"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Isten jó?

2017/09/15. - írta: sefatias

 

"Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá""

Mondta Jakab. És azóta emberek milliói hálásak Istennek azokért a jókért, amiket kapnak az életük során. Hálásak a gyermekeikért, a családért, az ennivalóért, a barátokért, a jókor kapott éppen szükséges holmikért, pénzért. Hálásak, mert megmenekültek egy szorult helyzetből, elkerültek egy balesetet, meggyógyultak egy betegségből, jól fizető munkát kaptak, nyert a focicsapatuk, sikerült a vizsga stb. Sorolhatnám a végtelenségig az életben adódó örömteli történéseket, amelyek a keresztények szerint, Jakab szavainak függvényében, Istennek köszönhetőek.

segito_kez.jpg

Ám ha jobban odanézünk, akkor láthatjuk az élet másik oldalát is. Láthatjuk, hogy keresztények elveszítik családtagjaikat, beteg, fogyatékos gyermekeket nevelnek, összevesznek a barátaikkal és gyakran szükséget szenvednek. Sokan szorult helyzetük miatt depresszióval küzdenek, baleseteket szenvednek, és szőrnyű betegségekben halnak meg. A keresztény Európa történelmét végigkíséri a nyomor és a nélkülözés. Az 1840-es évek közepén egy újság így tudósított a Budapesten uralkodó állapotokról:  “Végigmenve az utcákon, főleg a külvárosokban iszonyú emberi alakokra találunk, kik sápadtan, éhezve, fázva, alig némi rongyokkal takarózva fel s le lézengenek."  Az egész országot sújtó éhínség volt az egyik oka a 48-as szabadságharcnak. Olvastam beszámolókat, hogy voltak olyan helyek, ahol a szülők éhen halt gyermekeiket ették meg.  Ugyanebben az időben a keresztény Írországot sújtotta éhínség, melynek következtében öt év alatt másfél millióan haltak meg, és további egymillióan elmenekültek az országból. 

A Szovjetúnióban, Sztálin uralma alatt keresztény papok tízezreit végezték ki néhány év alatt. És még nem említettem a keresztény Európában sújtó háborúk borzalmait, melyekben ártatlan millióknak kellett elviselhetetlen szenvedést átélniük. A kérdés ami bennem felmerült: hogy az a jó Isten, aki gondoskodik egyik szolgája ruházatáról, de hagyja a másikat embertelenül szenvedni, nevezhető-e jónak? Úgy érzem, hogy amikor Istennek tulajdonítunk valami szerencsés eseményt az életünkben, és ennek hálánk jeléül hangot is adunk másoknak, akkor elfeledkezünk azokról a milliókról, akik sokkal nehezebb helyzetben nem kaptak semmit.

"Senki sem jó, csak egy, az Isten.” mondta Jézus. Tehát a kiindulópontunknak ennek kell lennie: Isten jó. Még belegondolni is szőrnyű, hogy mi lenne velünk, ha Isten nem lenne jó. És szerintem (!!!!) egy olyan isten, aki hangulatától függően valakinek ad 5000 forintot, mert most épp annyira van szüksége, viszont hagyja, hogy egy kislány megerőszakoljanak, az nem jó isten. Az a szülő, aki az egyik gyerekének szép ajándékot vesz, de a másikat hagyja szenvedni, az egy csapnivaló szülő.

Azok, akik  fennen hirdetik, hogy Isten csodálatos ajándékokkal halmozza el őket- bár Istennek szeretnének jó reklámot csapni - valójában azt hirdetik, hogy Isten egy hangulatember, egy kénye-kedve szerint segítő kényúr, a pillanatnyi kedve szerint dönt, hogy segít-e valakinek, vagy nem. Illetve nem mérlegeli a döntésének következményeit. Ez az isten rossz. Nem erről az istenről mondta Jézus azt, hogy jó. Ennél az Istennél a legtöbbünk sokkal jobb lenne. 

Ezért ahhoz, hogy Istent meg tudjuk tartani jónak, ki kell zárnunk, hogy bárkinek is segít. Mert az az isten, aki egy számunkra ismeretlen okból senkinek nem segít, könnyebben megmarad a szememben jónak, mint az az isten, amelyiknek ugyan a lehetősége és hatalma megvan hozzá, de mégiscsak szívesebben segít az egyik szolgáján, mint a másikon.

Valljuk be: a fenti ellentmondások Isten jóságáról, már nagyon sok embernek okoztak törést az életükben. Sokan váltak hitetlenné, ateistává, istenre haragvókká.  Mindezt azért, mert egyesek mindenáron azt akarják elhitetni másokkal, hogy az életükben történt szerencsés fordulatoknak Isten az oka.

 

157 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr5612829864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.20. 18:19:56

@Tertullian: Ezt kifejthetnéd bővebben, mert én azt olvastam, hogy az egy tálentumos szolgának az volt a bűne, hogy nem kamatoztatta a rábízott javakat. Viszont a poszt témájának ehhez semmi köze

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.20. 18:22:06

@abdulasib: na most már van időm részletesebben kifejteni. Az előbb már leírtam, hogy mitől lenne rossz az isten.
Viszont akkor jó az Isten, ha következetes. Tehát ha egy keresztény kislányt hagy megerőszakolni, akkor ne adjon 5000 forintot se a másiknak, akinek most épp annyi kell

Rovarölő 2017.09.20. 20:46:47

@abdulasib: "Engem egy szektában lelkileg megerőszakoltak 15 éven át, de most hálát adok az Istennek..."
Tesó! Ez az erőszak azért nem múlt el nyomtalanul! Az érvelésed egyébként kísértetiesen emlékeztetnek valakire, aki szintén erőszak áldozata, de sminkeli magát és hálát ad a jó istenének.
Valami azt súgja nekem, hogy te itt csak trollkodni akarsz, mert tényleg azt súgja és nem a jó istened súgja.
Persze, az afrikai éhező neked nem téma, mert tele van a beled. Egy hónapra szeretném, ha cserélnél velük, aztán kapnál egy kommentet, ami szerint neked nem kell enned, mert ez neked a jó! A jó istened tegyen neked jót a hited szerint.

abdulasib 2017.09.20. 20:47:08

@sefatias: "szerintem (!!!!) egy olyan isten, aki hangulatától függően valakinek ad 5000 forintot, mert most épp annyira van szüksége, viszont hagyja, hogy egy kislány megerőszakoljanak, az nem jó isten."

Ezzel én egyet is értek, ha lenne egy olyan isten, aki hangulatától függően valakinek ad 5000 forintot, mert most épp annyira van szüksége, viszont hagyja, hogy egy kislányt megerőszakoljanak, az nem jó isten.

