"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

A Biblia kanonizálása (1. rész)

2012/04/17. - írta: sefatias

Ha megkérdeznéd valakitől, hogy kinek köszönhetjük a Bibliát? Vajon milyen válasz kapnál? A legtöbb esetben, még a kisgyermekek is boldogan válaszolnák, hogy Istennek. És tökéletesen igazuk is lenne. A Biblia Isten szava, melyet ő ihletett, és hű szolgáival leíratott, hogy megismerhessük őt belőle.(2Timoteusz 3:16) Maguk az írók is gyakran elismerik, hogy amit mondanak, vagy írnak, az istentől származik. De most nem arra keresek bizonyítékokat, hogy valóban ihletett-e a Biblia. Szerintem azok számára, akik azt a blogot olvassák ez egyértelmű. Inkább azt a kérdést feszegetem, hogy milyen erőfeszítéseknek köszönhető az, hogy a Biblia, amit nap, mint nap forgatunk, a jelenlegi formájában létezik?

Elég sok információt gyűjtöttem össze ebben a témában, és sok anyagot olvastam át. Egy kicsit félek is itt az írás elején, hogy hosszúra fog sikerülni, ez a post. De még jobban félek attól, hogy túlszáraz lesz. De sebaj! Úgyis elsősorban magamnak írom, és én igencsak élveztem a kutatást ebben a témában. Hogy miért kezdtem bele? Azért mert már húsz éve vagyok Bibliaolvasó ember, és ez alatt az idő alatt sokszor gondolkoztam el azon, hogy ki döntötte el, hogy melyik könyvek, levelek kerülnek bele a Bibliába? Miközben olvastam a Bibliát, időnként találkoztam olyannal, hogy az író számomra teljesen ismeretlen könyvre hivatkozik. Legyen szó háborús könyvekről, vagy különböző királyokról szóló könyvekről, de forrásanyagként adta meg. Pál is utal egy Laodiceaiaknak írt levélre, ami nem szerepel a Bibliában. Mindig érdekelt, hogy vajon ki döntötte el, hogy egy könyv, vagy levél méltó arra, hogy belekerüljön a Bibliába? És ennek az embernek ki adott hatalmat, egy ilyen rendkívül fontos döntéshez.

Az ószövetség kanonizálása. Ki döntötte el és mikor, hogy a sok könyv közül, melyik kerül bele a Szentírásba?Az egyik legbiztosabb pont, amit találtam ebben a kérdésben, az ’ A teljes Írás Istentől ihletett’ című könyv egy részlete a 300. oldalról: „A héber kánon megállapítása. A zsidó hagyomány szerint Ezsdrás kezdte el összegyűjteni és katalogizálni (jegyzékbe foglalni) a Héber Iratokat, és ezt a munkát Nehémiás fejezte be. Ezsdrás bizonnyal jól felkészített volt erre a munkára, lévén maga is egyike a Biblia ihletett íróinak, valamint pap, tudós és a Szent Iratok hivatásos másolója (Ezsdrás 7:1–11). Nincs okunk kétségbe vonni azt a hagyományos álláspontot, hogy a Héber Iratok kánonját az i. e. V. évszázad végére már lefektették.” Nem találtam olyan cikket, ami ezt megcáfolná, viszont olyat igen, hogy bizonyos zsidó csoportok, különböző okokra hivatkozva, nem fogadták el a két próféta által kanonizált könyvek némelyikét. De tény hogy az ószövetség, amit ma a kezünkben tartunk, i.e. 280-ban már jelenlegi felállásban létezett, mert akkor fordították héberről görögre, és készült el a Septuaginta. Az ószövetség akkori kánonját leginkább hivatalossá tévő személy maga Jézus volt, aki egyrészt használta ezt az írást, másrészt azt az elnevezést használta, amit már évszázadokkal korábban kialakítottak a zsidók. (ugyanis a zsidók három részre osztották fel az ószövetséget: A törvény, A próféták, Az iratok) Ami ebből fontos számunkra, hogy a hagyomány szerint két istentől ihletett író végezte el azt a munkát, amelyben eldöntötték, hogy mely könyvek kerülnek bele az ószövetség kánonjába. Így biztosak lehetünk abban, hogy ezen a munkán Isten szellemének áldása nyugszik. De vajon ugyanez történt az újszövetség kanonizálásánál is? Vajon ott is ilyen könnyen ment minden? Az ószövetség kanonizálásának körülményeiből ítélve erre számíthatnánk. De nézzük, hogy is történt.

Az újszövetség kanonizálása. Vajon az újszövetség könyvei levelei, hogyan kerültek bele a Bibliába? Ki döntötte el, hogy kinek melyik levele méltó arra, hogy részét képezze a szentírásnak? Ugyanis mint az ószövetség esetében is, volt választék bőven. Ugyanis a Bibliában szereplő négy evangéliumon kívül, még legalább hat evangélium létezik. Az apostolok cselekedeteiről írt könyv mellett, még legalább nyolc különböző első századi keresztény tetteiről szóló könyvről van tudomásunk. Az apostolok által írott levelek nagy számáról nem is beszélve. Ki választotta ki, hogy ebből a sok írásból, pont az a 27 könyv vagy levél méltó arra, hogy a szentírás részét képezze? Az ószövetség esetéből kiindulva ahol az utolsó két ihletett író végezte ezt a feladatot, arra gondolhatnánk, hogy János apostol, aki utolsóként volt már életben Jézus tanítványai közül, Istentől segítséget kapva döntötte el, hogy mely könyvek kerüljenek bele a Bibliába. Ám ez nem így történt. Az eset ennél sokkal bonyolultabb, és nagyon sok kérdést vet fel, főleg Jehova Tanúi számára. Ugyanis, az az újszövetség, amire mi a hitünket alapozzuk, és amit Istentől ihletettnek tartunk, a maga 27 könyvével legelőször i.sz. 367-ben lett katalogizálva. De még ekkor sem volt hivatalos. Igazán hivatalossá 30 év múlva a III. Karthágói zsinaton vált. Akkor döntötték el a mai katolikus egyház akkori fejei, hogy ez a 27 könyv lesz az, amit ezen túl mindenkinek Isten szavaként kell elfogadni. A karthágói zsinat előtt évszázadokon át heves viták folytak arról, hogy mely könyveket, leveleket szabad használni a gyülekezetekben. Az ezt megelőző mintegy kétszáz évben, csak olyan katalógusok léteztek az újszövetség könyveiről, amelyek a maihoz képest teljesen mások. Vagy kihagytak több levelet, mivel nem fogadták el ihletettnek, vagy pedig olyan könyvek is szerepeltek benne, amit ma már nem tekintünk ihletettnek.

