"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Béke vs. Igazságosság

2012/04/20. - írta: sefatias

„ Végezetül, testvérek, továbbra is örvendezzetek, engedjétek magatokat helyreigazítani, vigasztalódjatok, egyetértésben gondolkodjatok, békében éljetek; és a szeretet és béke Istene veletek lesz.” (2korintusz 13:11)

A béke. A szellem gyümölcsei közül a harmadik. A Bibliában egyik leggyakrabban szereplő szó. És elmondhatjuk hogy ez az amire mindenki vágyik. Béke a családban, béke az utcában, béke a városban, az országban és a világban. És nem utolsó sorban béke a gyülekezetben. Lapozz az Úvf-ben a szójegyzékhez, és meglátod mennyi bibliavers foglalkozik a béke fontosságával. De én most elsősorban a gyülekezet békéjével szeretnék foglalkozni.

„Így hát törekedjünk olyasmikre, amik elősegítik a békét, és amik egymás épülésére vannak” (Róma 14:19) Pál intése szerint, komoly törekvésre van szükség, hogy a gyülekezet békéjét megóvjuk. Nem lehet csak úgy, szó nélkül elmenni olyan tevékenységek mellett, amelyek békétlenséget okoznának a közösségben. De Jézus is kihangsúlyozta, hogy egy keresztény egyéniségét a békére törekvés kell hogy jellemezze. (Máté 5:9) Azok akik békétlenséget okoznak, kárárára lehetnek a többieknek, akik nyugodt, békés körülmények között szeretnék Jehovát szolgálni. De vajon meddig lehet elmenni azért, hogy megőrizzük a békét? Előfordulhat, hogy a béke néha nagyobb fontosságot nyer mint más tulajdonságok? Megtörténhet, hogy a békére törekvés súlyos károkat okoz, és botlásokat egyes emberek számára? Nézzünk egy hasonló példát.

Tegyük fel, hogy egy fiatal lány belenéz a tükörbe, és úgy érzi, hogy mintha egy kicsit meghízott volna. ott áll a tükör előtt, és előbukkannak a hurkái. nem jelentősek, de azért a strandon, bikiniben már látszik. Rááll a mérlegre és azt mutatja a kijelző, hogy bizony egy tízest le kéne adni. Mi történik? Belefog egy kis fogyókúrába. Szeretné leadni a felesleget, hogy ideális legyen az alakja. Ez baj? Dehogy az! Jól teszi. Az egészséges táplálkozás, és egy kis mozgás felüdíti az embert. szebbé, vidámabbá teszi a napjait, és teherbíróbb is lehet a munkahelyén. El is kezdi a fogyókúrát. Kemény munkának köszönhetően sikerül is ledobni a kilókat. De jön a kísértés, hogy hatékonyabb módszerekhez kell fordulni a teljes siker érdekében. Ekkor úgy dönt, hogy egy étkezés után ne tudja szervezet feldolgozni a táplálékot hánytatja magát, vagy olyan szintre csökkenti a táplálékbevitelt, hogy a szervezete elkezdi felemészteni önmagát. Végül mikor 40 kilósan belenéz a tükörbe, azt látja, hogy még mindig túl kövér. Ez is egy olyan helyzet, mikor egy egészséges cél, végül odavezet, hogy már nem lehet kezelni, és a cél elérése több kárt okoz mintha minden maradt volna úgy ahogy volt. De hogyan kapcsolódik a békéhez egy anorexiás lány története? Nézzük.

A gyülekezeti béke az egyik legfontosabb Jehova Tanúi életében. Ettől a békétől függ az egységesség is, ezért mindent a béke kedvéért tesznek meg. De vajon eljöhet az a pont amikor a túlzott békére törekvés, már káros hatásokat hozhat? Lehet hogy vannak a békénél sokkal fontosabb dolgok is? Egy korábbi postomban írtam arról, hogy a felvigyázók tevékenysége gyakran botlást okoz a gyülekezetben. De vajon miért? hogy juthat el oda egy személy, hogy évekig tud olyat tenni, úgy viselkedni, amit mások ferde szemmel néznek? A válasz igen egyszerű. Ugyanis, bár mindenki tisztában van azzal, hogy szólni kellene neki négyszemközt, mégsem teszik, főleg ha vénről van szó, mert ez egy nagyon kellemetlen helyzet lehet. Ráadásul, főleg egy negatív személyiségi vonásnál még bizonyítani is nehéz lehet. Ezért mi történik? Inkább szó nélkül hagyják. Nem akarnak balhét. Mindenkinek kellemetlen lenne. Utána pedig hetekig fagyos lenne a levegő.(hányszor éltem ezt át…) Inkább nem szólnak semmit csakhogy a béke megmaradjon. Ugyanez igaz a vének testületeire is. Lehet hogy egy vagy két vén látja hogy a szekér elindult egy rossz irányba, de inkább lenyeli, mert, ha szóvá tenné, akkor feszültség alakulna ki a testületen belül. Jó példa erre Ray Franz könyvében az a részlet, amikor a vezető testület megbeszéléseiről ír. Ott is pont ugyanez játszódott le. Ilyenkor megint az van, hogy nagyon nehéz bizonyítani az okokat, és felelőssé tenni egy egy személyt. Úgy gondolják, hogy fő a béke, és ha kell, majd a béke Istene megteszi a szükséges lépéseket.(1Korintusz 14:33) Tehát mi történik? A béke kedvéért engedik, hogy negatív hullámok jelenjenek meg a testületben, vagy a gyülekezetben. Ez odáig fajulhat, főleg gyengébb személyiséggel rendelkező vének esetében, hogy mások életét érintő dolgokban, ahelyett hogy kiállnának a véleményük mellett, és esetleg irgalmasabb, humánusabb megoldás mellett kardoskodnának, a béke kedvéért engedik, hogy a harcosabb, önfejűbb vének akarata érvényesüljön. Vajon jó ez a megoldás? Ha kisebb igazságtalanságokat elnézünk a béke kedvéért, az javára válik a gyülekezetnek? Ha engedjük hogy csupán a béke kedvéért, olyan körülmények maradjanak meg a gyülekezetben, amelyek bizonyos embereknek súlyos károkat okoznak, akkor Isten szellemével összhangban járunk el?

