"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Mi lesz a világ vége? Biztos, hogy az, amit várunk?

2015/05/06. - írta: sefatias

Elég kevés időm van mostanában, úgyhogy nem igazán tudok új témákkal előrukkolni, viszont van egy téma ami érdekel. Korábban már írtam erről, ezért ebben a posztban csak szeretnék utalni rájuk. Egyre jobban érdekel az, hogy mi Isten akarata velünk emberekkel és a földdel. Őszintén bevallom, hogy míg korábban úgy gondoltam, hogy Isten egy adott pillanatban véget vet a gonoszságnak a földön, mondjuk Armageddonban, addig mára erre egyre kevesebb esélyt látok. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a Péter által említett nap, valóban az, amire általában a keresztények gondolnak. "Mint a tolvaj, úgy jön el az Úr napja. Ezen a napon az egek nagy robajjal elmúlnak, az elemek a tűz hevétől felbomlanak, a föld és ami rajta van, elenyészik."

Néha úgy érzem azokhoz tartozom, akikről Péter beszélt: "az utolsó napokban csúfondáros gúnyolódók fognak fellépni, akik saját vágyaik szerint élnek, és azt mondják: „No, hol van (Krisztus) megígért eljövetele? Amióta atyáink meghaltak, minden marad úgy, ahogy a teremtés kezdetétől volt.” Bár a leírás folytatása már nem illik rám. Ettől függetlenül tényleg úgy érzem, hogy az elmúlt évezredekben nem sokat változott a világ. A keresztények szeretnék hinni, hogy az utolsó napokban élünk, és már küszöbön áll az Úr napja, az Utolsó Nap, amelyen megítéltetnek az emberek. Számomra ezek a fogalmak kezdenek átértékelődni, és Isten jövőbeli akaratáról egyre jobban változik a véleményem.

Az újszövetségben van két rész, amit a keresztények előszeretettel használnak, mint a világ végét előrevetítő, és arra figyelmeztető próféciákat. Az egyik a Máté 24. fejezete, és az ezzel párhuzamos beszámolók a többi evangéliumból, a másik pedig a Jelenések könyve. Mindkettőről írtam már. Ezért ajánlom őket elolvasásra, ugyanis a jövőben többet fogok olvasni és írni arról, hogy mit látok isteni akaratnak a jelenre és a jövőre.

Máté 24. fejezet:

"Mikor lesznek meg ezek?"

 

Jelenések könyve:

A Jelenések könyve

 

Mindkét posztban amellett érvelelek, hogy az adott bibliai részben szereplő próféciák már rég beteljesedtek. Nem mindegyikről tudom elmondani, hogy miképp, de a bibliai szövegben szereplő időmeghatározások egyértelműen arra utalnak. Azért tartom fontosnak ezt a témát, mert meglátásom szerint a világvége várás, ahelyett, hogy élénkítené a kereszténységet, inkább tompítja azt. Az emberek a világban a pusztuló, elmúló világot látják, és ezért várakozó álláspontra helyezkedtek, és úgy gondolják, hogy ez jó. "Jó várni és megadással lenni az Úr szabadításáig" (Jeremiás siralmai 3: 26) Ezzel szemben Jézus azt mondta, hogy "Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: – Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát." (Máté 7: 21) Jézus egyértelműen tetteket követel meg a követőitől: "Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek...Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek." (Máté 25: 35-39)         

Egyre inkább úgy látom, hogy Isten többet vár el tőlünk a várakozásnál, és a gonoszok halálának kívánásánál. Tettekre van szükség! A kereszténység mai állapota nem túl bizalomgerjesztő. Természetesen tudom, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, és azt is tudom, hogy sokan vannak vele úgy mint Pelikán elvtárs: "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk." Régebben olvastam egy szemléltetést az egyházról, amit Infaustus a legújabb posztjában fel is használt: “Ez egy régi hajó… Nyikorog, ringatózik, dülöngél, és időnként hányingered van tőle. De eljut oda, ahova tart. Mindig is így volt, és mindig is így lesz, egészen az idők végéig. Veled vagy nélküled.”(J. F. Powers )

