"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Utolsó kommentek:

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.19. 19:48:07

@abdulasib: :) hát ahhoz először egyetlen bizonyítható esetet kéne mutatnod, amelyben egyértelmű Isten segítsége

Bejegyzés: Isten jó?

abdulasib 2017.09.19. 15:31:48

Meg még sok más dologért is ...
Például hogy legyen blog témád és hogy beszélgessünk róla.
Látom kezded kapizsgálni :)
De mintha nem győztelek volna meg még teljesen :)

Bejegyzés: Isten jó?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.19. 15:03:11

@abdulasib: :) tehát akkor a kislányokat azért erőszakolják meg, mert az később a hasznukra válik? És Isten azért hagyja, hogy a kislány később neki legyen hálás azért, amit tanult belőle?

Bejegyzés: Isten jó?

abdulasib 2017.09.19. 14:44:43

@sefatias: Hát vagy nem értem vagy elvakult vagyok. Cipőről nem beszéltem. Az agyoncsapást mint egy lehetséges emberi ésszel kigondolt megoldási lehetőséget vetettem fel.
Szörnyűségektől biztos megment az Isten minket, csak kérdés hogy észre vesszük-e? Mert ugye nem tudjuk, hogy mitől mentett meg, mivel nem találkozunk azzal, amitől megmentett.

Téged személyesen érint ennek a kislánynak a megerőszakolása? Vagy neked is csak egy fikció? Erre nem válaszoltál.

Mi a nehezebb meggyógyítani egy vakon született embert vagy meggyógyítani egy megerőszakolt kislány sebeit és a traumát elszenvedő környezetét?

Szerintem Istennek mindkettő lehetséges. Nem tudsz elképzelni egy olyan lányt akit megerőszakoltak, de most hálát ad az Istennek, hogy meggyógyította és megvigasztalta őt?

Engem egy szektában lelkileg megerőszakoltak 15 éven át, de most hálát adok az Istennek és már nem emlékszem a fájdalomra, sőt pozitívan tekintek vissza, mert Isten begyógyította a sebeket, ezen keresztül a kapcsolatom vele közelebbi lett. Így egy szörnyűségből áldás lett.

Most mondhatod azt, hogy az nem olyan nagy trauma, mint a kislányé. Biztos, de ezt nem tudhatjuk. Mindenkinek a saját baja a legnagyobb. És ezt Isten is tudja.

Azt a blogodon már másik kommentben írtam, hogy Isten kapcsolatot akar, aminek a feltétele a szabad akarat, aminek velejáró következményei a szörnyűségek, de a szeretet is. A világosság csak a sötétségben fénylik. Ezek nélkül nincs élet.

Ha Isten értékrendje nem jó és erre te most rá jöttél, akkor szerintem hajlandó rajta változtatni, nem csinál ebből presztízs kérdést, lehet rá hatni, van erre példa. Biztos Ő is olvassa a blogodat, elgondolkodik rajta és szerintem tetszik is neki.

Bejegyzés: Isten jó?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.19. 12:40:49

@abdulasib: szerintem vagy nem érted, vagy elvakult vagy. Teljesen normális dolognak tartod azt, hogy Isten egy pillanatnyilag rászoruló embernek juttat 5000 forintot, vagy egy cipőt, és nem gondolod erről, hogy kivételezés lenne, vagy beleszólás az emberek életébe, miközben azt is teljesen normálisnak tartod, hogy Isten hagyja, hogy egy kislányt megerőszakoljanak, mondván, hogy az nem jó, hogy Isten agyoncsap egy bűnöst.
Tehát szerinted Isten jósága elég ha annyiban kimerül, hogy anyagi előnyökhöz juttat, ezt tegye is meg rendszeresen, de eszébe ne jusson, a szörnyűségeket átélő embereket megmenteni a szörnyűségtől?

