"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Akik már előttünk...

2012/06/21. - írta: sefatias

Volt Jehova Tanúi Magyarországon

Jehova Tanúi magyarországi szervezetén belül amolyan hétpecsétes titokként terjednek "apáról-fiúra" a volt Tanúk alkotta csoportosulásokról szóló hírek. Jelenleg még nem készült átfogó elemzés, bemutatás a kilépettek által alkotott csoportosulásokról és a tevékenységeikről, de minden bizonnyal nem várat magára sokáig egy ilyen munka. Ezen a lapon azt a néhány tudomásunkra jutott információt osztjuk most meg, mely segít eligazodni a jelenleg élő híresztelések és hírek között.

Legelőször 1895/96 táján egy tanárnő volt aki a mai Magyarország területén Jehova Tanúja lett. Őt számos, főleg nyugatról visszajövő férfi követte akik prédikálni kezdtek a magyarok között. Egészen sokáig Jehova Tanúi egy apró csoport voltak Magyarországon, nem is létezett sokáig olyan, hogy csoportokba szerveződjenek a Tanúkat elhagyó személyek. Legnagyobb növekedés a Tiszántúlon következett be, ahol fel sem lehet becsülni hány Bibliakutató élt. A magyarországi, és elsősorban Tiszántúli növekedésben az első törés 1925 volt. Az Őrtorony Társulat nagyon konkrétan tanította 1925-öt, mint világ vége dátumot és a kudarc után gyülekezetek nagyobb részei váltak ki a szervezetből. A kivált személyek azonban nem tevékenykedtek a többi Bibliakutatók érdekében, és ilyen igény sem létezett. A második világháború környékén jelent meg az a csoport, akiket "bársonyistáknak" neveznek a szervezeten belül. Volt egy Bársony nevű testvér akinek a véleménye nagyon eltért a hivatalos tanítástól és amikor elment, vele együtt sokan eltávoztak. Ez a csoport még ma is létezik, de nagyon kevesen vannak és tanításuk, elképzeléseik nagyon távol állnak a szervezetétől. A magyarországi szervezetben csak azt tudják általában, hogy egy "hitehagyott" személy által szervezett csoportról van szó. Olyan is előfordult, hogy valaki éveket járt a Bársony-féle csoportba és onnan lett Jehova Tanúja.

Szintén a világháború utáni első két évtized szülötte az Orgonai-féle csoport. Orgonai József egy átlagos Jehova Tanúja volt aki nagyon sokat tanulmányozta a folyóiratokat. Azokban egyértelmű utasítás volt a házankénti munkára. Akkoriban az illegalitás miatt a szervezet nem ajánlotta a házankénti prédikálást, ezért Magyarországon ilyen nem volt. Orgonai testvér felkereste az országos vezetést és megmutatta nekik a cikket. Mivel nem voltak hajlandók a követelménynek eleget tenni, kiközösítette a vezető testvéreket és szép számú csoporttal külön gyülekezetbe kezdtek járni, végezték is a házankénti munkát. A Bársony-féle csoporttal szemben ők elfogadták az Őrtornyot. A kilencvenes évek elején előfordult, hogy egy lépcsőházban összefutottak az Orgonai-csoport hírnökei a prédikáló Tanúkkal, de több Tanúhoz be is csengettek az Orgonai-csoport tagjai. Az ötvenes évekből sokak által ismert Oláh Margit is ebbe a csoportba került. Aztán Orgonai testvér meghalt és a csoport létszáma is lecsökkent (fénykorában kb. 100 fő tartozott hozzájuk). Igazi nagy problémát a szervezeten belül, a vezetők közötti ellentét okozott. Ez rengeteg szakadásnak az okozója volt, mint az 1956-osnak is, amiről egy másik írásunkban már írtunk. Egészen 1975-ig nem került sor semmilyen nagyobb szakadásra. 1975-öt többen nem fogadták el a gyülekezetekben, de akik hittek benne, nem minden alap nélkül tették, mert a szervezeti kiadványok írtak róla. Amikor 1975-ben Armageddon nem jött el, többen elkülönültek. A szervezet olyan kedvelt felvigyázói és testvérnői is elszakadtak akkor, akikre többen felnéztek. Ezért ez eléggé nagy kavarodást okozott. Még 1986-ban is volt olyan gyülekezet, ahol 1975 (és 1914) miatt 8 fős csoportban váltak ki addig tevékeny és példás hírnökök. Ám ezek a csoportok is jobbára csak hallgattak. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy közöttük voltak páran akik már cselekedtek is, mert fordítottak angolból pár dolgot, pl.: Raymond Franz könyvét.

