"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Kell-e döntenünk, és ha igen mikor?

2013/04/22. - írta: sefatias

Kell- e döntenünk? Dönteni mindig kell. Hol lakjunk, hova menjünk dolgozni, mi legyen a vacsora, melyik nadrágot vegyem fel? Nap mint nap hozzuk a döntéseket, amelyek kisebb nagyobb hatással vannak az életünkre. Elképzelhető, hogy egy apró döntés az egész életünkre meghatározó lesz, és lehet, hogy egy nehezen meghozott döntés, amin hetekig rágódtunk, igazából semmit nem fog jelenteni később. Mi akik elhagytuk Jehova Tanúi egyházát, vagy akik éppen erre készülnek szintén szembe nézünk egy fontos döntéssel. Hogyan tovább? Milyen irányba induljak el? Merre keressem Krisztust? Hol imádják az igaz istent?

Néhányan azonnali választ keresnek. Sőt nem is néhányan, hanem eleinte mindenki.Aztán, ahogy haladunk előre, és ismerjük meg a vallásokat, a kereszténységen belüli változatosságokat, vagy épp a kereszténységen kívüli esetleg ateista nézeteket, akkor elbizonytalanodunk, és nem tudjuk eldönteni, hogy merre is menjünk tovább. Amikor az egyik nézetet vizsgáljuk, akkor úgy tűnik igaza van, aztán mikor egy másikat nézünk meg, akkor kiderül, hogy az előző néhány helyen tévedett, és ez a másik mondja jól, aztán tovább keresgélünk, és azt látjuk, hogy mindenkinek valamiben igaza van, és mindenki valamiben téved. de akkor mi alapján döntsünk, hogy kikkel imádjuk tovább az Istent? Azok akikkel eddig beszélgettem személyesen, vagy ímélben arról, hogy miként tekintenek arra, hogy Jehova Tanúi lettek, legtöbben fejüket csóválva mindták, hogy "engem jól megetettek", "ezt jól bevettem". És pont emiatt az átvertség érzés miatt, kissé gyanakvóak is vagyunk a vallásokkal, nézetekkel kapcsolatban. Ez szerintem nem is baj.

Szerintem nem kell elkapkodni a döntést. Nem feltétlenül kell csatlakoznunk valahova. Kétlem, hogy a mi helyzetünkben Isten elvárná, hogy folyamatosan ugrájunk egyik csöbörből a másik vödörbe, míg végül valamikor teljes szellemi, és idegi végkimerülésben nála kössünk ki. Az hogy nem Jehova Tanúi az igaz vallás ez evidens. Sőt az is egyértelmű, hogy a vallások közül a legkárosabbak közé tartozik. Ám nem ez az egyetlen ilyen, és nem csak nekünk kell megküzdeni hasonló csalódottsággal. Az evangéliumi gyülekezetek között is akad olyan szélsőséges csoport, amelyekből hasonló fájdalmakkal szakadnak ki a tagok, mint mi.

Épp ezért kétlem, hogy Isten elvárná, hogy azonnali döntéseket hozzunk az imádatunkkal kapcsolatban. Legyünk türelmesek. Nem kell mindent elfogadni amit először hallunk. Adjunk időt magunknak, és olvassunk, tájékozódjunk. Keressünk embereket, akikkel tudunk személyes beszélgetéseket folytatni. lehet, hogy a helyi református, evangélikus lelkész, vagy éppen a katolikus plébános is szívesen segít. Ez nem azt jelenti, hogy csatlakoznod kell az egyházukhoz. Egyszerűen csak olyan beszélgetéseket folytathatsz, amikből sokat tanulhatsz.Én körbejártam már itt annyi gyülekezetet, és beszélgettem mindenféle vallás vezetőivel, és nagyon kellemesen csalódtam bennük. A helyi katolikus plébánosban egy szimpatikus, pásztori lelkületü, őszintén istenhívő embert ismertem meg. A Református lelkészben azt hiszem egy jó barátra tettem szert, aki még élvezi is, hogy segíthet nekem, miközben eddig egy pillanatra sem éreztem, hogy elvárásai lennének felém. Beszélgetéseink során két Istenben hívő, a teológiát szerető ember egyenrangú félként közli egymással a gondolatait. Persze azt hozzá tenném, hogy ettől a lelkésztől rengeteget tanultam. Látszik, hogy egyetemet végzett. Körbejártam már ezt a Veszprém, Székesfehérvár, Győr, Tatabánya által határolt területet, és mindenféle vallású emberekkel beszélgettem, illetve látogattam meg az összejöveteleiket. És ezt a tevékenységet nem fejeztem be. Tegnap Veszprémből hazafelé, két faluban is láttam imaházakat. Azt hiszem őket is felkeresem.

