"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Amin gondolkoztam mostanában

2013/08/18. - írta: sefatias

Régen írtam már magamról. Úgy gondoltam, hogy írok egy posztot arról, ami az elmúlt hetekben járt a fejemben. Több komoly élményben volt részem. Most nem a házasságkötésemre gondolok, bár az volt a legjelentősebb. Inkább azokra az élményekre, amelyek a Bibliával, kereszténységgel, extanúkkal, és még bent lévő tanúkkal kapcsolatban értek engem.

Először arról írnék, hogy kb. két hónapja összejöttünk tízen egy egész napra. Ebből négyen voltunk olyanok, akik hivatalosan is kiváltak az egyházból, a többiek pedig még tagjai a gyülekezetnek. Korábban négyen szolgáltunk vénként különböző gyülekezetekben, és nevetve emlékeztünk vissza, hogy néhány éve még kongresszusokon, körzetgyűléseken tartottunk előadásokat, most meg már rájöttünk, hogy amit igazságnak hittünk, az valójában egy jól felépített átverés volt.  Kellemes napot töltöttünk együtt az ország egyik legszebb helyén kirándulva reggeltől estig. Engem ez rendkívül érzékenyen érintett, hiszen megszakadt egy több mint két éves időszak, amit szinte teljesen egyedül töltöttem el, barátok nélkül. Egyedül a Trifi volt mellettem ezidő alatt. A nap végén megelégedetten konstatáltam, hogy újra vannak barátaim. Velük azóta is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, és tervezzük újabb találkozásunkat, amit megnehezít ugyan a távolság, de meg nem akadályoz.

Egy másik fontos dolog, ami szintén két hónapja kezdődött, hogy most már heti rendszerességgel összejövünk néhányan, és együtt tanulmányozzuk a Bibliát. Azért nem írtam eddig erről, mert ki akartam várni azt, hogy elteljen egy kis idő, míg vége a kezdeti lelkesedésnek, és kiderüljön, hogy megmarad-e a csoport, vagy nem. Úgy néz ki, hogy megmarad. Ez két okból fontos. Egyrészt nekünk, mivel  végre van egy hely, egy alkalom arra, hogy másokkal együtt beszélgessünk Isten Szaváról, vallásoktól, eszméktől függetlenül, másrészt pedig, akik itt a környékemen laknak, és szeretnének részt venni rajta, bármikor megtehetik. Csupán írjanak egy ímélt, és segítek. Ha valaki még bent van a szervezetben, és úgy szeretne részt venni rajta, az számíthat a diszkréciónkra.  Az összejövetel úgy működik, mint régen a könyvtanulmányozás, csak épp senki nem vezeti le. Egyszerűen felolvasunk egy részt a Bibliából (most a Galáciai levélből) és mindenki elmondja, hogy mi jön le neki a felolvasott részből, vagy épp milyen kérdéseket vet fel benne. Nincs beosztás, jutunk, ameddig jutunk. Volt, hogy egy egész fejezetet átvettünk, de olyan is volt, hogy csak néhány verset.  Négyen, öten szoktunk részt venni rajta, de a múltkor heten is voltunk.  A Trifena és én voltunk tanúk, egy testvér, aki korábban különleges úttörőként és vénként szolgált miután elvégezte a szolgálati kiképző iskolát valamint két más valláshoz tartozó keresztény testvérünk.  Azt hiszem, hogy ez az összejövetel a hét csúcspontja. Mindig nagyon várom, hogy eljöjjön az ideje. Szerintem rendkívül hasznos a Szentírásról kötöttségektől mentesen beszélgetni. Persze már hallom is, hogy némely olvasó felszisszen, hogy ez egy újabb szektakezdeményezés, de nekik ajánlom, hogy egy kicsit szálljanak magukba, és nézzék meg jobban, hogy a Biblia mit vár el a keresztényektől a közösség gyakorlása tekintetében.

