"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Cogito ergo sum

2013/05/02. - írta: sefatias

"Cogito ergo sum". Magyarul: Gondolkodom tehát vagyok. Ez a szállóigévé vált gondolat Descartes francia filozófus (XVII. sz.) alaptétele. A gondolkodás az ember egyik legfőbb ismérve. Azaz attól válunk önálló emberi lénnyé, ha képesek vagyunk a körülöttünk lévő világról önállóan gondolkodni, és véleményt formálni. Ha valaki nem gondolkodik, ha valaki nem formál véleményt az őt körülvevő világról, akkor a létezése csupán mások utánzása, mások gondolatainak, véleményének átgondolatlan követése. Az ilyen ember nem rendekezik önálló véleménnyel, élete tanácstalan, és csupán az élet biztosította csodálatos lehetőségek szűk minimumát képes átélni. A gondolkodásunktól vagyunk azok akik vagyunk. Ha van önálló gondolatunk, ha képesek vagyunk véleményt formálni arról, amit tapasztalunk, tanulunk, akkor az azt jelenti, hogy használjuk Istentől kapott gondolkodóképességünket, élünk azzal a lehetőséggel, amivel a Teremtő ajándékozott meg bennünket. Ettől fejlődik az egyéniségünk, ettől válunk önmagunkká.

Rudolf Steiner, az antropozófia atyja szerint gondolkodás nélkül nincs megismerés. A gondolkodás olyan szellemi tevékenység, melynek révén a megismerő lény tudatában megjelenik a megismerendő dolog jelentése, lényege, általános jellegű, univerzális tartalma. Minden mást gondolkodva ismerhetünk meg, azaz a megismerésre váró dolgok fogalmi, eszmei tartalmához kizárólag gondolkodva juthatunk.

A kérdés már csak az, hogy egy keresztény ember használhatja-e a gondolkodóképességét, vagy pedig készen fogadja el azt amit elé tesznek? Sok egyházi vezető, vagy vezetői csoport érzi úgy, hogy az egyéneknek nem szabadna önálló véleményt formálni. Sokan érvelnek azzal, hogy, ha mindenki önállóan gondolkodik, és saját véleményt formál, akkor azzal veszélyezteti a keresztény egységet. Olyan Bibliaversek mint az 1Kor 1:10 alátámasztani is látszik a véleményüket. Itt Pál ezt írja: "Buzdítalak pedig titeket, testvérek, Jézus Krisztus, a mi Urunk neve által, hogy mindnyájan egyetértésben beszéljetek, és ne legyenek köztetek meghasonlások, hanem legyetek teljesen egységesek ugyanabban a gondolkodásban és ugyanabban a felfogásban"

De vajon ez azt jelenti, hogy Pál az önálló gondolkodás ellen foglalt állás, mint ami gátja az egységes kereszténységnek? Az önálló véleményalkotás veszélyezteti a keresztények közötti egységet? Ha valaki nem veszi figyelembe a keresztény egyéniségfejlesztésére vonatkozó utasításokat, akkor úgy tűnhet, hogy ez így van. De le kell szögezni, (legalább is én így gondolom), hogy a keresztény egységet nem az önállóan gondolkodni tudó ember, nem az önálló véleményalkotás veszélyezteti, hanem inkább az "ellenségeskedések, viszálykodás, féltékenység, haragkitörések, meghasonlások, szekták, irigykedések." (Galata 5:20) Tehát ha valaki hajlamos ezekre a tulajdonságokra, szokásokra, az nagyobb veszélyt jelent, mint az önálló vélemény alkotás. Ezzel  szemben, ha valaki aki képes az önálló gondolkodásra, és tud saját véleményt formálni, viszont meg tudja teremni a Szellem gyümölcseit, mint a "szeretet,..béke,..kedvesség,..szelídség", akkor nem fogja veszélyeztetni a keresztény egységet, hanem inkább keresztény testvérei épülésére fog szolgálni. Így az egységet nem az önálló gondolkodás, hanem pont ellenkezőleg, az önálló gondolkodás tíltása fogja megbontani. Ugyanis attól, hogy két embernek bizonyos dologról más a véleménye, attól még lehetnek egységesek.

