"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Valahol Európában... (4. rész)

2012/09/22. - írta: sefatias

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vén, aki már évek óta végezte a szolgálatát. Hogy milyen minőségben arról nem kívánnék nyilatkozni, de a népszerűsége nem volt túl nagy. Kerülte a nyájat, ahogy bírta. Nem barátkozott senkivel, és nem is engedett közel magához senkit. A lakása teljesen intim szféra volt, és ha véletlenül nála tartották a könyvtanulmányozást, akkor sem vette jó néven, ha valaki kicsit korábban érkezik. Ezért azoknak, akik busszal jöttek az összejövetelre, és ezért korán érkeztek, el kellett ütniük az időt valahol máshol, hogy pont időre érjenek oda az összejövetelre. Ez a téli hónapokban kissé kényelmetlen volt, de hát nem volt mit tenni.

Aztán egyszer csak elkezdődött egy érdekes folyamat az életében. Elkezdte hanyagolni az összejövetelek látogatását. Először csak néha, aztán egyre sűrűbben. Végül előfordult, hogy hetekig nem látta a nyáj a pásztorát. Eleinte még szólt, hogy valaki tartsa meg helyette a programjait, de aztán eljött az az idő, amikor már erre sem vette a fáradtságot. A gyülekezet tagjai egyre több kérdést tettek fel a többi vénnek, hogy mi történt a testvérrel, hogy nem jár összejövetelre. Persze mindenki tudta, hogy a sok munka van az ügy mögött. De miközben a társulat kiadványai az egyszerűsített életre ösztönöztek, meg a munkaidő csökkentésére, az illető vén ezzel nem foglalkozva élte a maga kis életét.

A nyájban ez nagy megütközést keltett, és a többi vénnek is sok kellemetlenséget okozott a magyarázkodás. Egyszer egy távoli gyülekezetből érkező vendég szónok megkérte az egyik vént, hogy majd az összejövetel előtt mutassa meg neki, hogy melyik az a férfi, aki úgy szolgálhat vénként, hogy nem jár összejövetelre. Mikor az egyik véntársát meghívták egy másik távoli gyülekezetbe, akkor ott is érdeklődtek, hogy mi történt azzal a vénnel, mert már oda is eljutott a híre, hogy nem látogatja az összejöveteleket, és ezzel együtt hanyagolja a gyülekezeti feladatait.

A többi vén már nem tudta ezt szó nélkül hagyni. Az összejövetelekről való hiányzása már olyan szintet ért el, amit kezelni kellett. Egy sajátos körülmény miatt (a vén gőgje, és a többi vén tapasztalatlansága) az illetővel lehetetlen volt az ilyesmit négyszemközt megoldani, ezért a körzetfelvigyázó látogatásakor a vének megbeszélésén jött elő a téma. Az egyik vén felhozta, hogy a véntársa hozzáállása az összejövetelek látogatásához, és a feladatok ellátásához a minimumot sem éri el, és hogy ez komoly megbotránkozást okoz nem csak a gyülekezetben, hanem az egész körzetben. A megvádolt testvér kikerekedett szemekkel, csodálkozva állította, hogy itt valami tévedés van, hiszen ő minden összejövetelen jelen van, soha nem hiányzik, és a programjait is mindig megtartja. A vádat felhozó testvér igen kényelmetlen helyzetbe került, hiszen gyakorlatilag azt mondta a vádlott testvér, hogy ez a vád hamis, mert szó sincs ilyen hiányosságokról. Tehát kerek perec letagadta a vádat, és úgy érezte, hogy ezzel le is tudta a dolgot, hiszen ha nincs vád, akkor lehet továbblépni az ügyön. Hirtelen patthelyzet alakult ki. Ekkor a vádló testvér megkérdezte a harmadik vént, hogy ő hogyan látja a dolgot. A harmadik vén, bátortalanul ugyan, de elmondta, hogy valóban úgy van, hogy a véntársa gyakorlatilag alig jár összejövetelre, és a feladatait sem látja el. Ekkor a körzetfelvigyázó a vádlott vénnek szegezte a kérdést, hogy akkor most mi van, mert már ketten is állítják a vádat, ráadásul már ő is hallott róla. Ekkor még tagadott a vén, de mikor látta, hogy a tagadás már nem ér semmit, új stratégiát vett fel. Hogy mentse a bőrét, elkezdett hazudni. Össze-vissza hazudozott. Olyan kifogásokat hozott fel, amelyek egyrészt gyerekesek voltak, másrészt meg a sok hazugságban elkövette azt a hibát, hogy egymásnak ellentmondó dolgokat is állított. A körzetfelvigyázó, és a két másik vén megdöbbenve hallgatta, a nyilvánvaló hazugságokat, amelyeket a korábban letagadott hiányosságai védelmében állított. A körzetfelvigyázó bár átlátta a helyzetet, mégis olyan jelentést írt le a társulat fele, amiben nem a valós tények, hanem a vádlott testvér hazugságai szerepeltek, mint védekezés. Emiatt az ügy le is lett zárva. A vén figyelmeztetve lett, hogy változtasson a hozzáállásán és kész. Hazafelé a körzetfelvigyázó és a két vádló vén megbeszélték egymás között, hogy ilyet még soha nem láttak, és hogy mennyi egymásnak ellentmondó hazugság hangzik el egy vén szájából védekezésképpen, miután először foggal, körömmel tagadott.

