"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

"A maga kárára"

2013/08/02. - írta: sefatias

„Ember uralkodik emberen, a maga kárára” Mondja a bölcs prédikátor.

Ó, hányszor sóhajtunk fel, igazat adva a bölcsnek, mikor látjuk a világ nyomorúságát. Amikor látjuk, hogy az emberi vezetés - akár globálisan, akár egy szűk közösségben- micsoda károkat okoz, akkor arra gondolunk, hogy bárcsak Isten uralkodna ezen a világon, mert mi emberek ’képtelenek vagyunk arra, hogy irányítsuk a lépteinket’ (Jeremiás 10:23).  Ám a napokban elgondolkodtam azon, hogy a prédikátor mit is akart ezzel mondani. Biztos, hogy csak Bill Clintonra és hasonszőrű barátaira gondolt akkor, amikor azt mondta hogy: ember uralkodik emberen a maga kárára? Nem lehet, hogy az író nem globálisan értette ezt, vagy nem CSAK globálisan?

Azt mondja az író, hogy az ember a MAGA kárára uralkodik a többi emberen. Tehát nem feltétlenül azoknak lesz kára az emberi uralkodásból, akin uralkodnak, hanem annak is, aki uralkodik. Magyarán, ha valaki emberek élete felett hatalmat kap, akkor bizony elképzelhető, hogy neki magának származik kára belőle, és nem csupán a többieknek. Mikor ezt végig gondoltam, akkor eszembe jutott sok vezető beosztású ismerősöm. Legyen az egy munkahelyen, vagy egy gyülekezetben.  Azt tapasztaltam, hogy a hatalmat kapott ember, gyakran rövid időn belül eltávolodik azoktól, akik korábban a barátai voltak. Az ember nagyon nehezen tudja megoldani, hogy a barátja maradjon annak, akit irányítania, vezetnie kell. A hatalom átformálja a hatalom gyakorlójának gondolkodását, és egészen másként tekint azokra az emberekre, akik iránt felelősséget érez. Teljesen mindegy, hogy milyen közösségről legyen is szó, a hatalom átformálja a kapcsolatokat. Új barátokat hoz, régieket veszít el. Ha újakat hoz, akkor még nincs is akkora probléma, mert a problémával majd csak akkor kell szembesülnie, amikor elveszíti az új barátait. Viszont mi van akkor, ha a hatalommal nem jönnek új barátok? Teszem azt, kineveznek valakit vezetővé egy gyülekezetben, és a hatalom miatt, amit kapott, a korábbi barátaival megváltozik a viszonya, viszont nincs új barát. Mert ki lenne? A véntársak, akikkel késhegyre menő vitákat kell folytatni?

Egy kicsit átgondoltam azoknak a gyülekezeti vezetőknek az életét, akiket ismerek. Megdöbbenve jöttem rá, hogy a legtöbben teljesen magányos életet élnek. Nincsenek egyenrangú barátaik. Nincs kedvem arról írni, hogy ez micsoda következménnyel jár, A sok feladat miatt a családi kapcsolatok is változnak, Feszültté, vagy túl lapossá válnak. Tehát ha valaki az irányító szerepet rosszul kezeli, akkor olyan súlyos károkat szenvedhet el, amit később talán soha nem tud kijavítani.

 És most gondolkodj el egy kicsit ezen! Gondold végig a gyülekezeted vezetőit. Kik a barátaik? Kikkel járnak össze? Kik azok, akikkel el tudnak beszélgetni a bizalmas dolgaikról? Kik előtt tudják kitárni a szívüket? Megdöbbentő, de azt hiszem a hivatalos lehetőségeken kívül semmilyen fórumon sincs esélyük a gondjaikról beszélni. De ott is csak bólogatást kapnak, nem segítséget.

És arról nem is beszéltünk, hogy mi van akkor, ha a hatalmát rosszul gyakorolja? Talán nem elég felkészült rá. Nincs elég ereje a feladathoz. Ebből adódóan a közösséggel egyre feszültebb a viszonya. „Ha gonosz uralkodik, sóhajtozik a nép” mondja Salamon. Talán néhány embernek visszatetsző az a gondolat, hogy egy egyházi vezető alkalmatlan, felkészületlen, netán gonosz legyen. Ám a történelem elégszer bizonyította, hogy a vallási hatalom gyakran jobban megbolondítja a hatalmat gyakorlót, mit egy másik. Ebből adódóan a vallásvezető valószínűleg sokkal többet árt a környezetének, és a környezetéből rá visszaható negatív energia, neki fog sokkal nagyobb kárt okozni.

