"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Szerető kedvesség vs. Kegyelem

2013/07/28. - írta: sefatias

Egy újabb beküldött cikk. Továbbra is buzdítok mindenki, hogy ha van kedve írjon nyugodtan. Ezek az írások sok apró lépcsőfokot jelentenek a mi fajtánknak az előrehaladásban

___________________________________________________________________________

Jehova Tanúi világszerte a héten vették át könyvtanulmányozás keretében az Isten üzenete Jeremiás által című könyv 12. fejezet, 8-13-ig terjedő bekezdéseit. (142. oldal)

Itt az „IDŐTLEN IDŐKIG TART AZ Ő SZERETŐ-KEDVESSÉGE!” alcím alatt taglalja a SZERETŐ-KEDVESSÉG fogalmát. 8-as, 9-es bekezdés:

„Isten egyik jellemvonása a szerető-kedvessége, vagyis a lojális szeretete. Sok nyelven képtelenség egyetlen szóval visszaadni ezt a tulajdonságot. Egy bibliai szótár szerint a szóban forgó kifejezés héber megfelelője az erő, a megingathatatlanság és a szeretet ötvözete. A szótár kijelenti, hogy „ha e három tulajdonság közül valamelyik hiányzik a kifejezés értelmezéséből, a szó óhatatlanul veszít gazdag jelentéstartalmából”. Vagyis aki szerető-kedvességgel bánik másokkal, az nem pusztán egy jó ember, hanem olyan valaki, aki szívből törődik másokkal. Megpróbál a legjobb tudása szerint segíteni nekik, hogy megkapják, amire szükségük van, főleg szellemi téren. Elsősorban azért ilyen önzetlen, mert szeretne tetszeni a mindenható Istennek.

A legjobban úgy lehet megérteni, hogy mit is jelent valójában a „szerető-kedvesség” a Bibliában, ha megnézzük, hogyan bánt Isten az igaz imádóival az évszázadok során. Az alatt a 40 év alatt, melyet az izraeliták a pusztában töltöttek, Jehova vigyázott rájuk, és élelemről gondoskodott számukra. Amikor már az Ígéret földjén laktak, bírákat nevezett ki föléjük, akik kiszabadították őket az ellenségeik kezéből, és visszavezették őket az igaz imádathoz. Igen, Jehova több száz éven át jóban-rosszban kitartott mellettük, ezért kijelenthette: „Időtlen időkig tartó szeretettel szerettelek téged. Ezért vonzottalak szerető-kedvességgel” (Jer 31:3).*”

Lábjegyzetben említ egy Bibliafordítást ennek bizonyítására:

*A The New English Bible így adja vissza Jehova szavait: „Ősidők óta szívből szerettelek, és a mai napig nem szűntem meg féltőn törődni veled.”

Mivel a társulat nem adta meg az idézett bibliai szótár nevét, és nem tudok csak magyarul, ezért megnéztem a számomra fellelhető fordításokat, hogy miként adják vissza a fent említett verset. Íme:

Károli Gáspár: örökkévaló szeretettel szerettelek téged, azért terjesztettem reád az én irgalmasságomat.

Revideált Károli Biblia (Veritas): örök szeretettel szeretlek, azért vonzottalak kegyelmemmel.

Katolikus Biblia: örök szeretettel szerettelek, azért megőriztem irántad irgalmasságomat.

Káldi: Én örök szeretettel szeretlek téged; azért vontalak magamhoz, könyörűlvén.

Káldi-Neovulgáta:  Örök szeretettel szeretlek téged, azért vonzottalak kegyelemmel.

Új Fordítás (MBT): Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen.

Kecskeméthy István: örök szerelemmel szeretlek téged, ezért vonzalak kegyelemmel.

Nem ismerem a szó héber megfelelőjét, és csak magyar fordításokat ismerek, de óriási a különbség az ÚVF és a Magyar fordítások között. Magyar fordítások kegyelem, irgalom, könyörület, hűség szavakat használnak. Vajon ezek a szavak nem adják vissza az „erő, a megingathatatlanság és a szeretet” fogalmát? Pedig kegyelmet nem adhat ám akárki… Ahhoz bizony kellenek ezek a tulajdonságok sőt, ennél még több is kell. Az UVF-ban viszont nincs kegyelem. Pedig a szó jelentése nem mindegy. Gondoljunk csak bele; mire vágynánk egy villamosszékben ülve? Szerető-kedvességre, vagy kegyelemre? Azt hiszem, hogy a kegyelem szó sokkal több jelentéstartalommal bír, mint a szerető-kedvesség, és egyáltalán nem „veszít gazdag jelentéstartalmából”!

Címkék: kegyelem
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr165429770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.28. 13:01:50

Tesa! Itt fogtad meg a lényeget: "Azt hiszem, hogy a kegyelem szó sokkal több jelentéstartalommal bír, mint a szerető-kedvesség, és egyáltalán nem „veszít gazdag jelentéstartalmából”!

