"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

"Ha lámpát gyújtanak, nem a véka alá helyezik"

2013/04/25. - írta: sefatias

Az elmúlt években Jehova Tanúinak minden nagyobb összejövetelén bejelentik, hogy az elhangzott programról csakis saját használatra szabad hangfelvételt készíteni. Tehát nem lehet odaadni senkinek, nem lehet terjeszteni, és főképpen nem szabad feltölteni az internetre. Ez az elrendezés igen furcsán hat egy olyan egyháztól, amely amúgy mindennap, emberek százezreit küldi ki, hogy terjesszék a kiadványaikat. Vajon mi oka van az egyháznak arra, hogy a nyomtatott "jóhírt" terjesszék akinek csak tudják, de a szóbeli üzenetet tilos még gyülekezeten belül is terjeszteni. A netre feltölteni, meg kifejezetten bűn.

Vajon mi a különbség a leírt, és a kimondott üzenet között? Egyáltalán van különbség? Miért fontos az egyházi vezetésnek, hogy ne legyen nyoma annak, hogy mi hangzott el egy kongresszuson, vagy egy zónafelvigyázó előadásán? Több ok is az eszembe jutott a napokban, mióta ezen gondolkodok.

1. A társulat szégyenli az előadókat. Azaz nem tekinti őket olyan képességűnek, akit felvállalnának a nagy nyilvánosság előtt. Elképzelhető, hogy tisztában vannak azzal, hogy a kijelölt előadók egy része, akik kinevezett felvigyázók a gyülekezetekben, nem is érti, hogy miről beszél, illetve nem is jó előadó, csupán valamilyen okból megkapta a programját. Ha egy rossz képességű szétszórt ember előadása terjedne a világhálón, akkor bizony ez nem vetne jó fényt az egyházra. Már pedig tudjuk, hogy bizony rendkívül unalmas előadások vannak egy-egy kongresszuson. Főleg amikor a fiókbizottság tagjai tartanak előadást, akik mindannyian ugyanolyan unalmas és száraz emberek, mint amilyen az előadásuk. Rengeteget szenvedtem a vasárnapi semmitmondó programjuk alatt a tűző napon. Tehát az egyik ok az lehet, hogy tisztában vannak a programok silány minőségével.

2. A második ok talán valamilyen jogi kérdés lehet. Tehát a társulat úgy tekinti a kongresszusok "szellemi termékeit" mint ami jogvédelem alatt áll, és annak bármilyen engedély nélküli terjesztése, továbbadása bűncselekmény lenne.

3. Én a harmadik pontot tartom valószínűnek. Ez pedig az, hogy a nagyobb összejöveteleken, zónafelvigyázó előadásokon olyan gondolatok hangoznak el, amelyek túlmennek azon ami "írva van" és erre nem szeretnének sok bizonyítékot. Leírom, hogy mire gondolok, és hogy miért. A vezető testület, az Őrtorony folyóirat lapjain keresztül részesíti oktatásban a tanúkat. Ezek a folyóiratok többé kevésbé szentírási gondolatokat tartalmaznak, illetve bizonyos írásszövegek felhasználásával úgy próbálják beállítani, mintha az lenne.Az Őrtorony segítségével valamint a hétről hétre tartott Őrtorony-tanulmányozások által  bizonyos témákat újra és újra átfuttatnak az emberek elméjében, és ez az információ rögzül. Az ember ismerete, tudása már megvan alapozva, és szentírási gondolatokra van felfűzve. Ha jön a zónafelvigyázó, akkor nem mehet ám akárki arra az előadásra, csupán azok, akik példamutatóak, és megfelelő "szellemi" látásmóddal rendelkeznek (magyarán engedelmes és vak tanúk). Ezek az emberek meghallgatnak egy előadást, ami nagyon szellemi gondolatokat tartalmaz egy olyan személy szájából, aki vagy a vezető testület tagja, vagy nagyon közel áll hozzájuk. Ezeket az embereket a tanúk már fél lábbal az égben látják, és azt hiszik, hogy amit mond, az maga a szentírás, hiszen ha nem is ihletett, de legalább a szellem által sugallt(sic!). A megfigyelésem szerint a zónafelvigyázó előadása sok esetben erőteljesen túlmegy azon, amit a Biblia akar közölni. Olyan gondolatokat oszt meg a hallgatósággal, amelyek ugyan az őrtoronyban nem hangzottak el sosem, de azon alapulnak. Olyan szellemi "igazságok", buzdítások, javaslatok vannak az előadásban, amit egy nyilvánosságnak szánt kiadványban, még a gyülekezetnek sem lehetne beadni. A zónafelvigyázó, ebben a közegben mer többet mondani annál amit szabadna, és a közeg, pedig örül, hogy ilyen mély "igazságokat osztottak meg vele. Nézzünk erre egy példát. Az Őrtorony sokszor kihangsúlyozza, hogy milyen fontos engedelmeskedni a gyülekezet véneinek. Bár azt sokszor olvashatjuk, hogy a szent szellem nevezi ki ezeket a férfiakat, de azt sosem olvashatjuk az őrtorony lapjain, hogy "Jehova olyan férfiakat választ ki, akik az ő szívének elfogadhatók..." és azt sem hogy "Az a mód, ahogyan ők törődnek Isten nyájával, megmutatja, hogy Jehova megáldja őket és elfogadja őket." És bár az Őrtorony sokszor kihangsúlyozza, hogy ezek a férfiak igyekeznek Isten Szavának segítségével tanácsot adni, azt sosem írta még le, hogy "és ez biztosít bennünket arról, hogy az útmutatás, amit kapunk rajtuk keresztül, az Jehovától származik, és nem tökéletlen emberi gondolkodás"