Ha valaki azt gondolja, hogy Jehova számára a béke mindennél fontosabb, akkor az súlyos hibát követ el. A Róma 14: 17-ben a béke csupán az igazságosság után következik a felsorolásban. Ugyanez vonatkozik a Jakab 3:17-re is, ahol azt írja hogy a békéhez először tisztaságra van szükség. Tehát a béke az nem egy önmagában megálló jellemző, hanem csakis akkor jön létre, ha adottak hozzá a feltételek. Tehát nem a békét kell megteremteni, hanem azokat a feltételeket kell biztosítani, amelyekben a béke kialakulhat. Erre utal a szellem gyümölcs kifejezés is ahol megtalálod a békét is a harmadik helyen. Ez egy gyümölcs, ami akkor fejlődik ki, ha biztosítod a feltételeket. Termőföld, egy gyümölcsfa, megfelelő időjárás, védekezés a károkozók ellen stb. Ha mindezeket biztosítod, akkor ennek meglesz a gyümölcse. De azt nem tudod megcsinálni, hogy egy asztalra teszel egy csomó alkotóelemet, és megpróbálsz létrehozni egy gyümölcsöt. Mondván hogy a fa sok helyet foglal, meg egy csomó macera, ráadásul időm sincs arra, hogy egy gyümölcsfával vacakoljak. Szóval a béke is ilyen. Idő, türelem, és kitartás kell hozzá. Meg még néhány fontos tényező. De van egy ami mindennél fontosabb.

Az előbb említett Róma 14:17-ben azt olvassuk hogy az igazságosság előrébb helyezkedik el, mint a béke. Persze mondhatjuk, hogy ebben a felsorolásban nem fontossági sorrend szerint vannak leírva ezek a jellemzők. Bár az őrtorony, amiből a gondolatot szedtem, így tesz. Vagy gondoljunk a szellem gyümölcseire. Gyakran hallunk utalást arra, hogy a szeretet azért van először megemlítve, mert az a legfontosabb. Miért ne lehetne ebben az esetben is így? De ha Pál nem is gondolt fontossági sorrendre, akkor ne is foglalkozzunk vele? De most tényleg? Mi a fontosabb? A béke, vagy az igazságosság? Gondolkozzunk el egy kicsit. Ha egy olyan közösségben élünk, ahol nem tisztelik az igazságosságot, akkor ott lehet béke? Ahol az igazságtalanság eltűrése az egyik oka annak, hogy megőrizzék a békét, az tényleg békés állapotokat eredményez? Te békében éreznéd magad, ha néhány esetben a béke kedvéért igazságtalanul bántak veled? Nézzünk erre egy bibliai idézetet. Ha van kedved, olvasd el a 72. zsoltárt. Ez az egész fejezet arról szól, hogy azoknak, akik hatalmat kapnak mások felett, mennyire fontos igazságossággal végezniük feladataikat. És megemlíti, hogy az elnyomott, alacsony sorú emberekkel hogyan kell bánni. De kiemelnék belőle néhány verset. Íme az egyik. A zsoltárok 72:3:

„Hozzanak a hegyek békét a népnek, A dombok is, igazságosság által”

Ebből a versből mit olvasunk ki? minek köszönhető a béke? Egyértelműen fogalmaz. A béke az igazságosságnak köszönhető. Tehát béke csak ott van, ahol az igazságosságot tiszteletben tartják, és az az egyik legfontosabb dolog. Tehát, ha a nép vezetésével megbízott emberek igazságosak, és segítik az elnyomottat, támogatják a gyengét stb., akkor ennek a gyümölcse a béke lesz. Ennek pedig más pozitív hatása is lesz. 7.és 8.vers:

„Sarjadzik majd napjaiban az igazságos És a béke bősége, míg el nem múlik a hold. Alattvalói lesznek tengertől tengerig, És a Folyótól a föld minden határáig”

Tehát, ha Mindent megteszünk az igazságosságért, és vigyázunk, hogy senki ne legyen elnyomva, senkit ne érjen igazságtalanság, akkor nagy lesz a béke bősége, és a vezetők alattvalói egyre többen lesznek. Ám ha a béke kedvéért elnézzük az igazságtalanságot, és nem törődünk az elnyomottak érzéseivel, nem bátorítjuk, erősítjük őket, akkor úgysem lesz béke, és az alattvalók el fognak fogyni.

„Ahol nincs hozzáértő útmutatás, elesik a nép”(példabeszédek 11:14)

Akkor mi a fontosabb? A béke, vagy az igazságosság? Jehova Tanúi egyik leggyakrabban idézett bibliaverse a Máté 6:33. De csak azt a részét hangsúlyozzák ki, hogy keresd a királyságot. Pedig a vers azt is kihangsúlyozza, hogy az igazságosságát is. És ha a kettőt együtt keresed, csakis akkor kapod meg az egyéb dolgokat ráadásként.

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr124462824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szehenza 2012.04.20. 19:42:48

itt szerintem megint a megfélelmítés a baj.Mert féltünk gondolkodni, féltünk döntést hozni, vagy szólni bármiért is. Rengeteg ember sérült ezáltal lelkileg, mert a békesség miatt eltűrte, hogy bármit tegyenek vele. Egy vén mesélte, hogy volt egy testvér a bételben, akit valamiért letoltak, ő megköszönte. Aztán sok év múlva kiderült, hogy nem is ő volt, de nem szólt mert nagyon békeszerető ember volt.Igaz, hogy kikészült teljesen idegileg, de legyen a példaképünk...olyan sokszor hallottam.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.20. 19:49:23

@szehenza: igen ezt a példát ismerem. de olvastam egy őrtorony cikket, hogy soha ne hagyjuk magunkat ártatlanul megfegyelmezni. ez az ember akiről szó van, ez vagy kitalált, vagy nem épelméjü

szehenza 2012.04.20. 20:06:43

@sefatias: én személyesen is ismertem ilyen vént. Végtelen kedves, aranyos ember volt, aki bármit elviselt,bárkitől de szó szerint. Nagyon szerettem. Mondjuk a feleségével úgy éltek, mint kutya meg macska, de inkább az uttörő testvérnő volt a házsártos szerintem. Főséggel volt egy egész pici problémája:)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.04.20. 20:09:28

@szehenza: de egyértelmű hogy a félelem miatt van. Félnek a konfliktusoktól, félnek a következményektől, félnek hogy hátha nincs igazuk, félnek hogy alulmaradnak egy vitában, félnek, hogy megromlik a kapcsolat stb. ezért az igazság helyett a békét választják. de közben nagyot tévednek. Jeremiás 6:13,14, 8:10-12

Mark Tailor 2012.05.13. 11:40:10

Kedves Sefatias !