Azt is tudom ajánlani mindenkinek, hogy nézzen körül az interneten. Ne ragadj le az exJT blogok olvasásánál.Rengeteg olyan blog van, amelyet képzett teológusok üzemeltetnek, és elgondolkodtató írásaikkal segítenek új területekre merészkedni. Nem kell megijedni senkitől csupán azért mert Hitgyülis, Katolikus, Református, vagy egy evangéliumi keresztény. A gondolataik azért vannak, mert őszintén vallásosak, és hisznek Istenben. Hamarosan ki fogok rakni egy ajánlót az egyik oldaldobozba, ahol keresztény írók blogjait ajánlom.

Ha adsz magadnak elég időt, és türelmes vagy magadhoz, olvasol, tájékozódsz, akkor előbb utóbb kialakul benned az a kép, ami megmutatja, hogy milyen irányba menj tovább.  A lényeg, hogy ne kapkodj. Isten türelmes hozzánk, nekünk is annak kell lenni magunkhoz. A vallás, az imádat az nem olyan kérdés, amiben most azonnal dönteni kell, különben elpusztulsz armageddonkor. Ezt a tanús beidegződést el kell felejteni. Hosszú idő kell ahhoz, hogy az ember átlássa, hogy a Biblia mit tanít. Ma már nevetségesnek tartom azt, hogy néhány hónapos "bibliatanulmányozás" után kell döntést hozni, és megkeresztelkedni. Ma már tudom, hogy az az ismeret amit akkor tanultam, kis hiján a nullával egyenlő, és mégis egy egész életre meghatározó döntésre kényszerítettek rá. Ezt mégegyszer nem játszom el, és mindenkinek ezt ajánlom. Türelem, tanulás, tapasztalatszerzés. Ez a három dolog fog segíteni, hogy jó döntést hozz.

Címkék: Istenkeresés
20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr85238575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flaminius 2013.04.22. 22:13:27

Sefa,téged és a menyasszonyodat láthattam valamikor a Német Sándor hitgyülis előadáson,a tévében?
Tuti hasonlítottatok,azokra akiket láttam az első sorban,ha nem ti voltatok,akkor bocsi :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.22. 22:15:05

@Flaminius: Még soha nem voltam ott. Úgyhogy biztos nem. :)

Flaminius 2013.04.22. 22:25:43

@sefatias:

Huu akkor mellénéztem,tuti úgy néztek ki,mint ahogy ti, alteregótok is van már :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.22. 22:28:56

@Flaminius: :) és honnan tudod, hogy, hogy nézünk ki?

Flaminius 2013.04.22. 22:39:59

@sefatias:

Csak is onnan,hogy tudom ki vagy.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.22. 22:40:56

@Flaminius: :) ki gondolta volna? :) És te ki vagy?

Flaminius 2013.04.22. 22:44:36

@sefatias:

Vagyok,aki vagyok :)
Nem hiszem,hogy emlékszel rám,de nem is lényeges.

Trifena 2013.04.23. 20:22:35

@Flaminius:
Szia kedves ismerős :)Üdv közöttünk. Megkérdezhetem, hogy miért kezdted el olvasni ezt a blogot?

svtor 2013.04.23. 23:22:40

Engem az indított el a kutakodásban, hogy fater leszektázta a gyülekezetemet HGY (a vallásokról nem sok ismerete van).

