"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Lenyugodtam

2022/12/25. - írta: sefatias

Régen írtam már ide. Elment a kedvem tőle. Azóta sok minden történt velem. Az agyam ugyanúgy jár, gondolkodok, keresem a kérdéseimet, és próbálok választ kapni rájuk, vagy rájönni olyan dolgokra, amikkel szembekerülök. Arról már rég letettem, hogy megértsem a világot. És azt a reményemet is feladtam, hogy jobbá lehet tenni. Csak élek. Más nem is érdekel. Élni szeretnék, nyugodtan, ahogy akarok. csinálom azt, amihez kedvem van. Békében élek istennel, mert leszarom. Ahogy ő is engem. Igy jól elvagyunk.

305767139_5432426260171168_8445738812588587040_n.jpg

Tovább 7 komment

Ez Te vagy!

2020/12/12. - írta: sefatias

     - Ezentúl minden rózsaszínt ki kell radírozni!- mondta Ceruza. Ceruza szerette ha igy hívják. Nem szerette viszont, ha a színére tesznek utalást.
     - Ezentúl nem lehet semmi rózsaszínű- mondta mégegyszer nyomatékosan. Fehér furcsán nézett. Ő is ceruza volt, de neki sosem okozott gondot, ha a színe alapján határozták meg. Fehér körbenézett a többieken. Tizenketten voltak. Egyszer valami véletlen folytán egy dobozba kerültek. Azóta kisebb nagyobb összezördülésekkel, de jól meg voltak. Fehér látta a többieken is azt a döbbenetet, amit maga is érzett. Egyedül Kék nézett unottan maga elé, mintha semmit nem vett volna észre. De senki nem szólt. Fehér szerette Ceruzát. Tudta, hogy milyen belső harcoktól szenved. Segíteni akart és tudta, hogy ez az utasítás Ceruzától komoly következményekkel járhat.
     - De...Izé.. Te Ceruza! Te vagy a rózsaszín! -mondta mély fájdalommal. Ceruza szikrázó tekintettel nézett rá. Még jobban belebújt fekete köpenyébe. Csak rajta volt köpeny.
Azóta csak tizenegyen vannak. Fehér senkinek sem hiányzik. Úgyis minden lap fehér. Radír pedig örült, hogy több munkája van. És folyamatosan radírozott, bármerre is járt Ceruza.
color-pencil-5567820_1280.jpg
Szólj hozzá!

Józsi a keresztény

2020/12/06. - írta: sefatias

Józsi büszke volt rá, hogy keresztény. Látta a tévében a sok koszoslábú migránst, és jó érzéssel töltötte el, hogy neki meleg víz folyik a csapból. Nem úgy, mint a sok semmirekellő lusta dögnek, akik el akarják venni a munkáját.
Józsi kicsit félt.
Egyre többször hallotta, hogy ezek idetolakodnak, hogy tönkre tegyék azt, amit ő felépített. Attól is félt, hogy a falu templomát átalakítják mecsetté. Még sosem látott mecsetet. A templomot is csak kívülről, mert sok volt a munka. Nem volt idő misére menni. A kocsmába is egyre ritkábban járt. De jó érzéssel töltötte el, hogy félti a templomát. Mari, a felesége viszont ment minden vasárnap. Hiába mondta neki, hogy ne menjen, mert sok a dolog. De Mari ment. Pedig Józsi úgy gondolta, hogy ő a főnök. Néha egy két pofonnal érzékeltette is a főségét. De aztán úgy gondolta, hogy talán neki is lesz haszna a túlvilágon abból, hogy Mari templomba jár.
Józsi büszke volt rá, hogy keresztény. Egyszer Tamás atya mondta neki az utcán, hogy a jó keresztény gyűlöli a gonoszt. Ez jól esett Józsinak, mert ő szívből gyűlölte a gonoszt. Emiatt érezte azt, hogy jó oldalon áll. Mondta is a Marinak: - A kurva annyát a sok libernyák köcsögnek. Ránk akarják szabadítani a buzikat, meg a migráncsokat- Mari csak hallgatott. Eszébe jutottak a pofonok.
Józsi pedig jóleső érzéssel gondolt rá, hogy ő mennyire szereti az istent. Úgy érezte, hogy ő Hunyadi János hű katonája, amint épp a keresztény Európát védelmezi. Majd köpött egy hegyeset a verandára
lama_kopes.jpg
5 komment

Liberális, vagy konzervatív?