Ping-pong diktátornak nem tetszik, hogy ellentéteset merek vele állítani, ezért gyáván kitiltott a blogról. Vajon milyen alak az ilyen ?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 12:06:46

@Mark Tailor: nem diktátor az. mit tett kötelezővé számodra, amit te nem szerettél volna?

Kelemen78 2012.05.13. 12:37:54

@sefatias:

Nem tetszik neki, hogy felborítom a biztosnak tűnő érveit, ezért oldotta meg gyáván a helyzetet. Ha az Őrtornyot annyira könnyű megcáfolni, miért nem enged szóhoz jutni ? Vagy így azt a látszatot lehet kelteni, hogy "lám ezek a buta, alulművelt JT-szektások nem tudnak felelni a kiforgatott trinitárius érvekre?

Ez nem ön- és köz becsapás ? Pont azt teszi, ami ellen szavai szerint harcol.....

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 12:40:36

@Kelemen78: nem boritottad fel, és nem is kell felborítani. Te két nickkel kommentelsz?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 12:44:04

@Kelemen78: "Ha az Őrtornyot annyira könnyű megcáfolni, miért nem enged szóhoz jutni ?"

hidd el, hogy nem olyan nehéz megcáfolni. van pár érdekes hitnézet, ami nem tényeken, hanem valószinűségeken, meg elképzelhetőségeken nyugszik

Kelemen78 2012.05.13. 12:49:35

@sefatias:
Ha nem borítottam fel, akkor mi ez az egyeduralom, kitiltás? Nem is kell felborítani ? Jobb az önelégült túlmagyarázott hazugság, hogy "lám, a mienk igazabb, csak a buták nem értik, mert annyira magasztos" ?

Ezek szerint titeket könnyen meg tudnak vezetni....

Kelemen78 2012.05.13. 12:52:42

@sefatias:

Mint ahogy a trinitarianizmusban is, vagyis nem olyan bombabiztos, mint ahogy ő azt állítja. A legfőbb ellenérve, hogy a túlspékelt tanításait az "alulműveltek és ostobák" nem értik.
Szerinted ez érv ?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 12:53:59

@Kelemen78: már eleve az, hogy két nicked van tisztességtelen szándékot feltételez. Nem tudom ki vagy, és nem tudom, hogy mit akarsz. de a módszered nem túl bizalomgerjesztő. Ha Tanú vagy akkor meg tudnod kell, hogy ez a tisztességtelen magatartás Istennek sem tetszik. Hogy kit milyen könnyen lehet megvezetni azt meg hagyjuk. engem könnyen megvezettek Tény és való. De nem ők, hanem a hű és értelmes rabszolga. Aki a szándékos hazugságaival megfosztott jó néhány számomra igencsak fontos dologtól

Kelemen78 2012.05.13. 12:59:04

@sefatias:

Látom riasztottad "mestereteket".

Ha nekik jobban hiszel, ám legyen. Maradj csak meg a "boldog szabadságban".

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 13:04:17

@Kelemen78: hát ping pong nem éppen a mesterem. Azt hiszem én az egyik ellenzéke vagyok a jj blogján. De el kell ismernem, hogy nem semmi eszű gyerek. Neki nem hiszek, mint ahogy már senkinek. és a boldog szabadságot ugyanúgy élvezem mint te, aki úgy néz ki tanú vagy, ám hitehagyottakkal kommunikálsz, szándékosan keresve a társaságukat. Magyarán egy oldalon vagyunk. neked sincs helyed a szervezetben, mert a saját szabadságod után mész

Kelemen78 2012.05.13. 13:04:38

@sefatias:

Ping-pong valótlant állít rólam "odaát", nem az vagyok, akinek állít. Nem vagyok provokatőr, és sohasem szedtem gyógyszereket. Ez tisztességes ? Ilyen szemtelen hazugsággal akar lejáratni ?

Kelemen78 2012.05.13. 13:07:41

@sefatias:

Melléfogtál velem kapcsolatban, de mindegy.
Az ész pedig nem az igazság. Ha kellően figyeled az érvelési technikáját, rád fogja erőltetni, hogy a kör az egy háromszög. Szerinted ez jelenti az észt ?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 13:10:50

@Kelemen78: "Melléfogtál velem kapcsolatban, de mindegy."

én nem vagyok egy nagy koponya. gyakran előfordul velem, hogy melléfogok. most miben nyúltam mellé? Az ész nem igazság. ez igaz de a te érvelésed is igen érdekes. miért itt lázadsz ping pong ellen? ez az én blogom. irj neki privátban

Kelemen78 2012.05.13. 13:17:26

@sefatias:

Mert a Ping-pong "úr" kitiltotta az egyiket, de azóta a másikat is. Kellemetlenek számára az ellenérvek, amit aztán hazugsággal próbál kommentelni a "hívek" előtt.......

