"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Utolsó kommentek:

Ihletett 2018.12.06. 04:09:09

Hát igen én is erre jutottam.
Szar amikor az embert nem érti meg a saját rokona.Nagyon szar.
És hajamos vagyok jobban teperni,hogy meggyőzzem.
De sajnos mind hiába.
Talán a legjobb ha példát mutatunk azzal,hogy milyen jól megvagyunk a vallás nélkül is.
És azthiszem nagy űr maradt bennem mert a már elhunyt rokonokkal nem tudok vitázni.Kiváncsi vagyok sikerult-e volna.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

Discipline 2018.11.29. 14:26:11

@endike:
Nagyon jó gondolatok, és szerintem még csak nem is túlzol...

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.11.23. 14:07:07

"Emberünk észre sem veszi, hogy elitista, és különbnek, bölcsebbnek, okosabbnak érzi magát mindenkinél. És amikor visszaemlékszik a vitáira, amelyekben nála okosabb, felkészültebb emberek próbáltak neki jóindulatúan segíteni, akkor eszébe jutnak az őt megnyugtató biblia idézetek...."
...ha pedig nem a megnyugtató bibliaidézetek jutnak eszébe, hanem az, hogy őt rondán becsapták, ügyes és céltudatos manipulációval (melyet ugyan sokkal könnyebb kivitelezni, ha az alany buta és öntelt....bár ez nem csökkenti a manipulátorok felelősségét, és nem teszi az áldozatot felelőssé sem azért, amit mások tesznek a vallás nevében....), akkor lehet, az jut eszébe, hogy az ő ostobaságáért az az ember felel, aki nála okosabb vagy bölcsebb volt ugyan, de még sem "segített" neki átlátni a helyzetét.
Ezért én nem szeretek ilyen emberekkel leállni vitatkozni, ha mégis úgy adódik, akkor inkább rövidre zárom. Nem érdekel az ilyen ember, és az se, hogy miben hisz, mint ahogyan őt sem érdekli a másik ember, így én nem pazarolnék rá időt.
Jézus szavaiban, azért van bölcsesség: "legyen a te hited szerint". Ugyan hogyan másként is lehetne? Mindenkivel az fog történni, amiben hisz, és ami érdekében tesz dolgokat. Ha valaki mégsem boldog a hite "eredményeivel", akkor csak el kell jutnia ahhoz, hogy vajon az ő attitűdje mennyire volt jó. Ha pedig mégsem jut el, akkor egy veszélyes hely lehet egy ilyen személy közelében állni.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

Discipline 2018.11.09. 09:53:43

@sefatias: @Jakab.gipsz:
Én is olvastam jópár ilyen vitát, főként olyanokat, ahol hívők ateistákkal vitatkoznak. Néha bele is szóltam ezekbe, főleg olyankor, amikor alapvető tévedéssel vagy bosszantóan hibás érveléssel találkoztam bármelyik oldalon. És őszintén szólva, a hívő oldalról jóval gyakrabban lehet ilyenekkel találkozni. Az ilyen vitákat nagy szenvedéllyel folytató ateisták nagyon gyakran hitüket vesztett, valamilyen vallási közösségben csalódott, egykori keresztények, akik általában meglehetősen jó bibliaismerettel, teológiai tudással rendelkeznek. A hívők viszont elég gyakran igen hiányos tudással rendelkeznek a hitükön kívül eső területeken, így persze egyenlőtlen feltételekkel, de annál nagyobb lelkesedéssel vitatkoznak. :)
Különböző keresztény felekezetekhez tartozók közötti vitákat nem szívesen olvasok, de néhány ilyenhez is volt már szerencsém. És hát itt is ugyanolyan elszántsággal csépelték egymást, mint az "istentagadó" ateistákat.
Az egymás érveire oda nem figyelés igencsak jellemző, de azért legyünk őszinték, ez elég általános emberi hiba, nem csak a hívők között fordul elő. A hívőknek inkább az az egyedi sajátosságuk, hogy még ha oda is figyelnek az érvekre, csak azért teszik, hogy minél hatékonyabban tudják azokat cáfolni. Ugyanis a hitrendszerüknek egyetlen elemét sem hagyják meginogni, a gondolati építményükön ejtett bármilyen rés védelme érdekében akár a legirracionálisabb érvelést is hajlandók magukévá tenni és felhasználni.

