"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Megérdemlik? Nem! És mi?

2015/09/09. - írta: sefatias

Megérdemlik az országban illegálisan tartózkodó menekültek a segítséget? Megérdemlik a rengeteg munkát, pénzt, erőfeszítést, idegeskedést, amit rájuk áldozunk? Megérdemlik a sajnálatot, együttérzést? Tettek valamit azért, hogy mindezt megérdemeljék? Az országba lépésükkor az első dolguk, a magyar állam tulajdonában lévő kerítés megrongálása. Aztán elszórják a szemetet, odakakilnak az útszéli bokorba, és leszedik az útszéli fákról a gyümölcsöt. Elszórják a holmijukat, és sokak számára rontják a látképet, megzavarják a békés magyar emberek nyugalmát. Aztán hőzöngenek, hangosan követelik a jogaikat, látványosan értésünkre adják, hogy nem tetszik nekik sok dolog. Ezek a megállapítások önmagukban megérdemelnének egy posztot, hogy megvizsgáljuk, mi miért történik. De engem most csak egy kérdés érdekel: Megérdemlik azt amit kapnak tőlünk?

Hogy miért fontos kérdés ez? Azért, mert egy önmagát kereszténynek valló országban élünk, ahová idegenek törnek be a határainkon. Sokan félnek tőlük, és egy inváziót látnak, mely a későbbiekben egy Buda elfoglalásához hasonló ország, vagy kontinens elfoglaláshoz vezethet. Tehát keresztényeknek valljuk magunkat, akik büszkék a keresztény értékekre, és most azokat féltik ezektől az emberektől. Ám keresztényként az érdem több mint egy szó. Az érdem mint fogalom, a kereszténység egyik legfontosabb szava. Ahogy az érdemre tekintünk, attól függhet minden, amitől keresztényeknek valljuk magunkat

Keresztényként Luther óta tudjuk, hogy az ingyen kegyelem nélkül nem állhatunk meg Isten előtt. A kegyelembe vetett hit felcserélése, a tettek által kiérdemelhető fizetséggel szinte minden protestáns szemében bűn. Azokat az egyházakat, ahol a törvényeskedés uralkodik, és bizonyos cselekedetektől teszik függővé az üdvösséget, bizony szektaként elítélik. Ezzel szemben nap mint nap tapasztalom, hogy a kegyelemben és a hit általi megigazulásban hívő keresztények észre sem véve önmaguk, önmagukkal való szembeállítását, kötik érdemhez, tettekhez az üdvösséget, miközben határozottan kiállnak a kegyelem, mint egyetlen üdvösséghez segítő eszköz mellett.

„Hogy az ember nem igazul meg a törvény cselekedeteiből, hanem a Jézus Krisztusban való hit által, mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hitből és nem a törvény cselekedeteiből; Mivel a törvény cselekedeteiből nem igazul meg egy test sem.” (Galata 2: 16)

„Megigazulván ingyen az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által.” (Róma 3:24)

Az Ige világosan fogalmaz, hogy az ember semmiféle törekvése által nem képes megigazulni. (Róma 9:15-16) Tehet bármennyi jót, igyekezhet bűn nélküli életre, soha de soha nem lesz képes Isten előtt megigazulni.(Erről itt)

Tehát nekünk nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy miként tekintünk az érdemre. Vajon milyen következménnyel jár egy keresztény számára az, ha ki szeretné érdemelni Isten tetszését?

"Kegyelemből részesültetek a megváltásban, a hit által, ez tehát nem a magatok érdeme, hanem Isten ajándéka. Nem tetteiteknek köszönhetitek, hogy senki se dicsekedhessék. Az ő alkotása vagyunk: Krisztus Jézusban jótettekre teremtett minket; ezeket az Isten előre elrendelte, hogy bennük éljünk." (Efézus 2: 8,9)

Tehát keresztényként nem mindegy, hogy miképp tekintünk a számunkra hasznos következmények kiérdemlésére. Ha úgy gondoljuk, hogy a jót ki lehet érdemelni, akkor szembemegyünk mindazzal, amit Jézus képvisel. Ha pedig mi elvárjuk tőle a ki nem érdemelhető jót, és közben másoktól pedig elvárjuk hogy érdemeljék ki azt a jót, amit mi adhatunk, akkor abba a hibába esünk, mint a Jézus példázatában szereplő rabszolga:

"A mennyek országa hasonlít a királyhoz, aki el akarta számoltatni szolgáit. Amikor elkezdte a számadást, eléje állítottak egyet, aki tízezer talentummal tartozott neki. Mivel nem volt miből megfizetnie, megparancsolta, hogy adják el feleségestül, gyerekestül, minden vagyonával együtt, s úgy fizessen. A szolga leborult előtte, és úgy kérte: Légy türelemmel irántam, s mindent megfizetek neked! Az úr megkönyörült a szolgán, szabadon engedte, s adósságát is elengedte. Amikor kiment, a szolga találkozott egy másik szolgával, aki száz dénárral tartozott neki. Megragadta, elkezdte fojtogatni és követelte: Add meg, amivel tartozol! A másik szolga leborulva kérte: Légy türelemmel irántam, s mindent visszafizetek neked! De ő nem engedett, hanem fogta, börtönbe vetette, míg meg nem fizette tartozását. Amikor a többi szolga látta a történteket, igen elszomorodott. Elmentek és jelentették uruknak mind, ami történt. Az úr maga elé hívatta, és így szólt hozzá: Te gonosz szolga! Kérésedre minden adósságodat elengedtem. Nem kellett volna néked is megkönyörülnöd szolgatársadon, ahogy én megkönyörültem rajtad? – Ezzel az úr haragjában átadta a poroszlóknak, míg meg nem fizette mind, amivel tartozott. Így tesz mennyei Atyátok is veletek, ha mindegyiktek meg nem bocsát szívből felebarátjának.”(Máté 18 21-35)

samaritanus.jpg                                                                 Az irgalmas szamaritánus jótette nem volt kiérdemelve

Azt hiszem mindazoknak, akik el szeretnék kerülni az ebben a történetben szereplő szolga hibáját, át kell gondolnia, hogy valójában hogyan is áll hozzá az érdemhez. Mert lehet, hogy a rászorulók, menekültek, és más problémás emberek nem érdemelték még ki a segítségünket, de keresztényként ez nem lehet szempont!

