"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Elfogadás és tisztelet

2012/05/15. - írta: sefatias

Az előző postomban az elfogadásról írtam. Azóta sokat gondolkoztam a témán, és találtam egy érdekes bibliaverset, ami ugyan nem ezért van benne a Bibliában, ám tökéletesen ide illik. A JJ blogján olvastam Ray Franz egyik írásának friss fordítását, és ott került a látókörömbe a hű és értelmes rabszolgáról szóló példázat. Ezt a történetet a Lukács 12: 42-48-ban találhatod. Ez a példázat foglalkozik azzal, hogy Jehova mi alapján ítéli majd meg az egyéneket.

Érdekes hogy miket nem találok a Bibliában, pedig már húsz éve olvasom. Arra figyelmeztet ez a történet, hogy nem mindegy, hogy milyen sáfárokká válunk. Lehetünk olyan sáfárok, akik megfelelően kezelik a rájuk bízott javakat, feladatokat, de lehetünk rosszak is, akik eltékozolják, tönkre teszik azt, amit rájuk bíztak. Ám itt van egy érdekes része ennek a példázatnak. Ugyanis a gonosz szolga kétféle lehet. Az egyik, aki pontosan tudta, értette, hogy mit kellene tennie, ám nem volt erre hajlandó. A másik pedig az, amelyik szintén nem azt tette, amit kell, de ő nem is értette, hogy mit kellene csinálni. Jézus azt mondja, hogy mindkettő verést kap, de a második az kisebb verést. Mit jelent ez? Azt hogy Jézus, amikor számon kéri a keresztényeket, majd figyelembe veszi a körülményeket. Sokan lesznek olyanok, akik különböző okokból nem megfelelő imádatot mutatnak be Istennek. Vagy rosszul értelmezik a szentírást, és ezért hamis elképzeléseik, várakozásaik, reményeik vannak. Velük mi lesz a számon kérés napján? Vajon Jézus kegyetlenül szórja majd őket a gyehennára? Te azt tennéd? Hogyan tekinted azokat az embereket, akik másként gondolnak Istenre, mint te? Akik másként ismerték meg őt, mint ahogy a te vallásodban tanítják? Ha jobban megvizsgáljuk az emberek vallásos hitnézeteit, akkor kiderül, hogy mindenki tud felmutatni olyan Bibliaverseket, amelyek alátámasztják a hitét. Legyen szó a háromságról, a földi örök életről, a lélek halhatatlanságáról. Nem szeretném sorolni, hogy mennyi minden képezi vita tárgyát a keresztény felekezetek között. Vajon Jézus, az utolsó ítéletkor miként fog dönteni ebben a keszekuszaságban? A megbocsátás, és az irgalom, valamint a kegyelem lesz az, ami ott szerepet fog játszani. Az szeret jobban, akinek többet bocsátottak meg.(Lukács 7:47) De vajon a kis verés, meg a nagy verés mit jelent, amit a két különböző helyzetben lévő rabszolga kap? Az egyik kicsit hal meg, a másik meg nagyon? Nemde inkább valamiféle felelősségre vonásról van itt szó, amivel kiigazítják a rabszolgák gondolkodásmódját? Abban biztos vagyok, hogy ez meg fog történni. Mindenki tudni fogja, hogy mit, és hol rontott el. De amint látjuk, hogy ha valaki azért ront el valamit, mert valami oknál fogva nem értette teljesen jól az Atya akaratát, az nem hoz magával végzetes következményeket. Ez összhangban van azzal, amit Pál mondott: Isten szemet huny a tudatlanság ideje felett. (Csel 17:30) Nem kevesen vannak azok az emberek, akik érzelmi okokból ragaszkodnak egy egy vallásos elképzeléshez, tanításhoz. Vajon elítéljük egymást ezért? Veszekedjünk? Vitatkozzunk? Vagy gyűlöljük, öljük meg egymást ezért?

