"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Akik kiközösíthetnek

2013/05/18. - írta: sefatias

A tegnapi posztomat délután még egy kicsit tovább gondoltam. Az utolsó mondat  volt az, ami továbbvitte bennem a gondolatmenetet. Ez így szól: "aki kiközösítésre méltó cselekedettel, szokással rendelkezik, az szolgálhat vénként?" Ha egy vén - aki pásztorként, bíróként van kinevezve egy gyülekezetben- olyan tulajdonságokkal, cselekedetekkel rendelkezik, ami kizárja őt az Isten királyságából, és mégis döntéseket hoz mások élete felett, akkor azok a döntései legitimek? Sok vén van, aki az előző posztban említett ellenségeskedések, viszálykodás, féltékenység, haragkitörések, perlekedések mellett, kifejezetten Isten ellenes bűnöket követ el mint lopás, adócsalás, hazugság, képmutatás, esetleg házasságtörés. Vajon az ilyen vének bírói döntései összhangban vannak Isten döntéseivel? A bűnös, és a gyülekezet elfogadja az ilyen vének döntéseit, ami egy egész életre kihathat?

A kérdést több oldalról is meg lehet vizsgálni, és bizony több válasznak is van létjogosultsága. A 4. században komoly kérdés volt ez a keresztények között. A keresztényüldözések során sok keresztény vezető megalkudott a Krisztus iránti hűségében. A haláltól való félelmükben beszolgáltatták a szent könyveket, pogány áldozatokat mutattak be, vagy meghajoltak a császár képe előtt. A vita abból alakult ki, hogy a hűségesnek megmaradt keresztények egy csoportja nem ismerte el a korábban hittagadók által kiszolgáltatott szentségeket, azaz, nem tekintette legitimnek a döntéseiket, legyen az keresztelés, vagy püspökszentelés. Később egyik vezetőjükről donatistáknak nevezték el őket. A Magyar Katolikus Lexikon ezt írja róluk:

A donatizmus: a Diocletianus-féle üldözés után, 303-305: keletkezett szakadár mozgalom Észak-Afrikában. - A vita abból indult, hogy érvényes-e az olyan püspökök és papok működése, akik az üldözés idején a nyomásnak engedve kiszolgáltatták a szent könyveket a pogány hatóságnak. Először név szerint Mensurius karthagói püspököt vádolták, aki pedig csak eretnek iratokat adott át, nem igazi szentírási kódexeket. A vita élesebb lett, amikor 311: Mensuriust Caecilianus követte a püspöki székben; neki azt vetették szemére, hogy egyik szentelő püspöke szintén traditor volt. A vt-kultusz túlzó hívei, akik a befolyásos özv. Lucilla köré csoportosultak, ellenpüspököt állítottak Maiorinus személyében. Ennek utóda lett 313-355: Donatus. Követői állásfoglalásukat Szt Ciprián karthagói pp. nézetéhez vezették vissza, aki kétségbe vonta az eretnekek által kiszolgáltatott keresztség érvényességét. A donatisták eleinte megismételték a hitehagyók által kiszolgáltatott keresztséget; később ezt a gyakorlatot elhagyták és csak a püspökké szentelés érvénytelenségét hangoztatták.

A donatisták idején folytatott teológiai vita azzal végződött, hogy nézeteiket eretnekké nyílvánították, végül eltűntek. A katolikus egyház azóta is érvényesnek tartja azokat a döntéseket, szentség kiszolgálásokat, amelyet olyan egyházi vezetők hoztak, érvényesítettek, akik amúgy méltatlanok voltak hivatalukra. A donatisták esete bizonyítja, hogy a kérdés már több mint ezerhatszáz éves múltra tekint vissza. Vajon mi a helyzet ma? Hogyan tekinthetjük Jehova tanúi véneinek tevékenységét, ha kiderül róluk, hogy egy komoly döntésnél, esetleg egy bűneset kezelésénél úgy vettek részt, hogy már hosszú ideje bűnt, vagy Isten országából való kizárásra méltó szokást, cselekedetet gyakoroltak? A válasz Jehova Tanúinak saját teológiájában található meg, hiszen érdemes a társulatot először a saját értékrendje szerint megvizsgálni.