Azt hiszem nem véletlenül figyelmeztette Péter a gyülekezet vezetőit arra, hogy miképp ne éljenek a hatalmukkal: „nem is úgy, hogy hatalmaskodtok azokon, akik Isten öröksége” vagy Jakab: „Ne legyetek sokan tanítók, testvéreim, hiszen tudjátok, hogy mi súlyosabb ítéletet fogunk kapni”

Szóval „uralkodik az ember az emberen a MAGA kárára.” Nem véletlen, hogy egyre több vén rokkan bele ebbe a feladatba. Ezt csak azoknak szabadna csinálnia, akik valóban elhívást kaptak erre Istentől.

„Az ajándékoknak pedig különböző fajtái vannak, de ugyanaz a szellem;  és különböző fajtái vannak a szolgálatoknak, mégis ugyanaz az Úr;  és különböző fajtái vannak a munkálkodásoknak, mégis ugyanaz az Isten viszi véghez valamennyi munkálkodást mindenkiben.  De a szellem megnyilvánulása kinek-kinek hasznos célra adatik. Az egyiknek például bölcsesség beszéde adatik a szellem által, a másiknak ismeret beszéde ugyanazon szellem szerint,  másvalakinek hit ugyanazon szellem által, másvalakinek gyógyítások ajándékai az által az e g y szellem által,  megint másnak hatalmas cselekedetek munkálkodásai, másvalakinek prófétálás, másvalakinek ihletett kijelentések tisztán látása, másvalakinek különböző nyelvek, másvalakinek pedig nyelvek értelmezése.  De mindezeket a munkálkodásokat egy és ugyanaz a szellem viszi véghez, úgy osztva részt külön-külön mindenkinek, ahogy akarja.” (1kor 12:4-11)

 És ő némelyeket apostolokul adott, némelyeket prófétákul, némelyeket evangéliumhirdetőkül, némelyeket pásztorokul és tanítókul, a szentek helyreigazítása céljából, szolgálat munkájára, a Krisztus testének felépítésére,” Efézus 4:11, 12)

Sajnos a legtöbb esetben a gyülekezet vezetésének, pásztorlásának feladatát nem azok kapják meg, akiket Isten erre elhívott, hanem olyan képzetlen, hozzá nem értő emberek, akik ebben a feladatban csupán a karriert és a hírnevet látják. Ezek az emberek nem Istentől kapják a feladatukat, hanem magukat nevezik ki mások fölé. Mivel kinevezésükhöz Istennek semmi köze, az ezért járó jutalmat nem kaphatják meg tőle. Ezért ők azok, akik a legtöbb kárát látják ennek már most, és fogják később is.

”de aki nyugtalanságot okoz nektek, viselni fogja ítéletét, bárki legyen is… Bárcsak ki is heréltetnék magukat, akik megpróbálnak feldúlni benneteket!” Galata 5:10-12

„De jaj nektek, gazdagok, mert megkaptátok már teljes vigaszotokat.” Lukács 6:24

„Ezért amikor irgalmas adományokat adsz, ne kürtölj magad előtt, mint ahogy a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony mondom nektek, megkapták már teljes jutalmukat.” Máté 6:2

Tehát aki másokon uralkodik, nagyon vigyázzon, mert könnyen lehet, hogy a maga kárára teszi azt!

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr815439871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Canadien 2013.08.02. 18:29:04

Nagyon jó írás.
A kinevezett vének többsége fiatal férfi testvér Jt köreiben, oka egyszerű, kevés az érett gondolkodású férfi.
Ebből adódóan ezeknek a fiatal férfiaknak nincs élet, és vezetői tapasztalata, a meglévő ismeretet meg az ölébe hullott hatalom fitogtatására fordítja. Ha viszont szembesítik őket hibáikkal, rossz döntéseikkel, gyatra pásztori munkájukkal, akkor meg gátlástalanul hazudnak. Mind ezt a maguk kárára, csak ők ezt nem érzékelik mert a gőg elvakítja őket.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.03. 06:46:51

@Canadien: Azt mondják a bentiek, hogy a különböző feladatok ellátására már úgy kell halászni az embereket. A régi motorosok vagy belefáradtak, vagy már abbahagyták a szolgálatot, esetleg elhagyták az egyházat. Az újak pedig - ahogy írtad is - éretlen, alkalmatlan a feladatra. A szent szellem egyre több olyan vént "nevez ki", akik néhány évig pusztítanak mire valahogy megszabadulnak tőle nagy nehezen. Sajnos úgy néz ki, hogy ez az égi szekeret követni nem tudó lomha szervezet, néha évekig vár, mire lép . De addig egy rossz vén ember életeket tehet tönkre. (persze csakis Isten áldásával)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.03. 14:29:17

