"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Kereszténység! Hol keresselek?

2013/12/24. - írta: sefatias

Napok óta kavarognak bennem a gondolatok. Össze vissza csaponganak bennem anélkül, hogy szokásukhoz híven összeállnának egy rendezett formába, hogy leírhassam őket. Ahhoz szoktam hozzá az elmúlt két évben, hogy a gondolataim napról napra rendezettebben keresik a helyüket, míg végül leírva őket, egy posztban válnak konkréttá. De ez elmúlt hetekben ez kissé másképp van.  Úgy érzem, valami vihar van idebenn, mintha küzdene egymással bennem valami, és ez a küzdelem gátolja meg a gondolataimat abban, hogy rendszereződjenek. Valami lehet, hogy változni fog.

Nem az Istenhitem. Érdekes módon ma már Isten létezésében teljesen bízva tudok vitatkozni azokkal, akik Isten létezése mellett érvelnek, mindenféle bizonyítékokra hivatkozva. De nekem nincsen szükségem látható konkrét bizonyítékokra ahhoz, hogy higgyek Istenben. Erről már sokszor írtam ezen a blogon.

De nem is a Bibliába, mint Isten Szavába vetett bizalmam fog változni. Pedig ma már tele van a fejem azokkal a komoly kérdésekkel, amelyek a Biblia „tökéletességét” vonják kétségbe. Az egymást hamis prófétának tartó, de ezt keresztényi szeretetbe burkolt, egymás iránt érzett intellektuális tiszteletből, csak halványfinoman, mézesmázosan megfogalmazó egyházak, egymásnak homlokegyenest ellentmondó, de mindig szilárdan a Bibliára alapozott tanításai megtanították nekem, hogy vagy a Biblia egy nagy nulla, vagy pedig a teológia.

 Érdekes, hogy a Biblia olvasása közben sosincs problémám. Ha azt olvasom, akkor minden rendben van, minden a helyén van. Ám ha elkezdek olvasni egy könyvet, amely egy konkrét teológiai vonalat erőltet, vagy egy markáns teológiai nézettel rendelkező emberrel beszélgetek, akkor mindig valami nyugtalanság fog el. Az interneten ugrálok egyik keresztény blogról a másikra, vagy keresztény fórumokra. Olvasom az írásaikat, kommentjeiket és rengeteget tanulok belőlük. De vajon ez elég? Nekem úgy tűnik, hogy a kereszténység ma már nem más, mint erőszakosan elméleti síkon tartott tudományág, amelynek megvannak a maga szakértői, akik számítógépeken irányítják mások hitét, vagy pedig heti egy istentiszteleten szórják a szavakat. Persze lehet ez ellen érvelni dél-Amerikával, meg Indiával, meg Afrikával, hogy micsoda ébredések vannak ott, és, hogy hányan térnek meg. De ez számomra nem több egy „éhes vagy? Fázol? Menj, melegedj meg és egyél valamit”-nál. Sajnálom, és őszintén bocsánatot kérek mindenkitől, de én most, itt Magyarországon élek, és itt szeretnék keresztény lenni.

És mit látok itt? A Krisztus emberek iránt érzett szeretetét prédikáló egyházak hiányát. Milyen hatással vannak az egyházak arra a közösségre, falura, városra, amelyben szolgálnak? Mit köszönhet egy lakóközösség az egyházaknak? Néha az az érzésem, hogy egy felújított templom látványánál nem többet. Ha jobban belegondolok, akkor úgy tűnik nekem, hogy egy állampolgár a saját lakóhelyén csupán a hozzá havonta bekopogó Jehova tanújával találkozik, és az jelenti számára az egyetlen idegesítő kapcsolatot a helyi vallásos közösségekkel.

A napokban elgondolkodtam azon, hogy ebben a városban milyen vallásos tevékenység hívja fel a figyelmet Krisztus szeretetére? Sokat tűnődtem ezen, de a téglagyárak, kőművesek, és üvegesek munkáján kívül nem jutott eszembe semmi. Ugyanis ők építettek egy templomot, imaházat, amely némán tanúskodik arról, hogy itt vannak vallásos emberek. Aztán ennyi. Közben meg a keresztény könyvesboltok polcai roskadoznak a híresebbnél híresebb keresztény írók könyveitől, melyek jól fogynak, az internet tele van keresztény blogokkal, fórumokkal, ahol kemény vitákat folytatnak a helyes teológiáról. Mintha ma kereszténynek lenni azt jelentené, hogy olvass, tanulj és vitatkozz más keresztényekkel, akiknek akár keményen odamondva, akár szelíden, de a kereszténységét is vond kétségbe, ha nem ért veled egyet.

Szóval valami zavar van a fejemben. Persze ez nem is csoda, hiszen az van benne, mióta az eszemet tudom. Vagy Istennel van gond, vagy a Bibliával, vagy a kereszténységgel, vagy velem.

Szent Ágoston, Vallomások című könyvét olvasom most. Találtam benne egy érdekes részt. Bemásolom ide:

„Uram, igazság Istene, tetszik-e neked az ember, ha ezekben a tudományokban otthonos? Hiszen boldogtalan az ember, ha mindezt tudja, de nem ismer téged. És viszont boldog a másik, ha téged ismer, bár nem tud semmit ezekből. Ha pedig valaki megismert téged, mint e tudományokat, nem miattuk válik boldogabbá, hanem csupán miattad boldog, mert rád talált, és mint Istenét dicsőít, hálát mond neked, és nem üresedik meg gondolataiban.

Derekabb ember, aki tudja, hogy van gyümölcsfája és a használatáért hálát ad neked, habár sejtelme sincsen, hány rőf magas ez a fa, vagy terebélye mennyire terjedezik, mondom derekabb, semmint a másik, aki megméri a fát, összeszámolja gallyait, ágait, de nem övé a fa, sem a teremtőjét nem ismeri  és nem szereti. Így vagyunk a hívő emberrel is. Övé a világ minden gazdagsága.  Mintha nem volna semmije, mégis mindene van, mert beléd kapaszkodik, kinek szolgálnak mindenek, bár talán még a Göncöl útjáról sincsen tudomása. Balga dolog volna kételkednünk, hogy jobb az ilyen ember, semmint az egek fölméricskélője, a csillagok megszámlálgatója, az elemek szétlatolgatója, aki azonban elhanyagol téged, „ki mindent mérték, szám és súly szerint rendeztél”. (V. könyv, lV. fejezet)

Szóval ki az igazi keresztény? Ágoston szerint az az igazán boldog keresztény ember, aki ismeri Istent.  És ki ismeri Istent? Az, aki krisztusi önfeláldozásban, mások megsegítésében, szolgálatában éli az életét. Aki enni ad az éhezőnek, inni a szomjazónak. Aki vendégül látja az idegent és ruhát ad a meztelennek. Aki meglátogatja a beteget, és a bűne miatt bezárt embert. (Máté 25: 31-46) Lehet, hogy a legalapvetőbb tudásnak híján van, mint pl. a Göncöl helye az égen, sejtelme sincsen, hány rőf magas a fája, vagy terebélye mennyire terjedezik, de ismeri istenét, és hálás neki azért, hogy egyáltalán van fája. A háláját pedig Mestere utánzásával fejezi ki.

És bár hallottam ilyenekről, látni nem sokat van lehetőségem. Viszont olyannal, „aki az egek fölméricskélője, a csillagok megszámlálgatója, az elemek szétlatolgatója”, teli van a padlás. A teológia tudományának művelői, akik számomra teljesen ismeretlen szavakkal írják le, hogy miben hisznek, akik vérre menő vitákat folytatnak arról, hogy hány gallya, ága van isten fájának, akik fölmérik, megszámolgatják, szétlatolgatják az „egeket”, és akikhez néha én is szeretnék hasonlítani, vajon milyen mértékben vesznek részt a Máté 25. fejezetében juhokként azonosító cselekedetekben?

Ott hagytam abba a magamról szóló írást, hogy valami változni fog bennem. Valaminek változnia kell, mert óriási hiányát érzem valaminek. A kereszténységhez való hozzáállásom már változott. Az elmúlt hónapokban írt posztjaim éles kritikával illették a kereszténységet. Ezért én kaptam hideget is, meleget is. Sokan bátorítottak, sokan pedig kizártak a kereszténységből. Érdekes, hogy általában privátban, és nem az aktuális posztnál. Nem mintha számítana a véleményük. Bár valószínűleg úgy érzik, hogy Isten szelleme vezeti őket velem kapcsolatban.

Ma van a szenteste. A szeretet ünnepe. A televizió tele van ingyen ételek osztogatásáról szóló hírekkel. De miért csak ilyenkor? És vajon milyen kapcsolat van a szeretet ünnepe, és az ilyenkor látványosan megszaporodó öngyilkosságok között? Hm....

 

 

147 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr215707710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szus 2013.12.25. 08:07:34

Mióta itt olvasgatok minduntalan csak egy gondolat jön elém: Sefatiassal egyszer közös nevezőn leszek. Mármint ő ér oda,ahol én ücsörgök.Áldott,békés ünnepeket!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.25. 09:30:15

@szus: :) Szia! Üdv a blogon! Akkor egy kicsit írhatnál arról a "helyről" ahol ücsörögsz, hogy tudjam, hogy merre tartok

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.12.25. 10:22:44

A város tele van kereszténységgel, szeretettel, jótékonysággal, törődéssel. Tegnapelőtt a Bazilikánál jártam, ott is megtapasztaltam. Látogass el arra, ha teheted.

Magánterületi tapasztalatom is van. Három napja egy kollégám e-mailt küldött, hogy sürgős adománygyűjtést tart, másnap délutánig vár cipőt, ruhát és egyebet egy kilencgyerekes család hét gyerekének, akik közül mind a hét intézetben van. Másnap délután készült bevinni nekik az adományt. Rövidesen egy újabb e-mailben köszönte meg a minden képzeletet felülmúló mennyiségű adományt, és kérte, hogy erre az üzenetre már ne küldjenek többet, és ne továbbítsák senkinek, mert kezelhetetlen mennyiség gyűlt fél nap alatt.

Jézus tanítása köztünk él, és jól van. Áldott Karácsonyt!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.25. 10:25:34

@Vértes László: Tudod nagyszerű, hogy egy kétmilliós városban tudtál egy ilyen tapasztalatot szerezni. Én nem azt állítottam, hogy nincs ilyen egyáltalán, hanem azt, hogy alig van.

bjanek 2013.12.25. 11:25:18

@szus: @sefatias:
én pedig úgy látom, h nem ücsörgés felé visz sefa útja :D
minthogy Krisztus követése nem ebből áll

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.12.25. 16:48:16

@sefatias: "Tudod nagyszerű, hogy egy kétmilliós városban tudtál egy ilyen tapasztalatot szerezni."

Ezek csak példák voltak, azt gondolom, hogy aki keres, talál. Nem osztom a keresztényekkel kapcsolatos morgolódásaidat, Jézus tanítását élik, legalábbis jobban, mint a nem keresztények.

aracs 2013.12.25. 16:56:53

@Vértes László: Igazad van, nekem is vannak jó tapasztalataim. Él a kereszténység és élnek keresztények:)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.25. 17:01:42

@kabóca777: leírnád a tapaszttalataidat? És hogy hogy a városod egyházai miként dolgoznak a közösség jólétéért, és az evangélium hirdetéséért?

sz.zoli25 2013.12.25. 18:29:56

Most már értem mit csináltál itt... :DDD

szus 2013.12.25. 22:16:03

@szus: Nem akarom megbotránkoztatni egy atyámfiát se, bölcsebb lett volna hallgatni.A helyről,ahol "ülök".Pláne azért,mert egyáltalán nem vagyok benne
biztos, hogy nem-e a pokolhoz vezető kikövezett úton vagyok. Eddig egy nagyon egyszerű,simán csak bibliaolvasó, minden tudás mentes
öregasszony voltam. De mióta zombiládám lett, okosabb nem lettem, csak előjött egy csomó kérdés. Most amennyire időm engedi szorgalmasan olvasok mindenhol, fórumokon is, de valahogy úgy érzem itt kapom a leginkább szám íze szerinti válaszokat. Már csak simán azért is szeretek itt olvasni,mert Sefatiastól nem csűr-csavarást kapok rakásra teleszúrt igékkel, hanem általam is megérthető feleleteket.Gondolom van még pár ilyen csodabogár, csak nem egyedül értetlenkedek a 7 milliárd közt. Kívánok további jó bloggolást!

szus 2013.12.25. 22:18:26

Nem magamnak válaszoltam, de a géphez is úgy értek, mint, szóval sehogy, elnézést.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.25. 23:46:10

@szus: megtiszteltetés, hogy így vélekedsz rólam, és a blogomról. Ha nem haragszol, akkor dicséretnek, és ösztönzésnek tekintem a szavaidat. Akommentjeidnek örülök, és komolyankérlek, hogy oszd meg velünknyugodtan a gondolataidat. Ezen a blogonnem kell félni az őszinteségtől. Főleg haaz emberben van tanulási vágy, és nem hiszi magáról, hogy mindent tud. :)

bjanek 2013.12.26. 10:28:29

örülök, h kibuggyant belőled ez a gondolat. nem véletlenül kérdeztem mostanában többször tőled, h mit értesz az alatt, h keresztény, mert én is úgy látom, h ez nem áll össze teljesen.
sztem az okozza a gondot, h világunkban ez is egy megterhelt kifejezéssé vált, mint sok más (szekta, anarchia, kritika, stb).
az ateisták, muszlimok és más nem keresztények egy álszent, beképzelt, erőszakos csoportra gondolnak. a legtöbb magát kereszténynek valló pedig a saját csapatának a tagjait érti alatta.
meg kell látni azonban azt, h ez nem a pontos kép. (amit most leírok az sem lesz az)
ha azt a meghatározást veszem, amit te írtál, miszerint "Krisztus követője", akkor nem igaz egyetlen emberre sem.
ha átfogalmazom "magát Krisztus követőjének valló"-ra, akkor belefér minden, amit a háló összefog, jók is hitványak is.
az másik probléma, h nem egyes embereket értünk alatta, hanem egy csoporttal próbáljuk azonosítani, pedig Jézus azt mondta, h "aki utánam akar jönni..."
persze ott van az ideális eset, h "arról ismeri meg mindenki, h az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok" - mivel a mindenkibe elvileg beletartozok (bár az már megint a matek és a halmazelmélet felé visz el, h a senki is része-e a mindenkinek... :-P, de ezt inkább hagyjuk ;)
tételezzük fel, h a mindenkinek én is része vagyok és mivel én nem ismerem ezt a csapatot, ahol ez a fajta szeretet megvan, jó esélyt adok neki, h jelenleg nem létezik, v legalábbis vmi mást kell keresni
most egyelőre ennyi, esetleg szóban folytathatjuk

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.26. 10:40:02

@bjanek: Bennem is sok kérdés forog. Sokmindent nem tudok megfogalmazni. Délután kicsacsogjuk magunkat :)

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2013.12.26. 11:45:18

>>" És mit látok itt? A Krisztus emberek iránt érzett szeretetét prédikáló egyházak hiányát. Milyen hatással vannak az egyházak arra a közösségre, falura, városra, amelyben szolgálnak? Mit köszönhet egy lakóközösség az egyházaknak? Néha az az érzésem, hogy egy felújított templom látványánál nem többet."<< (Sefatias)

Nem akarok elbújni a kérdés,és a kritika elől, főleg úgy, hogy aktív, gyülekezeti keresztényként sokszor fogalmaztam-fogalmazok meg kritikát az egyházi jelenségekkel szemben. Biztos, hogy lehet,és kell még világosabban képviselni Krisztus szeretetét a környezetünkben, de vannak jó kezdeményezések is: erről írt Vértes László is.

Nem reklámképpen -nem is szorul arra- de érdemes a keresztény segélyszervezetekre is figyelni,-messze a teljesség nélkül egy linkgyűjtemény: kereszteny.lap.hu/segelyszervezetek_szeretetszolgalatok/25530407

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.26. 11:52:51

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Köszönöm a linkeket. De a kritikám nem azoknak szól akik szerintem fantasztikus módon teszik azt ami a dolguk, hanem a szűk környezetemnek: "A napokban elgondolkodtam azon, hogy ebben a városban milyen vallásos tevékenység hívja fel a figyelmet Krisztus szeretetére? Sokat tűnődtem ezen, de a téglagyárak, kőművesek, és üvegesek munkáján kívül nem jutott eszembe semmi. Ugyanis ők építettek egy templomot, imaházat, amely némán tanúskodik arról, hogy itt vannak vallásos emberek. Aztán ennyi."

Tisztában vagyok azzal, hogy Budapesten, és más nagyobb városokban történnek, keresztényi indítékokkal j tettek. De én nem Budapestben, Pécsben, Debrecenben gondolkodom, hanem Mórban, Oroszlányban, és a környező falvakban. Az elmúlt hetekben, de az elmúlt években sem tapasztaltam semmilyen keresztényi karitatív tevékenységet semelyik egyház részéről, amely felhívta volna a figyelmet a társadalmi problémák megoldásának szükségességére. Inkább azt, hogy mindenki a saját berkein belül, kényelmesen ücsörög a székében.

Amúgy valóban elég komor hangulatú a poszt. Kicsit komorabb hangulatban írtam mint amilyenben most vagyok. De attól még nem változott a véleményem.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.12.26. 14:16:42

Ha szétnézünk szép hazánkban, és látjuk a töméntelen koldust a fővárosban, na meg a sok szegény embert, akiket csak egy kartonlap választ el a hajléktalanságtól, akkor nem hinném, hogy létezik az a "kezelhetetlen mennyiségű adomány", amivel nem lehetne mit kezdeni.
De mégsem ez lenne a módja mások segítésének egy "keresztény" nemzet számára (aminek Magyarország is tekinti magát...).
Vajon nincs az egyháznak szerepe azoknak az embereknek a kifosztásában, akik "jó keresztényként" befizették az adóikat, eljártak templomba, de ha mégsem, akkor is megkeresztelkedtek valamelyik vallásban, és milyen gondoskodásban részesültek?
Már a Második Világháború előtti időben világossá vált az egyházak kudarca, hiszen éppen akkor terjedtek el a szekták (Pl JT-i is), ahova azok az emberek menekültek, akik kiábrándultak a szervezett egyházakból. És mit tettek az egyházak? Mint "hitehagyottakat" immár legálisan üldözték, okoztak mindenféle emberi károkat a "szektásoknak". Vajon a krisztusi szeretet nevében jóvátettek-e ebből az okozott károkból bármennyit is? Vagy úgy gondolják, hogy "letudják" a könyöradományokat karácsony tájékán?