A hivatalos tanításuk szerint a gyülekezetek vezetőit maga Jehova nevezi ki az ő szent szelleme által. Tehát elképzelésük szerint Isten tevékenyen részt vesz a gyülekezet irányításában. A társulat tanítása szerint a vének  közvetlenül Jehovától kapják a bölcsességet a gyülekezetek ügyeinek intézéséhez. Azt is tanítják, hogy Jehova csakis az arra méltókat áldja meg, látja el szent szellemének erejével. Azok akik bűnt gyakorolnak nem részesülhetnek Isten áldásából. Itt már több ponton is ellentmondásokba ütközünk. Ugyanis az mindenki számára egyértelmű, hogy vannak, bűnt gyakorló vének. Mindenki tisztában van azzal, hogy sokan alkalmatlanok erre a tisztségre azok közül, akik ki vannak nevezve. Sőt azzal is mindenki tisztában van, hogy számtalan olyan ember szolgált vénként, aki csupán a szocialista rendszer emberei voltak és azért csatlakoztak a gyülekezethez, hogy kikémleljék annak működését. Ezeket a kiadványok is elismerik, ezzel elismerve azt is, hogy a szent szellem általi kinevezések kijátszhatóak, és hamisak. Tehát egyértelmű, hogy az Istentől jövő kinevezés egy hazugság, hiszen az Őrtorony szerint nem lehetséges, hogy valakit ne az Isten nevezzen ki. De ha a vén csak a szent szellem által tud isteni bölcsességgel dönteni, akkor az azt jelenti, hogy a vének azon része, amely titokban bűnt gyakorol, vagy olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely kizárja őt a királyság örökösei közül, csupán a saját bölcsességére, tudására támaszkodhat. Döntésén nem lehet isteni áldás, véleménye nem lehet összhangban az isteni bölcsességgel. Tehát azontúl, hogy jogtalanul vesz részt egy olyan megbeszélésen, ahol elvileg csak Isten által kinevezett emberek vehetnek részt, még beviszi a saját Istentől elidegenedett gondolatait is. Tehát a véleménye, amellyel hozzájárul a  döntéshez, semmiképpen nem lehet legitim.

Tehát ha a társulat saját érvelését nézzük, akkor azok a döntéseket, amelyeket ilyen vének hoztak, vagy amelyekhez véleményükkel hozzájárultak, semmisnek kell tekinteni. Ezek a döntések érvénytelenek, mert nem lehetnek Istentől, nem lehet rajtuk a szent szellem áldása.

Címkék: vének
21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr815305611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyosi 2013.05.19. 22:25:32

Magyon jó az írás. Az én bíróimon az egyik vén okirat hamisító volt, amit ő ott elismert, mondva, hogy a bétel felé jelezte. A másik pedig adó csaló. És ők ítéltek meg engem.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.19. 22:34:55

@világítótest: hááát... én is mesélhetnék mindhárom bírómról. Mindháromnak kiközösítésre méltó bűne van. Ebből az egyiknek én segítettem elkerülni a bajt, mert az embert néztem, nem a bűnt. Pár hónapra rá elharapta a torkom. Igazi barát...

Aranyosi 2013.05.20. 09:19:27

Ebben is ki tűnik az emberi hozzá állás. Isten nincs jelen közöttük. Csak bitorolják a nevét. Nagyon kár, hogy csak most sikerült felismernem a hazugságaikat. Nagy ÁRAT kell fizetnem érte, a családom elvesztését akit még nagyon szeretek, de ők már nem.

Csavardiné Csűrös Róza 2013.05.22. 23:03:14

Sziasztok! Sefatias, nagyon jó a blogod, régóta olvasgatom. Kifejezetten hasznos, remélem még sokáig tudod folytatni a munkádat :) Régóta halogattam, hogy billentyűzetet ragadok, de most ezennel megkezdem az aktív hitehagyott életemet (helyesebben nem vagyok klasszikus hitehagyott, hiszen csak az 'igazságban' nőttem fel, de ŐT-féle hitem sosem volt).

