"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Bezzeg az én időmben...

2018/07/28. - írta: sefatias

Hol tart már ez a mai világ? Régen minden jobb volt. Az emberek tisztelettudóbbak, erkölcsösebbek voltak. Sokkal kevesebb volt a bűnözés és jobban odafigyeltek egymásra. Ha kellett sokkal jobban összefogtak a bajban, mint a maiak, akik egy lépcsőházban sem ismerik egymást. A hitnek, vallásnak sokkal nagyobb szerepe volt, az Isten jobban benne volt az emberek életében. Hűségesebbek voltak egymáshoz és az alapelvekhez, mint a mai fiatalok, akik már nem tisztelnek se Istent se embert. Régen még a fű is zöldebb, a töltöttkáposzta pedig finomabb volt.

d64ec-1311699472-99r4yl.jpg

Ezek azok a szavak, amiket az embernek fiatal korában a szemére hánynak, hogy aztán ha majd megöregszik, ő is egrecíroztathassa vele az utána következő nemzedéket. De mire megöregszik, elfelejti, hogy fiatal korában ő is hányszor megkapta a "bezzeg az én időmben..." kezdetű mondatokat, és hogy mennyire bosszantotta. Az ember fiatalkori liberalizmusát általában felváltja az idősebbkori konzervativizmus, aminek az a következménye, hogy a saját liberálisan megélt fiatalkorát szeretné konzerválni, és ráhúzni az újabb nemzedékre. Ez a jelenség nemcsak egy nemzedéken belül jelenik meg, hanem akár évszázadokkal korábban élt nemzedékeket idealizálhatnak túl. Ilyenkor a történelmi tényekről lefejtik a negatívumokat és csak olyan tényezőkre hívják fel a figyelmet, amelyet pozitívumnak tartanak.

Például: Az emberek sokkal nagyobb számban jártak templomba, mint most. Ami igaz, de azt nem veszik figyelembe, hogy a legtöbben azért jártak, mert a törvény nyilvános megalázással, veréssel, kopaszra nyírással büntette a misék hanyagolását, illetve a közösség megvetette azokat, akik nem jártak. Így van egy adatunk, ami ugyan igaz, de egyáltalán nem tükrözi a valós helyzetet. Vagy nézzük az erkölcsöt. A konzervatív emberek hajlamosak azt hinni, hogy a mai elferdült világ erkölcstelensége valami liberális fertőzés, mert hogy régen nem voltak házasságtörések, paráznaságok. Ami szintén lehet egy adat, de nem tükrözi a valóságot. A legrégebbi írásos feljegyzések, mint például a Biblia, már évezredek óta tudósítanak arról, hogy a házasságtörés, homoszexualitás, prostitúció mindig is részét alkotta a társadalmi életnek. 

Érdekes, hogy főleg a keresztények hajlamosak túlidealizálni a múltat. A Biblia viszont óva int attól, hogy ezt tegyük:

"Ne mondd: „Miért van az, hogy a régi idők jobbak voltak, mint a mostaniak?” Mert nem vall bölcsességre, ha ilyesmit kérdezel." (Prédikátor 7:10)

Tehát a Prédikátor írója szerint a múltat túlidealizálni a bölcsesség hiányának bizonyítéka. Ugyanis, aki túlidealizálja a múltat, az minden esetben csak azért teszi, mert figyelmen kívül hagy fontos részleteket. Emiatt viszont nem pontosan határozza meg azt a képet, amit a jelennel hasonlít össze. Így elmegy a valóság mellett, hamis képet közöl a múltról, önmagát felmagasztalva, mint aki jobb korból származik, és így jobb is, mint azok, akik utána születtek. És nem utolsó sorban ellentétesen cselekszik azzal, amit a Biblia kér tőle

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr1814146471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belzebubo 2018.07.29. 13:27:04

Nem igazán tudok egyetérteni azzal, hogy az ember fiatalon liberális, idősebb korában konzervativ lesz. (Hagyjuk a kézenfekvő példát: OV nem volt liberális, csak máz volt rajta, és most sem konzervativ, hanem egy elvtelen kleptokrata) Szerintem általában az alapelveit nem változtatja az emberek többsége, sőt sokszor mereven ragaszkodik hozzá, a "megvilágosodás" csak nagyon keveseknél történik és ha nagyon megkapargatjuk, többnyire kiderül, hogy valamilyen közvetlen, vagy közvetett haszon miatt történik. Szent Pál annyira kivétel, hogy azóta is emlegetik. Idősebb korban legfeljebb óvatosabbá válik az ember, jobban kerüli a konfliktusokat, nem nyilvánít (olyan élesen) véleményt