Érdemes elolvasni erről a Teljes Írás könyv idevonatkozó részét a 302. oldaltól. A 17. bekezdésben a könyv kétségbe vonja a Katolikus egyház azon jogát, hogy ő határozza meg egy bibliai könyv ihletettségét, és egyértelműen leszögezi, hogy az újszövetség könyveinek listáját (kánonját) csakis Isten szellemének irányítása alatt lehetett véghezvinni. És ez valóban így is van. Ostobaság lenne azt hinni, hogy Isten ne fordítana figyelmet az ő szavára, és mindannyian biztosak lehetünk afelől, hogy Jehovának szíve ügye volt, hogy az ő szava sértetlenül maradjon meg az utókor számára. Ám ha tovább olvassuk az említett könyvet, egy farkába harapó kígyót láthatunk. Ugyanis a 17. bekezdésben kétségbe vonja az i.sz. 397-ben meghozott zsinat döntésének jogosságát, arra hivatkozva a 18. bekezdésben, hogy már a negyedik században is léteztek a mai kánonnal megegyező listák. Na, most ha valaki gyorsan utána számol, akkor látható, hogy mind Alexandriai szent Atanáz listája (i.sz.367), és mind az e listát hivatalossá tévő zsinat (i.sz. 397) a negyedik században volt. Azaz. a katolikus egyház jogát a kanonizálásra az teszi semmissé, hogy a katolikus egyház már kanonizálta az újszövetséget a negyedik században. Ez érdekes érvelés. A 19. bekezdésben a könyv a L.A Muratori által talált eddig létező legkorábbi katalógusra hivatkozik, mint olyanra, ami hiteles. Ám ha megnézzük közelebbről ezt a katalógust, akkor kiderül, hogy korántsem hasonlít a mai katalógushoz, mivel öt könyvet nem ismer el a 27-ből, valamint tartalmaz olyat, ami ma nincs benne az újszövetségben. Tehát hiába ez a legkorábbi katalógus az újszövetség könyveiből, mégsem tarthatjuk hitelesebbnek egyik más korból származó katalógusnál, mivel gyakorlatilag ugyanannyi hiba van benne, mint bármelyikben. Érdemes áttanulmányozni a 303. oldalon található táblázatot. Ott is világosan látható, hogy Alexandriai szent Atanáz volt az első, aki a mai újszövetséggel pontosan megegyező katalógust készített el i.sz. 367-ben.Tehát leszögezhetjük, hogy a negyedik század második felében vált véglegessé a mai újszövetségünk kánonja. Onnantól tekintünk a kezünkben lévő bibliára, mint ami kész van, mint amihez sem hozzárakni nem lehet, sem elvenni belőle. És egyértelmű, hogy a kanonizálásban az akkori katolikus egyház vezetői vettek részt.

Viszont milyen kérdéseket vet fel ez? Ha elfogadjuk azt, hogy szentírás kanonizálását Isten szelleme irányította, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy azokat az embereket is ez a szellem nevezte ki, használta fel, akik ezt a munkát elvégezték. Tehát felmerül a kérdés, hogy az az Atanáz, aki elkeseredett harcot vívott a háromságot tagadók ellen, miként kaphatott Isten szelleméből a kánon meghatározására? Miért pont egy háromság hívőt, és a hitéért száműzetést, és más bántalmazást elviselő katolikus püspököt bízott, és áldott meg ezzel a munkával? Aki ismer engem, az tudja, hogy Jehova tanújának vallom magam, még ha ők nem is tartanak annak, és rendszeresen látogatom az összejöveteleiket. A háromságban sem hiszek. Tehát nem amellett szeretnék síkra szállni, hogy a katolikus egyháznak előjogai lennének más egyházakkal szemben, vagy, hogy a háromság létezik. Csupán arra az érdekes tényre szeretném felhívni a figyelmet, hogy Atanáz, aki háromság hívő katolikus püspök volt és azok, akik neki segítettek a kanonizálásban, pontosan ugyanazt a feladatot, ugyanazt a szellemet kapták meg ugyanattól az Istentől, mint Ezsdrás, vagy Nehémiás. Tehát ha az első század után, az apostolok halálával kezdetét vette a nagy hitehagyás, és a gyülekezetben megjelent az Antikrisztus, és a Sátán magvai váltak uralkodóvá benne, akkor hogy lehet az, hogy Alexandriai Atanáz Jehova segítségével, és áldásával végezhette el ugyanazt a munkát, mint Ezsdrás és Nehémiás?

101 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr794457575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.04.17. 21:57:23

Ezen így,ilyen alaposan nem gondolkodtam el.
Nagyon jó Tanulmány!
Világos,hogy Krisztus kősziklára építette Egyházát,és a legjobb Építész művét nem kell százévente újra,és újra felépíteni,helyreállítani.
Ha a Szentháromság bálványimádás lenne,akkor nem használt volna fel olyan kiváló hit-elődöket Jahveh, mint Alexandriai Atanáz.

Köszönöm!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.17. 22:04:44

@Zsolt520: Hát én se gondolkodtam eddig ezen, de az elmúlt pár napban sokat olvastam róla. volt még pár érdekes infó de azokat vagy kifelejtettem, van nagyon elvitték volna a témát.

reboot (törölt) 2012.04.17. 23:00:34

Le a kalappal barátom. Nagyon köszönöm, hogy elkészítetted ezt a postot. Ismerem a kánonizálás történetét, de ilyen megközelítésből még nem gondolkoztam el rajta. Szerintem jj-nél is postoljátok ki. Nagyszerű írás.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.18. 05:01:14

@reboot: :) köszönöm.eléggé le is merített, sok időt vett igénybe

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.04.18. 09:05:32

Nagyon jó levezetés és kérdés felvetések! Jehova Tanúi az általuk legtöbbet támadott egyház kánonját szentként fogadják el. Tehát akkor ennek az egyháznak voltak Szent Szellem által vezetett szolgái? Vagy Jehova csupán erre a kis időre árasztotta volna ki rájuk a szellemét és ők is csupán Istentelen eszközök lettek vona akiket Jehova felhasznált az akarata beteljesítéséhez? Háromsághívők kánonját használjuk? Fogós kérdések... légy őszinte magadhoz!
Jézus is biztosan tudta, hogy hogyan fogalmaz ("egyek vagyunk"), viselkedik (imádat) és hogy annak később milyen következményei lesznek.

Talán, ha megértenék a tanúk, vagy meg akarnák érteni, hogy mit tagadnak habzó szájjal, hogy mi is az a háromság, milyen fajtái vannak, és kik melyiket vallják, talán akkor kicsit másként közelítenének meg pár témát. Persze nem kell a háromságban hinni, szvsz. nem ettől függ az egyén megmentése, ez részletkérdés.

De ha az ősegyház kanonizált, akkor Jehova valamiért méltónak találta őket erre a nagyszabású és kimagasló fontosságú feladatra.

karecsi 2012.04.19. 16:05:03

Nekem ez is csak azt bizonyitja, hogy a Biblia nem is igaz mert nem ihletett ezek szerint hiszen akkor már teljesen a Sátán uralma alatt volt a kereszténység hiszen 325ben nagy Konstantin által pecsétet tett a kereszténységre.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.19. 19:26:16

@karecsi: tudod ez azért nem egészen így működik. Ha otthon belenézel a kenyértartóba, mert éhes vagy, és meglepődve tapasztalod, hogy üres, akkor egyből arra gondolsz, hogy a világon mindenhol megszűnt a búzatermesztés? Azért nem minden csak fekete, vagy csak fehér. Némi kutatással sok mindenre lehet választ találni. és bizony gyakran ott van az orrunk előtt a válasz. lehet hogy csak le kéne ugrani a boltba kenyérért

szehenza 2012.04.19. 19:46:07

@karecsi: szia, ne vonj le elhamarkodott következtetést.Arra, hogy a Biblia Istentől származó hiteles könyv, nagyon sok bizonyíték van.Kérdés, hogy egyáltalán Istenbem hiszel e?

karecsi 2012.04.19. 22:05:29

@sefatias: Az a helyzet, hogy megvoltam győződve arról, hogy ez az igaz vallás és akkor búm úgy hogy ez is csak azt bizonyitja, hogy valami igen csak nincs rendjén mert sajnos nincs még egy olyan vallás amelyik pontosabban követné a Biblia utasitásait mint mi.

metanoia 2012.04.20. 01:23:27

"Keressétek majd meg az ÚR könyvében, és olvassátok! Egy sem fog hiányozni ezek közül, sem az egyik, sem a másik nem marad el, mert az ÚR parancsa ez, az ő lelke gyűjti össze őket."
És. 34:16 MBT

"Keressétek meg majd az Úr könyvében, és olvassátok: ezeknek egy hijjok sem lesz, egyik a másiktól el nem marad; mert az Ő szája parancsolta, és az Ő lelke gyűjté össze őket!" Károli

Egy újabb bizonyíték arra, h Isten nem az emberek által kitalált sémák szerint használ fel embereket.

