"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

A miértek és a hogyanok.

2013/10/11. - írta: sefatias

Miért? Hogyan? Azt hiszem az élet, eköré a két kérdés köré épül fel. Valamit miért kell? És ha megvan a miért, akkor jöhet a hogyan. Ha az ember egy célt tud kitűzni maga elé, ha megvan az, hogy miért azt a célt, akkor a ’hogyan’ sokkal fontosabbá válik. Ám vannak emberek, akik egy idő után elfeledkeznek a ’miértekről’, és már csak a hogyanok érdeklik őket. Amikor az ember még kicsi, és ismerkedik a világgal, akkor a környezetét állandóan a miértekkel bombázza. „Apa ez miért így van?” „Anya ezt miért így kell csinálni?”

Aztán beül az oskolapadba, és rengeteg gyerek elméjéből a miértek eltűnnek. A tanárnak nincs türelme a miértekre válaszolni. Neki az a dolga, hogy a hogyanokat verje a gyerek fejébe.  Miért kell oroszt tanulni? Tettük fel ezerszer a kérdést magunknak, az osztálytársainknak, és ha mertük, akkor a tanárnak. A válasz egyszerű volt. Csak! Miért kell törtekkel hatványozni, gyököt vonni? Miért kell logaritmust számolni? Miért kell tizenkét angol igeidőt megtanulni? Hol, mikor és miért fogjuk ezeket valaha is használni? Miért kell tudnom, hogy a szénatomoknak hány kapcsolata van? Miért kell tudnom, hogy a szén és a hidrogén kapcsolataiból hányfajta anyag jön létre? Ha ezeket a kérdéseket valaki felmeri tenni a tanárnak, akkor egy igen egyszerű választ kap. „Csak! Az érettségin ezt fogják kérni.” Maga a tanár sem tudja, hogy miért kell ezeket tanulni. Tisztában van vele, hogy a leadott anyag 90-95 százalékát a diák sosem fogja használni. De az anyagot le kell adni, és a gyerektől visszakérdezni. A miértek eltűnnek, maradnak a hogyanok. Mire a gyermek felnő, hozzászokik, hogy az életben sosem a miértek, hanem a hogyanok számítanak.

Elfásult szülők, tanárok főnökök vezetik a fiatalt az élet felé, akinek esélye sincs, hogy kutató elméjű, mindent érteni akaró felnőtt legyen. Sosem az lesz számára a fontos, hogy valamit miért kell csinálni, vagy miért úgy, hanem az, hogy hogyan. Azért fogják fizetni, hogy megcsinálja. A megélhetése nem a miértektől, hanem a hogyanoktól fog függeni. Már nem is érdeklik a miértek. A létfenntartás a fontos számára. Az pedig a hogyanoknak köszönhető. Észre sem veszi, hogy nem más, mint egy szürke folt a tömegben, aki pont ugyanolyan, mint ezer másik. Nincs saját véleménye, nincs saját hite, nincs neki semmije, ami a sajátja lenne. Ha elmegy „véleményt nyilvánítani” azzal, hogy szavaz, észre sem veszi, hogy valójában egy jól felépített, milliókba kerülő agymosó technikának köszönheti a véleményét, mert valójában fogalma sincs, hogy kire, és hogy miért őrá szavaz. Ha vallásos, akkor egy mások által felépített rendszerbe épül bele, amihez semmit nem tesz hozzá, és nem is tud hozzá tenni. Készen kapja a hitnézeteit, a magyarázatokat.  Itt sem az a fontos, hogy miért higgyünk, és miért abban, hanem csupán a hogyan. A miértek nem az egyszerű hívek dolga. Az elégedjen meg a hogyannal. Ha mégis felmerülne egy gyenge próbálkozás, hogy megértsen egy miértet, akkor azonnal kap egy határozott választ, amit előre elkészítettek ilyen esetre, egy tekintélyelvű választ, ami magába foglalja a „nem a te dolgod, hanem a nálad okosabbaké”gondolatot. Mégha nem is ilyen profánul megfogalmazva.

Szóval a miértek . A legfontosabb kérdés. MIÉRT????? Az igazság az, hogy a miértek nélkül nincs értelme semminek. Ha nem érted azt, amit csinálsz, ha nem érted, hogy mi a szereped a gépezetben, ha nem érted, hogy miként tehetnél hozzá te is valamit, akkor valójában nem is létezel. Cogito ergo sum.

Akármilyen szervezetről legyen szó. Legyen az politikai, vallási, a felső vezetésnek nem érdeke, hogy az általa irányított emberek önálló értelemmel, gondolkodással rendelkezzenek.  Az ilyenek felboríthatják a rendszert. Azt a rendszert, ami amúgy nagyon jól, és jövedelmezően működik.  Ha valaki gondolkodik, akkor az veszélyes lehet. Rájöhet olyan dolgokra, amelyek újabb, esetleg teljesen más irányt adhatnak a világnak, az életnek. És ettől sokan félnek. Főleg akik jól keresnek az általuk felépített rendszernek köszönhetően.