El sem tudom mondani, mennyire szégyellem magam azért, mert sok embert megaláztam "hatalmas" bibliai tudásommal. Érveltem, cáfoltam sokszor fölényes magabiztossággal. Mára rá kellett jönnöm, hogy olyan emberekkel vitáztam, akik nem is ismerik a vallásukat sem, hát még a Bibliát. Persze sokszor kerültem szembe olyanokkal, akik a saját vallásukban elöljárók, vagy tanultak voltak. De ők sem tudtak megfogni. Inkább, ha mást nem érzelmileg ragaszkodtak szorosan ahhoz, amiben hittek. Mára rájöttem, hogy az a tudás, amit akkor magaménak éreztem elég ingatag alapokon nyugodott. Bár ma is megvan a magam hite, ám mégis sokszor csodálkozva olvasom más, nálam sokkal jobb bizonyítékait. És inkább csendben tanulok, mert rájöttem, hogy itt tanulni kell. Húsz év ide, húsz év oda, huszonéves srácok aláznak meg saját magam előtt, érveikkel, bibliaismeretükkel. És meg kell hajolnom logikájuk, érvelésük előtt. És most én ragaszkodom érzelmileg a saját hitnézeteimhez, és szép lassan formálom át a gondolkodásomat. Én azt hiszem, mostanában kapom a kis veréseimet az Uramtól, azért, mert nem értettem teljesen, hogy mit akar. És előbb utóbb mindenki megkapja. Nem hiszem, hogy fölényeskednünk kellene azért, mert valaki még nem jutott el a megértésnek arra, szintjére, amit Jézus megkövetel. Vagy ha fölényeskedést is érdemel, akkor is bízzuk arra, aki ezt meg is teheti, ám mégsem teszi. (János 8:1-11) Nem mi vagyunk azok, akiknek joguk van ahhoz, hogy a verést adják. Inkább türelemre, szelídségre van szükség, amikor másokkal beszélgetünk. Micsoda szégyen lenne, ha miközben másokat verünk, később rájövünk, hogy nem is volt igazunk, és akit támadtunk szavainkkal, tudásunkkal, mégis ő látta jól a helyzetet. Én sajnos így jártam. Persze még mindig van mit tanulnom. Mint ahogy mindenkinek. De mindenki jobb valamiben, mint én. És vannak dolgok, amiben én vagyok jobb, mint más. Ettől lesz kerek a világ. (Filippi 2:3)

Én azt hiszem, gonosz szolga vagyok, aki verést érdemel az urától. De nem hiszem, hogy Ő ezt kegyetlen megtorlásként használná az eddig elkövetett hibáimért. Inkább fegyelmez, irányít, hogy megértsem mit is kell tennem.(Zsidók 12:5,6,11; Példabeszédek 6:23)

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr894514908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szehenza 2012.05.15. 18:43:11

látod már azért megérte, hogy 20 évig tanú légy, hogy itt megnyugtasd, bátorítsd azokat, akik nem hisznek a társulatnak.Nagyon jó a post, megint előhoztad a lényeget.

szehenza 2012.05.15. 18:46:15

mi nem hitehagyottak vagyunk, hanem Watchtower Bible and Tract Society hagyottak:)

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.05.15. 20:43:00

Nagyon nem mind1..! [;-<)

Választani kell az élő,Krisztusba vetett hit,és Őrtorony TársulatBA vetett hit között.

Én is,-ahogy Ti is- az előbbit választottam: és éppen ezért lettünk az Őrtorony Társulat tanúiból,beprogramozott biorobotjaiból: -->> Jehova Isten tanúi!

Tolkien 2012.05.15. 23:30:21

Sefatias:

Gondolkodtál már azon,hogy vajon miért volt Jehovának, mindig egy körülhatárolható népe? Vajon ott közöttük,akár az ókorban, vagy az első századi gyülekezetekben, nem voltak e súlyosnak mondható problémák? Dehogynem,nagyon is jelen voltak. Méghozzá, ahogy egyre jobban közeledtek Jehova megígért ítéletének napjai,annál láthatóbbá váltak, hogy mekkora zűrzavar övezi körül Isten népét,bármelyik időszakot is tekintjük,minden úgy történt,ahogy azt Jehova előre leíratta. Ha mélyrehatóbban megvizsgálnánk azokat a kiadványokat,amiről azt mondod/juk,hogy már betéve ismerjük,akkor be kell látnunk,hogy egy kényesnek mondott téma újbóli áttekintése után,azért nem ilyen súlyos a helyzet, ellenkezőleg. Szerintem a megbántottságunkban, néha nem látjuk a fától az erdőt. Nem vagyok elfogult,de soha nem találkoztam fars tanácsokkal.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.16. 04:34:49

@Tolkien: "Vajon ott közöttük,akár az ókorban, vagy az első századi gyülekezetekben, nem voltak e súlyosnak mondható problémák? Dehogynem,nagyon is jelen voltak. Méghozzá, ahogy egyre jobban közeledtek Jehova megígért ítéletének napjai,annál láthatóbbá váltak,"