2020/09/16. - írta: sefatias

Tombol a liberális, konzervatív ellentét. Mindkét oldalon ott vannak a nyáltól fröcsögő gyűlölködők, akik szerint a másik a világ legnagyobb ellensége. Nekem úgy tűnik, hogy a konzervatív értékeket képviselő emberek vannak most a támadó oldalon. Mintha a kormányzati támogatásnak köszönhetően, ők hangosabban szeretnék lámpavasra akasztani a libernyákokat,

ellentetek_1.jpg

Tovább 4 komment

Az kiabál, akinek a háza ég?

2020/08/20. - írta: sefatias

Néhány évvel ezelőtt írtam egy posztot, amelyben határozottan kiálltam azon véleményem mellett, hogy a nemi identitás nem megváltoztatható. Azaz, nem döntés és elhatározás kérdése az, hogy valaki melyik nemhez vonzódik. Már közvetlenül a poszt megírása után úgy éreztem, hogy valami nem stimmel a véleményemmel. Azóta is sokat gondolkoztam, hogy mi lehet a baj. Aztán szép lassan rájöttem.

homokos.jpg

Tovább 11 komment

Isten politikus?

2020/06/01. - írta: sefatias

Isten egyre jobban benne van a magyar politikai életben. Egyre többször szólítják meg. Kérik, hogy áldja meg az ő akaratát fontosnak tartó politikai vezetőket. És ennek köszönhetően egyre több a magát vallásosnak tekintő szavazó, aki persze arra szavaz, aki fontosnak tartja a kereszténységet. Épp most olvastam, hogy a "777 csapata arra buzdítja a világon élő valamennyi magyart, hogy történelmi tragédiánk évfordulóján lélekben újra együtt legyünk, imában kérve Isten áldását nemzetünkre. Hiszünk az ima erejében, és habár a fizikai határokat nem tudjuk eltüntetni, de a lelki összetartozás hatalmas erejét megtapasztalhatjuk."

20190324semjen-zsolt4.jpg

Tovább
Címkék: politika
123 komment

Nyolc éves a blog

2020/04/14. - írta: sefatias

Észre sem vettem, és szép lassan nyolc éves lett a blog. Ez alatt a nyolc év alatt közel félmillió kattintás, több tízezer komment jött össze, és ez a 462. bejegyzés. A nézeteim, a feldolgozott témák jelentős változásokon mentek át. És talán ritkábban is írok. De azért még megy. Nem is emlékszem már hányszor kerültem ki az Index, vagy a blog.hu címlapjára, de kb 30-szor. Szerintem ez nem kis teljesítmény. Főleg tőlem. Van még ezen kívül két blogom, teljesen más témában. Azok is elég jól mennek. Ott is írtam már néhány posztot, ami kikerült az indexre. Némelyik nagyobb nézettséget ért el, mint itt ezen a blogon a legtöbb írásom.

Hát szóval boldog szülinapot nekem.

 

8.png

 

Címkék: blog
14 komment

Hazudni bűn?