Kellenek a miértek. Ha hagyod, hogy állandóan csak a hogyanokkal bombázzanak, akkor lemaradsz az életről. Nem leszel. Értsd meg azt, amit meg lehet érteni. És ha azt mondják, hogy valamit nem lehet megérteni, akkor legyél óvatos.  A vallások egyik legjobb fegyvere ez. Az isteni tekintélyre hivatkozva kérnek, hogy ne kutass tovább. ne kérdezz, mert akkor a hitetlenségről teszel bizonyságot.  Úgy állítják be a kérdést, mintha Isten maga kérne arra, hogy ne akarj érteni, mert akkor az ő hatalmát vonod kétségbe. Pedig Isten soha sehol nem kérte az embereket, hogy ne kutassanak tovább. Ha a vallásod magyarázatai a miértekre homályosak, nehezen érthetőek, és inkább hitre (vagy hiszékenységre) van szükség az elfogadásukhoz, akkor lépj hátra kettőt, és óvatosan nézz körül, mert igen nagy az esélye annak, hogy becsapnak.

Ne engedd, hogy homályos, ellentmondásos magyarázatokkal akarják eldönteni helyetted, hogy miként lásd a világot, miben higgyél, vagy hogyan gondolkodj. Az egyetlen lehetőséged arra, hogy ezt megakadályozd, az a tanulás. Tanulni kell. Ha lehet, akkor belevetni magad az állam által biztosított oktatási lehetőségekbe. De ez még akkor is kevés. Amit ott tanítanak, az még mindig a rendszer része. Kell mellette olvasni. Sokat. Nagyon sokat. Nem azért mert akkor rájössz, hogy mi a tuti, mert az okosok megmutatják, ugyanis akkor semmit nem értél el. Azért kell tanulni, hogy szélesítsd a látókörödet, és meglásd a választási lehetőségeidet. Ezt nem akarják a szekták, vallások, a politikusok. Ne lásd meg a lehetőségeidet, mert akkor azt hiszed, hogy csak az az egy van, amit tálcán nyújtanak feléd. Ezért próbálnak visszatartani a továbbtanulástól.  Szerintem nem azért kell továbbtanulni, hogy jó állásod legyen, hogy sok pénzt keress, hanem azért, hogy értsd, mi történik körülötted, hogy lásd a miértekre adott válaszokat. Hogy lásd, hogyan működik a világ. Ha ez sikerül, akkor sokkal kevesebb az esélye annak, hogy becsapnak, befolyásolnak, irányítanak. Akkor nem tudják előírni neked, hogy mi legyen a véleményed, miben higgy.

Na, ekkor leszel önmagad!

Címkék: elmélkedéseim
47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr795562827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celebkiller 2013.10.11. 09:42:50

Anélkül, hogy ellent mondanék ugyanezt a gondolatot én más oldalról is megpróbálnám megragadni. Az alapkonfliktus, hogy minden "miértre" előbb választ kell-e kapnunk, vagy bízhatunk a tanárnéniben és kezdjük el magolni az Angolt, mert utólag ki fog derülni, hogy bizony nagyon jól jöhet néhány esetben és TÉNYLEG hasznos lesz. Jézus sem adott választ minden "miértre" hanem lezárta a végeláthatatlan szemináriumot, még az első mondatnál és azt mondta: "nem a ti dolgotok..." "úgysem értenétek, ha elmondanám"...de Jézus azt viszont elérte előbb, hogy VAKON megbízhattak benne a tanítványai és a szavára, akár tűzbe is mentek volna, (vagy ráléphettek a tenger felszínére és tényleg nem kellett belefulladniuk).
Akkor, ha valaki ezt a fajta bizalmat ki tudta vívni, AKKOR van helye a kérdések mellőzésének és nem azt kérdezzük, hogy befessük-e az eget, csak az a kérdés, hogy "milyen színűre?".

Ezt a VT. sajnos eljátszotta és a bizalom: ALMA! Ezért kezdünk el egyre kínosabbakat KÉRDEZNI.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.11. 10:39:51

