"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Amilyen mértékkel mértek...

2012/12/05. - írta: sefatias

A döntést hosszú vívódás előzte meg. De elkerülhetetlen volt. A biblia pontos tanulmányozása, és az egyházban látott, tapasztalt dolgok egyértelmű bizonyítékai voltak annak, hogy az a vallás, amelynek a család évtizedek óta a tagja volt, nem felel meg az igazságnak. Úgy döntöttek, hogy elhagyják az egyházat. A lelkiismeretük azt diktálta, hogy ha Istent szeretnék szolgálni, akkor többé nem azonosulhatnak azzal a vallással, amelyik egyre nyíltabban tett olyan dolgokat, amihez egy keresztény lelkületű ember a nevét nem adhatná. A család összes tagja megírta a saját levelét, amelyben kifejtették, hogy nem kívánnak többé ahhoz az egyházhoz tartozni. Tudták, hogy nem lesz könnyű. A család, a barátok mind ott voltak. Ráadásul egy kis faluban történt mindez, ahol sokan voltak annak az egyháznak a tagjai. De ekkor már úgy érezték, hogy Isten akaratának cselekvése, és az igazság iránti szeretet fontosabb, mint a következmények, amelyek rájuk vártak. A megírt levelet elvitték az egyház helyi vezetőjéhez, aki elég mérgesen, de tudomásul vette, hogy kilépnek az „igaz vallásból”. A szervezeti előírásoknak megfelelően az egyik összejövetelen be is jelentették az egész gyülekezet előtt, hogy a család egyetlen tagja sem tagja már az egyháznak. A gyülekezeten mély megdöbbenés lett úrrá. A faluban futótűzként terjedt a hír, hogy a család egyszerre kilépett az egyházból. Hirtelen megváltozott körülöttük minden. A korábbi barátaik, ismerőseik elfordultak tőlük. Az emberek nem köszöntek az utcán. Megfagyott körülöttük a levegő. A család új közösségbe kezdett járni, ahol az új barátok megbotránkozva vették tudomásul, hogy milyen embertelen módón kezelik őket a régi gyülekezet tagjai. Embertelennek tartották ezt az eljárásmódot. Felfoghatatlan volt számukra, hogy csupán azért mert már nem értenek egyet a volt egyházuk tanításaival, miért kell ilyen otromba módon kiközösíteni ezt a családot, akik mindig tisztességesen éltek. Mindenesetre az új közösség próbálta ezt kompenzálni, és szeretettel vették körül a családot, hogy minél kevesebb érzelmi teher legyen rajtuk a korábbi gyülekezetük tagjai részéről jövő kirekesztő magatartás miatt, amit embertelennek, felháborítónak tartottak.

 

Az új közösség tagjai Jehova Tanúi voltak. A család ehhez az egyházhoz csatlakozott, miután több hónapos bibliatanulmányozás után rájöttek, hogy a katolikus tanítások nem felelnek meg a bibliában olvasottaknak. Ami ebben a sztoriban érdekes, hogy Jehova Tanúi mélységesen elítélték a katolikus egyház hozzáállását az egyházat elhagyó személyekhez, és azt is, hogy a közösség kerülte a családot, illetve sokan nem köszöntek nekik. Senkiben fel sem merült, hogy az ő szabályzataik is ugyanezt írják elő. Nekik is ugyanígy kell bánniuk azokkal, akik elhagyták Jehova tanúi egyházát. Nem szabad köszönni az ilyen személynek, és semmilyen társadalmi kapcsolatot ápolni vele. Olyannak kell tekinteni az elkülönülteket, kiközösítetteket, mint egy halálos kórral fertőzött undorító személyt, mint egy elméjében megháborodott embert, mint egy halottat. Minden velük ápolt kapcsolat bűn. Ma már Magyarországon ezrek vannak ebben a helyzetben. Olyanok, akik korábban Jehova Tanúi voltak, és rájöttek, hogy egy téves tanításokat terjesztő egyház tagjai, elkülönülve az egyháztól ugyanazt élik át, mint a fent említett család, a katolikus egyház, és az egyház tagjai részéről.

