"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Utolsó kommentek:

Atyek 2019.06.28. 17:43:00

"A videó mem áll rendelkezésre". Mi törént a fénykorral?

Bejegyzés: :) Fénykoromban

abdulasib 2019.06.12. 20:20:09

@sefatias: Már kezdtem azt hinni a kereszténység jobb emberré tette :)

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.06.12. 06:49:44

@abdulasib: Szerintem csak éppen arról és úgy írt, ahogy alakult. Pálra eléggé jellemző az önellentmondás

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

abdulasib 2019.06.11. 00:09:59

Jó napot! Köszi Sefatias, hogy újfent jól megfogalmaztad a gondolataimat :)

Érdekes, hogy Pál az első idézetben inkább emberi erőfeszítésre buzdít (legalábbis nekem úgy tűnik), a másodikban viszont már a Lélektől kapott gyümölcsként tekint a jó tulajdonságokra. Nem tudom, hogy időben hogy következtek ezek, de lehet hogy időközben korigálta magát? Szerinted?

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

Igazság Kereső 2019.06.02. 17:09:33

@sefatias: "Ebből is látszik, hogy a "jóemberség" nem függ ideológiától."

Akikkel beszélgettem erről, mind így vélekedtük.

Bár, az igaz, hogy a jó emberen csiszolhat az egészséges tanítás. Ez lehet keresztény tanítás, vagy más keleti vallás tana, vagy a spirituális tanok. Pàl apostol azt hitte jót tesz, mielőtt megtért. Ő jó ember volt, csak rossz irányba haladt. A jó irány mutatás még jobb emberré képes faragni azt, aki alapjában jó. Mint a csiszolatlan gyémánt, vagy a még kiaknázatlan képességű sportoló. De a rossz ember nem fog sokkal jobb lenni, mert nem is tud. Ahogyan a tehetségtelen sportoló sem lesz jobb.

Ugyan úgy rossz irányba is haladhat a jó ember is a szeretetlen, egészségtelen tanítás által!

Azt hiszem, az iszlamista robbantók egy bizonyos hányada, megkockáztatom lehet jó ember, csak, hogy úgy mondjam agymosottak! Azt hiszik igaznak, amit hisznek, nekik, akár a gyerek koruk ideje óta folytatott folyamatos programozás által kialakult világkép eredménye. Azt hiszik Istennek tesznek jó szolgálatot. Ez alapján (tekintsünk el attól, hogy jogos volt vagy sem) kezdték el a Zsidók a szomszédos népek kiirtását. Isten parancsára...
Valaki azt mondta,hogy Isten azt mondta,hogy ezt s ezt kell tennetek .

A jó ember jó marad, sőt lehet jobb is a határain belül. A rossz pedig nem lesz jobb annál, mint a határai megengedik.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.06.02. 08:42:51

@acycloren: Ebből is látszik, hogy a "jóemberség" nem függ ideológiától.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

acycloren 2019.06.02. 05:44:17

Találkoztam már jó emberrel, aki vallásos volt. De a többség csak egy maszkként hordja a vallást. Nem csak a kereszténységet, hanem a buddhizmust, iszlámot is.
Attól se lesz valaki jó ember, hogy ateista.

A világ tele van szaremberekkel, keresztényekkel és nemkeresztényekkel egyaránt. A jó ember ritka, ezért én nagyon megbecsülöm őket.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

Igazság Kereső 2019.06.01. 23:32:27

@várom a levelet: Én mindössze, azt írtam le, hogy szerintem mit jelentenek Pál szavai a fentiekkel kapcsolatban. Ha igaz ez az egész egyáltalán... Hogy ki mire pályázik, az nyilvánvalóan magánügy.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

várom a levelet 2019.06.01. 14:06:09

@Igazság Kereső: én nem pályázok sem isten országára,sem a királyságra.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.06.01. 11:38:55

Hogy érthetőbben is leírjam: a vallás olyan, mint az alkohol. Öl, butít és nyomorba dönt.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

Igazság Kereső 2019.05.31. 17:46:36

@Echo73:

"Pál apostol Újszövetségben fejtegetett "bűnös szokásokkal való szakítás" témájában általános hiba (sajnos keresztyének között is) ezeket parancsolatoknak tekinteni, mint betartandó követelmények, hogy keresztyénnek mondhasd magad, illetve egy közösség elfogadjon. Pál ugyanakkor egy (a megtérés utáni) jövőbeli ideális állapotról beszél, ami mindenképpen be fog következni. "

Pál felsorakoztat néhány negatív jellemvonást,ami megakadályozza, nem feltételes módban, hanem meg is akadályozza, hogy Krisztussal egységben örökölje valaki Isten országát,vagy királyságát. Ki is jelenti, hogy ilyenek(ezeket cselekvők) nem örökölhetik a királyságot! Nem a jövőről beszél, hanem hogy milyennek kell lennie valakinek, mit kell-amennyire egy bűnös ember teheti-minden erejével elkerülni a jutalom eléréséhez. Azt, hogy sikerült-e megtenni,vagy hogy milyen mértékben, azt nem tudjuk jól megítélni, majd Krisztus eldönti- ha minden igaz.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.05.31. 15:03:38

@Echo73: Szia! Itt nem kell elnézést kérned a véleményedért. Hogy hitetlen ember gondolatmenete-e az enyém, az véleményes. A keresztények általában annak tartanak. :)

1, Én nem írtam a bűnről.