Hogy mennyire fontos megőrizni a gondolkodó képességet, arra maga a Biblia is figyelmeztet bennünket. Példabeszédek 5:2: "hogy megőrizd a gondolkodóképességet..." Salamon egyértelműen kihangsúlyozza, hogy a gondolkodó képességünket meg kell őrizni. Használnunk kell, mert különben egy olyan fontos képességünket dobjuk a kukába, ami amúgy létfontosságú az Istennel ápolt kapcsolatunkban. Pál a 2Kor 3:12-14 versekben a zsidókról azt mondja, hogy a "gondolkodóképességük eltompult" és ez az állapot olyan mintha egy lepel lenne köztük és Isten között. Ezt a leplet Krisztus tudja eltávolítani, ami azzal jár, hogy a kereszténynek használnia kell a gondolkodóképességét, amihez lehetőséget ad Isten Szelleme, ami kellő szabadságot biztosít az önálló gondolkodásra. (2Kor 3:12-18)

Ám bizonyos esetekben az egyházi vezetők nem igazán örülnek, a gondolkodó embernek. A fent említett egyik probléma gyökerét látják benne. Az önállóan gondolkodó ember, aki képes önálló véleményt formálni, az szerintük megbontja a gyülekezet egységét. A felső vezetők konkurenciát láthatnak benne, amiért is talán el akarják nyomni  a lázadó szelleműnek titulált személyt, aki mást nem csinál, csupán használja az Istentől kapott gondolkodó képességét. Ilyen esetben bizony kiderül, hogy milyen bölcsen fogalmazta meg Salamon a következőket:

Példabeszédek 14:17: "...a gondolkodóképességét használó embert pedig meggyűlölik." 

Igen. Sajnos a diktatúrákban, vagy az ehhez hasonló felépítésű szervezetekben, a gondolkodó ember útban van. A felismerései, fejlődő tudása, véleménye, zavarja a fennálló rendszert, és annak vezetőit. Ha egy vallásról van szó, akkor bizony szerencsétlen embert még az Isten ellen való lázadással is megbélyegezhetik.Pedig szegény nem tett mást, mint Isten szavát olvasva, az Istentől kapott gondolkodóképességét, és szabadságát használva véleményt formált, és erősítette az Istennel ápolt kapcsolatát. Az egyházi diktatúra vezetői megpróbálhatják ugyan elnyomni, eltaposni az ilyen embereket, bizonyos esetekben kivetik őket a gyülekezetekből, ám Pál apostol az ilyen személyeknek igen vigasztaló gondolatokat írt le a Filippi 4: 6,7-ben:

"Semmi miatt ne aggódjatok, hanem mindenben az ima és a könyörgés által hálaadással együtt tárjátok kéréseiteket az Isten elé;  és az Isten békéje, amely felette áll minden gondolkodásnak, meg fogja őrizni szíveteket és gondolkodóképességeteket Krisztus Jézus által."

 A fent leírt gondolatok egyértelműen bizonyítják, hogy Istenünk, Atyánk nem csupán vak engedelmességet követel tőlünk. Istenünk nem csupán az alárendelt rabszolgát,  a porral egyenlő senkit látja bennünk, hanem a tiszteletet érdemlő, önálló lényt is, akinek gondolati és lelkiismereti szabadságot adott. Hogy mennyire fontosnak tartja ezt Istenünk, az kitűnik Péter apostol leveléből is, aki miután észrevette, hogy néhányan kezdenek lanyhulni a gondolkodóképességük használatában kénytelen volt figyelmeztetni őket a veszélyre:

2 Péter 3:1: "Szeretteim, ez immár a második levél, amelyet írok nektek, s amelyben, miként az első levelemben is, emlékeztetés által ébresztgetem tiszta gondolkodóképességeteket"

Tehát ne hagyjuk lanyhulni a gondolkodóképességünket! Használjuk, és legyen önálló véleményünk! Legyünk olyanok mint a Bereaiak, akik nem fogadták el gondolkodás nélkül azt amit mondtak nekik:" A testvérek azonnal, még éjjel elküldték Pált is, és Silást is Bereába. Amikor megérkeztek, bementek a zsidók zsinagógájába.  Ezek pedig nemesebb gondolkodásúak voltak, mint a tesszalonikaiak, ugyanis a legnagyobb készséggel fogadták a szót, naponta gondosan vizsgálva az Írásokat, hogy úgy vannak-e ezek a dolgok" (Csel 17:10,11)

Hogy mennyire kell komolyan vennünk a Szentírás figyelmeztetését a gondolkodóképességünk használatára? Hát a sok ezer vallásilag félrevezetett, érzelmileg, és szellemileg rabszolgaságban tartott ember példája bizonyítja, hogy, ha nem figyelünk oda, ha nem használjuk a tudásunkon alapuló gondolkodóképességünket, akkor bizony könnyen olyan emberek csapdájába eshetünk, akik nem biztos, hogy jó indítékkal közelednek hozzánk. A rengeteg szekta, és az ezekben raboskodó emberek, családok esete bizonyítja, hogy jobb ha hallgatunk a Szentírás figyelmeztetésére. A fent idézett Steiner azt mondja, hogy megismerni valamit csakis gondolkodva lehet. Tehát aki nem gondolkodik, nem használja a gondolkodó képességét, az valójában nem is ismeri meg azt, amire rábízza az életét

