"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Mi alapján tudunk dönteni?

2013/02/09. - írta: sefatias

A Bibliát megismerni akaró emberek gyakran kerülnek nehéz helyzetbe. Bár sok dolog van, ami teljesen nyilvánvaló, ám rengeteg kérdésben nehéz a döntés. Ilyekor mit tegyünk? Ugyanis néha úgy érezzük,, hogy az Istennel ápolt kapcsolatunk függ attól, hogy jól döntünk-e, és a megfelelő választ választjuk-e egy bizonyos kérdésre. Sokszor azért vagyunk nehéz helyzetben, mert nincs lehetőségünk visszamenni az időben, hogy magunk nézzünk utána néhány dolognak, és ezért kénytelenek vagyunk mások beszámolóira, vagy éppen mások beszámolóinak értelmezésére hallgatni.

Nézzünk egy példát.

Mikor írták a jelenések könyvét? Ezt a könyvet mindig is nagy misztikum övezte. Sok önjelölt próféta, tudós, egyházi tanítóhivatal, teológus próbálta meg értelmezni. A magyarázatok sokszor egymásnak ellentmondanak, vagy éppen egy bizonyos nézőpontra, egyházra vannak kihegyezve. De a jelenések könyvének magyarázata elsősorban két csoportra osztható. Az egyik magyarázathoz arra van szükség, hogy ezt a könyvet évekkel Jeruzsálem pusztulása előtt írják (kb. i.sz.50 és 60 között), a másik magyarázat ezt elveti, és azt mondja, hogy János ezt néhány évvel halála előtt, valamikor az első század utolsó éveiben írta. (i.sz. 96) Vannak, akik szerint nem is János apostol írta, mások pedig az ő szerzősége mellett kardoskodnak. De vajon mi alapján tudunk dönteni ebben a kérdésben? Az átlag hívőnek sok választása nincs. Megkeresi a saját egyháza hivatalos álláspontját erről, és jobb híján elfogadja azt. De mi van akkor, ha valaki ezzel nem elégszik meg? Akkor utána olvas, hogy mik a lehetséges választási lehetőségek, és megvizsgálja a két (vagy három) oldal érveit pro és kontra.

De vajon mi alapján döntsön? Ha alaposan utána olvasunk, akkor minden nézőpont hatásos bizonyítékokat tud bemutatni. Ilyenkor el kell (?) döntenünk, hogy melyiknek adunk igazat. Az esetek legnagyobb részében ez érzelmi alapokon nyugvó döntés lesz, mivel azt fogjuk tapasztalni, hogy a két oldal mellett érvelő Bibliakutatók ugyanazon ókori személyek leveleire alapozva jutottak ellentétes következtetésre. A döntésünk elsősorban azon fog alapulni, hogy melyik neves írónak, teológusnak szavazunk bizalmat. Ha például elolvassuk sir Isaac Newton szövegmagyarázatát a jelenések könyvéhez, akkor azt fogjuk látni, hogy ez a neves tudós, komoly érveket mutat fel a korábbi keletkezés mellett. De ha Jehova Tanújaként a „hű és értelmes rabszolgát” tartjuk megfelelő tekintélynek a Biblia magyarázatban, akkor az i.sz. 96-os keletkezés mellett fogunk dönteni. Sok lehetőségünk nincs arra, hogy mi magunk nézzünk utána a bizonyítékoknak. Kénytelenek vagyunk tekintélyeknek számító emberek véleményére, írásmagyarázataira hallgatni. Az Jelenések könyvének keletkezése körüli vitában kénytelenek leszünk szubjektív döntést hozni, ami vagy jó, vagy nem. Ha szerencsénk van, akkor jól döntöttünk. De engem jobban érdekel az, hogy mi van akkor, ha rosszul döntöttünk?

A Jelenések megírásának körülményei mellett még nagyon sok más téma van, amiben szintén nehéz dönteni. Háromság, lélek, pokol, erkölcs stb. Ezek mind olyan témák, amelyekben mindkét ellentétes oldalt meghallgatva nehéz helyzetbe kerülhetünk a döntéshozatalnál. Mondjuk, ehhez hozzátenném, hogy személyes véleményem szerint nem kell feltétlenül döntenünk minden kérdésben.

