"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Egy kis merengés...

2013/07/15. - írta: sefatias

Néhány hónapja elhatároztam, hogy a személyes kutatásaimat újabb területekre fogom kiterjeszteni. Az elmúlt másfél évben, kb. 30-40 olyan könyvet olvastam el, melyet katolikus, és protestáns teológusok írtak. A Szentírás tanításainak vizsgálata számomra rendkívül izgalmas tevékenység. Mind a katolikus, mind a református dogmatika, valamint más teológiai írások olyan izgalmasak voltak számomra, hogy bizony sokszor kellett magam kényszeríteni késő éjjel, hogy már feküdjek le, vagy éppen nappal, hogy már menjek dolgozni. Nálam képzettebb teológusok blogjait, honlapjait olvasni, látni, hogy mekkora mélysége van Isten dolgainak, számomra nagy gyönyörűséget okozott. A pénztárcámnak már nem annyira, hiszen ha jól belegondolok egy jó kis nyaralás árát feltettem a könyvespolcomra papír formában. (1kor 2:9,10)  Sokan elcsodálkoztak, néhányan el sem hiszik, hogy mennyit olvastam. Mindez mire volt jó, mit értem el vele? Igazából semmit. Bár a tudásom nőtt, a rálátásom élesedett, mégis csupán addig jutottam el, hogy belépést nyertem egy hatalmas „könyvesboltba”, ahol már látom, hogy miként van osztályozva a sok ezer könyv, ami még a megismerésre vár. A sok olvasásnak amellett, hogy meg volt az a haszna, hogy sok kérdésemre választ kaptam, sajnos meglett az a hátránya is, hogy a kérdéseim száma a sokszorosára duzzadt.

Tehát újabb területekre szeretnék merészkedni. Eddig is volt aki azt mondta, hogy mazochista vagyok, de most ezt kicsit megfejelem azzal, hogy erkölcsteológiát, keresztény etikát, és vallásfilozófiát fogok olvasni. No nem azért , mert én ilyen hihetetlenül nagy koponya vagyok, hiszen gyakran tíz mondatból, amit olvasok alig birok összerakni egy értelmes gondolatot, de hát azért van ez a blog, és azért vannak a kommentek, hogy sok vélemény segítségével hozzunk össze valami közöset, és értékelhetőt. Én a szívlapátot cseréltem le a könyvekre, és bizony ez magában hordozza a tévedés lehetőségét is. Nem a legegyszerűbb váltás ez. Negyven évesen gimibe járni, és húsz éves kislányokkal felvenni a harcot az iskolapadban, már nem egyszerű dolog. De azért megy. Ha nem is én vagyok a legjobb tanuló az osztályban, de az elsők között vagyok, és azok közül, akik előrehozott érettségit csináltunk földrajzból, nekem lett a legjobb. Szóval bár jó húszéves hátránnyal indulok, igyekszem behozni a lemaradást.

 Már meg is vettem az első adag könyvet,ami erkölcsteológiával, etikával foglalkozik, egy egri könyvesboltban, ahol legszívesebben otthagytam volna még legalább százötvenezer forintot, mert annyi érdekességet találtam. Ha valakit érdekelnek az ilyen könyvek, azoknak ajánlom az egri bazilikától alig 100 méterre lévő katolikus könyvesboltot, mert még ennyire jól ellátott keresztény könyvesboltban nem jártam. Általában minden ilyen boltban, amiben jártam, több volt a rózsafüzér, mint a könyv. Itt viszont olyan könyveket láttam, hogy nagyon nehezen tudtam kiválogatni azt a négyet, amit elhoztam, és rózsafüzér alig volt.

Szóval arra lehet számítani, ahogy olvasom ezeket a könyveket, hogy a posztjaim témái is inkább ilyenek lesznek. Bár már próbálkoztam korábban hasonlóval, például amikor a paráznaság fogalmát próbáltam körül írni, most azonban lehet, hogy meredekebb témákba is bele fogok menni. Szerencsére elég vastag bőr van a képemen, és a szégyenérzet sok esetben távol áll tőlem, ezért bizony valószínűleg sikamlós témákba is belekóstolok. Ezért előre is elnézést kérek azoktól, akiknek ez nem tetszik, és arra kérnék mindenkit, hogy segítsen. Ha valamit rosszul látok, vagy rossz következtetéseket vonok le, egy jól összerakott kommenttel nagyban hozzá lehet
járulni akár az én gondolkodásom kiigazításához, akár a  többi olvasó megsegítéséhez.