"Amikor azonban üdvözítő Istenünk kinyilvánította jóságát és emberszeretetét, megmentett minket. Nem azért, mert igazak voltak tetteink, hanem irgalmasságból" (Titusz 3:5)

 Kár lenne úgy őriznünk a keresztény értékeinket, hogy közben semmibe vesszük azokat!

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr157771818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Discipline 2015.09.09. 10:04:46

Ebben tökéletesen igazad van. Számomra viszont az a kérdés, hogy mi az a jó, amit tehetünk velük, értük. Jó-e az, ha hozzásegítjük őket, hogy az otthoni lehetőségeikhez képest nagyobb jólétben és biztonságban élhessenek, de gyökértelenül, egy egyre ellenségesebb közegben egyre inkább magukba zárkózó közösségekben, ahol egyre inkább idegennek, kitaszítottnak érzik majd magukat, mert úgy néz ki, hogy az integrációra egyre kisebb a reális esély. Vagy inkább azzal tennénk-e jót, ha abban segítenénk őket, hogy a hazájukban rendezhessék végre a viszonyokat, ott teremtsenek maguk számára biztonságot és normális életkörülményeket.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2015.09.09. 11:22:35

@Discipline:
Kétségtelenül az utóbbi lenne hosszú távon mindenkinek eredményesebb, de ehhez nekik maguknak kell eljutniuk. És ez biztosan nem, úgy történik, ha durván, erőszakosan (pl rugdosva, káromkodva, kiabálva velük) próbáljuk visszaterelni őket oda, ahonnan jöttek ÉS AHOVA NYILVÁNVALÓAN NEM AKARNAK VISSZAMENNI.

Itt két dologról van szó, melyek párhuzamosan történnek. Egyik a segítő munkája, az, hogy mit tesz, ha előtte van egy ember, aki fél, vagy egy család, aki szükségben van. Nagyon hasznos és kívánatos (lenne) a szakszerű segítségnyújtás, no nem ingyen, hanem normálisan megfizetve azokat az embereket, akik a maguk komplexitásában tudnák kezelni a kialakult helyzeteket. Mivel ilyen egyrészt nem létezik Mo-on, vagy egyáltalán nem olyan mértékben, amit a kialakult helyzet megkívánna, így marad az önkéntes, laikus segítségnyújtás, mint használható alternatíva.
Nos, ebben igazad van, hogy ez 'hozzásegíti" a menekülteket a gyökértelenséghez, meg egyéb nyugati civilizáció ártalmas dolgaihoz, de ezzel maguknak a menekülteknek kell élniük, hiszen mégiscsak az ő életútjukhoz tartozik annak átlátása, hogy megtalálják az életcéljukat, vagy helyüket a világban. Más szavakkal, lehet, hogy előbb el kell menniük onnan, ahova születtek, hogy képesek legyenek utána visszamenni a gyökereikhez. De ezzel nem csak a közel-keleti országokból menekülők vannak így, hanem mindenki más (azok is, akik innen Mo-ról menekülnek el...:)).

Mi, akik laikusan segítünk a menekülteken, ne akarjuk már megoldani a problémáikat, mert nem a mi dolgunk. Ha oda (Németországba, Svédországba stb) akar eljutni, akkor menjen, aztán majd ő eldönti, hogy ott mit kezd. Lehet jobb lesz neki ott, de az is lehet, hogy nem, de az már legyen az ő gondja. (A magyarok közül is sokan ringatták magukat abba, hogy nyugati országokban jobban boldogulnak, és egyeseknek be is jött, míg mások csalódottak, mert rájöttek, hogy ott is csak dolgozni kell.....)

Egyetértek azzal, hogy sokkal jobb lenne, ha nem illegálisan özönlenének be ezek az emberek az Unióba, de most ez van, és ezzel kell élni valahogy. Az, hogy a magyar kormány eddig is spórolt sokat a szociális ügyeken - hiszen vagy egyáltalán nem léteznek bizonyos szolgáltatások, vagy léteznek, de nem sok hasznuk van, mert nem megfelelő vagy éppen túlterhelt és alulfizetett szakembergárda van -, annak most ez a káosz a következménye, amiről nem a menekültek tehetnek.
Tehát már a magyar embertől is azt várják, hogy a saját hajánál fogva húzza ki magát a trutyiból, ehhez nem hiányzott még egy halom külföldi szerencsétlen is. Ebben, az emberi tűrőképességet illetően már eleve illúziókban élő vezetőknek a történelem valóságait (hiszen népvándorlás mindig is volt) valahogy le kell tagadniuk. Pontosabban valakit felelőssé kell tenniük (maguk helyett).
Ez a folyamat mindannyiunknak ismert, akik valamikor szektatagok voltunk.