@Celebkiller: Teljesen egyetértek veled. Ha valaki el tudja érni, hogy vakon megbízzak benne, akkor ez rendben van. Például, ha egy szülő mindennél jobban szereti a gyermekét, akkor a gyermek meg fog bízni benne. Ám én ma kiben bízzak? Jézusban? Rendben. De hol van ő? én mikor járhatok vizen? Nekem mikor lesz damaszkuszi utam? Ma Jézusban bízni nem olyan, mint 2000évvel ezelőtt. ma nem benne bízol, hanem a róla szóló beszámolókban. És akkor itt már be is csúszott az első hibapont. Ki írta a róla szóló beszámolókat? A János evangéliumát ki írta? János, vagy a tanítványai? Szemtanú írta, vagy az akinek a szemtanú elmesélte? A betoldott rész is Istentől ihletett, vagy az nem? És melyek a betoldott részek? És akkor ez csak a János evangéliuma.
Szóval ma nem Jézusban bízol, hanem a róla szóló beszámolókban. Nem marad más hátra,mint az Isten, és az egyén. És azt hiszem ebben a mai világban még Isten sem sértődhet meg azért, mert félsz és bizalmatlan vagy. Rengetegen visszaéltek már Istennel. Mi a garancia, hogy most nem fognak.
Maradunk ketten. Az Isten meg én, és közöttünk semmi. Sem vallás, sem szent könyvek, sem izmusok. Isten és a tőle kapott józan ész. És utána ebből lehet építkezni. Én mégegyszer nem égetem meg magam. Vagy ha mégis égnem kell, akkor az legyen teljes mértékben az én felelősségem

Celebkiller 2013.10.11. 10:59:36

Most látom a hasznát annak, hogy nem először kommunikálunk, mert nem csak azt értem, hogy mit mondasz, hanem a mögötte lévő érzéseket, indulatokat. Én viszont nem csak ilyen kiélezetten tudok erről gondolkodni, de válaszolok a költői kérdésedre. Kiben bízzunk? Mindenkiben. Kiben bízzunk VAKON? Senkiben. A klasszikus vicc jut eszembe, de csak a poénra utalnék: "Most nekem hiszel, vagy a szemednek?" Nyilván egyetlen ember, vagy embercsoport sem méltó a feltétel nélküli bizalmunkra, ezért nem szabadna megsértődniük, ha folyamatosan kontrolláljuk és megkérdőjelezzük, a megkérdőjelezhető és vitatható döntéseiket. Visszatértünk a VT.-vel való alapkonfliktusunk forrásához. A Biblia íróknál nem merülhet fel ez a kérdés, mert ők nem akarnak tőled semmit, csak megismertettek egy történettel és egy jobb féle világlátással. Én tőlük nem félek, de azoktól, akik megmagyarázzák, hogy ők mire gondoltak, annál inkább. Én benned is bízom, és mindenkiben, aki nem bizonyítja az ellenkezőjét. Szerintem erről az alapról érdemes indulni. (Aztán lehet, hogy mégis egy helyre jutunk a végén :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.11. 11:23:37

@Celebkiller: Én alapból csak kiélezetten tudok gondolkodni. Persze ez nem mindig jó, de nekem ez jutott. Provokatív ember vagyok, akinek lételeme a polgárpukkasztás, de közben a célom pozitív, tükröt állítok, amiben az ember megnézheti magát., és nem pedig rombolok. (remélem) Kiélezetten fogalmazok a Bibliáról, szinte megkérdőjelezem, de közben meg kereszténynek tartom magam, aki hisz Istenben, Jézusban, és a Bibliát Isten Szavának tartja. DE NEM AZÉRT MERT MONDTÁK. Az elmúlt két évben újra kellett építenem magamban mindent, és ezt csak úgy tehettem meg, hogy leromboltam magamban a legszentebb dolgokat is. Meg kellett ismerkednem az élet legalapvetőbb kérdéseivel, és meg kellett bírkóznom a rájuk adott válaszokkal. Keserves meló volt. Sok könnyel járt. És még korántsem vagyok a végén. Végén? Szerintem sosem lesz vége. Ezért is írtam ezt a posztot. Tanulni kell. olvasni. És nem olyat, ami megerősít bennünket a nézeteinkben, hanem pont ellenkezőleg!! Olyat, ami cáfolja a nézeteimet.Mert ha tévedek, és erősebb érvekkel józanabb következtetésekkel találom magam szemben, akkor tudom, hogy meg kell előttük hajolnom. Ám ha az ellentétes oldal érveit megismerve rájövök, hogy jól gondolkodom, és nincs szükség változtatásra, akkor boldog vagyok, mert a saját érveim kiállták a próbát. Ha meg nem állták ki, akkor újakat kell keresni, új irányba menni. De ha az ember nem tanul, akkor elképzelése sem lesz arról, hogy milyen lehetőségei vannak.

(Aztán lehet, hogy mégis egy helyre jutunk a végén :)

Hát igen csodálkoznék, ha nem. Ha Isten a legfőbb jó, ahogy azt Jézus megmondta, akkor elég jók az esélyeink