Ma rátaláltam Arisztotelész gondolataira, amit ebben a témában írt az Eudémoszi etika című könyvében:
Azok a javak, amelyekről vitatkozni szokás, és amelyek a legnagyobbnak tűnnek: a megtiszteltetés, a gazdagság, a testi kiválóság, a szerencse és a hatalom, noha természetüktől fogva jók, alkatuktól függően egyeseknek kárt is okozhatnak. Az oktalan, jogtalan és mértéktelen embernek nem szolgálja előnyét, ha él ezekkel a javakkal.

Arisztotelész szerint a felsorolt javak csakis olyan emberhez méltók, aki jól tud élni vele. Ha olyan ember lesz hatalmas, erős, gazdag, aki ostoba, az komoly kárt okoz másoknak, de magának is. Ha valaki ilyen embert helyez hatalomba erkölcsileg felelősségre vonható felelőtlen döntéséért

reboot (törölt) 2013.08.03. 17:48:37

"És ő némelyeket apostolokul adott, némelyeket prófétákul, némelyeket evangéliumhirdetőkül, némelyeket pásztorokul és tanítókul, a szentek helyreigazítása céljából, szolgálat munkájára, a Krisztus testének felépítésére,” Efézus 4:11, 12)

szívesen látnék már olyan egyházat, ahol a vezetőkre ez ráillik :/

Canadien 2013.08.03. 18:20:07

@reboot:
szívesen látnék már olyan egyházat, ahol a vezetőkre ez ráillik :/

Vannak az életben olyan dolgok amiről az ember álmodozik, de soha nem teljesül. A te kívánságod is ez a kategória.
De ha tévedek, (szeretnék tévedni), és találtál olyan egyházt ahol a vezetők megfelelnek az Isteni elvárásnak, kérlek szólj nekem is.

reboot (törölt) 2013.08.03. 18:33:17

@Canadien: sztem sincs ilyen :/

olvasom néhány egyházi vezető blogját is, és minél többet olvasom, annál inkább elrettent, döbbenetes vakság jellemzi az általam ismert személyeket

azt gondolom sosem fogom már megengedni, hogy bárki is a nyakamba üljön és a bibliával a kezében 'dirigáljon', hogy hogyan kell élnem

ORION 2013.08.03. 22:10:16

Hát én szerintem is nagy a sötétség az egyházakban,legalább is azokban amelyeket eddig megvizsgáltam.Mindenütt a pénz.a képmutatás ,féremagyarázás stb stb.

Canadien 2013.08.04. 07:21:39

@ORION: A félremagyarázásnak is van két kategóriája.
1. A szándékos, mégpedig azért, hogy a vezetők valamilyen előnyhöz jussanak

2. A pontos ismeret hiányából, ez is járhat anyagi előnnyel a vezetők részére.

JT vezetése (az egyedüli igaz vallás mögé bújva) igen csak elhiteti az emberekkel, hogy a pincében van a legvilágosabb.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.04. 08:52:35

@reboot: Azért szerintem nem kell olyan magasra állítani a mércét, hogy senki se tudja megugrani, mert akkor nekünk is akkorát állítanak. Lesz itt megoldás

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.04. 09:12:46

@reboot: <<szívesen látnék már olyan egyházat, ahol a vezetőkre ez ráillik :/ >>

Szerintem itt van körülöttünk, csak máshogy kéne látnunk a dolgokat. Meg kellene látnunk azt, hogy Isten kit, mire, és hogyan használ fel. Szerintem nem túl bonyolult ez, csak nehéz látni az erdőt, mert eltakarja egy fa

reboot (törölt) 2013.08.04. 10:24:32

@sefatias: nálam a mérce a biblia, és én nem látok olyan helyet, ahol az első századi minta köszönne vissza, de lehet nem láttam még eleget

reboot (törölt) 2013.08.04. 10:26:01

@sefatias: nekem sehogyse áll össze a kép :) akárhogy variálom :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.04. 10:59:32

@reboot: nem biztos, hogy helyet kéne keresni. Legalább is nem gyülekezeti helyet. A képnek meg nem is biztos, hogy össze kéne állni

reboot (törölt) 2013.08.04. 14:49:33

@sefatias: itt már csak az biztos, hogy semmi sem biztos :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.05. 05:15:23