2020/04/13. - írta: sefatias

"Ti atyátoktól, az ördögtől valók vagytok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja." (János 8:44) Ezt mondta Jézus az ördögről. Ezzel mélyen elítélve a hazugságot, és a hazug embereket. A Biblia nem igazán bánik kesztyűs kézzel a hazugságot gyakorló emberekkel. Számtalan elítélő gondolat van benne.Amikor Isten városáról ír, ezt mondja:"Boldogok, akik megmossák ruhájukat, hogy hatalmuk lehessen az élet fája fölött, és bemehessenek a kapukon a városba. A kutyák, a varázslók, a paráznák, a gyilkosok, a bálványimádók és mindazok, akik a hazugságot szeretik és hazug módon élnek, kint maradnak." (Jelenések 22:14)

218824-2121x1414-man-with-long-nose.jpg

Tovább
Címkék: hazugság
16 komment

Az idealizmus baklövése

2020/02/13. - írta: sefatias

Vajon az idealizmus vezethet boldogsághoz? Azt hiszem a legtöbb ember valamilyen szinten idealista, és a helyzetétől teljesen független jövőképben  hisz. Például a kereszténység reménysége egy csodálatos jövőbe vetett hit.  Vallástól függően ez lehet a csodálatos, bajoktól mentes örök lét itt a földön, vagy a mennyben Isten mellett.Egy kommunista hiszi, hogy egyszer eljön egy olyan rendszer, amelyben az emberek közötti egyenlőség egy igazságos világot hoz el. A fiatal lány hiszi, hogy a jövendőbelijével együtt fognak megöregedni, és szerelemben meghalni. A szerencsejátékos hiszi, hogy egyszer be fog jönni, és az ő lapjai, számai lesznek a nyerők.

zsolt-1081_7.jpg

Tovább 23 komment

Biztos, hogy mindenkinek jó az, ami neked?

2019/12/14. - írta: sefatias

Az előző posztról gyakran jutott eszembe Gödel nemteljességi tétele. Bár nem vagyok matematikus, valahogy mégis érzek némi párhuzamot. Arra jutottam, hogy azokat az erkölcsi mértékeket, szabályokat, amelyek évszázadokon keresztül irányították az emberek életét, a természettől teljesen elidegenedve, a társadalmat irányító egyének hozták létre a békés egymás mellett élés irányíthatósága érdekében. A magántulajdon, és az azzá váló személyes kapcsolatok mind azt a célt szolgálták, hogy az egyre nagyobb és zártabb közösségekben minél kisebbre redukálják a felmerülő problémák számát.

szabi.jpg

Tovább 3 komment

Hol a helyes és a helytelen határa?

2019/11/02. - írta: sefatias

Évek óta írok kritikai írásokat azokról, akik, miközben valamilyen érték, értékrendszer védelmében lépnek fel, a maguk által védelmezett értékeket semmibe veszik. Az egyszerű állampolgár pedig ezt nem veszi észre. Egyszerűen hálás azért, hogy valaki védelmébe veszi azokat az értékeket, amiket ő is fontosnak tart, de az életében nem játszanak szerepet. Így most egy olyan társadalomban élünk, amelyben fontosak a magasabb rendű értékek, fontos értük kiállni azok ellen, akik ezeket az értékeket nem tartják fontosnak, de közben az sem él azon értékek szerint, aki fontosnak tartja. Így létrejön egy lelkiismeret nyugtató állapot, amelyben az értékek iránti tiszteletemet, kimutatom azzal, hogy gyűlölöm, azt, aki nem tiszteli azt úgy mint én, de közben én ugyanúgy figyelmen kívül hagyom azokat az értékeket, mint az akit gyűlölök.

erkolcs-300x225.jpg

Tovább 5 komment

Képmutató a kereszténység?

2019/10/13. - írta: sefatias

A kereszténység egyre nagyobb lendülettel próbál fellépni, mint erkölcsi iránymutató. A magyar kormány támogatásával egyre nagyobb teret nyernek a református és katolikus egyházak az emberek hétköznapjaiban. Ezzel egyenes arányosságban egyre gyakrabban hallani a keresztény értékekről, mint mindent meghatározó értékekről. Néhány keresztény aktivista harcosan kiáll azon értékek mellett, melyek szerinte a Bibliából kikövetkeztethetők.

erturzrz.jpeg

Tovább 1 komment

Egész pontosan mik is azok a keresztény és nemzeti értékek?