Egyetértek a szerzővel. Bár én hozzátenném azt is, hogy ez a hajó elég gyakran ment a történelem során rossz irányba. És az adott kor teológusai azt hitték, hogy az jó irány. Mi a biztosíték arra, hogy ma jó irányba halad a kereszténység és a keresztények?                                         

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr947433698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Tarró 2015.05.06. 08:56:38

@sefatias:
Csak pár dolgot írnék, nem vitaként, észrevételként.
1, Krisztus várása, már az első századi keresztyének hitének is része volt, ehhez hozzátartozik azis, hogy igyekeztek hangsúlyt fektetni a Krisztus szerinti élet fontosságára.
2, Krisztust várni és a visszajövetelével fenyegetőzni, s annak idejét josolgatni két külön dolog.
Csak két ilyen szektát ismerek, amelyek a mai napig nem látták be a tévedésüket, inkább gyártottak hozzá egy-egy theológiát.
3, Máté evangéliumának idézett szakasza az utolsó ítéletről tanít. Az egyház nem megy ítéletre, abban az igeszakaszban nincs szó a ''tudatos Krisztus követőkről''.

Discipline 2015.05.06. 10:44:21

Hát, a világ állapotát figyelve sokan gondolják, hogy megérett már a világvégére (időnként én is). Persze ez abból a frusztrációból adódik hogy "b... meg, én nem ilyen világban szeretnék élni, de hát nem tudok vele mit csinálni!" Eddig ez egy természetes reakció, de mint mindenben, ebben is túlzásba lehet esni. Igazad van abban, hogy ha eluralkodik ez a szemlélet, az nagy visszahúzó erő lehet.

A hajós dologhoz: Te honnan tudod, hogy mi a jó irány?
"Mi a biztosíték arra, hogy ma jó irányba halad a kereszténység és a keresztények?" - Biztosíték nincs, csak bizalom... Jó esetben...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.06. 10:49:42

@Csaba Tarró: :) Köszönöm, de a vitával semmi bajom, ha a témáról és nem a téma felvetőjéről szól.
1. Erről egy szót sem szóltam
2. Erről sem
3. Erről viszont igen. A kérdés az,hogy mi bizonyítja, hogy az a szakasz az utolsó ítéletről szól?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.06. 10:58:35

@Discipline: Nem írtam, hogy nem jó az irány, én csak kérdezem, hogy jó-e?
Viszont azt látom,hogy a kereszténységben komoly gondok vannak. Komolyabbak, mint azt sokan hiszik. Nem csupán "hányingere" van tőle egyeseknek,(mintha ez nem lenne elég nagy baj) hanem bizony ennél súlyosabb károkat is szenvednek.
Néha úgy érzem, hogy nincs is olyan, hogy kereszténység, hanem keresztények vannak.
A világ állapota 2000 éve olyan, hogy az épp aktuális kereszténység megérettnek látta a pusztulásra. Ez nem változott az első század óta. Tehát a "próféciák" saját korra való alkalmazása mindig része volt a vallásos ember teológiájának. Úgyhogy erre nem lehet építeni. Ha 500 évvel ezelőtt azt hirdetted volna, hogy az ítéletre még sok évszázadot kell várni, akkor nyakadnál fogva hajítottak volna ki a gyülekezetekből. Most is.
Az újszövetség egyetlen próféciájáról sem lehet bizonyítani, hogy a világ végéről szólna. Sőt. Szerintem inkább simán lehet bizonyítani, hogy nem.

Csaba Tarró 2015.05.06. 11:56:26

@sefatias:
3: Jel.20:6-12
A halottak ítéletéről beszél a 7. verstől. A cselekedetek alapján történő megítélésről.
Az egyháznak ellenben kegyelem általi megtartatásról szól az ígérete.''Nem cselekedekből, hogy senki ne kérkedjék.'' Az első feltámadásban addigra már része volt, onnantól mindig Krisztussal lesz. (1Thess.4:15-17)
Aztán Jézusnak bárányai vannak, nem kecskéi, akik ISMERIK a hangját és követik.
Szomorú lenne, ha a nem névleges keresztyének között lenne olyan, aki nem ismeri Krisztus diakoniáról szóló tanításait.
Itt pedig nem ilyenekről olvashatsz.
(AZ 1-2 pontok azért születtek, mert bátorkodtam a hívatkozásaidat is elolvasni.)