Már sokszor írtam, hogy a környező gyülekezetekből sok testvérrel tartom a kapcsolatot. Néhány hete eljött hozzám egy házaspár, akikkel egy egész délutánt együtt töltöttünk. Sokat beszélgettünk. Azon a héten adták be az elkülönülő levelüket . A telefonhívások is rendszeresek. Az ímélek, sms-ek meg még inkább. Egyre többen érzik, hogy a Jehova tanúi által követelt istenimádat, aminek a feltételeit nem is tudja teljesíteni az egyház, egyre nagyobb terhet jelent az életükben. Egyre többen dobják le a felelősségeiket, hogy megszabaduljanak egy olyan tehertől, ami idegileg kikészíti őket, és ráadásul elveszi az időt a fontosabb dolgoktól, mint például a család. Rengetegen vannak a gyülekezetekben, akik korábban vénként szolgáltak, de lemondtak, mert már a káruk származott belőle. Ők általában a normálisan gondolkodó vénekből kerülnek ki, mert akinek eszement gondolkodása van, azt nem érdekli, hogy mit tapos el, mit rombol össze, csak szolgál, mint egy vak zsoldos. Ez persze komoly minőségromlást okoz a tanításban, mivel már jobbára csak azok szolgálnak, akik élvezik a hatalmat, és ebből adódóan sok kárt okoznak a testvéreknek,  vagy pedig ha őszintén, lelkiismeretesen is szeretne egy vén szolgálni, akkor az egyre nagyobb rá nehezedő terhek miatt nem tud,ami lelkiismereti problémákat, bűntudatot okoz neki, és szép lassan halad az összeomlás felé. Vagy ha ő nem is, akkor a családja, és az egészsége. Sok barátom van a gyülekezetekben. Sok testvérre, vénre, családra gondolok vissza szívesen. Néha miközben rájuk gondolok, ellövök egy sms-t, vagy egy ímélt, hogy tudják: gondolok rájuk. A napokban vissza is írt az egyik barátom, akivel sokat találkoztunk a magán életben is, és sokat vendégeskedtünk egymásnál. Írta, hogy szokta olvasni a blogomat, és (sajnos) sok mindennel egyetért. Küldött képet a családjáról, akiket már évek óta nem láttam. Hát gondolhatjátok mennyire jól esett. A válaszában „barátomnak” szólított. Engem, akit sokan legszívesebben keresztülszúrnának, leköpnének megvetésük jeléül.  Hányan lehetnek még olyanok, akik csak csendesen szenvednek bent a szervezetben. Nem tudnak mit tenni, nem tudnak lépni, vagy épp különböző okokból be vannak szorulva a szervezetbe. Ezek az emberek jó emberek, és mindent megtennék, hogy segítsek rajtuk.

Mivel több ilyen személlyel tartom a kapcsolatot, látom, hogy micsoda vívódás van bennük. A család, a barátok, a munkahely olyan tényező, ami béklyóként fogva tartja őket egy olyan szervezetben, amit már nem tartanak Isten szervezetének, de mégis kénytelenek engedni, hogy szívja a vérüket. Szerencsére egyre többen mernek felállni, és kilépni. Vagy ha nem is lépnek ki, de nem engedik, hogy a hatalmukkal visszaélő, gyakran semmit sem csináló vének kicsinálják őket. Nehéz dolog ez. Sokszor gondolkodok ezen. Miért engedi meg Isten, hogy az őrtorony és a hozzá hasonló szervezetek kizsákmányolják a benne őszintén hívő embereket? Miért hagyja, hogy emberi szervezetek átvegyék a helyét, a szerepét, és elvegyék tőle a neki járó tiszteletet?  Volt, hogy már elkeseredésemben felelősségre is vontam Istent mindezért, amikor imádkoztam. Olyan károkat szenvedünk el, ami pénzben kifejezhetetlen. Nem csodálom, hogy a depresszió, az alkoholizmus és az öngyilkosság kísérő jelenségei a szekták elhagyásának. Bár vannak, akik megpróbálják a felelősséget az áldozatra hárítani, azért ez szerintem nem járható út. Azt hiszem, igazán szemtelen nagyképűségre van szükség ahhoz, hogy valaki ezekben az esetekben az áldozatokat tekintse bűnbaknak, mondván, hogy lehetett volna több esze, és rájöhetett volna magától még időben, hogy átverik.