2019/09/23. - írta: sefatias

Az elmúlt években felerősödött a keresztény és a nemzeti értékek védelme, illetve ezek hangoztatása. A keresztény értékekről már elég sokszor írtam ITT. Többször keveredtem az interneten olyan csoportok oldalára, ahol ezen értékek miatt hangoskodtak, és mellüket verve védelmezték. Most a legutóbb egy helyi képviselő jelölt fészbuk oldalán találkoztam a nemzeti értékek fontosságával. Bevallom őszintén, hogy amikor ezen értékek hangzatos védelmével, fontosságuk kiemelésével találkozom, mindig előbújik belőlem a kisördög, és megkérdezem, hogy egész pontosan mit értenek a keresztény és nemzeti értékek alatt.

kurtoskalacs-20170615.jpg

Tovább 459 komment

Dogma, vagy egyén?

2019/09/14. - írta: sefatias

Kétségtelenné vált számomra, hogy a politika és a vallás működése között rengeteg párhuzam van. Nem véletlen, hogy ha akarnak, akkor nagyon jól együtt tudnak működni. Mindkét intézmény, különböző egységekre osztható, amely egységeknek egy, az eszmét, irányzatot jellemző, -izmus főnév képzővel ellátott nevet adnak. Pl. katolicizmus, baptizmus, konzervativizmus, liberalizmus, protestantizmus, stb. Ezeknek a különböző irányzatoknak előre meghatározott dogmáik, elvárásaik vannak, és csak azok csatlakozhatnak hozzájuk, akik ezekkel egyetértenek, illetve alárendelik magukat. 

nyaral_241691656.jpg

Tovább 10 komment

Van valóságos istenkép?

2019/09/12. - írta: sefatias

Három hónapja volt két poszt Sytka és Szabados Ádám "tollából", amelyben az istenképekről írtak. Én kicsit megkésve reagálnék rájuk.  Lényegében mindkettővel egyetértek, de Ádám elköveti azt a hibát, hogy nem ismeri fel magát a saját maga alkotta elvárási rendszerben. Miközben Ádám írását olvastam, hasonló képpen reagáltam, mint a képen:confused.jpg

Tovább 11 komment

A kereszténység jobb emberré tesz?

2019/05/30. - írta: sefatias

A megtérés az egyik legfontosabb mozzanata a keresztény ember életének. A Hit gyülekezete a következőképpen fogalmazza meg a megtérést: "A Szent Szellem által megelevenített Ige teszi képessé a bűnös embert arra, hogy romlott életmódjával szakítson, és az Úr akarata szerint éljen. Ez az átfordulás jelenti a megtérést." Az Emmausz közösség pedig így: "A megtérés hármas lépést jelent: elszakadás a bűntől, a hit útjára lépés, Isten királyi hatalmának (vezetésének) elfogadása." A legjobban ez a megfogalmazás tetszik: "Az a gondolati, hitbeli, valamint ezzel együtt magatartásbeli folyamat, amelynek során az ember Isten iránt engedetlen magatartásával felhagy, és azzal a szándékkal fordul Isten felé, hogy akaratának engedelmeskedjék."

bigstock-christian-background-confess-31452830.jpg

Tovább 16 komment

Milyen az igazi keresztény?

2019/05/28. - írta: sefatias

Hogy milyen egy igaz keresztény? Először is, mindig igaza van. Még akkor is, ha korábban abban volt igaza, aminek most az ellenkezőjét vallja igaznak. Az ő tévedése nem tévedés, hanem a Szentlélek vezetése általi fejlődés. Az igaz keresztény, pont azért igaz, mert a Szentlélek vezetése meglátszik az életén. Már csak ezért sem lehet tévedésben. Hogy adná ki magát, ha egy igaz keresztény, a Szentlélek vezetése alatt tévedne? Az istenkáromlás lenne. Másodszor, ahogy ez az elsőből következik, egy igaz keresztény mindig tisztán látó. A Szentlélek vezetésének köszönhetően, mindig jól látja a dolgokat. Még akkor is, ha korábban pont az ellenkezőjét látta jónak, mint amit most lát annak. Az ítélete mindig az adott pillanatban mérvadó. Nem számít, hogy mit vallott korábban. metamorphosis_of_narcissus_1936-1937_salvador_dali.jpg

Tovább 13 komment

Aki embertársát ostobának nevezi, állítsák a nagytanács elé.