Sajnos, a fenti okok miatt sem, az egyházaknak nincs hitelük az emberek "megsegítésében", hiszen első körben ők járultak hozzá embertömegek nyomorához. Ezért is kerülnek zsákutcába.

Canadien 2013.12.26. 16:50:31

Az elmúlt ötven év alatt azt tapasztaltam, hogy a vallások nem igen nyújtanak segítséget a rászorulóknak.
Igaz én csak kisvárosi, és falusi viszonylatban tudok véleményt, illetve tapasztalatot írni. Az egyházak mindig is a hívek adományaira voltak vannak szorulva, (van amelyik kap állami támogatást, de azt nem fogja a rászorulóknak osztani), ebből tarja fen magát, fedezi a napi kiadásait, pl. egy parókia, vagy egy település papja, vagy lelkésze. Azt is látjuk, hogy szépen halad a lepukkant templomok felújítása, amit uniós pályázaton nyert pénzből fedeznek. De mit kapnak a hívek, rászorulók valójában? Néhány kedves szót az istentiszteleten, buzdítást, hogy tartson ki nyomorúságában, és, hogy érezzék a hívek, hogy mennyire fontosak, egyre több egyház kap hejet a médiában, hogy ne is keljen elmenni a templomba a buzdító szavakért, azt helyben megkaphatja.
Nos mint említettem saját tapasztalatból tudom, hogy a hívek adakozása nélkül, annyi ereje nem lenne némelyik papnak, hogy a buzdító, és köszönő szavakat elmondja a híveknek.
Ezért nehéz sok egyháznak karitatív tevékenységet folytatni, főleg folyamatosan.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.26. 19:45:28

@karalabe4: Sajnos egyet kell, hogy értsek veled. Bár el lehetne választani a múlt hibáit a jelentől, de sajnos nem látok semmilyen erőfeszítést az egyházak részéről arra, hogy a "keresztény" magyarországon az egyházak ellássák a felelőssépgeiket. Az hogy van néhány segélyszervezetük, ami a célcsoportok néhány tagjának valóban segítséget nyújt, ma sem veszek észre konkrét lépéseket az egyházak részéről, hogy a keresztényi alapelvek szerint , vagy azok mentén nyomást gyakaroljanak a társadalom vezetőire, hogy ne a saját zsebüket tömjék, hanem a rászorulókat segítsék

absztinens 2013.12.27. 00:23:51

Szerinted zűrzavar van a gondolataidban, szerintem meg csak tisztul és egyszerűsödik a kép. Sokszor beszélgettünk arról, hogy "az okos testvérekből elég sok van, most már JÓ testvérekre volna inkább igény". A kereszténység "tudományos" megközelítése számomra mindig is annyit ért, mint a képzeletben elfogyasztott vacsora. Veled ellentétben én megspóroltam magamnak a keresztény blogokat, mert tudom, hogy a halálos ágyamon azok az órák nagyon hiányoznának. Csak az számít, hogy ha a "paradicsom" sorompójánál megállít a kérub a pörgő tüzes pallosával és rádreccsent, hogy "Hova, hova Sefa tesó?" Akkor a vízum ellenőrzésnél az legyen a nevünk mellett, hogy szerette Istenét, betartotta a törvényeit és szerette a testvéreit és felebarátait. Ha az is ott lesz, hogy "teológiailag alacsonyan kvalifikált" nem hiszem, hogy kizáró ok lesz. Ha az értékrend fordított, akkor már nem volnék ilyen nyugodt. Ha az eke szarvára tetted a kezed, akkor csak hajrá és ne nézz hátra.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.27. 09:12:10

@absztinens: <<Szerinted zűrzavar van a gondolataidban, szerintem meg csak tisztul és egyszerűsödik a kép. >>

Erre én is gondpétam. Én nem bánom a blogolást, sem a sajátomat, sem a másét. Sokat tanultam belőle

aracs 2013.12.27. 18:56:27

@sefatias: "leírnád a tapaszttalataidat? És hogy hogy a városod egyházai miként dolgoznak a közösség jólétéért, és az evangélium hirdetéséért?"

Nekem szerencsém volt, mert olyan családban nőttem fel, ahol ha délután megérkezett a cigány Gizus néni, Nagymamám leültette az asztalhoz és ha más nem volt, akkor gyorsan készített neki egy paradicsom levest, meg hagymás, szalonnás rántottát.De aki egyszer hozzánk bejött és éhes volt, az éhen nem mehetett el.
Az ünnepek azok csomagolással kezdődtek, ide ezt vigyél oda azt vigyél.
Ezt az örökséget visszük magunkkal mindannyian a magunk módján.Ebben benne van, tüzelő vásárlás, villanyszámla fizetés, egészségügyi biztosítás rendezése egy tíztagú családnak.... Szerintem a legérdekesebb vállalkozás , az egy tehén vásárlása volt egy nyolc leányos családnak. Ebben sok ember benne volt. A katolikus Mária Rádió is sokat segített.
A másik amit örököltem a családból, az a béke. Elmondok egy történetet. Egy irodában egy kissé bonyolult esetet kell elintézni, ami sajnos időigényes.Végül megvan a dolog és azt mondja a hivatalnok, hogy jó volt az ügyféllel lenni, mert valami nyugalom áradt belőle:)
Nálunk az egyházakban van minden. Van olyan, hogy épül a templom, de sehogy sem fejezik be.A plébános mindig másra költi a pénzt, mert a népkonyhát is ő üzemelteti...
Van olyan egyház ahol minden nap valaki böjtöl és imádkozik a városért.
E kettő között meg vannak a többi dolgok. Előadások, imacsoportok, énekkar, hittan. drogosokkal, hajléktalanokkal való foglalkozás, idősek látogatása...
Ahhoz, hogy az ember többet lásson, közelebb kell menni.
Néztem a móri plébánia honlapját ott is sok minden van

Veerita 2013.12.27. 19:58:17

Pár kérdésedre regálnék:
"Milyen hatással vannak az egyházak arra a közösségre, falura, városra, amelyben szolgálnak? "- Posztkeresztény korban élünk, Európa ezen a felén már majdnem 500 (1517 óta) éve hanyatlik...
"keresztény könyvesboltok polcai"- Tudtommal azért roskadoznak, mert nem fogynak, feltehetően a gazdasági válság miatt.
"És ki ismeri Istent? Az, aki krisztusi önfeláldozásban, mások megsegítésében, szolgálatában éli az életét."- Nagyon nem ilyen egyszerű..
Idézek egy katekizmusból:
"Az isteni létezés igazsága mellett létezik egy második igazság, Isten lényének megismerhetetlensége.
Isten hatalmas és ésszel fel nem fogható. Isten lénye minden értelem felett áll, nem csak az emberek, hanem
az angyalok számára is. Isten útjainak kifűrkészhetetlenségéről Pál apotol a rómaiakhoz írott levelében így szól: (Róm 11:33)
Az Úr mindig titkolta felsőbbrendűségét, ezért Angyal vagy ember képében jelent meg előttünk, hogy ne sértsen meg bennünket
erőtlenségünkben.(Jn 1.18) (Mt 11:27)
Isten lénye felfoghatatlan:
-természetünk korlátoltsága
-létezésének elérhetetlensége
-testünk korlátozottsága okán.
Mi, emberek, azt tudjuk Istenről, amit ő maga felfedett előttünk azért, hogy helyesen és a megváltásra törekedve higgyünk benne."
Később:
"A szerete külső forrása Isten, aki maga a szeretet. Ha szeretjük egymást, akkor ismerjük Istent. A szeretet belső forrása a mi jó szívünk.
Egy másik katekizmus így magyarázza:
"Istent valójában megismerni, a Szentháromság titkának mélységéig hatolni nem tudunk. Ha az ember szíve egy időre tiszta szeretetre gyullad is, nem fogadja be teljes mértékben az isteni szeretet lángját, mely
örökös és folytonosan ég. Istent szívvel ismerjük meg, mert szívvel ismerjük meg a szeretetet. De ha a szív nem tud behatolni és teljesen megismerni az isteni szeretetet, annál kevésbé tudja ezt megtenni az ész:
csak abban ismeri ki magát, amiről már a szív meggyőződött. Ha valamit tudunk Istenről, az azért van, mert maga Isten tárulkozik fel nekünk."
Máté 25: 31-46-t az utolsó ítéletkor kérik számon azoktól, akik ítéletre kerülnek.
"És vajon milyen kapcsolat van a szeretet ünnepe, és az ilyenkor látványosan megszaporodó öngyilkosságok között?"- Karácsony eredetileg templomi ünnep volt, aztán a kereszténység hanyatlásával, a protestanizmus erősödésével átalakult az ünnep és hogy a mai napig él, az annak köszönheti, hogy jó vásárlás-ösztönző. A hitetlenség terjedésével más értelmet adtak az ünnepnek (miután betiltani rosszabb megoldás mint átalakítani) és lett a Szeretet Ünnepe, szirupos giccs.
"Kereszténység! Hol keresselek?"- Valószínűleg ott, ahol még nem gondolnád, hogy keresned kéne...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.27. 20:36:35

@kabóca777: @Veerita: Köszönöm, hogy ezt leírtátok. Kicsit megrágom.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.12.27. 21:01:27

Szerintem a keresztényeknek főleg a keresztény rászorulókon kell segíteniük. Azaz a testvéreiken. Mert ott joguk van vizsgálni és számon is kérni: pl. hogy aki nem akar dolgozni, ne is egyen. Szerintem a keresztényeknek nem feladata a világ, a társadalom, a városuk stb jobbá tétele, segítése.
Ne felejtsük el, hogy Jézus a zsidókhoz jött el, a zsidó nép pedig az egyház előképe. Jézus amit a szegények segítéséről tanított, szerintem mind úgy értette hogy a zsidók (egyház) a saját testvérein segítsen és ne a kivülállókon.

Lehet itt jönni persze az irgalmas szamaritánus esetével, csakhogy ott egy haldokló emberről van szó, nem pedig általában a szegényekről.

Ezen kívül aztán ott van az hogy ne látványosan segítsünk, mert akkor elvesszük a jutalmunkat már itt: az emberek dícséretét. Ez számomra kérdésessé teszi a jótékonysági intézmények létét, vagy az olyan egyházakét akik látványosan segítenek a nem saját szegényeiken, hogy ezzel is demonstrálják a világnak hogy ők milyen jók.

Lehet, hogy megbotránkoztató amit írok... de amúgy nem is vagyok biztos abban, hogy igazam van. De egyre többet gondolkodok ezen, annál inkább így gondolom.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.27. 21:05:02

@endike: Egyáltalán nem megbotránkoztató. Szerintem itt nem is lehet olyat írni. Én ö9rülök neki, hogy leírtad. A posztom, bár kritikus hangvételűnek tűnik, valójában nem az, hanem ahogy a címben is le van írva, szeretném megtalálni a kereszténységet, annak igazi arcát, és benne a helyemet. Ehhez pedig jól jön az elgondolkodtató kommented

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.28. 06:38:53

@Veerita: Az éjjel sokat gondolkodtam azon amit írtál. A kommented jelentős részével egyetértek. De a kereszténység hanyatlásának kezdetét 1517-re tenni elég merész gondolat.Mert ha Luther 95 tételét tekintjük a kereszténység rombadőlésének kezdetének, akkor felmerül a kérdés, hogy mi okozta azt? Miért kellett Luthernek fellépni olyan egyházi tevékenységek ellen, amelyet később maga az egyház is elvetett, és többé nem gyakorolt? Miért volt szükség arra, hogy a reformáció hatására, maga a katolikus egyház is rendbeszedje magát? Nekem a történelemből az jön le, hogy a katolikus egyház elleni fellépések a XII. századtól, jogosak voltak, mert az egyház olyan úton indult el, ami bántotta az őszinte katolikusokat is.

Szóval én nem mondanám, hogy 1517 volt az egyház hanyatlásának kezdete. A kereszténység sok jót köszönhet a protestantizmusnak. Ugyanúgy, mint a katolicizmusnak is. A kereszténység (politikai , társadalmi) már Luther előtt sem volt olyan, mint azt az evangéliumok leírják. A "keresztény" uralkodók, akik pápai, és ezáltal isteni áldással uralkodtak, messze voltak a krisztusi jellemtől, és ebben az egyházi vezetők sem voltak élenjárók.
Tehát számomra komoly kérdés az, hogy mit is nevezzünk kereszténységnek. Ezt a "keresztény" társadalmat? Amely önzésre, háborúkra, kizsákmányolásra épül? Nem hiszem, hogy Krisztus igy képzelte el a kereszténységet, mint ahogy azt az elmúlt 1600 év történelme leírja, mint "keresztény" európai történelmet.

A keresztény könyvek szerintem jól fogynak. Biztos vásárlói bázissal rendelkeznek, és amennyire én látom jópáran igen jól megélnek belőle. Mind a protestáns, mind a katolikus oldalon. Persze nekem nem szúrja a szemem a sok könyv, csak a könyvek írásának valódi indítékai. (ingyen kaptátok, ingyen adjátok) Ha Krisztusnak jó volt az, hogy nem volt hova lehajtania a fejét, akkor a mai egyházi vezetők miért palotákban, drága házakban élnek, olyan körülmények között, amit az átlag hívő sosem érhet el? Utazgatnak a világban, olyan helyekre eljutva (persze szigorúan az evangélium miatt) amelyek csak álmok lehetnek a hívek számára.

A kommented többi része nagyon tetszett. Köszönöm őket. Külön köszönöm, hogy katolikus gondolatokat is lehet itt olvasni. Kicsit sajnálom, hogy a protestáns oldal itt jobban ki van hangsúlyozva, pedig én nem tartom magam annak

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.28. 06:52:28

@endike: A te kommenteden is sokat gondolkodtam. Ha a zsidó nép az egyház előképe, akkor a zsidó népből azok, akik Krisztus követői lettek kinek az előképe? És kit jelképeznek azok a zsidók, akik rá se tojtak Jézusra, illetve igyekeztek őt megölni? Ők is a kereszténység egy részének előképei? Ezek az előképek szerintem olyan rugalmasan kezelhetőek, hogy mindenki azt magyaráz bele egy előképbe, amit akar.
Krisztus segített az embereken, függetlenül attól, hogy később a követői lettek, vagy sem. Enni adott neki, meggyógyította őket még akkor is, ha a tízből csak egy jött visza megköszönni. Jézus nem csupán a hívőkön segített, hanem mindenkin, akin csak tudott. A Máté 25. fejezetében a börtönökben lévők meglátogatásáról is olvasunk. de nincs kikötve, hogy csakis azokat látogassuk, akik a hitük miatt kerültek oda. Szerintem Páűl szavai is arra utalnak, hogy "tegyünk jót MINDENKIVEL, főleg a hittestvéreinkkel" Galata 6:10
Amikor a zsidók a babiloni fogságban voltak, Isten felhívta a figyelmüket arra, hogy dolgozzanak a város jólétén. Azaz legyenek aktív részesei a társadalomnak, és vegyítsék bele az Istentől jövő értékrendet az akkori társadalomba. Miért ne tehetnénk ezt meg mi is? Miért ne "reklámozhatnánk" a keresztény értékrendeket, melyekkel teológiai nézettől függetlenül, többé kevésbbé minden egyház egyetért?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.12.28. 11:13:48

@sefatias:
Miért, a kereszténységben mindenki ténylegesen keresztény? Nem.

Jézus pl nem akarta egy nemzsidónak meggyógyítani a gyerekét. Mert csak a zsidókhoz küldetett. Sőt, a legtöbb apostol (legalábbis a 12ből) is főleg a zsidóknak szolgált.

Na látod, Pál is azt mondta hogy "főleg a hittestvéreinkkel". Én is ezt írtam.

Persze, lehet dolgozni a "város jólétén", csak a hangsúlyok... Én úgy látom, ma a keresztények nagy része a világ problémáit akarja megoldani és nem a saját egyházáét, csak téríteni akar, miközben a saját testvérei hatalmas gondokkal, kérdésekkel küszködnek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.28. 11:23:26

@endike: Ebben igazad van. Sőt azt hiszem el lehet mondani, hogy a keresztény sokszor a másik keresztényben nagyobb ellenséget lát, mint egy istentelen bűnösben, csupán azért, mert mondjuk nem az a véleménye a jelenések jelképeiről, mint neki

aracs 2013.12.28. 17:06:28

@endike: "Sőt, a legtöbb apostol (legalábbis a 12ből) is főleg a zsidóknak szolgált."
Két indiai vendégünk volt Keralából, mindketten katolikusok. Nagyon büszkék voltak rá, hogy őseiket Szent Tamás apostol térítette meg.
Az első keresztény állam azt hiszem Örményországban jött létre, Szent András apostol térítése nyomán.

aracs 2013.12.28. 17:17:07

@sefatias: " a keresztény sokszor a másik keresztényben nagyobb ellenséget lát, mint egy istentelen bűnösben,"
Ez nem csak a keresztényeknél van így. Erich Fromm írja valahol(nem tudom már melyik könyvében), mindent elfelejtettem, csak ezt jegyeztem meg,amit most te is leírtál, hogy az ember nagyobb ellenségnek tartja azt, akinek a véleménye csak egy kicsit különbözik az övétől, mint azt, aki homlokegyenest mást állít.

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.28. 17:47:06

@sefatias:
"Miért ne tehetnénk ezt meg mi is? Miért ne "reklámozhatnánk" a keresztény értékrendeket, melyekkel teológiai nézettől függetlenül, többé kevésbé minden egyház egyetért?"