Amiért ezt a történetet fontosnak tartottam megosztani az olvasókkal az az, hogy milyen érdekes ez a kettős mérce, ami Jehova Tanúit jellemzi. A másik egyházat elítélik ugyanazért, amit ők is megtesznek. Az elmúlt hónapokban több ehhez hasonló postot írtam, amelyekből kiderül, hogy míg másokat, más egyházakat elítélnek egy bizonyos magatartásért, cselekedetért, addig ha azt ők teszik, akkor úgy érzik, hogy az az isteni akarat megvalósítása, és a leghelyesebb eljárásmód. Igen ám, de a Bibliát olvasva az ember a következő alapelvre lesz figyelmes: „Ne ítéljetek többé, hogy ne ítéltessetek, mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fognak ítélni titeket, és amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak mérni nektek” (Máté 7:1, 2). Vajon Ha Jehova tanúi más egyházakat elítélnek a kereskedelemben való részvételért, a pedofil egyházi vezetők bújtatásáért, a szimoniáért, a nepotizmusért, vagy az egyházat elhagyókkal történő bánásmódért, akkor milyen ítéletre számíthat Jehova Tanúi egyháza?

Jehova Tanúi milliói hirdetik napról napra az egyházak feletti ítélet eljövetelét, a hamis vallás világbirodalmának leomlását. A vallások tetteinek egyenes következményének tartják, hogy Jehova ítéletben fogja őket részesíteni. De akkor mire számíthatnak Jehova tanúi? Mire számíthat a Watchtower Bible and Tract Society? Ha újra elolvassuk Jézus szavait a Máté evangéliumából, akkor elmondhatjuk, hogy nem sok jóra. „amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fognak ítélni titeket, és amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak mérni nektek”

Persze én nem szeretném Isten ítéletét hirdetni ezen az egyházon. Nem az én dolgom. De érdemes elgondolkodni ezeken a szavakon. És ha úgy érezzük, hogy nincs különbség Jehova Tanúi és a többi egyház cselekedetei között, akkor érdemes megfontolni a Jelenések 18:4 szavait is, ami Jehova tanúi szerint minden isteni ítéletben részesülő egyház tagjaira vonatkozik. Számomra megdöbbentő az a képmutatás, amit Jehova Tanúi vezetői mutatnak fel. A saját maguk által másokra mondott ítélkezés alapján lehet őket megfogni, és az ítéletet rájuk visszafordítani. És akkor ezt nem is nekünk kell megtenni, hanem az egyház megteszi saját magának. „„amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fognak ítélni titeket”

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr724948607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

küzdős 2012.12.05. 16:48:30

Örök igazság, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek!
Az a vallás, mely egyedüli igaznak, kizárólagos imádatra jogosultnak nevezi ki magát,olyan jogköröket oszt ki magának, amit csak bír a bőrük, márpedig az igen vastagra sikeredett, ezért már érzéketlen. Az a csoportosulás, aki szemrebbenés nélkül kinevezi magát Isten egyedüli képviselőjének, átvéve ezzel az Ige szerepét, aki kezdetben volt, igazán kimeríti az Isten káromlást és a Szent Szellem elleni bűnt! Innentől kezdve, mit számít már az, hogy milyen ítélettel ítélnek meg ember milliárdokat? Ők vagy teljesen vakok és süketek szellemileg, vagy ami még rosszabb, tudatosan Sátán szolgái, vakítva az embereket! Ki-ki döntse el maga.

svtor 2012.12.05. 18:51:48

Arra kíváncsi lennék, hogy mivel sikerült valójában meggyőzniük a családot?! Érzelmi alapon pl. a katolikusok múltjával vagy igei alapon...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.12.05. 19:01:28

@küzdős: Érdekes, hogy nekem is ez a mondás jutott eszembe, mikor írtam a postot

Aaaron 2012.12.27. 12:54:41

Milyen hatalmas a lelki ráhatás ereje! Minden értelmet és érzést képes legyőzni és visszájára fordítani!
Érthető a kétféle mérce: az EGYEDÜLI IGAZ VALLÁS-t elhagyni bűn, míg minden más HAMIS vallást elhagyni dicsőség és öröm! És hogy melyik az igaz vallás? Bár minden vallás ezt állítja magáról, de mégis Jehova Tanúi vallása az igaz, mert ők valóban őszintén ezt gondolják (állítják) magukról! Innentől kezdve nincs szükség további érvekre.
Elgondolkozom azon, hogy Jézus idejében a farizeusok vajon nem ŐSZINTÉN, TELJES MEGGYŐZŐDÉSBŐL üldözték-e Jézust és követőit? Mert ha igen, akkor joggal mondta Jézus, hogy "bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek". Ez igaz JT-ra is, legalábbis az egyszerű tagokra mindenképpen. És ha magukban belül nem ébred fel a kétely, hogy talán még sincs minden rendben, akkor ezt kívülről nem lehet felébreszteni, olyan erős a pszichés pajzsuk, amit felépítettek (és folyamatosan, hetente karban tartanak).