A fenti idézetek egy néhány évvel ezelőtti zónafelvigyázó előadásából származnak. A youtube-on meg lehet nézni. Ez az előadás tipikus példája annak, hogy ezeken az összejöveteleken a bibliai elvárásoknál sokkal magasabbra helyezik a mércét  főleg az engedelmesség területén. Ez az irányzat jellemző a kongresszusokra is, ahol az előadók gyakran mondanak "nagyokat" csupán azért, hogy azt a képet közvetítsék magukról amivel nem is rendelkeznek. (tisztelet a kivételnek)

Az elmúlt évben az internet segítségével eljutottam az ország minden részébe, és hallgattam, néztem meg különböző gyülekezetek Istentiszteleteit. Olyan is volt, hogy élőben közvetítették. Vajon ők miért nem titkolják az internetes közönség elől az összejöveteleiket, és az elhangzott gondolatokat? Miért nem szégyenlik, hogy miről szólnak az előadásaik? Jézus a következőket mondta a hegyi beszédében:

" Ti vagytok a világ világossága. Nem lehet elrejteni a hegyen fekvő várost.  Az emberek, ha lámpát gyújtanak, nem a véka alá helyezik, hanem a lámpatartóra, és fénylik mindazoknak, akik a házban vannak.  Hasonlóképpen engedjétek fényleni világosságotokat az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőséget adjanak égi Atyátoknak." (Máté 5: 14-16)

Jézus szavai szerint nem kell titkolni azt amiben hiszünk. Nem kell megoldásokat (vékákat) keresnünk, hogy eltakarjuk az égő lámpásunkat, Hanem pont ellenkezőleg. Engedjük minél inkább világítani, hogy minél több ember részesüljön belőle. Vajon miért nem így gondolkodik a szervezet a kongresszusokon elhangzott "Isteni világosságokkal" kapcsolatban? Miért rejti véka alá a lámpáját? Jézus pontosan rávilágított Nikodémusznak, hogy miért  takargatja valaki azt amije van:

"Az ítéletnek pedig az az alapja, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek inkább a sötétséget szerették, semmint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak voltak.  Mert aki hitvány dolgokat cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem jön a világosságra, nehogy feddés érje a cselekedeteit.  De aki azt teszi, ami igaz, az a világosságra jön, hogy nyilvánvalóvá legyenek a cselekedetei mint olyanok, amelyeket Istennel összhangban cselekedett.”

Jézus szerint az titkolózik, az próbál elbújva maradni, akinek vaj van a füle mögött. Akinek nincs semmi takargatnivalója az pedig bátran kiáll  a világosságra. Erre fel is szólít mindenkit :"Amit a sötétben mondok el nektek, mondjátok a világosságban; és amit suttogó hangon hallotok, prédikáljátok a háztetőkről." (Máté 10: 27)

Címkék: tanítás
33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr785246787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metanoia 2013.04.25. 17:52:20

A társulat kezdetektől fogva gyakorolja a kettős beszédet.

A könyvek és folyóiratok erősen sugallnak bizonyos információkat/dátumokat, ha bejön akkor ők megmondták előre, legalábbis úgy forgatják, csűrik csavarják a mondataikat pl. 1914, ha pedig nem jön be a hamis próféciájuk, akkor azt mondják, mi nem mondtuk, csak némelyek és egyesek...
Mintha némelyeknek és egyeseknek valaha is lehetett volna egy önálló gondolatuk.
A taktikájuk, h nem nevezik néven a hamisságaikat csak sugallnak, viszont kongresszusokon, ŐT. tanulmányozásoknál az előadók igencsak hangsúlyossá teszik a speciális, éppen aktuális "igazságaikat". A hallgatóságban ez rögzül, Istentől való
üzenetként fogadják el.
Ha viszont ezt rögzítik, felteszik a netre, akkor saját magukat járatják le, valamint jogi útra terelhető. Dokumentálva lesz a hamis tanítás.

Agymosási technika magas fokon.

Külön tanulmányt lehetne arról írni, h az 1914-es dátumot hányszor és hogyan csűrték csavarták. De különböző tanításaikkal hasonlóan jártak el.

Sajnos ez a lavirozós hozzállás sok jt-re jellemző.
Mikor mit kivánnak az érdekeik, aszerint
idézgetik a szervezeti szabályaikat.

Ha pedig egy ház meghasonlik önmagával...

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.04.25. 18:58:46

Saját tapasztalatom szerint is az Őrtorony leszoktatta a hiveket az önálló gondolkodásról, aminek egyik módja a szavakon való lovaglás. Elvárják ugyanis, hogy 'mindenben engedelmeskedjenek', aminek az egyik következménye, hogy egy nimbuszt emelnek a szónokok fölé, és hasraesnek a 'kiváltságosoktól'.
Szerintem ez mindkét fél részére fárasztó, ezért van annyi kiégett ember a vezetők között, mert rájuk ugyanúgy terhet rak.