Csaba Tarró 2015.05.06. 12:05:32

@sefatias:A keresztyénségben vannak problémák. A konkoly és a búza együtt van. A keresztyénségéről mindenkinek egyénileg kell számot adnia, nem egy szervezeti forma működése dönt a dologban.
Undorító dolgokat tettek a Római egyházszervezettől a protestánsokon át Jehova Tanúinak szektájáig. Viszont nem mindenki! Ma sem tesznek kevesebb jót a keresztyének, viszont a gonoszság meg növekszik, ezis igei tény. Valójában nem a keresztyénségben van a baj, hanem a látható szervezeti formájában, de szerintem te is erről beszélsz.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.06. 12:49:52

@Csaba Tarró: Ismét a szövegértési gondok. Ezt írtad:

"Máté evangéliumának idézett szakasza az utolsó ítéletről tanít."

Erre én:

"A kérdés az,hogy mi bizonyítja, hogy az a szakasz az utolsó ítéletről szól?

Erre te:

"3: Jel.20:6-12
A halottak ítéletéről beszél a 7. verstől. "

Érted a problémát?

A Békéscsabán telerakott vécét akarod lehúzni Sopronban

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.06. 12:52:44

@Csaba Tarró: "bátorkodtam a hívatkozásaidat is elolvasni."

Sejtettem. Ott se írtam erről

Csaba Tarró 2015.05.06. 16:13:32

@sefatias: Nincs gondom a szövegértéssel, az igét mifelénk igével szokás magyarázni nem Kovács Pesta összes művével.
Részemről ennyi.

Rovarölő 2015.05.06. 17:06:11

Amikor az apostolok kérdezgették Jézust arról, hogy ha már nem akkor, az ő idejükben lesz a várt uralkodása, akkor mikor,jeleket kezdett sorolni az Úr.
Attól a pillanattól, hogy Jézus nem időről beszélt, ami minden embert a legjobban érdekelte és ma is érdekli, hanem emberi tulajdonságok változásáról, természeti katasztrófákról, világ méretű egészségügyi gondokról, háborúkról, esetleg égi jelekről, azóta mindig is az adott korszak aktuális keresztényei vonatkoztatták ezeket a jeleket a saját idejükre, ezzel a küszöbön látták azt az ítéletet, amit majd az örök jólét követ!
Krisztus halála óta várja mindenki a második jelenlétét, persze vannak, akik még az elsőt!:D
Ehhez elég az, hogy Jézus szavait naponta úgy olvassák, mint ha azt most mondta volna a napokban! Így az minden napra alkalmazható és fenn tartja a sürgősség érzetét!
Ezt használta fel egészen napjainkig pl. a Jehova Tanúi vezetése, azzal a kis különbséggel, hogy ők meg is határoztak egy konkrét dátumot (1914), amitől teljesednek a jelek!
Naponta próbálnak éberen tartani olyanokat, akiknek ez a végítélet és az örök élet az összes hajtó erejük!
Mint a kereszténység állítólagos képviselői, úgy a tanúk is bele fáradtak már a folyamatos ijesztgetésbe és a jelek figyelgetésébe, a nemzedék értelmezésébe, mert az idő ezen okoskodások, hamis prófétálgatások ősi ellensége!
Magamról azt mondhatom, hogy soha sem foglalkoztatott a nap és óra, mert nem tartottam magam érdekből Istent keresőnek és ez ma sem változott!
Egy ember nem hiszem, hogy felszabadultan, lazán tudja élni az életét istent szolgálva úgy, hogy minduntalan az óráját lesi, mikor jön el a vég!
Nyilván, a Biblia beszél az éberség bizonyos fajtájáról és arra int, ne nehezedjünk el az élet gondjai, vagy javainak túlzott kergetése miatt szellemileg, testileg, de ez nem azt jelenti, hogy a vég ítéleten agyaljunk!
Jézus azt mondta, a napot és órát maga sem tudja, csak az Atya, akkor meg mit kalkulál az ember, vagy a vallások?
Istenről azt olvassuk, hogy türelmes!
Nem akarja, hogy bárki is meghaljon, hanem azt szeretné, hogy mindenki megtérjen! Ezért nincs még Armageddon!
Viszont ha tényleg ezért, akkor nem is lesz soha, mert mindig lesznek újabb generációk, akik miatt türelmesnek kell lennie, hogy megtérjenek és megmenthető állapotba kerüljenek!
Persze ha mégis egyszer közébük vág, azt már megtehette volna évszázadokkal hamarabb is!
Amikor csak azt kiabálják naponta, hogy jön a farkas, egy idő után már senki sem veszi komolyan a pánik keltést!
Nem Isten fenyeget naponta, hanem a nevében a keresztény követői, miközben a vallás mögé bújva ejtik le, hogy mikor lesz a világ vége!
Az emberek többek között ezért is ábrándultak ki Istenből, mert Istent azonosították a vallásokkal, egyházi vezetőkkel és azok tanításaival, cselekedeteivel!
Isten pedig továbbra is türelmes!!!