Nem tudom, hogy Isten miként tekinti a vívódásunkat, a botladozásunkat, miközben iszonyú erőfeszítések árán megpróbáljuk valahogy helyrebillenteni az életünket, úgy hogy minden, ami addig stabilnak tűnt, amire építettük az életünket, hirtelen eltűnik, és kiderül, hogy valójában sosem volt ott. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy negyven évesen nem csordul ki könny a szememből, miközben ezen rágódok. És én még hagyján, mert az én életem sínen van. Hála néhány jó embernek, akik nélkül,  ki tudja mi lenne már velem. Biztos vagyok abban, hogy ez egy olyan helyzet, amiből nem tud mindenki önerőből kimászni. Ki tudja hány ezer ember van hasonló helyzetben. Nem csak Jehova Tanúi okoznak ilyen sérüléseket, hanem sok más egyház is. Ugyanazokon mennek keresztül a Hit gyülekezetét, a Krisnásokat, a Szcientológiát és más egyházakat elhagyó, tőlük kiszakadó emberek is.

Ezek az emberek néha mindent elveszítenek egy Istent gyalázó szekta miatt.  Valahogy meg kellene keresni a módját annak, hogy segítsünk. Érdekes, hogy pont annak nem jut eszébe a segítségnyújtás, aki ezt előidézte. Jézus beszélt a pásztorról, aki otthagyja a nyáját, hogy megkeresse azt az egyet, aki elveszett. (Lukács 15:1-7) Vajon ha valóban Jehova Tanúi képviselik Jézust a földön, akkor ők mit tesznek meg annak érdekében, hogy a hozzánk hasonló elveszett juhoknak olyan segítséget nyújtsanak, mint a példázatban szereplő pásztor? Én inkább azt látom, hogy eszükben sincs segíteni rajtunk. Semmilyen erőfeszítést nem tesz sem az egyház, sem a helyi vének, hogy felkeressék, és meggyógyítsák azt a 14000 embert, aki az elmúlt húsz évben valamilyen okból elhagyta az egyházat Magyarországon.  Azt mondják, hogy aki elkóborolt, az jöjjön vissza, és ha kellő bizonyítékát adja annak, hogy a nyájhoz akar tartozni, és ennek érdekében akármilyen megaláztatást képes elviselni, akkor visszafogadják. Micsoda krisztusi szellem!

Márpedig mi itt vagyunk. Csak engem havonta kb. ezer ember olvas. Ezek nagy része olyan ember, aki hasonlóképpen gondolkodik, érez, mint én.  És akkor a többi olvasóról, aki a nálam látogatottabb blogokat olvassa, ne is beszéljünk. És hányan lehetnek olyanok, akik nem is tudják, hogy itt bizonyos mértékű vigaszra lelnének?

Nagyon bízok abban, hogy Krisztus lát bennünket, és megtalálja a módját annak, hogy valahogy kárpótolva legyünk a sok fájdalomért.(Márk 10:29, 30)

 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr335465888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.08.18. 16:57:51

Ennek a posztnak őszintén örülök!
Extragiga lájk!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.18. 17:09:16

@ex.hmcs-s: melyik részének örülsz tesa? És miért?

2013.08.18. 17:22:24

sefatias: Egyrészt, mert úgy tűnik kezd egyenesbe jönni az életed. Másrészt meg azért, mert árad belőle az empátia, ami egy nagyon értékes tulajdonság, azonkívül nagyon ritka is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.18. 17:46:32

@ex.hmcs-s: Nem tudom mikor fog teljesen egyenesbe jönni. Mert hiába van minden rendben körülöttem, túl lelkis vagyok ahhoz, hogy átlépjek néhány dolgon. Azt hiszem ezekhez még évek kellenek.