"Ezeket az embereket a tanúk már fél lábbal az égben látják, és azt hiszik, hogy amit mond, az maga a szentírás, hiszen ha nem is ihletett, de legalább a szellem által sugallt(sic!)."

Hát, szerintem ez nem mindig van így. De az tény, ha valaki hangot mer adni valamilyen kritikának, akkor azt elkönyvelik, mint "rossz szelleműt".

A kontroll megtartása végett egyre szigorúbb szabályokat kényszerülnek bevezetni, ami majd arra lesz jó, hogy egyre többen elgondolkodhatnak azon, hogy valóban ezt akarják-e csinálni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.25. 22:06:55

@karalabe4: Ezt a gondolatot én kifejezetten a vezető testület tagjaira, és a zónafelvigyázókra értettem. A vének azért nincsenek ebben a kategóriában

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2013.04.26. 08:12:30

@sefatias:
Nem szeretnék senkit sem bekategorizálni.
Ha a Tanúk embereket imádnak, az éppen úgy az ő problémájuk is, mint azoké, akik ezt elvárják, vagy csak elfogadják.
Mindkét félnek komoly baja lesz ebből, ugyanis vétenek az egyetemes törvény ellen, ami ráadásul még le is van írva:

"Mert a ki magát felmagasztalja, megaláztatik; és a ki magát megalázza, felmagasztaltatik."
(Máté 23:12)

Ismeretlen név 2013.04.27. 11:15:38

Ha megfigyeljük, vannak témák, amiben az élőbeszédben sokkal inkább kijelentik a dolgokat, mint az Őrtoronyban. Persze ott is van, de utána mindig tompítják valamivel. Egy előadásban - kongresszuson - hallottam, amint az előadó szó szerint így fogalmazott: "szellemi gyengeségről és a Jehovában való bizalom hiányáról tanúskodik az, aki a felsőoktatást választja, elpocsékolva ezzel fiatal éveit". Na persze, mindjárt ki is közösítenek, amiért egyetemre akarok menni... És a testvérekbe ez jobban megmarad, mint a kiadványokból az, hogy mindenki maga dönt. Persze ott is egyértelmű a felsőoktatás-ellenesség, de mindig egy kicsit tompítanak rajta azzal, hogy azért nem kell megvetni az ilyen személyeket.
A másik ilyen téma a közösségi oldalak. Ebben is bizonytalanságban tartják a testvéreket. Nem mondják ki, hogy nem szabad, de bűntudatot akarnak kelteni abban, aki fennvan. Részlet a nyári kongresszusról: "Képzeljétek, egy testvér be volt regisztrálva egy ilyen közösségi oldalra, felvette a kapcsolatot egy régi osztálytársával, aztán meg paráználkodtak". Valószínűleg a testvér azt sem tudja, mi az a Facebook, de azért menőzik a fantasztikus történetével...
Ja, és mi a véleményetek a most tanulmányozott fejezetről a Jeremiás könyvből? Legszívesebben hozzávágtam volna a könyvet a levezetőhöz és ez a színpadon, felolvasóként egész "színpadias" is lett volna. Valami szörnyű. Milyen jogon sugallják azt, hogy ha megházasodsz, meghalsz???

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.27. 11:25:23

@Ismeretlen név: Egy testvér pont ugyanezt mondta nekem. Azt mondja, hogy már rühelli azt a könyvet. Annyi túlkapás van benne. Egyébként köszi a példákat. Ezek is alátámasztják, hogy a szóbeli tanításban továbbmennek annál, mint amit az őrtoronyban leírtak. Az elhangzott gondolatok gyakran közösség, társadalom ellenesek, illetve túlhangsúlyozzák az engedelmességet, és a vének iránti teljes alárendeltségre ösztönöz

reboot (törölt) 2013.04.27. 12:27:54

@Ismeretlen név: "Milyen jogon sugallják azt, hogy ha megházasodsz, meghalsz???"

Pontosan hol utalnak erre? Add meg légyszi az oldal számot, bekezdést. Köszi.

Ismeretlen név 2013.04.27. 20:13:16

@reboot: 8. fejezet, 92-99. oldal, elsősorban a 13. bekezdés, de már előtte is.

Ismeretlen név 2013.04.27. 20:13:23

@reboot: 8. fejezet, 92-99. oldal, elsősorban a 13. bekezdés, de már előtte is.

reboot (törölt) 2013.04.27. 21:44:43

@Ismeretlen név: Köszi. Hála Istennek én már nem olvasom ezeket a kiadványokat. Remélem van még éppeszű jt, aki többek között ezeket olvasva észhez tér. Ezek elmebetegek. Komolyan. Vagy már megint szuper fordítást készítettek a bételesek? Nincs kedvem megnézni angolban ... De hátha valakinek kedve szottyan rá ...

argenteus 2013.04.27. 21:49:16

Én rendszeresen (már másnap) megkapom a zónafelvigyázó előadását bételesektől, akik nagyon élvezik azt, hpogy egy ilyen "különleges" anyagot oszthatnak meg másokkal. Persze hozzáteszik: "kezeld bizalmasan!" Ennyit a szabályokkal való azonosulásról.

2013.04.28. 05:17:49

Június elsején megint jön a zónafelvigyázó Csepelre.

