"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Miért növekednek Jehova Tanúi?

2013/01/15. - írta: sefatias

Jehova Tanúi kiadványai gyakran idézik a Cselekedetek könyvéből azokat a bibliaverseket, mely szerint az isteni támogatás bizonyítéka a létszámbeli növekedés. A 2000.-es szolgálati év jelentéseit vizsgálva azonban szembetűnő, hogy egyes országokban már nincs növekedés. Mégis csak 1999. szeptember 1. és 2000. augusztus 31. között 288 907 ember keresztelkedett meg Jehova Tanújának és 4,5 milliónál is több ember folytat velük úgynevezett bibliatanulmányozást. Miért van az, hogy emberek tömegeinek még mindig vonzóak Jehova Tanúi, és miért van még 5,5 millió ember számára hitele ennek a sokszor leleplezett szervezetnek?

Magyarországon az utóbbi években megrekedt Jehova Tanúi növekedése. Közel 1000 ember csatlakozik Jehova Tanúihoz minden évben a szervezeti válság ellenére. Mi ennek az oka?

1. ok: Mindenképpen első helyen szerepel az aktív (néha erőszakos) missziós munkájuk. Jehova Tanúi minden helyen ott vannak. Elmennek az emberek otthonaiba, a temetőkbe, a kórházakba, az üzletekbe és a munkahelyekbe is. A gyülekezetek tagjai kötelességüknek tekintik az életük minden percében az üzenetük hirdetését. Ezért megtalálják azokat az élethelyzeteket, amelyekben az emberek fogékonyak, vagy éppen társaságra vágynak, stb. Ennek eredménye, hogy a lehető legtöbb „beszervezésre alkalmas" helyzetet, lelkiállapotot megtalálják.

2. ok:A vallásos hiányérzet. Azokban az időkben amikor az emberek vágynak a hitre vagy a vallás a reneszánszát éli, a lelkesedés szeléből mindig jut Jehova Tanúinak is.

3. ok: Világnézeti fejletlenség. Az emberek a vallást érintő dolgokban nagyon tájékozatlanok. Nem tudnak a saját egyházuk tantéleiről, azok pontos mibenlétéről. E miatt nem is képesek hatásosan érvelni Jehova Tanúi részére, hanem Jehova Tanúi győzik meg őket.

4. ok: Erkölcsi és érzelmi hiányérzet: Az emberekben él a szentség utáni vágy és az elfogadás iránti igény. A zárt vallási közösségek - így Jehova Tanúi is - képesek megadni ezt.

5. ok: Keresztény felekezetek kudarca. A hagyományos keresztény hit a XX. században csúfos kudarcot vallott a megalkuvásával, a hallgatásával. Az emberekben elvesztette a vallás és az egyház a hagyományos tekintélyét. Sokkal szívesebben beszélnek a hitről például Jehova Tanúival, mintsem egy pappal vagy lelkésszel.

6. ok: Hatásos jelszavak. Jehova Tanúi hatásosan használják fel a világ és a benne élő emberek problémáit arra, hogy azokból csalit csináljanak, amit ügyesen be tudnak vetni. A gyülekezet tagjait hetente készítik fel a látogatások végzésére. A folyóiratok eleje direkt missziós célra készülnek általános problémákról, a tagok tudják (nem mindig) kinek mit kell felolvasni. A prédikálás alatt ráéreznek, kinek mit a legjobb mondani. Egy muzulmánnal való beszélgetésben azt ajánlott mondani: „Mi nem vagyunk keresztények"; a katolikusoknak arra a kérdésére, hogy „Maguk keresztények?" az a kívánt válasz: „Igen". Ez a módszer ami nagyon emlékeztet a profi MLM módszerekre, nagyon hatásos.

Két dolog amit látni kell

1. Nemcsak Jehova Tanúi növekednek. A legtöbb keresztény kisegyház növekedik, de még a nagyok is (ennek a gyermekkeresztség is lehet az oka). Ha egy felekezetnek családok a tagjai, ott törvényszerű a növekedés.

