"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Ki fog tanítani minket az utolsó napokban?

2012/11/08. - írta: sefatias

Jehova Tanúi közül sokan hisznek abban, hogy a szellemi táplálék kiosztása, ami magában foglalja a megtámadhatatlan abszolút vallási igazságot csakis a jelenleg Brooklynban székelő hű és értelmes rabszolga feladata. Az persze senkinek nem jut eszébe, hogy a kiadványokban szereplő cikkeket, vagy könyveket nem a hű és értelmes rabszolga készíti, hanem a más juhot táborába tartozó férfiak és nők. De ezt most hagyjuk. Hitük szerint ez a néhány főből álló csoport az, aki az utolsó napokban megbízást kapott a Mindenható Istentől, Jehovától, hogy értelmezze, és magyarázza a szentírást. Erre a nézőpontra egyetlen szemléltetést alkalmaznak bizonyítékul, ami a „hű és értelmes rabszolgáról szól. Ennek a szemléltetésnek a jelentését most nem tárgyalnám ki. A JJ. blogján sok postot lehet erről olvasni.

Most egy teljesen más dologra szeretném felhívni azok figyelmét, akik a hű és értelmes rabszolgában hisznek, abban a kis létszámú csoportban, amely ma a szellemi tudást biztosítja a háznépnek. Ugyanis egy konkrét bibliai prófécia az utolsó napokról, pontosan meghatározza, hogy a szellemi tudás növekedése minek lesz köszönhető az utolsó napokban. Ez a prófécia a Dániel könyve 12. fejezet 4. verse. Több Bibliafordítást is ide idézek. Mindenki értelmezze a verseket, ahogy akarja, és a végén leírom, hogy számomra mit mondanak ezek a szavak.

Károli: Te pedig, Dániel, zárd be e beszédeket, és pecsételd be a könyvet a végső időig: tudakozzák majd sokan, és nagyobbá lesz a tudás.

MBT: Te pedig, Dániel, zárd be ezeket az igéket, és pecsételd le ezt a könyvet a végső időkig. Sokan tévelyegnek majd, de az ismeret gyarapodik.

Kecskeméthy: És te, Dániel, zárd be az igéket, és pecsételd le a könyvet a vég idejéig; kutatják majd sokan, és öregbül a tudomány.

Káldi: Te, Dániel, zárd le ezeket a beszédeket, és pecsételd le ezt a könyvet az elrendelt időig; sokan fogják majd azt tanulmányozni, és nagy lesz a tanulsága.

Úvf.: Te pedig, Dániel, zárd be ezeket a szavakat, és pecsételd be ezt a könyvet a vég idejéig. Sokan fognak pásztázva kutatni, és bőséges lesz az igaz ismeret

revideált Károli: Te pedig, Dániel, zárd be ezeket a beszédeket, és pecsételd le ezt a könyvet a végső időkig! Sokan sokfelé járnak majd, hogy növekedjen a tudás

Akármelyik fordítást is nézem, az angyal által mondott gondolat azt jelenti, hogy az utolsó napokban a tudás, a szellemi, bibliai ismeret nem egy szűk csoport éleslátásának lesz köszönhető, hanem sok embernek, akik mind kutatják ezeket a szavakat, és megosztják egymással a megszerzett információt. Ebbe a próféciába nem illik bele az a néhány ember, akik ma az Őrtorony folyóiratot használják fel a megszerzett ismeretük hirdetésére.Ám ők mégis állandóan felhívják a figyelmet arra, hogy csakis ők  vannak megbízva a Szentírás értelmezésével, magyarázásával és tanításával. Ime erre néhány példa a 2010-es Őrtornyokból. Külön felhívnám a figyelmet az utolsó kettőre:

 „A hű és értelmes rabszolga” pedig szellemi eledelről gondoskodik, mely megoltalmaz minket”

„Ők lettek kinevezve a hű és értelmes rabszolga osztállyá, melynek egyrészt az a feladata, hogy törődjön a felkentekkel, valamint a földi örök életben reménykedő keresztények egyre növekvő sokaságával, akik már több millióan vannak, másrészt az, hogy gondoskodjon szellemi eledelről e két csoport. Jehova megáldotta ezt az elrendezést, ami nyilvánvaló abból, hogy az igaz imádók szellemi jólétnek örvendenek.”