Rovarölő 2015.05.06. 17:08:24

@Csaba Tarró:" Nincs gondom a szövegértéssel, az igét mifelénk igével szokás magyarázni nem Kovács Pesta összes művével."
:D
Azért kell néha állítmány is!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.06. 17:23:35

@Csaba Tarró: "az igét mifelénk igével szokás magyarázni "

Rendes tőletek. Viszont akkor ez azt jelenti, hogy Máté evangéliumának ezt a részét nem értették egész i.sz 395-ig? Ugyanis addig a két könyvnek semmi köze nem volt egymáshoz, ráadásul a keresztények jelentős része nem is olvasta, mivel sokan nem tartották alkalmasnak arra, hogy Isten dolgait megismerjék belőle, úgyhogy a gyülekezetek többsége nem tartott a jelenések könyvéből egy példányt sem.

Ettől függetlenül az a mód, ahogy ebben az esetben két összefüggéstelen verset magyarázol, nem feltétlenül állja meg a helyét. Kivéve abban az esetben, ha te ezt mindenáron szeretnéd. Ugyanis semmi sem utal arra, hogy a Máté 24. fejezetének bármi köze lenne a jelenések 20. fejezetéhez. Ha viszont a te módszeredet szeretnénk követni, akkor ezek szerint az 1Mózes 5:12 megértését elősegíti az Ezékiel 4:12-15?
Ahhoz, hogy az igét igével magyarázd, szerintem kellene keresni a kettő között valami kapcsolatot. Erre nem gondoltál?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.06. 17:24:48

@Rovarölő: "Amikor az apostolok kérdezgették Jézust arról, hogy ha már nem akkor, az ő idejükben lesz a várt uralkodása, akkor mikor,jeleket kezdett sorolni az Úr."

Az apostolok nem azt kérdezték, hogy mikor jön el az uralkodása, hanem csupán arról, hogy mikor lesz lerombolva a templom

karecsi 2015.05.06. 19:58:08

Ha a Máté 24,14 et vesszük akkor soha se jön el a vég.

Rovarölő 2015.05.06. 19:59:42

@sefatias: Máté 24:3. Mikor pedig az olajfák hegyén ült, hozzá mentek a tanítványai magukban mondva: Mond meg nekünk, mikor lesznek meg ezek (templom lerombolása)? És milyen jele lesz a te eljövetelednek és a VILÁG VÉGÉNEK?

Vágod tesó?

Rovarölő 2015.05.06. 20:04:30

@karecsi: Rosszul látod!
Az Isten Országának evangéliuma valóban hirdetve van az egész földön!
Nincs arról szó, hogy minden ember hallani fog róla, de mindenütt van evangéliumi képviselő!
Persze ez csak játék a betűkkel!