A betiltás alóli felszabadulás után 1990-93 között a nagy növekedés mellett, nagy kiválások is voltak. Az akkor kiválók között sok volt az olyan személy aki nem hallgatta el véleményét, és nyíltan megmondta, hogy a Biblia alapján hozott döntése vezetett ide (ti.: Jehova Tanúi nem igaz vallás és nem az igazságot tanítják). Újabb lendületet az exTanú-életnek a kilencvenes évek második fele hozott. Akkor kerültek kiadásra olyan könyvek, melyek az Őrtorony-tanítások bibliai kritikáját tartalmazták és megjelent az Internet is. Az Interneten jobbára gyülekezeten belüli testvérek kezdtek el beszélgetni egymással, közösen gondolkodni kezdtek, és a hamis tanítások sorra kezdtek megdőlni. Nagyon jó érvek születtek és egyfajta misszió indult meg az Interneten. Az egyik találkozón ahol egy ilyen internetes közösség vett részt, 20-25 személy jelent meg, köztük volt felvigyázók, úttörők és buzgó testvérnők. 2001-re minden budapesti gyülekezet környékén működtek Tanúkból vagy volt Tanúkból álló csoportok és vidéki városokban is egyre több csoport szerveződött. Budapest mellett Nyíregyházán, Pécsen, Debrecenben és Kecskeméten valóságos küldetéstudattal dolgoztak ezek a csoportok. Ebben az évben valósult meg, hogy egymástól függetlenül, egyszerre több helyszínen is találkoznak egymással Tanúk és volt Tanúk, hogy a szervezet bibliai kritikájáról beszélgessenek. Budapesten megvalósult az is, hogy egy-egy gyülekezetben titokban tevékenykedtek olyan Tanúk akiknek a céljuk a felvilágosítás volt. Jelen pillanatban is tőlünk (eddig) függetlenül két 20-25 fős csoport működött és ahogy látszik, még lehetséges pár ilyen. Azonban ez nemcsak budapesti jelenség, hanem egyre több városban is előfordul. Volt Jehova Tanúi rendszeresen szoktak találkozni bibliai-kutatásra és beszélgetésre is. Szép lassan nem sok idő választ el minket attól, hogy meg lehessen szervezni Magyarország első volt Tanúkból álló országos kongresszusát (természetesen külföldi mintára nagyon sok még jelenleg is aktív Tanú részvételével).

Megjegyzés a fentiekhez: Magyarországon eddig nyíltan a legmagasabb szervezeti pozíciót elért, majd elkülönült Jehova Tanúja egy volt kerületfelvigyázó. Rajta kívül számos hajdan volt vén, kisegítőszolga, úttörő is van az ex-hírnökök között.

 

(Ezt a cikket is a bikbakról szedtem. Ez is bizonyítja, hogy több száz , több ezer ember van ma Magyarországon, akik hasonló alapokkal bírnak mint én, vagy a hozzám hasonlóak. Bárcsak lehetne hallani tényleg ilyen csoportosulásokról. Ha esetleg olvassa valaki közülük ezt a cikket, akkor kérem kommenteljen, vagy írjon privát üzenetet. Óriási szükség lenne  egymás tapasztalataira)

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr564602801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

küzdős 2012.06.21. 19:54:37

És figyeljünk egymásra a szeretetre és jó cselekedetekre való ösztönzés végett, nem hagyva fel egybegyűlésünkkel, mint szokásuk némelyeknek, hanem bátorítva egymást ...
Ismerősek Pál szavai!?
Miképpen tudjuk ezt értelmezni, megvalósítani, hiszen valamire szükség van ahhoz, hogy ez élő lehessen, tehát jó lenne valamilyen szervezettség.
Erre jó volt a gyülekezet, nem a tanításokra. Jó találkozni az együtt gondolkodókkal, tehát be kell pótolni ezt az űrt.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.06.21. 19:56:27

@küzdős: igy van. tervezek ide egy hosszabb kommentet erről szerintem még ma megcsinálom. " nem jó az embernek egyedül" kellenek a társak