Bejegyzés: Isten jó?

abdulasib 2017.09.19. 12:27:15

@sefatias: Gondolom itt nem az a kérdésed, hogy mi akik a szomszédban lakunk hagynánk-e a kislányt megerőszakolni? Valószínűleg nem hagynánk vagy legalább is megpróbálnánk valamit tenni, hívnánk a rendőrséget, vagy esetleg ha bátrak vagyunk mi magunk szállunk szembe az erőszaktevővel.
A kérdés gondolom az, hogy jó-e az Isten hogy engedi a kislányt megerőszakolni? Nem-e azonnal agyon kellene csapnia az erőszaktevőt? Ekkor azonban felmerül a kérdés, hogy jó-e az Isten, hogy agyoncsapja a bűnöst? Minek teremtette, ha agyon csapja? Melyik bűnösöket csapja agyon? A nagyon bűnösöket? És mi legyen azokkal a "kicsit" bűnösökkel, mint amilyen én és te vagyok :) meg a jelenlévők :)
Nem tudjuk és szerintem nem is szabadna elítélni Istent (embert sem), hogy hogyan csinálja a dolgait. Ő jó csak nem értjük teljesen Őt, mert emberek vagyunk. Igazad van részben abban, hogy Isten nem segít. Elengedett minket. De szerintem ez az egészséges. Beteges általában szerintem például az, ha valaki 40 évesen még a szüleivel él, mert a szülei nem tudják elengedni, babusgatják, állandóan vele vannak, hogy semmi baj ne érje, stb... Viszont nem kegyetlenek azok a szülők, akik önállóságra nevelik a gyereket és 20 évesen elengedik a családi házból, hogy saját lábára álljon és saját magát egyedül védje meg. Utána is segítenek a háttérben például vigyáznak az unokákra, anyagilag, stb...
A megerőszakolt kislányra visszatérve én nem tudok vele együttérezni (csak próbálkozok), mert nekem ez egy távoli, fiktív történet, mint Afrika. Ha a saját lányommal történne meg ez az eset vagy a szoros környezetemben biztos más lenne a helyzet.
Téged közelről érint ez a dolog?
Egyébként a vakon született ember története szerintem ide vág. A "jó" tanítványok azt tudták elméletben, hogy Isten jó, ezért nem azt kérdezték, hogy tehet Isten olyat, hogy valaki vakon születik. Hanem azt kérdezték, hogy ez a vakon született ember vagy a szülei a felelős, a bűnös? Más lehetőséget nem tudtak elképzelni. Ahogy a farizeusok sem. Mivel a vakon született ember ellent mondott a papoknak így ő volt a bűnben született egyén. Ha a szülei mondtak volna ellent, akkor meg ők lettek volna a felelősek.
Jézus ezzel szemben egy nem emberi választ adott. Egyik sem felelős a (biztosan nagyon rossz) vakon születésért, hanem Istennek ezzel terve volt. Érdekes módon a meggyógyított vak nem kesergett az elveszített és elszenvedett 20-30 év koldus élet miatt, mint azt esetleg mi tennénk, hanem örült, követte Jézust.
Átéltem saját traumákat, személyes veszteségeket, de talán nem keseredtem meg és ez szerintem Istennek köszönhető.

Bejegyzés: Isten jó?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.19. 09:36:24

@abdulasib: Tehát úgy gondolod, hogy az belefér a jóságba, hogy az egyik kereszténynek adunk egy cipőt, a szomszédjában lakó kereszténynek, meg hagyjuk megerőszakolni a kislányát?

Bejegyzés: Isten jó?

abdulasib 2017.09.19. 04:41:23

@sefatias: Szerintem jó az Isten és nem a hangulatától függően ad. Nem vagyunk egyformák ezért mindenkinek a neki megfelelő ajándékot adja személyre szabottan. Na már most mivel különbözőek vagyunk, nem tudhatjuk mi emberek, hogy a másiknak mi a jó. Ezért utálom az ilyen a példákat, hogy Afrikában az éhező gyerekeknek Isten nem ad kenyeret. Én nem vagyok ott (te sem), abban a szituációban, nem tudom megítélni helyesen. Ha ott lennék sem biztos. Egyébként pedig nem csak kenyérrel él az ember, továbbá tudomásom szerint a szegénységben élők sokszor gazdagabbak emberi kapcsolatokban például. Nekem van kenyerem, viszont jobban belegondolva magányos vagyok. Nagymamám mesélte, hogy a háború alatt az emberek sokkal közelebb kerültek egymáshoz. Ez az akkori generációra hatással volt. A mostani generáció már más. Kapcsolattalan, depressziós. Ezt a problémát valószínűleg te átérzed, de egy Afrikai nem biztos. Nem tudjuk biztosan megítélni valakiről, hogy csapnivaló szülő-e, akkor amikor az egyik gyermekének ajándékot ad, a másiknak büntetést. Saját magunkkal sem vagyunk sokszor tisztában az adott pillanatban. Vágyunk ajándékokra amit miután megkaptunk megununk és kapunk "sebeket", amik végül belátunk, hogy a javunkra váltak.