Rovarölő 2015.05.06. 20:07:35

@sefatias: Olvastam!
Én csak idéztem egyet, amiben az van, hogy ...
Több minden is van!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.06. 20:11:55

@Rovarölő: Olyan sok választás azért nincs. És a választások közül a "világ vége" van a legmesszebb a valóságtól

Rovarölő 2015.05.06. 20:36:18

Mi a valóság, amitől a vv a legmesszebb van?
Most nézem, hogy BM-FCB!
Ez még nem, de már majdnem a VV.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.05.06. 20:38:11

@Rovarölő: Te tudod nézni a meccset? Appám!!!! Mázlista!

Rovarölő 2015.05.06. 20:45:49

Interneten te is, ha akarod, vagy van rá módod!
DIGI. Na lépek is.

millet 2015.05.07. 20:37:26

@Csaba Tarró: "Az egyház nem megy ítéletre, abban az igeszakaszban nincs szó a ''tudatos Krisztus követőkről''. "
Az egyház is ítéletre megy. Sőt, jelenleg folyik felette az ítélet.
"Mert itt az ideje, hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán: ha pedig először mi rajtunk kezdődik, mi lesz azoknak a végök, a kik nem engedelmeskednek az Isten evangyéliomának?" (1Pt 4:17) Jézus az övéiért jön vissza, úgyhogy a visszajövetele jó hír azoknak, akik Őt várják keresve és követve az akaratát. Ebben benne van az is, hogy nem tétlenül.

Rovarölő 2015.05.08. 17:51:45

@millet: Köszi.
Pont ezt szerettem volna én is írni, csak lusta voltam rá!
Ez nem nagyon értelmezhető másképpen, kivéve azokat, akik a hóembernek is képesek elmagyarázni, hogy jó neki a meleg.

Csaba Tarró 2015.05.10. 10:04:51

@Rovarölő: Jézus ítélőszéke, s az utolsó ítélet között van egy cseppnyi különbség. A hóembereknek egyszer talán majd elmagyarázza a télapó...

Rovarölő 2015.05.10. 10:41:04

@Csaba Tarró: Hát persze!
Van előítélet is! :D

Csaba Tarró 2015.05.10. 10:49:09

@Rovarölő: Előítélettel sajnos az emberek élnek.

Rovarölő 2015.05.10. 14:51:40

@Csaba Tarró: Csabi!
Az Ítélet a végén van, tehát nem is tudom, miről beszélsz.
Az ítélő szék nem működik a vég idejéig, mert amíg nem fújják le a meccset, addig nincs eredmény!
A Biblia egyértelműen kijelenti, hogy az ítélet Isten házán kezdődik és a többin folytatódik! Ez az egész az utolsó ítéletről szól és nem másról!
Beszélj a télapóval és gondolkodj is közben!
Ítéletből egy van a végén, aminek az Isten háza van az elején!
Az előítélet csak érzékeltető volt a részemről, de látom, hogy ezt a hóembernek is írhattam volna!
Azért arra kíváncsi lennék, mi a különbség szerinted a Jézus ítélet széke és az utolsó ítélet között és mi a válasz vonal a kettő között?
Most persze nekem az a lényeg, hogy Rosberg vezeti a Forma 1. futamát!

Csaba Tarró 2015.05.10. 15:24:45

@Rovarölő: Krisztus ítélőszéke az egyházat ítéli, de nem a kárhozat a tétje, nem is az örök élet, mert az már Krisztus keresztjénél eldőlt.
Erről az ítéletről beszél a korinthusi igeszakasz:
1Kor:3:13. Kinek-kinek munkája nyilván lészen: mert ama nap megmutatja, mivelhogy tűzben jelenik meg; és hogy kinek-kinek
munkája minémű legyen, azt a tűz próbálja meg.
14. Ha valakinek a munkája, a melyet ráépített, megmarad, jutalmát veszi.
15. Ha valakinek a munkája megég, kárt vall. Ő maga azonban megmenekül, de úgy, mintha tűzön keresztül.
Akinek része van az első feltámadásban ( Krisztus már igaznak nyilvánított) nincs keresni valója az utolsó ítéletnél.
( Jó szurkolást!)