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.12.27. 16:17:51

@svtor: igei alapon. bár az érzelmi alapot sem szabad kizárni. a vallásosság nemlétezhet érzelmi kötődés nélkül

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.12.27. 16:20:16

@Aaaron: nem is biztos, hogy mindenkit ébresztgetni kell. szerintema mifeladatunk, a maguktól ébredezők megsegítése,

leslie07 2012.12.29. 06:43:45

Jó lenne tudni, hogy mi eltt annak a családnak a sorsa jehova, akik elhagyva korábbi vallásukat jehova tanúi egyházához csatlakoztak.
Annak idején én a Református Egyházból
léptem ki, az Ortorony bálványszervezet
azon álláspontja alapján, hogy addig nem keresztelkedhetek meg ,mint jehova tanúja,
amíg hivatalosan ki nem jelentkezem abból az egyházból,amelybe gyermekkoromban a szuleim belekereszteltek és ahol 1ľ éves koromban saját magam is konfirmáltam.
Az egyik ok az volt, hogy a hamis vallástól el kell szakadni. Ami pedig az újrakeresztelés szukségességét illeti,az volt az indok, hogy a gyermekkori keresztség érvénytelen, ,mert azt az ember nem tudatosan a saját meggyozodése alapján cselekszi.
Ezan késobb tobbszor el is gondolkodta, amikor az Ortorony kiadványokban olyan
példákat olvastam, hogy egy-egy kilencedik, ill 11. életévét betoltott gyermek elhatározta, hogy jehovát fogja szolgálni,amit keresztséggel szimbolilázlt.
Érdekes kijelentés volt ez jehova tanúinál. A keresztséget nem egyszeruen keresztségnek nevezték, hanem annak a szimbólumaként, hogy az illeto átadta magát jehovának. Nem Jézus Krisztusnak, hanem jehovának. Ez nagyon fontos tényez annak a ténynek tudatában, ahogyan az Ortorony szervezet errol a saját jehováról nyilatkozott a harmincas évektol kezdve egészen a hatvanas évek végéig.Tudnniillik azt tanították, hogy ez az o jehovájuk a Fiastyúk csillagképben lakik.
Csak miután 2001-ben az ˇURnak hála kiszabadultam az Ortorony bálványszervezetbol tudtam meg, hogy ez egy spiritiszta tanítás és maga jehova is része a spiritiszta misztériumok démoni alakjának. Ezért is nem Jézus Krisztusban való megkeresztelkedést hangsúlyoztak az ortorony bálványszervezet sátánpapjai, hanem a démonisten jehovának való átadás szimbólumaként hangsúlyozták a "bemerítkezés jehova szellemébe" eseményt.Amikor a világ felfigyelt a fiastyúkos jehova és a tole érkezo kovetek Ortorogy misztériumok eredetére,
nem volt mit tenni, Knorr elnoksége alatt kiadtak egy nyilatkozatot, hogy semmi kozuk ehhez a fiastyúkos jehovához. A gond ezzel csak az, hogy ezt nem belso meggyozodésbol, hanem kényszerbol tették, mintahogyan kényszerbol szedték le a new yorki elso kongresszusi terem homlokzatát díszíto kétkobrás bálványútálatot, miután az jehova tanúi kozott is kozfelháborodást keltett, megértették ugyanis, hogy mit is jelentenek a valóságban az Ortorony szervezet korai kiadványait díszíto kétszárnyú alkamattosságok.
Hogy az Ortorony szervezet sátánpapjai
mennyire nem távoztak el a sátánizmus
dolgaitól, még azután sem, hogy kényszeredetten visszahuzódtak a pogány eredetu bálványszimbólumokkal való fitigtatástól, mi sem bizonyítja jobban, mit a démonistenhez jehovához való gorcsos ragaszkodásuk, mikozben a Szent Szellemet és az igaz istent Krisztust szuntelenul megtagadják.
A jehova nevu démonistenen kivul a mélység anygalának a Pusztulás gonosz szellemének is hódolnak, akit ,miután eltaszították maguktól az igaz Istent Krisztust a Megváltót, ennek a gonosz szellemnek, aki Krisztus Urunk legynagyobb ellensége, tulajdonítják a megváltó és a király szerepet.
süti beállítások módosítása