"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Megint az elitizmusról

2014/04/24. - írta: sefatias

Vajon milyen hatással van az emberi viselkedésre az elitizmus? Milyen hatással van az emberi kapcsolatokra annak a tudata, hogy a velem szemben álló ember egy kitaszított, hitehagyott, Isten által elvetett, halálra méltó, és halálra is ítélt? Azt hinné az ember, hogy ilyen nem is létezik, és valószínűleg az sincs tudatában eldeformált gondolkodásának, aki ilyen módon tekint embertársára. De ha végigtekintünk a kereszténység történelmén, akkor igen hamar megtaláljuk ezt a jelenséget. Ahogy a kereszténység terjedni kezdett, kialakultak különböző teológiai nézetek, amelyek többé-kevésbé a kereszténység tanításain alapultak, vagy épp azok voltak, csak sokan másképp gondolkodtak róla.

A harmadik, negyedik században már gyakran hallunk kiközösítésekről, majd a kereszténység államvallássá válásának idejétől bejönnek a képbe a másként gondolkodók száműzetései, majd kivégzései. Alig száz év alatt az üldözött kereszténység, kivégzéseket, száműzetéseket ítéletként hozó kereszténységgé vált. Ami végül oda vezetett, hogy mintegy ezer, ezerkétszáz éven keresztül a szelídeknek jó hírt, a foglyoknak szabadulást, a megtört szívűeknek bekötözést hirdető egyház emberek százezreit végezte ki, emberek millióit tartotta rettegésben, és törte össze még jobban őket.

Mindez, annak a fent említett elitizmusnak köszönhető, amely érzés feljogosította tulajdonosát arra, hogy embereket olyannak tekintsen, mint akik semmilyen emberhez méltó bánásmódot nem érdemelnek. Persze ez nem csak a kereszténységre volt jellemző. A vallás a világ minden részén embertelen bűnökre ösztönözte az elvakult, fanatikus hívőt, aki az Istene iránti szeretetét az igaz vallásnak tartott eszme ellenzői iránt érzett szélsőséges, mélységes gyűlöletével fejezte ki. Ez a fanatizmus emberek millióinak életét keserítette meg, vagy oltotta ki.

Azt hihetnénk, hogy felvilágosult, tudomány irányította világunkban az ilyen szélsőséges nézetek már elavulttá váltak, és eltűntek. De ha belenézünk a hírekbe, akkor láthatjuk, hogy szélsőséges vallásos emberek mindenhol gyilkolják egymás istenük nevében. Indiában nemrég rengeteg keresztény vertek agyon. Az iszlám szélsőségesek egymást, és a keresztény világot is terrorral fenyegetik. Keresztény szélsőségesek pedig elátkozzák, le hamis tanítózzák egymást, vagy bizonyos politikai eszméket.

És ha csak ennyi problémát okozna az elitizmus, akkor azt hiszem elégedettek is lehetnénk. De ez a közösségromboló érzés begyürkőzik a városok, falvak, családok munkahelyek életébe is. Bár azt nem mondhatnánk, hogy kivégzéseket látnánk, de jelképes kivégzések ott vannak a mindennapjainkban. A szélsőséges gondolkodásukról ismert szekták, kisegyházak fogságából keserves kínnal kiszabadult emberek nap, mint nap szembenéznek azzal, hogy átnéznek rajtuk, semmibe veszik őket, és figyelmen kívül hagyják érzéseiket. Olyan emberek, akik korábban legjobb barátaink voltak, olyan rokonok, akiknek mindig örültünk, Olyan fiatalok, akik a szívünkhöz nőttek, úgy mennek el mellettünk, mintha ott sem lennénk. és ez még a jobbik eset. Vannak, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy megvető pillantásokat mérjenek ránk, vagy bizonyos befolyásukat latba vessék, hogy megkeserítsék az életünket. Vajon az elitizmus érzése mit hoz ki egy feleségből, aki a férjét egy utolsó szemétláda hitehagyottnak tekinti? Mit hoz ki egy nagyszülőből, aki gyermekei megváltozott vallásos nézetei miatt rá sem néz az amúgy ebben teljesen ártatlan unokáira? Mit hoz ki a gyermekből az elitizmus, amikor a vallása, az apját, vagy anyját elmebeteg idiótának tartja, aki még arra is méltatlan, hogy beszélgessenek vele? Milyen érzések dolgozhatnak abban az emberben, aki meglátva korábbi hittestvérét, apját, barátját, gyermekét, undorral az arcán megvetően elfordul, és minden gyűlöletét megpróbálja belesűríteni az arckifejezésébe?