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.06.23. 07:20:54

Azok az emberek, akik valamilyen okból kikerülnek gyülekezetből, általában nagyon nehéz érzelmi helyzetbe kerülnek. Akár hibásak benne (kiközösítés) akár nem (elkülönülés, elmaradás), egy lelki traumát élnek át, mivel úgy érzik, hogy Innentől a biztos halál vár rájuk Armageddonkor, és most már lehetetlen az, hogy Jehova helyeslő mosolyával találkozzanak. Ez és más blogok sokat segíthetnek abban, hogy néhány hónap alatt rend és béke, ezáltal helyes Istenkép alakuljon ki az ilyen szenvedő emberekben. De minden esetben felmerül a kérdés, hogy melyik gyülekezetbe, egyházba járjak, hogy alkalmazzam a zsidók(héberek) 10:24,25 vers tanácsát? Sajnos erre nincs megfelelő válasz. de ha vannak ilyen volt tanúkból álló csoportosulások, akkor a közös alap, nagyon sok segítséget jelenthet, ha alázatosan, és nem véleményeket egymásra erőltetve tanulmányozzák a Bibliát. Sajnos én inkább azt tapasztaltam, hogy azok az emberek akik elhagyják a szervezetet hajlamosak előbb utóbb az egész hitüket a sutba dobni, és Jehova nélkül, közös összejövetelek nélkül élni az életüket. Én magam is szerettem volna felvenni a kapcsolatot egy elkülönült csoporttal, ahol vének, kisegítőszolgák és mások a családtagjaikkal együtt kb 40-en hagyták el a szervezetet. De meglepődve tapasztaltam, hogy miután elkülönültek, már csak baráti alapon tartották a kapcsolatot, de nem hoztak létre egy kis bibliatanulmányozó csoportot. Ezt nagyon sajnálom. Jelenleg úgy látom, hogy nagy haszna lenne az egy városban élő Istenben bízó, őt szerető embereknek, ha együtt olvasnák a Bibliát, illetve tanulmányoznák azt. "Nem jó az embernek egyedül" Mivel a volt tanúk igencsak sajátságos gondolkodásmóddal, háttérrel rendelkeznek, a szellemi előrehaladásra szinte ez az egyetlen mód. A legtöbben képtelenek szellemi, érzelmi segítségért fordulni más közösségekhez, és ez érthető is. én magam is ebben a cipőben járok, függetlenül attól, hogy már több vallásos összejövetelen vettem részt, de mindig volt valami, ami miatt nem tudnék azonosulni azzal a közösséggel. Mivel szerintem nincs igaz vallás, de ettől függetlenül hiszek a kereszténységben, hiszek abban, hogy egy keresztény közösség tagjává kell válnunk, ezért most úgy érzem, hogy baráti, családi alapokon nyugvó kis csoportok jelentenék erre a megoldást, akik tisztelettel tekintenek egymásra, illetve más vallásokra.

küzdős 2012.06.23. 11:26:47

@sefatias: A vergődés midenkinél akkor kezdődik, amikor automatikusan felteszi a kérdést, hogy jó, de ha ez nem jó, akkor hova, merre? Mindenkinek ez az első reagálása, belénk programozott védekező mechanizmus része.
Érdekes a helyzet, hiszen ahogyan írtam is, nem kell elhanyagolni az összejöveteleket, Isten figyelmeztet erre, de melyiket?
Agyalhatunk ezen, én is azt gondolom, nem kellene nevet adni éppen most egy 2000 éves gyereknek, aki eddig is élt.
Számomra, és tudom Jt közül még sok embernek fontos volt ez a szervezet, nem a tanítások mindenkori pontossága, precizitása miatt, mivel az minden időben sántikált, de a szervezettség létrehozása miatt, ami segített kielégíteni az összejövetelek iránti igényem.
Valahova tartozni kell, különben olyan csodálkozva tekingethetsz, mint Ádám anyáknapján.
Magam részéről azért nem hagytam el őket, mert abba a kényelmes szerepbe vagyok, hogy nem kell dolgoznom nekik semmit, most ők szolgálnak, melóznak helyettem és válogathatok a kendermagban.
Ami nem tetszik, nem nyelem le, amit úgy látok, hogy stimmel, azt támogatom.
Nem lehetsz kapcsolatok nélkül, akkor az életed csak arról szól, hogy néhány személlyel írogatva, ismeretség nélkül kritizálni fogsz minden szervezetet, bizonyos tanítások miatt.
A konkoly és a búza együtt nő az egész világon, ne keress tiszta búza táblát.
Bíznunk kell abban, hogy ha jön az ítélet, egyénenként vizsgál meg minket Jehova és Jézus, nem pedig aszerint, hogy éppen melyik csapathoz igazoltál.
Te is, mint magam is szeretjük a focit, és ha van kedvenc játékosod, az minden meccsen az marad, akkor is, ha éppen a holland válogatottban látod, vagy ha a B.Münchenben. Teljesítménye, stb. alapján nézed, nem pedig úgy, hogy ez a csapat összességében milyen.
Sok ember lesz megmentve, biztos vagyok benne, akik más-más csapatban vannak leigazolva, hiszen az Isten szeretet és nem azt nézi, mit raksz ki a kirakatba, hanem milyen a szíved és cselekszed-e saját magad az akaratát, amit Ő maga kér tőled, nem pedig bizonyos szerveti szabályok, okoskodások igénylik ezt.
Ahogyan Ruzsa Söndör is mögmonta: Az, hogy a sárkány, a farkávaa merre csapja a dógokat az üvegtengörbe, tök mindégy.
Ezek és sok más időszámítások, hű szolgai okoskodások értelmezése nem fog megmenteni, hiszen mindegyik csak emberi agyaskogás, ami feltart mindannyiunkat az előre haladásban. Javaslom neked is, nekem is Söndör apánk javasolta, mutassuk be egyénileg azt, amit hiányolunk másoktól a gyülekezetekben a vezetőktöl, így meg lehet mutatni országnak, világnak, hogy ki is az igaz keresztény!Aztán majd kiderül a pontozásnál, elegendő voltál-e a bentmaradáshoz-