Kedves Safatias! Hogyan gondolod ennek megvalósítását, egyénenként vagy közösségként?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.28. 18:21:24

@Egonymus: szerintem csak úgy lehet, hogy mindkettő. Egyénileg is vágynunk kell rá hogy jót tegyünk,és ennek hatni a kell a közösség tevékenységére

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.28. 18:30:54

@sefatias: Az egyéni indítékok megvannak, benned is, bennem is és még sokakban. De milyen közösségnek a tevékenységére gondolsz?
Emlékszel, már volt kezdeményezésem egy online közösség létrehozására. Kellő támogatottság híján meghiúsult. Az esetleges kötöttségek riasztónak tűntek. Egyesével nem sokra megyünk, hiába azonosak a szándékaink.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.28. 18:35:12

@Egonymus: nem a kötöttségekkel volt ott a baj, hanem a megvalósítás módja nem volt tiszta előttünk

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.28. 18:49:07

Csak egy helyi tapasztalat és egyebek:
>
A helyi katolikus egyházba járok csaknem minden héten vasárnap a kislányomat elkísérve mivel ő katolikus iskolába és nevelő intézetben tanul ahol elvárják a misén való rendszeres jelenlétét.

Nos az egyik mise végén a pap megkérte a jelenlévőket,hogy aki késztetést érez rá,hogy szegényeket,betegeket rászorulókat látogató helyi (meglévő városi missziójuk)tagjai szeretnének lenni azok jelentkezzenek nála a mise végén.És ez nem ünnepnapon történt és nem azzal összefüggésben,ez folyamatosan működő programjuk(bár nem tudom milyen sikerrel).-Valószínű a komolyak csatlakoztak hozzájuk.

Magam is úgy hiszem az igazi kereszténység nem kizárólagosan a teológiában gyökeredzik,bár összefügg vele...a lényeg szerintem >>"a sok könyv írásának soha nem lesz vége,...no meg fáradságára is van a testnek,<<
...most már el kéne kezdeni kereszténynek lenni,nem a meccs szabályairól vitatkozni a pálya melletti kispadról mardosva meg elítélve egymást!

Ami biztos:
A mester végül elfogja kérni mindannyiunk tallentumát,...ja csak annyi van amennyit kaptunk???...Miért is? Mit csináltam?
A mester nem fog kikérdezni és vizsgáztatni bennünket kálvinról,meg Ágostonról meg a többi képmutató nagy okosról...

Úgy hiszem egy idő után azt kell mondani magunknak 'elegendő ismeretem' van ahhoz,hogy úgy éljek,cselekedjek,szeressek mint egy keresztény,...a veszély az, ha leterheli az ember magát a szüntelen soha véget nem érő vitákkal,mintha az lenne a fő hívatásunk,hogy vitatkozzunk...na az tényleg elveszi az erejét a lényegtől,...attól,hogy szeretni tudjon úgy ahogyan Jézus tanította.Ez az ő teológiája,ijen egyszerű...a többin meg vitatkozzon aki akar,..ők azok akik soha nem jutnak előre.

A napokban találtam egy Ady versre aminek a végén van egy kedves részlet a fentiek szellemében:

"Golgotha nem volna
Ez a földi élet,
Egy erő hatná át
A nagy mindenséget,
Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni…
Karácsonyi rege,
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra…"

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.28. 19:05:12

Ja és néha már én is ott tartok,hogy elegem van már a teológiai könyvekből,néha összezavarnak,újra kell értelmeznem azt is amit már úgy hittem szilárd alapokon áll.
Ha semmi sem olyan biztos és támadható akkor mi értelme ennek? Hogyan lesz egyszer keresztény tartásom ha szüntelen hadakozom önmagammal?

Már ott tartok néha,hogy kivágom az ablakon az összes teológiai könyvemet,meghagyom a bibliákat és merem azt úgy értelmezni ahogyan az írva vagyon,...azt mehet minden(teológus)meg egyház a sunyiba :) Ja szerintük ezért elkárhozom ???...Ebből már megjöttem:)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.28. 19:15:28

@kingdom: látom egyfelé haladunk tesa. József Attila keresztény anarchista nézeteket vallott

bjanek 2013.12.28. 22:36:02

van ezzel a keresztények keresésével egy alapvető gond. mégpedig, h nem neked kellene őket keresni, hanem nekik kellene megtalálni téged. én azt látom, h keresni az üldözők szokták őket, a többieket meg ők.

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.28. 23:24:48

@kingdom: "...meghagyom a bibliákat és merem azt úgy értelmezni ahogyan az írva vagyon,..."

Szerintem is ezt kellene tenni.

"...ők azok akik soha nem jutnak előre."

Az meg az ő bajuk.

absztinens 2013.12.28. 23:42:35

@kingdom: "Már ott tartok néha,hogy kivágom az ablakon az összes teológiai könyvemet,"... megtettem és "kösszjólvagyok". Viszont nagyon jó olvasni, hogy mások is tartanak erre. Részemről nem félek semmilyen "egyház" átkától.(tapasztalatom szerint aki a WT-t el tudta engedni egy csuklómozdulattal, annak nincs többé "fenyegető egyház") :)

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.29. 00:13:17

@kingdom: "...meghagyom a bibliákat és merem azt úgy értelmezni ahogyan az írva vagyon,..."

Melyik magyar fordítású Bibliát javasolnád használni?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 08:08:31

@bjanek: Hát akkor úgy néz ki, hogy Jehova Tanúi maradnak a kosárban, mert rajtuk kívül még semmilyen egyházzal sem találkoztam amely kereste volna az új híveket. A többi mintha csak várná őket

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 08:11:34

@absztinens: Én sem látom semmilyen alapját a fenyegetéseknek. Csak nevetni tudok rajtuk.
A teológia hasznos dolog. Csak meg kell tanulni a helyén kezelni. És szerintem nem a legfölső polcon a helye, hanem jóval lejjebb, valahol középen. Ezt fogalmazta meg jól Ágoston. Aki ugyan a világi tudományra gondolt, mikor írta a könyvét, de az az érzésem, hogy mára a teológia is világi tudomány lett

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 08:19:23

@endike: Te hogy értelmezed Jézus szavait a hegyi beszédben?

"Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat! "

Milyen jótetteket kellene látnia a világnak, hogy dicsőíteni tudják miatta a mennyei Atyánkat?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 08:21:31

@Egonymus: Bár nem nekem szántad a kérdést, de én az utóbbi egy-másfél évben a Szent István Társulat által kiadott katolikus Bibliára cuppantam rá. Néha az az érzésem, hogy a katolikus egyház mögött nagyobb tudás van, mint a többi egyház találgatása mögött

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 08:29:36

Zsolt 69:33-35: "A megalázottak látják és örülnek, nektek, kik keresitek az Istent, éledjen szívetek! 34Mert az Úr meghallgatja a szegényeket, és foglyait nem nézi le. Dicsőítse őt az ég és a föld, a tenger és minden, mi benne mozog! "

Lukács 4:18: "„Az Úr Lelke van rajtam, azért kent fel engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek."

János 12:1-8: "1Hat nappal húsvét előtt Jézus Betániába ment, ahol Lázár lakott, akit feltámasztott a halálból. 2Ott vacsorát rendeztek neki. Márta felszolgált és Lázár is a vendégek közt volt. 3Mária vett egy font valódi nárduszból készült, drága olajat, megkente vele Jézus lábát és megtörölte a hajával, a ház betelt az olaj illatával. 4Az egyik tanítvány, az iskarióti Júdás, aki elárulta, méltatlankodott miatta: 5„Miért nem adták el inkább az olajat 300 dénárért, s miért nem osztották szét a szegények közt?” 6De nem azért beszélt így, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem mert tolvaj volt: ő kezelte a pénzt és eltulajdonította, amit rábíztak. 7Jézus így szólt: „Hagyd békén! Hadd tegye, hiszen temetésem napjára teszi. 8Szegények mindig vannak veletek, de én nem leszek mindig veletek"

Galata 2: 9,10: "9Amikor Jakab, Kéfás és János, akiket oszlopoknak tekintettek, fölismerték az osztályrészemül jutott kegyelmet, az egyetértés jeléül kezüket nyújtották nekem és Barnabásnak: Mi apostolkodjunk a pogányok, ők meg a körülmetéltek körében. Csak legyen gondunk a szegényekre, ennek viszont igyekeztem is eleget tenni. "

Nekem ezekből a versekből csupán az jön le, hogy egy kereszténynek kutya kötelessége a rászorulókon segíteni. Nem csupán azokon akik keresztények, hanem mindenkin.

bjanek 2013.12.29. 09:55:09

@sefatias: @Egonymus:
szerintem nincs tökéletes fordítás, mert minden fordítás egy értelmezés is. emiatt időnként célszerű többet összevetni, esetleg egy-egy kifejezést az eredetiben is megnézni. elég jó szómagyarázó szótárak vannak már.
ha az eredetihez szövegközelit szeretnél, akkor a Csia v a Vida jöhet számításba, ha olvasmányos mai nyelvűt, akkor az egyszerű fordítás nem rossz, de csak óvatosan, mert kicsit bő lére van eresztve. elég pontos még a katolikus és az újfordítású, de az egyházuk szaga érződik rajtuk. az újvilág fordításban is vannak jó megoldások (meg ne kövezzetek érte :), de nem véletlenül a károlyi a legnépszerűbb

bjanek 2013.12.29. 09:57:33

@sefatias: "Nekem ezekből a versekből csupán az jön le, hogy egy kereszténynek kutya kötelessége a rászorulókon segíteni. Nem csupán azokon akik keresztények, hanem mindenkin."

maximális egyetértés

bjanek 2013.12.29. 10:00:03

@sefatias: "Néha az az érzésem, hogy a katolikus egyház mögött nagyobb tudás van, mint a többi egyház találgatása mögött" és nagyobb tapasztalattal rendelkeznek és kifinomultabbak a félrevezetésben is

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 10:01:28

@bjanek: Nem kövezlek meg. Én sem tartom az ÚVF-et olyan rossznak, mint ahogy azt máshol olvasni. Sőt! Sok tekintetben jobbnak tartom más fordításoknál.

>>maximális egyetértés <<

Akkor ezt is betesszük a többi közé :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 10:03:35

@bjanek: >>nagyobb tapasztalattal rendelkeznek és kifinomultabbak a félrevezetésben is <<

Én sem azt akartam mondani, hogy náluk az igazság, de nekem valahogy a katolikus teológia és hozzáállás egyre szimpatikusabb. (na azért nem minden része)

bjanek 2013.12.29. 10:06:45

@sefatias: "Hát akkor úgy néz ki, hogy Jehova Tanúi maradnak a kosárban, mert rajtuk kívül még semmilyen egyházzal sem találkoztam amely kereste volna az új híveket. A többi mintha csak várná őket"

lehet neki kellene fognuk :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.12.29. 10:18:58

@sefatias: És te hogy értelmezed azokat a mondatait, miszerint ha adakozol, ne úgy tedd hogy az emberek lássák? :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 10:47:35

@endike: Szó szerint. Csakhogy nem biztos, hogy a két tipisú adományozás, segítségnyújtás lefedi egymást. itt szerintem két különböző dologról van szó. Vagy te hogyan lennél a világ világossága, ha közben azt szeretnéd, hogy senki se tudja meg azt, hogy te vagy?

absztinens 2013.12.29. 11:53:41

@sefatias: A Katolikusoknál is ugyanaz a hiba, mint a JT-nél. Nem a tudás a kevés, hanem a korrektség. A Katolikus beengedett rengeteg torzító hagyományt, amiről a híveik full azt hiszik, Istentől van. Pedig pogány filozófiai és népszokásbéli csökevény. Nem vagyok hajlandó a szemétben turkálni egy falat szellemi táplálékért. Nem véletlenül tettem hitet az mellett, hogy a sok hibás közül, ha mindenképp választani kell, akkor a Tanúk vannak a legközelebb a valódi Kereszténységhez. A bűnüket a merevségükben és az erőszakos megoldásaikban (szervezeti szinten) és a z önkritikára való képtelenségükben látom. Azok a bűnök, amivel a blogokon gyalázzák a Tanúkat erős túlzások, mert a mérce nem egyenlő. Ha más egyházakat is olyan mélységekig ismernének és annyi évet lerántottak volna bennük, talán több rosszat is el tudnának mondani róluk. De ha elfogadom a JT érvet, hogy akármilyen tiszta pohár vizet is ihatatlanná tesz egy csepp méreg is, akkor őket is el kell utasítsam (a saját mércéjük alapján) mert egy cseppnél azért több tévedés/hazugság felütötte már a fejét köztük is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 11:56:24

@absztinens: Azért a Tanú teológia igencsak mellémegy sok dologban, de abban egyetértünk, hogy szeriuntem sem mennek mellé több dologban, mint más egyházak. Csak más dolgokban mennek mellé

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.29. 11:58:35

@Egonymus:
"Melyik magyar fordítású Bibliát javasolnád használni?"

Jó kérdés:)
>Szinte mindegyik magyar fordításból tartok egyet,amiből összehasonlítok problémásabb részeket.Mindegyiknek van valami amit kiemelnék erényként és van valami ami miatt nélkülözném.

A Szent István Társulat által kiadott katolikus Biblia valóban remekre sikeredett látszik,hogy értő kezekből származik világos nyelvezete miatt, és a kommentárok is javarészt használhatóak,jól egyben van minőségi kötésben,napi használatra.
De sajnos nincs hely a lapokon jegyzetelésre ami nekem fontos.

Ő az:
szitkonyvek.hu/termek/1378

Napi olvasásra tanulmányozásra kiváló,csakúgy mint az Új fordítású protestáns kiadás,vagy a 2011-es ÚjKároli fordítás is.Az EFO-t csak ritkán hasonlításként használom.

>
Amit én legtöbbet használok napi szinten azon lehet,hogy megdöbbensz mert az a szövegét illetően egy Régi Károli fordítás új köntösben a Patmos Records kiadásában.

Az újszövetségi részében Jézus szavai pirossal vannak kiemelve,jó lapozhatóság rengeteg térkép melléklettel,de ebben nincsenek kereszt utalások sem fejezet címek,....csak maga az ige.

Miért ezt? >Bár ismerem a Károli hibáit,téves betoldásait ezen érzem még ma is Isten szellemének erejét,van valami a sorok között ami megfoghatatlan erőt sugároz.
Minőségi kötés jól olvasható betűkkel.

Ráadásul ebben már bőven van helyem a lapokon jegyzetelni a bőséges margók miatt, így lassan már van egy saját magam revideált tanulmányozási bibliám :)

Ez Ő a második pici képen:

hetek.hu/hit_es_ertekek/201304/lelek_vagy_szellem_bibliaforditasok_magyarorszagon

Azt hogy konkrétan melyiket javasolnám,nem igazán tudok válaszolni mert széles a spektrum...azt valahogyan neked kellene majd megtalálni a saját kritériumaid alapján.

absztinens 2013.12.29. 12:13:58

@sefatias: Üdvözöllek hajlékomban! Mindig ezt mondtam, hogy csak másban tévednek! Viszont a magatartás nem olyan keresztényietlen, a szigor következtében.

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.29. 17:50:19

@absztinens: "(tapasztalatom szerint aki a WT-t el tudta engedni egy csuklómozdulattal, annak nincs többé "fenyegető egyház") :)"

Így van ez, mi már a tűzből jöttünk,mit nekünk egy darázs csípés:)

Egyébként ma délelőtt is megfenyegettek kedves katolikus egyház atyáim.

A program végén,pontosabban a mise végén figyelmeztette a közösséget,hogy az év első napja kötelező ünnep és csak a >BŰN terhe mellett< lehet hiányozni a miséről ezen a napon.
Lefordítva,ha nem tudok elmenni BŰN terhel miatta! Ja,hogy milyen kapcsolatom van az Úr Jézussal?
Az nem számít >>bűnös vagyok.
Nagyon szeret ítélkezni a drága.Ő volt az aki azoknak sem szolgálta ki az Úrvacsorát,akik a nyaralás miatt nem mentek el minden szentmisére.Még van egy két kalandom vele amiért a szívembe zártam,de ezzel már nem terhelnék senkit,mert csak jobban megbotránkoztatnám az itt csendben olvasgató Katolikus testvéreinket.
Én ezeken a fenyegetéseken tényleg csak nevetni tudok,és többnyire a szánalmas szellemi állapotának tudom be a dolgokat.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 18:01:10

@absztinens: Hát én pont a szigor miatt érzem keresztényietlennek. Ugyanis azt hiszem ez nem a Krisztusi szigor, hanem az uralkodó, fontos emberek szigora. Egyébként én mind a mai napig szívesen visszamennék, ha a saját lelkiismeretem szerint járhatnék el. Gondolkozom egy olyan poszton, hogy miért van szükség Jehova Tanúira. Természetesen a végén az is ott lesz, hogy mi az akadálya annak, hogy megvalósuljon az, hogy ez az egyház valóban kielégítsen egy iszonyatosan nagy szükségletet, amihez megvan minden lehetősége

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.29. 19:10:46

@bjanek: "Hát akkor úgy néz ki, hogy Jehova Tanúi maradnak a kosárban, mert rajtuk kívül még semmilyen egyházzal sem találkoztam amely kereste volna az új híveket. A többi mintha csak várná őket"

>Nem hiszem,hogy ez a lényeg,vagy legalább is könnyen hozhatunk rossz döntéseket ha így gondolkodunk,sőt talán az is megfordul az ember fejében,hogy ezért JT. az igazabb vallás !?
>
Nem az tesz egy vallást igazabbá,hogy egyáltalán elmegy 1000-rel híveket keresni.Még a növekedés sem ha van egyáltalán.
Mert akkor igaz lenne a mormon egyház is meg a többi hasonló.Arról nem is beszélve milyen ártalmas szellemi légkörbe kerülnek sokan akik hallgatnak rájuk.
Mert nem Krisztushoz visznek,hanem a saját rendszerükbe akarnak beépíteni minket.
Az amivel felkeresik az embereket,minden csak nem evangélium,sőt Pál világosan fogalmaz az ilyenek 'átok alatt vannak'sőt másokra is veszedelmet hoznak Gal 1:-, szóval jobban járnának ha nem is mennének!

Ahogy én látom Krisztus felhívása a misszióra,nem úgy öltött alakot ahogyan azt ma JT. teszik vagy hiszik.
Az evangélium hirdetésének azt a formáját ami ahhoz hasonló amit JT.csinálnak talán talán Pál és missziós társai tették hasonlóan,de ők sem házról-házra járva !!!! Apcsel 20:20-at-is félre magyarázzák!

A többiek a többi keresztény pedig,a hétköznapi élet egyéb területein,megosztotta új hitét azokkal akikkel éppen találkozott.Egyszerűen beszélt róla megvallotta amikor tehette és alkalma volt rá,...nem volt óra és felülről jövő teljesítmény kényszer!Sem elmarasztalás ezért..
-Így tényleg örömmel tehették azt!