De az elitizmus undorító módon jelen van a gyülekezetek életében is, amikor valaki, valamilyen kinevezés, vagy tudás hatására úgy érzi, hogy ő jobb, megfelelőbb keresztény, mint a másik, és joga van azt kioktatni, helyreigazítani, vagy épp elítélni. Sok keresztény éli az életét gyülekezete perifériáján, mint Istenhez méltatlan személy, akinek még imádkozni sincs joga a közösségben. Mennyi ilyen amúgy értékes ember él méltatlan módon, csupán azért, mert egyesek felhatalmazva érzik magukat arra, hogy jobbnak, különbnek tekintsék magukat másoknál? És vajon ezek közül hányan betegedtek, vagy haltak meg idő előtt különböző pszichoszomatikus betegségek miatt?

Az evangéliumokat olvasva el sem tudom képzelni, hogy mi az oka annak, hogy az evangélium nevében, az evangéliummal ellentétes gonoszságokat kövessenek el az evangélium képviselői(nek magukat hívő emberek)

 

Címkék: elitizmus
27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr576081965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2014.04.25. 22:30:44

Kasztrendszer-szerintem ez a helyes megjelönlése annak, ami a szervezeten bévül uralkodik.Természetesen különleges jogokkal vagy jogfosztottsággal.Sőt némely szinten szinte "isteni" jogokat tesznek magukévá - Itélkeznek

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.25. 22:39:39

@Csakegyember: :) üdv a blogon! Igen ez már bennem is megfogalmazódott. Kasztok vannak. És bizony sok az "érinthetetlen". Mások pedig Isten földi helytaróinak hiszik magukat, akiket Krisztus nevezett ki a többiek fölé

Várkonyi Gábor 2014.04.25. 22:51:39

Az a baj hogy ez a fajta hozzáállás MINDEN magát keresztyénnek nevező felekezetben vagy szektában jelen van sajnos...Számomra 18 év hívő élet, megannyi tapasztalat és sérelem után a kereszténység elbukott...Ami az Országunkban van mint kereszténység szemétre való salak, egy rakás ganéj nem több! Idióta félkegyelmű emberek terrorizálnak náluk sokkal értelmesebb és nem mellesleg hasznosabb embereket, mindezt a Béke Hercegének nevében! Undorodom...a hányinger kerülget a sok sok "kereszténytől" akik megítélnek, kioktatnak, elitélnek, lenéznek sőt nem átallanak még Luciferhez hasonlónak is nevezni...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.25. 22:53:55

@Várkonyi Gábor: :) Szándékosan nem neveztem meg egyetlen modernkori felekezetet a posztban, ugyanis úgy látom, hogy ez a fajta hozzáállás jellemző minden vallásra

Várkonyi Gábor 2014.04.25. 22:58:46

Szerencsére Isten kegyelméből most egy olyan Egyházba járhatok ami hitelesen képviseli a Jézusi szeretetet! Legalábbis a mi református gyülekezetünkben még nem láttam nyomát ennek a jelenségnek amiről Sefa írt, sőt! Itt a fiatalokat megtartani akarják nem leuralni például! Ha valaki tehetséges azt bátorítják a szolgálatokra! Talán elfogult vagyok de szomorú hogy a nagyegyházban annak is a helyi református gyülijében találtam meg azt amit a kisegyházakban nem... Talán egy kivételt leszámítva mert ők tényleg Jézusi módon viszonyulnak az emberekhez és egymáshoz és ez az Őskeresztyén gyülekezet! :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.25. 23:01:12

@Várkonyi Gábor: Nekem sokminden nem tetszik a református egyházban, de ez nem gátol meg abban, hogy rendszeresen látogassam az egyik bibliaórájukat. Eddig nyomát sem láttam a leuralásnak. Persze ez helységenként, gyülekezetenként változhat

Várkonyi Gábor 2014.04.25. 23:03:29

Hidd el Sefa lassan a nagyegyházak veszik át azt a szerepet amit a kisegyházaknak kellene képviselniük! A szeretetet és a leuralás mentes békés hívő életet!