Viszont szerencsére az az Isten, aki létezik, az nem ilyen szerintem (!!!!)
És arra vagyok kíváncsi (lehet túl személyes a kérdés), hogy te is így gondolod-e?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.09.24. 01:38:09

Isten jósága az örökkévalóságban értelmezhető csak teljesen. Ha csak x időpontban nézzük a világot, akkor nem lehet azt se mondani hogy jó, azt se hogy rossz. Csak "zajt" látunk, azaz történik a jó is meg a rossz is a világban...

Lázár ott szenvedett egész életében a gazdag ember kapujában. Csak a halála után lett neki jó. És ha Lázár nem lett volna, akkor talán a gazdag ember se a pokolba jut. De Lázár is volt, a szituáció is volt, és a gazdag ember elbukott, mert nem segített Lázáron.

Jézus egyébként mond olyan példázatot is, amelyben valaki Istent gonosznak tartja, és Jézus ne vitázik vele, hanem felhívja a figyelmet, hogy ha valaki gonosznak gondolja Istent, akkor is jobb ha engedelmeskedik neki. :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.24. 10:33:17

@abdulasib: Én is így gondolom. Erről szól a poszt.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.24. 10:35:12

@endike: én vitatkoznék veled, mégha egyet is értek.

"Isten jósága az örökkévalóságban értelmezhető csak teljesen."

igaz. De ezzel egy probléma van. Az ember nem tud örökkévalóságban értelmezni. Tehát így Isten jósága az ember számára értelmezhetetlen marad. És egy értelmezhetetlen istent sem megismerni, sem megszeretni nem lehet

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.09.24. 22:15:08

@sefatias: már miért ne tudna az ember az örökkévalóságban értelmezni?
pont erre írtam példát

abdulasib 2017.09.25. 20:52:31

@sefatias: "Én is így gondolom. Erről szól a poszt."

Köszi a választ, akkor most már kicsit jobban értelek.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.27. 15:51:10

@sefatias:

írod:
"Jelenleg úgy gondolom, hogy a keresztények nézetei, hite nagyon elmegy a valóságtól. Inkább idealisták, és a nézeteiket az határozza meg, amit olvasnak, vagy hallanak. De semmiképp nem az, amit tapasztalnak."

Ez is igaz ... bizonyos értelemben, de ezt a teológia feloldja nagyon könnyedén. Ott van az eleve elrendelés tana.
Mint ahogy te is tudod, a tan szerint az simán belefér az Isten képbe, hogy egyesek a szó szoros értelemben nélkülözik isten jóságát, figyelmét olyannyira, hogy kárhozat vár rájuk. Míg mások, kiemelt figyelmet kapnak, olyan mértékben, hogy elkárhozni sem fognak mert isten mindig átmenekíti őket az akadályokon.

Bár lehet számunkra ez a tan unszimpatikus, de érdekes módon mégis logikailag levezethető az egész bibliából, a leírt és ismert isteni eljárásmódokból.
Oké nem szimpi, meg hagy egy csomó kérdést is, de ha azt vesszük, sokkal inkább összeillik az általad tapasztal problémával és feloldja egy huszárvágással azt dilemmát amit felvetettél. ...persze részben, mert ha elfogadjuk ezt a tant akkor ismét oda kerülünk, amit a poszt témájaként felvetettél. -Lehet Isten jó? Lefordítva, lehet úgy jó, hogy egyeseket nélkülöz és másokat nem? Ez teológiai nézőpontok kérdése :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.27. 15:53:06

@kingdom: :) Az eleve elrendelés tana "logikailag levezethető az egész bibliából, a leírt és ismert isteni eljárásmódokból. "
Mint ahogy a cáfolata is :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.27. 16:00:07

@sefatias: Én próbáltam mérleg serpenyőre tenni mind a kettő nézetet, szégyenlem is leírni mennyit foglalkoztam ezzel a témával, (persze nyilván nem úgy mint egy teologus) ... nehéz ügy, egy kicsit mégis úgy tűnik, mintha az eleve elrendelés felé billenne a mérleg nyelve ... Én ebbe bele is fásultam, ...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.27. 16:04:47

@kingdom: nem hiszem, hogy neked kéne itt mérlegre tenni a tanokat. Az az isten, aki képtelen világosan meghatározni az akaratát, de közben ettől tesz függővé az üdvösséget, az mentális, és értelmi problémákkal küszködik. A kereszténység által bemutatott Istennél még én is jobb vagyok

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.27. 16:23:42

@sefatias:
Ezt is elfogadom, de az eleve elrendelés tanának az elfogadása vagy nem is elfogadása ráadásul nem üdvösségi kérdés. Sokkal inkább egy (háttérben meghúzódó kiolvasható tanítás) ami elvileg működik anélkül is , hogy tudomást szereznénk róla. A kereszténység egyik lényegi eleme pedig pont az, hogy nincsenek kőbevésett tanok ...,(szerintem) ... vagyis csak egy a lényegi tanítás a szeretetről,...Krisztusról.
A gond abból fakad(t), ha könyvvallást csinálnak a kereszténységből (az evangélikusok gondolom megköveznének ezért) :)
De ha azt vesszük pont az írásrágiságból adódik a legtöbb probléma és az egymásnak ellentmondó teológiai irányzatok, ... széthúzó kereszténység, visszaélések stb.
A szavaiddal élve ... ha isten azt akarta volna, hogy az írásokban legyen elrejtve az üdvösség, és egység, ... akkor biztosan gondoskodott volna egy minden kérdésektől mentes mindenek felett álló könyvről, amit még véletlen sem lehet másképpen értelmezni. Meglepő módon hasonló nézetet pont a katolikus oldalról találtam, ...

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.06. 03:36:59

@Jakab.gipsz: „A jó és tökéletes Isten szabad akaratot adott minden embernek, tehát nem csak a keresztényeken kell számon kérni”
- Jó gondolat.

@sefatias: Formálisan nem érvénytelen a világot úgy nézni, hogy minden szenvedésről definíció szerint Isten tehet, de nem is átgondolt nézőpont. Ha az ember szabad akaratot kapott, akkor definíció szerint az ember tehet a világban lévő szenvedésről. Isten pedig nem a szenvedést ENGEDI, hanem azt, hogy az ember szabad legyen. A szenvedés a szabadsággal való visszaélés következménye.

Valójában az a gondod, hogy miért engedi Isten, hogy az ember ártson magának és a többi embernek? Isten jóságát megkérdőjelezve a szabad akaratot helyteleníted?

Ha nem lenne szabad akaratunk, az életünk nem lenne emberi. És ha nem élnénk vissza a szabad akaratunkkal, nem léteznének a szenvedés általad felsorolt jelenségei. A szabad akarattal való visszaélés sajnos nem csak a visszaélő életében okozhat szenvedést, hanem rajta kívül még sokakéban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.06. 08:06:29

@Vértes László: Szia Laci!
Beidéznéd a posztnak azt a részét, amelyben kifejtem, hogy az a gondom, hogy Isten engedi "hogy az ember ártson magának és a többi embernek?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.06. 08:56:32

@sefatias: „Beidéznéd?”
– Tessék. Ezt írtad.
„És szerintem (!!!!) egy olyan isten, aki hangulatától függően valakinek ad 5000 forintot, mert most épp annyira van szüksége, viszont hagyja, hogy egy kislány(sic) megerőszakoljanak, az nem jó isten. Az a szülő, aki az egyik gyerekének szép ajándékot vesz, de a másikat hagyja szenvedni, az egy csapnivaló szülő.”