„Napjainkban Isten többek közt úgy védelmez bennünket Sátán cselszövéseitől, hogy „a hű és értelmes rabszolga” által szellemi táplálékról gondoskodik a kellő időben” „Biztosan sokaknak rámutattál már arra, hogy a Szentírást a szent szellem ihlette (2Tim 3:16). A hű és értelmes rabszolga osztály pedig gondoskodik arról, amire oly nagy szükségünk van: segít megértenünk a Biblia kristálytiszta vízhez hasonló igazságát”

„Jehova szelleme idézi elő, hogy fény derüljön bibliai igazságokra (Péld 4:18). „A hű és értelmes rabszolga” hosszú idő óta elsősorban ezen a folyóiraton keresztül osztja meg másokkal a fokozatosan feltárult bibliai igazságokat (Máté 24:45). Példaként említhetjük azt, amikor megértettük, hogy kikből áll a Jézus által említett „nemzedék”.”

"Napjainkban, amikor eljön az ideje annak, hogy tisztázzanak egy szellemi igazságot, a szent szellem segít „a hű és értelmes rabszolga” felelős képviselőinek a világközpontban, hogy megértsenek olyan mély igazságokat, amelyeket korábban nem értettek (Máté 24:45; 1Kor 2:13). A Vezető Testület megvizsgálja, hogy szükséges-e kiigazítani bizonyos magyarázatokat (Csel 15:6). Ha úgy döntenek, hogy igen, közzéteszik a kiigazított magyarázatot, hogy mindenki a javára fordíthassa (Máté 10:27). Az idő előrehaladtával további kiigazításokra lehet szükség, és ezeket is becsületesen megteszik, és megosztják másokkal"

„A „hű és értelmes rabszolga” nélkül nem értenénk meg teljesen, hogy mit jelent mindaz, amit Isten Szavában olvasunk, és azt sem tudnánk, hogy hogyan alkalmazzuk az olvasottakat (Máté 24:45–47).”

Jehova Tanúi Vezető Testülete szerint ma senki nem képes megérteni a Szentírást nélkülük. Hiába olvasod azt a könyvet, hiába töltesz időt más vallású emberek bibliai gondolatainak olvasásával, mégha komoly képzettséggel is rendelkeznek, akkor sem fogsz semmilyen hasznot meríteni belőle. Csakis a Vezető Testület képes helyesen értelmezni a Bibliát. Ezért ha olvasol ebből a szent könyvből, akkor mielőtt az olvasott információt alkalmaznád, vagy hited részévé tennéd, előtte nézz utána a hű és értelmes rabszolga kiadványaiban a helyes magyarázatnak. Mindez azt sejteti, hogy Isten szándékosan kódolta a Szentírást, hogy egyszerű emberek ne érthessék meg, hanem egy kódfejtő segítségére legyenek szorulva.

Őszintén bevallom, hogy a fent idézett 2010-es őrtorony magyarázatok szerintem semmilyen módon nem illenek bele a Dániel 12:4-ben olvasottakba. Inkább egy Isten helyére törekvő, önjelölt szektavezér szavaira hasonlítanak.Ha esetleg valakinek más a véleménye erről, és jó érvei vannak ellenem, akkor azt szívesen olvasnám a hozzászólások között.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr94896753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virago_1000 2012.11.08. 13:47:41

Ez az utolso nagyon durva, olyan, mint amikor Russel allitotta, hogy a konyvei nelkul, a Szentirast olvasva sotetsegben marad az ember. Pontosan melyik ortoronybol szarmazik?

Inspicio 2012.11.08. 16:13:00

Jézus pont azért alkalmazott példabeszédeket hogy az egyszerűbb emberek is megérthessék.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.08. 19:12:52

@Virago_1000: Az utolsó előtti 2010.07.15,’A szellem kutatja Isten mélységes dolgait’ cikk 10. bekezdés
az utolsó 2010 09.15.„Komoly igyekezettel” törekedjünk elnyerni Jehova áldását cikk 7.bekezdés.

Most már csak azt nem értem, hogy ha a vezető testület nélkül nem lehet megérteni a Bibliát, akkor Johannes Grebernek ki segített? hiszen csak átvettünk tőle ezt azt