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr55260897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

argenteus 2013.05.02. 18:56:02

Ismét kiváló anyag, köszönöm.
A szervezet teljesen elsorvasztja az egyén gondolkodóképességét. Amikor egy teljesen új személy betéved az őrtorony-tanulmányozásra, néha előfordul, hogy a hozzászólásaiban még őszintén elmondja a véleményét, vagy még viszontkérdést is feltesz. Ilyenkor kisebb megrökönyödés lesz úrrá a gyülekezeten. (tetszettek az ilyen esetek) Ő pedig ezt teljesen természetesnek veszi, nem tudja, hogy itt nem lehet önálló gondolatokat hangoztatni, csak legfeljebb saját szavainkkal elmondani azt, ami a nyomtatott anyagban megjelenik. Aztán, ha folytatódik vele a BT, ahogy telnek a hetek, elmúlik a lelkesedése és az önálló gondolatai szép lassan alábbhagynak, vagy csak egyszerűen nem meri már elmondani őket. Egy idő után pedig teljesen megszűnnek és így kész az újabb droid, az ideális JT. És milyen nehéz utána leválni a „központi számítógépről”, és elhinni, hogy igenis nekem lehetnek önálló gondolataim és ez nem bűn, sőt ekkor kezdünk el újra élni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.02. 19:06:43

@argenteus: Ez és ez előtti poszt egyre markánsabban jelzi számomra, hogy milyen irányba kell haladnom. Bár még nem találtam meg a helyem, mégis egyre világosodik az út. (bár még nem jutott el a teljes délig :DD)

argenteus 2013.05.02. 19:42:55

@sefatias: A két téma erősen kapcsolódik is egymáshoz. Személyes kapcsolat Istennel és gondolkodóképesség. A szervezet mindkettőt megöli. Szerintem az ilyen posztok segítik az embert, hogy visszaszerezze ezeket az értékeket. Tehát, jó az irány.:)

ORION 2013.05.02. 19:54:19

@argenteus: IRÁNY AZ ÖRÖK ÉLET!!!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.02. 20:02:35

@argenteus: Igen, valóban kapcsolódik a két téma. Általában egy poszt hetekig, néha hónapokig érlelődik bennem, mire leírom. És ez a két gondolat, a személyes kapcsolat és az önálló gondolkodás, már régóta bennem van. És az az érdekes, hogy ennek a témának , mint oly sok posztomnak a gyökerei visszavezethetőek még a véni szolgálatom idejére. Az Őrtorony tanulmányozásokon sokszor hoztam fel ezeket.

argenteus 2013.05.02. 20:23:32

@ORION: "IRÁNY AZ ÖRÖK ÉLET!!! "
A "gépezet" az erre való hivatkozással a jelenlegit is megöli. Szörnyű!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.02. 20:31:12

@argenteus: hát ezt nem szabad engedni. Ennek a blognak az a célja, hogy segítsen "szabaddá" lenni

karecsi 2013.05.03. 22:11:33

Amikor bölcsesség kerül a szívedbe, és az ismeret kellemessé válik lelkednek, akkor gondolkodóképesség őrködik feletted, tisztánlátás védelmez téged. Példabeszédek 2:10,11

Tboy69 2015.02.28. 08:30:48

Gratulálok a cikkhez! Én nekem is hasonló problémáim voltak még anno a tanulmányozásoknál. Csak az előre megadott válaszok visszaolvasása volt a cél, nem a tudatos megértés esetleg. Másrészt egy nem Bibliaolvasó embert könnyen rá lehet vezetni mindenféle tanra, ha innen onnan kiragadnak szövegeket. Ezért jobb több helyről tájékozódni mindig. Nemrég olvastam egy tanulmányt, hogy miért téves a kínoszlop tanítása.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.02.28. 12:56:51

@Tboy69: Ha valaki járatlan egy bizonyos szakterületen, akkor könnyen át lehet verni. Ezt alkalmazzák akarva, akaratlanul Jehova Tanúi a Bibliát nem ismerő embereknél. De nemcsak ők. Más egyházak is ugyanezt a stratégiát alkalmazzák

Tboy69 2015.02.28. 15:27:57

Hát igen, ébernek kell lenni, utánanézni kell nézni lehetőség szerint mindennek, mielőtt azt tényként fogadjuk el.

Tboy69 2015.02.28. 21:46:13

@sefatias: Köszönöm! Áldás, Békesség! : )
süti beállítások módosítása