2019/04/30. - írta: sefatias

"A keresztény kultúra megvédése ügyében nincs kompromisszum" Ezzel a címmel tudósított a kormány.hu Orbán Viktor (Isten kegyelméből magyar miniszterelnök) beszédéről. Ez Soltész Miklós államtitkár szerint magában foglalja azt is, hogy "Őrizzük meg keresztény szigetként térségünket" A keresztény alapelvek és értékek Bayer Zsolt számára is oly fontosak, hogy bejelentette kilép a szerinte ezektől az értékektől már rég elforduló evangélikus egyházból, és "katolizálni fog" Aradszki András államtitkár pedig a parlamentben arra figyelmeztetett, hogy Sátán ellen rózsafüzérrel kell küzdeni.

Szóval itt tartunk. A nagy nemzeti keresztényesedés kellős közepén, a keresztény kultúra védőbástyájában, Magyarországon erősödik a kereszténység. Vagy legalább is valami, amit most így hívnak. Ezt a posztot Bangóné az MSZP képviselőjének patkányozása ihlette, akire most aztán kiakadt a Fidesz és annak minden szavazója, mert le (mások szerint fel) patkányozta őket. A nagy felháborodásban a keresztény kultúra védelmére felesküdött mélyen vallásos, és a keresztény értékekért, akár élete árán is harcoló keresztény konzervatív kormány és annak holdudvara teljesen elfelejtette, hogy eddig ők voltak azok, akik minősíthetetlen jelzőkkel illették képviselőtársaikat a parlamentben, és a másként gondolkodó állampolgárokat az országban.

bayerbangone.jpg

Tovább 233 komment

Megismerhetjük a teremtésműből Istent?

2019/03/15. - írta: sefatias

Pál apostol ezt mondja Istenről: "Mert ami benne láthatatlan: örök ereje és isteni mivolta, arra a világ teremtése óta műveiből következtethetünk." (Róma 1:20) Ez az idézet ösztönöz sok vallásos embert, hogy Istent dicsőítse, mikor valami fantasztikus dolgot lát a természetben. Isten hatalmát látja az óriási hegyekben, a világegyetem nagyságában. Bölcsességét a bonyolult ökoszisztémában. Szeretetét abban, hogy mindent megadott nekünk, ami a jó és megelégedett élethez szükséges. A legismertebb személy, aki a természetben kereste Istent, és lett emiatt a természet védőszentje, Assisi Ferenc volt.

cultura-saint-francis-lambert-de-hondt.jpg

Tovább 41 komment

Kell alkalmazkodni a kisebbséghez?

2019/02/23. - írta: sefatias

Egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek a közöttünk élő homoszexuális emberek jogaiért szólalnak fel. A héten utolsó vészcsengőként szólalt meg az a francia kezdeményezés, hogy az iskolát irattáraiban lefűzött, soha senki által nem látott és használt papírokon le szeretnék cserélni az apa és anya kifejezéseket. Erre a  kormánypropaganda által eltorzított és felerősített vészcsengőre reagáltak a kereszténység magyar védelmezői kissé túlzóan és szerintem keresztényietlen módon. Közben teljesen figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy Magyarországon már évtizedek óta ez a gyakorlat.

160625-poliamoria.jpg

Tovább 27 komment

A Jóisten megint alkotott...

2018/12/24. - írta: sefatias

A Jóisten megint alkotott.