A szombaton megvásárolt könyveket már el is kezdtem olvasni. Nagyon sok mindennel nem értek egyet az olvasottakból, de ez nem is baj. Azt hiszem nem csupán olyan írásokat kell olvasnunk, amelyek teljes mértékben megfelelnek a saját véleményünknek, hanem olyanokat is, amelyekkel nem tudunk egyetérteni. Ez egyrészt segíthet más megvilágításból látni a dolgokat, és rájönni, hogy hol siklott félre a gondolkodásunk, másrészt pedig élesíti az elménket, hiszen érvelésre késztet a saját álláspontunk megvédése érdekében, és újabb és újabb oldalról közelíthetjük meg a témát, védhetjük meg a hitünket, véleményünket.

Erről jutott eszembe egy gondolat, a katolikus dogmatikából, amikor arról volt szó, hogy milyen hatással volt az ateizmus, és az ateista filozófia a teológiára. Ma már a katolikus teológusok hálásak az ateista filozófusoknak, mivel a támadásaik olyan területeken kényszerítették védekezésre őket, ahol még nem jártak. Ezzel kiszélesítve a teológia területeit, és új, izgalmas kutatásokra kényszerítették rá őket. Tehát nem kell félni az újtól, az ismeretlentől, hanem bátran bele kell vágni, és majd csak lesz valami.

Az első téma, amit ki fogok dolgozni a napokban, az az önkielégítés lesz.  Én is voltam fiatal, és úgy látom, ma is sok fiatal van, akik keresztények szeretnének lenni, de bizony az a fránya nemi vágy állandóan útjában van a szentté válásnak. Érdekes dolgokat olvastam erről egy erkölcsteológiai tanulmányban, a Jehova Tanúi által kiadott könyvekben, és világi szexológusok írásaiban.  Jó kis téma. Még ma elkezdem.

 

Jó szerencsét!

Címkék: blog
13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr65405401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reboot (törölt) 2013.07.15. 12:21:52

te brúder, nem telt még le az a két hét :) vagy te is úgy csinálod mint urunk, hogy a harmadik nap vége előtt feltámadt?

na jó, elolvasom a postot is :)

reboot (törölt) 2013.07.15. 12:28:32

jajj tesókám egyem a zúzád, nyam-nyam, már most kíváncsi vagyok a következő posztodra
:)))

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.15. 13:21:49

@reboot: hát ma elkezdtem dolgozni, és volt egy kis időm erre a merengésre. Szombat délután értünk haza miskolcról, és este már olvasgattam is az új könyveimet. Tök jók. Néha akkora baromságot irnak, hogy az már égbekiáltó (szerintem), néha meg csak lesek, hogy milyen jó gondolatok. Na most hogy mitől függ az olvasottak megitélése, az szintén megérne egy misét.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.07.15. 23:26:51

Júúúj Sefa!!! Az új posztodhoz szeretném ajánlani a következő képet, rebootnak is tutira fog tetszeni:

i2.kym-cdn.com/photos/images/original/000/537/976/57b.jpg

Szépen, lassan, értelmezve kell nézni a képet, hogy megértsed a méreteket!

Ebben ez a videó is segíthet, amelyben egyenként több százmilliárdnyi csillagból álló galaxisok között lavíroz a "kamera" a fénysebesség sokezerszeresével haladva: www.youtube.com/watch?v=uGe475zySrM

Igen a mi Tejútunk is EGY DARAB ilyen galaxis.

Ezek a képek meg az ilyen videók erősítenek meg mindig a "hitetlenségemben" B) sokkal jelentéktelenebbek vagyunk annál, hogy az Úristen leálljon itt játszmázni velünk. A vallások és hitek kialakulása pedig kézenfekvő és nyomon követhető a történelem kezdetétől...

No, aztán még kiderül, hogy minket hitetleneket is Isten használ fel a hívők edzésére, hm reboot? ;)

reboot (törölt) 2013.07.15. 23:57:33

@Johnny Joker: szeva, hatalmas a kép sorozat :) itt ez az egész univerzum, de a legfontosabb, hogy ne maszturbálj :)

lehet hogy igazad van ... nem tom, de értelmi szinten nem lehet összerakni ezt a vallási cuccot :)

Lehet szeretni, hinni benne, de sokan már túl jutottunk értelmileg és tudásban is, és TÉNYEKBEN is azon, amiben amúgy hinni szeretnénk, vagy hinni kellene :)

A vallásos emberek egy része meg pont úgy reagál mint a tanúk, ha kételyeket fogalmazol meg, vagy netán cáfolsz dolgokat.

Ma már ki lehet számolni, hogy a kerodzo állatok mennyi metánt fongottak ki Noé bárkájában, ahol az alsó szinten világítás se volt ... Mind megfulladt volna!!!