ORION 2013.04.28. 07:52:55

Adjon Isten erőt egészséget mindenkinek!!! (Ha megházasodsz meghalsz???) Akkor 20 éve halott vagyok, de jól érzem magam annyira hogy örök életem van.Én ilyen vagyok !!!!.Az őrtorony ilyeneket mesél és hisznek neki az emberek, a buta emberek. Az okosabbak JÉZUSNAK hisznek.Ezért az őrtorony legnagyobb ellensége a TUDÁS.Persze hogy nem engedik tanulni a tagokat.

.

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2013.04.29. 21:59:31

Elképzelem, ahogyan Jézus második eljövetelekor, még az ítélet előtt azt mondja az olajfák helyén: "Mielőtt az előadást elkezdeném figyelmeztetem a jelenlévőket, hogy az elhangzott programról csakis saját használatra szabad hangfelvételt készíteni. Tehát nem lehet odaadni senkinek, nem lehet terjeszteni, és főképpen nem szabad feltölteni az internetre."

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.04.29. 22:01:38

@Johnny Joker: :) ez jó, ja és a rendezők előtte kis táblácskákkal figyelmeztetnek mindenkit, hogy üljön le

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2013.05.01. 11:57:00

@Johnny Joker:

@sefatias:

Ha Jézus földi szolgálata során már létezett volna a "Jehova Tanúi Egyház", és Jézus ennek a szervezetnek lett volna a tagja, akkor az egész Evangélium csak egy rövid oldal maradna meg,-az olyan tanításokkal,amely átmenne az Őrtorony Társulat cenzúra-szűrőjén.

Üdv-bizonyosságról, Jehova örökbefogadó Apai szeretetéről,és teljes bűnbocsánatról,kegyelemről szó sem esne: kegyetlen "evangélium" lenne: Hála Jahveh Úr Istennek, hogy megőrizte a Szentírást,és az üdvösség nem egy vallás-szervezettől függ!

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2013.05.01. 11:58:35

Helyesbítés: Az első mondatból: Az "Evangélium" helyett: "Evangéliumból"

ORION 2013.05.01. 13:22:58

MÉG AZ A SZERENCSE HOGY JÉZUS NEM VALLÁSOS !!!!!!!!

küzdős 2013.05.13. 17:58:14

Van technikai oka is a hangfelvétel terjesztésének és internetes megosztásának tiltásának.
Gyakran silány minőségű a felvétel, ami élvezhetetlen. Ez nem viszi előrébb a szekerüket.
Másrészt, egy pl. általam készített felvételt manipulálhatok könnyebben és ezzel megváltoztathatom rossz indulatúan, az amúgy, szinte tökéletes és már majdnem ihletett gondolatokat. Ezt felrakva az internetre, sokakat eltérítenének az igazságtól, leellenőrizni viszont,komoly munka lenne.
Kb. ilyesmit olvastam egy véni levélben, még megdicsőült koromban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.05.13. 18:50:13

@küzdős: akkor már csak azt nem értem, hogy az a sok más gyülekezet, amelyik azonnal tölti fel az előadásokat az internetre, miért nem fél ugyanettől? Meg különben os, minek meghamisitani az előadásokat, ha az eredeti már úgyis fent van a hivatalos honlapon? Bárki ellenőrizhetné

küzdős 2013.05.14. 19:02:32

@sefatias: Azok, akik feltöltik az anyagokat nem legálisan teszik. Engedetlenek!
Kongresszusi előadások nincsenek fent a honlapon, tehát nem ellenőrízhetőek.
A helyi hangosítók a kongresszuson számítógépre rögzítik az eredetit, aminek másolatait a koordinátorok egy példányban meg kapnak CD-n, amit körbe adhatnak.
Lehet tehát hamisítani, összevágni a szöveget, amiket egyénileg vesznek fel, persze az általuk kiírt CD anyagot is, de ez lényegtelen.
Egyébként úgy, ahogy az Őrtoronynak is van a nyilvánosságnak szánt kiadása és a belső birkáknak külön nyomtatnak, így a kongresszusi és a zónafelvigyázó előadása az beteljesült titok.Ezek egy normális, gondolkodó külsős számára nagyon ciki dolgok.