Celebkiller 2013.10.11. 11:58:00

@sefatias: Viszont azt is el kell ismerni, hogy nem mindenki terhelhető azzal, hogy maga tapossa ki a az ösvényt. Be kell látnunk, hogy értékes, kedves, jó egyéniségű emberek, testvérek, nem voltak abban a helyzetben valamiért, hogy ilyen pörgős agyat lízingeljenek, amikor azt osztották és szűk volt a zsák szája. Ez nem értékítélet, mert lehet, hogy futni meg gyorsabban futnak nálam, ha baj van, vagy nagyobbat tudnak emelni, ha rám esik a malomkő és le kell segíteni rólam. Nekik bizony, még évekig szükségük van arra, hogy szájukba rágják, hogy "ne nézzé' valóságsót, me' leajjasító", "meg ne igyá' má oly sok pálinkát a szolgálati Iskola előtt", "a pornókazetájidat meg türüjjed lé, oszt a Királyságmelódiját, hagasd a Guszti helyött". Lehetetlen olyan tankönyveket írni, hogy az egyetemista és az alsótagozatos is élvezze. Ezt erőltetik 1870 óta de szerintem ez nem a jövő útja. Egyre inkább elveszítenek egy csomó értékes tagot és marad a végtelen átjáróház. Hogy ezt nem tudják elfogadni tudatosan, vagy nem ismerik fel vakságból, ezt a mai napig nem tudom eldönteni. Ezért akármilyen kínos, de szükség van a munkájukra, egy bizonyos ismereti szintig. Aztán ha valaki nem eszmél fel, az már a saját korlátait is jelzi. Nem hiszem, hogy jobb ízű a gyümölcs, ha infra lámpával siettetjük az érését. Aki megérik rá szellemileg az továbblép, aki meg nem bír az még nem is érett rá. Én nem hozok ki senkit a hátamon, hogy aztán összerogyjon, mert jártányi ereje sincs. Nem vagyok virágkaró, hogy hozzám kötözzék az önmaguktól életképteleneket. A kritikának helye van, még ha egymást igazítjuk ki és pontosítjuk, az is csak javunkra van. Csak a nagyon okossal, meg a nagyon butával lehetetlen vitázni. Mi itt jól elvagyunk :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.11. 12:20:39

@Celebkiller: Erre írtam a másik posztnál, hogy én a isten és az ember közötti személyes kapcsolatban hiszek. Istennek van akarata, de az az akarat személyre szabott. Ha Isten akar valamit vele, akkor bizonyos bibliaversek kicsit"vastagabb" betüvel lesznek a bibliájában, hogy észrevegye mit akar az ihletője. De nem én vagyok az aki aláhúzom neki. Mindenki más, és mindenki más léptékben halad. Benyom egy féldecit? (háromszor?) pornót néz? És akkor mi van? Hogy őszinte legyek én ezeket nem tartom olyan égbekiáltó bűnnek. Bár lehet, hogy azért, mert pornón nőttem fel, és sörös, boros üvegekkel volt kikövezve az életem. Nem hiszek az abszolút tökéletes erkölcsi törvényekben, amiket nőtlen,önmagukat egekig magasztaló szeplőtelen keresztény félistenek hoznak

Celebkiller 2013.10.11. 13:14:55

@sefatias: Azokban, amiket a félistenek hoztak nem is kell, abban amit Isten íratott le, pedig nem lehetsz rugalmas, mert akkor az eddigi összes kritikai hangvételű írásodat érvényteleníted, a VT-felé, hiszen kimeríted a "más szemében a szálkát" és alaptalan minden írásod. Akkor együnk, igyunk holnap úgy is meghalunk. Higgyen mindenki azt, amit akar, csak "engem hagyjon békén vele". A VT-vel nem az a baj, hogy rosszak az erkölcsi tanácsai. Sőt, ha mindenki megfogadná, kitörne a világbéke. A baj az, hogy nem Isten küldöttei, ahogyan állítják és nem tévedhetetlenek az útmutatásaik, amit nem is állítanak, (csak elvárják a vakon való követésüket). Nekem ez a bajom velük. Ha neked az erkölcs, akkor tényleg az evezővel verjük egymás fejét, mert ellenkező irányba húzunk :)Azt sem tartom ördögtől valónak, ha valaki rámutat a versre, mert sehogyan sem akarom észrevenni, hogy Isten tustintával húzta alá és lila szövegkiemelővel festette át a számomra. Ha rámutat elolvasom, gondolkozok rajta és megfogadom ha igaznak vélem magamra, de ne bélyegezzen meg senki, ha a saját lelkiismeretem mást diktál. Ezt várom egy gyülekezettől. Jahhh és hogy kerülje a dogmáit, és balf..ácánságait, mert akkor oda én nem akarok tartozni. Soha. Nem akarom a vallásos ceremóniáit és szentfazékságukat nézni és a formaságaikat gyakorolni. Mi akik Jehova Tanúitól tanultuk az Istenfélelmet mi, mind egy kicsit "materialista idealisták" vagy racionálisan hívők vagyunk. Köszönhetően, hogy sosem hittünk a babonákban, túlvilágban, pokolban és annak tornácában, a kézrátevős gyógyítókban és az asztaltáncoltatókban. Ez egyfajta földhözragadtabb vallásosság és ennyi évtized után irtózunk a sok kuruzslótól, akik a megvilágosodást ígérik. Azt hiszem mélyben meghúzódó okai vannak, hogy mi az Exek, vagy periférikusak is csak egymást bírjuk elviselni tartósabban, mert én kibukok hamar a sok ájtatos manótól.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.11. 15:18:25

@Celebkiller: Nem az erkölcs a bajom. A Biblia erkölcsi törvényeivel teljesen egyetértek, mégha kicsit más szemmel is nézem, mint korábban. A Biblia számomra Isten szava. Ezért is mertem a másik posztban a máté 6:33-at kicsit kiemelni.