Canadien 2013.08.18. 18:57:17

"Semmilyen erőfeszítést nem tesz sem az egyház, sem a helyi vének, hogy felkeressék, és meggyógyítsák azt a 14000 embert, aki az elmúlt húsz évben valamilyen okból elhagyta az egyházat Magyarországon."
Ennek oka van, egyrészt aki elhagyta az egyedüli igaz vallást annak le is út fel is út, csak gondot okoz az újbóli megjelenése a gyülekezetben.
A másik ok pedig az hogy a pásztorokat senki nem tanítja meg pásztorkodni, mert nem isten szemszögéből, hanem emberi szemszögből, próbálnak pásztorkodni. Összefoglalva: az egyedüli igaz vallás emberi, nem Isteni vezetésen alapul.
Együttérzés, irgalom szeretet csak papíron van jelen, és nem tudják alkalmazni.
ex.hmcs-s üdvözöllek, és kitartást, a megpróbáltatásaidhoz.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.18. 19:01:30

@Canadien: Már kisegítőszolga korom óta láttam, hogy a pásztorkodás egyenlő a nullával. Mikor ezt elmondtam egy vénnek, akkor elismerte, hogy ő sose jár, mert nem tud mit mondani a testvérének

Canadien 2013.08.18. 19:13:41

@sefatias: Ez az amit nem lehet megtanulni.
Vagy benne van a szívében valakinek a segítő szándék, és akkor ösztönből segítő kezet nyújt a bajba esetten, mindenféle Őrtorony irányelvek alkalmazása nélkül.
Elmondhatom, hogy a felvigyázók leggyengébb pontja a pásztorkodás, nem véletlen, hogy a köf mindig erre a témára hegyezte ki a véneknek tartott előadását.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.18. 19:56:53

@Canadien: Azért ez a leggyengébb pontjuk, mert amikor a véneket választják, akkor nem azt nézik, hogy milyen ember, mennyire empatikus, vagy, hogy mennyire ért az emberek nyelvén, hanem azt, hogy mennyit megy házról-házra, megvan-e az óraátlaga, elvégzi- e a feladatait. És később is csak azt ellenőrzik, hogy megvan-e a kötelező óraszám. Azért már láttam fenyegetve vént, mert keveset prédikál, de azért még nem, mert nem pásztorkodik. Ifjú vénként az első dolog, amit a többi vén orra alá dörgöltem, hogy mi nem pásztorok vagyunk, hanem hivatalnokok. Volt is bajom velük bőven.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.18. 19:59:08

@ex.hmcs-s: " árad belőle az empátia,"

Tesókám! Ennek te sem vagy híjján!! Már csak kamatoztatnod kellene

kicsella 2013.08.18. 21:41:53

@Canadien: "Együttérzés, irgalom szeretet csak papíron van jelen, és nem tudják alkalmazni."
Egyetértek, nem tudják alkalmazni, nem tudják, hogy azt hogyan kell.
annyira el van már gépiesedve a társulati tanulmányoktól a gondolkodásuk, hogy az emberi oldalról nem tudnak közelíteni.
A szeretet helyett, törvények és szabályok szerepelnek,amelyeknek meg kell felelni.Aki pedig nem ért velük egyet, arra kimondják az ítéletet, Isten szájába adván azt.
Nemrég nálam is tiszteletüket tették a vének, mindenféle előzetes megbeszélés nélkül beállítottak, a segítségnyújtás címszavával.
Na, ezt a fajta segítséget nem kívánom senkinek.

Canadien 2013.08.19. 06:36:04

@kicsella: Ismerős a helyzet. Elindul két vén buzdítani. Majd mindent lepusztítva távoznak.
Háromszor kaptunk tanácsot a vénektől, amit mi nem tartottunk jogosnak, ezért nem is fogadtuk meg, maga a biblia vers amivel alá akarták támasztani az igazukat az is több sebből vérzett. Ki is lettünk pellengérezve egy előadás keretén belül, hogy az ilyen cselekedet kimeríti a gátlástalan viselkedés fogalmát (már mit, hogy nem fogadjuk meg a vének tanácsát). Ha viszont a tanács többszöri meg nem fogadása, elutasítása gátlástalan viselkedés, akkor ki keltet volna közösíteni minket, vagy legalábbis bírói elé vinni, mert hát a gátlástalan viselkedés, az alap a kiközösítésre.
A vége az lett, hogy a vének kaptak komoly fejmosást a köf-től, mi meg írtunk egy nem túl kellemes hangvételű elkülönülő levelet. Azóta nagyon jól érezzük magunkat.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.19. 07:02:17