"A hivatalos tanításuk szerint a gyülekezetek vezetőit maga Jehova nevezi ki az ő szent szelleme által. ... A társulat tanítása szerint a vének közvetlenül Jehovától kapják a bölcsességet a gyülekezetek ügyeinek intézéséhez." Ezt sokszor hangoztatják, mindemellett próbálnak azzal takarózni, hogy 'a pásztorok is emberek, ők is tökéletlenek' ami igaz is. Arról is sok 'buzdítás' jön az Őt-ból, hogy gyülekezeten belül is csak a jó hírnévnek örvendő, meg jó szellemiségű(nek tartott) testvérekkel barátkozzunk, tőlük kérjünk tanácsot. És kérdem én, hogyan kérjen tanácsot vagy segítséget a vénektől az a sima mezei hírnök, aki pontosan tudja, hogy a gyülekezetében lévő vének is ezt-azt megengednek maguknak? Sokszor komolyabb dolgokat is, mint amiért XY testvért kiközösítették vagy fenékbe rúgták? Az a baj, hogy ezen kevesen mernek mélyebben elgondolkozni, és még kevesebben mernek hosszútávú következtetéseket levonni. Pedig a szervezetnek is csak annyit kéne tenni, hogy nem misztifikálják túl a vének szerepét és hatalmát, máris kevesebb lenne a botránkozás. Ja, hogy így oda a tekintély, és a hatalom? Szolgálni akarunk, vagy hatalmat gyakorolni? Nem mindegy :) A másik gyakori érvelésük az, hogy 'aki nem odavaló, az előbb-utóbb el lesz távolítva'. A Bibliában van néhány történet hatalmi pozícióban lévő emberek Isten általi eltávolításáról... nem túl vidám egyik sem. Nem sok vén kockáztatná meg az efféle eltávolítást.

Az a baj, hogy sok férfi csak azért kerül be/ marad meg a szervezetben, mert 'odakint' a világban soha semmit, semmilyen tekintélyt, karriert nem tudnak elérni iskolázottságuk vagy szellemi képességeik korlátozottsága folytán. A szervezetben viszont csak azért mert van far... hmm, szóval Y-kromoszómájuk, nagyjából tudnak írni-olvasni és nem utolsósorban pedálozni, 2-3 éven belül a "Szellem" csodálatos módon kinevezi őket. És nem, nem vagyok feminista :) Csak zavar, hogy abszolút alkalmatlan emberek vezetnek olyan zárt közösséget, ahol a tagok lelkét és életminőségét ekkora hatással tudják rombolni anélkül, hogy komolyabb ellenállásba ütköznének. A többiek meg lázadók.

Nem sok mindent lehet kezdeni egy olyan szervezettel, ahol az önálló gondolkodást és a 'nem-ŐT-bekezdésből-aláhúzott-és-felolvasott' gondolatokat emberi bölcsességnek, mi több, lázadásnak nyilvánítják. Szerencsére erre egyre többen jönnek rá :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.23. 04:16:45

@Csavardiné Csűrös Róza: :) üdv a kommentelők között!
Köszönöm a buzdítást. Néha nehéz csinálni ezt a blogot. Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok munka van benne, de az ilyen kommentek, vagy ímélek mindig megerősítenek abban, hogy igenis van haszna a munkámnak. Valóban egyre többen jönnek rá, hogy Jehova Tanúi vallási rendszere nem egészséges. Néha úgy érzem, hogy ebben én is közrejátszok az írásaimmal. A kommentedet akár én is írhattam volna. Én is pontosan ezen a véleményen vagyok. Más vallásoknál is vannak gondok a vezetőkkel, de ott nem jelent ekkora problémát, ugyanis nem kenik Istenre a kinevezéseket. Sőt gyakran a gyülekezet választja a lelkészét, ebből adódóan, ha baj van vele egyszerűen csak kirúgják, és nem megtámadhatatlan a poziciója, mint a tanúknál.
Még sok hasonlóan bölcs meglátásról tanúskodó kommentet kívánok neked! :)

ORION 2013.05.23. 06:19:30

@Csavardiné Csűrös Róza: Ez világos beszéd! (Y-kromoszómájuk) na az van nekik!