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.06.23. 11:37:18

@küzdős: Minden szavaddal egyetértek. a fentieket nem is azért irtam, mert én magam keresem az igaz vallást, mert esélyt se látok rá. hanem azokért aggódok, akik egyedül elkallódnának, vagy elvesztenék a hitüket, esetleg depressziósak lennének az egyedüllét, és az önmarcangolás miatt

karecsi 2012.06.23. 11:37:34

@küzdős: úgy van, nagyon jó és igaz.

Catilina. 2012.06.23. 12:52:22

@küzdős: "Nem kellene nevet adni éppen most egy 2000 éves gyereknek,aki eddig is élt"
Ez nagyon szép,és tetszik.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.06.23. 12:54:39

@Catilina.: @küzdős: hát az ilyen mondatokért érdemes olvasgatni ezeket a blogokat

Catilina. 2012.06.23. 12:58:03

@küzdős: "Ádám anyák napján":)))
Hja,én is afelé hajlok,hogy így van ez.

Ruzsa Söndör 2012.06.23. 14:46:53

@küzdős: Mert a Minarik Ede is mömondta: "Köll égy csapat"

Sefának elment az önéletrajz jó szórakozást hozzá :)

küzdős 2012.06.23. 19:18:03

@Ruzsa Söndör: Kíváncsi lennék az önéletrajzra! Én is olvashatnám?
Ami a legfontosabb: "Köll égy csapat"

Ruzsa Söndör 2012.06.23. 19:48:46

@küzdős: igen, de neked sok újat nem fog tartalmazni. Már elküldtem :)

küzdős 2012.06.23. 20:07:43

@Ruzsa Söndör: Nekem is, hova?
Biztos, hogy nem lenne új? Ennyi év után a régi is új.

Ruzsa Söndör 2012.06.23. 20:16:40

@küzdős: A küzdős nick emailjára :) Egyébként benne vagy tehát személyesen is érint.

metanoia 2012.06.23. 22:33:42

@Ruzsa Söndör:

Én is szívesen elolvasnám - lehetséges?

leslie07 2012.06.24. 00:06:19

@sefatias: Bizony így van. Az Istenek sincsenek egyedul.

1. Mózes 1:1
Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.
2
A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.

26
És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.

Zsoltárok 45: 7
Trónod oh Isten örökkévaló; igazságnak pálcája a te királyságodnak pálcája.
8
Szereted az igazságot, gyűlölöd a gonoszságot, azért kent fel Isten, a te Istened öröm olajával társaid fölé.

Zsoltárok 50:1
Asáf zsoltára. Az Istenek Istene, az Úr szól, és hívja a földet a nap keltétől lenyugtáig.

Zsoltárok 82:1
Aszáf zsoltára. Isten áll az Istennek gyülekezetében, ítél az istenek között.

1. Mózes 35:1
Aszáf zsoltára. Isten áll az Istennek gyülekezetében, ítél az istenek között.

Ésaiás 48: 16
Közelgjetek hozzám, halljátok ezt, nem szóltam eleitől fogva titkon! mióta ez történik, ott vagyok! És most az Úr Isten engem küldött, és az ő lelkét.
17
Így szól az Úr, Megváltód, Izráelnek Szentje: Én vagyok az Úr, Istened, ki tanítlak hasznosra, és vezetlek oly úton, amelyen járnod kell.

2. Mózes 15:11
Kicsoda az istenek közt olyan, mint te Uram? Kicsoda olyan, mint te, szentséggel dicső, félelemmel dícsérendő és csudatévő?

2. Mózes 19:11
Kicsoda az istenek közt olyan, mint te Uram? Kicsoda olyan, mint te, szentséggel dicső, félelemmel dícsérendő és csudatévő?