Soha nem az számít, h ki milyen egyház/közösség/gyülekezet tagja, v nem tagja, hanem milyen a szívállapota, milyen a kapcsolata Istennel, milyen gyümölcsöket terem.

Egy mai példa: Böjte Csaba

Aki nem hiszi, járjon utána.

22. az Elem. 2012.04.20. 09:50:39

Szia Sefa!
Kíváncsi lennék a véleményedre:
www.youtube.com/watch?v=Q_POB8qiZ54

karecsi 2012.04.20. 13:28:47

@metanoia: Szia ha ez igaz volna , hogy mindenki úgy imádja istent ahogy akarja akkor nem kel se gyülekezet se felvigyázok se semmi csak mindenki olvassa a Bibliát úgy értelmezi ahogy akarja és jót cselekszik.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.20. 13:31:08

@karecsi: ez nem így van!! ne csak végletekben gondolkodj. nem csak fekete, és fehér lehet a világ, hanem van még ezernyi szín. És egyáltalán nem helyes az, ha valaki úgy akarja imádni az Istent ahogy akarja. Ezért van a Biblia. ott van benne hogy Istent hogyan kell imádni

karecsi 2012.04.20. 14:16:07

@sefatias: én nem az én véleményemet mondtam hanem amit az exek mondanak, állitgatnak, és irogatnak.

bornagain 2012.04.20. 14:25:26

@sefatias:
bocs, sefa - hogy nem vettem korábban észre. Én csak az aktuális, nyilvánosságnak szánt Ortorony 18-19 lapján levo cikk olvasása kozben morfondíroztam ugyanezen!
Koszi az erofeszítésedért!! Jól sikerult!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.20. 15:03:09

@karecsi: ők sem ezt mondják. Legalább is nagyon kevesen. Majd később irok erről még de most sietek

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.20. 21:39:43

@karecsi: az exek sem úgy gondolják, hogy mindenki úgy imádja az istent ahogy akarja, ha időt szánnál rá akkor, látnád, hogy azok akik korábban tanúk voltak, sokkal intenzív bibliatanulmányozásba kezdtek, aminek aztán igen komoly eredményei lettek. nem kell tőlük félni

metanoia 2012.04.20. 21:42:09

@karecsi:

Miről beszélsz?

Ki mondta/írta azt, h mindenki úgy imádja Istent ahogy akarja?

Vedd már le a JT. szemüvegedet, mert nem látsz tőle.

Meg lehet nézni, h JT-nál a felvigyázók mennyire képviselik Istent, mennyire biblikusak, mennyire keresztények.

karecsi 2012.04.21. 17:09:20

@metanoia: Előre is nem vagyok JT. mert igenis nagyon jól látok, másodszor pedig ti nem láttok mert visszamentetek Babilonban, harmadszor pedig,hogy melyik biblikus azt pont a Biblia mondja meg nem ti mutasd meg hol ir a Biblia papokról,lelkészekről,tiszteletesekről,doktorokról,stb. És, hogy mennyire képviselik Istent az is magáért beszél hiszen meglehet nézni még melyik vallásban dolgoznak az elöljárók pedig Istenért 10szer többet tesznek mind azok akik három helyről is pénzt kapnak.

karecsi 2012.04.21. 17:26:56

@sefatias: milyen intenziv tanulmányozás az, hogy a prédikálás helyet valakit vagy valamit csak rágalmazunk azért mert rá jöttek, hogy ebben a világban nincs tökéletesség még Isten népe közt se az nem jelenti azt hogy most hagyunk mindet és visszamelyünk inkább babilonba hiszen ez a biblia vers nem potyára lett leiratva 1Pét 4:17 Mert [itt] az ideje, hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán: ha pedig először mi rajtunk [kezdődik], mi lesz azoknak a végök, akik nem engedelmeskednek az Isten evangéliumának? És tudom, hogy tanúk ugy tudják, hogy ez megtörtént már de aki mindennek utánanéz az tudja, hogy nem és bizonyiték pont az, hogy ez a sok bűn van és ahelyett, hogy ezt megértenék inkább kilépnek.

metanoia 2012.04.21. 19:07:07

@karecsi:

"Előre is nem vagyok JT. mert igenis nagyon jól látok,"

Azért látsz jól, mert nem vagy JT?

Ez jó!

Olvasni tudsz, de szöveget értelmezni nem. Az előző kommentemnél is olyat láttál bele ami nincs ott, mint ahogy a mostanit is teljesen másképpen értelmezted.

Nem sok értelme van így a kommunikálásnak.

Most nekem írtál, v mindenkinek?

Ha nekem írtál, nem mentem vissza semmilyen Babilonba.

Egyáltalán nem minősítettem a felvigyázókat, - olvasd el mégegyszer mi van odaírva.

Hol ír a Biblia vezető testületről, úttörő szolgálatról, óraleadásról, nyilvántartási kártyákról, besúgó hálózatról stb.stb. ?

karecsi 2012.04.21. 19:36:29

@metanoia: azokra értettem akik visszamentek a régi vagy valami más vallásban a vezető testületre pedig itt vers Apcs.15,22 Akkor az apostolok és a vének az egész gyülekezettel együtt jónak találták, hogy maguk közül választott férfiakat küldjenek Antiókiába Pállal és Barnabással, mégpedig Júdást, akit Barsabásnak hívtak, és Silást, akik vezető férfiak voltak a testvérek között. Ami a többit illeti nekem sem tetszik.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.21. 21:12:45

@karecsi: Nagyon örülök hogy itt kommentelsz. De itt azt hiszem mindannyian jobban ismerjük a Bibliát mint te. Persze vannak akik nálunk is jobban. Arra kérlek, hogy tanulmányozd a Bibliát. olvass sokat. nézz körül más oldalakon is, ahol nagyon sok információt beszerezhetsz. Én magam is járok Jehova tanúi összejöveteleire. de hidd el nem minden van úgy ahogy tanítják.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.21. 21:15:09

