"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Lázadok. :(

2013/11/16. - írta: sefatias

Több mint két hétig nem írtam semmit a blogomra. Ez időhiánynak és annak köszönhető, hogy kicsit nekiálltam többet olvasni. Azt hiszem, hogy most erre, kell jobban ráfeküdnöm. Ha nem olvasok, akkor nem lesznek új gondolatok, akkor nem adok esélyt annak, hogy továbbhaladjak. Azt is be kell vallanom, hogy az utóbbi hetekben több keresztény blogon, fórumon is olvasgattam, kommenteltem. Szinte minden esetben az lett a vége, hogy eltanácsoltak radikális nézeteim miatt. Voltam tévtanító, bűnpártoló, kereszténygyalázó, arrogáns stb.

A vádak persze lehetnek igazak. Főleg akkor érdemes elgondolkodni rajtuk, ha egyszerre többen is figyelmeztetnek rá. Ám mikor megkérdeztem, hogy miért, akkor semmi konkrétumot nem tudtak írni. Kértem, hogy idézzék vissza azokat a szavaimat, amivel megbántottam másokat, vagy amivel keresztény tanításokat vontam kétségbe.Az volt az érdekes, hogy bár többször is kértem, ezt mégsem tették meg. Nem tudtak a szavaimba belekötni, mert nem volt semmi amibe beleköthettek volna. Kértem, hogy ha hibát találnak az írásaimban, akkor írják le, egy kommentben itt a blogomon, és beszélgessünk róla. Egy gyenge próbálkozáson kívül semmi nem történt. Ennek az az oka, hogy azt hiszem a kereszténység nem bibliai tanításokon alapul, hanem évszázados, évtizedes hagyományokon. És azokat bizony nehéz a Szentírásból igazolni. Ezért elsősorban a stílusomat kritizálták. Természetesen a stílusom hagyhat kivetnivalót maga után, de az nem jelenti azt, hogy tévedek, vagy rosszat mondok. És az is kérdés, hogy valóban az én stílusommal van-e baj?

Az biztos, hogy minél többet olvasok, egyre radikálisabbak a nézeteim. Az egyik vád ami elhangzott, hogy nem tisztelem kellőképpen a keresztény vezetőket, teológusokat. hogy ezt honnan szedték azt nem tudom, mert nem is nagyon ismerek ilyeneket. Alig tudnék pár nevet felsorolni. Sok esetben az általam olvasott könyv írójának nevét sem jegyzem meg, csak a címét. Viszont ettől függetlenül igaz az, hogy tiszteletlen vagyok, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy nem tisztelek valakit azért, mert valamilyen egyháznak ő valamilyen vezetője.

Az a baj velem, hogy én nem vagyok sem katolikus, sem protestáns, sem evangéliumi. Mivel mindenfélét olvasok, ezért ugyanarról a témáról, ismerem mindkét oldal érveit, érveinek logikáját. Azt látom, hogy mindkettő érv, ami valójában egymásnak ellentmond, egy bizonyos logika alapján teljesen elfogadható. Megdöbbentő volt számomra olvasni, sok addig általam is elítélt katolikus gyakorlat magyarázatát, amit kénytelen voltam elfogadni, még ha nem is alkalmazom azokat továbbra sem. Sajnos azt látom, hogy az egyházak, és azok képviselői (főleg alacsonyabb szinteken) nem veszik a fáradtságot arra, hogy megvizsgálják a másik oldal érveit. A saját nagyvezéreik által megfogalmazott alapelvek határain belül hajlandóak csak gondolkodni, és pont azért, mert túlzott tiszteletben részesítik őket. A másik oldal érveit, pedig azért nem tudják elfogadni, mert nem illik bele a nagyvezír által felállított szabályok alkotta keretbe.Közben észre sem veszik, hogy a nagyvezír sem csinált mást, mint szubjektív véleményt alkotott, amit megpróbált egy megfelelő módon felépített érvrendszerrel alátámasztani.Ha a hívő magáévá tette azt az érvrendszert, akkor csakis azon belül tud gondolkodni, és csakis azt az érvet tudja elfogadni, amely abba a rendszerbe belefér. Minden mást tévtanításnak tekint

