"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Liberális, vagy konzervatív?

2020/09/16. - írta: sefatias

Tombol a liberális, konzervatív ellentét. Mindkét oldalon ott vannak a nyáltól fröcsögő gyűlölködők, akik szerint a másik a világ legnagyobb ellensége. Nekem úgy tűnik, hogy a konzervatív értékeket képviselő emberek vannak most a támadó oldalon. Mintha a kormányzati támogatásnak köszönhetően, ők hangosabban szeretnék lámpavasra akasztani a libernyákokat,

ellentetek_1.jpg

Persze a leghangosabb konzervatív védelmező is hangosan követeli magának az egyéni szabadság jogokat és valljuk be, mind szexelt a párjával esküvő előtt. Néha azt látom a nagy konzervatív keresztény értékek védelmezőin, hogy fogalmuk sincs mi az a keresztény és konzervatív érték. Valójában liberálisként védik a konzervativizmust.

Én például a saját lakóhelyemen az egyik legmegveszekedettebb liberálisnak számítok. Egyre gyakrabban találkozom az utcán megvető pillantásokkal, amelyekből kiolvasni, hogy ez az a liberális köcsög, aki olyan tevékeny a közösségi oldalakon. Persze ezek az emberek nem ismernek, és fogalmuk sincs, hogy mennyire konzervatív tudok lenni. Évek óta az egyik saját magam által kreált szlogenemet hajtogatom: AZÉRT VAGYOK LIBERÁLIS, HOGY SZABADON KONZERVATÍV LEHESSEK. 

Létezik egyáltalán olyan, hogy valaki konzervatív, vagy liberális? Egyre erősebb bennem az érzés, hogy nem. Minden ember bizonyos kérdésekben liberális, míg más kérdésekben konzervatív. És ez sokszor neveltetés, kultúra és egyéniség kérdése.

Ezért olyan megmosolyogtató, mikor a liberális értékek mentén élő emberek, olyan vehemensen védik a konzervativizmust. Észre sem veszik, hogy önmaguknak mondanak ellent. Pont mint a magát polgári, keresztény, konzervatívnak valló kormányunk. Ami se nem polgári, se nem keresztény, és egyáltalán nem konzervatív. Csak jól meg tudja hülyíteni ezekkel a jelszavakkal a magyar emberek egy jelentős részét.

Én liberális vagyok! És néha elviselhetetlenül konzervatív. Mint mindenki.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr6916203008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Discipline 2020.09.25. 13:44:39

"Nekem úgy tűnik, hogy a konzervatív értékeket képviselő emberek vannak most a támadó oldalon."
Ez így van. De vegyük figyelembe, hogy kb. 70 év óta először van így. Szerintem sem jó ez a szembenállás, de ha már ezt adottnak vesszük, akkor épp ideje volt, hogy forduljanak az erőviszonyok, nem?
És akkor még csak Magyarországról beszélünk. Tőlünk nyugatabbra viszont nem igazán mondhatjuk el ugyanezt. Sőt, nekem úgy tűnik, ott inkább a másik oldal élvez nagyobb támogatást, kormányzati és nem-kormányzati, de jelentős hatalommal bíró erők részéről.

"Néha azt látom a nagy konzervatív keresztény értékek védelmezőin, hogy fogalmuk sincs mi az a keresztény és konzervatív érték. "
Ez sajnos így van. De honnan is tudnák, amikor volt nálunk egy 40 éves időszak, amikor szó szerint tűzzel-vassal üldöztek mindent, ami keresztény és konzervatív érték. Egyszerűen kiirtották azt az értelmiségi réteget, amelyik tovább tudta volna adni ezeket az értékeket. A rendszerváltás után gyakorlatilag nulláról, ráadásul óriás ellenszélben kellet "újra tanulni" ezeket. Ráadásul a politikai csatározások és hatalmi érdekek torzító hatása miatt nem egy tiszta, "eszmei' konzervativizmus képződött újra a magyar társadalomban, hanem egy nagyon hiányos, sokszor torz formájú keveréke a konzervativizmusnak, a liberalizmusnak és valamiféle nehezen meghatározható nemzeti radikális ideológiának.
Szóval persze, sajnos igaz, hogy nincs tiszta víz a fejekben...:) A "konzervatív keresztény értékek védelmezői" többnyire nem védelmeznek, hanem védekeznek. És nem a liberalizmus ellen, hanem a kultúrbalos progresszió szélsőségei ellen.

"AZÉRT VAGYOK LIBERÁLIS, HOGY SZABADON KONZERVATÍV LEHESSEK"
Ez teljesen oké, csak tudod, sokan nem értik, hogy a liberalizmus valódi eszmeiségéből ez következik. Sokszor még a magukat liberálisnak vallók sem, akik úgy gondolják, hogy csak akkor lehetnek szabadok, ha mindenki úgy gondolkodik, mint ők. Bármilyen eltérő véleményt, szokást, morált nem tiszteletben tartandó értékként kezelnek, hanem a "szabadságukra" irányuló fenyegetésként.

"Ezért olyan megmosolyogtató, mikor a liberális értékek mentén élő emberek, olyan vehemensen védik a konzervativizmust."
Számomra ez inkább tragikomikus, mint megmosolyogtató. Én inkább sírok ezen.