küzdős 2013.05.15. 20:44:19

@sefatias: Kérdésdoboz
▪ Terjesszenek Jehova Tanúi előadásokról készült felvételeket vagy másolatokat?
A bibliai előadások megerősítenek és bátorítanak minket (Csel 15:32). Ezért érthető, hogy szeretnénk az elhangzott buzdító gondolatokat megosztani azokkal, akik nem voltak jelen az összejövetelen. A különféle felvevőkészülékek megjelenésével könnyűszerrel fel lehet venni, és pillanatok alatt továbbítani lehet előadásokat másoknak. Néhányaknak gyűjteményük van felvett előadásokból – melyek között sok évvel ezelőtt elhangzottak is vannak –, és jó indítékkal kölcsönadnak belőlük vagy a másolataikból barátoknak. Mások honlapokat hoznak létre, ahová feltesznek előadásokat, hogy bárki letölthesse őket.
Természetesen semmi kivetnivaló sincs abban, ha felveszünk előadásokat saját magunknak vagy a családtagjainknak. Továbbá a vének megszervezhetik, hogy felvegyenek előadásokat a gyülekezet beteg tagjai számára, akik nem tudnak részt venni az összejöveteleken. Mégis jó okunk van arra, hogy ne terjesszünk előadásokról készült felvételeket vagy másolatokat.
Mivel az előadásokat gyakran a helyi szükségletek figyelembevételével tartják meg, könnyen félreérthetnénk egy továbbadott előadás gondolatait, mivel nem ismernénk a hátterét. Emellett nehéz lenne megállapítanunk, hogy ki és mikor tartotta, így nem tudnánk biztosan, hogy az elhangzott gondolatok időszerűek és pontosak-e (Luk 1:1–4). Továbbá a felvett előadások és másolatok terjesztése miatt némelyek arra érezhetnek kísértést, hogy indokolatlan figyelmet és tiszteletet adjanak vagy fogadjanak el (1Kor 3:5–7).
A hű és értelmes rabszolga keményen dolgozik azon, hogy a szellemi eledelből megadja a megfelelő ’részt a kellő időben’ (Luk 12:42). Ez magában foglalja azt az elrendezést is, miszerint Jehova Tanúi helyi gyülekezeteiben előadások hangzanak el, valamint a jw.org hivatalos honlapról hangfelvételek tölthetők le. Biztosak lehetünk abban, hogy a hű és értelmes rabszolga és annak Vezető Testülete gondoskodni fog arról, amire szükségünk van ahhoz, hogy ’megszilárduljunk a hitben’ (Csel 16:4, 5).
(Királyság-szolgálat 2010/4 Kérdésdoboz)
A hű rabszolga megmondta, tehát meg van mondva!

metanoia 2013.05.15. 21:33:16

„Mégis JÓ OKUNK van arra, hogy ne terjesszünk előadásokról készült felvételeket vagy másolatokat.”

Vajon milyen okuk lehet?
Tetten érhetőek a hamis próféciák?
Kiderül, h egyes tanításokat már min.harmadszorra változtatnak meg?

„ki és mikor tartotta, így nem tudnánk biztosan, hogy az elhangzott gondolatok IDŐSZERÜEK ÉS PONTOSAK-E”

Időszerűek-e?
Lejárt a szavatossága pár évtizede?
Előfordult már jó párszor.

„A hű és értelmes rabszolga KEMÉNYEN DOLGOZIK azon, hogy a szellemi eledelből megadja a megfelelő ’részt a kellő időben’.”

Keményen dolgoznak?
Hát nem Jehovától jön?
Nem a Szent Szellem vezérli őket?

küzdős 2013.05.15. 21:46:41

@metanoia: Figyeld a záró szavakat:"Biztosak lehetünk abban, hogy a hű és értelmes rabszolga és annak Vezető Testülete gondoskodni fog arról, amire szükségünk van ahhoz, hogy ’megszilárduljunk a hitben’..."
Itt még a hű rabszolgának volt vezető testülete! Ez már lejárt szavatosságú mondat. Ma már a hű szolga maga a vezető testület, aki gondoskodik arról, hogy az ő táplálékuktól olyan gyomor rontásod legyen, hogy nem fogsz kívánni már semmit, még olyat sem, ami gyógyító lenne.

metanoia 2013.05.15. 22:35:09

@küzdős:

Veszélyes megszilárdulni a Vez.testület próféciáiban/tanításaiban, mert igen gyorsan változnak.

Erdelyi Klara 2014.05.13. 18:18:41

A jehova tanuinál alapvetöen a fundamentális tanitások okozzák a legnagyobb eretnekséget.
1. Jézus Krisztus Istenségének, isteni mivoltának a tagadása - ami kizárja öket az üdvösségböl, örök életböl : - "I. János levél:2:23 Senkiben nincs meg az Atya, aki tagadja a Fiút. Aki vallást tesz a Fiúról, abban az Atya is megvan.- I. János levél:5:13 Ezeket írtam néktek, akik hisztek az Isten Fiának nevében, hogy tudjátok meg, hogy örök életetek van, és hogy higyjetek az Isten Fiának nevében."
2.A Szent Szellem Istenségének, isteni attributumainak tagadása - ami által a fentebbi eretnekségre még esélyük sincs hogy rájöjjenek és kijöjjenek belöle - az (általuk megtagadott) Szent Szellem vezetése nélkül: "János Evangéliuma:16:13 De mikor eljő amaz, az igazságnak Szelleme, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, amiket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek."
Tehát "jól ki van ez találva" - ördögi módon - olyan mint a 22-es csapdája - hogy még véletlenül se kerüljenek közelebb a JT az Igazság megismeréséhez - hanem helyette kapják a "feltétlen engedelmesség" tanát az ÖT társasághoz - azaz ha valamelyik JT mégis valamelyikben egy szemernyi kétely támadna - Jézus vagy a Szent Szellem Istenségével kapcsolatosan, hogy hátha mégis rosszul tanutották meg nekik az ÖT-ban, akkor belép a szinre a Vezetöségnek való feltétlen engedelmesség .... Ez kb. olyan mint amikor a farizeusok Jézus korában a Tóra köré "védökeritést" kreáltak a tanaikkal - hogy a Törvényt még véletlenül se lehessen áthágni .....

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.05.13. 20:06:30

@Erdelyi Klara: Kedves Klára!