Tehát más lenne a felelőssége a "keresztény" értékrendet valló magyar államnak (ugyan ne csak a vasárnapi boltbezárásoknál legyünk keresztények már), és más az egyes egyénnek, akinek lehetőségei korlátozottak, de azért afelől mégis dönthet, hogy éppen átnéz a menekülőkön, csatlakozik valami segítőszervezethez, adományozik vagy éppen megtámadja, kihasználja őket vagy beléjük rúg.
Nincs jó vagy rossz megoldás, csak emberi reakció van: mindenkiből az jön, ami benne van. Sajnálatos tény, hogy sok "keresztény" emberből, akik vérre mennek az olyan dolgokon való vitákban, hogy Háromság vagy nem Háromság, Jézus Isten vagy nem Isten meg hasonlókon, azokból most a gyűlölet és az ítélkezés árad csupán.

Discipline 2015.09.09. 12:18:26

@karalabe4:
Nyilvánvaló, hogy a migránsok és Magyarország is csak szenvedő alanya ennek a történetnek. Az alaphelyzet ugye az lenne, hogy a schengeni határt senki nem lépheti át ellenőrzés nélkül. Ez nem teljesül, tehát valahogy kezelni kell a helyzetet. A kormány ezt teszi, az európai elvárások és a saját érdekei(nk) között lavírozva. Hogy milyen jól és sikeresen, azt majd a jövő mondja meg.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2015.09.09. 16:14:03

Jól összekeveredtek itt a gondolatok.

Az épp előttünk lévő emberen persze, hogy segíteni kell. De ami miatt bajba került a szerencsétlen, azzal is kötelességünk foglalkozni, különben hiába pózolunk jó emberként, nem vagyunk jó emberek.

Egyszerű példa: a kidobott kutyát megetetjük, mert jó emberek vagyunk. De ha ezzel arra ösztönözzük embertársainkat, hogy nyugodtan dobják csak ki a kutyáikat, majd mi megetetjük mindet, máris nem vagyunk jó emberek. Akkor és csak akkor vagyunk jó emberek, ha egyszerre etetjük a kutyákat és neveljük, sőt kényszerítjük a gazdáikat, hogy ne dobják ki őket.

A menekültek részben Mohamed kőkori tanítása, részben meg a nyugati idealizmus miatt kerültek bajba. Mohamed akkora jólétet tesz lehetővé, amekkora nyugati beavatkozás nélkül volt a Közel-Keleten (mint tudjuk, nyugati szemmel nem volt túl nagy). A nyugati idealisták azt hitték és hiszik, hirdetik ma is, hogy „(Mohamed +) demokrácia = jólét". Nem így lett, mert Mohamed nem fér egybe a demokráciával. Olvassátok el a Koránt, és megtudjátok, miért.

Két eredményes út áll előttünk.
1. Magára hagyjuk a közel-keletieket a kontraproduktív világképükkel és értékrendjükkel, amitől egy így-úgy működőképes rosszléti rendszerük lesz. (Nem halnak éhen, csak néha megkínozzák őket a siíták vagy a szunniták, levágják a kezüket, elnyomják az ellenzéket, közben dúl a korrupciós törzsszövetség, közélet helyett üvöltve lövöldöznek a levegőbe vagy egymásra, az engedetlen lányok nyakát elvágják, stb.) Nyugati szemmel nem fog tetszeni, de nekik jobb lesz a káosznál. Aki elmenekül, azt csak szellemi zsilipelés/fertőtlenítés után fogadjuk, miután megtanulta a demokrácia, az emberi jogok és a tolerancia alapjait. Ha nem kell neki, térjen vissza a rosszlétbe, nem kompatibilis Európával. Ha elfogadja, akkor viszont semmi gond nem lesz vele, szeretettel várjuk. Nem feltétlenül a kereszténységet kell erőltetni, a valóban toleráns iszlám is jó lehet - csak a Koránt olvasva, szerintem ilyen nem létezik, ez egy liberális hazugság.

2. Folytatjuk a beavatkozást, tudatosítva, hogy a muszlimok nem kérnek a demokráciánkból, tehát meg sem állunk a rosszak bombázásával, míg a szerintünk jók önszántukból toleráns demokratává nem válnak, fel nem készülnek a tanuláson és szorgos munkán alapuló nyugati jólétre. Ez az út inkább elvi lehetőség, a gyakorlatban senki nem áll rá készen, szárazföldi csapatok nélkül eleve reménytelen. Nem marad más, csak az 1. módszer.

Bármiféle harmadik út bennünket is közel-keleti helyzetbe hoz, ezért az Európával nem kompatibilis embereket legfeljebb átmenetileg lehet felkarolni, a közel-keleti stabil rosszlét helyreállása után haza kell térniük, vagy valóban európaivá kell válniuk. (Gyengébbek kedvéért: ha nálunk laknak, a lányokat iskolába kell engedniük, a nőket nem tarthatják otthon és zsákban, egyszerre egy feleségük lehet, a gyaúrral szexelő lányt nem ölheti meg a családja, el kell fogadniuk, hogy demokráciában többféle értékrend él együtt, és a többség dönt, bármit mond erről Allah vagy Mohamed; a kalifátus pedig egy meghaladott rosszléti rendszer, mi a judaista Messiás Jézus által tanított meritokrácia felé haladunk.)