@LucretiaBorgia:
"Azt is hozzátenném, hogy a bármiféle istenhit mögött sokszor egyfajta lelki éhség áll, megmagyarázva látni a megmagyarázhatatlant."
Ezzel teljesen egyetértek. Az ember éhezik a magyarázatokra, és még az is érthető, hogy ha talál elfogadható magyarázatot, ahhoz minden áron ragaszkodni próbál. De ha ez ütközik a valósággal, akkor nekünk kell hátrébb lépni és átgondolni a dolgokat, nem pedig vakon nekimenni és megerőszakolni a valóságot. Ez a poszt is elsősorban erről szól.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

Jakab.gipsz 2018.11.07. 08:41:24

@sefatias: Most melóznom kell, hamarosan jelentkezem.

Azért mert, érdemi beszélgetést csak "olvasott" tájékozott emberrel lehet lefolytatni.

A magam részéről inkább a "passzív keresztény" gondolkodók közé sorolnám magamat, "harcos keresztényé" csak az ateisták goromba pofátlansága, kényszerít.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.11.06. 18:28:19

@LucretiaBorgia: Szia! A posztban igyekeztem elkerülni az általánosítást azzal, hogy ilyen kifejezéseket használok: "a keresztények ezen csoportja " Nem gondolom, hogy minden keresztény ilyen. Én magam is az vagyok, és elég sok ismerősöm.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.11.06. 18:25:10

@Jakab.gipsz: Miért lennék ateista? Soha életemben nem voltam az. Önmagát kereszténynek valló, a keresztény értékrendet fontosnak tartó, aszerint élő hétköznapi dolgozó vagyok.

Hogy lenéznék másokat? Nem jellemző. Kivéve, ha az illető valóban megérdemli.

Hogy nem tudom kifejezni önmagam? Szerintem a blogom pont az ellenkezőjéről tesz bizonyságot. Szerintem inkább a te vételeddel van probléma, mert úgy tűnik, hogy eddig csak apró információ szilánkokból értékelted a nagy egészet, ami én vagyok, anélkül, hogy különösebb erőfeszítést tettél volna a megismerésemre

"Te hol állsz, és amit tudsz kitől tudod."

Nem állok az ég világon sehol. kb 25 évnyi aktív kereszténységgel, és több száz elolvasott könyvvel a hátam mögött képviselem azt, amit jónak tartok

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

LucretiaBorgia 2018.11.06. 16:17:09

Szia ! Az írás elgondolkodtató...
Kicsit keveredik az istenhit és a politikai vakság. Azért azzal óvatosan bánnék, hogy ab ovo lebutázzam, lustázzam a hívő embereket, még akkor is, ha nem vagyok a szó szoros értelmében hívő, tehát személyesen nem érint a megállapítás.. Azt is hozzátenném, hogy a bármiféle istenhit mögött sokszor egyfajta lelki éhség áll, megmagyarázva látni a megmagyarázhatatlant. Kicsit leegyszerűsítő lenne azt mondani, hogy ha mindenki képzett és tájékozott lenne, nem lennének keresztény hívők, vagy fordítva.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

Jakab.gipsz 2018.11.06. 12:03:39

@dr.ahalan: Rólad tudom ki vagy !

Egy beteges lelkű hazudozó vagy.

Mond miért hazudozol a magyarokról, rasszista vagy?

Vagy csak a sárga irigység gyötör, mert rabszolga vagy .