Elég határozottnak tűnsz ebben a kérdésben, ami komoly magabiztosságra utal. Nem szeretné belemenni abba, hogy helyesen hasogatod-e az igazság szavát, mert a teológiai vitáknak semmi értelmét nem látom. Viszont én úgy olvastam ki a Bibliából, hogy az üdvösség megitélése Krisztus kezében van, aki például az üdvösségről biztosította az egyik latrot, akinek fogalma sem volt a Szent Szellem működéséről, illetve Jézusról is csak halvány fogalmai voltak. Tehát ha Krisztus kezében van az üdvösség, akkor nehezen tudom elhinni, hogy mi már most meg tudnánk határozni, hiszen sok olyan tényező van amit mi a korlátozott lehetőségeink, képességeink miatt talán észre sem veszünk. Például nem tudhatjuk, hogy az a Jehova Tanuja, aki nem tekinti személynek a Szent Szellemet és nem hisz a háromságban az gonoszságból van ebben az állapotban, vagy pedig csupán félrevezetés áldozata. Ugyanis ez nem mindegy.

"Az Isten eddig szemet hunyt a tudatlanság kora felett" (Csel 17:30)

Szóval én nem biztos, hogy ki merném jelenteni valakiről, hogy ki van zárva az üdvösségből, mert félő, hogy Isten helyébe lképek az ítélkezésben.

"Ne rágalmazzátok egymást, testvérek. Aki testvérét megrágalmazza vagy ítélkezik testvére fölött, az a törvényt rágalmazza és a törvény fölött ítélkezik. Ha a törvény fölött ítélkezel, a törvénynek ahelyett, hogy megtartanád, a bírája vagy. Egy a törvényhozó és a bíró, aki megmenthet vagy elveszíthet. Ki vagy, hogy ítélkezel felebarátod fölött? "(Jakab 4:11,12)

Még több Bibliaverset is tudnék idézni, ami a hirtelen itélkezés ellen szól. De azt is leírom, hogy az általad idézett versek nem is arról szólnak, ami mellett érvként felhoztad őket, és nem is illenek Jehova Tanúira.
Jehova Tanúi hisznek a Fiúban, és hisznek a váltságban. Hisznek az örök életben is.

Azt megkérdezném tőled, hogy mi az az igazság, amire a Szent Szellem elvezeti az embereket. Én úgy tapasztaltam, hogy sokan dobálóznak az "igazsággal", de azt nem tudják megmutatni a Bibliából, hogy mi is az.

Erdelyi Klara 2014.05.14. 02:31:19

Kedves Sefátiás,

az itélkezésröl mondottakkal azaz irottakkal egyetértek - valóban nem az én vagy a mi tisztünk az itélkezés
- ez egyedül Jézus Krisztus dolga vagy feladata ....

Az hogy kinek van üdvössége vagy kinek nincs - azt csak az Ige alapján lehet nekünk is valószinüsíteni -
és ennek alapján felhivni erre mások - ez esetben a JT - figyelmét .... most is csak ennyi állt a szándékomban,
- az ö vérüket Jézus az én kezemböl nem kérheti igy számon ( Ezekiel 3.17).

Nem is az itélkezés volt a lényeg a kommentemnél - (ami nem is az volt valójában !) - hanem azokra a JT-nál "fundamentális"
tévtanításokra szerettem volna a JT olvasók figyelmét irányítani - akik esetleg itt olvasnak erröl -
és amelyek a hozzászólásomban két pontban szerepeltek. Mert ezek azok amik megakadályozzák
a JT -kat abban, hogy felismerjék az igazságot

Volt azaz van egy JT barátnöm - akit több mint 20 éve gyözködök a Biblia valódi igazságáról - és kizárólag miatta
tanulmányoztam behatóan annak idején a JT újvilág bibliaforditását - ezért elég jól ismerek a tanaikat, meg a (félre)forditásokat
- hogy rámutathassak azokra a hamis fordításokra amelyek miatt
a JT -kat be tudják csapni, meg tudják vezetni....
Sajnos a barátnöm idöközben kikerült a látókörömböl ca.10 évvel ezelött -
és csak nemrégiben sikerült vele ismét kapcsolatot teremtenem - és most nyilott rá lehetöségem hogy a
hamisítatlan evangéliumot, és a valódi Jézust ismerhesse meg ö is ....a más evangélium és a más Jézus helyett....

Erdelyi Klara 2014.05.14. 02:31:29

Egy gondolat erejéig hagy válaszoljak még a felvetésedre. Ha nem hirdetjük a valódi Jézust és a valódi evangéliumot
minden népnek, nyelvnek és nemzetnek - akkor ugyan hogyan fogja a világot "ez az evangélium" elérni ?

Mert az mégsem megoldás, - szerintem - hogy

"drága testvérem - te ebben hiszel, én meg abban hiszek - aztán majd a mennyben kiderül kinek volt igaza"

- ha ez igy lenne lehetséges, akkor nem gondolnám, hogy Jézusnak is kellett
volna a kora farizeusai felé szolgálni ....hanem Jézus is gondolkodhatott volna úgy, hogy:

" igaz, nem hisznek ezek engem Isten fiának - söt emiatt meg is köveznének ha tudnának, meg engem mondanak
istenkáromlónak mert a Szent Szellem erejével szolgálok feléjük, na de sebaj, majd Isten irgalmaz nekik - nem kell
nekem öket gyözködnöm, meg felvilágosítanom a tévtanaikról" ....

