"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Az elképesztő gőg egy példája

2014/02/27. - írta: sefatias

Már régen csináltam ilyet, de szeretnék meghívni mindenkit egy Őrtorony tanulmányozásra. Ebben a posztban két Őrtorony főcikk gondolatát fogjuk megvizsgálni:

 

"A FÉLREVEZETÉS, megtévesztés és csalás mindennapos a mai világban. Ez nem

meglepő, ugyanis a Biblia egyértelműen kijelenti, hogy ennek a világnak az ura, vagyis

Sátán, az Ördög a megtévesztés mestere (1Tim 2:14; 1Ján 5:19). Ahogy közeledik

e gonosz világnak a vége, Sátán egyre dühösebb, mert „tudja, hogy rövid ideje van”

(Jel 12:12). Ezért számíthatunk rá, hogy akik a befolyása alatt állnak, még nagyobb

elszántsággal igyekeznek majd félrevezetni másokat, különösen Jehova szolgáit.

 A médiában időnként félrevezető állításokat és nyílt hazugságokat közölnek Jehova

szolgáiról és a hitnézeteikről. Az újságok szalagcímei, a tévéműsorok és weboldalak

gyakran felkavaró hazugságokat terjesztenek róluk, melyeket sokan könnyelműen

elhisznek."

Ebből a cikkből kiderül, hogy a társulat tisztában van azzal, hogy sok újság foglalkozik az egyház piszkos ügyeivel. Egyrészt helyi botrányokkal, másrészt pedig az olyan világszerte ismertté váló ügyekkel, mint A Conti ügy, amelyben több millió dolláros kártérítést kell majd fizetnie a társulatnak egy pedofil ügyben. Sajnálatukra az újságok főszerkesztőit nem tudják irányítani abban, hogy mit adjanak ki, de az Őrtorony olvasóit tudják befolyásolni egyrészt abban, hogy mit olvassanak, másrészt abban, hogy az olvasottakból mit fogadjanak el. Ez a cikk egyértelműen figyelmezteti az Őrtorony olvasóit, hogy Jehova szervezetéről félrevezető állításokat, és nyílt hazugságokat lehet olvasni a médiában. Ezek a cikkek felkavaróak lehetnek, és sajnos mindig vannak akik ezt könnyelműen elhiszik.

Ami érdekes ebben, hogy a cikk nem tér ki semmilyen részletre, nem cáfol, nem magyaráz meg olyan ügyeket, amelyekkel a média Jehova Tanúit illetően foglalkozott.Mivel Jehova Tanúi meg vannak győzetve arról, hogy szervezetük tiszta, szent és sérthetetlen, mivel maga Krisztus felvigyázza, ezért semmi olyat nem hajlandóak elhinni, ami ezt cáfolná. Ez nagyon jól látszik például az én blogomon leírt történetekkel kapcsolatban is. Sokan akik hűségesek a szervezethez, bár olvassák a blogomat, mégis gyakran kétségbe vonják a történetek hitelességét. Az egyetlen okuk erre az, hogy szerintük Ilyenek nem történhetnek Jehova szervezetében, és ezért nem is lehetnek igazak. Az sem hatja meg őket, hogy ezeknek a történeteknek én magam voltam a szereplője, tanúja. Persze ettől még ferdíthetek rajta, de az igazság az, hogy a történetek több szereplője is olvassa a blogomat, akik igazolhatják a hitelességét. De sok esetben ez sem elég, mert ahogy a fenti Őrtorony cikk is írja, számukra elég bizonyíték az, hogy maga a társulat hazugságnak tekint MINDEN róluk szóló negatív médiahírt.

Ezzel szemben más vallásokkal kapcsolatban ezt írja az őrtorony egy másik cikkben:

„Nagy Babilon, a hamis vallás világbirodalma meg fogja kapni méltó büntetését. A népek, tömegek, nemzetek és nyelvek nem tudnak majd segíteni rajta. Már most is látni, hogy közeleg a megsemmisülése (Jel 16:12; 17:15–18; 18:7, 8, 21). Például a médiában egyre többször éri bírálat a vallást és a vallási vezetőket, ami mutatja, hogy gyengül Nagy Babilon támogatottsága. Ennek ellenére a vezetői nem érzik magukat veszélyben. De milyen rosszul gondolják! Miután elhangzik a bejelentés, hogy „béke és biztonság!”, Sátán világának politikai elemei hirtelen a hamis vallás ellen fordulnak, és elpusztítják. Örökre meg fog semmisülni. Kétségkívül megéri türelmesen várni ezekre a nagy horderejű eseményekre" (Jel 18:8, 10).” 2013 Nov. 15.-i Őrt 13. old, 14-es bek.