Aki azt gondolja, hogy kimegy a Keletibe segíteni, és ettől máris jó ember, téved, mert ez nem elég. Aki azt gondolja, hogy nem megy ki a Keletibe segíteni, és máris jó ember, mert átfogó megoldást segít elő, szintén téved. Az a jó ember, aki a nagy probléma átfogó megoldását sürgetve az aktuálisan rászorulókon is segít.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2015.09.09. 18:40:52

@Discipline:
" Az alaphelyzet ugye az lenne, hogy a schengeni határt senki nem lépheti át ellenőrzés nélkül. "
Igen, igazad van. valóban ez lenne az alaphelyzet, de ezt azok, akiknek szólna, nem hajlandók felfogni. És akkor mi van? Ha a schengeni határ olyannyira fontos az EU-nak, akkor talán jobban kéne védeni is azt. Talán azok, akik áttörnek a határon nem értik meg, hogy itt egy vonal, ahol nem jöhetsz át, mint ahogy azt sem, hogy valahol, valamikor ennek a "szabálytalanságnak" a következményeivel mégiscsak nekik kell szembenézniük. Egyesek közülük talán rámenősek, mások talán tényleg elkeseredetten a saját és családjuk életét féltve menekülnek. Ezt így pofára nem igazán lehet megmondani senkiről sem. Becsapásukra (Bicskére vitték őket Bécs helyett), a velük való durva bánásmódra nem kifogás az EU-s törvényekhez való alkalmazkodás. Mo-on elég gyakran letojják a törvényeket magasról. Most mitől lettek hirtelen olyannyira fontosak?

@Vértes László: Nem hiszem, hogy bárki is ATTÓL gondolná magát jóembernek, ha kimegy a Keletibe segíteni. Egyszerűen az egyszerű ember ennyit tud tenni, mert másba nincs beleszólása, véleményére senki nem kiváncsi az átfogó megoldásokat illetően. A kormány meg egye meg azt amit főzött! Oldják meg, ahogy akarják!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.09. 23:43:12

@Discipline: Én az utóbbira szavazok. Az első migránsokról szóló posztomban ezt írtam: ". Sokkal jobban örülnék neki, ha mindannyian otthon maradnak és békében élnek a családjukkal a szülőföldjükön, miközben ugyanúgy élik megszokott normális életüket, mint én. De azt hiszem ezzel ők is így vannak. Szerintem ők is jobban örülnének, ha otthon maradhatnának. "
Ennek elérése viszont nem az én feladatom. Én csupán arra vagyok képes, hogy némi időt és energiát áldozok rájuk, hogy könnyítsek a problémáikon

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.09. 23:47:32

@Arpicus: ilyet sokat tudok neked mutatni. És olyat is amelyik az ellenkezőjét bizonygatja. Szerintem meg hibás a megállapítása

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.09. 23:49:54

@karalabe4: "Mi, akik laikusan segítünk a menekülteken, ne akarjuk már megoldani a problémáikat, mert nem a mi dolgunk. "

Tökéletesen egyetértek. De ezt a legtöbb menekültellenes fel se fogja. Azt hiszi, hogy a lakásomban szeretném tartani őket

bjanek 2015.09.09. 23:57:51

@Arpicus: hát ez tök jó volt.
most nem tudom eldönteni, h emigráns vagyok, v csak nem felvilágosult európai

Discipline 2015.09.10. 09:49:47

@sefatias:
Sajnos az a helyzet, hogy ha könnyítesz a problémáikon, azzal az első változat megvalósulását segíted elő, akaratlanul is. Tudom, hogy kemény dió, mert a jobb megoldás irányába egyelőre semmi nem mutat, tehát ennek érdekében sajnos nem tehetünk semmit civilként. Nem mi akarjuk megoldani a problémáikat, nem is tudnánk, de ahogy Európa kezeli ezt az ügyet, amilyen zavar és bizonytalanság van az egész körül, bármit is teszünk, az valamilyen szinten hatással van a dolgok alakulására.

Amúgy a valasz.hu-s cikk helyett ajánlanám inkább a mandiner.blog.hu-n a "Migránsok és mi" című sorozatot, ezt érdemes végigolvasni. Elég sok szemszögből járja körül a problémát, különböző vélemények felmutatásával, nem hangulatkeltő módon.

Arpicus 2015.09.10. 12:53:06

@sefatias: csak illusztrációnak szántam a cikket.Nekem a szerző eme gondolata fontos:
"Lehet még pár publicisztikát és ellenpublicisztikát írni a témában, de én inkább azt javaslom, hogy hagyjuk a jelent, készüljünk a jövőre, az új helyzetre! A felkészülést szeretnénk segíteni az alábbi grafikával. És még mielőtt a szabad szellemű kommentelő tollat ragadna, jelezzük: ez nem a menekültekről szól. Ez elsősorban az európai emberekről szól."-egyetértek vele:ez a jelenség az európai emberekről szól.
@bjanek:jó a feltevésed! :) Én magam(egyenlőre)még nem vagyok emigráns,de felvilágosultnak sem tartom magamat.Én csak osztom annak a politikusnak a véleményét aki azt mondta,hogy nem szeretné,hogy a gyerekei,unokái 50 év múlva az Egyesült Európai Kalifátus alattvalói legyenek.
@Discipline: köszönöm a tippet a mandineres sorozatra!El fogom olvasni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.10. 15:44:51

@Arpicus: Nem értek egyet azzal, hogy hagyjuk a jelent. Ugyanis a jelen megélése nélkül másképp alakul a jövő, és utólag pedig sajnálni fogjuk, hogy a múltban nem foglalkoztunk egy kicsit jobban a jelennel

"Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja."