Néhány hónap múlva új körzetfelvigyázó jött, aki erről mit sem tudott, és egy körzetkongresszuson felkérte a megvádolt vént egy interjúra, amelyet a körzet egyik legtapasztaltabb, legpéldamutatóbb vénjével kellett tartani, arról, hogy milyen erőfeszítéseknek köszönhetően tudja ellátni a feladatát. A testvér elvállata az interjút, és két körzetrész összejövetelén is elmondta, hogy milyen komoly erőfeszítésbe kerül neki, hogy ezt a rendkívül fontos tisztséget, és az ezzel járó feladatokat maradéktalanul el tudja látni. Az interjúban elmondta, hogy bár nagyon komoly szervezést, odafigyelést igényel ez tőle, ám mégis mindig minden feladatát lelkiismeretesen és a lehető legjobban látja el. A vádló vén, és még sokan mások mindkét körzetrészben megdöbbenve hallgatták ezt az öntömjénezést, amiről mindenki tudta, hogy nyilvánvaló hazugság. Kivéve a körzetfelvigyázót, aki azt se tudta, hogy ki az az ember, akit meginterjúvolt.

A körzetgyűlés után többen, főleg vének, mély felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy ez az interjú abban a formában létrejöhetett. De a lényeg az, hogy egy pozitív példát hallott mindenki az emelvényről. Az hogy az egész hazugságon alapult, az nem számított. Természetesen a vén hozzáállása semmit nem változott az ügy óta, feladatait soha nem látta el lelkiismeretesen.

Címkék: vének
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr584796552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trifena 2012.09.23. 12:55:11

és ez a vén a mai napig hatalmas szenvedést okoz a nyájnak azzal, ahogyan pásztorkodik. (már ha ezt annak lehet nevezi). a legutóbbi gusztustalan húzása épp a mai őrtorony tanulmányozás levezetése közben volt. Bort iszik és vizet prédikál. ítélkezik, megszégyenít, megaláz másokat, miközben egyértelműen látszik a büszkeség a gőg és az önelégültség az arcán. Undorító, gusztustalan, szánalmas.... és mindezt Isten nevében... felháborító!!!

metanoia 2012.09.23. 21:47:38

@Trifena:

A gyülekezet tagjai miért tűrik ezt?
Miért nem lépnek fel közösen?
Miért nem írnak egy beadványt, h VÉGRE vizsgálják ki BECSÜLETESEN az ügyet?
Minden testvér/nő aláírná a beadványt.
Esetleg beleírhatnák azt is, h nem mennek addig gyülekezetbe amíg nem váltják le ezt a vént?
És ehhez követekezetesen ragaszkodnának is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.09.23. 21:50:56

@metanoia: becsületesen? :) Itt már a becsületnek semmi szerepe nincs. Ahhoz hogy az ehhez hasonló ügyek becsületesen ki legyenek vizsgálva, és becsületesen legyenek lerendezve, egy becsületre épülő szervezetre van szükség. Sajnos ez nem az.

metanoia 2012.09.23. 22:17:08

@sefatias:

Igazad van, aki/k nem a KŐSZIKLÁRA
építkeznek, előbb utóbb összedőlnek/meghasonlanak.

Rovalölő szavaival, lejárt a műszakijuk,
csúszik a kuplungjuk, és lassan kiegyenesedik a szellemi EKG-juk és sipoló hangot lehet majd csak hallani.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.09.23. 22:24:31

@metanoia: "előbb utóbb összedőlnek/meghasonlanak"

Én úgy érzem, hogy az ilyen egyházak majd csak akkor fognak összeomlani, amikor Isten itélete végigsöpör rajtuk. Addig is amig van rá igény, virágozni fognak. Akik nem képesek önállóan gondolkodni, és igénylik az írányítást, és akik pedig mindenféle képesítés nélkül boldogan vállalják a vak vezető világtalan szerepét, egy kis hatalomért, azok szivesen ragadnak bent ilyen egyházakban

metanoia 2012.09.23. 22:48:27

@metanoia:

Helyesen: Rovarölő

/ Hajrá Rovarölő! :) /

metanoia 2012.09.23. 22:52:04

@sefatias:

Előbb utóbb... tudod már a küszöbön van... hamarosan...
Jön a Gedeon.
Ahogy egy jt. mondta az Armageddeon.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.09.27. 05:56:47

@Trifena:

Örülök,hogy újra Írtál!
Az viszont szomorú,-sőt: tragikus,hogy nem lehet semmit sem tenni a hiteltelen (fére)vezetők ellen "Jehova Tanúi"-nál. Az evangéliumi protestáns közösségekben jóval több szavuk, és szabadságuk van a tagoknak. Hátha pont ez a vén segít a Krisztus-kereső Tanúknak a menekülésben,és a kiszabadulásban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.09.27. 05:58:42

@sefatias:

Talán az Őrtorony Szervezet az a hely,ahol a legkönnyebb vallási karriert befutni még a legalacsonyabb iskolai végzettség, és az emberi alkalmatlanság ellenére is. A "gyümölcsök" pedig nyilvánvalók.
süti beállítások módosítása