küzdős 2012.11.11. 18:16:07

A vezető testület nem régóta létezik! A kérdés az, hogy Isten és Jézus szavait senki nem érthette közel 2000 évig? Nem voltak Istennek ezidő alatt szolgái, csupán hűtlen és értelmetlen szolgái? Ennyire nem törődött volna Jézus a követőivel ilyen hosszú időn keresztül?
Vajon mi történt amikor állítólag ki lett választva az egész világon szolgáló keresztények közül a hűséges és értelmes? Miért értették meg előtte és ma is a kódfejtők nélkül is az egyszerű emberek számára írt szavakat?
Vajonn hányszor értik meg az igazságot a nagymellényűek? Hányszor kell hogy felkeljen nekik a nap, hogy elég legyen a fény? Borult időben nem működik nekik a szellem?
Hivalkodó majmok, akikből hiányzik a szerénység és alázatosság! Mi lesz velünk, ha kipusztulnak? Ki mondja el nekünk, hogy mit jelent a szó: Szeretet, ami aq legfőbb törvény? Szánalmasok! Farizeusok, akiknek nem lesz bocsánat, mert szándékosan vétkeznek saját javuk miatt a Szellem ellen!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.11. 20:52:48

@küzdős: És ha a vezető testület nélkül nem lehet megérteni a bibliát, akkor vajon Russelnek ki segített, hiszen a VT 1971-ben alakult. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt közel egy év alatt többet tanultam a bibliából, mint előtte tíz évig? A Jehova Tanúi teológiája olyan együgyű, hogy egy kisgyerek simán megtanulja. Gyakorlatilag a bibliatanulmányozás befejezése után már nincs mit tanulni. A vének, körzetfelvigyázók biblia ismerete pont ugyanakkora, mint egy frissen keresztelkedőé, csak határozottabban tudja előadni magát

küzdős 2012.11.11. 21:16:02

@sefatias: Russelt közvetlenül a Szent Szellem tanította! Te csak hiszed, hogy magadtól is értelmezheted a Bibliát! Rosszul érted! Tanulj a rabszolgától, nélküle kevés vagy, mint lócitromban a C vitamin!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.11. 21:21:40

@küzdős: van egy olyan érzésem, hogy a Szent Szellem velem is személyesen foglalkozik. Persze mint mindenkivel, aki tanulni akar

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2012.11.11. 23:01:35

@Virago_1000:
“Ha az Írástanulmányok hat kötete gyakorlatilag a Biblia tematikusan elrendezve, megadva a bizonyító bibliai szöveget, akkor nem helytelen a köteteket ‘rendezett formátumú Bibliának’ nevezni. Ez azt jelenti, hogy [a hat kötet] nem pusztán kommentár, hanem gyakorlatilag maga a Biblia. (…) Továbbá, nem csak hogy úgy találjuk, az emberek magának a Bibliának a tanulmányozásával nem láthatják meg az isteni tervet, de azt is látjuk, hogy bárki, aki félreteszi az Írástanulmányokat, még ha használta is azokat, miután megismerte azokat, miután azokat tíz éven át tanulmányozta — ha azután mégis félreteszi őket, és figyelmen kívül hagyja őket, és egyedül a Bibliához fordul, bár tíz éven át értette a Bibliát, a mi tapasztalatunk azt mutatja, hogy két éven belül sötétségbe jut. Másfelől, ha pusztán az Írástanulmányokat és annak utalásait olvasta volna, és egy oldalt sem olvasott volna magából a Bibliából, világosságban lenne annak a két évnek a végére, mert az övé lenne az Írások világossága” (Charles T. Russell)
Őrtorony, 1910. szeptember 15., 298. oldal

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2012.11.12. 02:03:41

@Johnny Joker: gyönyörű gondolat. Magam sem tudtam volna megfogalmazni jobban a Biblia semmibevevését. Zseniális írás. Ez a Russell tudta mitől döglik a légy

leslie07 2012.12.01. 08:04:54

@küzdős: Russell az adventizmus hatása alatt ált. Ami a módszereit illeti szinte mindent átvett az adventistáktól.

Ellen G. White azt tanította, hogy a Szentlélek csak o rajta keresztul árad ki az általa alapított H.N. Adventista szekta tagjaira. Mindenki más csak rajta keresztul juthat megértésre.

Az Ortorony szervezet azt állítja, hogy Russell volt az utolsó , azaz a hetedik anygal a hét angyal kozul, akiken keresztul az értelem kiáradt.Sot azt is tanítja az Ortorony bálványszervezet, hogy Russell "pásztor"még halála után is felugyel az Ortorony Társaság munkájára a mennybol.

Minden szektavezér un, utolsó mohikánként próbálja magát feltuntetni,
ami a Szent Szellemmel való kapcsolattartás lehetoségét illeti.
Igy hitetik el az oket koveto megtévesztett emberekkel, hogy udvozulni csak rajtuk keresztul lehetséges, és aki elutasítja a személyuket, az bizony halál fia, azaz elpusztul.
süti beállítások módosítása