2. Valahol az egyházak felelőssége is Jehova Tanúi növekedése. Ez a felelősség is két területre bontható. Egyrészt felelősek a ma kialakult helyzetért (nemcsak Jehova Tanúiért, hanem mások miatt is). A keresztény egyházakból (templomjárók, gyülekezetlátogatók) jött Jehova Tanúi között készítettünk egy felmérést, hogy mi nem tetszett nekik régi vallásukban. A megelőző munka reményében szeretnénk néhány okot közreadni.

-Maga az adott vallás kudarcokat, kríziseket él át. Belső vitákat vagy meghasonlásokat.

-Az Istenléti bizonyítékok hiánya.

-Hiányzott nekik a vallásos élet komolyan vétele

-Hiányzott a látható példakép.

-A személyes lelkigondozás hiánya.

-A gyülekezet tagjai kimaradnak a gyülekezeti életből és szolgálatból.

-A gyülekezeti közös élet, a mély kapcsolatok hiánya.

-Laza erkölcs az egyházon belül.

Ez volt az ok, amiért ők Jehova Tanúi felé indultak el. Nagy részük ma emiatt fordít hátat Jehova Tanúinak is és sajnos ezzel együtt a vallásos életnek, nem kevesen még Istennek is.

Az egyházak egy része azért is felelős amiért nem nyújt támogatást azoknak akik tudnának, képesek tenni valamit Jehova Tanúiért. Jehova Tanúi egyénileg nagyon hasonlítanak egy bizonyos értelemben a baktériumokhoz. Ha valaki megtámadja a hitüket és azt ők kivédik, ellenállóbbak lesznek. Minél többször és erősebben - és rosszul közelítik meg őket, annál ellenállóbbak és bezártabbak lesznek. A legjobb segítséget azok képesek megadni akik a múltban maguk is Jehova Tanúi voltak, ismerik a Tanúk közötti világot, önmaguk átélték a felébredés érzéseit, az elszakadás problémáit és azt ami a szervezet után van. Nem igaz az, hogy akik Jehova Tanúi maradnak buta, képzetlen vagy nem intelligens, esetleg nem őszinte Istent kereső emberek. Azok ők is, csak még nem kapták meg a megfelelő, türelmes segítséget.

Egy közép-európai (nem Magyarország) országból kapott levelünkben szerepelt egy tanulságos elbeszélés. Jehova Tanúi szervezetéből kiváltak egy csoportja misszióba kezdtek volt társaik felé. Nagy volt bennük a tenni akarás, volt képességük, hitük, szívük hozzá, ezért saját pénzükből bele is kezdtek. Ahogy a pénzük fogyásnak indult elkezdtek kölcsönt felvenni saját maguk terhére és ezzel egyidőben egyházi szervezeteket kerestek meg támogatásért. Eredményeik nagyon szépek és bíztatóak voltak. Ígéreteket is kaptak, de több hónapos várakozás után sem kaptak senkitől semmit. Az egyházak vezetői arra hivatkoztak, hogy megvan nekik a saját missziójuk a Jehova Tanúi iránt is, vannak saját kutatóik. Ezek az egyházi missziók szinte semmilyen kézzelfogható eredményt nem tudtak felmutatni. Hittudományi felkészültségük lényegesebben magasabb szinten volt, mint a volt Tanúknak, de ezek a „hivatalosok" nem jutottak el a személyes kapcsolatokig. A volt Tanúk együttműködést szorgalmaztak, amire a kevés pénz hiányára utalva elutasítóan reagáltak az egyházak. Végeredmény az lett, hogy az egyházak csinálják (talán saját egyháztagjaik részére?) az eddigi tevékenységüket az egyházi pénzekből - a volt Tanúk eközben szép eredményekkel és nagy anyagi nehézségekkel küzdve a sajátjukat.