– Az ózonlyukat is Istenen vernéd le? Isten nem jó, mert megengedi, hogy az ember – a maga hübriszes csőlátásával – ózonlyukat állítson elő? Úgy tűnik, a szabad akarat része, hogy az ember szenvedést okozzon magának és másoknak. Ha ezt a következményt kritizálod, szükségszerűen a szabad akaratot mint okot kritizálod.

Szerintem a szabad akarat elválaszthatatlan az emberléttől, a szenvedés pedig elválaszthatatlan a szabad akarat hübriszes megélésétől. Isten – a maga végtelen szerető jóságában – megadta azokat a szabályokat, amelyekkel boldog jólétben élhet az egész emberiség. Ezeket célszerű önkéntes belátás alapján betartani.

Amiről szerintem is lehet értelmes polémiát folytatni: van olyan, hogy egy ember őszintén, belső meggyőződéssel Isten felé fordulónak, Isten szabályait követőnek érzi magát, és mégis csőlátóan hübriszes, szenvedést okoz magának/másoknak. Nem túl gyakori, de ismerek ilyen kombinációt, ez egy érvényes probléma. Viszont sokkal több téveszmés „humanistát” ismerek, aki csőlátó hübrisszel árt magának és másoknak. Hja, nem elég belülről meggyőződöttnek lenni, külső visszajelzésre is szükség van.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.06. 09:20:30

@Vértes László: Te az ember szabad akaratának tartod azt, hogy az isten ad valakinek valamit, vagy sem?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.06. 14:50:41

@sefatias: És te Isten cselekedetének tartod, ha valaki megerőszakol valakit?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.06. 15:11:48

@Vértes László: szerintem olvasd el mégegyszer a posztot. Megint nem érted, hogy miről van szó

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.06. 15:33:35

@sefatias: Szívesen elolvasom, de mit nem lehet azon érteni, hogy szerinted Isten tehet arról, hogy engedi megtörténni a szabad akarat következményeit?

A valódi kérdésed így szól: jó-e szabad akaratot adni az embernek? Jó-e Isten, ha szabad akaratot ad? Szerintem jó, nem mondanék le a szabad akaratról csak azért, mert a vele visszaélők képesek szenvedést okozni. Az ember maga felel azért, amit a szabad akaratával elkövet, az egyének hübriszes döntései tehetnek a világ állapotáról.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.06. 15:37:54

@Vértes László: hol olvastál, akár leheletnyi utalást a posztban arra, amiről beszélsz?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.06. 15:59:41

@sefatias: – Az idézett mondatban olvastam.
„egy olyan isten, aki hangulatától függően valakinek ad 5000 forintot, mert most épp annyira van szüksége, viszont hagyja, hogy egy kislány(sic) megerőszakoljanak, az nem jó isten.”

– Ebben a mondatban azt kifogásolod, hogy Isten megengedi, hogy valaki a szabad akaratával élve megerőszakoljon egy kislányt. Mégis, szerinted mit kellene tennie Istennek? A tett előtt vegye el az elkövető szabad akaratát? Vagy lássa előre, ki lesz az erőszaktevő, és eleve ne adjon neki szabad akaratot?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.06. 16:02:18

@Vértes László: tényleg nem érted. Na majd ha hazamentem elmagyarázom.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.06. 17:51:57

@Vértes László: Ez a poszt arról az elképzelésről szól, miszerint ISTEN (nem ember) szabad akaratából dönthet úgy, hogy valakit hozzásegít egy cipőhöz, vagy bármihez, amire pont ott, pont akkor szüksége van, de közben nem segít azon, aki egy cipőhiánynál sokkal nagyobb problémával küzd. És szó sincs emberi szabad akaratról, amiben meg nem hiszek teljes mértékben

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.07. 15:06:22

@sefatias: „Ez a poszt arról az elképzelésről szól...”
– Előny, ha te legalább tudni véled, vagy vélni tudod, miről szól a posztod.

Szerintem Isten nagyon is aktívan jó a világban, csak nem Superman. Vagy Tenkes kapitánya. Te mintha ezt hiányolnád. Miért nincs ott, hol sanyargatni lát?! A Superman filmből kiderül, hogy a közönség hamar belefárad Superman-be és a permanens akciózásba, talán ezért nem ilyen forgatókönyvből dolgozik Isten.

A Biblia nagyjából leírja, milyen forgatókönyvből dolgozik, és hogyan lehetünk mi is pozitív szereplők az Isten által irányított történetben. Ez ÖRÖMHÍR.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.08. 16:41:55

Visszanéztem mire jutottatok a témában,.... hát még mindig ott vagyunk ahol a part szakad. :)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.09. 09:22:17

@kingdom: Szerintem sosem voltunk ott, ahol a part szakad... Döntsd el magad, melyik a működőbb és jobb világ: ahol mindenki hübriszes, ahogy neki tetszik, és Isten egyenként megakadályozza a hübrisz okozta szenvedést (pl. lefogja az erőszaktevőt); vagy ahol egyre többen igyekeznek betartani Isten szabályait, visszafogják a hübriszüket (nem akarnak erőszakot tenni), és nem szenvedünk a hübrisz következményeitől.

Ha az utóbbi világot tartanád jobbnak, örömhír, hogy a világunk pont így van konstruálva.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.10. 07:02:41

@Vértes László: Tudnál példát mondani Isten aktivitására?

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.11. 10:28:56

@Vértes László: Igen, az elsőt tartanám hatékonynak. Ugyanis ebben az esetben kérdésen felül állna Isten személye, ténykedése ami több áldásos hatással bírna. Pont ebben az elgondolásban hoztunk létre Superman-t, Batman-t és szuperhősöket, mert a világ ki van éhezve rá, noha csak képregények és filmek ezek, de látjuk miből fakad az elgondolás. Miközben a másik verzió miszerint az ember csak igyekszik, nyilvánvalóan nem működik és nem is fog, ezt bizonyítják az elmúlt évszázadok,ezredek ... mert az igazak nem észlelik jó cselekedeteikért járó elismerést (csak ígéretek formájában) a gonoszak pedig nem kapják meg a nekik járó büntetést (csak péld. a haláluk után),de láthatóan amiből nyilvánvaló lenne isten ténykedése és amiből kirajzolódna személyisége...elmarad. Pont ez a háttérben való (hallgatás) az, ami sokakban komoly kérdéseket ébreszt isten személye iránt.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.11. 10:37:30