Mi velem a baj? Az, hogy az engem ért csalódások miatt kivonom magam az egyházak által felállított érvrendszerek alól, és a kereszténységet megpróbálom KÍVÜLRŐL tekinteni. Mivel már tudom, hogy milyen egy érvrendszeren belül gondolkodni, és tudom, hogy ez mennyire elhomályosítja a gondolkodást, beszűkíti a gondolkodás kereteit,ezért most máshogy próbálkozok. Ennek következtében néha azon kapom magam, hogy az írásaim keresztényellenesnek tűnnek, sőt néha az ateizmust is felfedezni bennük. Pedig ez nem így van. Nem vagyok sem ateista, sem keresztényellenes. Egyszerűen azt látom, hogy az a kereszténység amelyet ma látunk magunk körül,egyáltalán nem az, mint amit a Bibliában olvasok.Itt most nem az egyes személyek hitét, kereszténységét szeretném megkérdőjelezni, hanem úgy általában a kereszténység egyházait.A keresztény embernek LÉTELEME az ítélkezés. Aki nem ítélkezik, az nem is keresztény. A másként gondolkodókat, a hitetleneket, a bűnösöket EL KELL ÍTÉLNI!!!! Nem tehetsz másként, ha keresztény vagy. Mert az igaz keresztény "feddhetetlen, derék ember, féli az Istent és kerüli a rosszat." Ezenkívül még nincs is hozzá hasonló a földön. A bűnt gyűlölnie kell egy kereszténynek. És a hagyományostól eltérő gondolkodású embert kerülni kell, még akkor is, ha az kereszténynek vallja magát.És mi a hagyományostól eltérő? A protestánsnak a katolikus, a katolikusnak a protestáns, és mindkettőnek pedig az, ami az övékétől eltér. A kereszténység történelmét átszövi a másként gondolkodó emberek üldözése, és kivetése a társadalomból. Ez ma sincs másképp.

Ezzel csak egy bajom van. Az, hogy Krisztus egyik legfontosabb figyelmeztetése a követői felé az volt, hogy: "NE ÍTÉLJ!" Márpedig én azt látom, hogy a kereszténységet nem lehet ítélkezés nélkül, és a felebarátaink iránt érzett őszinte szeretettel gyakorolni. Ha esetleg mégis, akkor nem tudom hogy hol. Persze most magamról is beszélek, hiszen én sem tudom kivonni magam az általános kereszténységből addig, míg bármilyen kapcsolatot ápolok velük. Ha olyan oldalakon olvasgatok, kommentelgetek, ahol csak a saját nézeteiket tartják jónak (nincs is másfajta),  és nekem ugranak azért mert, én másképp gondolkodok, akkor egyből én is arra gondolok, hogy beszűkült agyú, szektás gondolkodású emberekkel van dolgom. Ami igaz is, Csakhogy én is az vagyok.

Néha az az érzésem,hogy a kereszténységet valóban csak úgy lehet gyakorolni, mint az ókorban a remeték, akik elbújtak valahol az erdőben, vagy a sivatagban, és magányosan, és ennek köszönhetően kevés hibával élték az életüket.Mert ha egy keresztényekből álló csoportot hozunk létre, akkor ott már megjelenik az ítélkezés, a képmutatás, melyek teljes mértékben jellemzik a kereszténységet.

Szóval azt hiszem elegem van a kereszténységből. Persze csakis arroganciából. A kereszténységben uralkodó állapotok miatt semmiképp. Ebben csakis én lehetek a hibás. Jean Valjean is megérdemelten kapott büntetést. Aki lop, az bűnöző. A kezét is le kellett volna vágni.

A következő posztjaim valószínűleg  a  protestáns gondolkodás, teológia hibáiról, és a katolikus teológia pozitivumairól fognak szólni.

Címkék: elmélkedéseim
51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr335636415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ORION 2013.11.16. 10:29:41

A keresztyén magányossága – A.W. Tozer
A keresztyén magányossága az Istennel való járásának az eredménye egy istentelen világban. Az Istennel való
járása gyakran eltávolítja őt a világi módon gondolkodó „jó keresztények” közösségétől is. Isten által vezérelt
ösztöne hozzá hasonló emberek társaságért kiált, akik képesek megérteni a magányosságát, és a Krisztustól átitatott szeretetéből származó törekvéseit. A baráti körében kevesen vannak, akikkel meg tudja osztani mély megtapasztalásait, ezért magányosan kell járnia az útját.
A prófétákban az emberek meg nem értéséből fakadóan egy kielégítetlen vágy keletkezik, aminek az lesz az
eredménye, hogy sírva mondják el panaszaikat. A mi Urunk is sokat szenvedett emiatt.
Az a férfi vagy nő, aki mély és valóságos módon tapasztalja meg Isten jelenlétét az éltében, nem fog sok embert találni, aki megérti őt. Néhány embert talál csak, akinek szívesen elmondja, hogy mik azok a gondolatok, amik állandóan foglalkoztatják őt. A zajos, vallási szakzsargonban folyó beszélgetésekből gyakran gondolataiba merülve kivonja magát. Azt mondják róla, hogy nehezen kezelhető és túl komoly. Kerülik a társaságát és ezért
egy nagy szakadék keletkezik a sokaság és ő közötte.’Elefántcsont palotán’ kívüli barátok után kutat, akiknek a ruháján meg tudja érezni a mirha, az aloe és a cassia illatát. Lehet, hogy talál néhányat, de egyáltalán nem biztos, mint ahogyan az idős Mária is, aki a szívében hordozta ezeket a dolgokat.A nagy magányossága még inkább Istenhez vezeti őt. Nem tud magához hasonló társaságot találni, ami arra
ösztönzi őt, hogy még inkább Istenben találja meg azt, amit máshol nem találhatott meg.