@karecsi: "hagyunk mindet és visszamelyünk inkább babilonba hiszen ez a biblia vers nem potyára lett leiratva 1Pét 4:17 Mert [itt] az ideje, hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán: ha pedig először mi rajtunk [kezdődik], mi lesz azoknak a végök, akik nem engedelmeskednek az Isten evangéliumának?" Egyáltalán nem biztos, hogy az aki a bibliának hisz, visszamegy babilonba. ha tanulmányozol, akkor kérdezd meg a tanítódat ezekről a dolgokról, amit itt olvasol, hogy igazak-e

karecsi 2012.04.22. 09:04:53

@sefatias: úgy látszik mivel nem mutatkoztunk be egymásnak egy kicsit mind a ketten félre beszélünk én már 7 éve, hogy tanulmányozom a Bibliát jelenleg kereszteletlen hirnők vagyok és csak Magyarországról 6 doboz bibliát bibliai lexikont és könyvet rendeltem plusz amiket itt vettem meg, a netten pedig minden vallást és vallásos dolgot megvizsgáltam és ezért vagyok pont elcsüggedve mert sajnos jobbat nem találtam ha nézted az ewatchman oldalát láthattad, hogy ő is azt mondja, hogy az alap igazság nálunk van és hogy babilonba visszamentek azt csak azokra értettem akik visszamentek valamelyik vallásban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.22. 09:20:11

@karecsi: akik elhagyják jehova tanúit nem feltétlenül mennek vissza.Ez nagyon változó. Most megyek összejövetelre, de utána irok erről neked

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.22. 12:20:07

@karecsi: ahogy ígértem, most megpróbálok válaszolni neked. A legtöbben akik elhagyják Jehova tanúit egyszerűen csak elmaradnak. abbahagyják, a keresztény tevékenységeket, mint például a prédikáló szolgálat, vagy az összejövetelek látogatása. Ezek az emberek nem hittagadók, csak már nem akarnak ilyen dolgokra erőfeszítést pazarolni. úgy érzik, van fontosabb dolguk is. Bár ezek közül a legtöbben azért továbbra is hisznek abban, amit tanultak. Vannak azok akiket kiközösítenek. elsősorban paráznaság, házasságtörés miatt. Más eset ritkán fordul elő,Lopásért, hazudozásért, csalásért nagyon ritkán közösítenek ki, vagy feddnek meg valakit. ezeket általában csendben eltűrik, mintha tudomást se vennének róluk.Akiket kiközösítenek általában normális világi életet folytatnak, ritkán kezdenek másik vallás után kutatni. sőt, gyakran vissza is térnek a gyülekezetbe, az új házastársukkal. Más kérdés azonban, ha valakit azért közösítenek ki, mert nem ért egyet néhány tanítással. Vagy éppen ezek miatt különül el. Ritka az az eset, hogy valaki azonnal egy másik egyházhoz csatlakozik. Inkább a legtöbben hosszú ideig, talán évekig önálló kutatást folytatnak, hogy jobban megértsék a Bibliát, és nagy nehezen megszabaduljanak néhány beivódott tanítástól. De tény, hogy vannak jópáran, akik ezután csatlakoznak egy másik egyházhoz. De ekkor már azért teszik, mert alapos bibliai ismerettel rendelkeznek, és a tudásuk alapján képesek döntést hozni. Míg azok akik Jehova Tanúi lesznek igencsak minimális ismeret alapján döntenek. A mai ismeretemhez képest, húsz éve gyakorlatilag teljes Biblia ismeret hiányában döntöttem én is a keresztelkedés mellett. Ma már teljesen más szempontokat, és tudásanyagot vennék figyelembe. Ez nagyon nehéz, és bonyolult kérdés. Én még mindig azt mondom, hogy akkor jól döntöttem. Sokat köszönhetek Jehova Tanúinak. Sokkal többet, mint a saját családomnak. De azt is hozzá kell tennem, hogy rengeteg fájdalmat, keserűséget, csalódást is meg kellett élnem, ami a botránkozás szintjét súrolta.A tudásom, és a tapasztalataim alapján, ma nem biztos, hogy a Tanúk mellett döntenék, De más egyház sem jön szóba. Ragaszkodom Jehova tanúihoz. rendszeres látogatója vagyok az összejöveteleknek, A kiadványokat rendszeresen olvasom, tanulmányozom, az összejövetelekre mindig alaposan felkészülök. De vissza nem vágyom. Túl sok képmutatás van ott, amit képtelen vagyok elfogadni. Azt mondod, hogy az alapigazságok Jehova tanúinál vannak? mire gondolsz? mik azok az alapok?

karecsi 2012.04.23. 09:57:16

@sefatias: először is az, hogy Isten nem háromság, a lélek nem halhatatlan, nincs pokol és hogy kell Isten nevét használni még ha nem olyan gyakran is mind ahogy mi használjuk. És hogy minden megkeresztelt embernek apostolkodnia kell amit még a katolikus muftik is elismernek hisz ezt az idézetet pont tőlük idéztem mert ugye ebben az évben náluk a jelszó a misszió. Sorolhatnám még tovább de te is tudod ezért kérlek mond meg hogy te miket tartasz annak.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.04.23. 14:08:22

@karecsi:
Idézek az 'Egy elgondolás rabjai' című könyvből:

jehovatanui.blog.hu/2011/07/04/egy_elgondolas_rabjai

"Azonban van néhány tanításuk amely nem változott 1919 óta. Például: Isten neve nem "Isten", Isten nem egy Háromság, Jézus nem Isten, a lélek nem halhatatlan, a pokol nem forró, a halottak nincsenek tudatuknál és a föld nem fog elpusztulni. Azonban voltak mások is akik ezeket a dolgokat tanították 1975 előtt. Ha ezek a tanítások átmentek Jézus vizsgálatán, akkor megfeleltek és nem számít, hogy ki tanította azokat.

lábjegyzet: A Hirdetők könyv 622. oldala megjegyzi, hogy nem csak Russell volt az egyetlen aki ezeket a dolgokat tanította, csupán ő végezte a legjobban a kiadási és nyomtatási kampányát."

... ami nem Isteni áldás, hanem PÉNZ függvénye.

Szóval kedves karecsi, tudnál olyan "aranyrögöket" felsorolni, amelyeket 1919-ben kizárólag Jehova Tanúi [a Bibliakutatók] tanítottak, és még ma is tanítanak? Nagyon érdekelnének bennünket ezek a tanítások!

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.04.23. 14:16:13

@karecsi:
Írod: " az alap igazság nálunk van"

Én úgy tudom, hogy amire szükségünk van, az a Szentírásban benne találtatik... és mivel az Isten üzenete, annyira nyilvánvaló és tökéletes, hogy még a legegyszerűbb emberek is megérthetik. Szükségünk van a megmentéshez a generácó taításra, i.e. 607-re, 1914-re, 1918-ra, a vérkérdésre, a gyülekezetek képmutatására??? Szükségünk van ezekre az oly sokszor megváltozott emberi okoskodásokra a megmentéshez?