Csavardiné Csűrös Róza 2013.05.23. 21:12:46

@sefatias:
Köszönöm :)

Ha jól hallottam, régen (talán a '70-es évekig) a tanúknál is demokratikusan a gyülekezet választotta a véneket és a kisegítőszolgákat kis papírcédulákon. De ebben nem vagyok biztos, talán a régi 'nagy öregektől' hallottam ezt. Ha nem így van, javítsatok ki. Hiába na, rajtam van még a tojáshéj :)

Az viszont érdekes, hogy a szavazástól eljutottunk az isteni kinevezésig. Valahogy az a bizonyos új világosság mindig az ő javukra fényesedik. Milyen érdekes....

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.23. 21:15:16

@Csavardiné Csűrös Róza: Jól hallottad, de az a 30-as évekig volt. Aztán Rutherford átvette a kinevezések irányítását

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.01.02. 14:07:45

@sefatias: Idézlek:"Ha egy vén - aki pásztorként, bíróként van kinevezve egy gyülekezetben- olyan tulajdonságokkal, cselekedetekkel rendelkezik, ami kizárja őt az Isten királyságából, és mégis döntéseket hoz mások élete felett, akkor azok a döntései legitimek? Sok vén van, aki az előző posztban említett ellenségeskedések, viszálykodás, féltékenység, haragkitörések, perlekedések mellett, kifejezetten Isten ellenes bűnöket követ el mint lopás, adócsalás, hazugság, képmutatás, esetleg házasságtörés. Vajon az ilyen vének bírói döntései összhangban vannak Isten döntéseivel?
Válaszolok:Egy konkrét eset-a társulat álláspontjával:_Egy tanú házasságtörést követett el...a vizsgálat során kiderült, ezt a kapcsolatát hosszú időn át folytatta,a keresztelkedése előtt,így lépett a keresztséghez is,s utána is folytatta-vagyis így nem felelt meg a követelményeknek. Mégis megkeresztelekedett..s utána derült erre fény....ki lett közösítve...
Bizonyos időre rá beadta a visszafogadási kérelmet...de valakinek az eszébe jutott. egyáltalán érvényes-e a keresztsége, ha hazudott,házasságtörést folytatott-vagyis nem felelt meg a követelményeknek, .......a válasz a társulattól:
Nem érvényes a keresztsége....s úgy is volt utána vele foglalkozva ...Az ebből levont tanulság nyilvánvaló a cikked e témájával kapcsolatban.
De más az elmélet és más a valóság !

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.01.02. 14:09:45

@sefatias: Szerintem ezen két értekezésnek hiányzik egy harmadik része: "Kiközösítettek vagyis a kiközösítés után " pótold légyszíves......

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.01.02. 14:12:38

@sefatias: Még két dolgot szeretnék kifejteni a cikkedből:A vének kinevezéséts Isten általi helyeslését..
Majd a vének által elkövetett bűnt....

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.01.02. 14:13:17

@Csakegyember: Arra gondolsz, hogy a kiközösítettek állapota legitimnek számít-e, ha rossz bírók hoztak rossz döntéseket?

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.01.02. 14:32:36

@Csakegyember: Sajnos az Isten általi kinevezést,nagyon rosszul értelmezi a felvigyázók igen nagy hányada...
Nem régen mondtam valamit, a válasz,! őt Isten szelleme nevezte ki_ " ezzel lezárult a téma!Jó hogy az asztalra nem csapott ....Eddig kimondottam az álláspont az volt, hogy Isten szelleme által vannak kinevezne a felvigyázók.
De miként: Hogy megfelelnek a Bibliában támasztott követelményeknek a vének irányába !...Tényleg megfelelnek ? Ki dönti el hogy megfelelnek-e ?Hát emberek, tökéletlen emberek..döntik el .../ vének + körzetszolga amit tovább küldtek jóváhagyásra a fióknak// ´´´´´´´´´´´´´´´´Vagyis ha csakis maga a szent szellem tenné nyilvánvalóvá a döntést, akkor rendben !De tökéletlen, részrehajlástól se bűntöl hibáktól nem mentes emberek / igaz ima alatt a szent szellem segítségét kérve/ döntenek,....A döntésüket utána Isten szellemének a helyeslésének tartják....De nézzük az aktuális kinevezést: !Már csak vének és körzetszolga"......Ami valójában ugyanaz, mivel a társulat szerepe eddig is csak a jóváhagyva pecsét volt...de valamit közvetít ez a hozzáálás !
Valószínű, túl sok a balhé, viszaélés a vének részéről, s valahogy ki kell bújni a felelősség alól...a helyi vének felelősségére helyezve a hangsúlyt - akkor hol van Isten szelleme általi kinevezés ?...........