ORION 2013.11.16. 10:43:38

Sefa a hozzászólás nem jelent meg.Oldalt jelzi hogy van.De itt a van nincsen.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.16. 10:55:41

@ORION: Néha előfordul az ilyen. Jó volt ez az idézet

Canadien 2013.11.16. 16:15:26

Sefa, nem hiszem, hogy mentegetőznöd, vagy magyarázkodnod kellene a kommentjeid, dlog bejegyzéseid, vagy hozzászólásaid miatt. Akik kritizálnak azok még szűk látókörűek, van még mit tanulniuk. És ahogy most is írtad, kívülről is meg kéne vizsgálni azt amit annyira védenek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.16. 16:18:04

@Canadien: Eszemben sincs magyarázkodni. Túl vagyok azon, hogy Istenen kívül másnak magyarázkodjak. Neki meg nem kell.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2013.11.16. 21:12:42

>>" Néha az az érzésem,hogy a kereszténységet valóban csak úgy lehet gyakorolni, mint az ókorban a remeték, akik elbújtak valahol az erdőben, vagy a sivatagban, és magányosan, és ennek köszönhetően kevés hibával élték az életüket.Mert ha egy keresztényekből álló csoportot hozunk létre, akkor ott már megjelenik az ítélkezés, a képmutatás, melyek teljes mértékben jellemzik a kereszténységet.

Szóval azt hiszem elegem van a kereszténységből. Persze csakis arroganciából."<< - Sefatias

Fájdalmasan pontos,és fontos kor,-és kórkép. Főleg a keró-fórumokon figyelhető meg a szekt
ás jellegű mentalitás: ha nem is zárnak ki, de ha másképp hiszel/gondolkodol,mint a Moderátor, vagy a fórumozók _döntő_ többsége, akkor könnyen másodosztályú vallási-lelki rokkantnak tekinthet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.16. 21:15:55

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Igazad van. Én is ezt érzem. Az nem kérdés számomra, hogy tévedhetek, rosszul érthetek , vagy másképp érthetek dolgokat, mint mások. De ha emiatt lenéznek, tévtanítónak , antikrisztusnak tekintenek, akkor az nem esik jól

sz.zoli25 2013.11.17. 14:12:28

Bunkó Bányász vagy Testvérem? :-)
Az embereknek fáj az igazság... :-)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.17. 14:28:58

@sz.zoli25: Ez van Öcsi. Az ember nem tud kibújni a bőréből. Aki bunkó, az az is marad :)

sz.zoli25 2013.11.17. 16:43:33

Amúgy ez valami családi vonás lehet mert én is mindig lázadok... ;-)

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.11.17. 17:10:11

Nekem van egy egyszerű alapelvem: aminek nincs gyakorlati vagy egyéb haszna, azzal egyáltalán nem foglalkozom.

Nos, a vallások és a végtelen hitviták pontosan a hasztalan dolgok közé tartoznak számomra, ezért távol tartom magam ezektől.

Nálam okosabb emberek az elmúlt 2000 évben nem jutottak közös nevezőre, megoldásra, békességre az Úristen követőiként. Ergo én sem fogok, ergo bullshit az egész, felesleges energiapazarlás.

Valami olyan dologba kell energiát fektetni amitől jobb lesz a világ, sőt, olyan dolgokba, ami ugyanerre vesz rá másokat is. Ami ad, ami épít, ami a rosszat rombolja.

Szumma: fektessünk energiát a felesleges, hasztalan dolgok felismerésére, mert felesleges dolgokkal foglalkozni hasztalan és energiapazarlás =)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.17. 19:38:42

@sz.zoli25: Remélem nem miattam lettél ilyen...

csaposnak 2013.11.17. 20:20:38

@sefatias: mindenütt működik egy "VT" :)
ha nem tolakodó a kérdés, feleséged milyen vallású ?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.17. 20:26:44

@csaposnak: Mindenütt van VT. Igazad van. És minden VT hasonló hibát követ el

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.11.17. 20:53:03

"Ám mikor megkérdeztem, hogy miért, akkor semmi konkrétumot nem tudtak írni. Kértem, hogy idézzék vissza azokat a szavaimat, amivel megbántottam másokat, vagy amivel keresztény tanításokat vontam kétségbe.Az volt az érdekes, hogy bár többször is kértem, ezt mégsem tették meg. Nem tudtak a szavaimba belekötni, mert nem volt semmi amibe beleköthettek volna. Kértem, hogy ha hibát találnak az írásaimban, akkor írják le, egy kommentben itt a blogomon, és beszélgessünk róla."