Rosszul tudod karecsi! Az alap igazság a Bibliában van!!! ;)

reboot (törölt) 2012.04.23. 14:16:36

@karecsi:

jézus isten a biblia szerint?

pokol jt szerint is van :p csak mást értenek alatta

írod: "minden megkeresztelt embernek apostolkodnia kell"

tudnál olyan bibliaverset idézni, ami azt mondja, hogy "minden megkeresztelt embernek apostolkodnia kell"

én csak olyat ismerek, hogy 'megvalljuk a hitünket'

de olyat, hogy házalni kell, magazinokat terjeszteni, jelentéseket leadni (könyv, füzet, óra, folyóirat, újralátogatás, biblia tanulmányozás)a biblián kívül más 'segédeszközökből' oktatni több hónapig, kérdéseket átvenni mielőtt kereszteletlen hírnök lesz, aztán egy újabb kérdéssort átvenni mielőtt megkeresztelkedik, utána kimutatásokat vezetni, hogy "rendszertelen", vagy "rendszeres", vagy "újra tevékeny" hírnök, esetleg kisegítő úttörő, általános úttörő, vagy különleges úttörő akiknek egy bizonyos óraszámot kell lejelenteni

ha pontokba szeded jt teokratikus életvitelét, rá fogsz jönni arra, hogy ha volt is keresztény beütése ennek a vallásnak, már rég beborította azt, ellepte a vezető testület szabályrendszere

az apostolsághoz visszatérve, jt ugyanazt a jó hírt hirdetik mint az apostolok?? szerintem határozottan nem

karecsi 2012.04.24. 12:45:39

@Johnny Joker: félre vered a harangot én hol mondtam ilyesmit értsétek meg hogy pont ezek miatt is nem keresztelkedtem meg.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 12:59:19

@karecsi: azt irtad, hogy komoly beruházásokat tettél, azért hogy tanulmanyozz. Jól teszed. Ugyanis nagyon vigyázni kell arra hogy kinek a hitét teszed magadévá. Egy emberét, vagy jézusét. Igazán érdemes elgondolkodnod azon, amit reboot testvérünk mondott. Hogy melyik evangéliumban hiszel? Ma pont ezzel foglalkoztam. Ha addig ki nem fejtik neked, akkor majd ha hazaértem leirom neked, hogy mi a különbség jóhir és jóhir között.

karecsi 2012.04.24. 13:00:55

@reboot: hogy minden igaz kereszténynek apostolkodnia kell azt a Máté 28:19,20 as versei világosan megmondják és ezt maga Jézus mondja és ha elismeritek hogy az utolsó napokban élünk akkor a Máté 24:14 es versek melyik vallásra illik rá.És hogy Jézus a mindenható Isten volna kösz de ezt az egyet soha nem fogom bevenni mert ha még igaz volna sem mert a Biblia szerint nem az köszönöm de nekem nem kell misztérium isten. Hiszen azt mondtad hogy a legegyszerűbb ember is megérti Bibliát.

karecsi 2012.04.24. 13:05:59

@Johnny Joker: és semmi újat nem tudsz ajánlani mert mindent elolvastam sőt le is töltöttem úgy hogy ne gondoljátok hogy agy mosott vagyok csak egyszerűen ne tudok jobbat mint ahogy sefa sem és a bereainak kell igazat adjak hogy minden vallás sátán kezében van.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 13:12:39

@karecsi: ne gondolkodj végletekbe!!!!!!! Türelmesnek kell lenni, és hallgatni arra, amit a szentirásban olvasol. Nem könnyű ugyan megkeresni az igazságot de nem is nehéz. Isten van. Ez biztos. És ez az isten mindent megtesz hogy egymásra találjunk. Legyél türelmes. Sajnos jehova tanúi nem türelmesek. Sem másokkal sem magukkal. Viszont isten az. Legyél te is türelmes magadhoz. Nem egyik pillanatról a másikra fog kialakulni a pontos kép. De ki fog. Arról maga jehova isten fog gondoskodni

reboot (törölt) 2012.04.24. 13:35:42

@karecsi:

látszikhogynemismerszmásegyházakatmertőkis
rendszeresenprédikálnaksőtmindenegyház
felszólítjaarraahíveithogybeszéljeneka
hitükrőldícsérjékazuratnagyonistévedsz
amikoraztgondolodhogycsakjtvesznekrészt
világméretűevangelizálómunkábanarrapersze
nemreagáltálamiketírtammertteistudodhogy
jtmódszereésamithírdetneknemazonosazzal
amitjézustanítottennyierővelamormonokis
igazvallásénemgolyatnemmondtamhogyjézus
amindenhatóistencsakannyitkérdeztemhogy
istennekmondjaejézustabibliadeerreakérdésre
semválaszoltákamásikdogotseménmondtami
szerintabibliátalegegyszerübbemberisképes
megértenisajnosteiscsakbeszélszalevegőbede
érdemivitábalabdábasetudszrugnimertnincs
elégismeretedcsakannyittudszamitarabszolga
tartodbelepréseltazagyadbanemisismereda
keresztényegyházakatamainapigmisszióznak
anemkeresztényországokbanisdeezekrőltenem
sokattudszegyébkéntszerintemagolgota
kereszténygyülekezetjobbmintjtcsakhogyadjak
nekedötletetarrameghogymiértígyírtamneked
jöjjrámagadtólhaolyanokosvagyjaazutolsó
napokamt24megahasonlóhelyekenmégnincsittde
erreaddignemjöszráamígnormálisanelnem
olvasodaztamitjézuskijelentettottsokkal
durvábbdolgokvannakfelsorolvamintamitkihoz
belőlearabszolgatartód1914megegyviccnekis
rosszdehanekedezkellakkorkajáldbe

karecsi 2012.04.24. 13:36:56

@reboot: nem tudom de hozzám a 45 év alatt még egy egyház tagja sem járt hogy ne te bolond mit is mond és tannitt a biblia.

reboot (törölt) 2012.04.24. 13:45:49

@karecsi:

arrólnemisbeszélvehogyjtáltalhírdetett
dolgokmásevangéliumnemazeredetiígyátkozott
akmerteltértekazegyetleneredetihittől
galata1:8)dehateeztakarodhírdetniteddde
tuddmegeznemakrisztusrólszólójóhírennyit
atenagyprédikálókampányodrólaztánarrólis
beszélhetnénkhogyanvesznekbennerészatanúk
egyerőltetettfeladatazegészmagazinterjesztés
beszervezésmagukazúttörőkiscsaklődörögnek
aszolgálatbanavéneksemnagyontörikmagukat
hogyelöljárjanakszintemindenkiúgyállhozzá
mintegykötelezőházalóügynökifeladathozamit
lekelltudnimertezazelváráséneztnemnevezném
dicsőségesistenszolgálatnakdemondomatémaamit
jthírdetnekelevenagyongáz

reboot (törölt) 2012.04.24. 13:47:37

@karecsi:

ez a baj, miért kell neked valaki, aki megmondja hogy mit ír??

olvasd el

jt aztán jól megmondják hogy mit tanít a biblia - kimossák az agyát a népnek, és rabságba döntik

reboot (törölt) 2012.04.24. 13:48:24

@karecsi:

egyébként miért is nem válaszolsz azokra amiket írtam kérdeztem? azért mert ciki??

reboot (törölt) 2012.04.24. 13:49:27

@karecsi:

ha egyet értesz bereabelivel, akkor ok, legyen minden egyház sátáné, de akkor a bibliával is baj van, mert nem ezt tanítja nagyokos

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 14:44:32

@reboot: Azért ne bántsd karecsit, mert nem ismer mindent. Én se sokkal lehetek előrébb nála, legfeljebb többet láttam.@karecsi: hidd el hogy más egyházak is evangelizálnak. Ráadásul sokkal hatékonyabban mint Jehova Tanúi. Főleg ha figyelembe vesszük a ráfordított idő, pénz, energia mennyiségét az eredményekhez képest. Más egyházak sokkal(!!!!) kisebb erőfeszítéssel érnek el nagyobb eredményt

reboot (törölt) 2012.04.24. 15:00:00

@sefatias:

nincs elég türelmem az ilyen személyekhez :)

zavar, hogy a gyülekezetben 1 szót sem mondhat az ember, mert azonnal leverik a veséjét, ha megkérdőjelezi az egyik tanítást, vagy feltesz egy kérdést, hogy akkor ez hogy is volt...