Másrészt amiért ma már nem látjuk a prédikálást klasszikus módon megnyilvánulni a környezetünkben,szerintem ez abból fakad,hogy egy új korszakba lépett az egyház.Már nem azon van a hangsúly,hogy Jézus tettei, személye minden városban ismerté legyenek,...mert már ismert szinte minden helyen,nagyjából tudják ki volt.
Hanem az lenne a tisztük,hogy megtartsák a meglévő híveket és közelebb hozzák őket Jézushoz,megkeressék az elveszettet,és ne okozzanak botránkozásokat.
Különleges időben élünk emberek,nagyon résen kell lennünk!
Ahogy én látom, remélem nem tévedek,de a munka oroszlán részét ma is Isten végzi,ma ő szedi össze és gyűjti egybe az ő igazi egyházának tagjait ami nem egy körülrajzolható látható egyház,ennek határait csak ő látja és tudja a pontos számukat is már!
Az igazi egyház ugyanis nem egy emberi szervezet,hanem amit az 'eklesia' szó valójában jelent is 'kihívottak közössége'. Minden más értelmezés félrevezető!

Ezt az ideszóló elhívást Isten végzi a látható egyházakon belülről,vagy akár a legsötétebb helyekről is lásd. Pld.JT.-közül is a lényeg végül Krisztus testébe kerülnek! Komoly hitéletet 'képesek' élni,>>>Krisztussal egységben,benne<<<

Ezek az emberek mint Krisztus testének tagjai,anélkül is,hogy formálisan tartoznának is akármilyen egyházhoz,de akár lehetnek a tagjai is annak, mert miért ne?...-ők azok a komolyak akik Krisztusban vannak.
Ef 4:11-13,14-16.

A látható egyházszervezetek mint ahogyan azt a történelem is igazolta már,a jövőben újra szövetségre fog lépni a fenevaddal és felveszik annak bélyegét majd,(ma is megvan az erre való hajlamuk)hogy kedvezményekhez és előnyökhöz juthassanak,ebben JT.-sem lesznek kivételek,legfeljebb nem fognak róla tudni a híveik.
Az az egyház amit az emberek látnak elmúlhat,de amit Isten lát annak az soha sem.

Szóval zárszóként -lehet,hogy rossz az egész igaz vallás keresés koncepciónk,...azt keressük,keresitek ami NINCS is,pontosabban van csak nem ott és nem úgy! :)
Az 'eklésia valódi értelmét ha rendbe tesszük akkor már könnyeben megy mindezek megértése.

bjanek 2013.12.29. 19:52:21

@kingdom: szerintem vmit benéztél, az idézet sefáé, de sztem neki sem kell bizonygatnod ezt a kérdést.
mindenesetre köszönöm, h megosztottad.
ez a fenevadas nézőpontod, meg a lutheri láthatatlan egyház téma nem biztos, h megállja a helyét a Biblia mérlegén

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.29. 20:08:03

@bjanek:

Tényleg benéztem ő írta először:)
>>>
"lutheri láthatatlan egyház téma nem biztos, h megállja a helyét a Biblia mérlegén"
>>>>
Nem Lutherán dolog ez,sőt pont akkor jön ez le ha merjük a szentírást magunk is értelmezni,egyházi értelmezéstől függetlenül,de nézd...az újszövetség nekem erről beszél és én természetesen nem várom el senkitől,hogy egyetértsen ezzel,de sokan bizony erre a megértésre jutnak.

>>>>>
Ezt kérlek azért olvasd el:
Itt is pont erről beszélnek tömören:

www.gotquestions.org/Magyar/mi-az-egyhaz.html

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.29. 20:19:00

@kingdom: @bjanek: :) én is kissé ironikusan értettem a dolgot. Ettől függetlenül tényleg úgy gondolom,Hogy Jehova Tanúi vallásának lenne esélye a piacon. Csak kissé meg kéne renoválni, mert ez igy egy nagy sz...r.

Veerita 2013.12.29. 22:59:11

"akkor felmerül a kérdés, hogy mi okozta azt? Miért kellett Luthernek fellépni olyan egyházi tevékenységek ellen, amelyet később maga az egyház is elvetett, és többé nem gyakorolt?"
-Igazad van.Nem akartam a történelmet Ádámnál és Évánál kezdeni:-), túl sokat kéne írnom... Mindenesetre 1517-es év egy fordulópont a sok közül ahogy az 1. és 2. vatikáni zsinat, a keresztesháborúk vagy a nagy egyházszakadás.
"Külön köszönöm, hogy katolikus gondolatokat is lehet itt olvasni."- Ez nagyon kedves Tőled :-)))...(tekintve hogy exkatolikus vagyok aki sikeresen kiközösítette saját magát)
hogy még mindig egyetemes azaz katholikus módon gondolkodom.
Hogy milyen Bibliát érdemes olvasni kérdéshez szólva itt van egy régi katolikus fordítás:
kaldibiblia.netii.net/
A Jegyzet nevű magyarázatokat érdemes elolvasni, viszont ajánlom figyelmen kívül hagyni a Jegyzet2 névvel futó, a múlt század harmincas éveiben kiadott magyarázatokat.
Azért nem jók a SZIT, Jeromos, Békés-Dalos, Káldi (20-as, 30-as évek) jegyzetei, mert modernisták, azaz nem a Szenthagyomány és hit szemszögéből magyarázzák az Írást hanem istentagadó-ateista-bibliakritikai szempontot adtak át az olvasónak és így a Bibliát a pogány népek mítoszaival egy szintre akarják süllyeszteni.
Nekem a Káldi a kedvencem (sajnos csak Újszövetségem van belőle) és amikor volt kedvem pár évvel ezelőtt és összehasolítottam jó pár verset a Káldi,Békés-Dalos, Károli, protestáns újfordítású között és az eredeti görög között, akkor a Káldi került ki győztesen.

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.29. 23:42:55

@sefatias: Mit szólnál egy olyan keresztény közösséghez, mely kizárólag csak Jézus szavaira és tetteire helyezi a hangsúlyt? Elegek lennének Jézus szavai és tettei ahhoz, hogy valaki tudja követni Őt? Mit gondolsz? Jézus szerint kellhet több a közvetlen tanításánál és a cselekedeteiben megnyilvánuló példamutatásánál?

absztinens 2013.12.30. 06:12:26

@sefatias: Szeretném árnyalni a képet egy kicsit, mert ha csak végletekben gondolkodunk/beszélünk, akkor bármi rossz lehet a világon. A szigor önmagában szögezzük le NEM ROSSZ, sőt szükséges időnként. Csak a mértékéről és a mikéntjéről lehet vitázni. Ez egyénenként ízlés és habitus kérdése. Én hozzád hasonlóan anarchista lennék, de belátom, hogy nem mindenki tart itt. Vannak tulkok is, akiknek kellene, hogy zabla légyen a szájában. Ha ez alapján ítéled el őket, akkor az ítélet gyenge lábakon állna. Én nem merném a többihez képest " egy nagy sz...r." -nak aposztrofálni, mert akkor ezzel a mércével egy trágársági versenyt kéne a többi nevére kiírni. Egy előző (igen hosszú) kommentben is több volt a szubjektivitás, mint a Biblia és Jézus. Ez nem baj, csak erre nem lehet hitet építeni. Ha sok szubjektív hívő összejön abból lesz az igazi Bábel...Akkor jönnek a végén a hitvédő keresztes háborúk. Szóval kell az egységes iránymutatás. Nyilván Jézustól személyesen, de amíg ez nem megoldható, addig kell valamit találni. Talán erről szólna a KERESZTÉNYSÉG, HOL KERESSELEK!

bjanek 2013.12.30. 06:28:37

@kingdom: "sokan bizony erre a megértésre jutnak" ezt nem értem. kifejtenéd miért írtad?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.30. 07:29:47

@Egonymus: Én mindenre nyitott vagyok. De nekem a netes közösségből elég annyi, amennyit itt a blogon kapok. Jobban szeretném azt személyesen átélni, amiről írtál.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.30. 07:55:27

@absztinens: Én teli vagyok kontrasztokkal. Miközben egy extanú blogot működtetek, melyben éles kritikákat fogalmazok meg, ráadásul önmagamat, nevemet felvállalva, és ezzel gyűlölet céltáblájává tettem önmagam a volt barátaim számára az egész országban, közben ott védem Jehova Tanúit, ahol csak bírom, mert szeretem őket. Olvasd el itt a kommenteket:
divinity.szabadosadam.hu/?p=524
Főleg onnan, ahol már én is bekapcsolódtam. Vagy ezt:
divinity.szabadosadam.hu/?p=9826&cpage=1
Itt pedig ugyanolyan hévvel támadom más egyházak hülyeségeit, mint a volt egyházamét.

Én nem gondolom azt, hogy a sok szubjektivitás Bábeli zavart okozna. Ki kellene próbálni. Én hiszek abban, hogy Istent tisztelő és szerető a Szentírást etalonnak elfogadó, ám azt szubjektíven értelmező emberek képesek arra, hogy szerető közösségben legyenek egymással. Sőt. Úgy érzem, hogy a különvélemények hasznára vannak a közösségnek. Persze technikai kérdések még felmerülhetnek, de mi csináltunk itt egy bibliakört, amely különböző teológiai nézettel, és hozzáállással rendelkező emberek összejövetele, és már több mint féléve minden héten rendszeresen meg van tartva. És személy szerint azt mondhatom, hogy pont az teszi izgalmassá, hogy nem vagyunk egy állásponton. Ez az összejövetel nem olyan, hogy valaki elmondja a véleményét, a többiek meg helyeselnek, hanem pont ellenkezőleg. Anarchia van, mert nincs vezetője az összejövetelnek. Nincs konkrét irányvonal, nincs közös tekintély, csak Isten és a Biblia. És pont ez segít abban, hogy tanulni tudjak a másiktól. Olyan gondolatokat tanultam, amelyek normál esetben nem kerültek volna felszínre, mert aki megemlítette, az teljesen más véleményen van mint én. És nincsenek keresztes háborúk, sosem úgy megyünk haza, hogy összevesztünk valamin, és sosem úgy megyünk a következőre, hogy vajon haragszik-e rám a másik, mert nem értettem vele egyet. Ez természetesen csak az én személyes véleményem, de vannak itt még ketten, akik részt szoktak venni rajta @bjanek: @Canadien: és van aki sosem kommentel, csak szokta olvasni. Ahogy említettem, most már több mint fél éve minden héten megtartjuk, úgyhogy erre már lehet hivatkozni.
Még a szigorról. Valóban igazad van. A szigor szükséges. Én sem azért beszéltem róla negatívan, mert helytelennek tartom, hanem a forrása nem mindegy. "Ugyanis azt hiszem ez nem a Krisztusi szigor, hanem az uralkodó, fontos emberek szigora. " Szóval nem mindegy, hogy a szigort milyen indítékból alkalmazzuk, és hogy miért. Az az ember, aki nem lát bele a másik szívébe, ne akarjon krisztusi szigort alkalmazni, mert félő, hogy alaposan mellényúl, és óriási hibát követ el. Aki nem lát a szívbe, az ne akarjon a szívbelátó helyett ítélni. És Jehova Tanúi egyházfegyelme nem Krisztusra épül, nem Krisztustól kapott bölcsességre épül, hanem emberi hatalomra, tekintélyre. Ráadásul egy rendkívül rossz egyházfegyelmi szabályzattal, ami inkább az irgalmatlanság, a kegyetlenség melegágya, mint az irgalomé, és a szereteté. Én már csak tudom, hiszen mindkét oldalát kipróbáltam. Voltam bíró, és voltam bűnös is. És látom, hogy Isten nincs benne a döntésekben. És nemcsak a döntéshozók személye miatt, hanem az őket szabályozó rendelkezések miatt sem

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.30. 07:58:31

@Veerita: >>"Külön köszönöm, hogy katolikus gondolatokat is lehet itt olvasni."- Ez nagyon kedves Tőled :-)))...(tekintve hogy exkatolikus vagyok aki sikeresen kiközösítette saját magát)<<

Hmm... Ez érdekes. Erről írhatnál még nekünk.

absztinens 2013.12.30. 08:50:24

@sefatias: Köszi a részletes választ. :) Azt hiszem értem mire gondolsz, mit szeretnél mondani. Igazat is adok sok dologban, hiszen magam is elítélem a Tanúk gyakorlatát az egyház tagokkal való bánásmód terén. Szerintem is vannak túlkapások és láttam indokolatlan elnézéseket is. (Mondhatnám hogy az eredő nulla, de nem hiszem, hogy 2 hiba egyenlő 1 jóval). Amit azért a figyelmedbe ajánlanék, az nekem kamasz korom óta kavics volt a szandálomban. Ha a JT Iskolát egy rendes iskolához hasonlítom, hogyan lehet alsó és felső tagozatos tanulókat ugyanazon tankönyvekből tanítani? Amikor Igazságnak hittem a tanításukat, akkor sem tudtam elfogadni, hogy dedós módon ugyanazon bekezdéseket mondjam fel papagáj módra, amelyeket sokan még csak alapvető szövegértési gondok okán sem fogtak fel. Pedig egy gyülekezet tagjai voltunk! Mi a helyzet a világ különböző népeivel, egyénjeivel?

Ti azért tudtok konstruktívan beszélgetni, mert hasonló kulturális és képességbeli háttérrel rendelkeztek. Belterjesek vagytok, ami jó is, de gátja lehet, hogy világméretekben gondolkodjatok. Vajon hogyan lennél közös nevezőn egy harlemi gettórapperrel, akinél állandóan ott az anyag és nem hinné, hogy a Biblia tiltja is bárhol a kokaint...viszont 60Dkg-os kereszt lóg a nyakában és hívőnek érzi magát. Vagy egy Orosz maffiózóval, aki szintén keresztény, de szerinte Januárban, van Karácsony és a Pópa a főnöke...nem akarom karikaturizálni, de más dolog egy világ szervezetet kormányozni és más egy maréknyi összetartó barátot koordinálni.

Mivel 2 világegyház létezik (RK. és JT) ezért az ő vezetési elveiket korrekt összehasonlítani és a rothadásban még nem tartanak azonos szinten. Ezt ne is próbálja senki se vitatni, mert az "év embere" cím, még nem tesz igazzá senkit.

Mindezzel csak azt mondtam, hogy Jehova Tanúi elutasításával, még nem fogadtam el automatikusan a náluk sokkal nagyobb, bűnökben és becstelenségekben, keresztényietlen gyakorlatokban és a Szentírási követelményeknek emberi szokásokkal felülírásában buzgó egyházakat, amatőr imacsoportokat. Mivel a Vezető Testület sem Istentől kapja a vezetést, csak emberi módon elemezget, következtet, találgat, spekulál, ezért nem fogadok el tőlük mindent kritika nélkül.

Sajnos ugyanezt teszi bárki más is a világon. Katolikus Anyaszentegyháztól az amatőr Bibliakutatókig.

Ezért nincs mit egymás szemére vetni.

Te kevesebb ideje csinálod, kevesebbet tévedtél, kevesebb "kárt" tettél. A Katolikusok régebb óta teszik, több a dogma, több a bűn, több az áldozat.

A JT "csak" 140 éve teszi, de igyekszenek nem lemaradni ők sem.

A "kárt" azért tettem idéző jelbe, mert az nem járja, hogy amit magunknál "jog"-nak, gondolunk, akire haragszunk, annál "kár" okozásnak minősítsük...

Nagyon szeretném, ha egyszer korrekten gondolnánk a világ összes Istenkereső emberére és csoportjára. Hiszen dönteni csak Isten fog felőlük, mi csak abban dönthetünk, hogy velük, vagy nélkülük.

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.30. 13:41:20

@sefatias: Kedves Barátom! Aki olvasta az írásaidat az érezheti, hogy nyitott, őszinte emberrel van dolga. A nyitottságod is kiviláglik minden válaszodból. A személyes kapcsolat mindenképpen szükséglete a jó együttműködésnek. Nem zárkózom el ettől magam sem. Jó érezni, hogy igényed van erre is. Nézd. Nem veszíthetünk semmit, ha megpróbáljuk ezt az egyenlőre online keresztény közösséget megalapozni. Azt kérted annak idején, hogy vázoljam a körvonalait e születendő közösségnek. Rendben, kidolgozom és megírom. Remélem, hogy támogatottságra találunk ebben a törekvésünkben.

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.30. 14:00:07

@sefatias: "Voltam bíró, és voltam bűnös is. És látom, hogy Isten nincs benne a döntésekben."
Ez pontosan így van. Én azt teszteltem és tesztelem ma is, hogy támogatja-e az ő Jehova Istenük az egyházukat. Nem. Úgy lehet őket megvezetni, ahogy akarod. A mai napig egyháztag vagyok, és nem járnak utána a gyülekezeti vének a valóságnak. Még hogy a Szent Szellem velük van. Röhej.

bjanek 2013.12.30. 14:13:39

@absztinens: "Ti azért tudtok konstruktívan beszélgetni, mert hasonló kulturális és képességbeli háttérrel rendelkeztek. Belterjesek vagytok, ami jó is, de gátja lehet, hogy világméretekben gondolkodjatok. Vajon hogyan lennél közös nevezőn egy harlemi gettórapperrel, akinél állandóan ott az anyag és nem hinné, hogy a Biblia tiltja is bárhol a kokaint...viszont 60Dkg-os kereszt lóg a nyakában és hívőnek érzi magát."
ennek nagyon mellé nyúltál. látszik, h nem ismered sefát, meg a belterjes csapatot sem

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.30. 14:36:43

@bjanek: "Pedig egy gyülekezet tagjai voltunk!"
Talán nem nyúlt mellé, csak úgy gondolja, hogy beszűkültünk JT tanításaiban. Az elszakadásunk pont azt célozta, hogy kitörtünk a korlátok közül és szélesebb látókörrel kívánunk továbbra is keresztényként élni. 'Sefa' szinte minden írásából az látszik, hogy Ő komolyan gondolja a megújulást. Keresi a lehetőségeket a cselekvésre. Ez jó.