Ma megint találtam Arisztotelésznél egy jó gondolatot. Teljesen összhangban van Jakab szavaival. Ha valaki erkölcsileg,szellemileg alkalmas arra, hogy hatalmat kapjon, ám mégsem teszi,akkor az mégsem tekinthető erkölcsileg jónak.
@reboot: szóval tesókám ez azt jelenti, hogy amivel rendelkezünk, azt a társadalom, a köz javára kell felhasználnunk. Ha nem áldoztatunk fel, mint Pál, akkor önzésben vagyunk bűnösök. Meg kell találnunk önmagunkat Isten szándékában, mert különben értelmetlenül fogunk elmúlni. Ekkor pedig erkölcsileg kifogásolhatóak leszünk.
Nem volt hülye ez az Arisztotelész.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.05. 05:22:11

@reboot: tesa! Ha nálad a biblia a mérce,akkor a mércéd mit mond arról, hogy neked mi a feladatod? Én abban hiszek, hogy Isten nem egy szervezeten,vallási elöljárón keresztül közli velünk a szándékát, hanem személyesen. A szent szellem indit minket arra, amit tennünk kell.

reboot (törölt) 2013.08.05. 08:59:06

@sefatias: nem tudom mi a lényeg ... egyelőre csak furcsán nézek, de tőlem így is maradhat :)

reboot (törölt) 2013.08.05. 09:04:27

@sefatias: persze, hidd el gondolkozok azon, mit tehetnék az emberekért ... vallási oldalról ez egyelőre befulladt, mert nem tudok és nem is akarok beállni egyik tábor szekértolójának sem ... a cég más téma: figyelek a dolgozóinkra, próbálom a munkahelyet egy igazán kellemes környezetté varázsolni, nem kis sikerrel, törődök az emberekkel értem ez alatt a fizetésüket is, próbálok maximálisan korrekt lenni miközben ez mégiscsak egy munkahely :) a dolgozóink életét próbálom jó irányba vinni, ha kell ki is 'sírhatják' magukat nálam :) a jts véni feladatok alkalmassá tesznek arra, hogy olyan főnök legyek, aki célt ér, és mégis szerethető :)

ha a földi létem csak a családomról és a munkahelyemről szól, már bőven volt mit tennem a társadalomért

a vallási szállal meg majd lesz valami, de ha nem lesz semmi, az se fáj

reboot (törölt) 2013.08.05. 09:06:23

@sefatias: sem a mérce, sem a lélek nem mond nekem semmit ... se ötlet, se indíttatás ...

a mércét úgy értettem, hogy nem látok olyan csoportot, ami hasonlítana az 1. századihoz ... és ahogy elnézem nem is rajtam fog múlni, hogy lesz-e ilyen egyház :)

nem kívánok vérbűnössé válni :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.05. 09:32:15

@reboot: tesókám ki mondta, hogy rosszul csinálod? Lehet, hogy pont ez a jó. Ki mondta, hogy mindenkinek teológiát kell végeznie? Ki mondta, hogy mindenkinek lelkipásztorrá kell lennie? Kész az új posztom. Pont erről szól. Még ma kirakom

reboot (törölt) 2013.08.05. 09:49:32

@sefatias: tulajdonképpen azt se tudom, hogy jól vagy rosszul csinálom :)

azt tudom, hogy próbálok jót tenni az emberekkel, és szeretnék egy szinttel feljebb lépni: elfogadni az embereket olyannak, amilyenek

ezt nehéz összeegyeztetni a munkámmal, de talán nem lehetetten

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.05. 10:42:01

@reboot: Nem tudod, hogy jól vagy rosszul csinálod? Hát hallod ez jó kérdés. Az eddig gyűlölt ókori keresztényellenes tanításairól hirhedt Arisztotelész elég mélyen foglalkozik ezzel a témával. Majd csacsogunk róla. Mindenesetre már értem, hogy Ágoston és Aquinoi Tamás miért cuppant rá Platonra, meg Arisztotelészre. Nem voltak ezek akkora hülyék, mint ahogy ezt nekünk beállították

ORION 2013.08.05. 11:29:41

Nincs semmiféle mérce !! KEGYELEM VAN!!!!!HIDD EL HOGY KEGYELMET KAPTÁL,BÜNEID MEGBOCSÁJTVA,TISZTA VAGY ISTEN ELŐTT!!! NEM KELL CSELEKEDET. HIT HIT ÉS HIT ENNYI!!!A mérce a törvény volt .Azt Jézus betöltötte helyettünk. Most kegyelem van INGYEN ,AJÁNDÉKBA, és nem a cselekedetekért.EL KELL FOGADNI ENNYI AZ ANNYI!!!!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.05. 12:59:14

