fog pusztulni, minden más emberi dologgal együtt. Sefa kérdése mögött (abban, hogy lesz-e változás?) az elégedetlenséget vélem felfedezni. Mint ahogy én is az vagyok, várom a Pártfogót hogy a szürke hétköznapjaim megváltozzanak Isten jelenléte miatt. Aztán lehet, hogy csak türelmesebbnek kéne lenni az Igazság lelkével (meg magammal is), hogy elvezessen a teljes igazságra? Végül is már annyi mindent megtanultam.
Elnézést, hogy magamból indultam ki :)

Endike lehet, hogy arra gondolt, hogy azért teljesen egyértelmű, mert minden jó valamire, ha másra nem elrettentő példának. :D

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.07.06. 19:58:34

@abdulasib: "lehet, hogy csak türelmesebbnek kéne lenni "

türelmesebbnek? majd 2000 éve írtják egymást a magukat keresztényeknek vallók. Majd kétezer éve híznak a farkasok a juhok vérén. Meddig kéne türelmesnek lenni? Ha te jólétben élsz, és rá sem hederítesz a fiadra, aki nyomorog, akkor meddig kéne a fiadnak türelmesen várni, míg segítesz neki?

Discipline 2017.07.07. 13:11:41

@sefatias:
Sefa, a farkasok a juhokból élnek, ez a természetük. Ha a juhok összefognak és kiirtják a farkasokat, akkor hamarosan elszaporodnak és nem jut nekik elég táplálék, sokuk éhen pusztul, és/vagy egyesek közülük farkasokká válnak és kezdődik az egész előröl.

És a fiú mit csináljon abban a helyzetben, amit felhoztál példának? Ölje meg az apját a vagyonért? Tud mást tenni, mint hogy vár, hogy esetleg megenyhül az apja szíve?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.07.07. 13:16:26

@Discipline: 1. Ez is egy opció. Egy ellenőrizetlen társadalomban biztos. De ha a fékek, ellensúlyok rendszere kellő demokratikus felügyelet alatt működik, akkor arra kisebb az esély

2.Az a fiú ne várjon az apjára, és ne tekintse annak. Oldja meg egyedül a gondjait

abdulasib 2017.07.07. 13:28:23

@sefatias: Én nem szervezetben gondolkodom, mert szerintem Isten sem a 100 juhban gondolkodik hanem 1-ben. Ezért a türelem kérdését sem a 2000 éve magukat keresztényeknek valló tömegekre értettem, hanem magamra. Már párszor megtapasztaltam a Szentlélek jelenlétét az életemben és amikor Ő nincs a közelemben akkor azt türelmetlenül várom.
Tehát szerintem szervezeti szinten nem lesz változás, csak egyes emberek életében, ami persze esetleg ideig-óráig hatással lesz akár magára a szervezetre is persze.
Jézustól is azt várták volna, hogy legyen a zsidók királya globális állami szinten, de Ő ezt visszautasította és ehelyett egyszerű hétköznapi emberekkel került személyes kapcsolatba és "bűnösökkel" töltötte az idejét :)

Discipline 2017.07.07. 16:04:44

@sefatias:
Gyakorlatban nincs demokratikus felügyelet. Helyi szinten, kis léptékben elképzelhető, de nagy léptékben soha nem lesz. Nagy léptékben demokráciának álcázott és hazudott plutokrácia van. Ez engem is ugyanúgy zavar, mint téged, de én nem látok esélyt a változásra. Ha a kereszténységben nem látsz esélyt a szervezeti szintű változásra, a politikát miért látod másként? Ott miért lenne rá esély?
süti beállítások módosítása