De ez távol legyen - és távol is volt ez a mentalitás Jézustól !

Nem, nem - kedves Sefátiás - Jézus "arra vetemedett" - hogy bizony beszólt a farizeusoknak - és bátran
hirdette az Igét tovább - mindenkinek, aki ezt akarta hallani ....

Mert akkor ezzel az erövel akár a muszlim Allah-hivöre is, meg az indiai buddhistára stb. is mondhatnánk -
hogy nem tudhatjuk hogy van-e üdvösségül - mert hát ki tudhatja - Isten meg úgyis kegyelmes és irgalmas nagyon....
és ezek meg különben nem is gonosz emberek, csak megtévesztettek ...

Ez csak valami álhumánus-szociális "másevangélium" hirdetés lenne....NEM az, amit Jézus hirdetett nekünk,
hogy MI IS hirdessük a föld végsö határáig mindenkinek....

Nézd, én is szeretném azt hinni, - mint ahogyezt sokan mások hiszik is -
hogy a végén minden ember a mennybe fog kerüni, mert Isten minden embernek
megbocsát a legvégén - a Pokol pedig üresen fog maradni - csak a Halál marad benne -
(még tán Lucifert is beveszi Isten a csapatba) - de az a helyzet, hogy nem biztos hogy
ez az "evangélium" lenne az emberek számára az üdvözítö megoldás - na meg az Igazság ...

Még akkor sem - ha netalántán tényleg ez történne majd az idök végén
(mármint hogy minden ember kegyelmet kap és a mennybe kerül )
- mert akkor még ha ez is lenne, és emiatt mi NEM azt az igazságot hirdetnénk itt és most a Földön,
amit Jézus és az apostolai is hirdettek 2000 évvel ezelött - akkor ugyan mi volna az a momentum, ami az embereket
a megtérésre, ujjászületésre és SzentSzellemmel való betöltekezésre ösztönözné ??? -
Vagy magyarán szólva egy megváltozott életre sarkallná ??? - annál is inkább és annak érdekében hogy Isten
eljövendö országa ne infantilis, szellemileg csecsemö hivökkel legyen majd tele - akik nem tudják a jobb kezüket a baltól megkülönböztetni - és Isten igazságának a kezdö elemeire, az "anyatejjel" való táplálásra lenne szükségük
- a szellemi nagykorúság és érettség helyett ....

Szóval - azt hiszem kedves Sefátiás - félreértettél, az égvilágon SEMMI kárhoztatás és abszolut SEMMI rágalmazás
nem volt abban amit írtam, eseteg csak Te ezt benézted - vagy implicit módon beleértetted -
én kizárólag gondolatébresztönek szántam - azoknak akiknek ez inge - akinek meg nem inge az ugysem veszi magára...

(Nem hasonlitom magam Jézushoz - a félreértések elkerülése végett !!! - bár azért igyekszem krisztusi természetet
magamra öltözni) - de maga Jézus sem bánt túlságosan finomkodva, kesztyüs kézzel és nem köntörfalazott, no meg nem is csomalgolta a mondanivalóját túlságosan diszes szó-cirádákba amikor imigyen szólt:

" Máté 23:33 Kígyók, mérges kígyóknak fajzatai, miképpen kerülitek ki a gyehennának büntetését?" -

de némely mai keresztény talán még Jézust is megintené manapság - úgy gondolkozván, hogyan is merészelt ilyen
szeretetlenül, és bántó szavakkal illetni bizonyos eltévelyedett embereket (farizeusokat) ???
- akik pedig csak tudatlanok voltak, mert hát ezt tanitották a föpapok vagy a farizeusok "szektája" nekik ....

Erdelyi Klara 2014.05.14. 02:32:05

Ugyan már ! - hagyjuk ezt a filantrop finomkodást, mikor itt emberek üdvösségéröl van szó - de minimum arról. azaz arról is,
hogy a hátralevö (földi) életüket teszik mégtovább tönkre - VAGY megtérnek az élö Istenhez és közösségbe kerülhetnek Vele

Szociális evangéliumot nem fogok hirdetni ezután sem - mert az igazság és a szeretet csak egymással karöltve
müködnek jól, - Isten Igéje alapján is - a szeretet nélküli igazság csak törvénykezés - az igazságot nélkülözö szeretet pedig
csak negédes hizelgés, söt egyfajta bünpártolás, felelösségelhárítás ....és ettöl távol tartom magam, és ezt ajánlom Neked is.

A filantrópia - ez esetben - nem valódi krisztusi szeretet, sokkal inkább konfliktuskerülés, megalkuvás.

Az igazi szeretet parancsoló szükségként magábanfoglalja mind az intést, mind a fenyítést, feddést -
ha életet lehet vagy kell ezáltal menteni.

Köszönöm hogy meghallgattál.

Légy áldott - Sefátiás !