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.30. 15:02:59

@absztinens: "Nagyon szeretném, ha egyszer korrekten gondolnánk a világ összes Istenkereső emberére és csoportjára. Hiszen dönteni csak Isten fog felőlük, mi csak abban dönthetünk, hogy velük, vagy nélkülük."
Ez egy pontos megfogalmazása a céloknak. Tisztán látod a jövő célkitűzését. Egy biztos, hogy ebben az irányban kell gondolkodni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.30. 15:16:42

@Egonymus: Én nagyon szeretem az internetet. Az elmúlt két évben sok segítséget kaptam, és adtam a neten keresztül. De az igazi mindig az volt, ha személyesen is találkoztam azokkal, akiknek addig csak a nicknevét ismertem. Nagyon hasznos és jó barátságot kötöttem a "hitehagyott" társaság jelentős részével. Több baráti társaságom is kialakult, amelyek ugyan nem tudnak egymásról, nem ismerik egymást, de hol az egyik csoporttal találkozok, hol a másikkal. Az igazi az lenne, ha egyszer egy össznépi találka valósulhatna meg. Nem tudom, és nem ismerem a virtuális társaságok létrehozásának lehetőségeit. Nem értek az internethez. De az biztos, hogy a személyes találkozásnál nem lehet jobb.
Jónéhány kollégával találkoztam már a blogról, és jónéhánnyal olyanokkal, akik privátban kerestek meg. És olyan barátságok alakultak ki, ami nagyon fontos nekem

bjanek 2013.12.30. 15:33:21

@Egonymus: '"Pedig egy gyülekezet tagjai voltunk!"
itt ez sem igaz

absztinens 2013.12.30. 15:51:31

@Egonymus: '"Pedig egy gyülekezet tagjai voltunk!" Veled még vagyok is. Én írtam a kommentet a blogod bemutatkozó postjához, csak ott a Google fiók nevet fogadta el...és egyetértek veled. Én csak mérsékelten voltam "elítélt" inkább az asztal szembeni székében imádkoztam, de azt tudom, hogy a Szellem pánikszerűen menekült ezekről a döntésekről, ha ugyan véletlenül arra kóborolt volna. A kinevezések pedig egyszerű "bekamuzással" is működtek, nem egyszer. Tehát amit mondunk az emberi vonatkozásról az kísérleti úton is alátámasztott tudományos tény. Az ellenkezőjében hinni: Babona!

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.30. 16:00:18

Az a legfontosabb, hogy legyen igény a személyes találkozásra és az összefogottabb, komolyabb folytatásra. Szívesen segítek egy össznépi találkozó megszervezésében. A hol és a mikor a kérdés? Látod lehetőségét ennek?

bjanek 2013.12.30. 16:45:33

@Egonymus: nem érdekes, valszeg félreértettem a gondolatmenetet és más csapatra gondoltam

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.30. 21:27:51

@bjanek: "sokan bizony erre a megértésre jutnak."

Ha az ember maga elkezdi olvasni elfogulatlanul az Újszövetséget,akkor erre következtetésre juthat,de csak ha az írás és az értelme közé nem enged be mást.

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.31. 00:42:42

@kingdom:
"Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni…"

Az általad idézett versrészletben, pont ez van megfogalmazva. Mi a vers címe? Szívesen elolvasnám.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2013.12.31. 05:07:26

@Egonymus:

Nem én voltam a címzett, bocsánat, ha belekotyogásnak tűnik... :-((

Ady Endre: Karácsony

A teljes mű itt: www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_032.html

Áldott 2014-et kívánok Neked & minden OLVTársnak! [;-<))

______0___o__o__o0_0__o_o__0
_____0___o__o_o__0_0 __o___o__0
____0_o___o___o__0_0___o___o__0
____00o0000o00o0o0_0o00o00oo0oo0
___ 000o0o00000o000_000o00o0o000o0
___00000o000o000o0_000o000o00000o0
___0o00oo00o0o00o0_0000o0o0o000000
___0o0o00000o00o0___000o0o0o0o0o00
____0o0o0000o0o0_____000 0o00o00o0
_____0000o0000________ 00o000o000
______0000000___________0000000
________00_________________00
______ _00___________________00
______00_____________________00
_____00_______________________00
____00________________________ _00
_000000____Prooooooooost_______000000

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.31. 08:34:22

@Egonymus: igen ahogy a druszám írta!
Ady :Karácsonyi rege :-)

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.31. 08:38:24

@sefatias: Olvastam a Divinity-n a küzdelmedet,... Hát szerintem szívükbe zártak. :-)

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.31. 12:28:28

@sefatias: Úgy érzem igen. Sőt már azt is értem miért nézte el vagy szorgalmazta Kálvin akit mellesleg kiváló teológusnak tartok, szerencsétlen bűnös SzervétM. kivégzését!... Te tudod milyen indulatokat keltettél? Én éreztem... Csak sokszor a szavaik mögött nem éreztem a keresztény embert, a pásztor meg főleg nem részükről, nem nagyon tudták kezelni a helyzetet!! ... Mindent elolvastam. A baj,hogy te sokkal inkább érzelmi alapon közelíted meg a legérzékenyebb kérdéseket is...a teológiai ezt kizárja. Én tudom, hogy te miért így, de ezt ők a nagy teológiai tudásuktól nem látják.. múltkor beszéltünk erről...pont a gyerek veszik el... Az Úr nem arra lessz majd kíváncsi, hogy csűrjük csavarjuk az igét.. Meg milyen teológiai dokturátusunk van... Tudod.
:-)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.31. 15:21:46

@kingdom: Én szeretem azt a blogot. Kicsit sajnálom, hogy néha magamra haragítottam a blogtulajt, mert amúgy nagyon szeretem. De hát én nem fogok kibújni a bőrömből :) Túlságosan elméleti a megközelítés.
És ez magában hordozza azt a hibát, hogy a pásztor jobban el van foglalva az "ég" kémlelésével, mint a nyáj problémáival

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.31. 15:29:39

@sefatias:
Valóban jó blog, néha én is ránéztem.
De hozzászólni nem merek,meeeeeee nagyon magas nekem inteligencs tejológusoktól kérdezősködni :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.31. 15:31:33

@kingdom: Hát igen... néha úgy tűnik, hogy az nem a mi szintünk. És már ott is tartunk, hogy kasztokba soroljuk a keresztényeket

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.31. 15:32:13

@kingdom: Egyébként én bárhol hozzászólok. Engem nem zavar, ha rájönnek, hogy milyen hülye vagyok :DDD

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2013.12.31. 15:55:34

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): @kingdom: Köszönöm, végig olvastam e szép költeményt. Szívesen elbeszélgettem volna egy ilyen érzékeny emberrel, mint amilyen Ady Endre lehetett. Az utókorra hagyott szellemi örökségét érdemes megismerni. A magyar költők nagysága utolérhetetlen, a magyar nyelv adta lehetőségekkel.

Idézet, G. B. Shaw-tól:
"Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam ezt a nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit. A magyar nyelvben a propozíciók használata helyett a legtöbb szó végét óriási variációban, változtatni lehet. Ez a művelet a legkisebb érzelmi rezdülést is képes kifejezni, és hűségesen visszaadni."

Köszönöm, a jó kívánságokat! Boldog Új Évet Kívánok Nektek én is.

kingdom (törölt) · http://kingdome.blog.hu/ 2013.12.31. 16:55:19

@sefatias:
"És már ott is tartunk, hogy kasztokba soroljuk a keresztényeket"
>
Én már leszoktam az ítélgetésről,és semmi miatt nem aggódom velük senkivel kapcsolatban sem, JT- tagjait sem ítélem el alapból,mert becsapott emberek,(bár ők elítélnek engem).

...De elítélem a jelen VT. testületet a legmesszebb menőkig több okból!...no,de ezzel is mire megyek,mire megyek az én kis haragommal?
...Semmire,csak őrlölném magamat,esetleg csak szurkálom őket a kis nyilacskáimmal,...és az is mit ér?
...Csak szélmalomharcnak tűnik az egész. Vagy még sem? Ezen még gondolkodnom kell.

Az biztos azon a bizonyos napon Krisztus válogatja szét az embereket...ő nem fog tévedni.Az emberek tévednek ő nem.

absztinens 2013.12.31. 19:51:29

@kingdom: Krisztus válogatja szét az embereket...ő nem fog tévedni...ha mindenki ezt tartaná a szeme előtt jobb hely lenne a világ, de még a Kereszténység is példásabb vallás lehetne. Ezzel az erővel nyilazhatnánk a Pápát és az összes katolikus vezetőt, protestáns lelkészt és minden szakadár keresztény "szektácskát" és ha akarnánk kereshetnénk okot a gyűlöletre bárkivel kapcsolatban. Hogy mi az oka a Jehova Tanúi iránti gyűlöletnek? A Bibliából válaszolnak rá. A Sátán világa nem szereti ami nem az övé! ha az övéi volnának, akkor szeretné őket a világ!

A gyalázkodó hangnemű blogok nem rendítik meg a hitüket. Akiét meg megrendítik (pl. az én bizalmamnak már annyi) azok régen is kritikusan, elemzően és nem vakhittel és feltétel nélküli lojalitással voltak az emberi döntéseik iránt.
Nekem mindig is túl racionális volt az észjárásom és elutasítottam a babonás hitet. Ez lett a vesztem. Egyetlen egyházban sem hiszek, mert mind bűnösebbnek látom náluk. De ők sem Isten Népe, csak egy emberi lelkes (gyakran tévedő - mint bármelyik másik) csapat.

De gyűlölni soha senkit sem szabad a Krisztusi hitért, másért is csak módjával :)

aracs 2014.01.01. 20:57:11

@absztinens: Szeretnél visszameni a Tanúkhoz?

absztinens 2014.01.01. 21:38:40

@kabóca777: Vissza? Sosem tagadtam meg őket, ma is van hírnökkártyám és rendszeresen meg akarnak menteni a pásztori látogatás kísérleteivel, azok, akiket nem rég még én tanítottam és a hírnökük voltam. Én egyszerűen nem járok azóta, amióta nem hiszem minden szavát az Őrtoronynak. Nem hiszem, hogy ők Jehova látható földi szervezete. Nem hiszem, hogy helyesen értelmezik az írásokat és szellem szerint bánnak a nyájjal. Csak lelkes amatőr Biblia kutatók, mint bárki más akár az itteniek közül. Az ítt írogatóknak sem vagyok sem híve, sem követője. Attól, hogy olvasom őket. Ez nem egyenlő azzal, hogy MINDEN rossz ami a Tanúktól van és bármi jó, ami akárki mástól. Emberek sincsenek vegytisztán rosszak, vagy jók...tévednek, hibáznak, bűnbe esnek és felállnak és folytatják. Amint írtam én a korrekt és nem gyűlöletből fakadó viselkedésben hiszek. Ez pedig nem csak a történelmi egyházaknak jár, hanem a kisegyházaknak, amatőr csoportoknak és minden embernek, aki magában, egyház nélkül hisz. (Vagy nem hisz). Amint írtam, ha egyszer valamilyen ok miatt vállahatatlannak érzem a JT gyülekezetet, vagy esetleg ők kizárnak a "hitehagyásomért" akkor sem lépek be semmilyen szektába, egyházba és nem hiszem, hogy ha évek óta semmi vonzalmam közéjük járni, hogy ettől hirtelen újra feltámadna. Ezek az EXJT blogok csak arról győztek meg, hogy hova nem kell járni, azt nem tudják megmutatni, hogy kinél az igazság, így indirkten visszavezetnek a félvilági létbe. Ami egyáltalán nem kellemetlen. Már nem aggódom a világvégétől és a tüzes pokoltól meg sosem féltem. Az arcom kisímult, mint egy csecsemőé és merem úgy értelmezni az írásokat, ahogy a saját képességeim lehetővé teszik és nem hiszek senkinek, akinek nincs az enyémnél magasabb helyről való kinevezése. (Itt értsd emberi hatalomnál magasabb). Jézus Krisztus az egyetlen hatalom, amit elismerek. A többiek, mind haszontalan szolgák, akiknek a véleménye, annyit ér, mint a tiéd, az enyém, vagy bárki másé. Miért kellene bárkihez is mennem?

aracs 2014.01.02. 19:45:40

@absztinens: Nem szerettem volna személyeskedni, csak nekem úgy tünt, hogy érzelmileg még mindig kötődsz a Tanúkhoz.
Kérdésedre válaszolva, szerintem sem kell sehová sem menni. A történelmi egyházakban is voltak remeték:)
Nem gondolom, hogy vannak vegytiszta emberek és szervezetek, csoportok sem. De különbségek vannak. Azt hiszem az emberek többségének nagyon kellemetlen olyan emberekkel beszélni, aki úgy mondja el a mondókáját, hogy szinte belebújik az ember arcába. Nagyon zavarna az olyan egyház, aki úgymond belebújik a családomba. Nekem ilyen tapasztalatom volt a JT-al. Amit én láttam, az emberileg korrektnak sem mondható, keresztényinek meg végképpen nem. Lehet, hogy egyedi eset, de engem nagyon megrázott.

absztinens 2014.01.02. 20:26:29

@kabóca777: Gondolkodom az érzelmi kötődésen és nem tudok rá válaszolni. Nem neked, magamnak sem. Valójában sosem szerettem Tanú lenni és csak azért csináltam, mert belém sulykolták, hogy ez az "igazság". Márpedig, ha IGAZ, akkor nem az számít, hogy nekem tetszik-e, hanem hogy Istennek tetszik-e? De mindig talpas bunkónak tartottam a véneket, (akik engem állítólag szerettek) a tesókat is jószándékú, de buta, sokszor műveletlen, ízléstelen tájékozatlan embernek láttam, akik néha úgy mondtak kritikát rólam, hogy csak a butaság dőlt belőlük. Sosem éreztem közéjük valónak magam és ennek ők is hangot adtak. A baj csak az volt, hogy a családom régebb óta volt tag, mint amire itt a legtöbben emlékeznek és jelentős bűnünk volt, a MO-i szervezet felépítésében. Nem akarok túl sokat mondani, mert így is többen vágják kikről lehet szó. Ha érzelmi kötődésnek lehet mondani, hogy mindig is terhedre voltak és alig vártam, hogy megszabaduljak a kötelékeiktől, az lehet, hogy túlzás.

Másképp próbálom megértetni, mert ez zsákutca lesz.

Reboot egyszer úgy írta le a dühének az okát, hogy részéről ez egy "igaz szerelem" volt. Rögtön vágtam, hogy mit érez, mert Jimi Hendrix "Hey Joe" c. dalában is a csávó egyszerűen agyonlövi a hűtlen asszonyt. Egy igaz szerelem után nem nagyon van "kulturált válás".

Vannak viszont olyan párok is akik nem gyalázzák egymást a bontóperben, hanem nagy egyetértésben, megegyezve a gyermek bármikori láthatásában, a vagyont nagylelkűen elosztva, úgy döntenek, hogy életük egy új fázisba lép, mert együtt már nem látnak maguk előtt közös jövőt, azonos célokat. Ha a barátok próbálnák fikázni az exet, akkor nagylelkűen kivédik, hogy "nagyszerű asszony, csak valaki másnak". Nekem már más a jövőm.

Ezt akkor könnyű megtenni, ha sosem szeretted és nem vágott oda érzelmileg nagyon.
Nekem könnyű elengedni őket, gyalázkodás nélkül.
Nem hagytak sebet, csak őszinte, tiszta örömöt.

Valami ilyent:
Már csak emlék,
Mikor még nem voltál.
Az volt az igazi nyár
Az idő oly gyorsan száll

Amikor nem vagy itt velem,
Elfog a rettegés.
Minden kis zajra felébredek,
Mert azt hiszem megjöttél.

Te nem érzed,
Nem érzed azt a kínt,
Amikor éjjel itt maradsz,
A magányról álmodik a remény.

Ahogy megjöttél, rögtön ősz lett,
Majd hirtelen tél,
Más lett a föld és más a világ,
Havat hord a szél.

Azok a boldog, szép napok, ég veled!
Te nem tudod, milyen jó nélküled.
Azok a boldog, szép napok, ég veled!
Te nem tudod, milyen jó nélküled.

Ma már csak emlék,
Mikor még nem voltál.
Az volt az igazi nyár
Az idő oly' gyorsan száll

A legszebb pillanat, amikor búcsúzunk
És a vonatra felszállsz
Könnyes szemmel arra gondolok,
Hogy nehogy lemaradjál!

Azok a boldog szép napok, ég veled!
Te nem tudod, milyen jó nélküled.
Jönnek a boldog, szép napok, ég veled!
Te nem tudod, milyen jó nélküled.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.01.02. 22:16:45

@absztinens: Jó neked-Én érzelmileg is kötődtem, és minden területén az életnek. Közel három éve, hogy botrányos körülmények között kiléptem. Két évig kínoztak előtte. Ha én 6-7 évvel ezelőtt tudok ilyen blogokat olvasni, minden könnyebb lett volna. De én a lelépésem után majdnem egy évvel találtam véletlenül a Johnny blogjára. Addig azt se tudtam, hogy van ilyen

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 00:30:41

@absztinens:

Én meg pont fordítva látom ezt: azt nem tekintem igaz szerelemnek, ahol a párok egymást gyalázzák, és ebben a gyereket használják fel eszközként.
Ezek az emberek valójában sose szerették egymást csak azt hitték magukról, vagyis ámították magukat a szerelem látszatával (ami egyfajta páros önzés, és a felek szükségéből fakad - és ennek a szükségnek az elvonási tüneteit élik meg, akkor, amikor a másik ember nem teljesíti be azt, amit valójában nem is neki kéne beteljesítenie...).

Természetes, ha valaki csalódást él meg, az azért elkeseredhet és kifakadhat. Ezek természetes emberi érzelmek. Nem is ezzel van a baj, hanem amikor egy állóháborúvá válik a dolog, amikor az egyik vagy mindkét fél nem tud, és nem hajlandó felülkerekedni a helyzeten és nem képes tanulságokat levonni az együtt eltöltött időből.

Ezt meg lehet tenni, mind a párkapcsolatban, mind pedig egy vallással való szakításban. Minden eseménynek van célja az életünkben, minden kapcsolat hoz valami. Egy szakítás mindig sebekkel jár, soha nem csupán őszinte örömökkel (mert ha csak arról szólt volna a kapcsolat, akkor nem szakítanak). Az őszinte örömöket nekünk kell megtalálni a sebeinkből gyógyulva.