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.07.29. 13:35:51

@Belzebubo: A poszt nem orbán viktorról szól, de szólhatna róla is. Csupán azokról, akik mindig a múlttal példálóznak

6. Ienin 2018.07.29. 15:48:15

Ez hülyeség. Én ezt nem érzem magamon, hogy fiatalon liberális idősen meg konzervatív lennék. Szerintem az emberi tulajdonságok nem változnak. Aki fiatalon szeret szabad lenni, idősen is. Aki fiatalon szociálisan érzékeny, az idősen is. Aki fiatalon konzervagyú( begyepesedett múltimádó), az idősen se lesz az újdonságokra fogékony, az új dolgokat kipróbáló. Ezek emberi tulajdonságok, amik egyrészt a neveltetésből, másrészt született adottságok. Orbánctetű sem változott semmit, aki jó emberismerő, az látta már 1990-ben is, hogy egy begyepesedett agyú, beképzelt, önző féreg, annyi köze volt a liberalizmushoz, mint egy földigilisztának. Ő csak annak mondta magát, de azt láthattuk az elmúlt években is, hogy ő mindig azt ugatja, amit a választói és a környezete elvár tőle úgy nyúlik mint a takony. Legutóbb is pillanatok alatt illiberálisból kereszténnyé ugatta magát, mert az európai néppárt ezt várta ep tőle. Aztán hazajött és folytatta tovább fasiszta ténykedését.

midnightcoder2 2018.07.29. 16:02:39

@Belzebubo: Állítólag Sir Winston Churchill mondott anno még olyat, hogy aki fiatalon nem liberális, annak nincs szíve, aki pedig felnőttként nem konzervatív, annak nincs esze. És nem mondom, hogy nem volt valami igaza.

A topic témájához: egy dolog hogy valami van vagy nincs, és egy másik hogy az adott dolog a médiának köszönhetően normává válik. Ma elég sok olyan erő van a médiában, a politikában ami aktívan rombolja a társadalmat és a trasht teszi mintává. Lásd különféle valóságshowk. Ebben pedig a haszonszerzés mellett aktívan belejátszik némi társadalomménökösködés is.

Belzebubo 2018.07.29. 16:50:13

@midnightcoder2: Az öreg is elég nagy köpönyegforgató és hatalommániás volt. Ha nincs véletlenül az a kis affér a németekkel, ma már senki nem emlékezne rá. Sefastias: én is zárójelbe tettem. Egyébként magamról tudom, az idő megszépíti a múltat, a fiatalkorára a nagy többség szívesen emlékszik, neki az a norma. Még a katonásemlékek is megszépültek, pedig anno utáltam minden percét

midnightcoder2 2018.07.29. 16:52:24

@Belzebubo: Ha nincs az a kis affér a németekkel és az zsidókkal, Hitlerre sem emlékezne senki.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.07.29. 19:13:06

@6. Ienin: Ebben az esetben érdemes odafigyelni a megfogalmazásra. Nem a liberalizmusról, mint eszméről van szó, hanem az ember SAJÁT fiatalkori liberalizmusáról. Ami azt jelenti, hogy az ember fiatalon sokkal liberálisabb, mint a vele egy időben élő idősebbek. Aztán mikor visszagondol a fiatalkorára, akkor "a történelmi tényekről lefejtik a negatívumokat és csak olyan tényezőkre hívják fel a figyelmet, amelyet pozitívumnak tartanak." És utána ez alapján ítéli meg a saját időskorában élő fiatalokat, aki épp a saját liberalizmusukat élik

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2018.07.29. 20:35:18

de akkor mire vonatkozik az amit jézus is mondott hogy az utolsó időkben gonoszabbak lesznek az emberek?

pl szodoma és gomora is azért kapták az ítéletet, mert egyre gonoszabbak lettek. tehát ott abban a helyzetben igaz volt, hogy az előző generáció jobb volt.

vagy ott az özönvíz ügye...