ott semmilyen szinten nem tolerálják azt aki egy picit is más irányba tekintget

itt meg el kell tűrni, olvasni kell azokat a kommenteket, amiből már a gyülekezetben is elege volt az embernek

ez egy kicsit igazságtalan...

de tudom jó célt szolgálhat egyes esetekben, ha türelemmel van kezelve

múltkor már megfogadtam magamnak, hogy nem reagálok az ilyen személyeknek, azt hiszem már csak ki kell viteleznem

mindenkinek így lesz a legjobb :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 15:12:49

@reboot: Nézd! Az a meglátásom, hogy azok közül akik itt illetve jj blogján kommenttelnek, sok tekintetben te vagy az egyik legjobban felkészült, és a szervezet életébe belelátó ember. A kommentjeidre szükség van. Csak türelmesebbnek kellene lenned. Azok akik idenéznek, nem ellenségek. Tudod te is nagyon jól, hogy mennyire nehéz Jehova tanujaként meglátni dolgokat. Értsd meg őket, és szerintem ők is jobban fogják érezni magukat ilyen postokat, hozzászólásokat olvasva.
Szalai A. : Más jézus, más... 51. oldaltól :P

karecsi 2012.04.24. 18:57:13

@reboot: de azt se amit ti akartok kihozni.

reboot (törölt) 2012.04.24. 19:01:25

@karecsi:

majd a többiek reagálnak arra, amit írtál, részemről tárgytalan a dolog, üdv.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 19:03:08

@karecsi: A közhiedelemmel ellentétben a "hitehagyottak" nem szidják, bántják Jehova Tanúit, hanem, komoly bibliatanulmányozást folytatnak, és ennek eredményeit osztják meg az ilyen blogokon. A tanultakat összevetik a gyakorlattal, megnézik, hogy az új ismereteik mennyire vannak összhangban azzal amiben hittek, és így fejlődnek az ismeretben, növekednek a hiben. Nem emberi elképzelésekre alapozzuk a hitünket, hanem a sok csalódás miatt általában nem is bízunk másokban, azaz jóval kritikusabbak vagyunk, ezért szigorúan csak a biblia szavaira hallgatunk. itt van pl. 1914. Te be tudod bizonyítani, hogy jézus 1914 óta uralkodik?

karecsi 2012.04.24. 19:30:48

@sefatias: ezt a végtelenségig lehetne osztani de még hányszor mondjam ez nekem a legelső alkalommal is idegen volt soha senkinek nem is beszéltem erről már mind az 1914es dátumról és ami az úgymond hitehagyottakat illeti nekem csak az nem tetszik hogy a mocskos vizel együtt a gyereket is kiöntötték a mosdó tálból.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 19:33:03

@karecsi: mire gondolsz? mi a gyerek, mi a mocskos víz?

karecsi 2012.04.24. 19:34:36

@sefatias: ara hogy ami jó azt is elvetik

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 19:39:45

@karecsi: 20 éve mikor még kezdő keresztény voltam, nagyon sokat adtam az előadók szavaira. Egyszer az egyik ezt mondta: A legnagyobb hazugság az, ami a legkevésbé tér el az igazságtól. Ez az előadás arról szólt, hogy alaposan nézzük meg miben hiszünk. én hittem is hogy igaza van. Persze a biblia ismeretem egyenlő volt a nullával, de olyan magabiztosan mondta, hogy tudtam: nálunk van az igazság. nincs szentháromság, nincs pokol, nincs lélekhalhatatlansága, jézus már uralkodik, és már csak egy kis idő és itt van armageddon. És rá kellett jönnöm az évek során, hogy az a kis eltérés nálunk is megvan. Aztán mikor erre rájöttem, akkor már láttam, hogy nem is olyan kicsi. Ha nem fogadod el 1914 jelentőségét, akkor már dőlt is az egész rendszer. Az már egy hazugság

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 19:40:16

@karecsi: és ami jó, az a bibliában van. azt nem vetik el!!!!

karecsi 2012.04.24. 19:48:26

@sefatias: igen de a biblia kanonizálásánál is elkel fogadni hogy a sátán szervezete kanonizálta akkor ezzel az erővel azt is el lehet fogadni hogy ez Isten szervezete amilyen olyan. És kérlek azt is mond meg nekem hogy akik itt irnak háromság hivőke ha már azt irtad hogy ami a bibliában van nem vetik el.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 19:54:02

@karecsi: én nem vagyok háromsághívő. vannak akik közel vannak hozzá. de nagyon vigyázni kell ezzel. a bibliát nem sátán szervezete kanonizálta. rosszul értetted amit írtam. ez a cikk nem azt akarja kihozni, hogy az újszövetséget az antikrisztus hozta létre, hanem azt, hogy ha ezt a komoly feladatot Jehova rájuk bízta, akkor nem lehettek az antikrisztus, és nem lehettek a sátán befolyása alatt. A háromsággal ne foglalkozz. soha nem azzal kell foglalkozni, ami konflikzust okoz, hanem azzal, ami megerősít. Én foglalkozok a háromsággal. jobban értem már, mint régen, de elfogadni nem tudom. hagyd ezt a témát.

karecsi 2012.04.24. 20:00:46

@sefatias: nem értem hogy nem voltak a sátán befolyása alatt ha constantin már 325 végleg lepecsételte sátán által.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 20:02:05

@karecsi: hagyd ezt a sátánt.a bibliát Jehovának köszönhetjük szöröstül bőröstül. semmi köze sátánhoz.

Nεω 2012.04.24. 21:41:06

@sefatias:

Na milyen a könyv Sefa? Mármint a Jehova és a szervezet

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.24. 21:42:09

@Τιμόθεος: jó. már végeztem vele. már a más jézusnál tartok

reboot (törölt) 2012.04.25. 14:05:15

@sefatias:

akkor kérjük az élménybeszámolót a könyvről :)

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.04.25. 16:23:09

@sefatias: Ha jól tudom Sz. A. már dolgozik az újabb kiadásán, frissítve néhány részletet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.25. 17:30:26

@reboot: jó volt. hihetetlenül alapos. többször irt olyanról amit én is éreztem, vagy eszembe jutott. De akkor csak átléptem rajta. A háromság melletti érvelés az ami nem emészthető számomra

reboot (törölt) 2012.04.25. 18:53:01

@sefatias:

hm :) én másodszorra elemzem végig a háromsággal kapcsolatos érveit, érdemes több fordításban is megnézni a verseket, meg ha tudod, görögben is, összességében szuper anyag, de nem mindegyik bibliavers állja meg a helyét úgy, ahogy fel van használva

reboot (törölt) 2012.05.04. 12:40:27

@karecsi:

"nincs még egy olyan vallás amelyik pontosabban követné a Biblia utasitásait mint mi"

>>neked tényleg jó kimosták az agyad..., jt nem a bibliát követik, hanem a vezető testületet, embereket<<

reboot (törölt) 2012.05.04. 12:43:49

@karecsi:

"ha ez igaz volna , hogy mindenki úgy imádja istent ahogy akarja akkor nem kel se gyülekezet se felvigyázok se semmi csak mindenki olvassa a Bibliát úgy értelmezi ahogy akarja és jót cselekszik"

>>ki állított ilyet??<<

reboot (törölt) 2012.05.04. 12:49:59

@karecsi:

"hol ir a Biblia papokról,lelkészekről,tiszteletesekről,doktorokról"

>>olvasd el az egyház történetét, és meg fogod érteni, miért úgy vannak a dolgok, ahogy<<

>>az jobb, hogy műveletlen parasztok vénként vezetik jt-t? tisztelet a kivételnek<<

reboot (törölt) 2012.05.04. 12:52:13

@karecsi:

szerinted aki babiloni vallásban van, és őszintén imádja istent megmenekül??

biztos vagy abban, hogy jt nem része a nagy babilonnak??

reboot (törölt) 2012.05.04. 12:55:40

@karecsi:

"mocskos vizel együtt a gyereket is kiöntötték a mosdó tálból"

>>ja, jt vallás pont ezt teszi<<

reboot (törölt) 2012.05.04. 12:56:51

@karecsi:

rá kellene jönnöd, hogy nincs olyan, hogy "isten szervezete" meg "sátán szervezete"

ezt jt egykori vezetője rutherford bíró találta ki...

reboot (törölt) 2012.05.04. 12:59:08

@karecsi:

"constantin már 325 végleg lepecsételte sátán által"

>>hogy te miket tudsz... csak nem ott voltál az ördög mellett??<<

reboot (törölt) 2012.05.04. 15:15:58

kedves blogolók, szerkesztők!

volna egy javaslatom a karecsi, kingdome, sacperkb meg a hasonló személyekkel kapcsolatban

nézzétek vissza a kommentjeiket az adatlapjukon, tudom időigényes, de megéri a fáradtságot

elemi erővel lejön, hogy milyen személyek ők, és mit művelnek itt

kingdome már törölte magát, de az övét anno végigolvastam még mielőtt törölte volna - ezért is írtam neki azokat, amiket

[a miezitt félék remélem nem szaporodnak]

cyrrus 2012.05.04. 22:19:23

@karecsi:

ezt írtad:
... a Biblia nem is igaz mert nem ihletett...

Szerinted van Isten? Ha nincs, akkor nem tom miről beszélgetünk.
Ha van, akkor szerinted az egy örök igaz Isten hagyná, hogy több száz, ezer éven keresztül hamis, nem ihletett írás terjedjen mindenfele?!?! (pl: Noé-özönvíz, Sodoma és Gomora stb...)
Azt akarja h senki se tudja meg mi az igazság???

ezt írtad: a Sátán uralma alatt volt a kereszténység...

Ha egy nem ihletett könyvre épült a kereszténység, akkor azok az emberek nem lehettek keresztények. Ergo a Sátán a nem keresztények felett uralkodott.

Miért? Mert a keresztények Isten uralma alá tartoznak :)

Avagy, ha akkor a nem ihletett Írás követői a nem keresztények felett uralkodott a Sátán, akkor nincsenek is keresztények. Akkor meg miről beszélünk, hisz nincs kereszténység?! :)

karecsi 2012.05.05. 15:57:59

@cyrrus: ha a Biblia szerint vesszük akkor nincs is mert még egy emberrel sem találkoztam aki megfelelne annak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.06. 06:18:26

@karecsi: te Karecsi! Olvasod te a bibliát? Róma 3:23, 5:12 , Jakab 3:2

A Biblia ihletettségét nem az bizonyítja, hogy az emberek tökéletesen megfelelnek annak, hanem teljesen más. Én úgy látom, hogy neked teljesen az alapoknál kellene kezdened. Szóval, ha nem hiszel a Biblia ihletettségében, akkor kár másról is beszélni

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2012.05.07. 14:36:38

@reboot:
-Miért... mit is műveltem:)???...
-És nem is töröltem magam...:)

reboot (törölt) 2012.05.07. 14:59:29

@kingdom:

közbe rájöttem, hogy változtattál a neveden...

jókat halottam rólad másoktól :) beszéljünk inkább erről :)

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2012.05.07. 18:47:15

Most inkább csöndben vagyok :)....figyelek....olvasgatok...
-apropó...tudtok valamilyen korai keresztény művet műveket...a korai keresztények életéről?

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.05.07. 21:23:25

@kingdom: ping-pong-ot kérdezd, ő tud. Írj neki priviben, de szólok én is neki.

metanoia 2012.05.08. 23:45:22

@kingdom:

Van egy sorozat Ókeresztény irók címen, 20 kötet /kék színű/

pl.a 4. kötet Eusebius egyháztörténete

Szent István társulat adta ki a sorozatot.

metanoia 2012.05.08. 23:47:23

@metanoia:

Nekünk egy kivétellel mind megvan.
A 11. kötet hiányzik.

Ha vki tudna segíteni beszerezni nagyon hálásak lennénk.

metanoia 2012.05.09. 00:23:10

@reboot:

Csak nem m..ó volt a korábbi neve?

metanoia 2012.05.09. 00:32:50

@reboot:

Adatlapokon a kommenteket én is szoktam nézni.
Érdekes dolgokra lehet bukkanni.

Pl. Ipotinál a virtuális társkeresésnél igencsak furcsa komment olvasható.

reboot (törölt) 2012.05.09. 08:43:39

@metanoia:

nem hiszem, de kérdezd meg őt :)

reboot (törölt) 2012.05.09. 08:44:24

@metanoia:

nem néztél el valamit? én csak egy ártatlan idézetet találtam tőle

metanoia 2012.05.09. 12:21:30

@reboot:

Priviben átküldtem neked azt az inkriminatív kommentet.

cyrrus 2012.07.09. 15:51:38

Ezt a bibliai idezetet talaltam nemreg:

1.Janos 5:7
Mert harman vannak, akik bizonysagot tesznek a mennyben, az Atya, az Ige es a Szent Lelek: es ez a harom egy. (Karoli ford.)

Erdekes h az UVF-ban nem igy szerepel...a vege nincs benne.

Akkor most mi a helyzet a haromsag-tannal???

reboot (törölt) 2012.07.09. 21:37:07

@cyrrus: Ezt jt-tól sosem fogod megtudni :) szerezz egy jó könyvet, ami ezzel foglalkozik, és vizsgálód meg a benne található részeket, főleg a biblia verseket, több féle fordítás alapján. Jobb, ha a saját szemeddel látod, mi a helyzet. :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.10. 04:42:46

@cyrrus: A I. Ján 5:7 hiányzik a régi 1209-es vatikáni és az Alexandriában lévő Sinai kéziratból, nem található meg egyetlen Görög kéziratban sem amely a XV. század előtt lett írva. Az újkori változatok szinte mind kihagyják pontosan ezt a verset, néhány katolikus változat kivételével. Tehát a szentháromságtant támogató vers nem talahtó meg a Bibliában, hanem utólag adták hozza

cyrrus 2012.07.10. 11:33:14

@sefatias:
es mi a helyzet a Mate 6:9-13. resszel? A Mi Atyank.....vegevel.

cyrrus 2012.07.10. 13:07:42

@sefatias: ja bocs tenyleg nem irtam le...ugyan az, mint az elözö idezettel h az uj vilag forditasban nincs benne a vege.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.10. 15:42:56