Emlékszem,hogy másfél éve én is milyen idegenül forgattam a számban a kegyelem szót. Rá kellett jönnö, hogy bár a szerető kedvesség is jó tulajdonság,de ilyennincs a magyarban. Viszont a kegyelem pontos jelentéstartalommal rendelkezik: felmentettek a bűneid következményei alól valamiért, ami miatt a kegyelmet gyakorló méltónak ítélt a kegyelemre

Canadien 2013.07.28. 19:17:43

Az UVF-ban viszont nincs kegyelem.

Ezt nagyon jól leírtad.
És nem csak az UVF.-ben nem alkalmazzák a kegyelmet, hanem ez tulajdonság, érzés hiányzik az egész JT, tanításból.
Ezért nem alkalmazzák a gyülekezet vezetői sem mert fogalmuk sincs mit is jelent Isten szemszögéből a kegyelem.

ORION 2013.07.28. 21:24:33

Az egész új szövetség a kegyelemről szól. Hová varázsolták el az UVF fordításból?? Elvitte az ördög??

ORION 2013.07.28. 21:46:40

Na akkor hírdessünk egy kis kegyelmet itt nékik.A Biblia szerint Jézus a törvény alatt született! Jézust magát is körülmetélték nyolcadnapon. Jézus képviselte a törvény alatti embert akinek a törvényt be kellett töltenie tökéletesen. Mit jelent ez? Azt hogy elvégezve a földi munkáját meghalt a kereszten. Jézus a kereszten jelenti a törvényember halálát. Jézus teste képviselte az összes ember bűnét, gonoszságát, hibáját, és törvényszegését. Jézus eggyé vált a bűnnel! Bűnné lett értünk! Kiitta a bűn és harag kelyhét a Gecsemáné kertben.
Jézusban az emberiség összes bűne, gonoszsága, sötétsége meghalt egy személyben, az Ő testében. A pogány és zsidó közötti faji különbségeket és nemzeti hovatartozásokat eltörölte.A kereszt Isten legnagyobb bölcsessége! Isten legnagyobb találmánya! Isten végső fegyvere a bűn ellen. A kereszt volt a bűn hirosimája.Isten az összes embert aki hisz az Áldozatban, össze kötötte Jézussal és Jézus identitását adta az összes bűnösnek aki hisz. Ez a megigazítás is egyben. EZ volt Pál üzenete mindenkinek, hogy hit által a SZellem belemerít Jézusba minden bűnöst aki hisz a Fiúban és birtokba veszi Jézus életét. ÁDámból Krisztusba nem saját erődből mentél, nem is a hited vitt oda. A SZent SZellem tette ezt a te hited Jézusba fektetésével.Gal 3:27- Mert akik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel Ezt tette velünk a Szent Szellem.

2013.07.29. 07:21:20

@ORION: Az ószövetségben szerető-kedvességet használ az UVF, míg az újszövetségben ki nem érdemelt kedvességet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.07.29. 08:00:23

@Canadien: hihetetlen, hogy ha egy szó kiesik a szótáradból, akkor az egész jelentéstartalma is eltűnik. Ha egy közösség nem használja a kegyelem szót, akkor nem is képes élni a kegyelemben, és élni a kegyelemmel. jól megfogtad a lényeget

ORION 2013.07.30. 23:04:14

Krisztus elfogadásával egy különleges Szellem lép az ember szívébe. Ez a Szellem a kegyelem szelleme. A határozó
szótár szerint a szellem jelentése nem csupán egy szellemi lényre utal, hanem élet-alapelvre is. Pl: egy bizonyos
gyülekezet szelleme. Azt jelenti hogy amilyen kisugárzása és alapelve van a bizonyos gyülinek, az a szellem határozza
meg. Jézus Krisztus nem csak személyként lép az ember szívébe hanem magával hozza Isten alapelveit is az emberbe. Isten alapelve a KEGYELEM! Ez a Szellem vesz uralmat és lakozást az ember belsőjében és életében mikor Jézust elfogadja. Jézus kitörli a szívből a kárhoztatást, vádlást, bűnösség érzést, és beülteti a tisztaság, ártatlanság, megigazultság tudatát.Krisztus bennetek a dicsőség reménysége Kol 1:27

ORION 2013.07.31. 07:50:02

Pál APOSTOL Üzeni a TÖRVÉNYBEN és az ÖRTORONYBAN hívőknek.Galat 3.1 Óh balgatag Galátziabeliek,( Őrtoronybeliek) kicsoda ígézett meg titeket, hogy ne engedelmeskedjetek az igazságnak, kiknek szemei előtt a Jézus Krisztus úgy íratott le, mintha ti köztetek feszíttetett volna meg?
2
Csak azt akarom megtudni tőletek: a törvény cselekedeteiből kaptátok-é a Lelket, avagy a hit hallásából?
3 Ennyire esztelenek vagytok? amit Lélekben kezdtetek el, most testben fejeznétek be? 11 Hogy pedig a törvény által senki sem igazul meg Isten előtt, nyilvánvaló, mert az igaz ember hitből él.24 Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg.
25 De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt.
26 Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által. Galat 5.4 Elszakadtatok Krisztustól, akik a törvény által akartok megigazulni, a kegyelemből kiestetek.
5 Mert mi a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét.
süti beállítások módosítása