Vajon hogyan tekint ránk az Isten, ha ebben, vagy ehhez hasonló kérdésekben rosszul döntünk, vagy éppen nem tudtunk dönteni? Vajon szerinte a véleményünknek egy szaktekintélynek tartott személy véleményén kell alapulnia? És vajon neki vannak ilyen kiválasztott szaktekintélyei, akiket támogat, és akikre szerinte hallgatnunk kellene? Szerintem nincsenek ilyen emberek. A döntést nekünk kell meghozni, ami magában hordozza a tévedés lehetőségét. Ráadásul csak halkan jegyzem meg, hogy a szaktekintélynek számító emberek is pont akkora szórással tévednek, mint mi. Vajon Jehova szigorú ítéletvégrehajtóként egy láthatatlan tőrrel a nyakunkon várja a döntésünket, és ahogy azt meghoztuk, akkor azonnal halálra ítél, vagy örök életet ad? Bár sokan szeretnék ezt elhitetni velünk, főleg a kisegyházak perfekcionista vezetői, az evangéliumokat olvasva bennem teljesen más kép alakult ki a Jézus által bemutatott Istenről. Maga Jézus nagyon ritkán ment bele teológiai vitákba. Ha igen, az sem volt túl jelentős dolog. Inkább azt olvasom, hogy Isten türelmes, megértő velünk, és figyelembe veszi a formáltatásunkat.

Kétlem, hogy elvárná, hogy minden kérdésben döntést hozzunk, méghozzá minél hamarabb. Ez olyan lenne, mintha ruletteznénk. Még a pörgetés előtt meg kell tennünk a tétünket, és csak a végén derül ki, hogy jól, vagy rosszul döntöttünk. Ennek megfelelően pedig akkor dől el, hogy örök élet, vagy halál. Kétlem, hogy a szerető Isten egy ilyen szerencsejáték alapokon nyugvó módon várná el tőlünk, hogy elnyerjük az örök életet.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr255070545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimun 2013.02.10. 19:13:17

En nagyon sok mindent nem ertek a Bibliabol.Ezert is olvasom a volt tanuk blogjait,mert itt sok dologra kaptam valaszt, es ertettem meg a Bibliabol. Ha a gyulibe kerdezek valamit, eloszor is gyanakodva neznek ram, es elinteznek egyszeruen egy ortorony cikkel. Mast meg ugyi tilos olvasnom. De en ennel tobbet akarok tudni. Mindent elolvasok, minden hozzaszolast is, es sokszor egyetlen mondatban metalalom valamilyik kerdesemre a valaszt. Mikor azt erzem, ahhhh igen, ezaz, mar ertem,akkor helyere kerul egy ujabb puzzle darab. Magamtol erzem, hogy ez a valasz a kerdesemre. Tobbet ertettem es tanultam meg a neten keresgelve, mert itt szabad a vasar a gondolkodo es kivancsi embernek. Koszonom.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.02.12. 10:32:25

@mimun: Nagyszerűen észrevetted és elkerülted a tanúk csapdáját. Öröm ezt olvasni, gratulálok és további sikeres kutatást kívánok! Mindig őrizd meg a kritikus, objektív szemléletmódot, még velünk szemben is!

svtor 2013.02.12. 20:40:45

@mimun: Nekem nagyon furcsa, hogy "titkon" kell kutakodnod és házon belül nincs lehetőséged arra, hogy megvitass az Őrtornyon kívülről jövő tanításokat, cáfolatokat, véleményeket. Egy itt is fórumozó hittársammal, mostanában különböző egyházak ilyen-olyan tanításait "vetjük" össze és nagyon sokat tanulunk belőle. Főleg én...jó látni, hogy te is nyitott ember vagy és keresed az igazságot. Aki kér az kap, aki keres az talál...

A fentebb leírt gondolataid meg nagyon értékesek lehetnek... ill. jó bizonyság is egyben. Mire gondolok? Arra, hogy egy jelenlegi JT-nek ezekre a blogokra kell rátalálnia, hogy olyan dolgokat megérthessen, amire az Őrtorony nem mer vagy bír válaszolni!
Erre Sefa te is légy büszke!
Mivel nem voltam soha JT, így belülről nem igen ismerem a "légkört", de nem is akarom megismerni!!!
Azzal a JT személlyel, akivel nagyon közeli kapcsolatba kerültem, az életén keresztül szűrtem le a tapasztalatomat, hogy az ember személyiségének az egyik felét mennyire eltorzíthatja egy vallás.
Nem csak ez, hanem azok is, amelyek hasonló elveken működnek...
Miután elolvastam egy-két Őrtorony irodalmat, könyvet stb. arra jutottam ill. hiszem, hogy a Szent Szellem vezetett el arra az igazságra, hogy a JT irodalomban sok-sok helyen NEM Isten LAKIK ... inkább más lakik benne!!! Nem sok kellett, hozzá, hogy benyeljem az Őrtorony hittételeket, mert valóban szép és logikusnak tűnik csak mégsem igaz! Ajánlom figyelmedbe az - Érveljünk Jehova Tanúinak- című ex Tanú írását, amelyben az összes JT hittételt szépen megcáfol...

ORION 2013.03.21. 18:26:14

Ha rulettezünk akkor orosz rulett ott rögtön kiderül vagy én vagy meghal. Ez csak vicc volt!
süti beállítások módosítása