@Vértes László: Úgy érzem néha ,hogy az örömhírt Isten default állapotára írták volna rá. ... már a jelen helyett a végtelen jövőbe helyezi a látható érezhető áldásait. Vagyis szinte felmenti Istent a tettleges cselekvés alól és egy állandó végtelen várakozásra állítja be a követőit. Ezt bizonyítandó eltelt 2000 év, generációk halála isteni beavatkozás picike jelei nélkül.
Mindezek ellenére keresztény gondolkodásúként azt mondom, valami nagyon nem stimmel tehát azzal amit elénk adtak az egyházak. Más válaszok, igazságok vannak isten személyét illetően mint amit tanítanak nekünk.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.11. 10:56:16

@sefatias: Szeretnék pontot tenni a végére a dolognak, de félek nem fogok tudni. Ezt már megpróbálták előttünk sokan , nálunk sokkal okosabb emberek. Amivel pedig eddig rendelkezünk, vagy amire következtethetünk, ... nem túl rózsásak. Mindenesetre nagyon nyitott vagyok egy jóságos tettre kész Isten kép felé. A dolog nem rajtam múlik. Hatékony lenne ha ezt a káoszt mint egykor Tamásnak egy csettintéssel ,úgy nekünk is elintézné.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.11. 11:01:46

@kingdom: pontosan így gondolom én is. A kérdések jogosak, de a rájuk adott válaszok rosszak. Ám nem hiszem, hogy a válaszok elérhetőek számunkra, épp ezért károsnak ítélem meg azt, hogy vallások, teológusok, bugyuta megoldásokat kínálnak fel, amelyek több zavart okoznak, mint amennyit megoldanak. És én is úgy gondolom, hogy nem nekem kell ezt megoldanom, hanem Istennek. És valljuk be, a Biblia nekünk ad igazat. Mindig Isten volt a kezdeményező, és nem ember

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.23. 20:30:21

@kingdom: „Igen, az elsőt tartanám hatékonynak. Ugyanis ebben az esetben kérdésen felül állna Isten személye, ténykedése ami több áldásos hatással bírna.”

– Magyarán, lemondanál a szabad akaratról? Ezzel visszahullanál az állatvilágba. Az ember nem tudja elveszíteni a tudatát, így a szabad akaratról nem lehet lemondani. Az első forgatókönyv nem elérhető. Emberlétünk lényegéből következik, hogy Isten nem fogja le a gonoszkodókat.

Fontold meg, hogy az állatvilágban a „gonoszkodók” vagy le vannak fogva (hormonálisan), vagy ha mégis kifogásolható, amit tesznek, nem felelnek érte. Az ember viszont nincs lefogva, és felel.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.23. 20:31:54

@sefatias: „Tudnál példát mondani Isten aktivitására?”

– Isten minden imát meghallgat, és a közjó mértékéig teljesíti a kéréseket.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2017.10.24. 11:56:58

@sefatias: „Csodás”

– Szerintem is az. Próbáld ki. Nézd meg, mi lenne a közjó. Imádkozz bármiért. Figyeld meg, hogy teljesül (a közjó). :)

Ihletett 2017.10.25. 23:22:14

@Vértes László: Figyeld meg hogyha imádkozol valami egyéni dologért ugyanúgy teljesül!
Nem hallotál még a vonzás törvényéről és a pozitív teremtő gondolatokról?

Ihletett 2017.10.25. 23:27:25

@sefatias: Dzerintem izt a biblia a váltságra gondol...

14 Hanem mindenki úgy van próbára téve, hogy a saját kívánsága vonzza és csábítja. 15 Mikor aztán a kívánság megfogant, bűnt szül, a bűn pedig, mikor teljességre jut, halált hoz világra. 16 Ne vezessenek félre titeket, szeretett testvéreim. 17 Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, mert az égi világosság Atyjától jön alá, és őnála nincsen változás, nem fordul, mint az árnyék.

Hány tökéletes égi adomány can még a váltságon kívűl talán az isteni szeretet amit nem tudom hogy higyan tapasztalhatunk.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.26. 17:41:15

@Vértes László: Nem szerencsés összevonni a kettő dolgot egymással mert egyrészt elmegy egymás mellet a két gondolat és nem ad egyértelmű választ a felvetett kérdésre.
Te a szabad akaratot most összevontad Isten cselekvő vagy nem cselekvő állapotával és ezt az emberi szabad akarat csodás ajándékával keretezted be. ... Holott amit ezzel állítasz az még a bibliával sem áll összhangban. Ugyanis a biblia ugyan teret enged a szabad akaratnak és minderre úgy, hogy mindvégig ott lebeg az isteni(től) jövő következmény, az igazak megkapják a jutalmukat a gonoszok a megérdemelt büntetésüket.
A helyzet fintora még is az(tömören), hogy a bibliai szerint isten ezt a jelemben és vagy majd a jövőben teszi meg. Ott van mind a két lehetőség olvasata a bibliából. Jelenleg úgy néz ki, ha a történéseket nézzük és a rá érkező igazolhatóan istentől jövő lehetséges beavatkozásokat, hogy Isten valamiért mindig a később és az egyén halála után kapja meg a megérdemelt jutalmát és vagy büntetését. Ergó a ma élők nem kapnak egyértelmű visszajelzést és igazolást Isten cselekvő kezéből. Nem tudnak megnyugtató következtetéseket levonni a személyéről. Vagyis igen,mert a valóság azt mutatja ..... és itt most kérlek ne csak a te kis környezeted hanem az elmúlt évezredek vallásos tömegeit is nézd, ...hogy Isten nem hogy a közjó érdekében( ha már felhoztad) hanem sok buzgó hívő érdekében sem tett igazolhatóan tőle jövő és szeretetét messzemenőkig igazolható beavatkozást. ... A gonoszok a jók kárára a legvégsőkig elmehettek a gonoszságban, a jók pedig ugyanúgy meghaltak mint a kutya, ...mint a legaljasabb bűnözők ...sőt sok mocsoknak még szebb élete és halála volt mint a legszentebb embereknek.