>> Azt hiszem mélyben meghúzódó okai vannak, hogy mi az Exek, vagy periférikusak is csak egymást bírjuk elviselni tartósabban<<

Ez egyébként egy érdekes dolog. Más vallású ember nem fog minket megérteni. Még exként is sokan egyhúron pendülünk, még akkor is, ha más irányba haladunk

Celebkiller 2013.10.11. 16:23:32

@sefatias: Ez egy láthatatlan kötél és én nem mondanám cérnaszálnak.

Celebkiller 2013.10.11. 16:28:18

@sefatias: Olyan vérszerződés, hogy mi most is országos szerelemben vagyunk, tizen éve lelépettekkel...tudunk mindent egymásról és komoly baráti kör van. Amiben persze az a belépő, hogy valaki milyen volt aktívként. Ha akkor szívatta a tesókat, amikor pozícióban volt, akkor most nem kíváncsi rá senki. C'est la vie.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.11. 16:32:18

@Celebkiller: Mindannyian követtünk el hibákat. Ez tagadhatatlan. De én azt hiszem ember maradtam, és látom, hogy ez nem mindenkinek sikerült. Aki nem tudott ember maradni, az kint sem lesz az

Celebkiller 2013.10.11. 16:46:07

@sefatias: Ezt azt hiszem mindannyian tudjuk, hogy kivel akarunk és kivel nem és ez sokkal beszédesebb, mint bármilyen szóbeli szemrehányás.

Virago_1000 2013.10.11. 19:54:27

A posztban van par dolog, amivel nem ertek egyet, megis csak egy szoval tudom jellemezni: kituno!

Pl. Ez a fejtegetesed:
"Maga a tanár sem tudja, hogy miért kell ezeket tanulni. Tisztában van vele, hogy a leadott anyag 90-95 százalékát a diák sosem fogja használni. De az anyagot le kell adni, és a gyerektől visszakérdezni."

De nem kell hogy valaszoljak ra, hiszen te magad valaszolsz:

"Szerintem nem azért kell továbbtanulni, hogy jó állásod legyen, hogy sok pénzt keress, hanem azért, hogy értsd, mi történik körülötted, hogy lásd a miértekre adott válaszokat. Hogy lásd, hogyan működik a világ. Ha ez sikerül, akkor sokkal kevesebb az esélye annak, hogy becsapnak, befolyásolnak, irányítanak."

LAtod ezert. Valamint azert, hogy merj, es tudj kerdeseket feltenni. Fejlodjon a kritikai erzeked, kritikus gondolkodasod. Erre (lenne) jo a felsooktatas.

Sajnos manapsag a felsooktatas is rettenetesen felhigult, altalanossagban elmondhato, hogy olyan professzionalis szinten megtanulsz csalni, puskazni, masolni, amit egy kozepiskolat vegzett illeto el sem tud kepzelni. Ez altalanos dolog Magyarorszaon. Nyugat europai, amerikai egyetemeken probalnal meg csak egyszer puskazni, ugy ropulsz, hogy a labad nem eri a foldet. Es meg mi hisszuk azt, hogy a mi oktatasi rendszerunk hu de jo. Hat egy nagy feneket! Ez a tema messzire vezet.

A masik tema ami szinten messzire vezet, nem is akarok belemenni, de: a felsooktatasban tanulsz meg csalni, hazudni igazan. Akkor is, ha csak sima diak vagy, de ha bent vagy a hallgatoi onkormanyzatban, akkor meg vegkepp. Azok a legnagyobb csalok, egytol egyig, nem csak a vizsgakkal, de a kollegiumi helyekkel, osztondijakkal, szocialis tamogatasokkal, stb. A jogaikat persze kitunoen tudjak.
Beszedes, hogy minden politikus gyakorlatilag a hallgatoi onkormanyzatban kezdte a palyafutasat. Tehat akkor mit varunk toluk? De mi sem vagyunk kulonbek. A csalas, hazudas, egymas atverese olyan szinten ossznepi jatek lett, hogy az elkepeszto. A politikusok pedig pont olyanok, mint mi, hiszen kozulunk kerulnek ki.

Virago_1000 2013.10.11. 20:09:30

@Celebkiller: "A VT-vel nem az a baj, hogy rosszak az erkölcsi tanácsai."