Szerencsés vagyok mert a helyi református gyülinek élő pásztorai és lelkészei vannak! Szól az Ige és a TISZTA Ige :)

ORION 2014.04.27. 07:33:05

@Várkonyi Gábor: Áldás békesség tesó.Sajnos a református egyházak között is nagy a különbség. Örülök hogy a tiétek hitelesen képviseli a Jézusi szeretetet!A miénkről ezt nem tudom elmondani, bár az Ige a szószékről a templomban tisztán szól, de ott véget is ér a dal.A szeretet helyén képmutatás van,gőg,büszkeség stb.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.04.28. 09:55:58

@sefatias: Egy fontos kiegészítésre van szükség. A judaizmus dolgozta ki azt az elméleti hátteret és szabályrendszert, hogy hogyan kell (el)bánni a más nézetet vallókkal.

Jézus első követői ennek estek áldozatul, de előttük már sokan múltak ki hasonló okból. Sőt, az evangéliumból ismert farizeusokat is ebben a keretben irtották ki valamivel később a "hittársaik", minden iratukat nyom nélkül megsemmisítve, ezért nem tudunk róluk sokat.

Erős aránytévesztés egy lapon írni arról, hogy a hinduk/muszlimok keresztényeket ölnek, és arról, hogy a keresztények hébe-hóba letévtanítózzák egymást.

Tudod mit? Inkább tévtanítózzanak le, mint koncoljanak fel. Mellesleg, a diktatúra és a demokrácia között sem nagyobb a különbség, mint hogy előbbiben lecsukják és/vagy kinyírják a másként gondolkodókat, utóbbiban meg lehülyézik/lefasisztázzák/lehazaárulózzák őket. Nem csak nálunk, világszerte. Képmutatás? Ez a létező demokrácia, lényegesen jobb, mint a diktatúra.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.28. 13:29:32

@Vértes László: Én is látom a mai protestáns gyűlölködés alapjait a Jézus idejében uralkodó farizeusokban. Elég sok párhuzam fedezhető fel. Az hogy ma csupán letévtanítóznak, és nem kivégeznek az annak köszönhető, hogy elvették a vallás hatalmát, a gyilkosságra való ösztönzésre. Ezért ma a vallás nem végez ki, de minden tőle telhetőt megtesz, hogy érzelmileg kikészítsen. Ajánlom figyelmedbe Diderot-tól Az apáca című könyvét. Ez a történet nem ma játszódik, de a vallások ma ugyanazt teszik, mint akkor.
Én biztos vagyok abban, hogy a a keresztények jogot kapnának, hogy a saját tagságuk felett ítélkezzenek, és ezeket az ítéleteket végrehajhatnák, akkor boldogan kinoznák halálra a másként gondolkodókat, mint ahogy erre oly sokszor volt példa a történelem során

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.04.28. 13:38:42

@sefatias: A tőled megszokott jó érzékkel válogatod ki az egyházellenes képmutatók műveit, és abban a szent meggyőződésben ajánlod, hogy azokat őszinte jó szándékkal írták. Királyfi, te még hiszel a mesékben - kérdezte a banya.

Ha a lényeget szeretnéd vizsgálni, nézz szembe őszintén a helyzettel: akárhogy erőlködsz, a világnak akármelyik pontjára mész, keresztények nem emelnek rád kezet azért, mert esetleg némileg másként gondolkodsz Jézus tanításáról. Más vallások megnyuvaszthatnak csak azért, mert nem tartozol hozzájuk, de a keresztény közösségekben ezt semmiféle módon nem tudod elérni. Ez van, ezt célszerű beépíteni a mindenkori helyzetképbe.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.28. 13:53:18

@Vértes László: Nem akarok két posztnál párhuzamosan beszélgetni, ezért a másikra nem fogok válaszolni.