Én nem mondom hogy nincs igazad. De sok mindent számításba kell venni. Hidd el hogy az hogy jelenleg ez a véleményem, az nem pillanatnyi sértődés eredménye, hanem hosszú évek alatt tapasztalt fájdalmaké. Nem egyik pillanatról a másikra döntöttem amellett, hogy elhagyom a szervezetet, hanem évek alatt, és a döntésem után még nem egyből távoztam. Azt mondod hogy a súlyosnak nevezhető problémák nem kell hogy eltántorítsanak minket? Szerintem különbséget kell tennünk emberi tökéletlenségből származó hibák, és szándékos félrevezetés, és hazugság között. Valamint aközött is, hogy ez egy helyi jellegű túlkapás, vagy pedig világméretű jelenség-e. Az hogy zűrzavar jellemzi -e Isten népét vagy sem ez érdekes kérdés. Jézus azt mondta, hogy arról ismerni meg a tanítványait, hogy szeretet van köztük. Ennek a szeretetnek megakadályozni kellene a zűrzavart, nem pedig előidézni. Az hogy egyre többen hagyják el Jehova Tanúit, ráadásul nem csak egyszerű hírnökök, akik épp hogy belekóstoltak a tanú életbe, és nem tetszett nekik, hanem évtizedek óta szolgáló vének, és családjaik is, az azt jelenti, hogy nincs minden rendben. és felhívnám a figyelmedet a Dániel 12:4-re. Azt mondja hogy SOKAN fognak kutatni, és ennek köszönhetően nő az igaz ismeret. Ez a "sokan" szerintem nem néhány embert jelent Brooklynban, hanem valóban sok embert a világ minden részén, és nekik köszönhető, hogy az igaz ismeret nőni fog. Sajnos a társulat történelmét, és tanításait tanulmányozva elkeseredetten kellett tapasztalnom, hogy nem emberi tökéletlenségek játszanak szerepet, hanem a hatalomvágy. És emiatt hazugságokkal traktálják a népet. Ha olvastad a postjaimat, vagy jj blogján azt a rengeteg cikket, akkor te is láthatod ezeket. Miért kell azt állítani, hogy 11 apostol volt az úrvacsorán? Miért kell Krisztus uralkodását 1914-re erőltetni? Miért kell gonosz bűnöket elkövető férfiakról azt állítani, hogy Jehova nevezte ki őket, és az ő áldása nyugszik rajtuk? És miért kell a valódi igazságot eltitkolni a Tanúk elöl? Miért ha nem azért, hogy sötétségben tartsák őket?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.16. 04:45:37

@Tolkien: . "Szerintem a megbántottságunkban, néha nem látjuk a fától az erdőt. Nem vagyok elfogult,de soha nem találkoztam fars tanácsokkal."

Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?

nina:) 2012.05.16. 10:57:10

@Tolkien: Én is örülnék ha kifejtenéd bővebben .Azért mert nem találkoztál fals tanácsokkal az még nem azt jelenti hogy nincsenek.Nagyban függ attól hogy milyen a gyülekezet összetétele,és a vezető kiskirályok és feleségeik mennyire érzik úgy hogy őnekik aztán mindenbe bele kell okoskodniuk.Még ha csak az lett volna hogy megbántanak engem hidd el elviseltem.
De amikor olyan dolgokat terjesztenek rólam ami nem igaz,és nincs fórum ahol megvédjem magam akkor mi van?
Mi nem ezért jöttünk el hanem a hamis ,félrevezető tanítás végett.
Biztos hogy nehéz lehet szembesülnöd azokkal a dolgokkal amiket ezeken a blogokon olvasol,de hidd el hogy igazak.

Lehet hogy azért nem találkoztál még fals tanácsokkal mert lehet hogy épp te adtad a tanácsot,és úgy gondolod hogy az jó?

De lehet hogy Te is kapsz nemsokára tanácsot hogy ne látogass ilyen hitehagyott oldalakat,különben repülsz.

Remélem fogsz válaszolni Sefa 5 kérdésére!

váró 2012.05.16. 12:53:01

@Tolkien:"Gondolkodtál már azon,hogy vajon miért volt Jehovának, mindig egy körülhatárolható népe?"