Tisztelettel
Erdelyi Klára

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.05.14. 08:35:25

@Erdelyi Klara: Én egy szóval sem mondtam, hogy a bizonyítottan téves elképzelések, tanítások ellen ne emeljük fel a hangunkat.Ez a blog tele van olyan posztokkal, amelyek Jehova Tanúi tévedéseiről, hamis tanításairól szólnak. Ám szerintem különbséget kell tenni a hamis tanítás, illetve az abban hívő ember között. Sokkal komlexebb ez a téma annál, hogy ezt egy két keményen odamondott idézettel helyre tudnánk tenni. A teológia nem matematika, ahol az egyenletet beütve a számológépbe cáfolhatatlan bizonyítékát kapjuk az igazságnak. A teológia nem racionális tárgy. Nem bizonyíthatóak az elméletek egyszerűen, cáfolhatatlanul. Nem találsz matematikust, aki cáfolná a köregyenletet, vagy a logaritmust. Nem találsz olyat aki új és teljesen más elveken működő egyenletekkel számolná ki az exponenciális egyenleteket. A matek nem ilyen relatív.A teológia viszont az. Sok esetben sem a vallásos ember, sem a teológus nincs tisztában azzal, hogy mi az oka annak, hogy hisz egy dogmában. Bár a saját szemszögéből logikusnak, védhetőnek tartja, nem érti, hogy mi lehet az oka annak, hogy más vallású emberek ugyanabban teljesen más következtetésekre jutottak, és a hitnézeteiket teljesen más formájúra faragták. Sokan megpróbálják elhitetni magukkal, hogy a teológia pontosan olyan mint a matematika, és megpróbálják logikus racionális egyenletekként felírni a hitnézeteiket. Ám ezeknek a hitnázeteknek valójában több köze van a megérzésekhez, sejtésekhez, érzelmekhez, mint a logikához.
Itt van például az általad is idézett rész a Máté 23. fejezetéből. Arra alkalmazod, hogy igenis kötelességünk elítélni, és figyelmeztetni a hamis tanítókat, és leleplezni azok hamis tanításait. De közben nem veszed észre, hogy ez a fejezet egyáltalán nem a hamis tanításokkal foglalkozik. Jézus egyetlen dogmát, félreértett teológiai nézetet, hamis tanítást nem említett ebben a részben. Sőt máshol sem. Alig találni olyan részt, ahol Jézus teológiáról, tanításokról beszélt volna. Ha mégis, mint pl a feltámadás, vagy az adózás, vagy a szombat kérdése, akkor is igen rövidre fogta a mondanivalóját, és nem konkrét tényeketközölt, hogy mi a helyes látásmód, mi a jó teológia, hanem egy mondattal lezárta, vagy épp egy azóta is megfejthetetlen gondolattal félrerakta a kérdést.
Jézus a farizeusokat nem a hamis tanításaik miatt nevezte viperáknak, meszelt sírnak, vakvezetőknek, hanem az egyszerű emberekhez való hozzáállásuk miatt. A szadduceusokat nem ítélte el azért, mert nem hittek az angyalokban, vagy a feltámadásban. Beszélt róla, de nem ítélte kárhozatra őket, nem fenyegette őket az üdvösség elvesztésével téves nézeteik miatt. Jézus csakis akkor kelt ki magából, mikor a farizeusok istentelen módón kizsákmányolták, megalázták, megvetették a pásztor nélküli juhokat. Az fájt neki, hogy terheket raknak az emberekre, de semmiben sem segítik őket. Az embert helyezte üzenete központjába, és az ember jóléte volt a legfontosabb számára.Mind fizikailag, mind érzelmileg, mind szellemileg. Azért zavarta ki a templomból a kereskedőket, mert az emberek hitét nyerészkedésre használták fel. De soha nem olvasol olyat Jézustól, hogy bárkinek az üdvösségét kétségbe vonta volna csupán azért,mert téves teológiai nézetei lettek volna. Ez a fajta gondolkodásmód az apostolok utáni időben szivárgott be a kereszténységbe, és lett meghatározó elemévé.
Elég gyakran használod az evangélium, illetve az igazság szavakat. Én azt látom, hogy e szavak mögött gyakran nincs semmi. Csupán üres papirdobozokként vagdalkoznak velük az emberek, és maguk adnak valamiféle saját értelmet ezeknek a szavaknak. Én aki közel 20 évig voltam Jehova Tanuja, és elértem ott egy bizonyos rangot és hirnevet, elmondhatom, hogy az egyszerű, mezei tanú aki őszintén teszi azt amit tesz, semmivel sem alábbvaló keresztény, mint bármelyik másik.
Kutatásaim során arra jöttem rá, hogy bár Jehova Tanúi teológiája olyan alapokon nyugszik, amelyeknek semmi köze a Szentíráshoz, ezzel semmivel sincsenek rosszabb helyzetben,mint más egyházak. A katolikus egyház, vagy a hitgyüli ugyanakkora bakikat követ el, csak éppen a teológia egy másik bugyrában.
Összegezve: Én elválasztanám a hamis tanitásokat, a Krisztus megváltásaban hívő, és az őt követni kívánó amúgy bizonyos értelemben félrevezetett emberektől. Ugyanis honnan tudod, hogy te nem vagy félrevezetve, és a nézeteidben nem tévedsz?

"Mert hol van az az ember, aki cáfolhatatlan birtokában van az igazságnak mindarról, amit vall és a hamis voltáról annak, amit elítél? Vagy meri-e valaki azt mondani, hogy alaposan megvizsgálta mind a maga véleményét, mind a többi emberét?"

John Locke
süti beállítások módosítása