Mivel nem tudtam, hogy milyen dolgok jellemzőek egy szektákra, kénytelen voltam magam utánanézni! Aki nem akar túlságosan belebonyolódni ebbe a témába, annak elég, ha átnézi az alábbi listát, és leszűri belőle, amit le kell...
itt az ellenőrzőlista linkje: m.cdn.blog.hu/je/jehovatanui/file/Szekta-K%C3%A9rd%C5%91%C3%ADv.pdf

Ezen felül, aki "tutira", akar menni annak ajánlom, hogy olvassa el az apológia.hu oldalon a következőt!

www.apologia.hu/index.php/component/content/article/12-vallasok-tanacsok/74-vallasi-fogyasztovedelem

A gyülimben magam tartottam egy előadást erről a témáról, és egyelőre kiállta ezt a próbát.

A HGY-ben gondok és tévtanítások vannak..., ez vitathatatlan!
kb. 10 éve kiszakadt az anyagyülekezetből egy nagyobb csoport, és Autonóm gyülekezet néven jegyeztette be magát. Egy komoly kritikai írást fogalmaztak meg, és tettek közzé, ennek elolvasását mindenképpen ajánlom...
link: leporollak.hu/hitgyuli/FEHERFUZ.HTM#5

Én is azon a véleményen vagyok, hogy érdemes alaposan utánajárni a dolgoknak! Remélem, hogy a két link, amit fentebb megadtam, indulásnak jó lesz egy valláskeresőnek... :)

ORION 2013.04.24. 06:15:12

@svtor: Adjon Isten erőt egészséget.Néztem egy pár HIT -es Istentiszteletet .JÓ a kedvők zenálnek táncolnak magyarázzák a bibliát ez rendben van, de a végén ordibálna,reszketnek,elájjulnak stb. Itt valami nincs rendben.A te véleményed nagyon érdekelne hogy te mit gondolsz ezekről a dolgokról testvérem

svtor 2013.04.24. 08:47:51

@ORION: Szia Orion!

Próbálok röviden válaszolni a kérdésedre.
Mivel viszonylag fiatalon kerültem kapcsolatba a gyülekezettel, nekem ezek a hites-"borzalmak" nem olyanok, mint egy érettebb korú és gondolkodású embernek.
Ennek ellenére bennem is van/volt gyanakvás, hogy mik is ezek a jelenségek... véleményem szerint egy része csalás, és mások utánzása. A mostani összejövetelek viszont, már sokkal nyugodtabbak, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.
Ami tény, hogy ez egy fiatal, mindössze 30 éves egyház, kiskorú még, teli gyermekbetegséggel...

Személy szerint, én még soha nem "őrültem" meg hites összejövetel alatt..., akit viszont láttam, az egy rövid "téboly" után, már ugyanolyan normális ember volt utána, mint előtte.
Két fontos dolgot kell szerintem megvizsgálni, hogy tudjunk dönteni:
1. Istentől eltávolítja-e a jelenség?
2. Az élete milyen irányban változik meg tőle? Ugyanolyan, jobb vagy rosszabb lesz?

Az egész dologgal kapcsolatosan osztom Gamáliel véleményét, hogyan is célszerű ehhez a témához is hozzáállni:
Ha pedig Istentől van, ti fel nem bonthatjátok azt; nehogy esetleg Isten ellen harcolóknak is találtassatok.

Ebben a cikkben, elolvashatod a hites "borzalmakkal" kapcsolatos nézetét a gyülekezetnek:
hetek.hu/hit_es_ertekek/199907/hitjelensegek_es_a_borzalom

Kiegészítésképp talán még annyit, hogy a katolikusoknál is vannak olyan személyek, akik ördögűzésre "szakosodtak"! :D

Ha többre vagy másra vagy még kíváncsi, akkor inkább priviben válaszolnék! Nem akarok Sefa blogján hites dolgokkal foglalkozni, mivel nem ide tartoznak.

(a hites dicséreteket viszont nagyon szeretem, tényleg van bennük élet)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.24. 09:09:51

@svtor: hali!