Tudnod kell, rabszolga az aki soha sem válhat azzá aki lehetne, (Nietzsche szerint) például: magyar ember. És ez nem vicc. Gondold át.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

Jakab.gipsz 2018.11.06. 11:50:48

@sefatias:

Ezt állítod "Engem, aki hiszek a transzcendensben, és hiszek abban hogy ez az élet nem céltalan," ez idáig rendben is lenne.

Ezek szerint nem vagy ateista?

Vagy csak egy önmagát kifejezni nem tudó, hívő vagy, aki nem tud olvasnia a szentírások sorai között. (Tóra, ó szövetség, Újszövetség, Mózes könyvei, Homérosz, Taoizmus, Konfúciusz, Buddha), stb.

Ki vagy ? Definiáld önmagad! Aztán nézz le másokat.

Önmagáról senki sem tud hazudni, még egy "Isten sem".

Te hol állsz, és amit tudsz kitől tudod. Csak kíváncsi vagyok ezért kérdezem mert érdekel.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.11.06. 05:11:56

@dr.ahalan: :) megtörtént. Örülök, hogy tetszik

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

dr.ahalan 2018.11.05. 23:59:07

Kétszer küldte el, bocsi! Az egyiket kitörölnéd? Fizetek érte egy kakasnyalókát! :)))

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

dr.ahalan 2018.11.05. 23:57:26

Ez egy jó blog, véletlenül dobta fel az oldal. Én ugyan más ügyben, de mégis ugyanabban járatom a klaviatúrámat, de követném a blogot, és néha hozzá is szólnék. :)
A butaság mellett én szót ejtenék a lustaságról is, a magyar ember drogjáról. Az olvasás fárasztja, cél a vasárnapi lapos hús, vagy nyeles hús. Muzsika TV, ingyenes újság, ennyi a pap szerint is elég a boldogsághoz. Kék az ég, zöld a fű, tiszta a lelkiismeret. Mi kell még?
És a migráncsok se jönnek! :)))
És tényleg szaporodnak boldogan a maguk kis világában.

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.11.03. 15:18:14

@Sitites: Már régen eljutottam ide, csak nem írtam róla. :)

Igen a buta ember a legfontosabb a mai politikában az egész világon. Most van szükség rájuk igazán. Szaporodnak is

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

Sitites 2018.11.03. 10:53:42

Szia :)
Csak eljutottál Te is idáig:)
Hogy időpazarlás... kivéve, ha rengeteg felesleges időd van, és az ilyen viták a szórakozást szolgálják:))
Segíteni csak annak lehet - mondták már itt százan... -, aki szeretné, ha segítenének neki, azaz beismeri önmaga előtt, hogy segítségre szorul.
Egyéb esetekben a ráerőszakolás csak megerősíti a másik fél "hitét".
(Persze a dolog ennél bonyolultabb; gyakran a "segíteni akaró" fél is valamilyen önigazolásban, vagy játszmában élvezkedik, csak másfélében.)
Viszont nagyon is érdemes odafigyelni időnként (sosem árt felkészülni, amennyire csak lehet...) : éppen mert könnyen irányíthatóak, egy-egy politikai eseményben túlságosan is fontos a szerepük. De ezt Te is tudod:))

Bejegyzés: A tanulatlanság dicsőítése

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.09.29. 06:01:52

@Tinglitanga: hát igazán nincs mit. Ha kérdésed van, nyugodtan felteheted itt

Bejegyzés: Ne hagyd, hogy örökké áldozat legyél!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.09.28. 15:44:22

@Tinglitanga: Szia!

Erre nincs konkrét recept. Igen nehéz terület ez. Néhányunknak sikerült segíteni kikecmeregni a vallásból már másoknak, de ez nem jellemző.
Írtam erről itt:

sefatias.blog.hu/2017/01/02/az_igazsag_birtokaban

sefatias.blog.hu/2017/01/05/az_igazsag_birtokaban_2_resz

Olvasd el mindkét írást

Bejegyzés: Ne hagyd, hogy örökké áldozat legyél!