Bejegyzés: Isten jó?

xclusiv 2017.09.18. 21:33:17

@Philadelphia: "Panaszkodhatnék Istenre én is, de nem teszem. 40 múltam, nincs gyerekem, 5 éve nincs munkám. Vagyontalan vagyok. 3 diploma, 3 nyelvvizsga és 14 év munka után én is mondhatnám, hogy keresztényként nem ezt érdemlem."

Nem keresztényként, hanem emberként. Egyébként jelenleg ott tartunk, hogy _bárkiért_ kapkodnak a munkaadók, aki képes és hajlandó dolgozni. Tedd félre ezt a 3 diplomán van és 3 nyelvvizsgám van témát, és találsz munkát. Már ha az nem csak papír, hanem valódi nyelvtudás, mert akkor ne titkold!

"Isten üdvösségre akarja juttatni az embert. Ezért le kell égetni róla a salakanyagot megpróbáltatásokkal."

Na ez nettó fasság. Az embert isten teremtette a saját képére. Saját magáról vajh leégette-e a salakanyagot?

Bejegyzés: Isten jó?

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.18. 09:40:26

@Philadelphia: "Panaszkodhatnék Istenre én is, de nem teszem. 40 múltam, nincs gyerekem, 5 éve nincs munkám. Vagyontalan vagyok. 3 diploma, 3 nyelvvizsga és 14 év munka után én is mondhatnám, hogy keresztényként nem ezt érdemlem. "

Nem akarlak még a leghalványabban sem elítélni vagy bántani ezért, de egy jellemzően keresztény hibába eshettél amibe sokan. A keresztény ember amikor ilyen és hasonló élethelyzettel kerül szembe, gyakran megadja magát és áthelyezi a problémáit az isten kezébe. Hiszi, hogy ez is az ő akarata, vagy ha nem akkor sátáné ami majdnem ugyan az, mert ha isten nem akarná ezt a helyzetet megengedni akkor a sátán sem tudna mit kezdeni velünk ugye??? :)
...Szóval ez egy hatalmas lelki gyötrődés forrása, hiszen miközben átadja magát az ember a sorsnak és isten kezébe teszi az életét, szüntelen igazságtalanság és méltánytalanság érzése foghatja el az élethelyzete miatt és az eredménytelen várakozás miatt.
Igen ,mert hisz ha egy picit is belegondolsz, mások akik még csak istenben sem hisznek, vagy éppen a rivális istenben allahban hisznek, vagy bármely másikban,...azoknak sokkal jobban megy mint neki aki az igaz istenben hisz?... Nem bűzlik itt valami? Őszintén?
Elég ha németbe jön, oszt aszondja, "menekült vagyok" és máris hatványozottan jobban él mint ahogy te valaha is Magyarországon élhetnél vagy éltél, úgy hogy még csak iskolai végzettsége sincs, vagy kompatibilis az unióssal pedig pláne nincs.
Még a melót is eltudja kerülni, mint ahogyan az jellemző is, de ez egy másik történet.
Vagyis Allah sikeresebb lenne? Ők hiszik, hogy tőle van a dolog. Miközben keresztényként az ember közben pedig csak vár, és képtelen alkalmazkodni az új élethelyzethez, mert hisz nem arra kondicionálja a biblia, hogy végre vegye kezébe a dolgokat "legyen végre tökös legény" ... hanem pont fordítva. Ebből a körből nehéz kitörni, ... de ha az élet két vállra tesz valakit ,vagy elkezd másképpen gondolkodni, vagy végleg beledöglik. Az élet kemény és kikényszeríti a megfelelő válaszokat.

Bejegyzés: Isten jó?

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.18. 09:12:17

@Philadelphia: De mindezek ellenére sem azt akartam ezzel kifejezésre juttatni, hogy nincs isten, ...csak merőben más lehet a valóság, mint aminek az egyházak akarják beállítani és mint ahogy ők kinyilatkoztatták. Pont az a 2000 év cáfolja ezt meg amit felhoztál és az ezalatt eltelt megtapasztalások.

Bejegyzés: Isten jó?