A dolgok nem feketék vagy fehérek. Ez része a szektás agymosásnak, ezért ezt újra kell tanulni, hogy vannak bizonyos aspektusok, melyek jók voltak abban a vallásban/kapcsolatban stb., és vannak olyan részei, melyek nem annyira, sőt egyenesen károsak. Az egyén dönt abban, hogy az ő számára az előnyök vajon kiegyenlítik a hátrányokat, vagy mit mennyire képes tolerálni.
Mi úgy döntöttünk, hogy nem tolerálható számunkra a JT vallás, de ez még nem jelenti azt, hogy nem lehetnek benne értékelhető pontok, vagy másnak nem lehet jó. Az, hogy egyes aspektusok elfogadhatatlanok, sőt emberileg teljes mértékben kifogásolhatóak - és ennek adott körülmények között hangot is adunk (ami mellesleg emberi kötelességünk is) -, még nem jelenti azt, hogy "gyalázkodunk".
Ezt is az Őrtorony szeretné elhitetni velünk, hogy jobb, ha befogjuk a szánkat, mert nekik kellemetlen lenne, ha az a sok szaros bili, amit rejtegettek, kiborulna.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 00:42:52

@sefatias:

Fazekas Csaba: Kisegyházak és szektakérdés a Horthy-korszakban című könyve igen részletesen leírja a két világháború közötti időszakban a szekták ellen kialakult szituációt, melyben az egyházaknak vezető szerepük volt. Számomra ez azt mutatja, hogy semmivel nem jobbak az általuk lenézett szektásoknál és vica versa.

Ebből a könyvből vettem az alábbi gondolatokat:

A társadalmi bajok orvoslásában mind az egyház, mind az állam kudarcot vallott, mely teret nyitott a a szegényeknek arra, hogy “vallási tévelygésekben élje ki magát”. Az aránylag pontos háttérelemzés ellenére, erre a mélyszegénységi problémára, erőszakos válaszreakció született: a szektákat tűzzel-vassal írtották . A szociográfiai kutatásokat figyelmenkívül hagyva, a hatóságok az egyházakkal karöltve erőszakos támadásokat és hamis vádaskodásokat zúdítottak a kisegyházak képviselőire, köztük Jehova Tanúira. A kor szellemét híven tükrözi vissza, amikor 1937-ben egy bizonyos Juhász Ferenc jehovista cipészsegédről egy újságíró “leleplező” cikket jelentetett meg, mely szerint a férfi kommunista kapcsolatait felhasználva lázítja a falusiakat. Az eset érdekessége, hogy Juhász feljelentést tett, de az újságírót felmentették a vád alól. Az ügy a szegedi ítélőbíróság elé került, ahol jóváhagyták azt a nyilvánvaló képtelenséget, miszerint “Juhász magánvádló és társai kommunisták” . Jehova Tanúit a többi törvényesen el nem ismert felekezetekkel együtt az akkori belügyminiszter, Keresztes-Fischer Ferenc, 1939. december 2-ra teljesen betiltotta . Az azt követő években “szektariánus agitáció”, “rémhírterjesztés”, “szektaszervezetben való megmaradás vagy abba való belépés” különféle jogcímein tartóztattak le, sőt internálási eljárás alá helyeztek ártatlan embereket. 1941. decemberében az akkori ún. országszolgát, Konrád testvért, letartóztatták és “több napon keresztül kimondhatatlan durvasággal kegyetlenkedtek vele”. Két hónap börtönbüntetésre ítélték, de annak letöltése után sem engedték szabadon, “hanem a társadalomra nézve veszélyesnek nyilvánítva a kistarcsai koncentrációs táborba szállították” . Ez az esemény csak előfutára volt az Államvédelmi Központ 1942. szeptemberében szervezett akciójának, mely a jehovista vezetők összegyüjtésére irányult. Ennek következtében a csendőrség összegyüjtötte a vezetőket és internálótáborokba hurcolta és brutálisan bántalmazta őket. A csendőri akció részeként Tiszalök zsúfolt piacterén öt jehovistát vertek össze. 1943 júniusában az Organisation Todt rendelkezésére a 801. sz. különleges munkaszolgálatos századot főleg Jehova Tanúiból és szombatistákból hozták létre Jászberényben, mert ezt a két csoportot tartották a legveszélyesebbnek. A nácik a ’Harmadik Birodalom ellenségeinek’ nyilvánították őket . A II. Világháború alatt a koncentrációs táborokba hurcolt Jehova Tanúi más nemzetiségű társaikkal együtt akkora csoportot képeztek, hogy lila háromszöggel különböztették meg őket.
A történelmi egyházak sem - a krisztusi szellemnek megfelelően - az elesetteket és kiszolgáltatott helyzetűeket látták a szektához csatlakozók csoportjaiban, hanem vallásos, ideológiai ellenfelet. A katolikus egyházi sajtóban rendszeresen szektaellenes írások jelentek meg. 1940-ben az Actio Catholica egyik füzetében Nyisztor Zoltán a katolikus egyházat az élet tengerén a mennyország felé úszó hajóhoz, míg a szektákat az azokon garázdálkodó kalózokhoz hasonlította. Az ehhez hasonló nézetek az egész katolikus sajtóban teret kaptak. Míg a hatóságok kommunista agitátoroknak tekintették őket, addig az egyház a szektákban a saját vallásos rendjük - sőt magának a pápaságnak - megdöntésére irányuló titkos zsidó „világösszeesküvés”-elmélet eszközeit vélte felfedezni . A szekta, ebben az összefüggésben már mindenért felelős lett; a hatalmon levők találtak maguknak egy bűnbakot, akiket a vallásellenességgel vádolhattak, a magyarság bomlasztóiként és belső ellenségként tekinthettek rájuk. Egy korabeli lap így nyilatkozik: „ezek nagyobb veszedelmei a nemzeti életnek, mint a külső ellenségek. A külső ellenség fegyverkezik. Tudjuk mit csinál, ez ellen tudunk védekezni. De ezek a belső ellenségek úgy rágják a nemzet testét, mint a szú a fát”.

Ez miben különbözik attól, amit a Jt-k csinálnak ma a volt tagjaikkal?

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 00:51:40

A múlt század elején a szektás mozgalmakat kutató szociográfusok közül egyesek (pl Féja Géza) a megoldást abban látták, ha a papság a szegények és az elnyomottak mellé állna, a katolikus vezetők feladnák az arisztokratikus, nagybirtokos magatartásukat és a földosztás programját támogatnák. Féja szerint “nem lehet ezt a kérést még azzal a különben sánta kifejezéssel sem visszautasítani, hogy az egyház feladata nem a testnek, hanem a léleknek a gondozása. Mert nem csak a testet kezdték ki súlyos kórok, hanem a lelket is; elrettentő szekták áldozata lett”.
( Féja Géza: Mutasson példát az egyház! In: Magyar haláltánc 189-191.o.)

Bár Féja egy radikális szélsőbaloldali propagandistája volt, aki a nagybirtokok felbomlását sürgette - megoldási javaslatai ezért egy kissé erőltetettek.
Azonban véleményem szerint mégis rátapintott a lényegre, amikor az egyházakat elsősorban nem egy társadalmi elit osztállyal azonosítja, hanem azzal a szerepükkel - mármint a krisztusi szolgálattal-, amit önként vállaltak magukra.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.01.03. 01:08:14

@karalabe4: Fekete Péter református teológus írt egy könyvet Az egyház és a szekta címmel. Ő is foglalkozik ezzel a kérdéssel, és a református egyház súlyos felelősségével. Igen önkritikus írás. Szerintem szerezd be, ha még nem olvastad

aracs 2014.01.03. 09:06:01

@absztinens: Akkor neked ezek a szép napok:)

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 10:00:39

@sefatias:

Köszi, majd megszerzem.
Néhányan az egyházi képviselők közül is elismerik ezt, ezért is állítható, hogy mindenki a saját háza táján söprögessen először. Ezért gondolom, hogy enélkül az egészséges önkritika nélkül nem igazán alkalmasak szekta-kérdésekben döntéseket hozni. Ideológiai alapon persze lehet ítélkezni mások felett - ha valaki nagyon akar -, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ez az érintetteken nem segít.
Azért az irgalmas szamaritánusról példázat megszívlelendő lenne.

Egyébként meg az a véleményem, hogy ha az egyház olyan jól tudta, hogy a szektás tanítások károsak, akkor miért nem éltek a lehetőségükkel - mely adott már 1999 óta -, hogy a szekták áldozatai számára segítő bizottságok felállítását szorgalmazzák?
Igazából egyesek részéről történtek erre kisérletek, de valami miatt mégsem valósult meg. (Vagyis annyira azért nem volt fontos, mint a példázatbeli szamaritánusnak, aki saját maga rendelkezett a sérült személy gyógykezeléséről, sőt még annak költségeit is fedezte...)

Persze nem akarom senki vallását vagy őszinte hitét kétségbe vonni vagy támadni, csak léteznek tények, melyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Igazából nem beszélhetünk történelmi távlatokban, mivel azok, akiket meghurcoltak még talán életben is vannak, de a családjaik és leszármazottaik mindenféleképpen érintettek ezekben az igazságtalanságokban.
Tudom, nem illik ilyesmiket felhozni, sokkal "keresztényibb"-nek hangzik, ha 'borítsunk fátylat a múltra' típusú megközelítést alkalmazunk, azonban ezzel még a jelenleg is kínzó fájdalmak és igazságtalanságok nem oldódnak meg. A helyzetet tovább bonyolítja az, hogy maguk az áldozatok sem mindig vannak tudatában az elszenvedett sérelmeknek - illetve annak, hogy azok milyen hatással vannak/voltak az életükre -, amiben szintén nagy szerepe van az egyházak spirituális porhintéseinek.

A tudatosulás és a szellemi világosság néha fájdalmas folyamat, a túl sok fény bánthatja a szemet. De azt gondolom, hogy ha már voltunk annyira nagyképűek, hogy még Magyarország Alaptörvényébe is bevettük azt, hogy mi magyarok " Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette ", akkor most illene ezekhez egy kissé közelíteni.

absztinens 2014.01.03. 10:14:12

@kabóca777: Jól mondod. Tényleg boldog vagyok az miatt, hogy nem érzem a továbbiakban meg kéne felelnem olyan emberek ízlésének, akikkel egyébként a civil életben szóba sem álltam volna sohasem.

absztinens 2014.01.03. 10:27:11

@karalabe4: az írásod 99%-ával olyannyira egyetértek, hogy akár én is írhattam volna. Ez nem kis eredmény ilyen rövid idő alatt, nem is becsülöm le. A maradék 1%-ot is csak annyival toldanám meg, hogy a hibák kimondásán túl egyetlen mondatot sem olvasok az erényekről senkinél. Pedig ha minden megszólaló, minden írásában legalább arányaiban annyi elismerő szót írna, ahány kritizálót, már nem ilyen gusztustalan volna a kép. Pedig ha bármely emberről itt a blogon nyilatkozni kéne (%-ok nélkül) hogy több bennük a jó, vagy inkább a rossz rájuk a jellemző, hát nem tudom mit szólnának egy őszinte minősítéshez...Talán ezt a mércét hiányolom a sok IGAZSÁGOSZTÓ terminátorból. Először a tükröt kéne szembeköpni. Nem egyet személyesen is ismerek még aktív vén korából és miattuk is volt olyan xar az a gyülekezet.

Szóval azt hiszi mind aki lepattant, hogy ettől fölébe kerekedett a múltjának és a kiszállástól jobb ember lett?

Szerintem tévednek.
De legalább korrektek lehetnének.

Én azt hiszem sohasem fogok egy elhagyott útra visszatérni, de nem is fogom megtagadni, csak egy állomásnak tekinteni, ahonnan tovább kell lépni.

A világon rengeteg sokkal károsabb szervezet van.
Ez bizony csakis a kontrollálatlan érzelmekről szól.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.01.03. 11:32:39

@absztinens: Teljesen egyetértek veled abban, hogy Jehova Tanúi egyházának sok erénye van. Én sokat köszönhetek nekik, és volt olyan összejövetelünk, ahol kb 30-an arról beszélgettünk, hogy milyen előnyei vannak annak, hogy Tanúk voltunk. Én is írtam már erről, és tervezem egy olyan poszt írását, ami arról szól, hogy miért van helye ennek az egyháznak a palettán, és hogyan érhete el sikereket, ha változtatna a dolgain.
De azt is figyelembe kell venni, hogy az egyházat elhagyók nagy része jelentős áldozatokat hozott a szervezetért, csupán azért mert egy sajátos érveléssel megvezették. Sokaknak véres áldozatok árán sikerült kilépnie. És eltart egy ideig, amíg a sebek begyógyulnak. És bár vannak mindenkinek jellemhibái, amelyek unszimpatikussá teszik a személyt, vagy egy eljárását, azt nem szabad elfelejtenünk, hogy nem láthatunk a szívébe, és nem érthetjük meg minden lépését. És nemcsak a másiknak. Néha bizony a saját tetteinket is utólag elemezgetjük, hogy mekkora hibát követtünk el, mekkora károkat okoztunk, és, hogy megérte-e. Jehova Tanúit semmivel sem tartom hamisabb tanítónak, mint a katolikus egyházat, és hasonszőrű barátait. Csak hát nekem ennek az egyháznak az ismerete adatott meg, és erre az ismeretre Jehova Tanúi vezettek el. Kb egy éve éreztem, hogy elegem van az extanúságból. Akkor kezdtem gondolkodni, hogy a blogot is abbahagyom. Ebben a posztomban:sefatias.blog.hu/2013/01/23/merre_tovabb_178 írtam erről.
"Hetek óta gondolkodom, hogy mi legyen. Néhány hónapja már pedzegettem, hogy abbahagynám a blogolást,mert már akkor éreztem, hogy fordulóponthoz érkezett az életem. Ma már teljesen biztos vagyok abban, hogy az életem új szakaszba lépett. Már nem elégíti ki a szellemi éhségemet az hogy Jehova Tanúi hamis tanításait cáfoljam meg magamnak, és másoknak. Érzem, hogy ez már csak egy helyben toporgás. Szeretnék tovább lépni. Sokat gondolkoztam azon, hogy mi legyen ezzel a bloggal. Egyre gyakrabban fordul meg a fejemben, hogy abbahagyom, mert már nem látom értelmét újabb posztok írásának. Az elmúlt közel egy évben 100 posztot raktam ki, amelyek egy része Jehova Tanúi hamis tanításaival, a gyülkezetekben található egészségtelen szellemi, érzelmi állapotokkal foglalkozott. Valamint jó néhány olyan poszt is van, ami önálló bibliatanulmányozásomból, illetve a teológiával való ismerkedésemből született.

Ahogy tavaly ilyenkor, úgy most is véget ért egy fontos fejezet az életemben. Már nem vagyok exjt. Már ha lehet ilyet mondani. Nem vonz egyetlen egyház hibáinak keresése sem. Egy fordulat állt be a hozzáállásomban, amit már több posztomban, illetve kommentemben lehetett olvasni. Nem érdekelnek többé az egyházak. Egyik sem. Csupán Isten és az emberek. Két dologban vagyok teljesen biztos. Az egyik, hogy szeretem Istent, a másik hogy szeretem az embereket. (Márk 12:28-31)"

absztinens 2014.01.03. 12:24:28

@sefatias: Drága tesókám. Nem is rólad írtam, amit írtam. Tegnap túl sok időt töltöttem a JJ. blogon és kulturált beszélgetésbe keveredtem Undercoverrel akinek el kellett magyaráznom, hogy egyetlen alkoholista sem okolhatja a kocsmákat (egyházat, templomot) a bajáért. Sokan járnak JT. gyülibe, meg a többi hasonló hamisba és egész jól elvannak. Sőt jobb emberek ezzel együtt, mint a többi ateista barom, aki a diszkókat üti szét mérgében bekrekkelve. Azt tettem szóvá, hogy miért nem tudnak korrekt és tárgyszerű kritikával élni és a tévedésekről, vagy hazugságokról beszélni és mi az alapja az indítékok, a belső senki által nem bizonyítható szándékok, a feltételezéseken alapuló Isteni hatáskörbe tartozó ítélgetéseknek. A "szemét csalók, rohadt alakok, meg családromboló pszichopaták" nem valós kritikák, csak bunkó minősítgetések, amik bármelyik kommentelőre elmondhatóak lennének az életük egy adott pillanatában.

Nálad nem olvastam soha ilyesmit az írásaidban, ezért ne vedd magadra. Amit leírtam, az viszont általánosságban, mindenhol igaz, ahol a tesókkal kapcsolatban valaki megnyilatkozik.

Rohadtul végletes és szélsőséges.
Ha JT. az illető akkor egy hibátlan, szeplőtelen, világmegváltó egyházat látunk.
ha EX.Jt, akkor meg egy Sátáni, kártékony, a világ összes bűnének eredőjét.

Egyik sem igaz.
Ugyanolyan emberi tökéletlen butaság, mint az összes többi szekta a Katolikus nagyszektát is beleértve.

"A népek ópiuma."

Ezután lehet rámszólni, hogy pufajkás, munkásőr Marxista vagyok. :)

Pedig csak tárgyilagos szerettem volna lenni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.01.03. 12:46:34

@absztinens: >>Ha JT. az illető akkor egy hibátlan, szeplőtelen, világmegváltó egyházat látunk.
ha EX.Jt, akkor meg egy Sátáni, kártékony, a világ összes bűnének eredőjét.<<

Ezt az utat én is végigjártam. Szerintem ez is a gyógyulási folyamat része. Ezért is nem ártom bele magam, hanem megteszek mindent, hogy a gyógyulási folyamat gyorsabb, és könnyebb legyen. Egyébként tisztában vagyok vele, hogy kire gondolsz. És amikor írtam a kommentet neked, végig rá gondoltam. Sajnálom, hogy így alakultak a dolgok. Nekem ti mindig is a "nagyok" kategóriába tartoztok

absztinens 2014.01.03. 13:48:21

@sefatias: Sajnos én nem csak rá, hanem általában a JJ blog közönségére...

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 14:22:20

@absztinens:

Teljesen igazad van. " Először a tükröt kéne szembeköpni. Nem egyet személyesen is ismerek még aktív vén korából és miattuk is volt olyan xar az a gyülekezet."