Erről ennyit. Remélem nem hagyod magad sokáig megvezetni általuk, és rájössz, hogy rossz helyen vagy. Egyébként "valamiben" igazad van. Ezért el is megyek végleg.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 13:21:46

@Kelemen78: hát az igazság az, hogy én nem miattuk vagyok ebben a helyzetben, hanem ahogy több postomból kiolvashatod, a tisztességtelen egyházi vezetés miatt. Én már régóta kint vagyok a szervezetből, ám csak néhány hónapja ápolok kapcsolatot itt a blogon másokkal. tehát a hitehagyásom csakis a saját elmémnek köszönhető, és azoknak az embereknek, akik az életükkel bebizonyították nekem, hogy amit az Őrtoronyban olvasok, az nem mindig igaz

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.05.13. 13:42:21

Ez a hithű Jehova Tanúja, volt már Joano, Aubry, Felipe Martinez, Pagatim, Leconte, Dark Passenger, stb. Legfőképpen a fórumon tevékenykedik, többször kitiltották már alpári stílusa miatt, mivel még "világi mércével" is gusztustalan amit tesz és a megnyilvánulásai. Saját maga vallotta be, hogy kényszerbetegsége van... nyugtatókon él:

forum.index.hu/Article/showResultList?&user_id=1188964&t=9171002

"Valami sötét és ismeretlen ami irányítja az agyamat teljes mértékben. Ezek a rituálék annyira rendszeressé váltak a végén, hogy a nap 24 órájából körülbelül 5 óra ezzel telt el! Semmi mással csak ezzel."

Persze ettől még lehetne értelmesen vitázni, de neki szemmel láthatóan nem ez a szándéka.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.05.13. 13:47:24

"A szekták áldozatainak többsége fiatal; ezek egy része úgynevezett „kereső”, másik része több-kevesebb mértékben deviáns, aki a szubkultúrák hálóiba keveredve fokozatosan a társadalom aljára süllyed. Gyakori a megtért kábítószeres vagy alkoholista, és amit semmiféle ráhatással és terápiával nem sikerült elérni, azt a szekta percek alatt megvalósítja; s természetesen ezt is saját rendkívüli voltának tulajdonítja. Hogy hogyan lehetséges az, hogy más, vele teljesen ellentétes doktrinális alapon álló szektáknak is hasonló sikerei vannak, az természetesen ezúttal sem jelent problémát. Ezzel összefüggésben érdemes megfigyelni, hogy a pszichológia jól tudja, hogy egy rögeszmét csak egy másik rögeszmével lehet kiütni a nyeregből. Mivel nem az embereknek vannak rögeszméik, hanem a rögeszméknek embereik (vagyis a birtokviszony a látszattal ellentétben fordított), ezért itt a kábítószerről való lemondás nem az ember autonóm tette, hanem – csaknem azt lehetne mondani – rögeszmék egymás közötti megállapodása: távozom, ha vállalod, hogy felváltasz. Ahogy a tutyimutyi és mamlasz páciens fokozatosan gátlástalanná válik az analízis hatására, úgy válik a szekta rögeszméjétől megszállott szófukar áldozat hirtelen bőbeszédűvé. A megugrott önbizalomnak persze nincs több alapja, mint korábban, csupán a szekta kioperálta belőle saját szellemi–intellektuális jelentéktelenségéről való tudatát. Így jön létre az a csaknem minden szektásra jellemző szakrális szószátyárság, mely elképzelhetetlen fölénnyel és megfellebbezhetetlen magabiztossággal tud nyilatkozni olyan dolgokról, amelyekről máskülönben elképesztően keveset tud."

jehovatanui.blog.hu/2012/04/26/buji_ferenc_a_szektarianizmus_fenomenologiaja

szehenza 2012.05.13. 14:18:47

Sefa szerintem a hitehagyottakról kéne még írnod egy postot. Illetve nem hitehagyott, hanem hite megtaláltnak kéne nevezni minket szerintem:)
Akik ugyanis a szervezetben vannak teljesen mást gondolnak a hitehagyottakról. Azt hiszik, hogy Jehova ellen lázadunk.Nem ártana összefoglalni mennyi szenvedés, elkeseredés, örlődés van a hitehagyás mögött.
Mikor sátán lázadó lett,és meg volt a bűnbe esés, azt tanúltuk, hogy Jehova azt mondta sátánnak: bizonyíts! lássuk, és lássa mindenki igazad van e? Erről volt a híres neves tanáros példánk is.Ez miért nem vonatkozik ránk is? miért nem mondják a vének, hogy na gyertek, mondjátok el mi a bajotok, had lássa a gyülekezet igazatok van e.Ennyire mint JT-i egy egyház sem fél a mást gondolóktól.

Mark Tailor 2012.05.13. 14:54:56

@Johnny Joker:

Ez is egy hazugság, akárcsak Ping-pong- Józsikácska3- Józsikácska33-Aqwsed12345 állítása rólam.

Túl sok nicket sorolsz fel. Dark Passenger pl sosem voltam, sem idegbeteg,se gyógyszert nem szedtem/szedek. Ugye könnyebb elmebetegként lejáratni az ellenfeledet, mint elimerni, hogy nem úgy vannak a dolgok, ahogy képzelitek.

Ez nem nagy probéma, sőt. Megmutatkozik, hogy kik is vagytok valójában........Írtak nekem rólatok privátban is a "csapatból", eléggé negatív véleménnyel. Mégsem annyira nagy az egyetértés ? :)
Most magadra hagylak az örlődő gondolataiddal........

P.S.: Ping-pongnak hány nickje van ? Az írása szerint ez is a bértollnok egyik ismertetőjele ? Lehet hogy ping-pong-Józsikácska-Aqwsed12345 bértollnok ?

szehenza 2012.05.13. 15:04:39

@Mark Tailor: jó lenne, ha ennyi lenne a baj, hogy ez a ping-pong, meg még néhányan mit, vagy hogyan mondanak.Ne erre figyelj, hanem olvasd el a sok feltett cikket, élettörténetet. Nem ezek miatt az emberek miatt van itt senki( bár sokat köszönhetünk nekik) hanem azért, mert rájöttünk, hogy a társulat hazudik, hamisan prófétál, nem azt tanítja ami a Bibliában van! Kizárólag ez a probléma!
Hidd el nem örülünk neki, jobb lenne, ha nem kellett volna arra ébredni, hogy húsz évig átvertek.Nem egy nagy élmény...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:08:25

@Mark Tailor: mi lenne, ha személyeskedést abbahagyva a témára koncentrálnál? ez nem a ping pong blogja, hanem az enyém. ha nem hagyod abba, és nem vagy képes normális beszélgetésre, amire itt bárki kapható, akkor arra kérlek, hogy ne szaporitsd az értelmetlen hozzászólásokat, hanem keress magadhoz illő beszélgető partnert valahol máshol.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:12:09