Igazad van. De ez a saját állitásod bizonyitja hogy ez a nép nem lehet a brooklyni szervezet. Hogy miért? Azért mert ők csak a 19./20. században lettek különálló szervezet. Mi van akkor az őket megelözö 1800 évvel? Az idő alatt nem volt népe?
Dehogyisnem. Minden Istenfélő keresztény egy alkotó eleme Isten kiválasztott népének (1Pt.2:1-10).

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.05.16. 14:18:48

@Tolkien: "Gondolkodtál már azon,hogy vajon miért volt Jehovának, mindig egy körülhatárolható népe?"

Létezik olyan intézmény, szervezet, vallás, cég, stb, amely 2000 éve fennáll és pontos könyvelése van? Ja és a Bibliát is kanonizálta a Szent Szellem segítségével... melyik is az?

"Nem vagyok elfogult,de soha nem találkoztam fars tanácsokkal."

Milyen az a "fars tanács"? Olyannal még én sem találkoztam! De fals tanácsokról már hallottam, a legtöbbet Jehova Tanúi gyülekezeteiből.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.16. 14:31:44

@Tolkien: ja és jehova nem a zűrzavar Istene, hanem a békéé. Tehát ha szerinted is zűrzavar van a gyülekezetekben, akkor az nagyon fontos dolgot jelent!

Tolkien 2012.05.16. 14:47:38

J.J :
Elnézést,én magam is mosolyogtam ,amikor visszaolvastam a "fars" szavacskámat :):):) Köszi a javítást,akármilyen szándékból is fakadt :)

Catilina. 2012.05.16. 16:30:51

@Tolkien: Szia,régebben én is úgy mondtam,hogy "fars hangon énekel",még mielőtt németet tanultam...,de nem lényeg.
Én is sokat gondolkodtam már ezen:Ki Isten népe?Számomra nagyon sokatmondó Jézusnak azon ígérete,mely szerint"...és én veletek leszek minden napon a világ végéig"
Ha elfogadjuk azt az Őrtorony tanítást,hogy a XX.századig-vagyis Jehova Tanúi Egyház hivatalos megalapításáig- nincsenek igaz keresztények,azaz nincs Istennek népe,akkor ez a verse a Bibliának nem illeszthető bele a teológiájukba.Ugyanis ebben az esetben Krisztusnak nem volt kivel lennie majd 1900 éven át.Így viszont a versnek kb, úgy kellene szólnia,hogy"...és ha majd a végidő kezdetén megalapítjátok igaz egyházamat,veletek leszek minden napon annak végéig"
A felekezetek és egyházak megjelenése megzavarja annak egyértelmű megjelölését,hogy ki" Isten népe",különösen úgy,hogy az Újszövetség sem alkalmaz konkrét utalásokat vallásszervezetekre,felekezetekre,csoportosulásokra,az "egyetlen igaz"jelzővel rájuk mutatva.Inkább csak igaz hitről,igaz emberekről,Krisztushoz való tartozásról olvashatsz.
A tanúk között is vannak ilyenek.

Catilina. 2012.05.16. 16:36:48

@sefatias: Szia Sefa Testvér!!Te ugyanaz a Sefatias vagy,aki régebben azt mondta magáról,hogy nem tud fogalmazni,meg szépen írni,meg buta...?Neeeeem hiszem el!Te egy másik vagy!:))))
Szuper jó a te blogod is!!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.16. 16:41:26

@Catilina.: ugyanaz vagyok. és most is úgy érzem. A megfogalmazásaim meg olyanok amilyenek. Amikor ti beszélgettek, akkor szeretek csendben maradni már, mert olyan dolgokat fogalmaztok meg, ami számomra elérhetetlen. De ez az én blogom, az én szintem.Az én gondolataim. Ez jön ki. :) Csak utánozom a nagyokat :)

Tolkien 2012.05.16. 16:51:50

Kedves Mindenki !

Az emberi kontaktusnak több lehetősége van. Vegyük most a verbális és non-verbális kommunikációt.Az ember minden megnyilvánulásával üzen valamit a külvilág felé. Ez akkor is így van ha nem mond semmit,ennek ugye mint tudjuk több oka is lehet.Mivel a kommunikáció egyszerre többszintű és többcsatornás folyamat. A többcsatornás jelentősége, a két fő kommunikációs csatorna, verbális és nonverbális jelenlétét takarja, míg a többszintűség egy tartalmi /a megadott közleményben elhangzottak/ és egy viszonyszintre utal.A párbeszédekben,az elhangzottakat parancsnak, óhajnak, vagy épp tréfának lehet venni.