- hat azert az, hogy ne koszonjetek soha a csaladtagajaitoknak sem, ha a venek olyan dontest hoznak, enyhen szolva sem nevezheto jonak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.11. 20:23:56

@Virago_1000: :) ezeket jó hogy írod. Nem árt ha az ember tudja, hogy mi vár rá

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.11. 20:26:11

@Virago_1000: Azért nem bánnám, ha leírnád, hogy mivel nem értesz egyet. Kiváncsi vagyok

aracs 2013.10.11. 20:57:43

@Celebkiller:" sosem hittünk a babonákban, túlvilágban, pokolban és annak tornácában, a kézrátevős gyógyítókban és az asztaltáncoltatókban."
Szerinted, hogy kell érteni, a dúsgazdag és a szegény Lázár történetét, amit Jézus elmesélt?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.11. 20:59:24

@kabóca777: húúú.. erre ott van a Johnny blogja. ezen vitatkoznak már két napja

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.10.11. 21:19:56

Remek ez a poszt, majdnem mindenben egyetértek vele.

A tanároknak többnyire tényleg nincs fogalmuk arról, hogy milyen haszna/értelme van annak, amit tanítanak. A tudásunknak tényleg csak a töredékére lesz ténylegesen szükség, és nagyon sok mindent nem tanítanak az iskolában, amire pedig szükség lenne.

A cogito, ergo sum-ból az következik, hogy a tudomány sosem lehet biztos kezdőpont, sem érvényes végcél. Ezt kellene megtanítani első osztályban, és akkor mindenki bátrabban kérdezne. A tudás nem zárt rendszer, mindig van újabb lehetséges miért, a végső miértekre viszont csak intuitív válaszokat adhatunk. A tudomány mindössze hasznos eszköz az életünk kellemesebbé tételére, ezt leginkább a hogyan kérdések szolgálják. Alkatilag olyanok vagyunk, hogy a lelkünk mélyén mégis a miértek foglalkoztatnak.

@Celebkiller: Istennel kapcsolatban néhány dologra logikailag is rá lehet jönni: Isten mérhetetlen IQ-előnnyel rendelkezik, tehát számára nem kihívás az ember kutakodása, gondolati fejlődése, sem a kételkedése. A világ nem kiismerhető, de ez nem ok arra, hogy ne igyekezzünk minél jobban kiismerni és megérteni. Isten szereti az embert, és aligha várja el tőle a vakhitet. Szerintem az nem jó az embernek. Vakhite a számítógépnek van, minden utasítást elfogad és teljesít, de közben nem szomorú, nem boldog, nem számít sem büntetésre, sem jutalomra. Az ember nem ilyen, ebből következően kérdez, firtat, okoskodik, lázad, belenyugszik, törekszik és remél.

@Virago_1000: Szerintem a felsőoktatás színvonala épp annyit süllyed, amennyivel nagyobb arányban végzik el. Összességében műveltebb most a társadalom, mint eddig bármikor, de ha a tudás nem egy szűk elité, akkor nincs is elitérzete, ez kelt sokakban hiányérzetet.

Virago_1000 2013.10.12. 00:18:51

@Vértes László: "Összességében műveltebb most a társadalom, mint eddig bármikor, de ha a tudás nem egy szűk elité, akkor nincs is elitérzete, ez kelt sokakban hiányérzetet"

- en ezt egyaltalan nem igy latom.
Szimplan, egyszeruen az a helyzet, hogy nem a tarsadalom lesz muveltebb. Aranyosan tobb embernek akkor es csakis akkor lesz diplomaja, ha leviszik a kovetelmenyszintet. Megkerdezhetsz egyetemi, foiskolai tanarokat, vagy diplomasokat, akik 10-20-30 eve szereztek diplomat. Meg fogjak erositeni azt, amit irtam.
Az egyetemeken tomegnyomor van, a szinvonalas oktatasnak, kutatomunkanak, kiteljesedesnek lehetosege nincs, mert mindenhol a zsufoltsag van. Az egyetem is csak penz es diplomagyar lett. Talan nagyon keves elit/magan egyetem kivetel ez alol, de ott a tandij is annyi. (Megjegyzem, ilyen Magyarorszagon nincs, legalabbis az en szakteruletemen biztosan)

Az oktatas tomegcikke valt, biznisz lett, arucikk lett, amit eppen ugy adunk-veszunk mint a tejet-kenyeret. Aki meg birja venni, megveszi, aki nem, nem. Nem aze lesz, aki tehetseges, hanem aki gazdag. Efele tendal a helyzet Magyarorszagon, de az otthoni helyzet sokkal jobb, mint a Nyugat-europai, Usa-i, ahol tenyleg csak a gazdagok gyerekeinek van eselye elvegezni az egyetemet. En Angliaban elek, ahol az atlag tandij felevente 8-10.000 font egy nem tul neves egyetemen (union kivuli diakoknak meg tobb). Masik lehetoseg a diakhitel, ami itt minden diaknak van, de milyen elet az, amit hegyomlasnyi adossaggal kezdesz? En meg ingyen szereztem a diplomamat, es halas vagyok erte. Igaz, most kulfoldon hasznositom amit otthon tanultam, de lesz meg budan kutyavasar, egyszer annak, amit itt tanulok, szerzek, jol fog jarni egy jovobeni magyar munkaltatom.