Annyira azért nem csodálkozom azon, hogy meg kellett élned ezt a tapasztalatot...
Ha másokkal akarsz ilyen őszintén beszélgetni - amihez a kereszténység keretein belül nem igazán szoktak hozzá -, akkor tudjad azt, hogy rengeteg elfojtott, kezeletlen emberi problémát takarnak be a keresztény dogmarendszerbe. Ez egyfajta védelmet jelent nekik. Amikor a doktrinákat valaki feszegeti, akkor ezt egyesek veszélyként élhetik meg: veszélyben látják az addigi szép és kényelmes világképüket. A félelem egyik jele a saját tudatalatti tartalmak másikra vetítése (projekció), ami a gyakorlatban a másik felcímkézése: te ilyen, olyan vagy stb. Konkrétumot nem tudnak mondani, de nem azért, mert nincs ilyen, hanem a vitapartnerek állnak az emberi szocializáció egy kezdetleges szintjén (lelkileg kisgyermekek), hogy nem képesek ezt megfogalmazni. Ez a keresztény vallásoknál sajnos általános dolog.
De tedd fel magadnak fordítva a kérdést: mi van, ha valaki egyszer majd megmondja ezt neked? Akkor az hogy fog érinteni?
Csak mert ilyen is előfordulhat.

Egyébként, szerintem nem vagy bunkó.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.17. 21:01:25

@karalabe4: >>De tedd fel magadnak fordítva a kérdést: mi van, ha valaki egyszer majd megmondja ezt neked? <<

Bárcsak már ott tartanék, hogy egy igazán megbízható, hiteles személy pontosan rávilágítana arra, hogy hol tévedek, mit csinálok rosszul, és hogy miként kell változtatnom rajta. Bárcsak már végre valaki megmondaná nekem. De amíg ez a valaki nem jelentkezik, addig kénytelen vagyok a saját tudásomra, eszemre hallgatni. Még akkor is, ha tévedek. Mert az a tévedés a sajátom, és nem másé. A döntéseim az enyémek, és nem fogom másra.

csaposnak 2013.11.17. 21:03:59

@sefatias: vigyázz, Te is VT vagy, a feleségednek :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.17. 21:04:57

@karalabe4: :DDD

>>Egyébként, szerintem nem vagy bunkó.<<

Köszönöm :) De látod, hogy a saját öcsém is ezt írja, úgyhogy lehet benne valami. Csak jobban ismer :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.17. 21:06:46

@csaposnak: hát a csoda tudja. Én nem vagyok diktátor. Nem szabok meg neki dolgokat. Hozzám az anarchizmus közelebb áll. Az pedig teljesen más alapokon működik.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.11.17. 21:13:43

@sefatias:
Ja, a saját tesóm engem is bunkónak tart, de nem hinném, hogy olyan jól ismerne. Egyébként igaza van az öcsidnek abban, hogy ha valakinek fáj az igazság az inkább téged fog bunkónak tartani, és csak azért, mert szereted a dolgokat a nevükön nevezni.
Hát, minden csak nézőpont kérdése.
Te viszont az vagy, aminek tartod magad!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.17. 21:16:22

@karalabe4: :) Az vagyok aminek látszom. Valóban bunkó tudok lenni. méghozzá ritka bunkó. De ahhoz kell valaki, aki ezt kihozza belőlem. Az öcskös ismer és nem tart bunkónak. De tudja, látta már, hogy bizony néha nem állnak meg előttem akik "rossz fát tettek a tűzre"

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.11.17. 21:27:30

@sefatias:
Ejnye-bejnye. Hát nem az előbb írtad, hogy "A döntéseim az enyémek, és nem fogom másra."
Így senki sem tud olyat kihozni belőled, ami nincs benned.
Az, hogy minek látszol, függ a szemlélőtől is. A látszat egyébként is csal. Attól még nem vagy bunkó, hogy bekeményítesz a hülyeségekre. De ha más ítéletét elhiszed magadról, akkor azzá válhatsz könnyen.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.11.17. 21:34:46

@sefatias:
Na, azt nem szeretem, mert az valami rosszat jelent általában.