Én nem bánnám, ha itt foglalkoznál hites dolgokkal, hogy had ismerjék meg az olvasók a ti oldalatokat is. Már intézkedtem, hogy különböző vallások lelkészei írjanak nekem egy posztot, amit itt leközlök a blogon, úgyhogy simán belefér.Nyugodtan csacsogj az egyházadról, amig tisztelettel beszélnek róla addig sima ügy :)

svtor 2013.04.24. 09:49:01

@sefatias: Húúúúúúúú! Sefa, már hónapok óta várom, hogy valami hasonló történjen a sajátod vagy JJ blogján... ("Már intézkedtem, hogy különböző vallások lelkészei írjanak nekem egy posztot, amit itt leközlök a blogon") :D

A Torony, egy az egyben, a más keresztény felekezetek lejáratására szakosodott. A képmutatás és a manipulálás magasiskolája, ami ott van!

Egy példa:

A hamis szó és Jehova tanúi!

A "Hirdetők" könyv 750 oldala egyszerűen elkerüli a "hamis" szó használatát minden olyan dologgal kapcsolatban, amelyet a Társulat valaha is tanított, nem számít, hogy az milyen hamisnak bizonyult.

A "hamis" szó helyett az ilyen tanításokra "régebbi igazságok"-ként hivatkoznak - ezáltal nem csupán elkerülve a "hamis" szót, hanem az "igazság" szót használva annak helyén.

A "hamis" szót általában minden más vallás számára tartják fent, például tele olyan kifejezésekkel, mint "hamis tanítók", "hamis tanítások", "hamis próféták", "hamis próféciák" és így tehát ők a "hamis vallások".

A végeredmény, hogy egyedül az Őrtorony Társulat marad végül "az egyetlen igaz vallás". Jehova Tanúit olyannyira kondicionálja a szervezet érvelése ebben a témában, hogy ők "új igazságok"-at várnak ("új igazságok"-ra tekintenek előre).

Várom, várom...a cikkeket!

oké, ha valaki érdeklődik a HGy iránt akkor, próbálom akár itt a blogodon is tájékoztatni erről-arról!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.24. 09:55:32

@svtor: Eddig felkértem egy református, egy evangéliumi, és egy hitgyülis lelkészt arra, hogy írjanak egy posztot nekem. De még folytatom a megkeresést. Megpróbálok minél több vallást a saját lelkészei segítségével bemutatni

svtor 2013.04.24. 10:07:55

@sefatias: Ez a legnagyobb pofon, amit csak kaphat a torony.... :D

Láthatják, majd az olvasók, hogy amíg az Őrtorony lehamisoz mindenkit, addig a többi normális egyház hogyan gondolkodik...

Rögtön itt egy ellenpélda, hogyan is vélekednek pl. a baptisták az egyházról:

A gyülekezet és az egyetemes egyház

Hisszük, hogy az újszövetségi gyülekezet azoknak az újjászületett és bemerített hívőknek a közössége, akik Jézus Krisztust megváltójuknak elfogadják és az ő Igéje szerint élnek.

Valljuk, hogy az újszövetségi gyülekezet nyilvánvaló ismertetőjegyei: a tiszta igehirdetés, a bemerítés és az úrvacsora ige szerinti alkalmazása, az imádkozás és az éneklés, az önkéntes adakozás, a szeretetszolgálat és a gyülekezeti fegyelem.

Hisszük, hogy van egy szent, egyetemes és láthatatlan egyház, ennek feje Jézus Krisztus és tagjai a különféle látható egyházak tagjai közül mindazok, akik a bárány vérében megmosattak és újjászülettek.

Hisszük, hogy gyülekezeteink az egyetemes egyháznak, Krisztus testének élő részei és minden esetben, amikor a Szentírásra épülő hitelveiket a gyakorlatban következetesen megvalósítják, a láthatatlan közösség látható képmásai.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.24. 14:56:58

@svtor: Te bátya!

Ebből a "hamis" szóból csinálhatnál egy posztot, tök jó

svtor 2013.04.24. 17:02:58

@sefatias: akkor légyszi töröld ki....

ORION 2013.04.25. 08:33:46

Adjon Isten erőt egészséget . @svtor: Köszi a véleményt. Szerintem is jó az ha több féle egyház képviselői elmondják a saját álláspontjukat.Az itt olvasgató JT fogják látni hogy van ÉLET, ÜDVÖZSÉG a TORONY on kivül is,sőt a kinti élet az igazi.
süti beállítások módosítása