"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Ahogy mások dicsőitenek énekkel

2013/05/15. - írta: sefatias

Több alkalommal jártam már evangéliumi keresztény gyülekezetben. Ezen gyülekezetek egyik jellemzője az élőzenés dicsőítés. Én nem igazán szeretem az ilyen zenéket, de  némelyik megfogott. Íme néhány :

Mily nagy vagy Urunk

Te éltetsz engem

Uram, Tehozzád futok

Áldom szent neved

A mennyben fenn a trónusnál

Uram szent vagy!

Mikor kérdeztem, volt tanúkat, hogy miért szeretik ezeket az énekeket, és miért jobbak, mint a Királyság-melódiák, akkor azt mondták, hogy ezekkel az énekekkel Istennek énekelnek, és nem róla, vagy magukról.

Azért nekem ez a fajta dicsőítés jobban bejön: keresztény punk zene

Címkék: zene
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr955302288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

infaustus · http://infaustus.wordpress.com 2013.05.16. 09:00:34

Ezt most ne vedd személyesnek, de leírom, ami eszembe jutott. :)

A dicsőítés nem rólunk szól, hanem Istenről. És nem is az a lényege, hogy nekünk mi tetszik és mi nem, melyik zenei stílus áll hozzánk közel, és melyik nem. Az Újszövetségben látjuk azt, hogy Jézus és a tanítványok együtt énekeltek, és az első keresztények is ugyanezt tették a gyülekezetben. Szerintem megvan a maga szépsége annak, ha a közösség együtt énekel - és ebből nem zárnám ki magam csak azért, mert egy zenei stílus nem tetszik. Én megtanultam felülírni magamban ezt, és ilyenkor Istenre koncentrálni.

Vannak keresztények, akik a saját ízlésük szerint írják felül az imádatot. Pl. "nem szeretnek" közösségbe járni. Ez viszont nyílt engedetlenség, mert az ÚSZ gyülekezetben gondolkodik. "Nem értenek egyet" teológiailag - pedig az 1-2 Kor-ból kiderül, hogy nem is kell tökéletes egységben lenni teológiailag, ha megvan a Lélek, aki összeköt, egy testbe foglal.

Az egyházban ma komoly problémának látom ezt a hozzáállást: nekem mi tetszik, és mi nem, és ez alapján határozom meg a kereszténységemet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.16. 09:06:48

@infaustus: :) nem veszem annak, és teljesen igazad van! teljesen egyetértek veled.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.16. 09:08:08

@infaustus: egyébként belinkelhetnél te is olyat ami tetszik. én nagyon keveset ismerek

reboot (törölt) 2013.05.16. 10:04:26

az egyházak nagyon sokszor emberi rendelkezésekkel terhelik meg a híveiket ! a saját lelkiismeretüket vetítik ki sok esetben másokra szépen megfogalmazott követelményekben ... de nem állnak meg itt ... sok esetben a saját ízlésüket is egyfajta elvárásként interpretálják !

jt erre tipikus példa, de nem csak náluk vannak ilyen vonások

én örülök annak, hogy a 21. században élek, és igenis jó dolog az, hogy az emberek, és a hívek is merik MEGKÉRDŐJELEZNI mindazt, ami körülveszi őket ...

az egyházak szerintem óriási lemaradásban vannak az élet számos területén, kérdés, hogyan reagálnak erre ... dölyfösen? belátással? a hívek érdekeit keresve?

a szentírás elég kevés dologról ad pontos és koherens leírást, amit át is lehet ültetni a való világba ... sajnos az inkonzisztenciát kitöltik a saját elképzeléseikkel lelkiismeretük, és ízlésük szerint ...

azon is el kellene gondolkozni - főleg jt-s tapasztalatok után - hogy a hívekben keresni a hibát sztem ÓRIÁSI !!! hiba

jó volna, ha az egyházak a büdös hal fejével kezdenék :/ ... értem ez alatt azt, hogy az isten által rájuk NEM ruházott felelősségekből, hatalomból, tanítói hivatalból kifarolnának, és visszavennének az általuk jogosnak vélt igényeikből, amik sosem voltak az övék !

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.16. 10:18:28

@reboot: figyu bátya. Bárigazat adok neked, azt azért elmondanám, hogy ha valaki, valamilyen közösségben szeretné Istent imádni, akkor bizony kompromisszumot kell kötnie. Másként nem lehet. És ez nem feltétlenül rossz. Az sem vezetne jó irányba, ha mindenki össze vissza menne a saját feje után. A megoldás valami olyasmi lenne, hogy önállóan gondolkodó, önálló véleménnyel, izléssel, látásmóddal rendelkező emberek, egymást elfogadva, tiszteletben tartva együtt haladnak egy bizonyos irányba, egymást segítve támogatva.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.16. 10:24:27

@reboot: Az alkalmazkodás nem feltétlenül jár együtt a megalkuvással, és a lemondás sem feltétlenül rossz megoldás. Bár egyértelműen a helyén kell kezelni ezeket. Ha valaki csak alkalmazkodik, és csak lemond,az rosszul teszi. Azért én sem várnám el, hogy az Istentiszteleten mindig Johnny Rotten nyomja a muzsikát, mert az tetszik nekem. Teljesen természetesnek tartom, hogy a gyülekezet Istent dicsőitő zenei stilusánál nem az egyéni izlést kell figyelembe venni

reboot (törölt) 2013.05.16. 11:42:17

én azok ellen a dolgok ellen beszéltem, amit az egyházak elvárnak a hívektől, de nincs bibliai alapja ... aztán a hívekbe keresik a hibát, hogy nem engedelmesek, nem alkalmazkodóak ... ugyanmár

az egyházi élet 80 %-a az egyházi felső vezetők lelkiismereti és ízlésbeli vetülete ... ezt meg kell emészteni, akármennyire is fáj

reboot (törölt) 2013.05.16. 11:47:01

@reboot: kokó ... semmiben sem tudnak 100%-ra jutni ... az egyik szőlőlevet iszik, a másik bort kínál fel de senki sem issza, a harmadik ostyázik, de a bor megissza a pap ... ugyan már ... meg kell nézni, hogy miért nem egységes a dolog ... mert a biblia nem ad pontos útmutatást ... akkor ki döntötte el, hogy ostyázunk?? és mi alapján?? személyes vélemény, ízlés, és lelkiismeret ... és a végén a hívő a hülye, ha szóvá teszi?? nem félik ezek az istent??

reboot (törölt) 2013.05.16. 11:47:16

@sefatias: kokó ... semmiben sem tudnak 100%-ra jutni ... az egyik szőlőlevet iszik, a másik bort kínál fel de senki sem issza, a harmadik ostyázik, de a bor megissza a pap ... ugyan már ... meg kell nézni, hogy miért nem egységes a dolog ... mert a biblia nem ad pontos útmutatást ... akkor ki döntötte el, hogy ostyázunk?? és mi alapján?? személyes vélemény, ízlés, és lelkiismeret ... és a végén a hívő a hülye, ha szóvá teszi?? nem félik ezek az istent??
süti beállítások módosítása