(ezek a feleségük előtt VT-t játszó nagyemberek nagyon rá fognak b...ni egyszer...)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.17. 21:53:25

@karalabe4: hát mindenkit utolérnek a tettei egyszer. Amit az ember vet...

Várkonyi Gábor 2013.11.17. 22:21:20

@sefatias: Erről az jut eszembe hogy Darby is aki a testvérmozgalom alapítója volt, efféle anarchistaként kezdte! :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.18. 11:33:51

@Gabriiiel: Az anarchizmus és a kereszténység nem áll nagyon messze egymástól. Erről majd még fogok írni

infaustus · http://infaustus.wordpress.com 2013.11.19. 15:45:44

"De ha emiatt lenéznek, tévtanítónak, antikrisztusnak tekintenek, akkor az nem esik jól." (Sefatias)

Te ugyanezt teszed mindenkivel, akivel nem értesz egyet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.19. 16:11:21

@infaustus: :) és kit nézek le? Kit tekintettem tévtanítónak?

Rovarölő 2013.11.19. 18:59:46

@sefatias: Tesó!

"Szóval azt hiszem elegem van a kereszténységből. Persze csakis arroganciából."

Van az a pont, ami teljesen bezavar!
Ne pánikolj, ne legyél ennyire őszinte a nyilvánosság számára, mert az érzéseid kihasználhatják!!!
Az őszinteség nem követeli meg, hogy mindent, mindenkinek!!!
Jó tanácsnak szánom: Lazíts, gondolkodj, mérlegelj, emészd meg az ismereteket, ne kapkodj minden területre, minden területet, amit vizsgálsz, aprólékosan nézd át, de hidd el, hogy a sok Biblia tudós, vallási vezető, szakértő, vallás történész nem fér be egy csárdába!!!
Nem olyan bonyolult a dolog, mint azt gondolod! Egy ember élete nem elég arra, hogy mindent töviről-hegyire megismerj!
Én nyugalomra intenélek, bár szeretem a becsületességed, de hidd el, vannak dolgok, amik nem tartoznak senkire, csak rád, családodra és az Istenre!!!
Mikor jöttök felénk?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.19. 19:16:23

@Rovarölő: Az egyetlen ok, amiért megosztom a gondolataimat, és az érzéseimet az az, hogy hozzámhasonlóan rengetegen vívódnak, bizonytalankodnak, de mivel nem mernek róla beszélni, ezért bűnösnek érzik magukat, és méltatlannak Istenhez. Én viszont már biztos vagyok abban, hogy a kézelyek, a másképp gondolkodás nem visz távolabb Istentől. És ha valaki olcvassa hogy bizony nem egyedül szenved, akkor ez megvigasztalhatja.

Erősen álljatok neki ellen a hitben, hisz tudjátok, hogy testvéreiteket is ezek a szenvedések érik a világban. Minden kegyelem Istene pedig, aki Krisztusban örök dicsőségre hívott meg benneteket, rövid szenvedés után maga fog majd titeket tökéletessé tenni, megerősíteni, megszilárdítani és biztos alapra helyezni.

Maga a szentírás is beszél arról, hogy a bizonytalanság része lehet a kereszténységnek, és ha a félelmeinket bizonytalanságainkat megosztjuk egymással, akkor az csak az épülésünkre szolgálhat

"Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok."

Én nyíltan leírom a kételyeimet

"1Karoljátok fel a hitben gyengét, anélkül, hogy felfogását elítélnétek"

"bátorítsátok a kislelkűeket" (itt sokan a kételkedőket értik alatta)

Szóval nem tartom hibának ezt az egészet. Azt viszont igen, ha egy neagymenő keresztény elítéli, lenézi az ilyet, ahelyett hogy segítene

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.19. 19:16:59

@Rovarölő: Egyébként már gondolkodtam, hogy le kéne ugrani hozzátok. Az új bor is kész...

Rovarölő 2013.11.19. 19:33:05

@sefatias: "Szóval nem tartom hibának ezt az egészet. Azt viszont igen, ha egy neagymenő keresztény elítéli, lenézi az ilyet, ahelyett hogy segítene"

Tesa! Nem mondtam, hogy hiba!
Csak támadási pont, mert talán azt hihetik, hogy vajúdsz, gyenge vagy!
Én ismerlek és tudom, hogy nem, csak szeretsz kutatni, keresni, mert a véredben van az igazság keresése!
Nekem is, ezért játszottunk sokáig egy csapatban, amiről azt gondoltuk, hogy bajnok csapat!
Most látjuk, hogy nem lettünk bajnokok, de nem hinném, hogy ezzel kiestünk volna a bajnokságból, mert mi őszintén szeretjük a focit és ezt értékelik majd, az tuti!
Most nem lehet egy-két év alatt bepótolni a sok évet, de nem is kell!
Csak nyugi barátom! Lassú víz partot mos!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.19. 20:17:49