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.10. 15:46:16

@Arpicus: egyébként nem hiszem, hogy európa lakossága az általad linkelt cikk pontjai alapján azonosítható. Eléggé mellényúl a fickó

Arpicus 2015.09.10. 18:12:32

@sefatias: szerintem ebben a helyzetben összemosódik a múlt a jelen és a jövő.Mondod:" és utólag pedig sajnálni fogjuk, hogy a múltban nem foglalkoztunk egy kicsit jobban a jelennel"-lehet,hogy igy van,ez is egy szempont.Szerintem viszont már most sem mi foglalkozunk a jelen helyzettel hanem inkább a jelen helyzet foglalkozik velünk.Mert mi is a jelen?Óráról órára változik a helyzet.Bizonyos értelemben már nem is a jelenben hanem a jövőben élünk.
Mondod:"egyébként nem hiszem, hogy európa lakossága az általad linkelt cikk pontjai alapján azonosítható. Eléggé mellényúl a fickó "-abban igazat adok neked,hogy az európai tábla kicsit sántit, de az iszlám tábla azért jól el van találva.A cikk egy kicsit általánosit,de azért vannak benne egzakt adatok is.El lehet fogadni és el lehet utasitani.Te azt mondod,hogy a fickó mellényúlt,én pedig azt mondom,hogy a szubjektivitása ellenére jól szemléltette a különbségeket.A különbségek pedig fundamentálisak.Aki ezt tagadja az vagy naiv vagy nem akarja látni ezeket a különbségeket.Ez az egész jelenség világosan rámutat Európa gyengeségére és tehetetlenségére.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.10. 21:02:35

@Arpicus: Szerintem összekeverted a szerepeket. Nem hiszem, hogy a mi beszélgetésünk a menekültekről bármit is változtat a helyzeten. Egyetértek a Szabados Ádámmal abban, hogy más szinten más felelősségek vannak. Az én szintemen csupán arról tudok dönteni, hogy miként tekintek rájuk, és teszek-e valamit, hogy jobb legyen a nyomoruk. Az európai és az ázsiai problémákat nem tudom megoldani. De kenyeret kenni tudok.

Csaba Tarró 2015.09.12. 09:28:40

@Sefatias: Igazad van, nem érdemlik meg a migránsok a segítségünket, s mi sem a kegyelmet.

Nemesnek tartom, hogy próbálsz segíteni azoknak, akik ilyen szerencsétlen körülmények között kerülnek ide.

Az én kérdésem az, hogy mi megérdemeljük-e őket, s azt hogy egyre csak jönnek?

Bocsánat, hogy megválaszolom, de szerintem igen!

Miért?

Mert azt kommunikáljuk feléjük, hogy gyertek csak adunk enni-inni nektek. Sütikét a Keletiben stb.

Egyetlen dolgot nem komunikálsz, mint keresztyén: Vazze a házamba nem fogadlak be, ahogy az Európaiak 90%-a sem. Annyira szívesen azért itt többség nem akar látni benneteket.

Szóval én pártolom ha az ember humánus igyekszik lenni, csak hagyjuk ki belőle az Krisztust meg a szavait, ha csak addig a pontig idézgetjük őket, amíg számunkra kényelmesek. Ez is keresztyén képmutatás, s a tetejében egy rózsaszín ködbe van csomagolva...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.13. 19:01:35

@Csaba Tarró: >>azt kommunikáljuk feléjük, hogy gyertek csak adunk enni-inni nektek. Sütikét a Keletiben <<

Tényleg úgy gondolod, hogy napi három szendvics miatt jönnek ide, amit a Keleti aluljárójában, a földön fekve ehetnek meg?

>>Vazze a házamba nem fogadlak be, ahogy az Európaiak 90%-a sem. <<

Szerinted ezt nekem hogyan kellene kommunikálni?

>>én pártolom ha az ember humánus igyekszik lenni, csak hagyjuk ki belőle az Krisztust meg a szavait<<

Itt mintha mást mondtál volna: "Jézus nevében Jézus neve nélkül követségbe menni, egy idegen vallási kultúrához számomra elég semmit mondó dolog." Most akkor kihagyjuk Jézust, vagy nem?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2015.09.14. 14:03:57

@Csaba Tarró: „Szóval én pártolom ha az ember humánus igyekszik lenni, csak hagyjuk ki belőle az Krisztust meg a szavait, ha csak addig a pontig idézgetjük őket, amíg számunkra kényelmesek."

A keresztény ember igyekszik nyugati értelemben humánus lenni, senki más. A „humanistákat" nem zavarta 5 millió ukrán kiirtása, mert nem nagyon volt ukrán rokonuk. Sem 50 millió kínai kiirtása, mert kínai rokonuk sem volt. Ettől függetlenül az emberiség nagy barátainak állítják magukat, és továbbra sem zavarja őket, hogy az általuk javasolt megoldások tömeggyilkosságokhoz vezetnek.

A keresztény humanizmusnál nincs nagyobb humanizmus, bár hangosabb és képmutatóbb álhumanizmusok kétségkívül léteznek, ezen az oldalon is. Churchill után: a keresztény humanizmus nem tökéletes, csak még nem találtak fel nála jobbat.

Ha humanista akarsz lenni úgy, hogy az az emberiségnek is használjon, akkor vagy a judaista Messiás tanította alapokon teheted meg, az emberiség téveszmés rossztevője leszel. Csak a judaista Messiást követőknek számít az emberélet, az irgalom, az egységes mérce, a diszkriminációmentesség, a tényleges eredmény.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2015.09.14. 14:05:47

@Csaba Tarró:
Helyesen: „vagy a judaista Messiás tanította alapokon teheted meg, vagy az emberiség téveszmés rossztevője leszel."