@szehenza: "jobb lenne, ha nem kellett volna arra ébredni, hogy húsz évig átvertek.Nem egy nagy élmény... "

:DD milyen igazad van . "nem egy nagy élmény" hát nem. szivesen kihagytam volna. és engem azért vetnek most meg, mert nem hiszek abban, amiben ők sem. csak én ki merem mondani, ők pedig még maguknak is tagadják

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:16:34

@szehenza: "miért nem mondják a vének, hogy na gyertek, mondjátok el mi a bajotok, had lássa a gyülekezet igazatok van e."

pont ez a poszt szól arról, hogy a gyülekezeti béke mindig fontosabb mint az igazság, vagy az igazságosság. Az egységet eléggé lerombolná egy ilyen lehetőség. Vajon hányan gondolkodnának el, vagy fogalmaznák meg a tudatalattijukban már meglévő kérdéseket? Hányan kérdőjeleznék meg a hű és értelmes értelmességét?

szehenza 2012.05.13. 15:19:29

@sefatias: vajon meddig mehet ez? azért csak feljönnek az oldalra is sokan a tanúk közül.Látniuk kell, hogy bizony nem stimmel sokminden. A fiataloknak ébredezni kéne

Mark Tailor 2012.05.13. 15:22:09

@szehenza:

Nem azért jöttem fel kérlek,amire gondolsz......

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:23:09

@szehenza: egyszer eljön mindennek az ideje. Ha máskor nem majd ha 'feltetszik az emberfiának jele az égen' Akkor majd mindenki megtudja, hogy mi az igazság. és az azért lesz jó, mert nem embereknek, emberek erőfeszítéseinek lesz köszönhető, hanem az emberfiának. Ezért a dicsőség is az övé lesz, nem pedig néhány éber emberé

Mark Tailor 2012.05.13. 15:25:00

@sefatias:

Ezeken én már rég túl vagyok, és az Őrtorony érvei helytállóbbak. Neked még "ütősek" mert most találoztál velük és jónak tűnik. Első látásra, egy darabig..........

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:25:11

@Mark Tailor: hanem miért? mesélj magadról. mi késztet arra, hogy figyelmen kívül hagyd a hitehagyottakkal ápolt kapcsolatról szóló szabályt?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:26:37

@Mark Tailor: na bizonyítsd be nekem, hogy a véneket maga Jehova nevezi ki. bizonyítsd be, hogy krisztus 1914 óta uralkodik

szehenza 2012.05.13. 15:26:51

jó lenne, ha már az új világban blogozgatnánk:)

Mark Tailor 2012.05.13. 15:27:59

@szehenza:

De arra még nem gondoltál, hogy rosszul értékeled a történteket ?

Pl. Jeremiás arra gondolt a verembe dobásakor, hogy a zsidók nem is választott nép, és kezdettől fogva őt is átverték ?

Mark Tailor 2012.05.13. 15:29:11

@sefatias:

Az ellenfél harcmodora és beetetése.....

szehenza 2012.05.13. 15:29:44

@sefatias: ezt a kérést a másik blogon is szokták mondani, de még senki nem vette a fáradtságot, hogy megtegye. pedig mindig várjuk:)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:30:04

@Mark Tailor: juuuuj!!!! ne keverd össze az ó és az újszövetséget!!! jujujujuj!!! az nagyon ciki. teljesen más volt akkor a helyzet mint most.Nem mondták?

Mark Tailor 2012.05.13. 15:32:00

@szehenza:

"jó lenne, ha ennyi lenne a baj, hogy ez a ping-pong, meg még néhányan mit, vagy hogyan mondanak."

Pont ez az egyik baj, hogy jelentéktelennek tartod hogy akik,amit és ahogy mondják. Ezzel az együttérző- intellektuális etetéssel húzzák be a csőbe a "sérülteket"......

Mark Tailor 2012.05.13. 15:34:27

@sefatias:

Nem keverem, csak párhuzamot vonok az állapotok közt. Próbálj rajta elgondolkodni, képzeld magad Jeremiás helyébe. Te arra gondoltál volna hogy a zsidók nem Isten népe ?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:35:54

@Mark Tailor: Te szegény! Neked tényleg idegi kényszered van, hogy kötözködj. ráadásul mégha mondanál is valamit. de csak szavakat irsz le. pont olyan vagy mint a legtöbb nyilvános előadó. sok szót mond egymás után aminek semmi haszna nincs

szehenza 2012.05.13. 15:36:02

@Mark Tailor: engem az érdekel, hogy engem átvertek nagyon is! Eleinte meg sem néztem az ensz és Jehova tanúi kapcsolatáról szóló írásokat.Aztán rákellett jönnöm, hogy bizony igaz.Russel és a szabadkőművesek kapcsolatáról mit tudsz? Johannes Greberről és a társulatról hallottál e? Becsaptak a 14-es számítgatással.A nemzedékkel.Szétszakítják a családokat alaptalanul.A vérkérdést ne is említsük, össze vissza ugrálnak benne életeket kockáztatva. Nézz szét a cikkek között! hidd el igazak

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:38:02

@Mark Tailor: sajnos nem látom értelmét annak, hogy vitába szálljak veled egy olyan kérdésben, aminek semmi értelme. Bár lehet hogy egy próbát megér. válaszolj légyszives a kérdéseimre! ki vetette bele jeremiást a kútba?

szehenza 2012.05.13. 15:38:34

@Mark Tailor: ez nem igaz.Főleg, hogy ping-pong olyan terjedelemben ír, hogy időm sincs olvasni. Nem ők a hamis próféták!Nem a blog hatására nyilt fel a szemem! hanem a rengeteg bizonyíték miatt

Mark Tailor 2012.05.13. 15:39:52

@sefatias:

"bizonyítsd be nekem, hogy a véneket maga Jehova nevezi ki"

"Ügyeljetek magatokra és az egész nyájra, amelyben a szent szellem felvigyázóknak nevezett ki benneteket" (Csel20:28)

Az más kérdés, hogy a a vének közül nem fele meg mindenki, vagy a többség nem felel meg. Az izraelita papok közül sem mind feleltek meg a követelményeknek, pedig őket is Jehova szelleme nevezte ki.