@Rovarölő: hát jja. a lassú víz. csakhogy én hegyi patak vagyok

csaposnak 2013.11.19. 20:20:59

@Johnny Joker: mi van Veled ?
egy kis fáradtságot érzek a hangodban.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.11.19. 20:57:15

@csaposnak: Hehe, nem vagyok fáradt, csak ezt a ködös sötét novemberi időt meg kell szokni. Meg belevágtam a fejszém egy nagyobb melóba, a blogom összes cikkének az újracímkézésébe, tehát új könyvtárfája lesz, emellett mindig rengeteg fordítani valónk is van. Most pl. ennek a remek videónak a szinkronizálásán dolgozunk:
www.youtube.com/watch?v=u5JnngqQYvc

csaposnak 2013.11.19. 21:44:51

@sefatias: Üdv. Nem csak VT van mindenütt, hanem szerintem, „új világosság is”.
Megosztok Veled egyet, vagy kettőt.
De előtte utalnék arra a helyzetre, amire vágysz, sőt sokan.
Tehát, „egy igazán megbízható, hiteles személy”, jó lenne, de ez szerintem Jézus, akit most nem látunk, de „hallhatjuk” szavait. És ez mégis, sok esetben kevésnek bizonyul. Mert mindig vannak akik magyarázatot fűznek a szavaihoz; nem is lenne baj, ha a megértést elősegítő történelmi hátteret, akkori gondolkodásmódot, a válaszolókat befolyásoló tényezőket, vagy a példázataiban szereplő tárgyakat és személyeket hoznák közelebb, de az értelmezéssel van baj. Ezért szakadt sok-ezerre a kereszténység, meg gyűlölik is egymást.
Amikor Jézus eljön, hogy szétválassza az embereket, juhokra és kecskékre, azt vetítette előre, hogy még akkor is, Vele is, lesznek akik vitatkozni akarnak. Azokra a dolgokra fognak hivatkozni, ami szerintük alkalmassá tenné Őket a megmentésre. Még ott is micsoda „elmefuttatások, viták” lennének, ha Jézus nem zárná rövidre ezeket. Biztos vagyok benne, hogy minden kecskének tud mondani olyat, amiért ugyanazt az ítéletet kapja, mint Sátán és társai.
Tehát új világosság: olvasok egy füzetet, mely Dániel által írt 70 hétről szól. ( 7 + 62 + 1 ) Az író leírja, hogy az újjáépítésről való szózat, ie. 445-ben volt, "itt indult el Isten profétikus órája". A 69 évhét után jön az újdonság, ugyanis szerinte ekkor megszakad a folyamatosság, és beékelődik a „.. jelenlegi gyülekezeti üdvkorszak vagy a kegyelem korszaka ..”. Azt leírja, hogy a 69. évhét akkor telt le, amikor Jézus királyként bevonult Jeruzsálembe, de az úgy látszik, cseppet sem zavarja, hogy Dániel arról ír, a hetvenedik hét felén véget vet a véres áldozatnak. Ez semmi mást nem jelenthet, mint Jézus bűntörlő halálát (vagyis a 70. héten). A továbbiakban minden áldozat, csak kisebb értékű volt mint Jézus élete, tehát felesleges, és a templom lerombolásával nem is lehetett elvégezni. És, hogy végre Te is megtudd miért kellett eddig várni a végidőre, leírja a Jel. 13 : 16, 17 magyarázatát: „ez a bélyeg, vagy a jobb kézen vagy a homlokon talán valamiféle számítógépes hitelkártya-szám lesz egy készpénz nélküli társadalomban, ..” Na, ugye …:)
Később ír az elragadtatásról, leírja, hogy ez a kifejezés nincs benne a Bibliában, … ( de a magyar fordító gyorsan hozzáteszi, hogy a magyar Bibliában benne van a 1.Thess.4:17.! ). Ez igen, mi magyarok kihúzhatjuk magunkat ! Mégis, hányféle Biblia van ? Megnéztem többféle magyar fordítást, ebben sem egységesek :(
Lehet, hogy …

csaposnak 2013.11.19. 21:50:49

@Johnny Joker: ha lehet kérni, akkor néhány kommentet is :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.20. 07:32:17

@csaposnak: Üdv Tesa! Tegnap este már kikapcsoltam a gépet mikor írtál, csak mobilon olvastam. Bár nem tartozik a témához, csak egy több mint egy éves felvetésedre, vagy inkább hitetlenkedésedre szeretnék válaszolni, amikor kétkedve fogadtad, hogy miként tudtam annyit olvasni. Az elmúlt hetekben kicsit elhanyagoltam az olvasást, és azért lépek le korábban, hogy arra szánjak időt. Egy hét alatt kiolvastam két Dosztojevszkij kötetet. Szóval valahogy ilyen ritmusban olvasok. És ezért tudtam olyan sokat olvasni az elmúlt huszonvalahány évben.