@ORION: Ha nincs mérce, és ha nincsenek elvárások, akkor számonkérés és ítélet sem lehet. Ezzel szemben az újszövetség mindkét kifejezést alkalmazza.
„mindegyikünk önmagáról fog számot adni az Istennek.”(Róma 14:12)

„Mert nyilvánvalóvá lesz Krisztus bírói széke előtt, hogy milyenek vagyunk, hogy ki-ki megkapja jutalmát a test által tett dolgokért, aszerint, amiket cselekedett, akár jó, akár hitvány az.” (2kor 5:10)

Erről írtam az új posztomban

ORION 2013.08.05. 14:31:35

róm 3é19 Tudjuk pedig, hogy amit a törvény mond, azoknak mondja, akik a törvény alatt vannak; hogy minden száj bedugassék, és az egész világ Isten ítélete alá essék.
20
Annakokáért a törvénynek cselekedeteiből egy test sem igazul meg ő előtte: mert a bűn ismerete a törvény által vagyon.
21
Most pedig törvény nélkül jelent meg az Istennek igazsága, amelyről tanúbizonyságot tesznek a törvény és a próféták;
22
Istennek igazsága pedig a Jézus Krisztusban való hit által mindazokhoz és mindazoknak, akik hisznek. Mert nincs különbség,
23
Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül.
24
Megigazulván ingyen az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által,

ORION 2013.08.05. 14:50:57

A hitetlenek azok meg lesznek itélve a cselekedetekért .Mi hivük itéletre sem megyünk! Ján 3,18 Aki hiszen ő benne, el nem kárhozik; aki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében. gal 2.19 Mert én a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek.
20
Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem és önmagát adta érettem.

ORION 2013.08.05. 15:48:31

5.4 Elszakadtatok Krisztustól, akik a törvény által akartok megigazulni, a kegyelemből kiestetek.
5
Mert mi a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét..18Ha azonban a Lélektől vezéreltettek, nem vagytok a törvény alatt.22 De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.
23
Az ilyenek ellen nincs törvény.

ORION 2013.08.05. 16:16:22

Választani kell a KEGYELMET EZ EGY UJ SZÖVETSÉG ISTENNEL. A törvénynek vége semmire se volt jó elmult,vége, beteljesült, Jézus betöltötte.Az Ó SZÖVETSÉG a(törvény) tanitott Jézusig.Jézussal UJ SZÖVETSÉG LÉPETT ÉRVÉNYBE .A KEGYELEM!! Ha törvény alá megyünk vissza, az Jézus megváltó munkájának a semmibe vételét jelenti ezért esnénk ki a kegyelemből. A kegyelem ajándék Istentől nem kell megdolgozni érte!!! CSAK EL KELL FOGADNI!!!!!!

baland 2013.08.06. 12:19:53

@sefatias: toldacuccot anyagod érkezett!!!!!!!!

aracs 2013.08.06. 14:33:44

Ha nem is egyház, de egy ember mércém van, Böjte Csaba

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.06. 20:36:31

@baland: igen. Köszönöm. Most volt annyi eszem, hogy gyorsan letöltöttem, és majd továbbküldöm nyomtatásra.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.08.06. 20:38:03

@kabóca777: hát igen... Azt hiszem ma már eljutottam oda, hogy nem egyházak "hatalmas tetteit" hanem őszinte keresztények modernkori csodáit tartom nagyra. Szimpatikus a fickó, és nagyon remélem, hogy benne nem kell majd csalódnia az embereknek

aracs 2013.08.07. 10:37:49

@sefatias: a csalódás egy kicsit az elvárástól is függ:)
Amennyit én a világból felfogtam, azt láttam, hogy jó emberek (és jó szakácsok) mindenhol vannak:) Azt hiszem a jó és a rossz mindig választás kérdése. Melyiket választom? Böjte Csaba ezt úgy mondja, letérek-e a szeretet útjáról? A vallás segítheti választásomat, de teljesen nem irányíthatja. Ezért nem hiszek az olyan egyházaknak, akik azt hirdetik, hogy ők az üdvösség kizárólagos birtokosai.

ORION 2013.08.08. 09:47:45

@kabóca777: Az üdvösséget egy Egyháztól sem fogod megkapni!!!CSAKIS JÉZUS KRISZTUSTÓL!!! SZEMÉLYES KAPCSOLAT!!! UJJÁSZÜLETÉS !!! ÜDVÖSSÉG!!!

reboot (törölt) 2013.08.08. 20:07:16

@ORION: nem itt kérdezted, de a valaszom: eleg jezus :)
süti beállítások módosítása