Az elmúlt 2-3 év alatt, amióta a blogon vagyok, szinte mindegyik nagyfejűvel sikerült konfliktusba kerülnöm, pontosan ilyen dolgok miatt. (kitiltottak már emiatt a blogokról, igyekeztek megfurkálni mindenféle módokon...nos, amiket a gyüliben is alkalmaztak egymás ellen...nem panaszként írom, mert jól szórakoztam ezeken...) Én is úgy gondolom, hogy először mindenkinek magába kell néznie és amit ott lát, nem elütni egy "tökéletlen vagyok" vállrándítással.

Szóval távol álljon tőlem, hogy védjem a mundér becsületét. Való igaz, ha valaki úgy száll ki egy kollektív önámításból (mint a JT-it is annak tartom), hogy nem veszi szemügyre, hogy ő maga hol is volt benne ebben a történetben, akkor hibáztathatja a csoportot, a problémáját nem oldotta meg: keres magának egy másik ideológiát, amivel tovább ámíthatja magát, a vallási felsőbbrendűséget felcserélheti nemzeti vagy faji felsőbbrendűségre, vagy csatlakozhat egy másik birkanyájhoz....

A dühös reakciót azonban emberileg teljesen érthetőnek tartom az extanúk részéről, hiszen sokakat valós és súlyos kár ért, amit el kell ismerni. Az már más kérdés, hogy ezekre a legtöbben önmaguk szolgáltak rá, a gyülekezetben betöltött szerepkörük visszaéléseivel, de ennek felismeréséig is el kell valahogy jutni...ami - legyünk őszinték - nem olyan könnyű dolog.
Az, hogy valaki ezt megteszi-e vagy inkább megmarad a dühösködésben, az leginkább emberi jellem kérdése. Tény az, hogy ehhez sok segítség nem létezik a vallásban károsultak számára, ahhoz meg egyesek túl büszkék, hogy szembenézzenek önmagukkal, és akár önként maguktól indíttatva keressenek szakemberi segítséget, abban hogy megszabaduljanak negatív érzéseiktől. Egyszerűbb ezt kivetíteni egy "külső" ellenségre, aztán arra dobálni kígyót békát. Vannak olyanok is, akiket ez tart életben, hogy gyűlölhetnek valakit, vagy valamit.

"A "szemét csalók, rohadt alakok, meg családromboló pszichopaták" jellegű kijelentésben sok igazság van ugyan, csak az a baj, hogy ezt nem az áldozatoknak kellene elsősorban látniuk, hanem azoknak, akik elkövették a bűntetteket (mert azok, amit a társulat csinál). Csak hát hogyan kerülnek ők abba a helyzetbe, hogy ezt felismerjék (vagy kénytelenek legyenek felismerni) magukról? Ez jó kérdés.

Pusztán az a tény, hogy létezik a JT vallásnak pozitív aspektusa - ami kétségtelen - még nem teszi őket pozitív hatású csoporttá. Sőt, a destruktív csoportok jellemzője az, hogy több a negatív hatás, mint a pozitív, és a kettő nem ellensúlyozza ki egymást. Az a tény, hogy más szervezetek és csoportok is destruktív hatásúak, még nem teszi a JT bűntényeket meg nem történtté, vagy eltusolhatóvá. Ez a "kéz kezet mos", "holló, hollónak nem vájja ki" politika a szervezett bűnözés közege.
Ha jót akarunk magunknak, akkor jobban tesszük, ha a pozitív dolgokra építünk, és azokra koncentrálunk, de A NEGATÍVAKAT SEM TAGADJUK LE. Sőt, rossz hírem van: a Jt vallás berkein belül elkövetett bűncselekmények feltárása a mi dolgunk, akik benn voltunk és tudjuk, hogy mi folyik ott. Persze ezt nem fogjuk tudni úgy megtenni, ha önmagunkkal nem nézünk szembe, és nem tesszük fel magunknak a kérdést, hogy "én mi a fenét csináltam ott".

"A világon rengeteg sokkal károsabb szervezet van.
Ez bizony csakis a kontrollálatlan érzelmekről szól."
Azért a vallás és Isten nevében szórakozni és kihasználni naív embereket, elég káros dolog. De természetesen vannak még káros szervezetek a JT-in kívül is.
A kontrollálatlan érzelmek kontrollálása sem könnyű azoknak, akikbe évtízedekig azt súlykolták, hogy az érzelmek a "szív kívánsága", vagy a "hústest", amit el kell fojtani, le kell győzni, de soha nem szabad rá hallgatni. Akik mégis megengedtek maguknak némi érzelmeket, azt hisztérikának, pszichiátriai eseteknek vagy elmebetegeknek nyilvánították.és akár a gyülekezetből is kizárhatták őket.

Ezeket csak azért írtam le, mert ezt az oldalt is látni kell, szerintem.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 14:28:53

@sefatias:
"Az egyik, hogy szeretem Istent, a másik hogy szeretem az embereket. (Márk 12:28-31)"

Gratulálok! Eljutottál oda, amit Jézus tanított.
Sokszor elég kacifántos utat kell ehhez bejárni, hogy a szavak értelme mögé lásson a ember, ugyanis sajnos ezek a tanítások már annyiszor le lettek járatva, hogy üres frázisokká alakultak az emberek tudatában. DE látod, neked ezen az úton kellett végigmenned ehhez, hogy megvizsgáld a többi egyház tanításait. Másnak másmilyenen.

absztinens 2014.01.03. 14:35:54

@karalabe4: Mégis csak igaza van Sefának, hogy hisz a leírt szó erejében. Én sokkal szkeptikusabb vagyok nála és nem akartam írni már vagy fél éve ide sem (máshova sem) többen azt hitték a JJ-n hogy velem leveleztek más nick alatt:)

De talán, ha azt elértem, hogy erről az oldalról is elkezdtél gondolkodni a dologról, talán a kiegyensúlyozottság (és egyúttal a gyógyulás és feldolgozás) kezdete lehet.

Gratulálok a korrektebb gondolatmenetedhez, szerintem ez csak tovább fog javulni, míg a végén úgy gondolsz rájuk, mint bármely más vallásra. Érzelemmentesen.

Ha ilyen nagyítóval néznénk, akkor baba kenőccsé lehetne cincálni minden létező vallást. Azért ilyenek mert AZ EMBER ilyen a világ teremtése és a bűnbeesés óta...sőt sokkal rosszabb. Az egész emberi faj ilyen. Akik nem keresztények azok is. Az Arabok és a Kínaiak, meg a hasfelvágós Japánok MIND.

Csak egy kicsit szabadulni kéne a beszűkült látásmódtól és élni az életet.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 14:55:34

@absztinens:

Igen, valóban eljuthat az ember egy kívülálló nézőpontjához (bár mi igazán soha nem lehetünk kívülállók), amikor pro és kontra tudja tekinteni a helyzetet, de ehhez mindenkinek végig kell járnia az útját. Mégpedig a sajátját.

Nem hinném, hogy az érzelemmentesség lenne a célom, sem a JT-ival, sem más vallásokkal kapcsolatban, de a semlegesség mindenképpen.
Ahhoz bátorságra van szükség, hogy egy másik személy nézőpontjából merjünk önmagunkra tekinteni, és ne rögtön a kifogásokat felhozni, hogy "ő engem nem ért meg" stb. Bizony fordítva is fel kell tudni tenni a kérdést: én vajon kit értek meg? Ha önmagam sem, akkor mégis hogyan akarom a másikat megérteni?

A JT-i elég súlyos számlát csináltak maguknak, mind mint egyének és mint csoport is. Ennek kiegyenlítése még várat magára, de az örökkévalóság törvényeit még a kedvükért sem fogják átírni. Bár egyesek megpróbálják elhomályosítani azt tudatlan beszéddel, de ezért még Jób is "letolást" kapott.
Nem hiszem, hogy ez túlzottan változott volna azóta.

absztinens 2014.01.03. 16:29:42

@karalabe4: Nem tagadom, eszembe jutott már, hogy felkeresem azt a30 nál is több személyt és családot, akiket én tanítottam hamisan addig, míg alámerültek és ugyanazzal a vehemenciával, most lebeszélem őket, de az élet segített, mert fele már magától kiközösült, (néha szó szerint). A többi meg most is vén és van köztük akik még annál is többre vitték és sok adatott nekik, ezért sokat bíztak rájuk. De ahogy beszélgettük a feleségemmel, néhánynak nagyobb kárt okoznánk a felébresztéssel, mint azzal, ha szépen elalusznak a hamis tudatban és Isten eldönti, hogy keljenek-e fel. A saját szüleim is a hitben haltak meg és most sem vernék szöget az Apám szívébe, hogy egy "rohadt tróger gazember voltál, mert az életedet erre a hitre szentelted". Mert nem volt az.
Nem azért, mert az apám volt, hanem azért, mert a haláláig egy tiszta lelkiismeretű, igaz ember volt.

Ez nem elfogultság, mert nem jöttem ki jól vele.
Engem világias, rossz Tanúnak tartott mindig és sokat vitáztunk a gyülekezeten.

Ezért nem kértem senkitől, hogy "értsen meg engem" mert nem hiszem, hogy érdekel bárkit is az én sztorim és tapasztalataim. Mindenkinek van sajátja.

Csak annyit vetettem fel a másik blogon is, hogy mi lenne, ha tárgyilagosabbak lennének.

Ott ez nem pálya.
Csak a Szabadságharc a WT. a Bankok, az Únió, a Szabadkőművesek, meg az összes paranoiás ellenségképük ellen.

Pedig a politika is összekacsint és az ellenségkép is csakolyan vízió, mint a "szabadulás" amiben a frissen kijöttek hisznek.

Pedig ugyanott ülnek most is és ugyanaddig ér. Csak nem kell bejárniuk a nyilvánosra, meg a kivonulásokra.
(Mondjuk ez önmagában már nagy nxyereség) :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.01.03. 16:49:18

@absztinens: Egy másik blogon ezt mondták nekem, és ezzel apukádnak is:

"Végtére is az elmúlt huszonakárhány évet nem a protestantizmusban, nem is a kereszténységben, hanem Jehova Tanúi között töltötted, egy szentháromságtagadó szektában"

Vagy itt egy másik. Ebben az az érdekes, hogy egy volt tanú írta:

"Tanúként nem voltál keresztény – a szó bibliai értelmében -, és gyülekezetbe se jártál, maximum szervezeti gyűlésekre. Most ismerkedsz a bibliai kereszténységgel"

naa?

absztinens 2014.01.03. 17:27:56

@sefatias: Klassz. Tetszik és ez a logika első pillanatra ledermeszt, majd őszinte, szívből jövő harsány felszabadító erejű kacagásra serkent.

Ennyire korlátoltak tényleg csak volt szekta tagok lehetnek, akik most is csak csöbörből vödörbe jutottak és nem fogott rajtuk semmiféle megrendítő erejű tapasztalat. Az ilyent hagyni kell ez sosem tanul semmiből. Erre a válaszom: "Igazad van pajtás! Gyere, mit iszol?"

Az alapokig nem látnak, mármint hogy ha nincs jelen Jézus, akkor mindenki csak amatőr és műkedvelő keresztény. Az a "benne vagyok már Jézusban, tökre befogadtam és eggyé lettem vele, olyan vagyok mint a teste, mindennap eszem is" dumát sosem hittem, mint ahogy a hanyattesőket is csak pszicho drogosoknak tartom, de nem sértegetem egyiket sem vele, sehol, hogy baromságokat beszél.

Ez a különbség köztem meg köztük, hogy én tényleg felébredtem és nem szektát váltottam.

A másik különbség, hogy nem sértegetem őket az újonnan megvilágosodott tanaimmal, míg ők bőszen osztják tovább az IGAZSÁGOT, egy másik pulpitusról, mert a JT-ből már kipontozódtak. :)

Amíg te azt gondolod, hogy minden párbeszéd hasznos, addig én felmérem hogy nekem mennyit, hoz és mit visz. Ha túl sokba kerül, akkor alma.

Az ilyen habitust ha felismerem, akár egy elejtett mondatából is, nem kell, hogy kifejtse, a semennyi időt is sajnálom rájuk.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.01.03. 17:32:07

@absztinens: Ebből a beszélgetésből rengeteget tanultam. Mint ahogy sok hasonlóból. Kissé mazochista vagyok, és élvezettel ugrok bele az ilyen bratyizásokba, aminek a vége az, hogy néha lesátánistáznak, vagy tévtanítóznak. Szegények észre sem veszik, hogy abban a székben ülnek, amiből én már felálltam

absztinens 2014.01.03. 17:40:41

@sefatias: "Most ismerkedsz a bibliai kereszténységgel" Na ehhez még egy röpke gondolat.

A kereszténység egy erkölcsi viselkedési norma elsősorban, hiszen az Ó szövetségben nem létezett még és az Isten elvárásai a helyes magatartásról azonosak voltak, legfeljebb jobban részletezve.

Arról szilárdan meg vagyok győződve, hogy a Tanúk egymást igenis szerető, összetartó társaság volt a rendszerváltásig Mo-n. Amióta ez a sok újonnan megtért miatt átjáróház lett, azóta van ok némi kritikai alapra. De most sem rosszabbak más egyház híveinél és sokkal szigorúbb erkölcsi mércének kell megfelelniük, nem csak a szex, de a dohány, ital stb..terén is.

Így a barátunk bármilyen szektához igazolt is, (mondjuk a Baptistához) nem jobban keresztényi mintát követőek a cselekedeteik, mint a mostani vergődő Tanúknak.

Minden egyház válságban van.
Az egész világ válságban van.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 19:36:01

@absztinens:

"Nem tagadom, eszembe jutott már, hogy felkeresem azt a30 nál is több személyt és családot, akiket én tanítottam hamisan addig, míg alámerültek és ugyanazzal a vehemenciával, most lebeszélem őket..."

Na látod, ebben némiképp eltér a véleményünk. Többen is úgy vélekednek, hogy azzal ártottak másoknak, hogy hamis tanokat prédikáltak nekik. Hát nem tudom. Én is küszködtem ezzel, de igazából nem hiszem, hogy azzal bárkinek is ártottam volna. Én hittem azokba a tanokban, és a Bibliára irányítottam a figyelmet, és nem tettem exkatedra kijelentéseket, hogy "meg fogsz halni", vagy hasonlókat. Sok olyan testvérrel, testvérnővel prédikáltam, akiket szabályosan berángattak a házigazdák az ajtókon, és alig tudtunk megszabadulni tőlük. Különösen a 90-es évek elején az emberek iszonyúan ki voltak éhezve a szellemi gondolatok iránt, és mégha egy "hamis vallás" képviseletében mentünk is - aminek nyilván megfizettük az árát - mégis elindíthattunk embereket olyan úton, ami egy szellemi érdeklődés felé vezet. Azért, hogy ezen ki mit csinál, vagy mit nem, soha nem éreztem magam felelősnek, mint hogy azt sem tekintettem saját érdememnek, hogy hányan lettek Tanúk általam.

Ezt alaposan átgondoltam, és arra következtetésre jutottam, hogy nincs miért szégyenkeznem, sőt inkább ma is büszkeséggel tölt el, hogy milyen hihetetlen nagy dolgokra voltam képes egy félhulla állapotban (persze nem a saját erőmből akkor sem, csak akkor én azt hittem). Ha valakinek bármi baja lett volna az akkori tevékenységemmel, akkor azt akkor is és azóta is nyugodtan megmondhatta volna, de semmi ilyen dolog nem történt. Nem veszem le senkiről sem a saját felelősségét abban, hogy jelezze felém, ha velem bármilyen baja van. Ez akkor is benne volt a Bibliában, és azóta sem törölték ki onnan (Máté 18:15).
(Ez persze nem jelenti, hogy nem volt senkinek baja velem, csak nem tudtuk ezt kifejezni - nos ezt is meg kell tanulni. De hát ugye, néma gyereknek....)

Mivel alapvetően nem hiszem azt - soha nem is hittem - hogy valaki csupán egy doktrina rendszertől lesz keresztény, ezért nem hinném, hogy bárkit is le kéne trógerezni, amiért egy adott valláshoz tartozik - vagy éppen nem tartozik. A viselkedése, és azok RÁM VALÓ HATÁSAI, főleg ha családtagról van szó, az már igazán olyan dolog, amit érdemes szóvá tenni. Sőt szóvá is kell, mert hol oldják meg az ilyen nézeteltéréseket, ha nem a családban? Kiviszik a kezeletlen problémákat a társadalomban, és mások felett zsarnokoskodnak, mivel velük is ezt csinálták otthon?
Nos, itt fordul meg az egész magánszféra, közszféra dolog a Tanúknál különösen: mert a vallási megélésekről és hitnézetekről széles körben prédikálnak - holott ez elvileg magánügy -, míg az emberi érzéseikről, sőt ne adj isten konfliktusaikról meg mélyen hallgatnak. A családban meg főleg! Hát hogy nézne ki, ha megtörne a szép teokratikus családról kialakított hamis illúzió?
Aztán az egész Őrtoronyból kivágott családképet aztán úgy kell védeni az igazságtól, meg az őszinteségtől, mintha valami szentkép lenne, ami a fény hatására megromlik. Mert hova lenne a homokra épített önbecsülés, amit az "igazságban járás" tudata tart össze, no meg Őrtoronyék sem szeretik, ha "rossz szinben állítják be őket" az egyes Tanuk.
Már kész is van a szép nagy műanyag szeretet, amivel simán le lehet élni évtizedeket, generációkat a kétely legkisebb jele nélkül, hogy az ember "jó helyen van". De soha senkit nem érdekel a másik ember érzése, gondolata és megélése, hiszen arról soha senkinek nem szabad tudnia: ez csak istenre tartozik.
Ehelyett inkább kiteszik a csizmát az asztalra, és mindenféle lelkifurdalás nélkül megmondják, hogy a másik embernek miben kell hinnie, és halálra ítélik szavaikkal, ha az nem teszi.