Mivel alapvetően egyházellenes gondolkodású vagyok, ezért szerintem nem meglepő, hogy egyház ellenes írók írásait olvasom. Őrülök, hogy te nem érzed a kereszténység alapjául szolgáló gyűlölködés hatásait. Bár meglep. Szerintem te nem hiszel a mesékben, te bennük élsz

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.04.28. 14:13:34

@sefatias: "Szerintem te nem hiszel a mesékben, te bennük élsz"

Bocs, ez már "az én apukámnak cséb-je van" színvonal, ennél többet érdemel az ügy.

Akinek fontos az evangélium, az ne a farizeusok műveit olvassa, ebben talán egyetértünk.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.04.28. 14:54:47

Van egy konstruktív elgondolásom: amikor hittel rendelkező, de szervezetellenes embernek mondod magad, akkor részint a JT-nél szerzett tapasztalataidra, részint a katolikus egyház közismert kabátlopási históriáira támaszkodsz, és megállapítod, hogy az igaz kereszténység pohara sosincs tele.

Ez tény, soha nincs tele. Én a másik oldalról közelítem a témát, a többi vallás poharához képest a kereszténység pohara jóval teltebb. Nem elégszem meg ezzel, de elfogadom, hogy a létező poharak nincsenek tele, és elégnek tartom a komoly versenyelőnyt. Ráadásul az egyház kabátlopási históriáit megvizsgálva mindig azt látjuk, hogy a kabátot más vitte el, és ráfogta az egyházra. Minden egyes ügyben ez derül ki a wiki-t kritikai gondolkodóként olvasva.

Ezt olyan kritikai gondolkodóként mondom, aki épp úgy lehetne dzsainista, konfucianista, ójudaista, animista, zoroasztrista vagy muszlim, ha ezek bármelyikét vonzóbbnak találná.

Az üres pohár-teli pohár nézet annyira különböző, hogy már önmagában parttalan vitákhoz vezet. Érdemes ezt felismerve inkább a tényanyagra összpontosítani.

Várkonyi Gábor 2014.04.28. 15:12:13

@ORION: Valóban vannak különböző református gyülik. Szerencsére a mienk az aránylag jó és korrekt! :)

Bár nekem elsősorban a református tanítás, kezdve Kálvinnal és a többiekkel nyűgözött le. Kálvinnál logikusabban gondolkodó, igeibb tanítóval csak ritkán találkoztam ...:)

Maradok református kálvinista mert nekem az Ige ezt támasztja alá, talán ezért érzem jól magam a reformátusoknál is, végre a helyemen vagyok! :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.29. 09:40:51

@Vértes László: :) gondolkoztam, hogy van-e értelme válaszolnom erre, mert úgysem jutunk egyről a kettőre. Ebben a témában aligha leszünk közös nevezőn, és ez nekem nem is célom.

Én a kereszténység mellett tettem le a voksomat. Én is sokat gondolkoztam ezen. De kereszténység ide, kereszténység oda, nem látom, hogy bármelyik egyház jobb, krisztusibb lenne a másiknál. Te szidod a protestánsokat, közben meg elbagatellizálod a saját egyházad égbekiálltó bűneit. A protestánsok ugyanezt csinálják. Én pedig kivül állóként látom mindkét csoport hibáját, amelyek pontosan ugyanakkorák. És miközben nézem az egyházak bűneit a képviselőik istentelenségeit, ez segít nekem abban, hogy elhelyezzem magam azon a bizonyos erkölcsi, etikai skálán. Azzal, hogy én vallásellenes gondolkodású vagyok, az nem jelenti azt, hogy elitélném, vagy bármilyen szinten rosszabbnak tartanám azt aki nem úgy gondolkodik, mint én. Aki vallásos akar lenni, az tegye nyugodtan. Sem jobb, sem rosszabb embernek nem tartom ettől mint én

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.04.29. 18:54:50

@sefatias: "Te szidod a protestánsokat, közben meg elbagatellizálod a saját egyházad égbekiálltó bűneit. A protestánsok ugyanezt csinálják."

Én nem szidom egyik egyházat sem, Luther, Calvin, Voltaire, Diderot, Napoleon, Tolsztoj, Bibó István és mások személyes felelősségét szoktam emlegetni a világ rosszabbá tételében. A saját egyházam bűneit a legkevésbé nem mentegetem, Bogia VI. Sándor pápát például ugyanolyan erkölcstelennek tartom, mint a kora összes világi nemesét, akiket viszont felvilágosult reneszánsz embereknek szoktak tartani. Az én újításom csak annyi, hogy egységes mércét használok, míg mások kettős vagy többes mércét.