És monda az Úr(1) Mózesnek: Menj alá, intsd meg a népet, hogy ne törjön előre az Urat(2) látni, mert közülök sokan elhullanak..

leslie07 2012.06.24. 00:10:18

@sefatias: Egyetértek

Nagyon jól ráéreztél a dolgokra.

Ruzsa Söndör 2012.06.24. 13:49:15

@metanoia: Sefát felhatalmazom, hogy megmutassa neked :)

cyrrus 2012.07.10. 12:09:49

..."Szép lassan nem sok idő választ el minket attól, hogy meg lehessen szervezni Magyarország első volt Tanúkból álló országos kongresszusát (természetesen külföldi mintára nagyon sok még jelenleg is aktív Tanú részvételével)."

Mikor lesz mar ilyen? :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.10. 12:23:09

@cyrrus: volt már, mégha nem is túl nagy méretü, de csak privát meghivottak vehettek részt rajta. Azok lettek meghivva, akik rendszeresen látogatják ezeket a blogokat. Sajnos egy ilyen összejövetelt még nem lehet nyilvánosan kihirdetni

reboot (törölt) 2012.07.12. 22:12:07

ezt a cikket az UN-től is elolvasta valaki :) nem semmi

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.07.15. 17:04:02

@sefatias:
"ezért most úgy érzem, hogy baráti, családi alapokon nyugvó kis csoportok jelentenék erre a megoldást, akik tisztelettel tekintenek egymásra, illetve más vallásokra."

Ne haragudj, hogy megkérdezem, ehhez miért van szükség a vallásra?
Továbbá, ha ez mostanság abszolút értelemben sincs így, hisz őszinte, érdek nélküli kapcsolatok alig léteznek, hogyan várhatod el, hogy egy másik platformon létezzen. A vallásos ember sem különíthető el attól a közegtől, amelyben él, ezáltal ugyanazok a kulturális hatások vonatkoznak rá is, mint a többire, csak éppen más csomagolásban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.07.15. 17:21:35

@Almaleves: azt hiszem egyetértek veled. de hiszek abban, hogy az Isten és a Biblia megjobbító ereje hozzájárul ahhoz, hogy az emberek jobbakká váljanak és részét tudják alkotni egy kis közösségnek, ahol egymásért bármit megtennének. Viszont a tapasztalataim alapján ez az érzés 30-40 főnél már elmúlik, és eltűnik a közösség igazán összetartó ereje a szeretet. Hogy szükség van- e vallásokra? nem tudom. jelen pillanatban úgy érzem hogy nincs. Hiszem, hogy a Biblia olvasása és z Istenbe és Jézusba vetett hit elég a megfelelő irányításhoz

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.08.15. 11:28:51

>>" Megjegyzés a fentiekhez: Magyarországon eddig nyíltan a legmagasabb szervezeti pozíciót elért, majd elkülönült Jehova Tanúja egy volt kerületfelvigyázó."<<

Sefa, Őt ismerjük személy szerint is!
Hálás vagyok az olyan Sorstársak,Példaképek életéért,akik magas, "teokratikus" pályát adtak fel az Úr Jézus Krisztus követéséért!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.08.15. 15:34:34

@Zsolt520: Vele is csinálhatnál egy interjút. Legalább megtudja milyen az amikor a hóhért akasztják.:DD Igazán kiváncsi lennék hogy miket mondana. Szerintem ezt az interjú készítést folytathatnád. tetszik

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.08.15. 16:26:04

@sefatias:

Nem tudok derűs híreket írni.
Nem vállalja az interjút,ahogy Házastársa sem. Tiszteletben tartom a Döntésüket. Elfogytak az interjú-alanyok,úgy tűnik, az Infaustus-riport volt A Csúcs,-és a csúcson kell abbahagyni.

Az általam ismert keresztény ex-Jehova Tanúk nem szeretnének (nekem?) interjút adni.
Valószínű,hogy az egyik ok,hogy nem vagyok igazi blogger,sem riporter.
Eredetileg a (nagyon) amatőr blogger pályafutásomat is addig gondoltam folytatni,amíg nem jönnek új,frissen szabadult ex-Jehova Tanú Blogger Sorstársak,-ami már két éve megtörtént.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.08.15. 16:30:16

@Zsolt520: Biztos hogy nem a te személyed, hanem a sajátos életkörülményeik miatt nem szeretnék. :)

metanoia 2012.08.16. 13:15:54

@Zsolt520:

Zsolti, egyetlen EGY oka van csak, h nem vállalják a szóban forgók a riportot és az pedig a szervezetben lévő családtagok miatt van.
süti beállítások módosítása