Max azt mondhatod csoda történt azt kész.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.16. 04:38:44

@Johnny Joker: @reboot: Én a választ egészen máshol vélem. Egyrészt a kételyek , és a kérdések jók. Azok visznek előre. Másrészt pedig szerintem rossz, évszázadokkal elmaradott kép alakult ki a vallásos emberről. Úgy látom, hogy a vallásos emberek nagy része olyan, mint az Amishok, akik kétszáz évvel ezelőtti divat szerint öltözködnek, és technikát használnak. Én levetkőztem ezt a bigottságot. Amikor bemegyek egy keresztény könyvesboltba, a Convers cipőmben, rövidgatyában, kitetoválva, és tele ékszerekkel, mindig meglepődést okozok az eladóknak, hogy nem a kegytárgyaikat, hanem a legkomolyabb irásaikat keresem. :) Most akkor kinek van szellemi éhsége?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.16. 08:31:22

@reboot: na most egykicsit jobban összeszedem a gondolataimat. reggel még félig aludtam. Szóval én ezerszer átgondoltam ezt az Istenes, meg vallásos dolgot magamban. Arra jutottam, hogy képtelenség, hogy ne legyen Isten. Akárhonnan közelítem meg a dolgot, mindig oda lukadok ki, hogy van. És hogy jó az Isten. Az más kérdés, hogy a vallások, és a vallásos emberek nem feltétlenül ugyanazt az istenképet közvetítik az egyszerű ember felé, mint amit valaki önmagától alakítana ki magában csupán a bibliát olvasva. Az értelemről meg annyit, hogy sajnos én is inkább tudni akarom a dolgokat mint hinni, ami nem feltétlenül rossz, de nem is jó. Viszont a mi esetünkben érthető, és hiszem, hogy Isten megérti a "fogantatásunkat" .

A kételyek, és cáfolatok adnak értelmet a hitnek. azt hiszem számomra ettől válik izgalmassá. Már értem, hogy a teológia miért tudományág, és hogy a teológusok miért lehetnek doktorok. Bár nem tartom létfontosságúnak a teológia mélységeit a hithez, ám el kell ismerni, hogy néhány józan gondolkodású, hívő teológus rendkivüli dolgokkal járult hozzá az emberiség életének megjobbításához. Az egy más kérdés, hogy sokkal többen inkább súlyos terheket raktak az emberekre. De itt látom a saját szerepemet, és a tiedet is. Nem vagy hülyegyerek. Sok tekintetben az itt blogolók közül az egyik legképzettebb, legjózanabb, legracionálisabb gondolkodású fickó vagy. Sokat tanultam tőled. azt hiszem, hogy a mi feladatunk az, hogy segítsünk másoknak megszabadulna a vallási bigottságtól, a törvényeskedéstől, és megízleltetni velük az valódi szabadság ízét. (János 8:36) És ehhez kételyekre, megválaszolatlan kérdésekre, józanságra, és hitre van szükségünk. Nem az igazságot kell feltétlenül megtalálnunk, hanem inkább, a vallásos szabályozások terhe alól kell kiszabadítanunk az embereket. Én azt mondom, hogy Krisztushoz. De azt is a munkatársamnak tekintem, aki azt mondja, hogy sehova. Mert az értelmetlen farizeuskodó, törvényeskedő, emberi életeket nehéz terhekkel megnyomorító képmutató vallásos vezetőktől még a felszabadult, örömteli, ám isten nélküli életet is jobbnak tartom. Számomra az ember az érték. Az, hogy az ember jól érezze magát, és élvezze az életet. Hogy most Istennel, vagy Isten nélkül, az már nem az én dolgom, hanem azé, aki hallatja a hangját azok számára, akik az övéi. Én azt tűztem ki célul, és ez a cél egyre erősebben látszik előttem, hogy az emberek vállairól terhet vegyek le. Olyan felesleges terheket, amelyeket nem kell cipelni Istenért, és Krisztusért, hanem csupán a vallásért, és a vallásosságért.

Azt hiszem ma sokan félreértik, hogy krisztus mit akar. persze én is. De azzal, hogy elviselhetetlen terheket rakunk egymásra a biztonság kedvéért, az nem megoldás. Az egyetlen megoldás a krisztusi szabadság megtalálása, és az azzal való élés. persze ezt az utat megtalálni, és ebben kiegyensúlyozottnak lenni nem könnyű, és időbe telik mire sikerül. de hát pont ez a lereszténység alapja. Az egymás irántérzett szeretet, és az ítélgetés nélküli türelem