Ne érts félre nem tusakodni akarok veled, és a legőszintébb istenhittel írom ezt, ... de sajnos nem teljes az ismeretünk mind arról amit istenről tudunk, ... más válaszok vannak ... és most rajta lenne a sor, mert amink van az nincs szinkronban a valósággal. ...Tehát nem a szabad akarattal van baj, hanem az az felett álló Isteni ténykedéssel.
...Egyébként abba már nem is mennék bele, hogy a biblia Kálvini olvasata szerint nincs is igazi szabad akaratunk. Ezt ő eléggé alaposan, logikailag pontosan le is vezeti az Institúcióban. Megrenditően igaza van ... mert a biblia ezt ép annyira alátámasztja sőt még inkább ,mint a másik általad vázolt lehetőséget. ....Szóval nem kicsi a baj ... a föld válaszokért kiált. ... ,de még mindig csend van ... talán majd ezután ... ,de nem a mi életünkben ... nem a fiaink életében ... nem az unokáinkéban ... addig is marad a csend és a megválaszolatlan kérdések ... csak az a baj tényleg, nekünk nem évezredek hanem néhány évtized van várni.
A mi időszámításunk gyorsabban pereg, és fogynak az éveink egyre magasabb sebességi fokozatba kapcsolva. Miközben nála ezer év csupán 1 nap.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.26. 17:49:17

@Ihletett:

"Figyeld meg hogyha imádkozol valami egyéni dologért ugyanúgy teljesül!"
>
Ezt már nevén is nevezik és több előadás is megtekinthető róla a Youtube-on. Úgy nevezik, hogy az "Isteni mátrix". Nagyon elgondolkoztató a téma.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.26. 18:06:41

@Vértes László: Nem akarom a humor irányába elvinni a témát, de néhány éve a végszomszédom kihívta rám a rendőrséget mert állítólag a kisfiam, követ dobott át a kerítésen és az olyan sérülést okozott a szélvédőjén, hogy azt ki akarta fizettetni velem.
Persze én nem ismertem el a dolgot, mert a pici kisfiú valóban átdobott a kerítésen ... de csak egy kis földecske darabot ami szét is porladt a levegőben.Köveink nem voltak. Nem okozhatott akkora sérülést amit ő mutatott. Ami egyébként a visszapillantó magasságában lévő kb. 5 milliméteres csempülés volt. Mivel nem akartam elismerni a dolgot rendőrt hívott, azok meg azt mondák jobban árok ha megegyezünk mert ha törvényesen akarom intézni akkor sokkal többe fog kerülni.Beleegyeztem. Na ő, el is ment egy haverjához aki szélvédős volt és kapott az alkalmon és az egész szélvédőt kicseréltette ...nem kicsi összegért amiről csak egy cetlit hozott. Megint nem akartam kifizetni, mert igazságtalannak tekintettem a helyzetet. ...Mindegy is végül kifizettem mert egy mocsok zaklatóvá vált. Ekkor elkezdtem imádkozni, hogy isten büntesse meg ezért ... aztán elfelejtettem a dolgot. Aztán azt láttam egy pár hónap múlva, hogy már egy vadi új autója van ... mérges is lettem ... mert nem ezért imádkoztam.
Aztán elköltöztem külföldre, eltelt vagy kettő év és kaptam a választ, hogy az illető simán összeesett és azonnal meghalt. Akkor most meghallgatták az imámat vagy nem ? :) Ha nem az is baj ,... ha igen akkor pedig nem túlzás volt ez egy szélvédőért? ...Merjek ezután imádkozni? ... Ha mondjuk Anániás és Szafira is csak spekuláns volt és úgy sújtotta agyon őket isten ...akkor az én esetem is simán belefér akkor?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.10.26. 18:13:05

@kingdom: Mert ha nincs ez a szélvédő ügy, akkor a fickó örökké élt volna?

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.10.26. 18:18:35

@sefatias: A válasz és az eset olvasata az ember pillanatnyi lelkiállapotával van összefüggésben. Amúgy persze nem hiszem, hogy isten tette vele ... a szélvédő azé mégsem egy frigyláda volt :)

Ihletett 2017.11.05. 21:46:58

Soha ne aggódjatok hát, és ne mondjátok: »Mit fogunk enni?«, vagy: »Mit fogunk inni?«, vagy: »Mit fogunk felvenni?« 32 Mert mindezekért a nemzetek törik magukat. Hisz tudja a ti égi Atyátok, hogy szükségetek van mindezekre. 33 Így tehát továbbra is keressétek először a királyságot és az Ő igazságosságát, és ezek az egyéb dolgok mind megadatnak nektek ráadásként

Ha tehát valamelyikőtök híján van a bölcsességnek, kitartóan kérje Istent, mert ő nagylelkűen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek; és megadatik neki
Itt már isten ad

Megadatnak
Lehet hogy van egy láthatalan törvény ami isten nélkül is gondoskodik rólunk.

Ihletett 2017.11.05. 21:51:20

@Ihletett:
Mt 7:11
Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, akkor égi Atyátok mennyivel inkább ad jó dolgokat azoknak, akik kérik őt!

Mk 11:24
Új világ fordítás
Ezért mondom nektek, higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, már meg is kaptátok, és meglesz nektek.
Jk 1:5
Ha tehát valamelyikőtök híján van a bölcsességnek, kitartóan kérje Istent, mert ő nagylelkűen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek; és megadatik neki.
1Jn 5:14
És mi azzal a bizalommal vagyunk iránta, hogy bármit kérünk is az akarata szerint, ő meghallgat minket.

Ihletett 2017.11.05. 21:58:19

@Ihletett: A fenti biblia versek függvényében....
Én azt állapítom meg hogy:
-Bármit kérhetünk
-Nagyon kitartóak legyünk
-Bizakodva várjunk rá
És mindegy hogy isten közvetlen vagy közvetett adja nekünk csak élvezzük az isten ki nem érdemelt kedvességét!

Ihletett 2017.11.05. 22:05:35

@Ihletett:A jakab 1:5 szerint isten ad bölcsességet.És jakab szerint minden tökéletes ajándék felülről való ergó a bölcsesség tökéletes ajándék.
Nwkem úgy néz ki hogy a tökéletes ajándékok istentől valóak a tökeletlenek is csak azok közvetetten vagyis az élet adja meg nekünk de Jehova teremtette ezt a rendszert hogy a tökéletlen ajándékokat ne ő osztogassa mert nem méltó hozzá hanem menejen magától.NEKEM ezt jelenti NE fogadd ezt el MINDENRŐL MAGAD győződj meg nem vállalom a felelősséget ha roszul értelmezem a bibliát és ezt más követi.Amúgyis szerintem feleljen mindenki magáért.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.11.06. 06:22:51

@Ihletett: Kérdeznék tőled egyet. Tegyük fel, van egy tízéves kislány. A nagybátyja éppen meg akarja erőszakolni. Szerinted ebben a helyzetben mi lenne a tökéletes ajándék?

keresemazutam 2017.11.06. 08:02:52

@sefatias: A kislánynak vagy a nagybácsinak?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.11.06. 12:30:41

@keresemazutam: Ez jó kérdés. A tökéletes ajándék lehet szubjektív? Lehet, hogy a társadalomra nézve az a jó ajándék, ha a kislányt megerőszakolják? Mert így később, hasznos lehet mások számára a tapasztalatával? Vagy aki tökéletes ajándékot ad, az képes lenne az ajándékaival létrehozni egy tökéletes társadalmat? Mi a tökéletes ajándék?

