"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Az egyház és a szekta

2012/12/08. - írta: sefatias

Szeretnék a blogom olvasóival egy könyvet megismertetni. A címe: Az egyház és a szekta. Az írója Fekete Péter református lelkipásztor. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne tisztán látni ebben a nagy vallási zűrzavarban.

Íme, néhány gondolat az előszóból:

„Tévednek a kutatók, ha a szektákat külső megjelenésük jegyeiből akarják megérteni. A szerző joggal hangsúlyozza: A szektákat belülről kiindulva kell vizsgálni! Akkor tűnik ki a tulajdonképpeni szektás jelleg. Az, hogy áthelyezik a hangsúlyt a könyörülő Istenről az emberre, aki önerejéből igyekszik a kegyelmet kiérdemelni. Saját érdemével dicsekszik, ökumenikus nyitottság helyett kizárólagosságot gyakorol, az üdvösség vonalát a szekta határain belül húzza meg, ami azon belül van az Isten országa, ami azon kívül, az mindenestül a Sátán világa. Innen ered a farizeusi önelégültség és a kegyes gőg sokféle megnyilvánulása. Mindehhez hozzáveszik a szektaalapító könyveit, amelyek a Bibliával azonos értékelést kapnak…A nálunk meghonosodott sokféle protestáns szekta közelebb, vagy távolabb áll-e a Biblia imént felvázolt központi mondanivalójához? Ezt vizsgálta szerzőnk és arra a megállapításra jutott: egyiknek sem ez áll a tanítása központjában. Mert vagy egybemossa a bibliai tanítás sokféle mozzanatát vagy kiemeli az ószövetségi törvény betűit vagy ábrándosan kiszínezi az újszövetségi váradalmakat vagy szolgailag utánozni akarja az őskereszténység életformáit stb. Tehát más más központot rak az egyetlen bibliai központ mellé, vagy fölé. Ezért tanítása nem részleteiben, hanem lényegében különbözik az egyházétól. Valami másban keresi az üdvét, azt saját maga akarja, a maga módján biztosítani, és cselekedetének fölényes tudatában él. Nem vitázni kell vele, hanem harcolni kell ellene, de úgy ahogy az Isten gyermekeihez illik.”

Most pedig nézzünk bele a könyvbe:

„A szekta olyan vallásos közösség megjelölése, amelyben az Úr Krisztust, és egyben emberi mestereket is követnek, ahol Isten kijelentésében és ugyanúgy tisztán emberi sugallatban is lehet hinni…Egyház tehát azoknak a gyülekezete, akik az isteni Mester köré sereglenek. Szekta azoknak a köre, akik emberi mesterek után futkosnak. Persze a szekták nem tagadják meg egyszerűen Krisztust, Ő ott is van, de nem mint egyeduralkodó, hanem mint társuralkodó, kormányzását meg kell osztani a földi vezetőkkel.”

„Karner Károly evangélikus professzor szerint”szektásodásról van szó akkor, amikor keresztény hitünk valamely rész igazságát egyoldalúan hangsúlyozzuk, azt kiemeljük, vagy talán egyenesen kinagyítjuk és ezzel az eljárással szükségképpen háttérbe szorítjuk, vagy nem érzékeljük igazán keresztény hitünk teljes vagy akár alapvető igazságát”. …A szektának a Szentíráshoz való viszonyára legelőször és legvégzetesebb módon az a jellemző, amit K. Hutten úgy fejez ki, hogy a Bibliát a balkezükben tartják, és a szektaalapító-főnök könyvét (vagy könyveit) tartják jobb kezükben, amelyek valóságban „ikerbibliák”-ká váltak; a Szentírással egymagában nem elégednek meg. Kétségtelenül jobban ismeri, illetve jóval többet ismernek a szektások a Biblia szövegéből, mint a történelmi egyházak átlagos tagjai, azonban egyoldalúan és önkényesen, mindig azt és úgy idézik a Bibliából, amire viszket a fülük (2Tim 4:3). és ahogy tévtanaik igazolása megkívánja, eredeti értelmét elcsűrve-csavarva (2Péter 3:16). Viszont megszívlelendő igazság Török István professzor megállapítása: „A Bibliából mindent lehet igazolni, de a Biblia nem igazol mindenkit”… .Minden szektának van igazságmagva, de azt a hibát követik el, hogy azt egyoldalúan hangsúlyozzák, mégpedig olyannyira, hogy Krisztus szuverenitása ezáltal megrövidül.”

„A szekta alapja az ellenkezés: negatívum és nem pozitívum”

"A szekta nem elégszik meg a hitben járással, a tükör által való homályos látással; felebarátnak csak a vele egy elven lévőt tartja, és csak azt szereti.”

( A könyvből vett idézetek a Kálvin kiadó engedélyével kerülhettek ide. Köszönöm nekik)

Ez a néhány gondolat csak apró részlet ebből a könyvből. Őszintén ajánlom mindenkinek

Címkék: szekta
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr594954215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Consuelo 2012.12.08. 11:56:59

Hmm…
„A Bibliából mindent lehet igazolni, de a Biblia nem igazol mindenkit”
Sokszor szoktam én is hasonlóan gondolni, amit többször írtam is, hogy a biblia olyan mit egy régi hegedű, melyen nagyon sok féle dallamot ellehet játszani.

Érdekes lehet a könyv.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.12.08. 12:00:33

@Consuelo: érdekes könyv. nagyon sokat lehet belőle tanulni. Tényleg őszintén ajánlom mindenkinek

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.12.08. 12:08:14

A könyv itt rendelhető meg:

www.kalvinkiado.hu/index.php?page=shop.browse&manufacturer_id=90&option=com_virtuemart&Itemid=3&lang=hu

Élesen rávilágít arra, hogy miért vonzódnak sokan az ilyen kisegyházakhoz, hogy milyen igényeket elégítenek ki, és miben hibáznak. Persze nem kell mindent elfogadni a benne leírtakból, de ha már a fele előre visz, akkor is megérte elolvasni. Én személy szerint sokat tanultam belőle
süti beállítások módosítása