@Canadien: :) ez a gátlástalan viselkedés tetszik. Amit az Úvf-ben ennek fordítottak, az a görögben, és minden magyar fordításban szexuális jellegű bűnre utal. Jehova Tanúi ebből csináltak egy olyan fogalmat, amibe minden általuk nem helyesnek tartott cselekedet viselkedésmód belefér. A vének könyve elég jól elmagyarázza hogy mi a gátlástalan viselkedés, és ti bőven kimerítettétek azt a bűnt. A baj csupán az, hogy semmi köze a bibliához annak a magyarázatnak

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2013.08.19. 07:45:53

Nagyon jó,és fontos fejlemény, hogy újabb,ex Jehova Tanú Bibliakör alakult!
Kívánom,hogy "Nőjjetek ki" minél több lakást, és tapasztaljátok meg Isten vezetését,szabadításait!

Catilina. 2013.08.19. 19:38:32

@kicsella: Jó van na...csak meg akartak nézni téged hálóingben,már az is baj?Ha előre bejelentik,akkor felöltözködsz.Én megértem őket...:))

Catilina. 2013.08.19. 19:44:09

@Canadien:"A vége az lett,hogy a vének kaptak komoly fejmosást a köf-től,mi meg írtunk egy nem túl kellemes hangvételű elkülönülő levelet."Úgy kell nekik,ebből majd tanulnak!!

Catilina. 2013.08.19. 19:47:48

@sefatias: Ha még csak ez az egy magyarázat lenne,aminek semmi köze nincs a bibliához,de hát....van nekik jó pár ilyen...

kicsella 2013.08.19. 21:23:12

@Canadien: "mi meg írtunk egy nem túl kellemes hangvételű elkülönülő levelet. Azóta nagyon jól érezzük magunkat."

Elhiszem. Egy egészséges gondolkodású ember előbb utóbb rájön , hogy valami nem kerek ennél a vallásnál, de sajnos vannak olyan helyzetek, amikor bizonyos oknál fogva nem tud kiszabadulni ebből a kötelékből az ember, bármennyire is szeretne. Az én esetemben is így van ez. Biztos furcsán hangzik, de minél később jön el, az az idő, mikor meghozhatom ezt a döntést, annál jobb.

kicsella 2013.08.19. 21:25:35

@Catilina.: "Én megértem őket...:))

AAAAAzt tuuuudom:)