Ez arra indított minket, hogy körbenézzünk más országokban is. Ott ahol a volt Tanúk munkája nem küszködik anyagi gondokkal, saját maguk tehetősebb tagjai támogatásával folyik a tevékenység. Néhány év alatt elérték, hogy saját kiadványaik eltartsák őket (ezek mind olyan országok ahol a volt Jehova Tanúi fizetőképesek, anyagi helyzetük nagyon jó). A többi helyen is a volt Tanúk saját pénzüket használják fel, de korántsem olyan könnyedén, mint az USA-ban vagy Kanadában. Családfenntartók vagy a szegénységgel küzdő elszánt emberek kuporgatják össze azt a kis pénzt ami a tevékenységükre kell. A központi kérdés sokszor nem az, hogy mit és hogyan kellene tenni, mert életképes javaslatok vannak, hanem honnan legyen rá pénz. Ezekben az országokban az anyagi jómód megbecsülés tárgya és a jómódú Jehova Tanúi már évek óta szervezeti pozícióban vannak - nagyon kicsi esélyük van arra, hogy elgondolkozzanak hitük felől.

Magyarországon a helyzet sok tekintetben hasonlít ez utóbbira. Nyugaton a szervezet ellentámadásba kezdett a Tanúkért. Magyarországon még nem. A magyarországi volt Tanúk rendelkeznek a nyugatiak tapasztalatával, azaz sokkal jobb helyzetben vannak ahhoz, hogy eredményesebben tudják folytatni munkájukat. Ezekkel nem azt akarjuk mondani, hogy MINKET támogassanak, mert rajtunk kívül több csoportról is tudunk akik rászorulnának és a támogatásokat nagyon jól használnák fel. Ez vezet bennünket arra, hogy a magyarországi döntéshelyzetben vagy javaslattevő helyzetben lévő személyekhez vagy szervezetekhez forduljunk: ne féljenek pénzüket ilyen csoportokba fektetni.

A cikket a Bikbakról másoltam be

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr745019075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svtor 2013.01.16. 20:45:55

Valahol olvastam egy olyan irományt, hogy amikor a Testület megadott egy konkrét (vég)időpontot , akkor a tagsági növekedés is jelentősen felgyorsult és a kudarc ellenére, a Szervezetet elhagyó csalódottak száma kevesebb volt, a felfokozott prédikáló kampányok által, a Szervezetbe belépő új tagok számával. A megdöbbentő dolog, hogy érzelmi alapon sokkal többen bent maradtak, mint az értelmi alapon kilépők. Az Őrtorony még a hamis prófétálás ellenére is tagsági növekedést tudott elérni, ami jelentősen több pénzt hoz a konyhájára.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.01.16. 21:07:35

@svtor: Én is emlékszem erre. 1975 ről szólt

reboot (törölt) 2013.01.24. 10:06:08

kicsit fura, de jó a csomagolás, vagyis kívánatos az üzenet, van rá igény az emberek között, aztán szerepet játszik még az is, hogy innen elmenni nem olyan egyszerű, főleg ha a család is ide húzza az embert, így maga a tagság is bizonyos értelemben buzdítóan hat a növekedésre

egy szó mint száz, nagyon jól leírtad a lényeget, (1) maga a szervezet a beszervezésre van kihegyezve (2) sok egyház a saját juhaira se fordít kellő figyelmet, nem hogy másokra (3) van igény a 'termékükre'

bornagain 2013.01.24. 10:18:56

@reboot:
Talán még annyit - az egyházak(és lelkészeik) tobbsége nem is nagyon vágynak (sajnos...) az ex- Tanúkra. Orokosen kérdezo, idegesíto, bajkeveroknek tartják oket, akik megcsorbíthatják a gyulekezet egységét. Ezért inkább szívesebben nem is foglalkoznak veluk. Nem tartom helyesnek, de a valóság az, hogy az elszakadófélben levo vagy volt Tanúk sem képesek "reboot-olni" az egész rendszert - "átcsempésznek" a JT tévtanításaiból(nem állítom, hogy rosszakarat vezérli oket, egyszeruen ott van a tudatalattban a felgyulemlett "ferdítések" tomege...)