2, Nem írtam parancsolatokról. Én csupán arról, hogy egy embernek elméletileg milyen irányba kell változnia, ha keresztény lesz.

3, Valóban minden emberek alkotta közösségben előfordulhatnak ezek a negatív jellemzők. De a keresztény gyülekezetet a keresztények felsőbbrendűnek tartják, amelynek tagjai megváltott, Szentlélek által vezetett, és annak segítségével pozitív irányba változott emberek, akik egy Isten által irányított közösség tagjai. Tehát a keresztény közösségektől nem én várok el többet, hanem ők állítják, hogy jobbak. Ez a poszt arról szól, hogy a keresztények semmivel sem jobb emberek, mint mások, és semmivel sem alkotnak jobb közösségeket mint mások. Illetve mondhatjuk, hogy sok esetben még rosszabbat, mivel a vezetők bűneit elmismásolják a Szentlélek vezetésével, és így elég sok a hatalommal való visszaélés.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

Echo73 2019.05.31. 10:29:07

Azt gondolom elég sokféle dolog van összekeveredve benned, és így az írásodban is. Alapvetően egy hitetlen ember gondolatmenete a hívők "jóságáról", a keresztyének viselkedéséről, másságukról.
Érdemes tisztázni néhány dolgot:
1. A Biblia szerint nem a rossz és bűnös dolgok CSELEKVÉSE a bűn, hanem az Istentől elválasztott ÁLLAPOT a bűn (aminek következményei a bűnös tettek is). Így aki bűnben élt, de megtér Istenhez, továbbra is követhet el bűnöket (megvan rá a képessége), de ő már Istené, ezért van bűnbocsánata, rendezheti azokat.
2. Pál apostol Újszövetségben fejtegetett "bűnös szokásokkal való szakítás" témájában általános hiba (sajnos keresztyének között is) ezeket parancsolatoknak tekinteni, mint betartandó követelmények, hogy keresztyénnek mondhasd magad, illetve egy közösség elfogadjon. Pál ugyanakkor egy (a megtérés utáni) jövőbeli ideális állapotról beszél, ami mindenképpen be fog következni. Elmondja milyen tulajdonságok, viselkedések fogják jellemezni a Krisztusi embert (az új embert), akiben Krisztus lakozik, és Ő általa változik majd át az emberi mivoltunk (Galata 2:20)
3. az egyházi rendtartás, gyülekezeteken belüli hatalmi harcok, vagy az egyház és a kívülállók viszonya valóban lehet kifogásolható. Mint minden emberek alkotta közösségben, előfordulnak ellenségeskedések, és más bűnök. Ez azonban nem lehet mentség, kifogás arra, hogy valaki meghallja-e Jézus szavát és megtér-e.

Elnézést a hosszú írásért, remélem sikerült árnyalnom a fejtegetésedet.

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

Igazság Kereső 2019.05.30. 16:49:27

Nagyon jó fejtegetés! Maximálisan egyetértek!

Bejegyzés: A kereszténység jobb emberré tesz?

Igazság Kereső 2019.05.29. 17:10:55

Amit elsőként írtam az talán így is igaz: Mindenki téved és mindenkinek igaza van. Ahhogy írtátok is, mindenkinek és minden csoportnak meg vannak az igazság morzsái, amolyan puzle darabkái a nagy igazságnak. De sehol sincs meg a nagy és abszolút igazság. Hogy is lehetne? Az amolyan nálunk van az IGAZSÁG ,mi vagyunk a kiválasztott nép, mi tudjuk a tutit csoportok közös jellemzője a beteges hataloméhség! De mélyebben beásva a felszín alá, a félelem!

Bejegyzés: Milyen az igazi keresztény?

Discipline 2019.05.29. 16:38:32

@sefatias:
Hát igen, a véleménybuborék-jelenség, ami mindig is megvolt, de a szektás csoportosulások körében működik különösen erősen. Manapság pedig azért van erősödőben, mert az internet, a közösségi média működési elve igencsak kedvez a véleménybuborékok kialakulásának.
"A baj az, hogy amikor az emberek összeállnak egy csoportba, akkor általában olyanokkal, akik közel azonos területen észlelik a részigazságot, és a hamis elgondolásokat. "
Ez szerintem nem feltétlenül baj, ez egy természetes emberi viselkedésmód, amit sosem lehet kiirtani. Viszont azt kellene mindenkinek tudatosítani, hogy "az igazság odaát van", és attól, hogy egy nagyobb, erősebb csoportba tartozom, nem biztos, hogy jobban igazam van, mint esetleg egy kisebb csoportnak, vagy egy csoportokon kívüli egyénnek. Mondjuk, ha már itt tartunk, a "demokrácia szelleme" sem éppen kedvez az ilyen tudatosításnak. A demokrácia egyik nagy csapdája a "minél többen vagyunk, annál inkább igazunk van".

Bejegyzés: Milyen az igazi keresztény?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2019.05.29. 16:17:28

@Arpiel: azt mondod, hogy nem kivételes az, ha valakit a Szent Szellem vezet el az igazságra?

Bejegyzés: Az istent soha senki nem látta?