Nem elég, hogy az ő kegyelméből egy hitvalló keresztény kormány áll Magyarország élén, most kiderült, hogy Mészáros Lőrincet is ő tette Magyarország és ezzel a világ egyik leggazdagabb emberévé.

Én nem tudom, hogy ezeknek az embereknek milyen istenképük lehet, de valószínűleg hihetetlenül torz. Szóval a mai magyarországi elit elméjében egy olyan istenkép van, amit önmagukból hoztak létre. A legrosszabb ebben, hogy ettől a kereszténynek nevezett istenképtől, amelyet arra használnak fel, hogy a hatalom elvárásait könnyebben elfogadtassák a magát szintén kereszténynek nevező néppel, a keresztény egyházak egyáltalán nem határolódnak el. Sőt azzal, hogy az egyház kokettál az állammal, még valamiféle elismeréséről is biztosítja. Kivétel ez alól természetesen például Iványi Gábor és az egyháza.

lazarus-and-the-rich-man.jpg

Tovább 7 komment

A tanulatlanság dicsőítése

2018/11/02. - írta: sefatias

Lehet vitatkozni azzal aki csak hisz? Az elmúlt jó pár év alatt az interneten több felületen futottam bele vitákba olyanokkal, akik hisznek valamiben. Istenben, a kegyelemben, Orbán Viktorban, a pirézekben vagy az ateizmusban. Sokan kérdezték már tőlem, hogy miféle mazochizmus hajt engem, hogy belemegyek ezekbe az általában értelmetlen vitákba. Az igazság az, hogy én általában élvezem ezeket a vitákat, és a legkevésbé sem érdekel annak kimenetele. Az ember érdekel, akivel vitatkozom. Jobban mondva az embertípus.

proud.png

Tovább 19 komment

Bezzeg az én időmben...

2018/07/28. - írta: sefatias

Hol tart már ez a mai világ? Régen minden jobb volt. Az emberek tisztelettudóbbak, erkölcsösebbek voltak. Sokkal kevesebb volt a bűnözés és jobban odafigyeltek egymásra. Ha kellett sokkal jobban összefogtak a bajban, mint a maiak, akik egy lépcsőházban sem ismerik egymást. A hitnek, vallásnak sokkal nagyobb szerepe volt, az Isten jobban benne volt az emberek életében. Hűségesebbek voltak egymáshoz és az alapelvekhez, mint a mai fiatalok, akik már nem tisztelnek se Istent se embert. Régen még a fű is zöldebb, a töltöttkáposzta pedig finomabb volt.

d64ec-1311699472-99r4yl.jpg

Tovább 14 komment

Tényleg önrendelkezés a nemi irányultság meghatározása?

2018/07/06. - írta: sefatias

Ebben a posztban Szabados Ádám néhány héttel ezelőtti posztjára szeretnék reagálni. Mivel ki vagyok onnan tiltva, csak ez a lehetőségem van.

Ádám a posztjában arra szeretne kilukadni, hogy a progresszív ideológia elmegy a valóság mellett azzal, hogy az egyén önrendelkezésére helyezi a hangsúlyt. Ezt írja: "a progresszív ideológia szabadságharc a társadalmi hagyományokkal és az emberi természettel szemben." A posztból és Ádám korábbi írásaiból arra lehet következtetni, hogy a homoszexualitás, a poliamoria, a házasságtörés, illetve a házasság előtti, illetve azon kívüli nemi élet szembe megy a társadalmi hagyományokkal, és az emberi természettel. Más konzervatív/fundamentalista teológusokhoz, hívőkhöz hasonlóan azt a nézetet szeretné elhitetni az olvasóival, hogy ezek olyan szokások, amelyek az elmúlt kb. száz év liberális, keresztényellenes ideológiáinak köszönhetően vernek egyre vastagabb gyökeret a társadalomban, szabadságharcot folytatva az emberi természettel és a hagyományokkal. 

160625-poliamoria.jpg

Tovább 75 komment
süti beállítások módosítása