Ihletett 2017.11.06. 16:25:11

@sefatias: A tökéletes ajándék nem szubjektív...ezért tökéletes
Isten ha közbelépne egy erőszakolás közben megtagadná az erőszakolotól a váltságot.
Nem kapna esélyt rá hogy megbánja a bűnét.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.11.06. 20:51:16

@Ihletett: Tehát a gyermekek megerőszakolása azért jó, mert akkor a delikvens majd megbánhatja a bűnét. Értem én. Te is szoktál gyerekeket erőszakolni?

Ihletett 2017.11.06. 21:07:31

@sefatias: Nem az jó hogy megerőszakolják de meg tudja bánni a bűneit.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.11.06. 21:09:41

@Ihletett: Még szerencse, hogy vannak olyan kislányok, akiket néha egyedül hagynak, mert így meg lehet őket erőszakolni, és hála Istennek jöhet a bűnbánat. Ha a te lányíodat erőszakolnák, te is hagynád, hogy utána bűnbánatot gyakorolhasson a fickó?

Ihletett 2017.11.06. 21:52:21

@sefatias: Hagynám hogy megbánja.
De attól még bűnhödnie kellene a börtönben.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.11.07. 05:29:42

@Ihletett: megpróbálom összefoglalni, amit írtál.

Észreveszed, hogy egy felnőtt férfi meg akarja erőszakolni a tízéves lányodat. Nem csinálsz semmit, hanem megbújsz valahol, hiszen ebben az esetben a tökéletes ajándék az, hogy hagyod kibontakozni a bűnesetet, annak érdekében, hogy a férfi később Krisztushoz fordulva megbánhassa azt, de utána feljelentenéd, hogy ezt a börtönben tehesse meg.

Jól értem az álláspontodat?

Ihletett 2017.11.07. 13:53:32

@sefatias: Nyilván nem hagynám letépném valószínűleg elpattana az agyam és meg is verném.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.11.07. 14:00:03

@Ihletett: Tehát szembemennél Istennel a lányodért?

Ihletett 2017.11.07. 15:44:41

@sefatias: Ezzel miért megyek szembe?
Isten nem óvja meg a bűnelkövetőt a tettért sem elötte sem uttána sem közben.

Ihletett 2017.11.08. 20:23:44

@Ihletett: Mit gondolsz?
Ha nem adsz igazat vagy ha igazat adsz kérlek mindenképpen tudass hogy mi az álláspontod.Ha hülyeséget irtam akkor ne hagyj meg benne és ha okosságot akkor is jelezd légyszíves.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.11.08. 20:56:01

@Ihletett: Azt írtad, hogy ha egy felnőtt meg akar erőszakolni egy kislányt, akkor ebben a helyzetben isten részéről az a legtökéletesebb ajándék, ha hagyja az erőszakolást a férfi érdekében, aki így bűnbánatot gyakorolhat, és értékelheti a váltságot. Ezzel szemben azt mondod, hogy ha a te lányodat erőszakolnák, akkor nem engednéd. Tehát szembemennél Isten tökéletes ajándékával, és megfosztanád a fickót a bűnbánattól és a váltságtól

Ihletett 2017.11.08. 22:06:41

@sefatias:Köszönöm a válaszod.
Egy ilyen helyzetet az ember nem tudhat előre.
Ha mégis akkor megakadályozhatja ha nem akadályozza meg azzal ő is vét és isten neki is fentartja a bűnbánatot.Ha meggátolja azzal nem vét isten ellen mert a helyzetet nem isten idézte elő csak hagyja hogy történjen,az ő ajándéka az elkövető felé a váltság amit gyakorolhat mert a szándéka már megvolt és ha nincs az az ember aki előre tudja akkor megteszi.De már erőszakolást követett el vele szívében.
A meggátló nem szorul segítségre istenntől.
A lány áldozat szerepet tölt be vagyis isten nem segíthet neki mert akkor megtagadná a másik embertől a váltságot és ez nem istenntől való lenne mert ő nem adhat roszat(ahogyan irtad az egyik gyerekének jót a másiknak roszat).A lánynak ez esetben istentől nincs ajándéka mert akkor más kárára menne.A lány tegyuk fel sokkos álaptba kerul és ez egy trauma lesz az életében.Hogy a lány milyen ajándékot kap....nem tudom de erősen gondolkozom rajta.De ha megtaláljuk rá a válaszr akkor az összes áldozat kell kapjon valami ajándékot.
Talán ezestben isten mivel nem tud tökéletes ajándékot adni az életre bizza és az áldozat valamiféle kártéritésben részesül.
Gondolj bele ha isten lennél és ez a jelenet lejátszodna előtted akir ha megölöd az elkövetöt akkor megtagaod a valtsagot tole.
Ha megállíod nincs szabad akarata.
Ha a lánynak szupererőt adsz akkor a lány isteni erővel taganá meg a másik akaratát.
Az emberek állandóan egymás szabad akaratát tiporják el csak önerőböl nem isteni segítséggel.

Sitites 2017.11.09. 18:50:05

@Ihletett:
"A lány áldozat szerepet tölt be vagyis isten nem segíthet neki mert akkor megtagadná a másik embertől a váltságot és ez nem istenntől való lenne mert ő nem adhat roszat(ahogyan irtad az egyik gyerekének jót a másiknak roszat).A lánynak ez esetben istentől nincs ajándéka mert akkor más kárára menne"

Ne haragudj, kedves Ihletett, de nem tudom máshogyan írni: ez kapitális baromság. Az magyarázkodás, elméletgyártás magasfoka... így járunk, amikor valami nem illik az elméletbe de ezt nem akarjuk belátni (mert összeomlana a belátástól az egész addigi világképünk)... és addig gyúrjuk, gyömöszköljük, amíg valahogy bele nem szuszmákoljuk a szűk zokniba...

Ha Isten nem adhat rosszat, akkor a kislánynak sem adhat. (hogy hagyja, vagy adja ez esetben játék a szavakkal) Az elkövetőnek engedett rossztevés is más kárára van, történetesen a kislány kárára. Mitől értékesebb az elkövető, mint a kislány? Azt mondod, Isten nem segíthet neki, mert akkor a másiktól tagadná meg a váltságot (ugyan miért tagadná meg?)... és a kislánytól nem "tagadja" meg ezzel? Csak mert egy ilyen trauma után gyakran a kislány jár úgy, hogy elveszti a hitét (ha addig volt), vagy sose lesz neki.... Nem mondom, hogy mindig így van, de gyakran.... És akkor mi van?

Az egész okoskodás csak arra jó, hogy ne tegyünk semmit... elhiggyük, hogy nem szabad (valamiféle kiokoskodott erkölcsi fensőbbrendűség okán)... Tudod mit? Én azt gondolom, Isten is azt tenné, amit Te apaként: legszívesebben letépné... Ha képes szeretni legalább annyira, mint Te vagy bárki másik ember... Mert azért az emberek eléggé képesek szeretni... Gondolom én, akkor az Isten is....

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.11.09. 21:24:11

@Ihletett: Először arra gondoltam, hogy néhány durva szóval leminősítelek. De aztán rájöttem, hogy az nem jó senkinek. Ezért pontosan leírom, hogy mit gondolok rólad és a véleményedről.