Pedig nagyon fontos lenne felhozni ezeket a megéléseket, sokkal fontosabb, mint a vallásos doktrinák megvitatása.
Igazából ez jelent mencsvárat a szektavezetők számára abban, hogy tovább folytassák kétes ügyleteiket, hogy a volt tagok elvannak a szellemi mócsinggal, vagyis elvitatkoznak azon, hogy ki hisz a háromságban vagy nem hisz, Jézus hogy jön el, testben nem testben, milyenben stb... Ezeket a dolgokat ugyanis a Szent Szellem tárja fel azoknak, akiknek erre a szívük nyitott. Akik nem hajlandóak a krisztusi alapelvek szellemében rendezni az életüket, vagyis akik nem nyitottak erre, úgysem fogják megérteni, sőt bolondságnak fogják tartani, csak a mesékre lesznek nyitottak, meg az olyan tanításokra, melyekkel elterelhetik a figyelmüket a saját lelki fejlődésükről.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.03. 19:36:55

@absztinens:

folyt.
A legfontosabb dolog az, hogy az emberben mi történik legbelül. De vajon képesek-e a volt tanúk szavakba önteni ezeket az érzéseket, vagy kitárni a szívüket? Mert ez jelentené az Őrtorony végét. Csak ez nem megy őszinte magunkba nézés nélkül.

"Ezért nem kértem senkitől, hogy "értsen meg engem" mert nem hiszem, hogy érdekel bárkit is az én sztorim és tapasztalataim. Mindenkinek van sajátja."

Engem érdekelnek a JTs szorik az egyén szempontjából, és gyüjtöm is őket. Ha van bátorságod ehhez, szívesen várlak egy interjúra.

absztinens 2014.01.03. 22:01:25

@karalabe4: Hát szívesen összefoglalom röviden, amit az én tanúságomról tudni kell. A Nagyanyám a 20-as években Ismerkedett meg az International Bible Studentsekkel és az Anyámat is ebben a hitben nevelte, Az Apám szülei kicsit később Katolikusból tértek át a 40-es években, akkor már az átnevezett Jehova Tanúihoz.

A Családommal a múlt században végig csináltunk minden jót és rosszat, amit a szervezetben bárki is megélhet. Láttam az összes létező hibát és erényt is. Összetartást, egymás házának a felépítését kalákában és az (itt a blogon is kritizáló) testvér haldokló felesége számára a rengeteg (millióról beszélek) forint összeadakozását, hogy megmentsük és a legjobb ellátást kapja, éjjeli virrasztásokkal őrizve, pusztán testvéri szeretetből és összetartásból, nem a társulat, vagy bárki mások kérésére, parancsára. Szívből, belülről.
Egymásért.

Persze láttam egymásnak alávágó, vetélkedő véneket és hallottam nem egy lelkifurdallást, bűntudatot ébresztő előadást is.

Szóval azt akarom érzékeltetni, hogy nem nagyképűsködök, de nekem senki sem tud már újat mondani erről a szervezetről.

A Ray Franz által írt könyvben szereplő emberek nagy részét én nem történelemként olvastam, hanem abban a korban éltem amikor ők vezettek és olvastuk a leveleiket, beszéltünk róluk és mutatták a fotóikat.
Átéltem annak korszaknak az utolsó fázisát, amiről írt.

Ezért volt számomra hiteles, mert pontosan tudtam miről ír. Végül is ez a könyv adott bátorságot, hogy kimondjam hangosan is, amit évtizedek óta sejtettem és pedzegettem (amíg mások vakbuzgólkodtak, most meg tüzet okádnak), hogy ez a SZERVEZET NEM TÉVEDHETETLEN, és a rabszolga csupa találgató emberből áll, akikre semmi bizonyíték, hogy Isten nevezte ki őket, hiszen bárki állíthat bármit magáról.

Ezeken az állításokon nem mentem túl, mert nem voltak rá bizonyítékaim és elegendő külföldi információm.
Azt tudtam, hogy nem a szent szellem nevez ki és soha sincs jelen, mert konkrét bizonyítékaim voltak kamu kinevezésekről és írásokkal ellentétes döntésekről.

Az apám védte a mundért én pedig szembesítettem az igazsággal. Ezeken vitáztunk gyakran. Amikorra 80 éves lett már ő is kezdett beszélni a hibákról és örülök, hogy nem érte meg az én jelen állapotomat. Iszonyú lett volna látnom, hogy a halálos ágyán esik le a hályog a szeméről. Bár gyanús, hogy sok gondolat kavarhatott a fejében, mert más kortársával beszéltem a halála után és az a tesó is nagyon maga alatt van. Úgy érzi ő is hogy átvágták, bár még ott ül a gyüliben a feleségével, mint egy zombi, a szemén látom, hogy nem hiszi.

Ezek után elképzelheted, hogy milyen vén lehettem. Olyan, aki mindenkinek megnyugtatta a lekiismeretét, ha nem ment prédikálni, hiszen én sem mentem, ha tehettem kibújtam. Rock zenét hallgattam, míg mások a teokratikus kazettákat.

Mivel hittem is meg nem is, a diktatúra meg egyenesen bőszített, gyakran ellent mondtam magas beosztású felvigyázóknak.
Kikerültem a perifériára és már semmilyen szereplési lehetőségem nem volt sehol, csak a saját gyülimben, mert nem tudtak fogást találni a leváltásomra.

Aztán annak is eljött az ideje, hogy egy van sapka, nincs sapka dologér megfenyegettek, hogy ha nem bánom meg az Internetes garázdálkodásaimat, akkor törölnek.
Mondtam, hogy dehogy bánom, ha innen felállok is rögtön ülök a gép elé és lécci töröjjetek.

Azután még egy két évig beültem szemlélődni, de már évek óta sajnálom az időt, arra, hogy bármit meghallgassak, vagy elolvassak tőlük. Ha jönnének beszélgetni, elhárítom, hogy "engem nem érdekel, amit mondani tudnátok és ti sem szeretnétek, hallani amit én mondanék".

Meg picit tartanak is tőlem, mert ismerem mindnek a vajat a füle mögött és nem is akarják igazán erőltetni, mert csak az utazónak kellene mondani valamit félévenként.
Együtt érzek velük, mert szorgalmas jó srácok, de ez már az ő gondjuk. Oldják meg, mondjanak valamit.

Szóval voltak harcaim, kritizáltak, áskálódtak a hátam mögött, de ezt mind a helyére tudom tenni, mert nem egy egységes massza, hanem külön individuum minden ember.
Akár tesó, akár nem.
A vízalábukástól még nem lesz más ember Keddről Szerdára.

Ezért még nem sátáni a szervezet, csak egyszerűen egy vallásos gittegylet.
Aki idomul (és nem mindenki renegát, anarchista, mint én), az nagyszerű testvérekre, kellemes társaságra talál és van kikre támaszkodnia a baj idején.

Aki nem ilyen annak pokollá teszik és jobb, ha önként megy és nem várja meg, amíg kirúgják.

Ezt egy értelmes embernek fel kéne ismernie.
Nekem az volt a vesztem, hogy IGAZSÁGként égették csecsemő kortól az agyamba és így meg kellett várnom, amíg magamtól megjön a saját józan eszem.

Akinek nincs az meg ne panaszkodjon, mert nincs minek megjönnie.
Sajnos az elpocsékolt éveket én is kicsit sajnálom, mert másra is tudtam volna fordítani.
Nekem ezt dobta a gép.
Születhettem volna Romának is, még rosszabb sorom lett volna és ki sem tudnék lépni belőle.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.04. 01:21:44

@absztinens:
Érdekes a történeted.
Ha gondolod, szívesen várlak az interjúra. Ha a nevem melletti linkre kattintasz, a Fehér Margarétás oldalon megtalálod az elérhetőségemet.

aracs 2014.01.04. 10:14:33

@karalabe4: Hol húznád meg a határt, hogy ez nem egyház, ez szekta?Hol húznád meg a határt, hogy ezt be kell tiltani, ezt meg nem?

aracs 2014.01.04. 10:40:37

@sefatias: "Én is írtam már erről, és tervezem egy olyan poszt írását, ami arról szól, hogy miért van helye ennek az egyháznak a palettán, és hogyan érhete el sikereket, ha változtatna a dolgain."
Engem ez, őszintén, nagyon érdekelne.
Miért van szükség JT-re? Hogy lehetne olyan egyházat létrehozni ( nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb szó), amelyik valóban egyház lenne?

aracs 2014.01.04. 10:47:36

@absztinens: Elnézést, hogy személyes kérdést teszek fel, de te betartod azt az elvet, hogy ne csak a rosszat, de a jót is mondjuk el, pl. más egyházakról?
(Nálunk volt ez házi feladat, ha valakiről rosszat mondasz, mondd a jót is.)

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.01.04. 10:54:34

@kabóca777:
Kérdésed még a törvényalkotóknak is fejtörést okoz. Nekem sincs erre egyenes válaszom.
Most időm sincs ezt kifejteni, csak röviden foglalom össze. Pl egyesek azt a javaslatot tették erre, hogy az egyház egy bibliai kifejezés, amit Krisztus tanításainak követő egyének alkotnak. Ezért ne adjanak egyházi címet azoknak a közösségeknek, akik ennek jeleit nem mutatják fel. Ha ez így lenne, akkor pl a JTk sem lehetnének egyház, mivel nem követik a krisztusi alapelveket a kizártakkal kapcsolatos problémakezelésben pl. Ezt pedig elég egyszerűen lehet bizonyítani azzal, hogy nem a hivatalos tanításokat vetik vallásszociológiai és teológiai vizsgálatok alá, hanem a tényleges tetteket és azok társadalmi hasznosságát. Egy keresztény jogállamban nem lehetne megtenni azt, amit a szekták tesznek. A szekták csak a beteg társadalomban tudnak megélni és terjeszkedni, mint a fertőző baktériumok is a legyengült szervezetben szaporodnak.
A szektáknak és elmekontrollt gyakorló szervezeteknek egyébkánt Hassan és Linton foglalta össze a jellemzőit (ha utána nézel).
A szekták által okozott problémákat nem lehet kezelni a társadalom problémáitól függetlenül. Ha egy vezetés nem tud fellépni a káros szekták tevékenysége ellen, az saját inkompetenciájának bizonyítéka.

absztinens 2014.01.04. 15:11:50

@kabóca777: Nem gond hogy kérdezel, szívesen válaszolok. Valamikor, aktív tanúként én is azt hittem, hogy az az IGAZSÁG, ezért a sajátomat dicsértem, az összes többit lehúztam, mint azt hiszem legtöbben, akik igazán hittünk.
Ma már úgy látom ezeket a csoportokat, mint NEM IGAZSÁGOT tanító, emberek és nem Isten által vezetett egyesületeket.
Vannak akik tesznek jót és rosszat, csak más más területen és nem ugyanabban tévednek.

A sorrendet, hogy melyik a legjobb és melyik a legkárosabb soha nem vállaltam fel, hogy én állítom össze. Ezután sem fogom.

Ha valamely egyházzal szemben kritikát fogalmazok meg, az csak olyan esetben lehetséges, ha egy tagjuk azzal provokál, HOGY AZ ÖVÉ KÜLÖNB A TÖBBINÉL. Más esetekben nem szoktam sem jót, sem rosszat mondani.

Viszont a dolog fordítva is működhet.
Ha valaki azt állítaná (bármely egyházról) hogy CSAK KÁROS ÉS TUDATOSAN GONOSZ, miközben sok ember életére igen jó hatással volt, bizonyíthatóan, akkor jogosnak látom, hogy árnyaljam a képet.

Sajnos sokan azt állítják, hogy ők bizony most megmondják a tuttit és mégsem tárgyilagosak.
Döntsd el magadnak, hogy te hova állsz.

absztinens 2014.01.04. 19:26:55

@karalabe4: Első gondolatom az volt, hogy válasz nélkül hagyom a második felhívásod, hiszen egy nyilvános kérdésedre, kimerítően, nyilvánosan válaszoltam.

Aztán átgondolva többször arra jutottam, hogy te igazából egy lelkes, de jószándékú aktivista lehetsz, aki egy picit túlbuzgó.
Ezért mivel nyilvánosan tetted az ajánlatod, mások okulására én is nyilvánosan írom le a véleményem.

Az első felkérésednél megemlítetted a bátorságomat is. Nos ez nem bátorság, hanem bizalom és kölcsönös szimpátia kérdése minden normális emberi kapcsolatban.

Úgy szokott lezajlani, hogy régi barátok (vagy újsütetűek) esetleg egy pár száz liter veres bor társaságában, beszélgetnek és az egyikük (a kezdeményező fél, esetünkben TE) mesél magáról, megnyílik. Ez a másikat semmire sem kötelezi, de az esetek többségében a bizalom, bizalmat szül és a másik fél, (akinek nem volt igénye erre, de szeretné viszonozni) szintén megoszt dolgokat, (természetesen nem korlátlanul, ész és fék nélkül), amiből akár a a Casablanca c. film híres záró mondata is kikerekedhet.

Ez a bizalmas barátság még mindig nem hatalmazza fel a befogadó felet, az információk bármilyen használatára, azon kívül, hogy megtartja magának. Ha ez másképp lenne, arra engedélyt kell kérni.

Mivel te nem első esetben teszel ilyent, ahogy írod, ezért valami gyóntató pap, vagy pszichoanalítikus szerepben sejlett fel a személyed a mondataid tükrében.

Ez nagyon nem szerény benyomást kelt.
A másodszori ajánlat egy kimerítő válasz után pedig nyíltan tolakodó.

Tudom, hogy nem annak szántad és a mérhetetlen lelkesedés vezet, de ne hagyd, hogy a vágyaid elhomályosítsák a józanságod határait.

Ahogyan mások részéről is mindig tolakodóak, a bármily körmönfontan fogalmazott, de mégis csak számonkérő kérdések.

Sajnos ezt a modort mindannyian a Jehova Tanúinál tanulhattuk, mert ott ez a mentalitás általános.
Sokat küzdöttem ellene a szervezetben is és azt hiszem most sem állhatom meg szó nélkül. A Gyülekezetben a vén társaim részéről nem hogy süket fülekre találtam, de olyan bunkók voltak, hogy azt sem értették miről beszélek. Bámultak rám, mint a borjú és az őrtoronyt emlegették, hogy nekik ezt meg kell kérdezniük.

Nem kell!
Semmit sem kell megkérdezni.
ha nem értesz egyet (bárki lehet a blogon, mindenkinek szól) velem kérlek fejtsd ki a szerinted helyes nézőpontot és ne engem faggass róla és próbálj lesre futtatni.

Ez sunyi és alamuszi modor és ne csodálkozzon senki, ha nem válaszolok, vagy esetleg kioktató stílust kap cserébe.

A vége nem neked szólt Karalábe, hanem az elmúlt hetek hőseinek, akik vagy magukra ismernek, vagy nem, csak ahogy jöttek a gondolataim, épp ide írtam le.

Üdvözlettel és barátsággal. :)

Várkonyi Gábor 2014.01.09. 19:37:05

Jó cikk! Érdemes rajta elgondolkodni! Érdekes gondolatokat tárgyalsz ki...

Várkonyi Gábor 2014.01.09. 19:48:05

Amúgy nagyon nem érdemes sehova se tartozni, rre jövök rá. Csak akkor lehetsz jó hívő ha befogod a pofád és kussban maradsz...

Erősen gondolkodom azon hogy otthagyok, felégetek mindent! Inkább minthogy szabályokkal regulázzanak be...:(

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.01.09. 22:06:35

@Gabriiiel: Tudod én arra jöttem rá, hogy az embernek nem a helyét kell megtalálni először, hanem önmagát. És ha már tisztában van önmagával, és Istennel, akkor jöhet a többi. Az a baj, hogy legtöbben először gyülekezetet választanak, aztán ott megmondják neki, hogy milyen az Isten, és végül nem fogja önmagát megtalálni, mert addigra azt csinálja, amit ráerőltettek mások. Viszont az újszövetség nem erről szól. Az újszövetség rólad, és Istenről szól. A többi sokadrangú kérdés.

"Ez lesz az a szövetség, amelyet majd Izrael házával kötök, ha elérkeznek azok a napok – mondja az Úr: Bensejükbe adom törvényemet, és a szívükbe írom. Én Istenük leszek, ők meg az én népem lesznek. És többé nem lesz szükség rá, hogy az egyik ember a másikat, testvér a testvérét így tanítsa: Ismerd meg az Urat, mert mindnyájan ismerni fognak "

Elemezd ki ezt a néhány gondolatot, és meglátod, hogy az újszövetség szerint nem fér bele egy harmadik személy az Istennel ápolt kapcsolatodba

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2014.01.10. 09:04:55

@sefatias: Nagyon jó gondolat és az idézet Jeremiástól. Egy mozaik darabot ismét a helyére tudtam tenni. Erre mondtam azt, hogy 'élesítjük egymást' a hozzászólásainkkal.

"Az a baj, hogy legtöbben először gyülekezetet választanak, aztán ott megmondják neki, hogy milyen az Isten, és végül nem fogja önmagát megtalálni, mert addigra azt csinálja, amit ráerőltettek mások."

Nem tudom, a Te életedben is így történt? Az enyémben, igen. JT Egyházában egy kiemelendő dolog, hogy átfogó biblia ismeretet adott. Ez szükséges volt ahhoz, hogy az isteni kapcsolatban megtaláljam magam. Lehetséges, hogy a pár évtizedes JT-ság nélkül nem ismertünk volna fel olyan dolgokat, amit most tudunk hasznosítani.
Bízom benne, hogy megtaláljuk önmagunkat és azt az imádati formát, amely belső békét eredményez.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.01.10. 09:39:33

@Egonymus: Igen az én életemben is így volt. Régebben írtam is erről egy posztot. Mindjárt megkeresem. De nehogy azt hidd, hogy csak mi jártunk így. Az internetes kalandozásaim során rájöttem, hogy a legtöbb keresztény ember így van. A hitnézeteihez érzelmi alapon ragaszkodik, és ezért nem tudja elfogadni az ellentétes vélemény érveit.
Nekem is meggyőződésem, hogy az az idő amit ott eltöltöttem olyan alapképzést adott, ami a legtöbb embernél hiányzik

Egonymus · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu/ 2014.01.10. 11:06:05

@sefatias:
Minden,-a posztban- általad leírt megállapítással egyetértek. Ha tudtam volna, hogy ez az elkötelezettség valójában mit jelent...(?) Azt bezzeg megkérdezik, hogy 'Valóban JT akarsz-e lenni?' A 'valóság'-ra csak aztán döbben rá mindenki.
A mellet azért még mindig egyetlen pozitív dolog, hogy nem csecsemőkorban történik a megkeresztelés.
süti beállítások módosítása