Belzebubo 2018.07.29. 20:41:46

Szerintem ez már nagyon belemagyarázós. Nem mint eszme, hanem a SAJÁT fiatalkori liberalizmusom? Ha nem mint eszme, akkor legfeljebb annyi, hogy fiatalon bevállalósabb voltam, mint most. Én a 68-as években voltam fiatal, azok az eszmék hatottak rám, és úgy is maradtam. Úgyhogy ezek a mostani fiatalok .... áhhh, hol vannak, az akkoriakhoz képest ....... :-))))))))))))

6. Ienin 2018.07.29. 21:24:48

@sefatias: Én 60 éves vagyok, de pillanatok alatt elsajátítom az új dolgokat. Mindig előre tekintek elmúlt eszmékkel nem foglalkozom. A kereszténység is egy elavult dolog. Abban az időben volt szükség rá amikor az emberek még éheztek, szenvedtek, és kellett valami ami reményt adott nekik. A görög, egyiptomi vagy római istenek is mentek a levesbe, ugy a kereszténység, iszlám és buddhizmus is eltűnik a süllyesztőben. Csak egy múló rosszullét lesz a vallás. A történelem bebizonyította már ezerszer, hogy ami ma még elfogadott, a jövőben megváltozik, eltűnik. Tehát a múlttal nem nagyon érdemes foglalkozni, mert az folyamatosan változik. 1956 gyerekkoromban még ellenforradalom volt, most meg már forradalom. Mindig ahogy éppen az uralkodó férgek gondolják. A vallás és a politika csak egy átverés, arra szolgál hogy bizonyos kapzsi tetű emberek uralkodjanak a hiszékeny buták felett. Természetesen mindegyik vallásban vannak pozitív dolgok( ne lopj, ne hazudj, na csalj satöbbi) de ezeknek az elveknek a betartásához nem kell semmilyen valláshoz tartozni, elég ha a magam erkölcsi megfontolásaiból betartom azokat.

6. Ienin 2018.07.29. 21:33:12

@Belzebubo: Nem tudom én a fiatalokra mindig felnéztem. Irigylem őket, hogy láthatják azt mi lesz a jövőben, amikor én már nem élek. Egy fiatal sokkal jobban alkalmazkodik, tanul, mert az én és a szüleim tapasztalataimat is beépíti a saját gondolkodásába, plusz hozzárakja a sajátjait. Gyorsabban fog az agya. Igaz nem olyan tapasztalt, de nagyon gyorsan megtanulja amit kell és átveszi a pozitív dolgokat. Legalábbis az én gyerekeimnél, unokáimnál így volt, másról nem tudok nyilatkozni. Minden ember más.

Discipline 2018.07.31. 10:34:30

@sefatias:
Na, akkor jövök a szokásos, egyensúlyt helyrebillentő beszólásommal: ne felejtsük el megnézni az érem másik oldalát! Van ugyanis egy ugyanilyen veszélyes, de ellentétes előjelű gondolkodási csapda, amit Szabados Ádám nemrég közölt posztjában kronológiai sznobizmusnak nevez. Ez azt jelenti, hogy a saját korunkat kitüntetettnek érezzük, azt gondoljuk, hogy az előző korok minden szempontból rosszabbak voltak a mainál. És így "önmagunkat felmagasztalva", hogy mi már egy jobb korban élünk, a felsőbbrendű helyzetünkből vezetjük le az erkölcsi döntéseink helyességét.

Az oké, hogy ne idealizáljuk a múltat, de ne is démonizáljuk!

"A konzervatív emberek hajlamosak azt hinni, hogy a mai elferdült világ erkölcstelensége valami liberális fertőzés, mert hogy régen nem voltak házasságtörések, paráznaságok."
(Ez kicsit úgy hangzik, mintha azt mondanám, hogy a baloldali emberek hajlamosak emberek százmillióit kiirtani a céljaik érdekében - de én ilyet nem mondok :-P )
Én ismerek konzervatív embereket, de egyik sem gondolja ezt. Így legfeljebb a nagyon zárt, szektás gondolkodású vallási közösségek tagjai vélekednek. De hát ne ők legyenek már a konzervativizmus meghatározó gondolkodóiként beállítva!

Legyen már szabad a szexuális forradalmat, az erkölcsi relativizmust vagy a gender-elméleteket bírálni, és ne az legyen már a válasz, hogy hát a múltban is megvoltak az ezek hatásának tulajdonított jelenségek. Mert értelmes ember nem is állít olyat, hogy a múltban nem voltak ilyen jelenségek. Csak azt, hogy a múltban más volt az ilyen jelenségek megítélése. És hogy ezek megítélésének megváltozása nem feltétlenül jó és szükségszerű dolog. Ez még messze nem a múlt idealizálása...
süti beállítások módosítása