És akkor a kommentedre...

>>Tehát, „egy igazán megbízható, hiteles személy”, jó lenne, de ez szerintem Jézus, akit most nem látunk, de „hallhatjuk” szavait. És ez mégis, sok esetben kevésnek bizonyul. <<

Erre nem tudok mást mondani testvér, minthogy igazad van. Sokan szeretnének Jézus helyére állni, és sokan el is fogadják azokat akik odaállnak. Hogy Isten miként ítéli meg őket azt nem kívánom itt eldönteni. De a Jehova Tanúinál tapasztalható szindróma, ami a vezető testületet elkapta, sajnos minden egyházra és gyülekezetre jellemző. A gyülekezetek vezetői mindenhol ugyanazzal az "ihletettségge" rendelkeznek, mint Jehova tanúinál, és ha ellentmondasz nekik, akkor ugyanúgy Isten elleni lázadásnak tekintik, mint a tanú vének. Tehát nem marad más az egyszeri kereszténynek "csak" Jézus Krisztus. Ami önmagában teljesen elég.
Csakhogy:

>> mindig vannak akik magyarázatot fűznek a szavaihoz; nem is lenne baj, ha a megértést elősegítő történelmi hátteret, akkori gondolkodásmódot, a válaszolókat befolyásoló tényezőket, vagy a példázataiban szereplő tárgyakat és személyeket hoznák közelebb, de az értelmezéssel van baj. <<

Igen Jézus szavai, és a Biblia úgy tűnik, hogy önmagában édeskevés. Az az érzésem, hogy Isten elszúrta a Biblia írását, mert arra kényszerült, hogy mai teológusok egyházi, gyülekezeti vezetők segítségével pótolja azt, amit 2000 évvel ezelőtt kihagyott belőle. Ezért is emelkedtek a gyülekezeti tanítók olyan rangra, hogy ha nekik ellentmondasz, akkor Istennek mondasz ellent. Meg vannak győződve arról, hogy Isten személyesen irányítja őket, és Rengetegszer olvasható a különböző internetes oldalakon, vagy hallható tőlük. Hogy "az Úr erre az értelmezésre vezetett el", vagy a "Lélek ezt jelentette ki nekem". Namost olyan emberrel nem lehet mit kezdeni, aki a saját agymenéseit Isteni kinyilatkoztatásnak tekinti. Egyszerűen képtelenség neki bebizonyítani, hogy az amit mondott, az a saját agyából pattant ki, és semmi köze Istenhez. Még akkor sem jön rá, ha találkozik egy olyan emberrel akit szintén "az Úr vezetett el egy bizonyos értelmezésre", és akinek szintén "a Lélek jelentett ki valamit" ám a két értelmezés, kijelentés homlokegyenest ellentmond egymásnak. Ha ilyen eset fordul elő, akkor annak van a legkevesebb esélye, hogy elgondolkoznak a másik véleményén, ugyanis mivel meg van győződve arról, hogy a saját értelmezése Istentől származik, ezért bűnnek tekinti az attól való eltérést, és a másik emberre csak egy módon tekinthet, tévtanítóként. Méghozzá azért, mert az számára is tiszta, hogy Isten nem fog két egymásnak ellentmondó igazságot kijelenteni. Tehát automatikusan a saját igaza mellett áll ki. Mi lesz ennek a következménye?

>>Ezért szakadt sok-ezerre a kereszténység, meg gyűlölik is egymást.<<

tehát adott sok ezer keresztény tanító, aki meg van győződve arról, hogy amit tanít azt az Úr jelentette ki neki, őt bízta meg az igazság hirdetésével. És eljön a nap, mikor Krisztus elé kell állnia. és mit csinál a tanítónk?

>> Vele is, lesznek akik vitatkozni akarnak. Azokra a dolgokra fognak hivatkozni, ami szerintük alkalmassá tenné Őket a megmentésre.<<

Elkezdi mondani, hogy: : »Uram, Uram, nemde prófétáltunk a te nevedben, démonokat űztünk ki a te nevedben, és sok hatalmas cselekedetet vittünk véghez a te nevedben?« Hát Uram! Tőled kaptam kijelentést! A Lelked vezetett erre a megértésre!