A a beszélgetési formák általában döntően egy kölcsönös interakció,vagyis a felek szerepe /vevő vagy éppen adó/. Állandóan cserélődik, miközben hatnak egymásra, a másik kommunikációjára az elmondottakkal. Mivel itt elektronikus rendszeren keresztül,vagyis virtuálisan, ezek nem tudnak valóságosan kiteljesedni,közöttünk eberek között, így tulajdonképpen mindahányan vagyunk,talán a valós vagy pedig más képet festünk le magunkról,de az is lehet,hogy az adott témáról. Természetesen magamat is beleértem. Nyilvánvaló,hogy ha ilyen helyzetet képvisel az ember,szabadabban vagy éppen visszafogottabban adja ki a valós énjét,mondanivalóját,de inkább a tendencia azt mutatja,hogy szabadabban fejtjük ki a véleményünket. Itt azt akartam kifejteni,hogy más képet kapunk egymásról és a mondottakról is,mivel a személyes kontaktus hiánya sok megnyilvánulást másképpen dob vissza a feleknek. Természetesen az itt és a másik blogon a téma egy és ugyanaz.Mivel itt mindenki az egy adott fő témával konszenzusban van,ezért csak kifejtős,megvitatós tárgyi témának nevezhetjük,a blogban felvetett problémás adathalmazokat /konkrét adatok,tények stb. felsorakoztatása /
Sajnos mint látható is számotokra,én csak egy betévedt emberke vagyok,mint "Ábel a rengetegben" :):):) Millió nekem szegezett kérdés lenne,amit ha teljes erőből is tennék, nem bírnék el veletek :)Végeláthatatlan a téma sokasága,ami külön-külön is nagyon sokrétű és azt gondolom,hogy komoly felelősség ezt csak úgy Jehova előtt konkrét tényként terjeszteni,nem érzem,hogy Ő ezt így ilyen formában helyeselné. Magam részéről támaszkodok arra,a megszerzett információkra,amire eddig szert tettem. Igen,én azt tartom valósnak,amit eddig tanultam,minden elfogultság nélkül. Természetesen mint mindig,most is vannak hibák,de nem a mi dolgunk ezt orvosolni,a bosszúállás, az Jehova kezében van.A társulati kiadványokban összességében semmi kivetnivaló nincs,de tiszteletben tartom az ellenvéleményeket,mivel nem vitatkozni néztem be ide. Az a tény,hogy Jehovának volt mindig egy kiválasztott népe,egységes mindenben,igen ez ma egyértelmű,hogy kikre vonatkozik,az hogy némelyek miként tárják ezt a nagyközönség elé,az a saját felelősségük lesz Isten előtt,majd az általa megadott időben.Úgy látom Ti hellyel-közzel egy véleményen vagytok,akkor Ti is várjátok azt,amire számítotok,de én inkább abban a kötelékben maradok,amit én látok jónak.Viszont azon buzgalmatokban,hogy hamarosan vége ennek a "szervezetnek" ezt szerintem, majd az idő fogja bebizonyítani.A valós vagy nem valós tények megvitatása, kedves volt
tanúk,szerintem semmi értelme,ha az egyik fél számára nem vitatható.Nem bizonyítani vádaskodni jöttem ide,csak egy kérdés,többen miért jártok még az összejövetelekre,ha ilyen ellenségesek vagytok? Ha nem értetek már egyet semmivel sem? Nagyon jól tudjátok,ha mégis Jehova keze nyugszik azon a szervezeten,ahol Ti is voltatok,akkor az hamarosan úgy is be fog bizonyosodni. Ha nem Jehova keze van itt,akkor bizonyára sikeres lesz a tevékenységetek,ellenkező esetben továbbra is fenn fog maradni,ahogy eddig is.Nem nagy terjedelmű a létszámot illet ez a nép,hogy bármelyik hatalmon levő politikai vagy vallási illetőségek ne tudták volna egyszer s mindenkorra lesöpörni a színtérről. Idő és idő,ami bizonyít mindent,gondolom hamarosan.Ne gondoljátok,hogy szűk látókörrel rendelkezem,és nem olvastam el bizonyos írásokat,de elég ha magam előtt tudom bizonyítani,mi ami dönt az életem felett. Szerintem Nektek mindenre meg van már a válaszotok,a megdönthetetlen,ezért sem tartom érdemesnek,hogy még külön olyant fejtsek ki,amiben nem egy véleményen vagyunk,a sértegetés meg nagyon távol áll tőlem. Talán fel tennétek azt a kérdést is,hogy akkor mit keresek itt,hát ellentétben a hírrel,nincs megtiltva semmi,esetleg csak ajánlva,de ez mindenkinek a saját magánszférája,hogy mit és hogyan dönt.