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2017.09.18. 09:00:21

@Philadelphia:
Ha már felvetetted az írásokat; szerinted Pál mire gondolhatott amikor teljes írásra gondolt, ha addig még az újszövetség kánonja közel nem volt készen? Pontos meghatározást kíván a kijelentése mivel akkor fenn áll a tévedés valószínűsége, hogy esetleg olyan írásokat értelmezünk isteniként ami nem is az?! Ki fogja és hogyan egyértelműsíteni ezt? ... egyébként Pál ismert kijelentése az írásokról sokkal inkább valami ilyesmi lehetett eredetileg: " Istentől származó minden irás". Másrészt ex rabbiként nem igazán gondolhatott másra ezt illetően mint a már akkor teljes ó szövetségi könyvekre. Ez igen valószínű. Sajnos az újszövetség könyveiben van egy rakás ellentmondás és hiba... persze a másolók is emberek igen tudjuk :) De akkor hogyan lehet istentől? .. Érted Istentől aki el szeretné valószínűleg kerülni a vallási tévelygéseket? Ha csak egy emberi cégvezető fejével gondolkodsz is, és írsz egy levelet az alkalmazottaknak, nem csapná ki a biztosítékoz nálad, hogy valaki még írna több hasonló levelet, ami eltér attól amit közölni szerettél volna ami totális káoszhoz vezetne? Ha mégis megtörténne és az életük függene ettől a levéltől nem ,de rögtön gondoskodnál levél 2.0-ról? Másrészt ez a nagy 2000 éves várakozás is nagyon átlátszó, sőt mi több túl megyek ezen, ..határozottan isten ellen való kijelentés és egyáltalán nem vet jó fényt a szerető istenre. Érted 2000 év!!!! A helyzetet ismerve 1 perc halogatás is szentségtörésnek számítana."De 2000 ??? Átérzed ezt?

Bejegyzés: Isten jó?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.18. 06:22:31

@Philadelphia: "Isten állítja, hogy a "teljes írás Őtőle/Istentől ihletett, "Ezt nem Isten állítja, hanem Pál. Szerinted mire gondolt, mikor ezt írta?

Bejegyzés: Isten jó?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.18. 06:21:26

@Philadelphia: te IS panaszkodhatnál Istenre? Miért? Panaszkodott itt valaki?

Bejegyzés: Isten jó?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.18. 06:20:21

@xclusiv: igazságod vagyon. De nekem teljesen más a kiindulópontom mint neked. Lásd feljebb a kommentjeimet

Bejegyzés: Isten jó?

Philadelphia 2017.09.18. 02:11:46

@kingdom: Tekintve, hogy maga Isten állítja, hogy a "teljes írás Őtőle/Istentől ihletett, alkalmas a tanításra, feddésre stb." Elég nehéz azt állítani, hogy szándékosan félrevezeti az emberiséget. A Biblia az útlevél az Örök Életbe, a Tökéletes Világba. Sajnos a Föld egy börtönbolygó, tűnjön bármilyen tágasnak is, és démonok a foglárok. Élő ember nem fog kijutni a Naprendszerből a történelem vége előtt, de akár már a Hold-kolónia is bukni fog. Isten azért tűnt 4000 évig haragvónak, mert az ember nem csinált mást, csak hergelte. Lassan 2000 éve beteljesedett a megváltási terv, már csak az embernek kell elfogadnia a szabadulólevelét. Persze előbb át kell alakulni Isten képére a jellemvonásokban. Ha Krisztust i.sz. 31.-ben feszítették keresztre, a 2000 éves évforduló közel van. Persze a dátum nem jelent semmit, ahogyan az inkáknál sem. A világ már holnap elindulhat a Végső Válság felé, ami drasztikus intézkedéseket fog hozni: az emberek kezére vagy homlokára bélyeg kerül, és akin nincs a Sátán bélyege, azt kizárják a világgazdaságból. Vagyonelkobzás, összes fizetőezköz bevonása stb. Elég durva lesz, de a hűségesek kitartanak a végsőkig, és győznek. Angyalok viszik őket az űrbe.

Bejegyzés: Isten jó?