Virago_1000 2013.10.12. 00:24:22

@sefatias: mar leirtam az elso hozzaszolasban, mivel nem ertek egyet.

Sajnos a tanar semtudja, miert adja at azt a tudast, amit, es mi lesz a haszna. Dehat honnan is tudna, o, aki altalaban csak tanitja. A mondas szerint aki tudja, az csinalja, aki nem ,az tanitja.

Pedig igenis minden egyes dolognak van ertelme, azt tapasztaltam, minden bemagolt kepletnek, osszefuggesnek, mert ezekre epultek a gyakorlati tudnivalok. Ami a human targyakat illeti, azok pedig a latokorom, vilagkepem szelesitesere kellettek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.12. 07:57:01

@Virago_1000: >>tovabbtanulni keszulsz? <<

Igen. Most gimibe járok, és utána pedig megyek tovább. Hogy milyen irányba azt még nem tudom. De van még egy évem eldönteni

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.10.12. 08:32:14

@Virago_1000: Vannak feloldhatatlan ellentmondások, az oktatás ügye pont úgy alakult, mint a repülésé. Aki húsz éve repült, még hercegnek érezte magát. Aki ma repül, az a metróban érzi magát, aki fapadossal repül az meg a 7-es buszon, dugóban. Ugyanakkor a tömegek ennek köszönhetik, hogy eljutnak A-ból távoli B-be.

Nincs az életben olyan kombináció, amellyel tömegek érzik magukat hercegnek, és nem lóg rövid időn belül bilibe a kezük, a felsőoktatással sincs ez másképp. Tiszteletre méltó, hogy itthon hasznosítanád a külföldi tapasztalataidat, biztos vagyok benne, hogy szükség lesz rájuk.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.12. 08:36:20

@Vértes László: Ez a poszt azért született, mert az a közeg, ahonnan mi érkeztünk elítélte a továbbtanulást, és minden eszközzel harcolt ellene. Megfélemlítés, lenézés stb. Ma már látom, hogy minél többet tud az ember, annál több a választási lehetősége. Tehát a célom a továbbtanulás reklámozása olyanoknak, akik még vacilálnak. Mivel neked ebben vannak tapasztalataid leírhatnád, hogy te miért javaslod a továbbtanulást, hátha valakinek ez segít. Ezt a blogot olvassák fiatalok és szülők is. Talán elgondolkodnak, hogy továbbtanuléjanak-e, illetve a gyermekeiket további tanulásra ösztönözzék-e.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2013.10.12. 08:41:35

@sefatias: Jó a javaslat, íme egy korábbi írásom a témáról, természetesen szabadon vitatható.
verteslaszlo.blogspot.com/2012/12/ricardo-es-magyar-felsooktatas.html

Celebkiller 2013.10.12. 09:38:44

Illik válaszolni, ha már megszólítanak, de elnézést, hogy nem említek mindenkit név szerint. Vértes Lacival teljesen egyetértek, nem szorul magyarázatra miért. Sefa utalta JJ. blogon uralkodó viszonyokra, stílusra, okos kérdésekre és bölcs válaszokra. Pont azok miatt nem járok oda. Akinek aféle kérdései vannak, annak lehetősége van a válaszok megkeresésére a maga számára. Hasznos kutatást kívánok :) Mint tudjuk a tanulással csak gazdagodni fog :D Nem tartom küldetésemnek, hogy véleményvezér legyek sem semmiféle TIT munkát.

aracs 2013.10.12. 09:49:13

@sefatias: kösz, majd megnézem:)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.12. 11:45:22

@Celebkiller: Én nem azért írtam, hogy a Johnny blogján ezen vitatkoznak, mert ezzel le szerettem volna szólni azt a szinvonalat, hanem azért, mert ott már mindenki leírta amit akart erről. Szerintem nem baj, ha van egy olyan fórum, ahol ilyenekről beszélgetnek. Az más kérdés, hogy engem nem érdekel a téma. Nem hiszem, hogy a megmentése fog valakinek függni attól, hogy most mi van Lázárral, meg a csepp vizzel.

"Neeem érdekel a téma"(Artúr király)

Virago_1000 2013.10.12. 18:05:34

@sefatias: Sok sikert es kitartast. Az e vilag filozofiajabol egy dolgot tartok megszivlelendonek, ez pedig az elethosszig valo tanulas.