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.16. 10:23:03

@Johnny Joker: "sokkal jelentéktelenebbek vagyunk annál, hogy az Úristen leálljon itt játszmázni velünk"
Ezzel már csak azért sem értek egyet, mert a mondat ellentmond önmagának. Ugyanis a jelentéktelenség,vagy épp a jelentőség mindig relatív. Mindig attól függ, hogy mihez viszonyítunk. Ráadásul az ember mindig hajlamos olyan dolgokat összehasonlítani, olyan dolgokhoz viszonyítani, amelyeknek semmi közük egymáshoz. Nézzük például az Androméda ködöt.Az a hozzánk legközelebb lévő galaxis, és ezért csillagászok százai, ha nem ezrei nézegetik, kutatják, próbálják megfejteni a működését, mert ezzel óriási lépéseket tehet az emberiség a világ működésének megértéséhez. Tehát elmondható, hogy az Androméda az emberek számára létfontosságú, a maga több milliárd csillagával, naprendszerével, üstököseivel stb. És vegyünk egy hat hónapos csecsemőt, aki a szülei örömérefejlődik, gügyög, mosolyog, szeret, pisál. stb. ez a gyerek alig néhány embernek okoz matematikailag meghatározhatatlan szeretetet, boldogságot. Ám ha egymáshoz viszonyítjuk az Androméda ködöt, és ezt a csecsemőt, akkor mit kell figyelembe venni? ha azt mondanánk, néhány csillagásznak, hogy csak akkor vizsgálhatnák tovább az Androméda ködöt, ha egy számukra teljesen ismeretlen, soha nem látott gyermek meghal a sok millióból, akkor mit válaszolnának? vagy ha a kisgyermek szüleinek azt mondanák, hogy csak akkor maradhat életben a gyermekük, ha egy számukra teljesen ismeretlen galaxis eltűnik, amiről talán még soha nem hallottak, akkor ők mit választanának? és egyáltalán van értelme összehasonlítani a gyermeket és az androméda ködöt, és meghatározni, hogy melyik a jelentősebb, vagy jelentéktelenebb?
lehet, hogy a világegyetemet tekintve oly aprónak és jelentéktelennek tűnünk, mint akiknek a létezése csupán egy fűszál, vagy pára (Jakab 4:14, Zsolt 90:5-7), ám őnmagunkhoz, és a társadalmunkhoz viszonyítva a jelentőségünk számokban meghatározhatatlan.

"No, aztán még kiderül, hogy minket hitetleneket is Isten használ fel a hívők edzéséreNo, aztán még kiderül, hogy minket hitetleneket is Isten használ fel a hívők edzésére"

Miért ne? a Rebootnak írt kommentemben pont erről beszéltem. Én hiszek Istenben, és abban is hogy ez az Isten azt használ fel az akarata cselekvésére akit akar. Már többször megfogalmaztam a kommentjeimben, hogy én hálás vagyok Istennek az ateizmusért, mert nekik köszönhetően mertek szembeszállni sokan a bigott, elvakult vallásvezetéssel, nekik köszönhető, hogy új dolgokat fedeztek fel a tudósok, mert szembe mertek menni, az általános vallásos hülye elképzelésekkel. Szóval nem az izmus, hanem a cél a fontos --szeerintem--

ORION 2013.07.16. 12:03:27

MI ISTEN KÉPMÁSA (GYERMEKEI ) VAGYUNK ÉS FONTOSABBAK VAGYUNK SZÁMÁRA MINT AZ EGÉSZ VILÁGEGYETEM!!!!!!!KI A FONTOSABB A SZÜLŐ SZÁMÁRA A JÁTSZÓTÉR VAGY A GYEREKEI ????

Virago_1000 2013.07.17. 00:05:17

@sefatias: "A sok olvasásnak amellett, hogy meg volt az a haszna, hogy sok kérdésemre választ kaptam, sajnos meglett az a hátránya is, hogy a kérdéseim száma a sokszorosára duzzadt."

- ez mar csak termeszetes folyamat. Es all barmilyen tudomanyra. Minel jobban megismersz valamit, annal tobb ismeretlen fedezodik fel. Errol a tudosok, kutatok beszelhetnenek, akik leginkabb azt tudjak, hogy mennyire nem tudnak semmit. Csak az egysegsugaru ember hiszi azt, hogy o mar mindent megtanult.

A vilagunk pedig egy olyan valami, ami soha meg nem ismerheto, meg egy orok eleten keresztul sem, azt hiszem.

Virago_1000 2013.07.17. 00:35:03

@Johnny Joker: Egy hajszalad sem esik a foldre Atyad tudta nelkul.

reboot (törölt) 2013.07.17. 20:57:28

@sefatias: az amisokról most megy egy dokumentum sorozat a discoveryn ... tiszta jt csak technikailag direkt elmaradottak ... amugy eléggé megütköztem azon, amit ott láttam, tiszta jehova tanúi ... de se kedvem, se ingerenciám nincs leírni a hasonlóságokat ...

reboot (törölt) 2013.07.17. 21:00:26

@sefatias: erre tenyleg nem reagaltam ... egyet ertek a celjaiddal maximalisan!
süti beállítások módosítása