Bumbumöcsi vagyok! 2013.08.19. 22:42:42

Engem az emberi hang a post szelíd hanghordozása fogott meg. Hát igaz ami igaz nem sok pásztor megy az elkóborolt báránykák után, de akik megteszik legyen a javukra írva. Én is egy elkóborolt bárányka vagyok és én utánam sem jönnek a pásztorok. (Már nem is venném jó néven, ha állandóan zaklatnának). Mostanra olyan nagyot fordult a világ, hogy ha meghallom azt a szót, hogy vallás, Isten meg Jézus sikítva messze szaladnék.
Valószínű, hogy a gyülekezetben szerzett ""jó"" tapasztalatok miatt van ez. Ha summáznom kéne a dolgokat, hát azt mondanám, hogy engem már nem érdekelnek a vallások. A legrosszabb az, ha nem találod a helyed a világban, sem de a vallásban sem.
Én most a teokratikus szabadságomat töltöm. Ezt szoktam mondani, ha kérdezik, hogy mi van velem. Ma beszélgettem egy testvéremmel és csak azt látom megint, hogy kettőnket egy világ választ el. Monotonan ismételgetjük ugyanazokat. Én a bajaimat. Ő a cég dogmáit. Ismerős? Hát csoda, hogy nem találkoznak a vélemények? Csoda, ha annyi érzelmileg sérült ember van ebben a szervezetben. Nem oldódnak meg a problémák. Igen mindig a bajban lévőre hárítják a felelősséget. Ezt is jól látod. Egyébként meg nem csak a vallás elhagyásakor jön a depi meg minden ilyen, hanem bizony már akkor amikor még ott van az ember. No nem mondom, hogy én egy szál egyenes egészséges ember vagyok, de a lelki problémáim egy csapásra megszűntek, amikor felhagytam a gyülekezetbe járással. Sokan felháborodnak amikor ezt elmondom nekik. Lehet, hogy a megfeleléskényszer megszűnte miatt.
Ma kaptam meg a Bibliai Mondókák című kiadványt. És nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek. (Nagy nehezen döntöttem,végül is röhögtem :-D egy jót). Annyiból tényleg jó, hogy ebben már nincs hirig és a gyerekek is olvashatják. Amúgy meg elég szánalmasnak érzem.
Szóval nem mondom, hogy olyan rettenetesen boldog vagyok, de jobban érzem magam, ha hitehagyott blogokon írogathatok {bocs Sefa :-)} pontosabban egyféle képet közölhetek a bennem lévő furcsa érzésekről. Azt mondhatom, hogy itt empátiát találok. Milyen érdekes, hogy a gyülekezetben, ahol szellemi oázis van (kell hogy legyen, de mindenáron kell)ott meg nem?
Valahogy nem akarom ott hagyni Jehova Tanúit. Sok ember van úgy, mint én. Sokakkal tudok értelmesen beszélni és segíteni a bajaikban, amit ez a vallás okoz nekik. Én is ugyanazokon mentem keresztül mint(ők) mások.
Tudjátok...Hmm. Lehet,hogy ha ki szeretném sarkítani a dolgokat, akkor kétféle Tanú létezik. Az egyik akinek bejön a tanú-élet a másik, akinek nem. Én úgy érzem, hogy ez utóbbi vagyok (lettem). Egy cég napszámosává váltam. (Amellett meg kell jegyeznem sokat is köszönhetek ennek a "cégnek"). A vének csicskának néznek. A testvérnők semmibe sem vesznek. Vannak akik félnek tőled, ha van kinevezésed. Vannak akik nem foglalkoznak veled, simán hülyének néznek. Barátokat nem nagyon találsz. Igen!... Ez az!...Szolgatársak! Azokat igen! Abból nagyon is sokat! Jó is ez. Mert aki keményen húzza az igát, az nem ér rá gondolkodni. Az egy tanítás egy rendszer egy dogma körül éli az életét. Úgy köröz körülötte, mint egy éjjeli lepke világító villanykörte körül.
Ja igen! És azt lehet ütni, hogy még jobban húzzon... ^-^
Akinek van ereje és türelme, na és persze, ha szereti az ilyen jellegű filmeket, nézze meg az Oblivion című filmet. Sok a hasonlóság. Hogy mivel? Hát nézzétek meg, ha még nem láttátok.
Kedves Sefa (meg mindenki)! Bocsánatot kérek a terjedelmes gondolatmenésemtől, de ezt már nagyon kellett.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.19. 22:51:39

@Bumbumöcsi vagyok!: ezért nem kell bocsánatot kérned. Én tartom megtiszteltetésnek, hogy kiirtad magadból, ráadásul az én blogomon

argenteus 2013.08.20. 12:54:40

"Valahogy meg kellene keresni a módját annak, hogy segítsünk."

Szerintem te már megtaláltad, ennél direktebb mód nem biztos hogy hatásos lenne. A mentőövet már az egyénnek kell megfognia. Én megfogtam és segítettetek. Köszönet érte.

Különösen örülök a posztnak. Te tudod, miért. :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.20. 17:35:07

@argenteus: Megtiszteltetés nekem, hogy valamivel hozzájárultam ahhoz, hogy jobban érezd magad :)

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.08.31. 17:08:30

Köszönöm szépen a őszinte beszámolókat és gondolatokat. Sok sikert és áldást kívánok a kis bibliakörnek! :-)))

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.09.03. 08:50:05

@Bumbumöcsi vagyok!: "...kétféle Tanú létezik. Az egyik akinek bejön a tanú-élet a másik, akinek nem."
Egy véntársam ezt úgy fogalmazta meg, hogy van aki az egyéniségét, és van aki a személyiségét változtatja meg. A személyiség megváltoztatása meghasonlást idéz elő az emberben. Ezek kiváló 'troll anyagok'. Nem önmagukat adják.

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.09.03. 08:52:31

Kedves Sefa'! Többször el kellett olvasnom. A cikkben a szívedet láthattuk meg. Köszönöm!
süti beállítások módosítása