Csaba Tarró 2015.09.14. 21:57:54

@Vértes László: László nálad ez a "judaista Messiás" valamilyen rögeszme?
Miköze Jézusnak a judaizmushoz?

Csaba Tarró 2015.09.14. 22:09:04

@sefatias: Kétlem, hogy 3 szendvics miatt jönnének.
Az európai liberális elmebaj miatt jönnek. Ha te megszeged a törvényeket, nem a keletiben fogsz dekkolni, s a civilpolgárok nem cirogatják a bucidat, akármilyen nehéz sorsod is volt előtte.
Te a migránsok felé egyetlen szóval sem hírdetted, hogy Krisztus nevében jársz követségben náluk. Ahhonét az idézetet hoztad éppen azon akadtam ki, hogy amit te tettél az önfényezés, amit meg egyes gyülekezeti vezetők tettek, azok Krisztus nevében jártak követségben, holott ők sem szóltak semmit Jézus nevéről a migránsoknak.
Picit csalódás számomra, hogy itt most meg te sorolod magadat közéjük.

Csaba Tarró 2015.09.15. 08:23:32

@Sefstias:
Azok közé, akik a saját hallgatóságuk, olvasótáboruk előtt elmondják, hogy Jézus kűldöttségében, nevében ezt meg azt tették, de akikhez odafordúltak, azoknak erről semmit sem szólnak.
Feltettem "amott" is a kérdést, Jézus neve ennyire égő, vagy a migránsokat tartjátok gondolatolvasónak?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.15. 08:32:25

@Csaba Tarró: én nem Jézus nevében voltam fent, hanem a saját akaratomból. Ráadásul egy szót nem váltottam velük, mert nem értek a nyelvükön.

Csaba Tarró 2015.09.15. 09:39:32

@Sefatias: Én pont ezt becsülöm benned, hogy nem kezdtél Jézus kűldöttségére hívatkozni azon az oldalon. A szimpla emberség sem megvetendő. Ha meg valaki Jézus kűldöttségéről prédikál, az ne hagyja ki belőle a "terepen" se Jézust....

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2015.09.15. 15:26:07

@Csaba Tarró: „Miköze Jézusnak a judaizmushoz?"

A judaizmus kb. 2500 éve vár egy csodálatos képességű világi vezetőt, akit Mosiach-nak (Messiásnak) nevez. A Messiás nagy földi király, egyesíti a világ zsidóságát, és minden gój számára el nem múló földi jóléti rendszert vezet be a Tóra szabályaira tanítva őket.

Jézus a judaizmusba született messiásjelölt, egyes zsidók szerint Messiás volt, más zsidók szerint nem. Jézus szakadást hozott a judaizmusba, messiáskövetőként mi azokra a zsidókra hallgatunk, akik szerint Jézus volt a Messiás, annak minden következményével együtt. (Földi jólét, globális demokrácia, sőt meritokrácia, stb.)

Discipline 2015.09.15. 16:07:21

Ha van pozitív hozadéka ennek az egésznek, akkor az, hogy egyre világosabban lepleződik le az európai képmutatás, a kettős mérce alkalmazása:
mandiner.hu/cikk/20150915_az_osztrakok_elhallgatjak_a_migransok_elol_hogy_nem_nemetorszagba_viszik_oket

Vértes Laci rátapint a lényegre:
kozlogika.blogspot.hu/2015/09/meg-ujabb-kerdesek-menekultugyben.html

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2015.09.15. 16:37:48

@Discipline: Köszönöm a linkelést, mintha vajjal veregetnék a vállamat.

Időnként fontos tanulság lehet másokról valami negatívat megállapítani, ám még szebb a magunk hasznára valami pozitívat kitalálni. Európa nem nagylelkű dzsentlemanok klubja, hanem reálpolitikai aréna, ahol nekünk is ki kell állnunk az érdekeinkért, mert mások ezt nem teszik meg helyettünk. Ki-ki a maga pecsenyéjét sütögeti, és még büszke is rá, ez a 21. századi Európa. Szerintem régen sem volt más, csak mi messzebbről néztük, vágytól homályos szemmel, rózsaszín szemüvegen át. Most meg feltűnik, hogy nyugaton is emberek laknak.

A gazdag országok érdeke, hogy úgy tegyenek, mint ha jó emberek lennének, ott erre szavaznak a választók. De az is érdekük, hogy olcsón látsszanak jó embernek, a menekültek lehetőleg maradjanak máshol, pl. nálunk, Szerbiában, Macedóniában, vagy bárhol, csak ne náluk, ám ez ne legyen feltűnő, hanem a színfalak mögött, a sorok között alakuljon így. Ha ügyes trükkökkel el tudják ezt érni, az szavazatokat és népszerűséget hoz - nekik.

Németország szóban akár évi 1 millió menekültet is befogad, tettben meg egy héttel később, 63e menekült hatására gyorsan lezárja a határait, mondván: Ordnung muss sein. Nincs ebben semmi rendkívüli, a lépés előrelátható volt, itthon sem kell stréberkedni. Tegnap a német tévé azt mutatta, hogy a macedón határon gumibotos rendőrök oszlatják és verik a síró bevándorlókat.

Közben akár azon is elgondolkodhatunk, hogy ki(k) teremtették a háborús helyzetet, amely miatt menekülnek özönlik el Európát. Amennyire emlékszem, nekünk gyakorlatilag nem volt benne szerepünk.