Mark Tailor 2012.05.13. 15:42:51

@szehenza:

De az ilyen bizonyítékok általában az ilyen személyektől származnak. Katolikus, református, trinitárius hitvédőktől. Pl. Szalai András "megalapozottan" szektázza JT-it, miközben ő maga szektában van.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:44:21

@Mark Tailor: "Az más kérdés, hogy a a vének közül nem fele meg mindenki, vagy a többség nem felel meg. Az izraelita papok közül sem mind feleltek meg a követelményeknek, pedig őket is Jehova szelleme nevezte ki."

Tudod ez mind igaz. de sajnos az őrtorony magyarázata ennek pont az ellenkezője. A hivatalos álláspont szerint MINDEN vén Jehova kinevezésével bír. Még akkor is, ha kinevezése előtt tolvaj, parázna, vagy épp pedofil volt. Ám ez teljesen ellentmond a szentírásnak. Jehova sosem nevezne ki arra méltatlan személyeket ilyen fontos pozicióba. de maradjunk Jeremiásnál. Ki dobatta őt bele a kútba?

szehenza 2012.05.13. 15:47:25

@Mark Tailor: az, hogy a szabadkőműves jelkép ott van a régi örtornyokon, meg Russel sírján nemond, hogy Katolikus kreálmány. Az ensz tagság sem az a 14es hamis próféciát melyik egyház találta ki ellenünk szerinted? A szóbeszédeknek én sem hiszek, de ezek tények!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:47:37

@Mark Tailor: ime a hivatalos álláspont:
-"Jehova olyan férfiakat választ ki, akik az ő szívének elfogadhatók..."
-"Ezek az alpásztorok igazán utánozni szeretnék Jehovát, és Jehova ezért tudja őket vezetni..."
-"Az a mód, ahogyan ők törődnek Isten nyájával, megmutatja, hogy Jehova megáldja őket és elfogadja őket."
-"Jehova továbbra is felhasználja őket, és ők előrehaladnak, és egyre jobban tudják ellátni felelősségeiket"
-"És ez biztosít bennünket arról,hogy az útmutatás, amit kapunk rajtuk keresztül, az Jehovától származik, és nem tökéletlen emberi gondolkodás"
-"A gyülekezeti véneknél az isteni bölcsesség megnyilvánulását látjuk"

Mark Tailor 2012.05.13. 15:50:15

@szehenza:

Kedves szehenza !

Nem érdemes nekem ezek közül egyet sem felsorolnod, már rég túl vagyok rajtuk. Neked még újak, ezért igaznak gondolod, mert elsőre jól hangzanak.

Azt senki sem állította, hogy könnyű kereszténynek lenni, mint ahogy egykoron sem volt az, és egyre nehezebb lesz. De kicsit érdekes hogy alapvető bibliai tanításokat hagytok figyelmen kívűl, ill. inkább félremagyarázásra hallgattok, mert az könnyebb utat ígér.

Pl:

"Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békét hozzak a földre; nem békét hozni jöttem, hanem kardot. 35 Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támasszak az ember és apja között, a leány és anyja között, a fiatal feleség és anyósa között. 36 Az embernek bizony a saját háznépéhez tartozók lesznek ellenségei. 37 Aki jobban vonzódik apjához vagy anyjához, mint énhozzám, nem méltó hozzám; és aki jobban vonzódik fiához vagy leányához, mint énhozzám, nem méltó hozzám." (Máté10:34-37)

Ha ez pusztán csak az Őrtoronyból származik, akkor igazad van. De ha nem.......akkor Jézust és Jehovát az Atyát vádoljátok "emberetelen családszétszakítással"........

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:52:04

@Mark Tailor: „A véneket a szent szellem nevezi ki (Cselekedetek 20:28). Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy ezeknek a férfiaknak először is meg kell felelniük az Isten Szavában olvasható követelményeknek; Isten Szava pedig szellem által ihletett . Ezenkívül a vének, akik megvizsgálják, hogy egy testvér megfelel-e a szentírási követelményeknek, buzgón imádkoznak Jehova szent szellemének az irányításáért”

„Ezeket a keresztény felvigyázókat továbbra is a szent szellemnek kellett vezetnie, miközben ellátták feladataikat Isten nyájának pásztoraiként. Ha valaki, akit kineveztek egy hivatalba, már nem felelt meg az isteni irányadó mértékeknek, idővel a szent szellem úgy működött, hogy eltávolította őt az állásából.”

olvasd el ezt az egész cikket, és ott alkoss véleményt:
sefatias.blog.hu/2012/04/19/a_megbotrankozas_2_resz#more4460620

sefatias.blog.hu/2012/05/02/a_sajat_utam_1_resz

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:53:58

@Mark Tailor: miért nem válaszolsz a kérdésemre? te hoztad fel Jeremiást, mint egy példát arra, hogy megértesd velünk azt ami ma folyik a gyülekezetben. Mégis kihátrálsz? ki dobatta Jeremiást a verembe?

Mark Tailor 2012.05.13. 15:55:05

@sefatias:

Nézd, az hogy abban a pillanatban esetleg megfelel az egy dolog. Ha nem, úgyis eltávolítják valamilyen módon.

Saul meddig húzta ? 20 évig. Féltékenységből meg akarta ölni Dávidot is, ami főben járó bűn.

Most azt akarod mondani hogy őt sem Jehova szelleme nevezte ki ?
Pont az ilyen biblia példák bizonyítják, hogy Jehova sokat eltűr, de nem mindent. Kérdés, hogy te gondolsz-e erre.

szehenza 2012.05.13. 15:55:50

@Mark Tailor: ezeken te túl vagy...és ennyi? nem zavar, hogy egy hazug szervezet irányít téged?
Az, hogy a saját házanépe lesz az ellensége az embernek nem arról szól, hogy ha pl. van egy fiatal, akinek mondjuk világi a barátnője, ezért kiközösítsék, és ne szóljon hozzá a saját családja! vagy, mert esetleg nem ért egyet a társulat tanaival(nem a Bibliával) mindenki elforduljon tőle!