Csak egy kérdés Sefatias,ha már mindenben ellenkező véleményen vagy,sőt ellenségesé váltak számodra azok a dolgok,amiket 20 éven keresztül hittél,miért látogatod még mindig rendszeresen az összejöveteleket? Hisz nem működhetsz közre,hogy a magad meglátásait vidd be a gyülekezetbe,akkor mi értelme?

Catilina. 2012.05.16. 17:00:58

@sefatias: És méghozzá milyen gondolatok?A Dániel 12:4,ami azt mondja,hogy" sokan fogják tudakozni..."arra utal,hogy nem csak egy maroknyi ember.Ez -bár olvastam-nekem fel se tűnt.Ez a "sokan" ebben a versben egy komoly érvnek is megáll arra vonatkozólag,hogy vajon csak néhány ember értelmezheti-e helyesen az írást.
Hát igen,aki vén az vén:)))

Catilina. 2012.05.16. 17:34:37

@Tolkien: Egyetértek veled abban,hogy Isten ítél majd meg minden szervezetet,így a tanúkat is.Nem a mi dolgunk ezt kimondani, vagy követelni.Egyébként ne gondold,hogy itt mindenkinek mindenre megdönthetetlen válasza van,még ha úgy is adja elő,de hát azért vannak tények,amikkel jó ha tisztában van egy igazságkereső tanú is,már ha nem akarja szándékosan bezárni a szemé-fülét előtte.
Én,bár a szervezet számos bibliaellenes,vagy azon túlmenő elrendezésével,az emberi/keresztényi lelkiismeretet gúzsba kötő,bibliailag nem igazolható szabályrendszerével egyetérteni nem tudok,tisztelem az őszinte szívű tanukat is hitükért.mert hiszem,hogy az Atyában és Fiában való hit és a szeretet gyakorlása a legfontosabb lánc,mely minket a Teremtőhöz köt.

szehenza 2012.05.16. 18:38:29

@Tolkien:" Az a tény,hogy Jehovának volt mindig egy kiválasztott népe,egységes mindenben,igen ez ma egyértelmű,hogy kikre vonatkozik"
pont ez a baj, hogy nem olyan egyértelmű az, hogy kikre vonatkozik. Nincs rá bizonyíték, hogy a tanúkra utalna úgy a Biblia, hogy Jehova népe.

szehenza 2012.05.16. 18:45:19

@Tolkien: nekem válaszom sincs sokmindenre. Nehéz felépíteni valamit, ami egyik pillanatról a másikra összeomlott. De a tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.Jehova mikor vezetett népet, valóban sok hibájukat elnézett, de nem a hazugságot, szándékos félrevezetést.Legalábbis én olyanra nem emlékszem

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.16. 19:44:14

@Tolkien: Csak egy kérdés Sefatias,ha már mindenben ellenkező véleményen vagy,sőt ellenségesé váltak számodra azok a dolgok,amiket 20 éven keresztül hittél,miért látogatod még mindig rendszeresen az összejöveteleket? Hisz nem működhetsz közre,hogy a magad meglátásait vidd be a gyülekezetbe,akkor mi értelme?

Nem váltak ellenségessé. Egyszerűen csak rájöttem, hogy nem minden igaz. A kérdéseidre pedig akkor fogok felelni, ha te is az enyémekre. Annak viszont örülök, hogy nem foglalkozol a tiltással, és mégis olvasol minket, mert ez azt jelenti, hogy önálló ember vagy, aki nem engedi, hogy más formálja a véleményét. Elhiheted, hogy itt barátokra találsz, és nem ellenségekre. Akárki akármit is mond

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.16. 20:57:21

@Catilina.: A Dániel 12:4,ami azt mondja,hogy" sokan fogják tudakozni..."arra utal,hogy nem csak egy maroknyi ember.Ez -bár olvastam-nekem fel se tűnt.

Ehhez nem kell vénnek lenni. Ez benne van mindenki bibliájában. Nekem ez tünt fel. más mellett meg simán elmentem :)
süti beállítások módosítása