"Én liberális vagyok! És néha elviselhetetlenül konzervatív. Mint mindenki."
Így van. De milyen kevesen vannak, akik elég őszinték magukhoz, hogy ezt elismerjék!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2020.09.25. 14:30:08

@Discipline: "70 év óta először van így"

Kétlem, hogy az elmúlt 70 évben a liberalizmus lett volna az uralkodó. Ha az lett volna, előrébb lenne a világ.

" épp ideje volt, hogy forduljanak az erőviszonyok, nem?"

Nem Ha az erőviszonyok fordulásainak esetleges változásaira bizzuk a jövőnket, akkor kétlem, hogy abból hasznunk lesz. Miért nem bizzuk inkább a józan észre és az oktatásra?

"honnan is tudnák, amikor volt nálunk egy 40 éves időszak, amikor szó szerint tűzzel-vassal üldöztek mindent, ami keresztény és konzervatív érték."

Egyáltalán nem üldözték. Sem a keresztény, sem a konzervatív értékeket. Magyarország sosem volt liberális. Inkább konzervatív. A konzervativizmus akkor is konzervativizmus, ha azt szocialistább ruhába öltöztetik. Nem tudom mennyi idős vagy, de a nyolcvanas években sárgák és zöldek voltunk az irigységtől, amikor a nyugati liberalizmus eredményeit láttuk.

"Egyszerűen kiirtották azt az értelmiségi réteget, amelyik tovább tudta volna adni ezeket az értékeket. "

Ugye nem azt akarod mondani, hogy a háború előtti értelmiség olyan nagyon becsületes igaz keresztény vol, amelynek az elvesztése derékba törte a magyarország erkölcsi szinvonalát?

Discipline 2020.09.25. 17:29:30

@sefatias:
Nem is azt írtam, hogy az elmúlt 70 évben a liberalizmus volt az uralkodó, hanem azt, hogy 70 év óta először vannak a konzervatívok a támadó oldalon. A kettő nem ugyanaz. Ennek a 70 évnek a nagyobb részében a konzervativizmust épp nem a liberalizmus irányából érte támadás. :)

"Miért nem bizzuk inkább a józan észre és az oktatásra?"
Hát az jó lenne. Mondtam, hogy én sem tartom jónak ezt a kiélezett szembenállást, viszont ezt így, a mi szintünkön megoldani úgysem tudjuk, legfeljebb egy hajszálnyit tehetünk ellene.
Ugyanakkor azt azért el kellene ismerned, hogy ha egy eszme ilyen sokáig nem kapott teret, akkor az elemi igazságosság alapján nincs azzal semmi gond, ha most némi hatalmi hátszelet kap, hogy nagyobb teret nyerhessen. Az más kérdés, hogy megfelelőnek tartjuk-e a formát és a tartalmat, ami által ez a térnyerés megvalósul, illetve hogy hitelesnek tartjuk-e az eszme képviselőit. Mert mindkettővel van gond szerintem is.

"Egyáltalán nem üldözték. Sem a keresztény, sem a konzervatív értékeket. Magyarország sosem volt liberális. "
Ezt remélem nem gondolod komolyan! Bocs, de ezt nem tudom másnak, csak trollkodásnak venni. Hogy mondjuk az 50-es években nem üldözték a konzervatív és keresztény értékeket! Hát nem a liberálisok üldözték, az biztos, de mondtam én, hogy ők voltak?
És hogyne lett volna Magyarország liberális, 1848 a liberális eszmékről szólt, majd utána ez határozta meg gyakorlatilag az egész politikai életet az 1. világháborúig! Az is vicc, hogy a kommunizmus/szocializmus időszakát is konzervatívnak próbálod beállítani. Az lehet, hogy az emberek gondolkodása megfelelt annak, amit hétköznapi értelemben konzervatívnak tartunk, legalábbis mai szemmel nézve, de a politika konzervativizmushoz semmi köze nem volt ennek az időszaknak.
Szóval azt kell gondolnom, hogy vagy nem vagy tisztában a politikai konzervativizmus mibenlétével, vagy szándékosan trollkodsz ezzel kapcsolatban!
Amúgy szerintem nagyjából egyidősek vagyunk, én is átéltem a nyolcvanas éveket és tudom, hogy tekintettünk a nyugatra. Na de nehogy azt mondd már, hogy a nyugati liberalizmus vívmányait a mélységes konzervativizmusunk zárta el előlünk, mert röhögőgörcsöt kapok!

"Ugye nem azt akarod mondani, hogy a háború előtti értelmiség olyan nagyon becsületes igaz keresztény vol, amelynek az elvesztése derékba törte a magyarország erkölcsi szinvonalát?"
Ezzel azt akarod mondani, hogy konzervativizmus = becsület és kereszténység? Hűha! Ilyet én sem mernék kijelenteni. :)
De egyébként igen, az a 40 év nagyon sok mindent derékba tört. Csak most nem az ország erkölcsi színvonaláról van szó, hanem konkrétan a konzervativizmusnak, mint eszmének a létéről. Nem a konzervatív értelmiség erkölcseiről vagy képmutatásáról, hanem az eszme és az azt nyíltan képviselő emberek puszta létéről. Ez az amit elvett az a 40 év.
süti beállítások módosítása