reboot (törölt) 2013.01.24. 10:44:52

@bornagain: ez biztos így lehet, én pl. többek között ezért is tartom magam távol a vallásoktól

egy régi cimborámmal (kőkemény evangélikus) beszélgettem, és hát kicsit felpörögtem, és belöktem neki érdekességként azokat a kérdéseket, amit az okoskodó jt-nek szoktam, aztán szegénynél enyhén lefagyott a rendszer, gyakorlatilag a kérdést sem értette, annyira túlkérdeztem ... szegény csak annyit mondott, hogy nem az ő feladata ilyen szintű kutatásokat végezni, sem dönteni, hogy akkor most mi LEHET a helyes magyarázat a dolgokra ... ami nekem érdekes kérdés, az neki lerombolja a hitét ...

nem rég voltam egy külföldi úton, és összefutottam egy bigott katolikussal :) szó szót követett, természetesen politizáltunk, mire előkerült, hogy a templomban mit tanítanak nekik, hát kb. 3 percig tudtam magam türtőztetni, aztán elkezdtem neki kb mózes első könyvétől idézgetni, ha igaz amit állít, akkor mivel magyarázza azt amit én a biliában olvastam??? szegény azt se tudta, hogy mit kérdezek, azt se tudta ilyet is ír a biblia ... csak hajtogatta azt, amit tudott ...

szóval amit írsz, az tökre igaz sajnos, vagy nem sajnos ... főleg az ilyen sokat látott, kiöregedett, vagány eretnekekre :) túl sokat tudnak, aztán a végén lelövik őket :D az meg nem hiányzik senkinek

bornagain 2013.01.24. 11:02:41

@reboot:
Enyhén túlzás - le azért nem lovetnélek! :DDD
Csak olyan buntit, mint Sziszüphosz-nak:
gordítsd naponta a szikládat...:)
Mert van 1 mondás: "Lajos, a kezed olajos!" :)))

reboot (törölt) 2013.01.24. 11:15:50

@bornagain: ja, meg közbe a holló tépkedi ki a darabokat a májamból? (már nem emlékszem pontosan a mítoszra)

nem vagy te egy kicsit szadista, aki nem örökli isten országát :D :PPP

bornagain 2013.01.24. 11:49:01

@reboot:
Neem, az egy más szikla volt: a Prométheusz-é! :)
Én szadista? Nyomába sem léphetek a Szent Inkvizíció bajnokainak! :D

reboot (törölt) 2013.01.24. 12:03:48

@bornagain: hű, ha ezt elolvassa valamelyik elvakult katolikus ... kapsz egy kis röpke 500 oldalas irományt az inkvizíció védelmében …

bornagain 2013.01.24. 12:09:45

@reboot:
na az kell még - hogy ide ping-pongozza valaki! >>>

reboot (törölt) 2013.01.24. 12:39:30

@bornagain: ne fesd az ördögöt a falra :DD

ORION 2013.03.21. 12:46:00

Adjon Isten erőt egészséget. A katolikus egyházak érdekesek az én számomra nagyon érdekesek. Életemben egyszer voltam egy ilyen templomban még mikor oroszországban tanultam réges régen a haverokkal. A pap nem is beszélt csak énekelt, mormolt valami szöveget egy szót nem értettem az egészből .Mondom az oroszoknak te mondjátok már el miről beszél,hát ők sem értik nem oroszul beszél.Mondom nekik ELVTÁRSAK ha nem is értitek amit mond miért halgatjátok.Ez a szokás .

bornagain 2013.03.21. 14:42:17

@ORION:
Privet! :)
Szerintem az ortodox templom lehetett...
(православная Церковь)

ORION 2013.03.21. 17:23:21

ZDOROV .Már nem emlékszem rá de nagy élmény volt.

ORION 2013.03.21. 17:31:34

Akkoriba nagy pogány voltam Minden érdekelt csak Isten nem.Most már a helyzet megváltozott. Hála Istennek.
süti beállítások módosítása