Mark Tailor 2012.05.13. 15:58:14

@sefatias:

Ne haragudj, de csak két kezem van és nem vagyok gépírónő. Ráadásul most van más dolgom (amit valószínűleg ti harsányan menekülésnek fogtok titulálni). Ha lesz időm, még benézek.

szehenza 2012.05.13. 15:58:21

Nem érdemes nekem ezek közül egyet sem felsorolnod, már rég túl vagyok rajtuk. Neked még újak, ezért igaznak gondolod, mert elsőre jól hangzanak.
Jól hangzanak???? majdnem összeroppantam bele, olyan jól hangzott

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 15:58:59

@Mark Tailor: Én ismerek olyan vént aki évek óta milliókat lop. Ismerek olyat aki a kinevezése előtt paráználkodott. ismerek olyat, aki több százezer forintnyi összeget"helyezett át" a gyülekezet pénzéből máshova. és még sorolhatnám. Ezeket a szent szellem nevezte ki? és ő tartotta meg az állásában? ki vetette Jeremiást a verembe?

szehenza 2012.05.13. 16:00:31

@sefatias: na mostmár legalább te mond meg ki vetette ezt a szegény embert a verembe:)

Mark Tailor 2012.05.13. 16:00:51

@szehenza:

Durvának tűnik elsőre, de emlékezzél vissza mi lett Dinával, aki pogány lányok társaságát kereste......Minden fiatalnak
embertelen tiltásnak tűnik az ilyen, pedig nem biztos hogy ellene van.......

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 16:03:37

@Mark Tailor: tudod erre a kérdésre csak egy szó, egy név a válasz. de ezt nem tudtad leirni idő hiányában, de közben meg rengeteget írtál. Most vagy a Biblia ismereteddel van baj, vagy az érveléseddel. mert eddig egyetlen érvet sem írtál, csak dobálóztál a szavakkal. Nyugodtan menj csak. Az embernek ezer más dolga lehet a blogon kívül. Addig gondolkozz el azon hogy ki dobatta Jeremiást a kútba, és hogy ki mondta Jeremiásnak erről az emberről, hogy Jehova nevezte ki ebbe a pozicióba, és ezért a szent szellem irányítja a döntéseit. Valamint hogy Jeremiás súlyos hibát követ el, ha nem rendeli alá magát annak az embernek. Ki mondott ilyet Jeremiásnak?

szehenza 2012.05.13. 16:04:07

@Mark Tailor: erre inkább nem reagálok, mert már így is felment az agyvizem. A saját gyerekemről írtam, és meg sem kérdezték tőle, hogy ugyan paráználkodtál drága? nem, fogták és kiközösítették! biztos, ami biztos

Mark Tailor 2012.05.13. 16:06:40

@sefatias:

"Én ismerek olyan vént aki évek óta milliókat lop. Ismerek olyat aki a kinevezése előtt paráználkodott. ismerek olyat, aki több százezer forintnyi összeget"helyezett át" a gyülekezet pénzéből máshova. és még sorolhatnám"

Én meg olvastam. hogy Hofni és Finneás Jehova papjaként szolgált, és kb. ilyesmiket művelhettek, + ha jól emlékszem a nőket sem vetették meg...

Vajon miért nem emlékszel bibliai példákra, mikor az a mi tanításunkra íródott? Pont az ilyen engednek arra következtetni, hogy készüljünk fel minden negatívumra.....

Ezek szerint nem mindenki ért meg rá hogy kezelje.......

szehenza 2012.05.13. 16:10:03

érdekes, de se a 14-es hamis próféciára, se a többire nem reagáltál! Sefa sem csak a vének miatt mondja amit mond! az emberi hibákat én is elnéztem, de a társulat hazugságait már nem tudom!

Mark Tailor 2012.05.13. 16:13:06

@szehenza:

Ez fájó és megértem, de Jeremiás is Jehovában bízott, és meg is lett az eredménye. Akik elítélték megaláztatásban, halálban részesültek Isten által, a próféta viszont kiszabadult.

Kérdés, hogy mekkora a tűrőképességünk, és tudunk-e várni Isten megmentésére.

Ne felejtsd el, hogy Júdás sem maradt a tisztségében, pedig ő apostol volt, és Hofni és Finnás is megkapta jutalmát.....

szehenza 2012.05.13. 16:15:51

@Mark Tailor: jó, ezt hagyjuk,20 évig ezt csináltam. Akkor is elnéztem az emberi hibákat de mi van a többivel, amit kérdeztem?

Mark Tailor 2012.05.13. 16:17:19

@szehenza:

Eddig a véneket sem úgy láttad ahogy biblikusan kellene, mert csak egyoldalú rágalmakat,vádakat ideológiát kaptál mostanság.

Sajnos mint mondtam, most el kell mennem, ha lesz időm benézek, de lehet hogy csak holnap tudok.

Nem futok el, ne kezdj el nevetni...... :-)

Mark Tailor 2012.05.13. 16:19:05

@szehenza:

"Akkor is elnéztem az emberi hibákat"

Nemrég még nem így gondoltad.......

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 16:21:25

@Mark Tailor: tudod pont ez a baj veled. nagyon egyoldalúan látod a dolgokat. mivel nem vagy hajlandó jeremiásról beszélni, kkor én leírom neked azt hogy mi is történt ott, és hogy miért nem jó példa ez a jelenlegi helyzetre. Nézzük:

4 A fejedelmek azért így szóltak a királyhoz: „Kérjük, add halálra ezt az embert, mert így elerőtleníti a harcosok kezét, akik megmaradtak ebben a városban, és az egész nép kezét is, ilyen szavakkal szólva hozzájuk. Mert ez az ember e népnek nem a békéjét, hanem a vesztét keresi.” 5 Sedékiás király erre ezt mondta: „Íme, a kezetekben van! Hisz maga a király sem tehet ellenetek semmit.”
6 Megfogták hát Jeremiást, és bedobták Malkijának, a király fiának víztárolójába, amely az Őrség udvarában volt. Köteleken bocsátották le Jeremiást. A víztárolóban pedig nem volt víz, csak sár, és Jeremiás belesüllyedt a sárba.