Egy súlyosan károsult ember vagy, akinek a gondolkodását szőrnyű irányba deformálta a vallásos gondolkodás. Annyira aberrált gondolkodásod van, hogy azt gondolod, hogy Isten jósága felülírja a gonoszságát. Azt hiszed, hogy a váltság kihangsúlyozása megér egy kisgyermek szenvedését. Te vagy az az ember, akiről Jézus azt mondta, hogy mikor megöli Jézus követőit, azt hiszi, hogy szent szolgálatot végez vele istennek. Te vagy az, aki szégyent hoz a kereszténységre, és aki miatt a kereszténységet károsnak tartják. És igazuk van. Undorodok mindattól, amit képviselsz!

Ihletett 2017.11.09. 22:33:55

Lehetséges hogy abberált vagyok.
Én igyekszem a tőlem telhető leglogikusabb és érzelmek nélkül megállapítani hogy mi a helyes.
Azthiszem van bennem empátia de csak azután jön belőlem elő amikor már meg lett oldva a helyzet.
Bár nem esik jól ilyen aggasztó viszajelzéseket olvasni magamról köszönöm az őszinte véleményeket.A személyiségem kialakulóban van,elveszett vagyok de nem gyönge.Tudom hogy végül megtalálom a helyes utat.Én ha te undorodsz tőlem vagy bátmi más negatívitásid van felém,nem viszonzom nagyon tetszettek az eddigi írásaid és ezután is fognak.Köszönöm hogy itt ez a blog te sokat segítettél az eddigi személyiség feljődésemen.Én hálás vagyok neked.Eddigi életem során renegeteg ember vélekedett már rólam hasonlóan ebből csak néhány értett meg de ők elismerésüket fejezték ki,mikor valóban megértettek.Nállam nagyon hiányzik az interperszonális intelligencia és nehezen fejezem ki magam.Remélem te is megértesz és nem titulálsz el egy helyre hiszen a bibliában is van példa egy személyiség változásra (Saul---Pál).

Atyek 2017.11.18. 12:13:24

@Ihletett:
Nagyon gyorsan változtass nevet , mert ez az ihletett szarság nagyon messze áll minden ihletett dologtól, amit te képviselsz. Persze valamilyen szinten megértem ezt a fajta gondolkodást, ha még Tanú vagy, de amit közvetítesz basszus, az még azon is nagyon-nagyon túl megy amit ők mondanak. A ˇGondolkodó Ember" profilkép meg végképp messze van tőled te papucsállatka (és most itt elnézést is kérek tőlük).

Ihletett 2017.11.18. 17:01:13

Ezt a nevem jelentése.Ezt a nevet kaptam születésemkor.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.22. 17:38:40

@Ihletett: Jajjj most olvaslak, nem kellett volna. Most megint biztosítékot kell cserélnem. Ne haragudj, de melyik zenekart képviseled? Értem ezalatt melyik keresztény egyházat? Kíváncsi lennék hol tanítanak még ennyire elszállt nézetet a váltságról...Találkoztam már egy két agymenéssel ,de ez nagyon gáz, ne haragudj. Egyetlen mentsvárad az lehet, ha nem ihletett hanem csak egy lelkileg megtört vallás-károsult , összevissza zavarodott ember vagy.
Ne aggódj, ezen túl lehet lépni, a segítség adott ...ehhez előbb lejjebb kell adnod az ihletett prófétai státuszodból,... szurkolok, hogy ez sikerüljön. ...Sőt akár segítek(ünk) is. De ezt inkább ne csináld tovább. Elmélkedj, gondolkozz ...ez utóbbi erősen javasolt.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.22. 17:44:06

Jaaaa csak egy régi ismerős vagy új bőrben. :) Nagyon elkapott a dezsavű érzés. A stílusod nagyon ismerős régebbről. :)

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.11.22. 17:44:51

Talán kár is volt koptatni a klaviatúrát. :)

Ihletett 2017.11.23. 13:48:51

Én össze-vissza vagyok zavarodva ez teljesen igaz!
Nem érzem magam ihletett prófétának lehet hogy úgy viselkedek de azt nem megjátszom ahogy a biblia mindja:  A jó ember jót hoz elő szívének jó kincséből, a gonosz pedig gonoszt hoz elő gonosz kincséből; mert a szív bőségéből szól az ő szája.
Nállam ez belülről fajad fe biztosan meg lehet változtatni.Kérdés az hogy hogyan.

L151 2017.12.17. 15:01:19

Honnan tudhatjuk, hogy Isten jó-e? Attól tudhatjuk, aki ismeri. Jézus azt tanította, hogy jó.

Isten a Biblia tanúsága szerint gondviselő Isten, pl. érdemes elolvasni a Zsoltárok könyvét. Aki Hozzá fordul, annak számára gondviselőként jelen van életében. Kivétel nélkül minden Hozzá forduló számára. Ami nem azt jelenti, hogy nem történhetnek tragédiák, vagy nehézségek egy hívővel is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.12.21. 09:15:49

@L151: Ezzel az a probléma, hogy attól, hogy Jézus azt tanította, még nem lesz magától értetődő, hogy Isten jó. Sokan tanították azt, hogy Hitler, vagy Sztálin jó. De ettől még nem válik igazzá a tanítás. Sokkal többre van szükség ennél. És amíg ez a több nincs meg, addig az, hogy Isten jó, csupán egy szubjektív vélemény, amivel például egy ateista semmire sem megy

L151 2017.12.23. 20:56:52

De Jézus elég hiteles személy ahhoz, hogy higgyünk neki. Ki másnak hihetnénk Istennel kapcsolatos kérdésekben?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.12.23. 21:01:04

@L151: Azért olyan sok okunk nincs rá, hogy hitelesnek tekintsük. Ma nem szólal meg az Isten az égből

L151 2017.12.23. 21:05:29

Még valami szöget ütött a fejembe. Pálnak a Korintusiakhoz írt levelében a szertet himnusszal kapcs.
mazsola.iit.uni-miskolc.hu/biblia/bd/1Kor/chap013.html

Szép dolgokat ír le Pál a szeretetről, általában úgy olvassuk, hogy ez nekünk szóló felhívás a javulásra.
Azonban Istenre is igaznak kell lennie, hiszen hogyan várhatna el olyat ami ő maga nem? Máshol (János 1. levele) azt olvassuk "az Isten szeretet".

Isten szeretete olyan mint a szeretet himnuszban. Ám mivel ezzel visszaélnek bizonyos teremtmények, ezért van egy szigorú oldala is. Akik nem jól viszonyulnak Hozzá, a félelmetes oldalát fogják látni és megtapasztalni. Tehát nem lehet a fején ugrálni.