Philadelphia 2017.09.18. 01:55:07

Panaszkodhatnék Istenre én is, de nem teszem. 40 múltam, nincs gyerekem, 5 éve nincs munkám. Vagyontalan vagyok. 3 diploma, 3 nyelvvizsga és 14 év munka után én is mondhatnám, hogy keresztényként nem ezt érdemlem. Meg hogy kereszténynek hitt feleségem elhagyjon a pénz hiánya miatt. Én így nézem: ha ma este "elkérik a lelkemet" és meghalok, akkor az utolsó pillanatig öröm tölt el az 5 év "előnyugdíj" miatt. Ha 120 évig élek -mert ez is adomány- akkor ez az 5 év nem fog olyan soknak tűnni. Isten üdvösségre akarja juttatni az embert. Ezért le kell égetni róla a salakanyagot megpróbáltatásokkal. Mózes haragvó ember volt, megölt egy egyiptomit. Ezért 40 évig terelgetett birkákat a pusztában, hogy türelmet tanuljon. Hozzávágta az Isten ujjával írt kőtáblákat az arany bálványborjúhoz. Kétszer csapott a sziklára -holott Isten dirket mondta, hogy egyszer- hogy abból víz fakadjon. Jézus szimbólumára ütött rá, nem is láthatta az Ígéret Földjét, csak egy hegyről. Számtalan ilyen példa van saját rossz tulajdonságainkra. Ne felejtsük el, hogy Orbán Viktor ""kereszténysége"" messze nem áll meg a Biblia szerint. Itt a Földön mindent megszerezhet, de a Mennyben még nem lopott senki semmit --a közösből sem-- , úgyhogy le kell álljon, és kártalanítania kell minden lopott forint után, és üdvözülhet ő is. A szenvedést a Sátán okozza, de közeleg a történelem vége, amikor véget ér a Gonosz, a betegség, a halál. Aki megváltja a jegyét az űrhajóra, az mehet. Kedvenc filmem lett az Utazók, mert minden keresztényt ez vár --tevékeny örök élet egy új világban -- a vészhelyzeteket leszámítva. 1000 év után meg a visszatérés a Földre és a Végső/Második halál: minden bűnös feltámadása, szembesülés Isten létével és elrontott életükkel, démoni támadás az Új Jeruzsálem ellen és a démonok és bűnösök gyors megégése a Tűz Tavában, legyen az bármi: láva vagy atom. Tudom, ez nem vigasztalja most per pillanat a rohingyákat. Isten őket is magához venné, csak ott kell hagyni Allahot.

Bejegyzés: Isten jó?

xclusiv 2017.09.17. 22:23:25

Kezdjük ott, hogy melyik isten?

Mert ha az ószövetségi istenre gondolok, akkor az minden, csak nem jó. Az a bosszúálló isten. Megmondtam hogy ne csináld, de csinálod, hát megöllek. Akkor is ha nem neked mondtam, akkor is ha nem is hallottál róla, ÍJ. Városokat pusztított el, országokat szopatott halálra, egyszer még az egész bolygót is elpusztította. Azóta se tudjuk, hogy Nóé honnan szerzett kengurukat.
De a legszebb az maga az ősbűn, a kiűzetés. Ahol ugye ez a tökéletes és jó isten megteremtette az embert a saját képmására, majd elétette a kísértést, és még hagyta is a gonoszt, hogy kísértésbe vigye az embert, majd ezen jól felháborodott és kib*szta a paradicsomból. LOL

Az újszövetségi isten szimpatikusabb egy fokkal, már ha elfogadjuk amit Jézus mondott. Csak ez az isten egyáltalán nem ugyanaz, mint az ószövetségi. Szóval vagy megpuccsolták a régit és lett egy másik isten, ez esetben az egy isten témát húzhatjuk le a wc-n. Vagy pedig értelmezzük a jellemfejlődést istenen, ami az ő jóságát és tökéletességét, pontosabban az abba vetett hitet ássa alá.

Vagy az is lehet még. hogy Jézus csak hallucinált, mert ennek az isten 2.0-nak azóta se látjuk sok jelét a földön. Ugyan ma kétségkívül sokkal jobb embernek lenni ezen a bolygón mint 50, 100 vagy épp 500 éve, de ez nem annyira istennek köszönhető, sem a felkent követőinek, sokkal inkább az "istentelenségnek", a szekuláris, jogokra épülő demokratikus társadalomnak, már ahol van.

Bejegyzés: Isten jó?

Tertullian 2017.09.17. 20:16:25

Most kezdem csak megérteni a cikk alapján, hogy hogy gondolkodik az egytalentumos szolga.

Bejegyzés: Isten jó?