Tehát a következő történt. Jeremiás Jehova itéletét, és szándékát hírdette a népnek. Ez az üzenet nem tetszett sem a királynak, sem a vezető embereknek, mert nem érdekelte őket Jehova akarata. Ezek az emberek, bár felelős pozicióban voltak, kinevezésüket nem Jehovától kapták, hanem elsősorban a politikai helyzet hozta magával. Ezek az emberek Jehova ellenségei voltak, és Jeremiás ezzel teljesen tisztában volt. Tehát bár tudta, hogy Izrarliták, tehát Isten népéhez tartoznak, azt is tudta, hogy teljesen el vannak idegenedve Jehovától, és ezért Jehova mélységesen elitéli őket. Jeremiás érzelmeit senki nem zavarta meg azzal az Istentől jövő üzenettel, hogy tisztelje a Jehova által kinevezett királyt, mert ha nem teszi, akkor Jehova el fogja őt itélni. Senki nem mondta neki, hogy várjon Jehovára, majd az megoldja ahogy akarja.
Ezzel szemben ma azok a vének, akik egyszerű hirnöknek is alkalmatlanok, súlyos bűnökkel a hátuk mögött élvezik a társulat védelmét, hiszen az egyértelműen megköveteli a gyülekezet minden tagjától, hogy tisztelje a véneket addig, amig a kinevezésük él.Eközben a gyülekezet tagjai érzelmileg súlyosan sérülnek, mivel az arra teljesen alkalmatlan, és méltatlan emberek megkövetelik, hogy engedelmeskedjenek nekik. És mivel a szent szellem semmit sem tesz, ezek a helyzetek évekig, évtizedekig fennállhatnak. súlyos károkat okozva egyesek hitében.

Tehát amíg Jeremiást a Biblia alapján Isten ellenségei vetették a kútba,és ő ezzel teljesen tisztában volt, ma azok akik szintén Isten ellenségei, a társulat álláspontja miatt meg vannak szentelve, és úgy állítják be őket, mint akik Jehova áldásai

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 16:24:43

@Mark Tailor: Ezek szerint nem mindenki ért meg rá hogy kezelje.......

:) érdekes... én vénként, és bíróként kezeltem ezeket. De egy idő után rájöttem, hogy ezekhez az emberekhez Jehovának semmi köze. önelégült, gőgös emberek, akik nem riadnak vissza bűncselekményeket elkövetni, és közben az emelvényről elitélni azokat, akik ugyanazt teszik. Engem is olyanok itéltek el, akiknek sokkal több bűnük volt. Kiváncsi vagyok, hogy ezt belül hogyan kezelik

szehenza 2012.05.13. 16:31:42

most mennem kell.Remélem mire visszajövök megnézed amikről beszéltünk.Sajnos valós dolgok. nem hiszem, hogy ezen csak úgy túl lehet lépni.Olvasd el itt a blogon pl. hogy mikor kezdett Jézus uralkodni? érdemes

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 16:31:58

@Mark Tailor: majd írj azért magadról valamit. Itt olyanokkal beszélgethetsz ám, akiknek korábban az előadásait hallgattad a kongresszuson. nem mintha ez jelentene valamit, csak elképzelhető, hogy joban beleláttunk a dolgokba mint te, és többet is tudunk ezekről a dolgokról. Így van reboot testvér, és bereabeli testvér?

szehenza 2012.05.13. 19:16:14

@Mark Tailor:"Eddig a véneket sem úgy láttad ahogy biblikusan kellene, mert csak egyoldalú rágalmakat,vádakat ideológiát kaptál mostanság". nekem semmi bajom a vénekkel.Én a legtöbbjüket kedveltem. Mint már írtam egyedül a felső vezetéssel, a tanítással van bajom.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.05.13. 20:00:22

@Mark Tailor:

Dz a "de az ószövetségben meg az apostoli korban is volt erkölcstelenség"-re apelláló védekezés, vajon egyetemes érvényű-e, szóval alkalmazható-e a többi keresztény felekezetben előforduló botrányokra, vagy ez a védekezés, csak a Jehova Tanúira használható?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.05.13. 21:17:41

@Johnny Joker: hát igen nem mindegy hogy ezt a kérdést hogyan tekintjük. mert ha ez egy igazi bizonyíték, akkor minden egyes keresztény egyházra érvényesnek kell lennie. A pedofilbotrányok, és a hatalommal való visszaélések, hamis tanítások minden egyházra egyformán ráillenek, hiszen egyik sem tökéletes. Vajon Jehova Tanúi mitől jobbak a katolikus egyháznál, vagy más egyházaknál?

szehenza 2012.05.14. 07:47:00

@sefatias: pontosan ez a problémám a tanúsággal! Hogy miért is jobbak, mint a többi? nem az a baj, hogy ensz tag volt , ki a fenét érdekelné, vagy nem az a bajom, hogy tévedtek,stb....hanem az, hogy azzal kérkednek, hogy Jehova kiválasztotta őket, csakis ők menekülnek meg, csak ők látnak jól mindent, csak ők becsületesek. Rosszabb mint más vallás, mert ők legalább nem állítanak magukról ilyet!

reboot (törölt) 2012.07.30. 10:14:36

@Mark Tailor: te márki márk figyelj már, írd már meg az élet tapasztalatodat, mert érdekelne. komolyan. főleg az a rész, amikor már túl vagy a dolgokon. ezt nyomod, de nuku bizonyíték...

engem meg lehet győzni tényszerű dolgokkal

kérlek válassz egy témát, mutasd meg, hogy az ellenzéki érvek mégiscsak tévedések, és én is meg vagyok vezetve agyilag, és mégiscsak jt-nál van az igaz ismeret

komolyan kérem ezt tőled

persze reális esély van arra, hogy a legjobb érveid is szét lesznek kapva, de az igazság megáll a lábán, és a gondolkodni képes emberek felismerik

tegyünk egy próbát!

megérné az erőfeszítést!

2017.11.12. 17:40:39

Higyan keresemm isten igazságosságát?Ami fontosabb
Hogyan szeressem istent?
süti beállítások módosítása