Tehát minden Jehova Tanúiról és a szervezetükről szóló médiában megjelent bírálat nyílt hazugság, vagy félrevezető állítás, de más vallásokról csakis az igazságot írják, és leleplezik aljas tetteiket. De még ez sem ébreszti fel a vezetőiket. Micsoda nagyképű és gonosz állítás. Eszükbe sem jut, hogy ismét önmaguknak rúgtak gólt, önmagukat ítélték el! Hiszen a Jehova Tanúiról szóló cikkek valóságos vádakat fogalmaznak meg, amire a legnagyobb bizonyíték az, hogy a társulat nem védekezik, nem kér kiigazítást. Az egyetlen lehetősége az, hogy megpróbálja elhitetni Jehova Tanúival, hogy amit olvasnak az rágalom, melyet a nagy rágalmazó Sátán az Ördög fundált ki, hogy némelyeket elhitessen. Aki pedig hisz a médiában olvasható cikkeknek az gyenge, és illojális

Pedig valójában önmagukról mondtak ítéletet, Helytelen vezetési politikájuk, hamis tanításaik, a juhokkal való nemtörődöm bánásmód, a nyáj félrevezetése mind olyan vád, amelyhez feltehetően Istennek is lesz egy két szava.

Címkék: társulat
28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr555834785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.02.27. 11:02:05

Jól összefoglaltad a kettős mércét, ami jellemzi a JTs gondolkodást. Bár azt kell mondjam, hogy ez a gond a társulaté, amivel ugye mi egyénileg nem nagyon tudunk mit kezdeni, mert rajtunk kívül van. Azonban azt felmérhetjük, hogy RÁNK személy szerint mi módon hatott ez a légkör, amiben esetleg évtízedeket töltöttünk el.
Sajnos nem csupán a JT csoportra jellemző az a gondolkodás, hogy magukat a "megmentettek" vagy "jók" közé sorolják, az összes Isten áldásával kapcsolatos írásszöveget magukra értelmezik, míg az átkokat azokra, akik nem osztják a hitnézeteiket. Ez csakis személyiségtorzuláshoz vezethet és semmi máshoz.

Ezért sem hiszek abban, hogy valakiket kívülről valamilyen kampánnyal vagy misszióval meg lehetne vagy egyáltalán meg kéne győzni arról, hogy ők rossz helyen vannak a csoporton belül. Mindenki ott van jó helyen, ahol éppen van. "Mivel Jehova Tanúi meg vannak győzetve arról, hogy szervezetük tiszta, szent és sérthetetlen, mivel maga Krisztus felvigyázza, ezért semmi olyat nem hajlandóak elhinni, ami ezt cáfolná." Ha valaki erről megvan győződve, mert ő maga is ezt tapasztalja, akkor mi baja lehet ebből a meggyőződésből? Ha valaki úgy van meggyőződve, hogy ő maga ezt NEM tapasztalja, de magára erőlteti a "hitet", akkor az az ő baja, amivel neki kell kezdenie valamit valamikor, mégpedig akkor, ha saját belső indíttatásából elkezd kutatni az információk után. Sok esetben ez akkor következik be, amikor ő maga is esetleg átélt egy ilyen "hihetetlen" történetet, mert akkor már nem fogja azt mondani, hoyg ez "nem történhet meg a szervezetben". Akkor már könnyebben el fogja tudni hinni a történetek valódiságát, de ez még mindig nem feltétlenül fog tartós segítségnek bizonyulni.

Léteznek persze olyanok is, akik maguk is látják vagy érzékelik, hogy nem annyira "tiszta és sérthetetlen" a gyülekezet. Azért tegyük hozzá, hogy ezt azért lehet érzékelni valamilyen fokon, anélkül, hogy bárki bármi rosszat is mondana a szervezetről vagy a tagokról. Ebben az esetben azonban nem lehet megint félrevezetésről beszélni a szó szoros értelmében, hiszen mindenkinek lehetősége van arra, hogy eldöntse, hogy mit kezd ezzel az információval. A nehézséget nem a döntési lehetetlenségben vagy a szabad akarat korlátozásában látom, hanem inkább abban, ha valaki megkisérel élni ezzel a jogával, akkor kerülhet hátrányba. Maga a vallásszervezet tiporja lábbal az emberi jogokat, melyekért - ha saját magáról van szó - oly nagyon hangsúlyoz.