Miért várja el Isten, hogy "jól viselkedjünk"? Nem szadizásból és diktatúrából, hanem mert ha valaki megszegi a szeretet szabályait akkor a másiknak fog ártani. Nem önmagában rossz a rossz tett, hanem mert azzal a másik jólétét és boldogságát sértjük meg.

L151 2017.12.23. 21:07:19

@sefatias: "Azért olyan sok okunk nincs rá, hogy hitelesnek tekintsük. Ma nem szólal meg az Isten az égből "

www.misszio.org itt összegyűjtöttem a kereszténység melletti érveket.

L151 2017.12.23. 21:12:49

Nemrég olvastam egy kis könyvet, minden sorával egyetértek. Címe: Csendes csodák Cseri Kálmán lelkésszel beszélget Bene Éva) ez egy sorozat egyik darabja

Csodák ma is történnek, a hétköznapi emberrel, aki Jézusra bízza magát, innen a cím.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.12.28. 20:32:41

@L151: nekem nincs szükségem a kereszténység melletti érvekre. Ezek nélkül is a kereszténység mellett teszem le a voksomat.

L151 2017.12.31. 11:30:55

Viszont nem mindegy kinek tartod Jézust! Nem csupán egy nagy erkölcsi tanító volt, akinek megfontolandók a tanításai. Ő a Megváltó.
Tehát ha a keresztény etika mellett teszed le a voksodat, attól még nem vagy keresztény. Ez nem az én ítéletem. Az Újszövetség lényegi üzenetét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

L151 2017.12.31. 11:31:59

A Megváltó nélkül nem lehet kereszténynek lenni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.12.31. 11:33:25

@L151: Ez attól függ, mit értesz a megváltás alatt, illetve attól, hogy mit jelent a keresztény szó

L151 2017.12.31. 12:01:55

Megváltás alatt a bűn alóli megváltást értjük. Az Ószövetség és az Újszövetség egy kerek történetet ad ki együtt. Az ember Sátán csábítására elszakadt Istentől, a jó és rossz világában élünk azóta. Nem tudunk önerőből úgy élni, hogy senkinek se ártsunk. Isten elküldte Fiát megváltóul, hogy aki Benne hisz, az visszatérhet Istenhez, bűnbocsánatot nyer, örök életet kap.

Isten a Hozzá való visszatérés feltételéül a Fiában való hitet kérte. Ez nem puszta ELHÍVÉST jelent, hanem Vele való KAPCSOLATOT, hiszen Jézus ma is él.

„Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. 5Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek.”

Keresztény szó etimológiája:
hu.wikipedia.org/wiki/Kereszt%C3%A9nys%C3%A9g#Etimol%C3%B3gia

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.12.31. 12:03:29

@L151: Azért a megváltás kérdésében megoszlanak a vélemények. Az csak az egyik álláspont, amit te képviselsz. Van még egy csomó, és mind egy kerek történetet ad ki :) (már akinek)

L151 2017.12.31. 12:04:33

Hasznos segédkönyv:
Spurgeon: Mi a hit és hová vezet?

L151 2017.12.31. 12:05:49

Megoszolhatnak a vélemények a megváltásról, de azok nem az Újszövetség mondanivalóján alapulnak.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.12.31. 12:06:03

@L151: Spurgeonról nincs túl jó véleményem. Fundamentalista szektás fickó

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.12.31. 12:06:23

@L151: :) de igen. Mint annyi más témában is

L151 2017.12.31. 16:51:21

Még talán nem olvastam más művét Spurgeon-nak, de ez nagyon jó. Épp nem egy aszkétikus, szigorú könyv.
Bár olvastam neten néhány igehirdetését angolul, lehet, hogy egyébként szigorú, nem egy lágy prédikátor.

L151 2018.01.01. 15:46:08

@sefatias: ":) de igen. Mint annyi más témában is "

Gyakran halljuk azt a kifogást, hogy a Bibliát mindenki másképp magyarázza. A Biblia olvasása közben sokan különböző következtetésekre jutnak, ezért egyesek szerint sosem fogunk megegyezni. Jó példa erre- mondják – a sok felekezet: a Bibliában hívő emberek között sosem lesz teljes egyetértés.

Ez az elmélet figyelmen kívül hagy bizonyos tényeket. A bibliaolvasók döntő többsége egyetért a Biblia központi tanításaival. Még azok is könnyen megértik a Biblia fő mondanivalóját, akik különben nem tartják igaznak, amit ír.

A Biblia tanítását alapjában véve a keresztyénség valamennyi ága ugyanúgy értelmezi. A keresztények általában ugyanazokat a hitvallásokat fogadják el, melyek magukban foglalják az olyan alapvető igazságokat, mint hogy Isten a saját képmására teremtette az embert, szabad akaratot adott neki, s az ember fellázadt Isten ellen, és ezzel behozta a világba a bűnt.

Örökkévaló szeretetétől indíttatva emberré lett Jézus Krisztus személyében, és meghalt helyettünk, megfizetve a bűnért járó büntetést. Az emberek Istennel való kapcsolata helyreállhat azáltal, hogy Jézus Krisztusba vetik hitüket.

A Biblia üzenete világos mindazok számára, akik olvassák és megpróbálják megérteni a mondanivalóját. A baj csak akkor adódik, ha előítéletekkel nyitjuk ki a Bibliát, és az Igét megpróbáljuk összhangba hozni az előítéleteinkkel. Ez nem a Biblia hibája, hanem azoké, akik a Bibliát arra akarják kényszeríteni, hogy azt mondja, amit ők szeretnének.

L151 2018.01.01. 15:47:19

forrás: Válaszok a keresztyén hitet vizsgáló nehéz kérdésekre (Josh McDowell)

Ihletett 2018.06.20. 22:02:25

A biblia által bemutatott istenkép szerintem gáz

Hát nem tudjátok, hogy igazságtalanok nem fogják örökölni Isten királyságát?+ Ne vezessenek félre* titeket! Akik szexuális erkölcstelenségben* élnek,+ bálványimádók,+ házasságtörők,+ homoszexuális aktusra kapható férfiak,+ homoszexuális férfiak,*+ 10 tolvajok, kapzsik,+ részegesek,+ és akik gyaláznak* vagy zsarolnak másokat, nem fogják örökölni Isten királyságát.

A test cselekedetei pedig nyilvánvalóak: szexuális erkölcstelenség,*+ tisztátalanság, gátlástalan viselkedés,*+ 20 bálványimádás, spiritizmus*+, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, haragkitörés, nézeteltérés, megosztottság, szektás csoportosulás, 21 irigység, részegség+, vad mulatozás* és effélék.+ Figyelmeztetlek titeket, mint ahogy már korábban is figyelmeztettelek benneteket, hogy akik ilyesmiket tesznek, nem öröklik Isten királyságát.+

Ha isten ezek miatt elitél akkor tehet egy szívességet....
Ez nagyrész magánügy ami meg ténylegesen bűn azt meg a rendőrok hamar elintezik