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.01.02. 14:35:20

@sefatias: Igen a döntésük legitimitásáról, ami vonatkoztatható természetesen a kiközósítésre is

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.01.02. 14:50:50

@Csakegyember: Nem tudom, hogy van-e értelme erről írnom. Még az egyház legitimitását sem fogadom el, hát még egy nem legitim egyház nem legitim módon kinevezett nem legitim vezetőinek idióta döntéseit. Nem tudnék ebből posztot kreálni

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.01.02. 14:56:17

@sefatias:Vannak tisztességes, Istent és embert szeretó, becsületes vénekis- nekik tisztelet! A vének általi bűnhöz csak nagyon röviden....nert kiütöm a biztosítékot már látom..azt csinálnak szinte amit akarnak,,,úgy hágják át a Biblia s a társulat útmutatásait ahogy akarják...ki kinek kije....S úgy döntenek ahogy akarnak !!Ha valami le van írva hogy kellene kezelni, rendezni, ne számíts vele hogy úgy is lesz, ez lenne a legnagyobb hiba....
Ha egy vén bűnt követ el-.....s eltitkolja évekig,...s évek után rájönnek - nem muszály őt még tisztségéből sem visszahívni....hanem meg kell vizsgálni, van-e áldás rajta , a családján stb..s ha látható az isteni áldás, akkor látható Isten megbocsátása is..s maradhat tisztségében .S ha te bevallod ,vagy egy vén bevallja = bírói bizottság.....hát melyik a becsületesebb ???

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.01.02. 15:05:05

@sefatias: A kiközösítés valahol lehet legitim szerintem- egy emberi közösségnek, igen emberi közösségnek jogában ál eltávolítani a közösségből olyanokat, akik megnehezítik,megkeserítik a közösség munkáját....a Blogról is el vannak távolítva az olyanok akik másokat becsmérelnek összeférhetetlenek.. stb.
De egy emberi közösségből lehet csak bárkit is kiközösíteni...S az a baj, hogy a tanuk úgy tartják, ha valakit kiközösítenek, akkor az a személy "kárhozatra van itélve"-vagyis hogy méltatlan Isten kegyére s a váltságáldozatra is !!
Hát ez gáz- Isten s a megváltó szerepét felvenni-hát ez gáz ::

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.01.02. 15:18:48

@sefatias: Ezt a két verset is melyek alapján a tanuk nem beszélnek s nem esznek a kiközösítettekkel-officiális hozzáállás szerint, még a családtagjaikkal sem, hacsak nincsenek egy háztartásban - meg lehetne vizsgálni, mit jelentett mindez az 1.-so században....2.János 10
Ha valaki elmegy hozzátok és nem ezt a tudományt viszi, ne fogadjátok azt be házatokba, és azt ne köszöntsétek;
1 Korintus 5:9-11Azt írtam néktek ama levelemben, hogy paráznákkal ne társalkodjatok.
10
De nem általában e világ paráznáival, vagy csalóival, vagy ragadozóival, vagy bálványimádóival; mert hiszen így ki kellene e világból mennetek.
11
Most azért azt írom néktek, hogy ne társalkodjatok azzal, ha valaki atyafi létére parázna, vagy csaló, vagy bálványimádó, vagy szidalmazó, vagy részeges, vagy ragadozó. Az ilyennel még együtt se egyetek.
.....................................

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.01.02. 15:29:33

@Csakegyember: Minden emberi kezdeményezésű csoportnak joga van a saját szervezetét a saját meghatározásai szerint vezetni. És joga van kizárni a soraiból azokat, akik nem felelnek meg az elvárásaiknak. De ahogy azt nagyon jól írtad, itt teljesen másról van szó. Egy emberi szervezet úgy állítja be magát, mintha Isten hozta volna létre, és őt képviselné itt a földön(totál párhuzam a katolikussal) És innentől kezdve minden döntése hazug.
süti beállítások módosítása