Discipline 2015.09.15. 16:53:42

@Vértes László:
"Szerintem régen sem volt más, csak mi messzebbről néztük, vágytól homályos szemmel, rózsaszín szemüvegen át. Most meg feltűnik, hogy nyugaton is emberek laknak."
Igaz. És a média (egy része) még mindig próbálja ránk tolni ezt a rózsaszín szemüveget. De talán egyre többen kezdenek már átlátni rajta.

"Közben akár azon is elgondolkodhatunk, hogy ki(k) teremtették a háborús helyzetet, amely miatt menekülnek özönlik el Európát. Amennyire emlékszem, nekünk gyakorlatilag nem volt benne szerepünk."
Így van. Közvetlen szerepünk nem volt benne, csak hát egy szövetségi rendszerbe tartozunk a háborús helyzetet teremtőkkel...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.15. 17:35:27

@Discipline: Bevallom őszintén, hogy a képességeimet meghaladja ennek az ügynek a megértése. Vannak sejtéseim, van véleményem, de szerintem nem vagyok közel az igazsághoz. Olyan érdekek húzódhatnak a háttérben, amelyek megértése sokkal magasabb tudást igényel, mint az enyém. Ezért én a saját feladatomat, a saját szintemen húzom meg. Ez a szint pedig kimerül ebben: "Jótettedet ne tagadd meg a rászorulótól, hogyha módodban van jót tenni vele. Ne mondd embertársadnak: „Menj, gyere máskor, holnap majd adok!” – ha mindjárt adhatnál."

Rovarölő 2015.09.15. 20:04:05

@Atyek: Ez az érv hajazza a jt-s érveket! Szomorú lettem, hogy ez a maximum! Kezdesz leépülni? Féltelek.

Rovarölő 2015.09.15. 20:12:39

@Csaba Tarró: "Te a migránsok felé egyetlen szóval sem hírdetted, hogy Krisztus nevében jársz követségben náluk. Ahhonét az idézetet hoztad éppen azon akadtam ki, hogy amit te tettél az önfényezés, amit meg egyes gyülekezeti vezetők tettek, azok Krisztus nevében jártak követségben, holott ők sem szóltak semmit Jézus nevéről a migránsoknak. "

Én ezt már írtam a fészbukon! Ezek szerint nem csak én vagyok a szemét, sértegető bolond? :D

Atyek 2015.09.15. 20:14:47

@Rovarölő:
Nem probléma.
Volt egy váltó, ami elvitt minket másfelé. Most mondjam azt, hogy nekem is aggódnom kéne érted?

Discipline 2015.09.15. 20:21:07

@sefatias:
Valóban, mi egyszerű emberek nem rendelkezünk kellő információval ahhoz, hogy átlássuk a helyzetet. Az alapvető érdekek, motivációk még láthatók, de az összkép bonyolultabb. Itt most nincs olyan, hogy valaki pár mondatban megmondja a tutit. Természetesen jól teszed, ha ezen a szinten határozod meg a saját feladatodat. Sokan túlpörgetik magukat ezen az ügyön, ami részben érthető, de egy bizonyos szint után már senkinek se jó. Ugyanakkor nyitott szemmel kell járni, figyelni a dolgok alakulását, mérlegelni a különféle véleményeket. Én amúgy nem igazán követem a politikát, de most úgy érzem, ez olyan új és képlékeny helyzet, hogy oda kell figyelni. Óvatosan véleményt alkotni és folyamatosan ellenőrizni a véleményünk helyességét.

Rovarölő 2015.09.15. 20:51:39

@sefatias: Én mindig BELE nyúlok, nem mellé! Ez csak nézőpont kérdése! El sem hinnéd, mennyien látják így! Na jó! Mellé nyúltam, mert kibújtál magadból! Már sokadjára! Hol így, hol úgy fogalmazol, mert már nem tudod kikerülni a tényeket, de az álláspontod olyan, mint a JT Vezetőié!
Leslie már régen megmondta, de akkor még nem hittem neki, viszont ma már tudom, hogy igaza volt!
Remélem, hogy nem áldozod fel magad a "népszerűség oltárán", mert ugye mindenkinek megfelelni az nem működik!
Akik most "veled vannak", azok, ha bukásra állsz majd, mind el fognak osonni!
Én ma is állítom, hogy veled vagyok, kivéve ezt a témát! Én őszinte vagyok, voltam és leszek is! Ha megszűnnek a támogatóid, mert nem volt igazad EBBEN, én akkor is veled leszek a többiben!
Most viszont te vagy a szeg, amit éppen fejen találtam, sőt találtunk sokan, még a némák is, akik csak vannak, de nem akarnak nyilatkozni itt!
Nem vagyok ellenséged, csak egy vitában éppen nem értünk egyet! Nagyon nem, de az élet igazolni fogja valamelyikünket! :D

Rovarölő 2015.09.15. 20:59:52

@Atyek: Tesó! Te már féltettél a facén! Én nem szeretném, ha egy ilyen dolog miatt romlana el a kapcsolatunk! A váltó átállítása nem lehet akadálya annak, hogy mind a ketten továbbra is vonaton maradjunk! Most egy másik vonalon utazunk, de az utak találkoznak egymással, mert a fő irányunk szerintem egy!
Biztosan újra egy vágányon leszünk, mert a mostani állomást hamarosan elhagyjuk!
Én nem szeretném, ha egy rajtunk kívüli dolog felszedné előttünk a síneket!
Jó szerencsét és szebb jövőt!
Egyébként a témára vissza térve, nem érdemlik meg!!! :D

Rovarölő 2015.09.15. 21:10:50

@sefatias: "milyen támogatóim?"