Egyébként jól látod, hogy a kritikából megint "csak" a konkrétumok hiáyoznak. (melyik hír/tévéműsor/média melyik része nem igaz, ezért és ezért...)

2014.02.27. 11:12:19

Bocsi, lemaradt az első cikknek a hivatkozása:
2013. 12/15, 6. oldal, 1,2 bekezdések... :-P

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.02.27. 11:30:42

@karalabe4: Az igazság az, hogy nem én találtam ezeket az ellentmondásokat, mivel már régóta nem olvasom az Őrtornyot @ex.hmcs-s: kolléga volt aki felhívta a két cikk közötti ellentmondásra a figyelmemet.
Bár a kommented jelentős részével egyetértek, de én úgy gondolom, hogy egy kis "rásegítéssel" be lehet indítani a kritikai gondolkodást a társulattal szemben. De ez legyen az én véleményem a tied meg legyen a sajátod. Azzal is tökéletesen egyetértek, hogy ez a fajta gondolodásmód nemcsak Jehova Tanúira jellemző. Erről írtam az "elitizmusról" szóló posztomban

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.02.27. 11:46:33

@sefatias:
Igen, valóban rá lehet segíteni azoknál, akiknél már elindult a folyamat. Ahogyan a kiscsirke fejlődik a tojásban, és egyre erősödik, önmagától is képesnek kell lennie a tojáshéj áttörésére, hiszen enélkül életképtelen lenne a kinti "gonosz" világban. A missziózás alatt azt értem, mikor valaki kívülről erőszakkal széttöri a tojáshéjat, elpusztítva ezzel annak lakóját is.

Természetesen nem gond, ha megosztunk tapasztalatokat, vagy leírjuk a véleményünket, de azt is tiszteletben kell tartani, ha valakit ez nem érdekel, és jól érzi magát a gyülekezetbe, sőt - ne adj isten - oda akar csatlakozni. Ehhez mindenkinek joga van. Nem lehet - és nem is kell - minden rosszat megelőzni. A megfelelő tájékoztatás elfogadható, de pl ha valakit nem zavar a cikkedben megemlített paradoxon, mert nem lát benne semmi különöset, akkor a lelke rajta, a saját életével mindenki azt kezd, amit akar.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.02.27. 11:47:49

Eszembe jutott még egy gondolat:
" Például a médiában egyre többször éri bírálat a vallást és a vallási vezetőket, ami mutatja, hogy gyengül Nagy Babilon támogatottsága."

Nekem úgy tűnik, hogy a társulat támogatottsága is gyengül.

-kevesebb adomány
-kisebb növekedés
-csökkenő kiadott oldalszám
-fiókhivatalok összevonása, megszüntetése
-az ikonikus főhivatal eladása
-az összejövetelek látogatottságának csökkenése
-az elkülönülések, kiközösítések számának növekedése
-tanú gyermekek nem megkeresztelkedése
-stb

Mi ez ha nem a támogatottság csökkenése?

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.02.27. 12:15:49

@sefatias:
Amit a társulat irodalmából meg lehet tanulni, az a projektálás (bővebben itt: eletazortoronyutan.blogspot.hu/2012/02/projekciorol.html).
Ez nem más, mint a saját tudattalan problémáink kivetítése valaki másra, amit aztán úgy állítunk be, mintha az a másiké (és csakis az övé) lenne. Amikor pl a médiában fellelhető egyházi bírálatokat úgy értékelik ki, hogy csökken a támogatottságuk, ergó hamis tanítók, akkor igazából a maguk problémáiról beszélnek. Csak az önismeret hiányába másokra vetítik ezt ki. Honnan lehet tudni, hogy ez nem egy meglátás vagy egészséges kritika részükről? Pl onnan, hogy először is nem támasztják alá adatokkal. A szekularizáció (elvallástalanodás) egy meglehetősen általános jelenség, amely a legtöbb egyházat érinti. Így az a kijelentés, hogy "csökken a támogatottság" csak lóg a levegőben.
Másrészt a saját "csökkenésüket" vagy kikozmetikázzák - ahogy erről tudunk a volt bételesektől - vagy más módon értékelik ki (bezárt a bárka, befejeződött a prédikálás stb). Tehát még véletlenül sem lehet olyan elemzést olvasni tőlük, hogy csökkent a létszám ilyen vagy olyan okok miatt, figyelembevéve mind az egyének, mind a gyülekezet vezetői oldaláról történt mulasztásokat.