@cyrrus: nem csak abban. Egyedül a károliban találtam meg, de magyarázatot sehol. Még utánanézek, csak a könyveim egy kupacon vannak még(nemrég költöztem, és még nincs könyvespolcom) És van egy füzetem azokról a részekről, amik bizonyos bibliákban benne vannak, mig másokban nem

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.08.15. 13:04:14

Azok a "Jehova Tanúi",akik elolvasták figyelmesen ezt a fontos tanulmányt,-és nem lettek dühösek, mert nem csak néznek,hanem kezdenek látni is,-azoknak érdemes elolvasni egy másik tanulányt, Kingdom írását,amely szintén leleplezi azt a tévtanítást,hogy a kereszténység meghalt,és egészen a Nagy Újra-alapító eljöveteléig csak néhány magányos "igazság-kereső" volt igazi keresztény. Akiket az Őrtorony Társulat a hit-elődeiknek nevez,azok ma nem lehetnének még csak kereszteletlen hírnökök sem "Jehova Tanúinál",mert a legtöbben hittek a Szentháromságban,és nem tudták,hogy mi lesz 1914-ben. Igaz: C.T.Russell sem tudta, teljesen mást várt.

Silverman 2013.11.28. 16:48:45

Kedves Sefa!

2Timoteusz 3:16 Nem állítja, hogy a Biblia Isten szava!

"A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre" II.Tim.3:16

Nyilvánvalóan elsősorban azokról az iratokról van szó, amelyeket Timóteus gyerekkora óta tud, illetve tanulmányoz, ez kiderül a szövegkörnyezetből, az előző sor ugyanis:

"És hogy gyermekségedtől fogva tudod a szent írásokat" II.Tim 3:15

Pál azokról az iratokról beszél, amelyek Timóteusnál gyerekkora óta megvoltak. Így tehát Pál nem érthette azt a teljes írás alatt, amit ma a kereszténység, a mai Bibliát, hiszen az újszövetségi rész még nem is létezett. Aki, a mai Bibliákat érti alatta, eleve téved, hiszen itt Pál eleve nem érthette rajta azokat. Ráadásul nincs is kifejtve, mely tekercsekre gondolhatott, csak tippelni lehet, hogy az ószövetségre, de ez is csak feltételezés.

„Az ószövetség akkori kánonját leginkább hivatalossá tévő személy maga Jézus volt, aki egyrészt használta ezt az írást, másrészt azt az elnevezést használta, amit már évszázadokkal korábban kialakítottak a zsidók.”

Azért mert egy számítógép programozó, a számítógépes nyelven beszél a többi programozóval, az nem jelenti azt, hogy egyet ért a számítógépes nyelvezettel, amit használnak, csak kénytelen az ő nyelvükön beszélni, hogy megértsék, mit szeretne. Ettől még nem teszi hivatalossá. Arra is felhívom a figyelmedet, hogy a Jeruzsálemi és babilóniai zsidóság, eltérően punktálta az ószövetséget, és ha tetszik két újszövetségük (Talmudjuk) keletkezett a vallásukban. Tehát maga az Ószövetség sem azonos a zsidóságon belül a pontozásos eltérések miatt, a Szentpétervári kódex (1008) például a babilóniai írástudók által punktált szöveget tartalmazza. folyt köv.

üdv
Silverman Ákos

Silverman 2013.11.29. 00:47:39

A kanonizációnak több oka is volt:
A, - dogmatikai ok: Markion. (róla bővebben később) 140, Róma, Markion tanítása, az hogy el kell vetni az Ószövetséget, ezek kívül az Újszövetség is sokkal rövidebb Markion szerint, például csak Lukács evangéliuma és Pál tíz levele szerepel benne. A sok követője miatt az egyházatyák nyilvánosságra hozták ellenkánonjukat, amelyekből vitába lehetett szállni bárkinek Markion követőivel, és amelyeket egyetemesen elfogadottnak állítottak be.

B,- egyházi ok: a keleti egyházközségekben olyan könyvek terjedtek el és lettek elfogadottak, amelyeket a nyugati egyházatyák szerint nem építőek és tartalmuk kétséges, ezeket terjedését meg akarták fékezni. (nem csupán apokrifek, hanem pszeudoepigráf iratok is).
C, - világi ok: 303-ban Diocletianus keresztényüldözése részeként a kanonikus iratokat be kellett szolgáltatni, és el kellett égetni, a keresztények számára ez Isten tagadása volt, ezért a kevésbé értékes irományokkal próbálták meg becsapni a római hatóságokat, ez szintén elősegítette a kanonizációt, hiszen azok az iratok maradtak meg, amelyek elrejtéséről gondoskodtak, amelyek később kanoniázálásra kerültek. Végül is Konstatin császár adta meg a végső lökést, aki a Római birodalom egységesítésének a lehetőségét látta meg a kereszténységben, amit nem voltak képesek hatalmi eszközökkel kiirtani.

D,- A kanonizálás legfőbb oka az egyházon belüli egység és rend megteremtésének a vágya.
A kánon kialakulásának története azért fontos, mert vizsgálata által nyilvánvalóvá válik, hogy emberek készítették a Bibliákat, és Isten ihlette vagy sugallta, de nem szó szerint az egészet.A kánon szó eredete: A héber qaneh = nád szóból ered. A nádat mérésre is használták (mérőnád), ekkor már a szó mértéket, szabványt, szabályt is jelentett. Az újszövetség is e szerint az értelmezés szerint használja, egy példa: Gal. 6: 16. A 200-as évek végéig Origenész hatására enyhén változik a szó jelentése: a szabály helyett- alapelveket jelent a hit és az élet számára, tehát bővül a jelentéstartalma. Origenésznél már megjelenik konkrétan az Írásokra vonatkoztatva a kifejezés. A 300-as évek végére, Athanasius idejében a jelentéstartalom eléri azt a szintet, amit a mai napig érthetnek alatta: - olyan könyvek listája, amelyeknek isteni tekintélyük van, és ihletés útján keletkeztek. Mitől függött az, hogy kánoni-e egy tekercs? Aktív jelentéstartalmában: akkor kánoni egy tekercs (lista), ha tekintélyesnek elfogadott, mértékadó. Passzív jelentéstartalmában: akkor kánoni egy tekercs (lista), ha megfelel annak a mértéknek, amely meghatározza, hogy egy könyv ihletett-e és ez által van tekintélye. Az aktív és a passzív jelentéstartalom nem mindig esett egybe. A zsinatok hivatalos tekintéllyel azokat a könyveket ruházták fel isteni ihletéssel, amelyeknek már volt tekintélyük és néhány olyat is, amelyeknek kevésbé volt tekintélyük. Az egyik fontos kérdés, hogy ha Isten ihletése nyilvánvaló volt, akkor miért volt szükség szigorú kritériumokat alkotni a „nyilvánvalóságról”?

Sefa mutatott még posztot a témáról, úgyhogy majd megkeresem és oda is füzőnék még néhány szót, az általam már összeállított részekből.

ínagyon 9rülök, hogy foglalkozni lehet ilyen témával is

üdv
Silverman Ákos

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.29. 10:21:40

@Silverman: >>2Timoteusz 3:16 Nem állítja, hogy a Biblia Isten szava!<<

igen ez azóta tisztázódott bennem is.

A többit köszi. A posztjaidat nyugodtan belinkelheted, hogy mások megtalálják, és olvassák
süti beállítások módosítása