Ez egy teljesen más keret, mint amiben te gondolkodsz, és valóban nehéz közös nevezőre jutnunk, de annak nem az az oka, hogy egyikünk "vallásos", a másikunk meg hisz. :)

Mindkettőnk szerint szabad másként gondolkodni, és ez így helyes.

Kitaláltam egy hasonlatot a vidámításodra: szerintem aki úgy véli, hogy közösség, azaz egyház nélkül lehet keresztény, az olyan, mint aki úgy gondolja, hogy a foci remek játék, feltéve, hogy ő egyedül játssza. Amint előkerülnek a csapatok, és a pálya is bejön a képbe, máris ördögi veszélyt, a foci eszméjével való visszaélést szimatol. :)

ORION 2014.04.29. 20:21:17

@Várkonyi Gábor: Komolyabb problémám nekem sincs a református tanitással!!!Amit egyes lelkészek művelnek azzal viszont már nem vagyok kibékülve ,főleg mióta komolyan foglalkozom a bibliával, bár mostanában már az sem nagyon érdekel hogy a fő fő méltóságú tiszteletes lelkész urak mivel ,vagy mivel nem foglalkoznak.Nem botránkoztatom sem őket sem magamat.Ki ki a maga hite szerint.

ORION 2014.04.29. 20:29:04

@Vértes László: Én sem szidom már az egyházakat annyira mint régen!Ugy sincs semmi értelme,csak magamat bosszantottam fel vele.Lassan rájövök hogy nem érnek annyit!!!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.29. 20:33:51

@ORION: a tudás és a tapasztalat nyugodtá tesz

ORION 2014.04.29. 20:56:03

@sefatias: Jól mondod tesó!!! Régen idegroncs voltam,mindenen felhúztam magam.Mióta megtértem nagyon ritkán kapom fel a vizet,még komolyabb problémákon sem vagyok hajlandó felidegeskedni.Még ilyet!!!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.30. 15:18:21

@ORION: :) mások elfogadása és tisztelete, még abban az esetben is, ha nem értesz velük egyet sokkal jobb, mint verni a mellünket, hogy mindenki hülye csak én nem

penészedés 2014.04.30. 18:25:45

Komoly problémára mutat rá ez a poszt.
Egyébként jelzem,hogy régebben "káposztafej" alatt publikáltam.Ezt most nem engedte a blog.hu.Ezért ez az új név.
A "káposztafej"-t ott használom ahol egyszerűbb a hozzászólási mód.
Hozzá akartam szólni az előző poszthoz,de láttam,hogy nem lesz építő a vita.Egyébként a kereszténység egyik legszörnyűbb eseményének tartom a hugenották fizikai megsemmisítését.És nem ez volt az első ilyen tettük(bogumilok,katarok stb.)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.30. 19:21:41

@penészedés: Szia! Már hiányoztál :)

Akkor a következő posztom is tetszeni fog

penészedés 2014.04.30. 19:39:18

@ORION: @sefatias: Köszönöm az érdeklődéseteket!Jól esett :).A "penészedés"azért "keletkezett" mert a blog.hu-n vissza akartam állítani a régi nevemet,de a blog.hu minden ajánlatomat elvetette.Mivel ez a blog és a Hitvédelem blog ebben a rendszerben működik ki kellett találnom valami nevet(más blogokon megtartottam a régi nevemet),és mivel ez a két blog fontos nekem ezért újra regisztráltattam magam.Sokat gondolkodtam a sok elutasítás után milyen nevet vegyek fel.Még a "karalábé" név is foglalt volt.Egy blogon egy hozzászólásban egy hozzászóló használta a gyülekezetének állapotára a "penészedés"kifejezést.Ezt akkor nagyon találónak és aktuálisnak találtam.Az én gyülekezetemben is elég előrehaladott állapotban van a lelki penészedés és még más is....Ajánlottam a blog.hu-nak és nagy csodálkozásomra ezt elfogadta.Sefatias,várom a posztot!
penészedés/káposztafej,amúgy Árpád.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.04.30. 19:44:49

@penészedés: :) már írom. kábé egy óra múlva kész
süti beállítások módosítása