absztinens 2014.03.01. 22:40:02

@karalabe4: szeretem a liberalizmusodat. az az első lépés a szabadság felé, ha nem csak "B közepet" cserélünk...

unicumi 2014.03.02. 19:25:12

Az Isten szent rabszolgája ott követi el az egyik nagy hibát, hogy saját maguk reklámozzák a nagy ellenségeskedést, próbálják a testvéreket felkészíteni arra, ami már ellenőrizhetetlenül kiszivárog, sőt ömlik.
Mikor még jártam a gyülekezetben és erősen forrt a levesük, nem volt alkalom, hogy egy összejövetelen ne lett volna többször is szó a hitehagyottak veszélyeiről! A tesók meg nem is tudták, miről van szó, mi ez a nagy felhajtás!
Ezek a tudatos bűnös vezetők betartják a tanácsot, hogy legjobb védekezés a támadás! A szerencsétlen tanúk agya csak kattog a tanultak ritmusára és ha ténylegesen találkoznak a veszedelemmel, csak erősíti őket, hogy no lám, erről beszélt nekünk Jehova a figyelmeztetéseiben!
Senki nem is meri az agya helyére beilleszteni azt, hogy a nyavalyás aggastyán pénz imádók a saját bűneiket igyekeznek átruházni másokra, akikre pont nem illik a dolog! A bürge nép pedig csak béget és átkozza a hitehagyott, elméjükben betegeket, akiket a sátán bérenceinek neveznek!
Én hiszek a misszióban, abban, hogy az igazságot nem lehet lenyelni, mert úgyis feltör! Én is még pozícióban osztottam az észt, de a lelkemben nem hittem a tiltás ilyen formájában! Minél inkább tiltanak valamit, annál érdekesebb a dolog! A tiltott gyümölcs jó példa erre.
Minél jobban féltik a nyájat a hamis pásztorok, annál többen merészkednek a tilos területekre! Minél többet vannak itt, annál több impulzus éri őket, amit ha össze mernek vetni a saját tapasztalataikkal, annál nagyobb eséllyel mernek gondolkodni, esetleg lépni, lelépni! Nekem sikerült és a nekem fontosaknak, de az idő talán segít a még bent képmutatóskodóknak is.
Szerencsére vannak őszinték, akikkel tudunk beszélgetni, sőt befogadják a másik véleményt is és kutatnak! Sokan vannak, akik különféle érdekek miatt nem akarnak és nem mernek lepattanni, amit meg is értek, de legalább látnak már sok dolgot!Akkora farizeus csapat az egész, hogy ilyen nincs más a világon! Vannak aranyos, kedves testvérek, akik őszintén teszik a kiadott parancsokat, akiknek nem is lenne jó megismerni a valóságot, mert bele rokkannának, azokat majd az Isten a maguk helyére tesz, de akik tudnak lépni, azokat még segíteni kell!
Hogyan cselekednének, ha nem kapnak figyelmeztetést? Lehetek én is az őrtoronyban és fújhatok riadót, ha látom a tényleges veszélyt!
Tanúk! ÉBREDJETEK!
A kettős mérce Sátántól van, jaaa, meg a vezető testülettől.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.03.03. 09:25:22

@sefatias: Először azt gondoltam, ez a poszt aztán tényleg nem érint, de tévedtem.

Az őrtornyosok viselkedése egy összeomlás előtt pánik. Egyre több hívük szerint nagyon más a valóság, mint a szavak, így a szakadékot valahogy magyarázni kell. Ezért íródnak az efféle cikkek.

Képzelem, Észak-Koreában miket alkothat a sajtó, hogy áthidalja a "Kedves Vezető népünk boldogítója" és az "emberiesség elleni bűnök fő felelőse" kép közötti szakadékot. Persze ott szinte hermetikusan lezárható az éter, nem jutnak be a hírek, nem úgy, mint az őrtorony lakóihoz.