És mi fog történni?

"De én akkor megvallom nekik: Soha nem ismertelek titeket! Távozzatok tőlem, ti, akik törvénytelenséget műveltek!
"

> Megnéztem többféle magyar fordítást, ebben sem egységesek :(
Lehet, hogy … <<

Lehet hogy...

Lehet hogy..

Lehet hogy... mégsem úgy kell csinálni, ahogy ezt eddig nekünk mindenki állítja?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.20. 07:36:50

@csaposnak: Szóval én azt látom, hogy a teológusok, gyülekezeti vezetők a saját szubjektív véleményüket állítják a Biblia mellé, és ugyanúgy elvárják annak elfogadását, mint a Katolikus egyház a saját hagyományaiét. A következő néhány posztom erről fog szólni. (azt hiszem sok keresztény, főleg vezető beosztású keresztény botránkozására)

csaposnak 2013.11.22. 19:22:14

@sefatias: üdv. a gyors olvasási képességedért irigyellek is, én nem tudok. Ahogy olvasok, az agyamban mindig párhuzamosan futnak az addigi ismereteim, és próbálom beilleszteni vagy elvetni, elolvasom újra a mondatot, gondolkodok rajta stb. ... Node, egy dologtól azért óva intenélek, "Az az érzésem, hogy Isten elszúrta a Biblia írását", súlyos bűn lenne Istent bármiben is hibásnak találni. Ez önmagában egy abszurditás, hiszen mindent Ő teremtett, minden tud jól működni, Ő egyszerűen nem tud hibázni (nehogy Isten ellen harcolónak találtass). Ellenben mi emberek, sok mindenen rontottunk már.
A Biblia. Az "ó szövetség" írásának idején mindig voltak akik megmagyarázták a "dolgokat", és Isten "hitelesítette" is Őket. De az 1.sz.-óta, másképpen van.
Nincsen olyan "hitelesítés" mint a múltban. Lehet, hogy lesz még egy olyan idő is ??? A különböző keresztény egyházak, különböző dolgokat hangsúlyoznak tanításaikban, de lehet, hogy nem is azok a hangsúlyos pontok ??? van egy kevés dolog azért, amiben egyetértenek. Pl. az ima, a tisztaság, az irgalmasság, a szeretet stb. Lehet, hogy erre kellene helyezni a hangsúlyt ??? és a jövendölések megértésének a KULCSára még várni kell. Eljön egy Isten által "hitelesített" személy, Akinél ott lesz a KULCS, addig talán az álkulccsal ügyeskedőket kell leleplezni.
A Biblia nekünk íródott, embereknek, tehát értenünk kell, mégis, ha van olyan rész, amit így is meg úgy is lehet érteni, akkor nem rendelkezünk a megfelelő kulccsal, csak forog a zárban, de nem nyitja :(, (de ez nem Isten hibája)

csaposnak 2013.11.22. 19:30:10

@infaustus: üdv. nekem ezt írtad "A Zak 12:10 fordításának jobban utána kellene néznem, most a munkahelyemen erre nincs lehetőségem." még mindig érdekel a válaszod, elküldöd ?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.22. 19:30:19

@csaposnak: :) BOCS, EZT A GONDOLATOT IRONIKUSAN ÍRTAM. nEM ÉRZEM ÚGY HOGY ELSZÚRTA VOLNA, CSAK A SOK TEOLÓGIAI NÉZET AZT AZ ÉRZÉST KELTI AZ EMBERBEN, MINTHA A bIBLIA EL LETT VOLNA RONTVA, ÉS KI KELL EGÉSZÍTENI (bocs a C.L.-ért. most vettem észre)

csaposnak 2013.11.22. 20:31:57

@sefatias: így rendben, akkor folytatódjék az "űberokosok" leleplezése.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.22. 20:35:41

@csaposnak: :) nem leleplezés ez. csupán egy kereső ember bátor szókimondása, ami mögött lehet, hogy az elkeseredésen kívül semmi nincs. Viszont ma elkezdtem olvasni egy könyvet, amiben megtaláltam az eddig itt leírt valláskritikai gondolataimat. Állt a kezemen a szőr, miközben olvastam. Végre találtam valakit a nagymenők közül,aki úgy gondolkodik mint én

csaposnak 2013.11.22. 21:10:29

@sefatias: huú ez micsoda egy "élmény", még az is lehet, hogy kiderül, Neki is volt valamilyen kapcsolata Jt-vel :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.22. 21:11:40

@csaposnak: :) Nem hiszem. Hamarabb meghalt, mint hogy Russel született volna. Hegelről van szó
süti beállítások módosítása