Rovarölő 2015.05.10. 16:04:44

@Csaba Tarró: Sajnos nem vagyok képben a témát illetően! Más nyelven beszélünk és főleg másról, mint az eredeti téma.
Rosberg viszont első lett, ami tuti és nem kell vitázni róla!
Most nincs se időm, sem hangulatom a kaki fűrészelésre, mert jön a foci közvetítés! FTC-DVSC. Hajrá Fradi!

millet 2015.05.11. 16:15:39

@Csaba Tarró: "Akinek része van az első feltámadásban ( Krisztus már igaznak nyilvánított) nincs keresni valója az utolsó ítéletnél." Igen, ez igaz (leszámítva azokat, akik elítélték Jézust, mert nekik is megígérte, hogy meglátják Őt a visszajövetelekor). "Krisztus ítélőszéke az egyházat ítéli, de nem a kárhozat a tétje, nem is az örök élet, mert az már Krisztus keresztjénél eldőlt." Ez viszont nem állja meg a helyét. Lesznek olyanok, akik belekerültek az élet könyvébe, de nem maradhatnak abban. Akik bele sem kerültek, azok nem is tartoztak soha az egyházhoz. Viszont, akik belekerültek, de kitörlik a nevét az élet könyvéből, az az egyházhoz tartozott, de nem maradhatott a része. Mózes is mondott olyant, hogy Isten inkább őt törölje ki az élet könyvéből, csak a nép megmaradhasson.

Csaba Tarró 2015.05.11. 19:33:36

@millet: Te találkoztál már olyan igével, amely arról beszél, hogy vannak olyan emberek, akik eleve nem voltak beírva az élet könyvébe? Komolyan érdekel, mert lehet, hogy elkerűlte a figyelmemet. A látható egyház és a valóságos egyház között szintén van különbség. Nem mindenki tagja a valóságos egyháznak azok közül, akik valamely földi egyházi szervezet tagjai. Ha ők valóban nem részesei a győzedelmes (valóságos) egyháznak, eltörlik a nevűket az élet könyvéből. Ez az első feltámadásban ill. elragadtatásban részesűlőket nem érinti. A keresztyén egyház rostája, maga az elragadtatás.
Bocs, de Rovarölő szerint elvittem már a poszt témáját, ezért itt én be is fejezném.

Csaba Tarró 2015.05.11. 19:33:45

@millet: Te találkoztál már olyan igével, amely arról beszél, hogy vannak olyan emberek, akik eleve nem voltak beírva az élet könyvébe? Komolyan érdekel, mert lehet, hogy elkerűlte a figyelmemet. A látható egyház és a valóságos egyház között szintén van különbség. Nem mindenki tagja a valóságos egyháznak azok közül, akik valamely földi egyházi szervezet tagjai. Ha ők valóban nem részesei a győzedelmes (valóságos) egyháznak, eltörlik a nevűket az élet könyvéből. Ez az első feltámadásban ill. elragadtatásban részesűlőket nem érinti. A keresztyén egyház rostája, maga az elragadtatás.
Bocs, de Rovarölő szerint elvittem már a poszt témáját, ezért itt én be is fejezném.

millet 2015.05.11. 20:17:07

@Csaba Tarró: Szerintem a Filippi 4:3 is ezt igazolja, de a Jel 17:8 egyértelműbben. Az élet könyvébe bele kell kerülni. Az, hogy az első bűnünk után még élhetünk tovább, és nem kell meghalnunk, kegyelem, de az üdvösséget bűnbánat és Krisztusban való hit által igényelnünk kell. Tudtommal ekkor kerülünk bele az élet könyvébe.

Csaba Tarró 2015.05.11. 21:25:40

@millet: Köszönöm az igehelyeket, igazad van a dologban!
süti beállítások módosítása