Viszont nagyon fontold meg, hogy mit tanulsz, mert dunat lehet rekeszteni a haszontalan, hasznosithatatlan, ertektelen tudasanyaggal rendelkezo, semmihez sem erto, ebbol kifolyolag allastalan, vagy jobb esetben ausztriaban pincerkedo diplomasokkal. Rosszabb esetben itthon a mcdonaldsban szeleteli a zsemlet.
Mernokokbol pedig vilagszerte hiany van, par eves tapasztalattal rendelkezo mernok heteken belul talalna allast barhol. Szakmunkasokbol is hiany van. En peldaul szeretnek megtanulni professzionalisan hegeszteni, es erdekel a karosszerialakatos szakma is. Egyelore sajnos idom nincs.

Felmerul a kerdes, miert inditanak megis az egyetemek ennyi haszontalan szakot? Hat mert ebbol is penz van!

Celebkiller 2013.10.12. 18:39:43

@sefatias: Azt hiszem elég konzekvensen és folyamatosan olvashattad tőlem, hogy mi a véleményem a gyalázkodó, ellenséges hangnemről. Akármelyik blogon menjen is az. Ez később sem fog változni. Beszélgetésbe is csak azokkal elegyedek, akik érdemlegesen szólnak egy témához, építően, hasznosan. Akik egy szájukba szorult "fütyürűt" fújnak, ahányszor levegőt vesznek, azokat meghagyom egymás számára. Mint írtam, ismétlem: Ez nekem nem küldetésem. JJ. személyesen nagy szolgálatot tett a köznek, hogy lefordította és közzétette a Lelkiismereti válságot, vagy a "véres lemondó levelet" vagy néhány közgyűlési friss infót. Ezeket nagyra becsülöm és érdemi információknak tartom, de a blogon megjelenő kommentek és szubjektív indíttatású írások, már nem érik el azt a színvonalat, amibe még csak olvasóként is bele szeretnék keveredni. Nem mások miatt, hogy mit szólnak. Név nélkül sem. MAGAM MIATT. Az hogy te hogyan gondolkodsz róla az a te dolgod, nem hiszem hogy bárkinek is magyaráznod kéne :) (Akik egyébként az inkorrekt dolgokat szajkózzák, nem biztos, hogy rossz emberek, csak alulinformáltak. Ezt megint nem az én dolgom megváltoztatni)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.12. 19:51:36

@Celebkiller: Még jó hogy ennyi választási lehetőség van. Mindenki megtalálja a neki megfelelőt. És nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz a megfelelő, de lehet, hogy az segít neki valamiben fejlődni. Én pl szoktam ateista blogokat olvasni, vagy más kritikus oldalakat.

bjanek 2013.10.12. 20:59:22

szerintem a hogyan az nem olyan rossz kérdés ám. pl engem az nem érdekel, h miért szeretnék boldog lenni, de hogy hogyan lehetek az, az már jobban :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.12. 21:12:59

@bjanek: Nem azt mondtam, hogy rossz, hanem azt, hogy a miért az fontosabb. Pl: Miért akarsz boldog lenni? Csak azért, hogy neked jó legyen, vagy azért, hogy ezzel másoknak is segíthess. És akkor egyből két hogyannal találod magad szembe

bjanek 2013.10.12. 22:07:15

@sefatias: szerintem nem mindig tartható a ez a sorrend.
miért vagyok leukémiás? hogyan gyógyulok meg belőle?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.12. 22:09:59

@bjanek: Persze ez egyértelmű. De ez sokszor, csak fogalmazás kérdése. Mivel a rák sok esetben pszichés alapú, ezért az általad említett sorrend figyelembevétele sokat segíthet a győgyulásban

bjanek 2013.10.12. 22:11:31

akkor legyen csonttörés :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.12. 22:12:23

@bjanek: Ott is jó a sorrend, de szerintem a poszt nem erről szól. :P

bjanek 2013.10.12. 22:15:17

természetesen az csak egy megjegyzés volt, nem a poszt elleni támadásnak szántam

bjanek 2013.10.12. 22:49:33

@sefatias: mondjuk ezzel a lenini szlogeneddel sem értek egyet. inkább 1x gondolkodni, mint 3x tanulni ;)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.13. 07:46:17

@bjanek: De aki nem tanult, annak az agya sokkal kevesebb irányba tudja keresni a válaszokat, hiába gondolkodik.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.10.16. 10:29:39

@bjanek: >> pl engem az nem érdekel, h miért szeretnék boldog lenni, de hogy hogyan lehetek az, az már jobban :) <<

Tesa! Kicsit gondolkoztam ezen a mondatodon. Ha nem tudnád mi az a boldogság, akkor az sem érdekelne, hogy hogyan tudsz az lenni. tehát először meg kell tudnod miaz, akkor már tudni fogod, hogy miért akarsz boldog lenni, és akkor jön a hogyan

bjanek 2013.10.16. 10:37:52

@sefatias: nem érdemes nagyon évődni rajta, csak azért vetettem fel, mert szerintem fontossági sorrendben nem mindig előzi meg a miért a hogyant.
ami te írsz az mondjuk legyen inkább logikai sorrend.
süti beállítások módosítása