Ennek ellenére úgy érzem, hogy a pozitív gondolkodás a hasonló posztoknál jobbat is lehetővé tenne: az ideák szabad piacán nem szükséges folyton egy gyenge ideát csépelni, hasznosabb felmutatni az értékesebb alternatívát. A jó megoldások önmagukat adják el. Ha van jó alternatívád, tárd fel, és bízz az érdemei hatásában. Ha nincs, akkor keress. Aki keres, talál.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.03.03. 13:46:09

@Vértes László: Én csak arról az alternatíváról tudok írni, ami nekem is van. Erről viszont sokat írtam az elmúlt egy évben. Másrészt igyekeztem az olvasóknak bemutatni más alternatívákat is, amelyeket ugyan nem tettem magamévá de érdemesnek láttam bemutatni.

Te milyen alternatívát mutatnál a kifele kacsintgató tanúknak?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.03.03. 13:48:37

@sefatias: Te milyen alternatívát mutatnál a kifelé kacsintgató észak-koreaiaknak?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.03.03. 13:53:40

@Vértes László: Erre ott vannakl a dél-koreaiak meg a japánok

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.03.03. 13:58:16

@sefatias: Akkor következetes ember vagy, hiszen az őrtornyosoknak sem javasolsz alternatívát.

És is igyekszem következetes maradni, az észak-koreaiaknak azt javasolom, hogy takarítsák el a rezsimet, és aztán csatlakozzanak Dél-Koreához. Amíg erre nincs lehetőség, addig szökjenek bárhová, ahonnan nem küldik őket vissza. Az ex-JT-knek meg azt javaslom, hogy ne takarítsák el a rezsimet, mert az üres egyház definíció szerint el van takarítva. Amíg ez bekövetkezik, addig szökjenek bárhová, ahol befogadják őket, például a legközelebbi templomba.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.03.03. 13:59:54

@Vértes László: Ha esetleg az egyházadra gondoltál, mint egy lehetséges alternatívára, akkor olvasd ezt el: bikbak.uw.hu/

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.03.03. 14:49:57

@sefatias: Melyik konkrét írásra gondoltál?

Egyébként nekem jó bármelyik történelmi egyház mint alternatíva. Egy idő múlva úgyis letisztul, melyik mit tud. Mindegyik nagyságrendekkel jobb, mint a JT vagy a magánzás.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.03.03. 20:11:31

@Vértes László: Mitől történelmi egy egyház? És miért jobb egy történelmi egyháztag, mint egy őszintén hívő magánzó? Te melyik vagy?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.03.04. 10:17:13

@sefatias: A történelmi egyházak mindegyike számos generáción át működőképes maradt, ettől jobb a nem történelmieknél. Kiállta az ideák evolúciós próbáját.

Az őszintén hívő magánzó evolúciós szempontból egy spontán mutáció. Vagy bejön neki, és tábora lesz, vagy egyszerűen kihal. Egy spontán mutáció, amelyik nem szaporodik, azaz nem lesz neki tábora, a változatossággal gyönyörködtet, de a sorsa nem lesz irigylésre méltó. Azaz nem fogja kiállni az ideák evolúciós próbáját.

Az emberi társadalmak elég régóta fennállnak már ahhoz, hogy tudjuk, a sikerhez struktúra kell. Ez nem kötelező, ahogy a siker sem az.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.03.04. 13:42:01

@Vértes László: Hát azért a történelmi egyházaknak kellett némi képmutatás is ahhoz, hogy működőképesek maradjanak. Magyarországon elég jól működött a békepapok rendszere

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.03.04. 14:20:13

@sefatias: Szerinted egy sokáig tartó rossz rendszerrel lehet olyan kompromisszumot kötni, hogy se börtönbe ne kerülj, se az utókor ne vádolhasson engedékenységgel?

Szerintem nem. Bizonyos fokig mindenki engedményeket tett, magánemberként, önálló hívőként is. Ez a rendszert minősíti, nem az áldozatait. Szerintem ez nem felmentés, hanem reális gondolkodás. Ha Amerika lett volna itt, akkor senki sem válik megalkuvóvá, a magyarok meglehetősen egyenes gerincű emberek.

Most kezdünk újra magunkra találni, az érvelésem lényege, hogy szervezett keretben eredményesebben dolgozhatunk, hívőként is.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.03.19. 14:17:23

Nagy itt a csend. Egészség miatt zárva?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.03.19. 19:24:39

@Vértes László: @ORION: Lazulok :) Kivettem pár hét szabit a blogról. Teljes erővel falom Tolsztoj könyveit.

ORION 2014.03.25. 17:26:02

@sefatias: Nekem Tolsztoj tól csak a HÁBORU ÉS BÉKE van meg 4 kötetben .Nem olvastam el sosem pedig kötelező olvasmány volt a suliban.
süti beállítások módosítása