Semmi!
A dekompresszált ipar volumenjének impresszált növekedése!

Talán más frekvenciára álltál, ami megszüntette a kommunikációnk érthetőségét!
Ha tényleg komolyan kérdezted, akkor feladom!
Tényleg én lettem a hülye!
A gond csak az, hogy mások, akikkel egy nyelven beszélek, értenek!
Lehet, hogy meghasadt a tudatom? Lehet, hogy én már nem is te vagyok?

Csaba Tarró 2015.09.15. 21:31:20

@Rovarölő: "Én ezt már írtam a fészbukon! Ezek szerint nem csak én vagyok a szemét, sértegető bolond?" :D

???

Rovarölő 2015.09.15. 21:41:54

@Csaba Tarró: Amit te írtál, azt írtam le én is, bár név nélkül, mert többeknek címeztem, a barátom és társai mindennek lehordtak, mert úgy érezték, sértegettem őket és vérig vannak sértve!
Érvek, vagy vita helyett, elmenekült az igazság elől egy jehovista módszerrel és törölt az ismerősei közül! Nyert! Így már nem kell érvekre válaszolnia, ami kínos nehézségeket okozott! Ezt tanulta a szektában és ez nem is rossz akkor, amikor valaki a sarokban van! Válasz helyett kiközösítés!
Na ennyit a témáról! Csá!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.15. 21:44:18

@Rovarölő: bemásolnád azt, amikor én és a barátaim mindennek "lehordtunk"? Cserébe bemásolom azt, amit te írtál rólam és a hozzám hasonlókról

bjanek 2015.09.16. 08:21:38

Kedves @Rovarölő,
sajnálatosnak tartom, h ugyanott tartasz, mint kicsit többmint 2 éve, amikor felháborodtál azon, h azt mertem mondani: "többet kellene szemlélned Krisztust", mert empátia nélkül beszéltél másokról.
bár lehet, h némileg romlott is a helyzet, mert akkor csak a számodra lenézett csoportokról fröcsögtél megvetéssel, minden együttérzést nélkülözve. most pedig már a hozzád közel állók sem kivételek, vagy csak eddig nem volt hozzá támadási felület.
az a szomorú számomra, h erre az igazolhatatlan magatartásra megpróbálod a szeretet, barátság és segítségnyújtás leplét ráhúzi, amelyek teljességgel összeegyeztethetelenek vele. mert mielőtt bármit mondanál, meg kell értsed a másik oldalt, és ezután kedvesen kifejtheted a véleményed, miközben folyamatosan tiszteletben tartod a másikat. enélkül nem fog sikerülni.
szerintem az eddigi ténykedések és eredményeik átgondolása, vmint egy őszinte bocsánatkérés csodákra lehet képes a kapcsolatok rendezésében.

Rovarölő 2015.09.16. 17:36:12

@bjanek: Bocsánatot kérek!
Most akkor nincs háborús helyzet a déli határon, a lakásomhoz nagyon közel?
Ezeket istápolják azok, akiket védesz!
Semmi gond! Nem hiányoznak a képmutató emberek az életemben, de majd, ha nálatok is ez az állapot lesz, térjünk vissza a témára!
Sajnálom, hogy így látod a helyzetem, de én tök jól vagyok és nagyon sokan vannak velem a gondolkodásomban!
Most éppen dobálják és fenyegetik a magyar rendőröket azok, akiket lehet etetni és segíteni!
Utolsó szavaim: Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam! A véleményem semmit sem változott a témáról!
A redőnyt lehúzom! Csá!

Csaba Tarró 2015.09.16. 18:25:35

@Rovarölő: Nem vagy te ilyen "csomagolós" tipús. :)
Hívő emberként sem egyedi az álláspontod a témában.
Én sem kedvelem azokat a keresztyéneket, akiknek a szeme csupán a Biblia írott szövegéig lát, s azt is elég fura módon értelmezik, amit olvasnak.
Még a végén kiderül, ( újra ) hogy Jézus is balos volt, s szorgalmazta több ezer Mólok-hívő befogadását Izraelbe...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.09.16. 19:34:55

@Rovarölő: "én tök jól vagyok és nagyon sokan vannak velem a gondolkodásomban!"

Szóval szerinted akkor van igazad, ha sokan vagytok? Akkor 1914 is igaz, mert sokan hiszik?

bjanek 2015.09.16. 20:33:07

@Rovarölő: mivel értelmes embernek tartalak, most nem tudom eldönteni, h félreértettél, v félre akartál érteni.
"Most akkor nincs háborús helyzet a déli határon, a lakásomhoz nagyon közel?
Ezeket istápolják azok, akiket védesz!"
nem emlékszek, h bármelyik oldalon, v bárki mellett állást foglaltam volna. én egy szemléletről beszéltem amelyben szerintem érdekelt vagy

Atyek 2015.09.17. 11:08:37

@sefatias:
Az mármagában probléma, ha valaki mindig azzal jön, hogy:

"El sem hinnéd, mennyien látják így!"
"Leslie már régen megmondta, de akkor még nem hittem neki"
"a szeg, amit éppen fejen találtam, sőt találtunk sokan"
"A gond csak az, hogy mások, akikkel egy nyelven beszélek, értenek!"
"nagyon sokan vannak velem a gondolkodásomban!"

És ezeket csak három hsz-ből vettem. Lehet, hogy az ilyenek nincs is saját véleményeük, csak mennek a tömeg után?

@Rovarölő:
Haver, a síneket épp te szeded, szedted fel előttünk.
süti beállítások módosítása